Öppen Tråd

Munnskydd 2

Bild: Bim

I dessa Coronatider kan man inte vara nog försiktig. Tveksamt om det hjälper dock. Dags för öppen tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Simon

  Tack Bim, underbar illustration! 🙂

 2. Lasse

  Fin bild Bim-men varför inte munskydd där munnen syns, vilket kräver att luften får ta en liten omväg. Vi sir annars inte munnen!
  Just munskyddsdebatten visar hur olika vetenskapen kan se ut och engagera etablerade forskare.
  Sverige har ju en unik ställning i denna fråga, baserad på vetenskapliga undersökningar. Men det finns såklart även andra som kan visa på andra vetenskapliga undersökningar som är lika övertygade.
  Påminner mycket om det läge som jag anser att vi borde finna i klimatdebatten.
  En länk till RT eller sök på ”what happened to academic freedom?”
  Det skrämmer när sociala medier börjar bli censorer!

 3. Per I

  Undrar om de journalister som hyllar Greta inser att ska de leva efter hennes devis så innebär det att gå tillbaka till troglodyt-stadiet i utvecklingen. Det miljörörelsen förespråkar kan inte infrias annat än med förtryck från ovan. Och vissa av dem förespråkar ju också avskaffande av demokratin, en världsregering. Tror många av dem ser pandemin som en möjlighet att införa nåt annat efteråt när världen stannat upp och vi vant oss vid restriktioner. Man ska komma ihåg att det handlar om fanatiker som vill rädda världen. På 70 talet hade vi kommunisterna, de mest extrema ville ha revolution. Det var nog värre då. Men det kommer bli dyrt för skattebetalarna och vi ser hur de förstör energiförsörjningen så det är ingen bagatell det som händer. Om tio år kommer den här trenden att ha klingat av precis som kommunistiska smittan gjorde på 80 talet.

 4. Inlägget här under, absolut inget märkligt, togs faktiskt in av Norrbottenskuriren 19/11 (de tog bort referenserna). Jag hade några ideer då jag skrev. 1. Ta bara upp en av klimatdebattens två huvudfrågor – här ”vad är problemet med ett varmare klimat” 2. För fram att det finns andra tankar och en tystnadskultur. 3. Undvik strid om decimalerna. 4. Få med femton mil – en grad, ett ”ahah” för nästan alla tidningsläsare (och journalister?). 5. Använd ”money talks”, det mest trovärda av alla argument.

  Inlägg:
  Nog behöver vi en mer nyanserad debatt om klimatet.
  Det finns mycket att säga men mycket är förbjudet. Massor av människor håller tyst. Våra företag hakar på tidsandan och hädarna straffas hårt. Här en text som passerar gränsen till det förbjudna men med solida referenser.
  Om vi med Trump tordes säga “Sverige först” (det tycker jag vi skulle tordas) så är det förstås utmärkt att det blir varmare. Ett enkelt “money talks” test säger allt. Skogsmarken (samma bestånd) ökar i värde från Norrbottens kustland till Sydsverige med en faktor tre, minst. Samma för åkermarken, faktor fem, minst. Enkelt, det växer bättre med kortare vinter och ett varmare klimat. Så, vad är problemet för oss? Kanske invasiva arter och sjukdomar? Lupiner och granbarkborrar? Nej, så klart inte! Sånt fixar vi!
  Kort, uppvärmningen har varit gynnsam för oss.
  Och om vi släpper ”Sverige först” och ser ut över världen? Vi ser en kall värld och att en stor del av landarealen troligen delar vår ekonomiska klimatlogik. Ett varmare klimat är gynnsamt! Europa kanske ned till Alperna, hela Canada, norra USA, stort sett hela Ryssland, syd Sydamerika osv osv.
  Och till det har vi fått en co2 berikning som plussar på den gröna utvecklingen, t o m i öken nära områden. Så igen, vad är problemet? Var finns katastrofen?
  Stigande havsnivåer? Dränks vi inte? Nej, inte som det nu ser ut, knappt 2 mm kustnära och 3,3 mm årligen ute till havs och ingen större ändring i ökningstakten på hundratals år. Det är klart hanterbart. Men förstås absolut nåt att hålla ögonen på.
  Åter till temperaturen, globalt har vi ökat med 1.5 grader sen slutet av lilla istiden (mitt 1800 tal) och befinner oss därför i ett katastrofalt läge sägs det. Hmm. Var nån stans? Och vi har bara några få år på oss. Mer än en halv grad till skulle fullborda katastrofen. Konstigt, för dubbelt upp, en hel grad till, skulle flytta oss bara 15 mil söderut i Sverige. Luleå till norr Umeå och Umeå kanske till söder Ö-vik osv. En fullbordad katastrof? Så klart inte!
  Nog behöver vi en mer nyanserad debatt om klimatet.
  referenser
  NASA (en del av klimatalarmismen) har sen 1992 mätt de globala havsnivåerna med satellit. Före satellit eran var mätningarna mycket mer provisoriska (stora delar av haven, 2/3 av jordens yta besöktes inte särskilt ofta). Jag har föreslagit dagspress t ex här uppe att på månadsbasis publicera NASAS uppdateringar. Ingen vill! Medelvärde 3.3 mm upp. https://sealevel.nasa.gov/…/key…/global-mean-sea-level

  NOAA, här referens till 375 land nära mätstationer från hela jorden med långa mätserier, ibland mer än hundraåriga. NOAA, ett amerikanskt SMHI. Medelvärde drygt 1.5 mm upp. http://www.sealevel.info/MSL_global_trendtable5.html

  Jag prövar nu lyckan söderut. Kuriren i Umeå med följebrevet ”Törs ni ta in detta?”. Därefter Örnsköldsvik, Östersund … .

 5. Ivar+Andersson

  Hakelius är elak mot journalistenklaven på Södermalm

  ”Vill man kastas in i en främmande värld räcker det med att av misstag slå på P3, där rätt fnoskiga vänsterböjelser anses helt normala. Eller ta alla tidningsredaktörer som formar sin blaska efter Twitter, av det enkla skälet att de och deras kollegor tillhör den lilla subkultur på sju procent av svenskarna som använder Twitter dagligen, inte de 93 procent som inte gör det.
  Kort sagt: vi behöver för det mesta inga stängsel, inhägnader eller grindar. Vi skapar ändå våra välrensade reservat och skeva verklighetsuppfattningar. Den progressiva journalistenklaven på Södermalm är en så seglivad kliché därför att den på det stora hela är sann. Det är ett av Sveriges alla självtillräckliga isolat. Och har man ett uns av självinsikt måste det kännas lite löjligt att bo runt Mariatorget med sina kollegor och åsiktsfränder, de flesta i samma ålder och med liknande bakgrund, och ändå skriva upprörda artiklar om ”gated communities”.”
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/mariatorget-ett-i-mangden-av-sjalvtillrackliga-reservat/

 6. Lasse

  SVTs klimatreporter har gått på ännu en mina:
  https://wattsupwiththat.com/2020/11/20/slower-decay-of-landfalling-hurricanes-in-a-warmer-world-really/
  Separat plottade så ger de ingen signifikant lägre uppehållstid över land.

  Men har inte orkanerna blivit värre ändå?
  Nej inte enligt ACE index:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Accumulated_cyclone_energy
  Det enda som blivit värre är uppmärksamheten och fler namngivna stormar.

 7. Simon

  Henrik Jönsson överträffar sig själv, social ingenjörskonst:
  https://www.youtube.com/watch?v=0GvJVn6N7zY

 8. Frej

  1161 vindkraftsverk ska byggas mellan 2020-2022 enligt Expressen . Och all annan verksamhet utom vindkraftsbyggande i våra skogar påverkar den känsliga biotopen tydligen . Hur ska det här sluta ? Och tänk om det nu stämmer att vindkraftsverken påverkar det lokala klimatet . Ska dom skylla på klimatförändringarna ? Och hur ska det se ut i våra skogar om en 30-50 år med vindkraftsskelett vajar för vinden . För inte fasen kommer det finnas pengar att plocka ner fiaskot .

 9. Göran J

  Under år 2021 kan vi med största sannolikhet drabbas ordentligt med dyrare el och säkert mer eller mindre slagsmål vid laddning av elbilar.
  Under nästa år kommer den typ av elbilar som kostnadsmässigt verkligen kommer att konkurrera med med dagens svindyra elbilar.
  Rumänska tillverkaren Dacia, som ägs av Renault, kommer med en elbil som visserligen bara kan köras 20 mil på en laddning men kostnaden kommer i Sverige att vara ca 125 000 Skr inkl moms men utan avdragen Bonuspremie. Eftersom Bonuspremien på den här bilen blir 25% kan du som konsument räkna med en helt ny elbil för ca 100 000 Skr.
  Bilen heter Dacia Spring och finns presenterad på nätet bl.a. här
  https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20201016/dacia-spring-electric-redo-for-produktion-priset-lovas-bli-oslagbart/

 10. A T

  Jag tänker ta mitt ansvar. Har sett på TV-reklam att man numera kan köpa tacos for the climate så det får det bli framöver till fredagsmyset. Det kommer sannolikt att göra stor skillnad, minst lika stor som resten av Sveriges samlade åtgärder mot klimatförändringarna.

 11. Sören+G

  #7 Simon
  En bild på Greta fick symbolisera olika typer av associalt beteende.

 12. Lasse

  Intresserade av el i framtiden?
  Lyssna på Vattenfalls VD:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1603802?programid=3071

  Vi får nog se elpriser dubblade eller mer framöver!

 13. Joachim Ö

  Någon som vet hur många år det enligt klimatmodellerna skulle ta för temperaturen att nå 1850 års nivå, om all mänsklig aktivitet upphörde i morgon?

 14. Eilif #4

  Riktigt, riktigt bra!

  Huvudinvändningen mot klimatpolitiken — vad är problemet?

  (Jag brukar säga till mina vänner att

  ”IPCC har lovat oss ett bättre klimat och har lyckats lura i en stor del av mänskligheten att det skulle vara ett hot” )

  !5 mil är också bra att det tas fram

 15. Fredrik S

  Joakim Ö #13

  Ingen aning men många i msm (framförallt på SVT och diverse kulturexperter), allehanda aktivister, artister, omtänksamma politiker samt en groteskt stor del av övriga experter av all möjliga slag skulle bli oerhört glada om det kunde nås då glaciärerna växte till fram till dess.

 16. Ann+lh

  GP och GT idag. Nog har Trump rört om i grytan!
  Någon Johan Wanlovi GP menar att det gick åt h-e och i GT hyllas Obamas bok ”Ett förlovat land”, där han medger att Trump är raka motsatsen till allt vad ”vi” stod för. I helgbilagan kommer så Nina Gillberg, forskare på Handelshögskolan med krönikan ”Donald Trump är vår tids stora kritiska tänkare”:
  https://nortonsafe.search.ask.com/web?q=Donald%20Trump%20%C3%A4r%20v%C3%A5r%20tids%20stora%20kritiska%20t%C3%A4nkare&prt=NGC&chn=7710&geo=SE&ver=22.16.2.22&locale=sv_SE&guid=61202F9C-CA79-419C-ABB0-C6635D4461B3&doi=2018-12-01&o=APN11915&cmpgn=zeus&ctype=&tpr=121
  Hon beskriver friskt vedermödorna med att söka så frön som kan bidra till elevernas kritiska tänkande. Ett ljus och en verkligt upplyftande liten krönika i detta vintermörker.

 17. Fredrik S

  Eilif #4

  Instämmer med Sten, keep it up!

 18. Sören G

  Såg en del av ett program på Kunskapskanalen där en norrman var runt i några olika länder för att undersöka censuren. Iran, Kina och USA besöktes. USA beskrevs som ett land där det var svårt att framföra åsikter. Situationen förvärrades under Obsma.

 19. Evert+Andersson

  Vindkraftmotståndet i Malung – Sälen har ju
  nämnts här på bloggen. Men har ni sett den här videon? https://www.youtube.com/watch?v=IlntoB6B92A&t=2043s
  Den innehåller förutom förutom den skandalösa hanteringen i kommunpolitiken en hel del information som var ny för mig.

 20. Gunnar E

  Se nu här vad människan gör med sitt utsläppande av CO2

  https://www.youtube.com/watch?v=tdOy0itpeZY

  The Universe Is 10 Times Hotter Today Than Billions of Years Ago

 21. Per I

  Utbyggnaden av vindkraft borde sättas i paus tio år. För att se hur väl det fungerar, om ägarna finns kvar eller har dragit iväg p.g.a. dålig lönsamhet. Renovering kanske anses för dyrt då. Det hela är ett stort experiment och framtiden brukar aldrig bli som förväntat.

 22. Adepten

  Coronavirusvaccinresultaten strömmar in, och det är goda nyheter för äldre människor.
  https://www.nyteknik.se/samhalle/det-har-vet-vi-om-vaccin-mot-covid-19-6994317

  Oxford-vaccinteamet vaccinerade personer i grupper på 18–55 år (160 deltagare), 56–69 år (160) och 70 år och äldre (240). Vissa fick kandidatvaccinet mot Covid-19 och andra ett icke verksamt vaccin mot Covid-19 i en eller två doser vardera för att mäta om boostervaccination skulle hjälpa. Deras nya studie, publicerad i The Lancet undersökte huruvida äldre vuxna kan utveckla covid-19 specifika immunsvar som liknar yngre vuxna.
  De äldre vuxna utvecklade inte bara liknande immunsvar som yngre människor, de tolererade också vaccinet bättre med färre rapporter om biverkningar, såsom trötthet och muskelvärk. Neutraliserande antikroppar som blockerar infektion och virusspecifika T-celler anses vara viktiga för skyddande immunitet, och äldre vuxna i Oxford-studien visade bevis för båda. De som fick en boostervaccination hade ännu bättre svar.
  Men Innan vaccinerna kommer på plats är vi hänvisade till åtgärder som minskar virusspridning, såsom social distansering, handhygien och bära mask.
  Dessutom att tänka på att nu tyder bevis på att ungefär en av fem infekterade personer inte kommer att uppleva några symtom och de kan därför överföra viruset till andra och fungerar som en ”tyst överförare” för pandemin.

  För de som är intresserad att tillverka en mask själv hänvisar jag till denna länk som visar vilket material som är bra. https://bmjopen.bmj.com/content/10/9/e039424

 23. Thomas

  Jag är pensionär och lever ganska gott på min pension. Jag behöver inte ”vända på slantarna”. Det är det många pensionärer som behöver göra i Sverige idag. Fler än 300 000 äldre människor definieras som fattigpensionärer. Pensionssystemet har helt och hållet urholkats och jag har tidigare läst att en sjuksköterska som är ca 40-45 år idag kommer att få en pension som vid 65 års ålder utgör ca 50% av sin slutlön. Naturligtvis eget pensionssparande oräknat.
  Vi har ju länge trott att våra politiker finns till för att tjäna befolkningen men så är väl knappast fallet. Idag slösar dom bort miljarder bara för att säkerställa fortsatt regeringsmakt.
  Till ett sådant slösande kan regeringens klimatsatsningar räknas. 10 miljarder per år satsas på sådant som riksrevisionen funnit helt verkningslöst.
  En höjd garantipension för de ”fattigaste” med t ex 2 000kr/mån skulle kosta oss under 5 miljarder/år. Jag säger inte att vi måste göra det men tycker man kan ha lite perspektiv på den ”goda” statens prioriteringar.
  Lyssna gärna på bifogad länk där Stefan Sauk (han är i sig inte någon favorit) funderar på sitt val till riksdagen.
  https://www.youtube.com/watch?v=ZV_NJdVtxqs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2Bid5D7eOWZjspYkzs5LVYZ64q02YASIqQqdZfcTnGmX5rQOO6CcJBwp4

 24. Evert Andersson

  Stefan Sauk kan underlätta för sig om han lär sig att klimat och miljö är inte synonymer. Men han har rätt om MP och JÖKEN ändå.

 25. Fredrik S

  Hakelius idag, om självtillräckliga reservat.

  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/mariatorget-ett-i-mangden-av-sjalvtillrackliga-reservat/

 26. Simon

  Man får hoppas det kommer ett vaccin mot klimathets snart. Börjar bli dyrt att gå på bolaget. 😉

 27. Adepten #22,

  Själv kommer jag att stå först i kön för att få vaccinet (även beredd att betala för det). Och följa upp med nya sprutor under åren. Det skall bli en befrielse. Sedan kan ni andra göra som ni vill. Men att vaccinera sig tillhör väl det normala om man vill undvika influensor och annan skit?

 28. Per I #22,

  ”Utbyggnaden av vindkraft borde sättas i paus tio år.”

  Nu har vindkraft faktiskt prövats sedan 80-talet. Alltid har det hetat att ”om bara ett par år” så kommer det att visa sig att vindkraften är lönsam och kan bära sina egna kostnader. Vindkraftsindustrin har aldrig levt upp till sina löften på 40 år.

  Vi behöver inte vänta i ytterligare 10 år för att se om det fungerar. Stoppa vindkraften nu!

 29. Lars Cornell

  #28 Ingemar #21 Per
  Det är ett tekniskt sätt att se på det. Övergå till ett ekonomiskt sätt.
  När det blåser är det överproduktion. Då blir priserna låga och ibland negativa och då tjänar vindkraftbolagen inga pengar.
  När det inte blåser levererar vindkraft inget, då tjänar vindkraftbolagen inga pengar.
  Så vad lever de på?

 30. Simon

  #29 Lars
  Luft? 😉

 31. Lars Cornell

  #16 Ann
  Tack för den informationen. Jag har kommenterat artikeln i GP på följande sätt,
  Pierre Chocron – Du har inte rätt i det du skriver. Trump anlitar helt andra rådgivare än vad Obama och Clinton gjorde. Är Trumps rådgivare sämre än Obamas? Svar – Nej.

  Hur ser problemet ut?
  Det vetenskapliga IPCC-AR5 förutser ett bättre klimat med en grads klimatförbättring under 100 år och ökad fotosyntes till stort värde i synnerhet för de fattiga och i torra länder.

  Det politiska IPCC har lyckats lura i en stor del av mänskligheten att det skulle vara ett hot.
  Varför bor det så många människor i Skåne och så få i Lappland?

  Vi har mycket att tacka Trump för.

 32. Joachim Ö

  Lennart B, har du svar på #13?
  Jag tänker att frågan är viktig, för att om modellerna aldrig når ner till 1850 års temperatur så har dom bevisligen fel om koldioxidens påverkan på temperaturen. Och om modellerna skulle nå 1850 års temperatur, och sedan fortsätter ner blir dom riktigt märkliga.

 33. Lars Cornell

  #30 Simon
  BRAVO !

 34. Ivar+Andersson

  SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka och nederbörd på flera håll i landet.
  I Norrbotten klass 1-varnas också för snöfall.
  https://www.expressen.se/nyheter/vader/smhi-klass-1-varnar-for-halka-pa-flera-hall-i-landet/
  Numera måste SMHI varna för att det kan snöa och bli ishalka på vinterhalvåret. Saknar svenska folket sunt förnuft och inte förstår hur vädret varierar med årstiderna? Blir det snö och ishalka pga den av människan orsakade uppvärmningen?

 35. Simon

  #34 Ivar
  Jag har länge stört mig på samma sak. Vad annat syfte kan alla dessa varningar ha än att understryka det alarmistiska budskapet. Det är ju som du skriver fullt normalt att det snöar, blåser och blir halkigt på vintern, likväl som det blir dagar med skön värme på sommaren. Snart ser vi varningar för att snön tinar under våren och varningar för löv som faller på hösten.

 36. BENNY Wiktorsson

  https://www.breitbart.com/europe/2020/11/20/the-great-reset-is-not-a-conspiracy-theory/amp/?__twitter_impression=true

  Det är ingen konspiration det är planerat sedan länge helt säkert. Efter 20/1 2021 kommer vi gå in i 50 år av mörker ingen kommer ha tid att bry sig om en influensa
  – Det blir vad det blir. Ingen kommer bry sig om klimatet heller av ren självbevarelsedrift.

 37. Thomas #23
  ”En höjd garantipension för de “fattigaste” med t ex 2 000kr/mån skulle kosta oss under 5 miljarder/år. Jag säger inte att vi måste göra det men tycker man kan ha lite perspektiv på den “goda” statens prioriteringar.”
  Jag säger GÖR DET! Vi har råd. Gärna medalj i Bryssel men först rejäl pension!

 38. Ann+Löfving-Henriksson

  Lars C # 31.
  Pierre Chocron? Talar vi om samma artikel?

 39. Sven Hanssen

  Simon #30

  Redan Edvard Persson illustrerade på 30-talet hur man drog in pengar på lite luft:

  https://youtu.be/KxKJSM3k14E

 40. Fredrik S

  Thomas, Eilif #23,37

  Hur mycket betalar en pensionär i skatt för hälso- och sjukvård?

  Vi kunde ju börja där och skippa dem procenten för pensionärer. Då får de ju dessutom nästan riktig gratis sjukvård, det som alltför många i detta land tror att vi har.

  I en del andra länder med annat sjukvårdssystem, läs obligatorisk försäkringsmodell, så står staten för kostnaden för de sämst bemedlade. Sen finns det länder utan pensionärsskatt också.

  Men det hör vi dock aldrig vårt eviga parti eller deras kompispartier prata om. Däremot så är de gärna måna om att berätta om vilka hisnande summor de delar ut för att förhindra något så konstigt som att stoppa ett kollapsande klimat, förhindra glaciär- havsisavsmältning etc och för att få ryggklapp och medaljer för det.

 41. Björn

  Evert+Andersson [19]; Mycket belysande om vindkraften. Håller S plus MP på med en odemokratisk utveckling vad som gäller vindkraftens utbyggnad? Att kostnader för borttagande av betongfundament kan kosta upp mot 10 miljoner har undanhållits för markägare och andra intressenter. Allt i övrigt om vindkraftens nästan bara negativa sidor, måste upp på bordet och ansvariga politiker avkrävas en fullständig redovisning av alla olägenheter.

 42. Per I

  Ingemar Nordin #28
  Jag hoppas på sunt förnuftiga som börjar inse att vi hoppat i galen tunna. Då kan det vara en kompromiss så de inte drar iväg helt utan tyglar. För det här barkar åt skogen med betongfundament som aldrig kommer gå att riva. Resten är återvinningsbart förutom vingarna som måste grävas ner.
  Men det spelar nog förresten ingen roll. Naturen tar tillbaka sitt när människan flyttar. Se på Tjernobyl. En fristad för djuren.
  Om femtio år har vi kärnkraft som förbrukar gammalt kärnbränsle. Men det vill inte klimataktivisterna veta av. För dem handlar det om nåt annat. Vi får inte vara naiva, de har andra samhällsstrukturer i sikte. Det handlar egentligen inte om CO2 för dem.

 43. Sven Hansen #39
  Jag har lyssnat. En häftig text om skattefinansierat arbete. Helt aktuell men nog med nedstängning på Twitter och Facebook. Ta bara … jag vill sjunga en arbetets sång… jag kunde hundra sätt att vila mig på spaden. Och – när basen kom … vi tog vartannat tag med lite luft … . Och vi fyllde på med lite luft, en vagn blev två med lite luft … .
  Klar nedstängning.
  Sen slås jag av rytmsäker och god musikalisk uppbackning. Inte ofta nu för tiden. Man börjar bli gammal och sur. Tack för länken!

 44. Frej

  36 # Benny Ja det är ingen överdrift , det är bara att gå in på World economic forums twitter och läsa . Där finns våran framtid efter covid . Och Trump var det största hotet mot dom .Efter hans tal på World economic forum i Davos 20-01-21 så upptäckte dom att han var inte på deras sida . Och nu är han borta , så kan det gå . Är det inte märkligt så säg , med tanke på att han fick runt 70 milj röster Och Biden fick mer i och för sig men är han mer populär än Obama :)För mej är det nått som inte stämmer . Men vilken tror ni Klaus Scwab vill ha sittandes i Vita huset ?

 45. Fredrik S

  Per l #42

  ”För dem handlar det om nåt annat. Vi får inte vara naiva, de har andra samhällsstrukturer i sikte. Det handlar egentligen inte om CO2 för dem.”

  Exakt så är det för många, troligen de flesta.

  Och kinesiska staten stod för en femtedel av investeringarna i svensk vindkraft fram till 2022 kunde man läsa i våras.

  Det kan man tycka är bra eller dåligt.

  Har aldrig hört Lövin, eller någon annan i regeringen för delen, klaga på det. Ingen annan känd aktivist heller. Så det är nog bra.

  I USA är det kinesiska bolaget portat. Men det tycker väl alla goda här hemma är dåligt av ren reflex.

 46. Fredrik S

  Det kommer tydligen i alla fall bli blötare framöver, åtminstone för tillfället.

  SMHI’s nya satsning, ja pengar uppmanar de iofs andra att satsa, heter ”Tillsammans gör vi plats för vattnet”.

  https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/smartare-hantering-av-regnvatten-minskar-risken-for-oversvamning-1.166136

  De refererar till klimatförändringen ? och till ett skyfall i Malmö för över sex år sedan då det rann in vatten i källare.

  Till våren kommer det väl en satsning som heter ”Tillsammans stoppar vi klimatförändringens torka ock skogsbränder” eller något däråt misstänker jag.

  Vilka goda myndigheter vi har fått de senaste åren, det saknas bara lite satsningar på sång och ringlekar däröver.

 47. Lars Cornell

  #38 Ann. Det finns bland kommentarerna till artikeln om Trump.

 48. Per I

  #45 Fredrik S
  Det händer så mycket på alla plan så även den som ägnar heltid åt att skumma nyheter kan inte sätta sig in i allt. Det finns nationella nyheter, EU nyheter, Globala nyheter, Valet i USA etc. Det utnyttjas för att smyga igenom förändringar.
  Det fanns en länk ovan en intervju med Vattenfalls nya VD.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1603802?programid=3071
  Det hörs att hon är för veto och snabbare handläggning av vindkraftsutbyggnad. Ändamålet helgar medlen för henne är uppenbart och det är väl därför hon valts. Demokratin hotas. Demokratin kommer i andra hand när planeten ska räddas. Men att tro Sverige har betydelse i det sammanhanget vittnar om hybris och ren dumhet. Och fanatism.

 49. Håkan Bergman

  Per I #48
  Hon har, hur länge?, åtminstone en chef för elproduktion som bekymrar sig.
  https://www.svd.se/nya-eu-regler-hot-mot-var-energiforsorjning

 50. Christian H

  All kritik mot den rådande klimatagendan, World Economic Forum, hanteringen av covid-19 och presidentvalet i USA avfärdas av den styrande eliten som konspirationsteorier. Man får hoppas att folk snart vaknar upp och inser hur manipulerade de är. I Tyskland har det startats en gräsrotsrörelse som vänder sig mot bristen på yttrandefrihet och massmedias likriktning. De har bl.a. organiserat stora demonstrationer mot alla överdrivna restriktioner som motiveras av covid-19. I vanlig ordning försöker media brunsmeta denna rörelse som har parollen ”FREIHEIT fängt mit Denken an!” Fritt överasatt betyder det: ”Frihet börjar med tänkande”. För alla som förstår tyska rekommenderar jag deras hemsida:
  https://querdenker2020.de/

 51. Paul+Håkansson

  Upp till kamp bröder. Vansinnespolitiken inom vindkraft som just nu bedrivs av MP måste stoppas. Per Lundgren är en riktig klippa i programmet.

  vihttps://www.youtube.com/watch?v=IlntoB6B92A&ab_channel=SvenskWebbtelevision

 52. Magnus

  Inget off-topic här va, men troligen inget som tagits upp och kanske misogynt att nämna att enligt en rapport om resultat på högskoleprovet män hade i snitt 1.03 och kvinnor 0.86.

  (Villkora rösträtt med bra hp-resultat? 😉 )

  https://www.gp.se/nyheter/sverige/m%C3%A4n-f%C3%A5r-b%C3%A4ttre-resultat-p%C3%A5-h%C3%B6gskoleprovet-%C3%A4n-kvinnor-1.37407792

  Man kanske borde testa vissa partiers företrädare med uträkningar på vindkraftens lönsamhet och effektivitet att minska CO2. 😉

 53. Lasse

  #52 Kul med duktiga killar.
  Det kan ju vara så att de som redan fått bra betyg(flickor) inte skriver provet . Snett urval?

  Tänkte länka en artikel om bränderna i Oregon i höstas.
  De kommer fram till en lite komisk slutsats:
  So the whole situation is ironic and interesting: record cold to the east brought record fires to the west.__
  https://wattsupwiththat.com/2020/11/24/an-important-finding-about-the-september-labor-day-wildfires/

 54. Senaste snilledraget från klimatsmart kommunalpolitiker. Spola inte toapappert!

  https://samnytt.se/klimatsmart-kommun-vill-forbjuda-invanarna-spola-ned-toapapper/

 55. Simon

  #54 Lars
  Snart blir det lag på mulltoa eller utedass också. Utvecklingen går bakåt i detta arma land.

 56. Simon

  Kan detta vara den första klimat-terrorattacken:
  https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/bil-har-har-kraschat-in-i-angela-merkels-kansli.H8ggytBZx

 57. Simon

  #56 mig själv
  Ser nu att man uppdaterat. Kan hålla med om stoppa globaliseringspolitiken, dock inte om att köra in bilar i byggnader skulle vara rätt sätt att agera 😉