November är här då träden lämnar sina sorgliga rester på marken. Att det är Allhelgonahelg då vi skall minnas de döda gör ju inte saken muntrare precis. Nåväl, här är veckans öppna tråd som kanske kan vara lite upplivande. 🙂
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Sverige håller sig framme i klimatfrågan:
COP26 LIVE: ’We won’t accept it!’ Greta rages at ’mad’ world leaders in front of thousands
Jag hade igår en artikel om Greta och ’klimatkriskyrkan’ pubicerad på DGS. Inspirerad av alla de religiösa övertonerna runt klimatfrågan, och har till artikeln även bifogat en ordlista för fenomen i den närmast klimatreligiösa verklighet vi nu lever i. Mycket nöje:
https://detgodasamhallet.com/2021/11/04/gastskribent-gabriel-oxenstierna-lat-greta-ersatta-paven-pa-cop26/
I oktober 2020 rapporterade UAH +0,38 grader globalt jämfört med medeltemperaturen 1991-2020. Därefter blev det svalare, och mars-juni 2021 låg precis runt +-0. I oktober 2021 är temperaturen åter +0,37.
Det måste vara enorma mängder energi som dyker upp och försvinner. Hur kan det svänga så ”mycket”?
Transporteras värmen uppåt i atmosfären olika snabbt?
Är det haven som kyler atmosfären olika mycket?
Når olika mängder solenergi jordytan (och i så fall varför)?
När det gäller att komma innanför de verkliga klimathotarnas sätt att tänka tycker jag det är viktigt att studera härkomst. Vi kan exempelvis se att många har religiösa inslag i släkten. Inte sällan en präst eller diakon eller liknande i släkten.
Min teori är således att klimathotar inställningen är djupt rotad i hjärnans sätt att fungera och gener går förstås i arv.
Att det numera blir klimathotarreligionen istället för vanlig religion är självklar. Den vanliga religionen är avväpnad och duger inte till att hota och tämja folk med.
Ivar Giaever, nobelpristagare i fysik, menar att temperaturen de senaste 150 åren varit anmärkningsvärt stabil.
/Aftenposten 26 junl 2011/
Förra månadens CO2-mätvärde blev 2.42 ppm högre än förra årets Oktober. Detta är en återgång till en lite mer ”normal” ökning än de tidigare månaderna som visat en ovanligt låg ökningstalt.
Jag menar att sambandet är tydligt med temperatursvängningarna som Joachim nämnde i #3. En ökande temperatur i luften värmer även havsytan som på sistone absorberat lite sämre.
https://gml.noaa.gov/ccgg/trends/
Joachim #3
Kom ihåg att de översta 4 meterna av haven har samma värmekapacitet som hela atmosfären. Snabba förändringar av ”medeltemperaturen” (d.v.s. atmosfärens medeltemperatur) beror nog för det mesta på vad haven har för sig.
Tänk på en la Nina. Det blåser en stark östlig vind längs ekvatorn som drar med sig varmt vatten västerut där det fastnar mot ”land” och blir tjockare under ytan, medan det kallare vattnet brer ut sig långt ut i östra Stilla Havet.
Sedan kommer en Nino och blåser åt andra hållet så att det varma vattnet brer ut sig över en stor yta (som värmer atmosfären). Det handlar om utbyte av energi mellan hav och atmosfär.
#Joachim 3
Man kan också säga att det är väldigt stabilt och att det vi tycker är stora svängningar i själva verket bara är slumpmässigt darr.
Om vi gör ett tankeexperiment så får man lite proportion på dessa temperaturväxlingar. Världshaven har ett medeldjup på kanske 3700 m (NOAA) och täcker ca 70% av jordens yta.
Atmosfären är i volym mycket stor men dess massa är egentligen rätt så liten i sammanhanget. Den som provat på dykning med tuber vet att trycket ökar med en atmosfär för varje 10 m. Den som kommer ihåg hur en kvicksilverbarometer fungerar kan omvandla 760 mmHg till mmVatten men kommer fram till samma sak – atmosfären motsvara ca 10m vatten.
För att få en grov skattning på energiinnehållet i haven och atmosfären så spelar denna kvot en roll: 3700/10 . Skall vi vara petiga så har vatten en högre värmekapacitet än kvävgas så värmemässigt så är kvoten kanske 3700/5 (obs, lördag morgon, ta allt med en nypa salt).
Cirkulationen i haven är naturligtvis mycket långsam och dess energiinnehåll varierar en hel del men det sätter saker i perspektiv – atmosfären kan jämföras med 5 m ytvatten.
Det är därför som t.ex. cirkulationsmönster som El Nino/La Nina ger så stora utslag. Att det varierar så lite som några tiotals grader månad till månad är kanske inte så konstigt.
#Sten Kaijser 7
Två själar en tanke, såg inte din kommentar innan jag började skriva 🙂
Det pågår ett klimatmöte i Glasgow nu.
Även debatter i tidningar pågår för fullt.
SVD har öppnat upp för detta ibland men har en redaktör som lägger sig i debatterna när vi som inte är lika lättlurade ger oss in i den.
Igår påstod en modig man att temperaturen inte har ökat på de fem år som gått sen 2016.
Redaktören faktagranskade med ett klipp som visade hennes egna tidnings inslag om klimatet.
Samtidigt kan det vara svårt att undgå en av dessa falska profeters nuna eftersom de har köpt en plats för att synas-
Per Holmgrens (Mp) visar sig och skrämmer små barn med snöfri framtid.
Vilken nivå befinner vi oss på?
https://www.svd.se/darfor-rostade-vi-nej-till-eus-klimatlag
#7 Helt klart är havsströmmarna det som påverkar oss så 2016 var varmare än idag.
Av pensionärerna skall man höra sanningen.
https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2021/11/04/nigel-lawson-net-zero-is-a-disastrous-solution-to-a-nonexistent-problem/
JOHAN HAKELIUS Tänk om väljarna inte gillar hjärntvätt.
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/tank-om-valjarna–inte-gillar-hjarntvatt/
Johan skriver om det totalitära tänkandet i USA men det har stora likheter med det totalitära tänkandet i Sverige när det gäller klimat.
”Den som inte skriver under på klimathotsteorins trossatser skuldbeläggs, blir utfryst och avkrävs offentlig självkritik. Ord förbjuds, tankar svartlistas. Den som tror fel behöver omskolning.”
Jag har bytt rasteorin mot klimathotsteorin i citatet.
#8 mfl
Vatten 4,18 och Luft 1,0 kJ/kgK
Men luft väger 1,25/m3 och vatten 1000 kg/m3.
Medelhöjdstrycket är ca 5500m. Dvs gör vi om atmosfvären till 1 bar blir det den höjden.
Svar är i runda slängar med morgonhuvudräkning 1,25/1000*4,18 = 1/3300
5500/3300 dels meter hav har samma värmekapacitet som luften ovanför. 1,6 meter.
Titta gärna på en lektion i förhållanden vid Arktis
Del 4 som går igenom olika index och förklarar varför vi inte får se ett isfritt Arktis:
https://www.youtube.com/watch?v=8vnfeI-uYY8
Part 4 How Natural Oscillations Affect Arctic Climate & Predict Future Climate Change
Jim Steele är en god pedagog så även barn eller nyblivna vuxna, kan förstå!
#13 en relevant betraktelse när vi talar om olika strömmars betydelse för vädret mer om detta i videon ovan.
Med 3700 m medeldjup och 70% blir havet 1600 ggr trögare att ändra än luften.
Vatten styr klimatet
Befinner mig sedan en tid i San Agustin. Varje morgon står termometern med närmast förbluffande precision på 21 grader, så nog är det havet som styr.
Joachim [3]; En mycket berättigad fråga. Varför denna variation i global temperatur, från månad till månad? Det man glömmer bort, är att det är solen som står för dynamiken i all konvektion, alltså både i hav och atmosfär. Den spektrala variationen är stor från timme till timme, dygn efter dygn o.s.v. Vad betyder denna variation i instrålningen på återstrålningen från jordplanet? Är det denna variation i återstrålningen som återspeglas i atmosfärens variabla temperatur? Mycket tyder på det.
Synd att UAH inte har separerat ut EU27 eller ännu bättre continental EU, siffrorna finns men nån måste nog betala för att visa dom, då skulle vi se att planetens mesar råkar bo i just continental EU. Annat är det om man bor i USA48 eller i Australien där råder inte konsensus om koldioxidens fördärvliga konsekvenser.
https://sprayhattas.crabdance.com/uahzoner/lowert/26/
https://sprayhattas.crabdance.com/uahzoner/lowert/28/
Joachim (och fler).
Det finns nog en osäkerhet i mätningarna också. Dels har instrumenten i sig en viss noggrannhet (tror att Spencer angett +/- 0.05 C), men mätmetoden i sig innehåller osäkerhet.
Det som de mäter är mikrovågor som avges av syremolekyler. Hur mycket strålning som avges beror på temperaturen.
En svårighet är att satelliterna mäter en ackumulerad signal. Sen ska man på något sätt bena ut hur mycket som har kommit från olika höjder. För att kunna göra det så måste man anta något om temperaturprofilen i atmosfären.
Jag vet inte vad den totala osäkerheten i mätvärdena är, men man kan nog gissa att det skulle kunna röra sig om flera tiondelars grad.
Det kan säker vara så att atmosfärens energiinnehåll variera med någon hundradels promille (d.v.s. ca 0.1 C) mellan månaderna. Dock tror jag att man ska vara lite försiktig med att tolka UAH´s siffror ner på tiondels grad.
Lennart Bengtsson #1
Uppsala vill inte vara på efterkälken.
Läser i ”Östra Uppland” att Uppsalas klimat ändrats från kalltempererat till varmtempererat.
Temperaturen är i snitt 1,5 grader varmare nu än för 30 år sedan. Det går inte längre att ifrågasätta att vi har en klimatuppvärmning säger Cecilia Johansson, lektor i meteorologi.
Nu återstår väl bara för henne att hitta orsaken, eller ska det överlåtas till politikerna?
Ulf #4
Ledsen, men det fungerar inte.
Trots att jag har präster i släkten har naturvetenskap och forskning letat sig in under de senaste tre generationerna. Jag anser att det har att göra med en önskan att leva i takt med tiden.
Jonas W #19
Vi kan skippa alla decimaler, kvar står ändå att i t.ex. USA48 kan månadsmedel variera minst 4 grader över 2 år, fråga nån där, som inte bor i New York eller Kalifornien, om han oroar sig för en höjning av det abstrakta värdet global medeltemperatur på några tiondels grader, jag tror han bara säger fuck off.
USA48 är tredje från höger.
https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt
#19
”En svårighet är att satelliterna mäter en ackumulerad signal. Sen ska man på något sätt bena ut hur mycket som har kommit från olika höjder. För att kunna göra det så måste man anta något om temperaturprofilen i atmosfären.”
Så är det inte riktigt. Man mäter strålningen inom ett antal olika mikrovågsband. Eftersom strålningen även absorberas i atmosfären, men olika beroende på våglängd, så ”ser” man olika djupt ned i atmosfären vid olika våglängder och mäter därmed temperaturen inom olika höjdband.
Dock är det sant att man måste göra vissa antaganden om atmosfärens egenskaper (framförallt tätheten på olika höjder) som introducerar en viss osäkerhet.
Lyssnade just på lördagsintervjun i P1 där vår nya GD på Folkhälsomyndigheten frågades ut om Coronakommissionens slutsatser kring myndighetens hanteringen av epi/pandemin.
Journalisten verkade vara en mainstream ”journalist”. Han hade några, trodde han uppenbarligen, tuffa frågor. Karin Tegmark Wisell svarade mycket klart, ingående och tydligt. Troligen blev det lite för mycket, det verkade inte som han hängde med utan var tvungen att fråga om igen, om igen. GD svarade med att vända och vrida på sitt svar utan att få något Aha eller så.
Mycket intressant uppvisning!
Från min värld, Grattis Karin Tegmark Wisell
#20
”Temperaturen är i snitt 1,5 grader varmare nu än för 30 år sedan. Det går inte längre att ifrågasätta att vi har en klimatuppvärmning säger Cecilia Johansson, lektor i meteorologi.
Nu återstår väl bara för henne att hitta orsaken, eller ska det överlåtas till politikerna?”
Hon kunde ju fråga SMHI:
”Årsmedeltemperaturen i Uppsala ligger sedan 2010 nästan 0,6 °C högre än den skulle gjort på samma plats i avsaknad av Uppsalas stadsvärmeö.”
https://www.smhi.se/data/meteorologi/temperatur/uppsalas-temperaturserie-1.2855
Så där är nästan halva ökningen redan förklarad.
# Joachim
Flytta blicken ända ut till toppen av atmosfären. Skulle man klara av att med absolut säkerhet mäta upp jordens energiutbyte med rymden kan man få en grund att utgå ifrån. Här måste uppträda vad som alla underliggande lager (lager i atmosfären, jord- och havsvolymer, värme i jordens inre) tillsammans över tid skapar för energiutbyte mellan jorden och rymden (strålningsbalansen).
Det görs sådana mätningar av bl.a. NASA och det som är förvånande är att de visar på så stora variationer över tid. Mellan högsta och lägsta månadsvärden finns skillnader på +- 1,5 W/m2.
Detta sätter hela koldioxidteorin i gungning då det inte är i samklang med hur halten koldioxid i atmosfären varierar eller har förändrats över tid.
Ännu har inga förklaringar kommit fram om varför det finns dessa variationer i strålningsbalansen och att de inte är i överensstämmelse med att koldioxiden skulle vara nyckeln till hur klimatet blir.
#19 JonasW
#23 tty
Intressanta uppgifter.
Men jag anser att en absolut noggrannhet av temperaturen inte är så viktigt. (anser f.ö. heller inte att 1.5 gradersmålet är viktigt) Det viktiga är hur trenderna ser ut, att den våldsamma CO2-ökningen (geologiskt sett) inte orsakar armageddons snara ankomst.
Sen är jag trots det intresserad av att veta hur det kan komma sig att UAH visar på så pass mycket lägre uppvärmning än markdata enligt IPCC.
Det är värt att läsa Anna Dahlbergs ledare i dagens Expressen https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/elbristen-kan-bli-x-faktorn-i-valet-som-faller-s/
Deep-sea mining
THE METALS COMPANY (NASDAQ: TMC)
https://metals.co/
The Metals Company Provides Business Update as It Advances Plan to Unlock Critical Battery Metal Resource
https://metals.co/the-metals-company-provides-business-update-as-it-advances-plan-to-unlock-critical-battery-metal-resource/
Mvh,
Vad sägs om detta?
Block av publicering
och 97.1% consensus.
”Climate researcher David Legates demolished Cook’s study soon after its publications but, surprise-surprise, Legates’ “0.3% consensus, not 97%” revelation was not so widely circulated:
Legates’ analysis of Cook’s “97%” claim.
That’s right, the much-vaunted 97 percent consensus turns out to be a mere 0.3 percent consensus.
As touched on in my the headline, we have the vast divide over publishing and peer-review. In recent years, the claim that almost all published papers support AGW in ‘some way’ is correct, but only because the vast majority of skeptical papers are now refused at peer-review, as the entire process has been completely subverted to support AGW. This gives the totally misleading impression that everyone agrees, when they most certainly do not.
On that thread, and at the risk of losing my advertising again, scientific integrity has managed to sink even lower since the onset of the pandemic. As noted by Dr. Bret Weintstein in a recent DarkHorse video (embedded below), a new been refused by the publishers — this is even though the paper passed the peer-review process!
As Dr. Weinstein, an environmental biologist, explains: “This paper had passed peer-review and was headed for publication when the Elsevier Journal, a cardiology journal, replaced the pre-print of the paper with a note saying that it had been removed.”
Dr. Weinstein goes on to point out how highly irregular this move is, noting that 1) this wasn’t a paper being rejected because of any fundamental issue, and 2) that the authors still haven’t been given an explanation.”
https://electroverse.net/corruption-of-the-peer-review-and-publishing-process-follow-the-silence/
#29
Finna metaller på 5000 m djup är en sak, att få upp dem är något helt annat.
Dessa nudlar har hängt med hela mitt vakna liv. Nu minsann skall vi skörda dem, bara vi får lite mer pengar.
Men ändock, där ligger de kvar.
Nästan lite som kopparprospekteringen i Dalsland på 1800 talet…..
Klimatkrisreligionen är numera även en drog.
Råkade ut för en överraskande sak på Facebook. På en tråd om elenergi hos gruppen VoF, Vetenskap och Folkbildning så frågade en person när kärnkraft diskuterades om läget för SMR, Small Modular Reactors.
Jag svarade att en typ provkördes f.n. i Kina och att i USA hade en annan typ fåt amerikanska myndigheternas godkännande för produktion vid fabrik.
Sen kom ett meddelande från FB att mitt inlägg tagits bort ”såsom varande SPAM”!!! Hur djupt ska granskningen sjunka? Antar att någon hos VoF anmält min kommentar…
Ekot (4/11 2021) tycks ana en annalkande fara i form av elbrist och har gjort en kartläggning:
”När Ekot frågar kommunerna, visar det sig att mer än 600 äldreboenden står utan tillgång till såväl stationära som mobila reservkraftverk.”
https://detgodasamhallet.com/2021/11/06/birgitta-sparf-elproblem-pa-forekommen-anledning/
#31
”Breakthrough Solutions for Seafloor Mineral Extraction and Processing in deep water environment
”Scientific explorations from the past decades have identified several types of seafloor mineral deposits including Seafloor Massive Sulphides (SMS). In Europe, Azores and Wallis and Futuna are shown to have the potential to contain SMS ores.”
”To enable commercial deep sea mining socially and environmentally acceptable, technologically achievable and economically viable methods need to be developed. The key innovation in this project is the generic design and in-situ demonstration activities of a cost-efficient and environmentally-acceptable deep sea mining pilot system. This project is complementary with ALBATROSS deep-sea exploration project led by Eramet.”
”Technology developed in this project will also reinforce Europe´s ambitions to be active in exploration areas outside Europe, thus increasing access to Raw Materials via new mining solutions and decreasing EU dependency on resource imports.”
https://ec.europa.eu/growth/other-pages/raw-materials-commitment/breakthrough-solutions-seafloor-mineral-extraction-and_en
Mvh,
#35
Å djupet är?
Ivar Andersson #34
Och en partiledare, Ebba, som särskilt värnar om oss äldre har jag förstått men hon ska nog inte utgå ifrån att vi äldre är lika korkade som en svensk normalpolitiker, hade i veckan en debattartikel, i jag tror Aftonbladet, där hon såg solpaneler från Kina som ett problem. Ja herre gud.
#31
NORRAN – Mineralutvinning planeras i havet utanför Bjuröklubb
2021-05-12
https://norran.se/bli-prenumerant/artikel/jv9g8qol
Scandinavian Ocean Minerals
https://www.som-ab.se/
https://www.som-ab.se/post/samradsunderlag
Mvh,
#34 I Andersson, #37 H Bergman
Solpaneler fungerar dessvärre inte som reservkraft vid strömavbrott. Med något enstaka undantag så går solpaneler inte att köra i ö-drift, dvs utan tillgång till det normala elnätet. Det går inte att få ut en endaste watt om det publika elnätet är nere. Och man kan inte kommendera solen att lysa när strömavbrottet har inträffat.
Undantaget gäller system med en större batteribackup, något som få enskilda solpanelsystem har. Det gäller även för lågspänningssystem som normalt används där det inte finns något publikt nät, typ fjällstuga eller skärgårdsboende utan fast el.
#35
En källa som tror att Wallis och Futuna ligger i Europa känns kanske inte sådär superseriös. Det ligger i södra Stilla Havet.
Jag som inte är naturvetare ser klimatalarmismen enkom som den yttersta elitens (egentligen de rikaste och inget annat) utnyttjande av en växande skara miljökämpar (dvs främst från vänster). Alltså svaret på hur centralisera makten hos några få med hjälp av andras önskan att också centralisera fast av helt andra skäl. Koldioxiden är medlet. En faslig massa nyttiga idioter blir det……..,
Svar Gunnar 21
Det var inte vad jag skrev. Naturligtvis innebär inte släktskap att man måste fungera exakt som sina förfäder. Dessutom var knappast alla präster domedagsanhängare.
Jag noterar bara att ovanligt många klimathotare har religion nära i familjen.
Det kan förstås handla om miljö också men det är knappast en slump.
Det vore dock intressant med en större undersökning.
Du kan också lägga märke till att de pratar i religlösa termer.
#36
Distribution of Deep Sea Minerals in the Pacific Islands Region
”Polymetallic nodules are particularly prevalent in the deep waters (>4500 m) of the Cook Islands and Kiribati. Cobalt rich crusts, formed on the surface of subsiding oceanic volcanoes, are present in the Federated States of Micronesia, Marshall Islands, Kiribati and French Polynesia”
http://dpa.bellschool.anu.edu.au/sites/default/files/publications/attachments/2017-05/ib_2017_9_pettersontawake_0.pdf
Mvh,
#43
Lite kuriosa. Jobbade ett tag i min ungdom på det som då hette LuTH, nuvarande Luleå Tekniska Universitet, på labbet vid avdelningen för ekonomisk geologi. 1979 tror jag det var. Professorn där hade en teori om att mangan anrikades i fiskar, för att därefter komma ut i deras avföring och ansamlas på havsbottnen som mangan-noduler. Satt därför på våren och sydde stora trattar som skulle placeras ut i vattnet för att samla in avföringen för analys. Har sedan dess inte hört något om dessa försök.
44 jax
….Därav ordet ”fåntratt”…?
Öppet mål, men Zlatan, C Ronaldo mfl skäms inte heller…
#44
När det gäller fosfat är det knappast något tvivel om att avföring från olika organismer spelar en viktig roll vid mineralbildningen. Fosfatmineralen på t ex Nauru är i princip fossil fågelspillning och i marina fosforiter spelar också avföring från havsdjur en viktig roll.
Greta besannar det gamla ordstävet: Per Asperger ad Astra.
När alla bilarna blivit eldrivna. Detta är tänkvärt:
https://www.reddit.com/r/climatedisalarm/comments/qlrpvi/_/
Vad händer ifall det blir tvärstopp i trafiken en riktigt kall dag?
Något för MSB att fundera över…
#43
Mer än 4500 meter, eller med annat ord: mer än 450 bar.
Bara kraftöverföringen är en utmaning, Har själv konstruerat både elektronik och kraftomvandlare för ”bara” 3000 meter. Högspänningskabel med omformare och sedan robotarna som måste vara mobila. Det är inte en kamera som skall ned utan utrustning som drar flera MW.
Kan inte se realism i gruvbrytning på de djupen och de avstånden från land. Tyvärr, det verkar finnas mycket gött där nere.
#23 tty
Ja, men hur stora är ”höjdbanden” ?
Jag är medveten om att att man har en viss upplösning, men min bild är att den är ganska trubbig och att man måste göra antaganden om atmosfärens temperaturprofil (d.v.s. variationen inom ”höjdbandet”).