Öppen Tråd

sommar mode 1

Bild: skeeze

Sommaren består. Så då kan folk slappna av ett tag till på stranden eller i trädgården. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Daniel Wiklund

  I dagarna tre så samlas friidrottarna i Uppsala, SM arrangeras där. Igår hade dom ett i det närmaste perfekt väder. Och det verkar fortsätta både idag och imorgon. Numera kopplas ju allt till klimatförändringar. Och ibland är förändringarna till det bättre. I varje fall för dom friidrottare som är i Uppsala den här helgen. Och dom som tävlade i Monaco igårkväll. Hoppas att även miljöpartisterna kan njuta av det fina vädret, utan att få ångest.

 2. Lac

  ”Hoppas att även miljöpartisterna … utan att få ångest.”
  Det tror jag inte går. De är födda med ångest, det är liksom deras livsfilosofi. Utan ångest finns de inte.

 3. Håkan Bergman

  Det är lördag och tyskarna har semester men 2,4 GW (s)vindel av väl runt 60 installerat nu kl 7.00 är lite väl tunt.
  https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/power_generation/12.08.2020/15.08.2020/

 4. Ivar Andersson

  De senaste åren har SMHIs varningar om hög UV-strålning försvunnit. Är hög UV-strålning ofarligt numera?

 5. Håkan Bergman

  Norrmännen visar ett index för UV i botten på sidan.
  https://www.yr.no/nb/v%C3%A6rvarsel/daglig-tabell/2-2676170/Sverige/Stockholm/S%C3%B6dert%C3%B6rn

 6. Fredrik S

  Ivar Andersson https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384825

  Ja, konstigt, men de varnar ju när det blir över 25 grader ute och man kan ju inte få allt.

 7. Ann Löfving-Henriksson

  Vilken underbar bild med alla sina nyanser i blått!

 8. latoba

  I Det goda samhället skriver Gunilla Edelstam idag klarläggande intressant om EUs: återställningsplan och den svenska riksdagens kommande beslut i frågan.
  https://detgodasamhallet.com/2020/08/15/gastskribent-gunilla-edelstam-sveriges-statsskick-och-eus-aterhamtningsplan/
  Borde diskuteras mer i våra media.

 9. Rolf Mellberg

  Här ”hänger” ju en och annan fysiknörd och ni minns nog i vintras hur Betelgeuse uppförde sig konstigt. Man spekulerade i en nära (nåja) förestående supernovasmäll nästgårds. Nu vet man mer:
  https://wattsupwiththat.com/2020/08/14/hubble-finds-that-betelgeuses-mysterious-dimming-is-due-to-a-traumatic-outburst/

 10. Håkan Bergman

  Här har norrmännen också en sida där man ger mera förklaring.
  https://www.dsa.no/uvnett/

  Vad man inte säger är att om man tidigt på våren ser till att bättra på resterna av fjolårets bränna så har man ett hyggligt skydd för sommaren, men det kan ju var individuellt. Riktigt farligt är om man sitter inomhus hela året och sen åker ner till Kanarieöarna i Juli och steker sig.

 11. latoba

  Hur är det tänkt med stora skärmar i alla nya bilar? Ska föraren hela tiden samtidigt som han/hon håller koll på trafiken snegla åt höger för att hålla koll på vad som händer på skärmen? Låter direkt olämpligt. Skulle tro att många är för nyfikna för att låta bli att titta. Eller är det tänkt att det bara är passageraren bredvid som titta på skärmen? I så fall borde den väl bara kunna var tänd när det finns passagerare eller när bilen står stilla. Kör själv en gammal bil utan skärm.

 12. Ann L-H

  Bilden är hämtad från https://pixabay.com/sv/ där det finns massor med gratis bilder att hämta. Just den här kommer från https://pixabay.com/sv/photos/mode-solhatt-sun-skydd-semester-985556/

 13. Peter Stilbs

  Jag har ännu inte återhämtat mig från Rapport-inslaget mot slutet av sändningen torsdagen den 13.8 – om Ullnoshörningens försvinnande för ca 12000 år sedan. Här sitter en ”forskare” och raggar anslag för att avgöra om de dog ut via mänsklig jakt, eller ”klimatförändringar”.

  Ja, snacka om klimatförändringar i slutet av senaste istiden – med en havsnivå som steg från 120 meter under den nuvarande, landhöjningar, återkomst och starka förändringar av växtlighet, översvämningar, varmare klimat än nu, omfattande landförändringar etc etc.

  Men mannen (och redigeringen) syftar mot att koppla till den typ av ”illasinnade” klimatförändringar – alltid till det sämre – som inpräntats i tittarnas hjärnor. Denne ”forskare” mumlade med.

  Overkligt, vilket skräp det finns i dag i universitetsvärlden.

 14. Fredrik S

  Håkan Bergman https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384823

  Ja, tunt.

  Tur de har kol, brunkol, gas och lite kärnkraft.

 15. Rolf Mellberg

  Peter Stilbs
  https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384838

  Jag störde mig också men fantiserade att jag själv var reporter med Kurt Olsson-attityd. Jag skulle säga:
  Jahaaa… Så intressant. Säg mig hur mycket uppvärmning rörde det sig om vi denna tid?
  (Rätt svar lär vara mellan 5 och 10 grader, vilket forskaren svarade)
  Jag: Va??? Vilka ofantliga mängder koldioxid man måtte då ha släppt ut, hur kunde det ske?
  Forskaren; Hrrrmm, nja det var nog inte koldioxid som var orsaken….
  Jag: Va, sitter du här och påstår att något annat än koldioxid kan förändra klimatet (med upprörd stämma)
  Reportern/jag vänder mig mot kameran och anlägger bästa KurtOlsson-uppsyn (typ fett scoop) och förklarar för tittarna:
  Mina damer och herrar, vi har nu avslöjat ett klimatförnekarnäste inne på självaste universitetet.

  Livet blir lättare med lite humor!!!

 16. Rolf Mellberg

  Här kommer ett inlägg som jag finner utmärkt lämpat att översätta och bilda ett eget blogginlägg.

  Vem känner sig manad?

  Min tolkning är att motpolen Rockströms sjärn-status kan komma att haverera och att folk kommer att uppfatta hans extrema föredrag som rent nonsens av typ kult-väckelse-stoff.

  https://notrickszone.com/2020/08/14/max-planck-institute-for-meteorology-director-not-worried-about-climate-tipping-points-worried-about-panic/

 17. Lars Cornell

  I våras spådde en förståsigpåare i TV att det skulle bli en getingsommar. Jag vet inte hur det blev hos er, men här hade jag en enda ’bosättning’ som försvann av sig självt.

  Fåglar har det varit många och mycket fjärilar just nu. Det kan möjligen förklaras av att det inte finns några vindkraftverk här.

  Tre (3) myggor har jag sett på hela sommaren och inte en enda fästing och då bor jag i Tjust skärgård där det kunde bli svart på armen av mygg för 50 år sedan. Inte kan det väl bero på klimatförändringar? Nej hu hemska tanke så hädiskt tänkt.

  Tror du Peter att det skulle gå att få anslag för att forska om en sådan klimatförbättring som händer nu och inte för 12 000 år sedan? Kuylenstierna stod i TV4 och förutspådde en invasion av fästingar i Dalarna, tänk om det blir tvärt om.

 18. Håkan Bergman

  Rolf M. https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384842

  I stort sett samma som IPCC säger, men deras rapporter undviker nog Rockström.

  https://slowfox.wordpress.com/2019/07/02/ipcc-sager-inte-alltid-vad-man-tror/

 19. Lasse

  Solen skiner nu var dag.
  Även natthimlen är molnfri och blottaren stjärnhimmel med enstaka stjärnfall.
  Temperaturen är dock relativt stabil , YR visar 24 max och 18 min för idag.
  Tur att vi har växthuseffekten.

 20. Björn

  Ivar Andersson 09:25; Det finns en mikrovågsstrålning från solens korona om 2.8 GHz och med våglängden 10.7 cm, som också benämns solar flux. Den är en proxy för UV-strålningens intensitet och som korrelerar med den magnetiska aktiviteten TSI. Jämför tidigare års aktiviteter och märk väl hur UV-proxyn har avtagit i intensitet. Går att följa på nedanstående länk.

  http://www.solen.info/solar/

 21. Lars Cornell skriver: 2020-08-15 kl. 11:30
  Jag har en hypotes som bygger på egna observationer. Frost och torka gör livet svårt för i första hand myggen, men kanske också andra insekter. I Roslagen hade vi några frostnätter i juni och efter det har sommaren varit torr med bara två, tre ordentliga regnväder.
  Myggen har varit få, men också bromsar och hästflugor. Vi har ett getingbo inuti husväggen på landet, men de håller sig borta från människor så de får vara kvar.
  Fågellivet verkar inte vara påverkat och vi har massor av sländor som flyger runt i lufthavet ovanför oss under dagtid och fladdermöss på natten.
  Vi har haft en perfekt sommar, även om värmen tvingat mig att ställa in planerade jobb för att istället bada med barnbarnen.

 22. Håkan Bergman

  Gunnar S.

  ”även om värmen tvingat mig att ställa in planerade jobb för att istället bada med barnbarnen.”

  Stackars dig, vi lider med dig.

 23. Dennis Lundqvist

  Någon som vet hur det förhåller sig med påståendena om att ”de av människan orsakade klimatförändringarna” verkligen har lett till att isen i arktis blivit tunnare och som i sin tur leder till allt mer förekommande svårforcerad packis. Förr om åren, påstås det, var det tjockare is och då var det mer platta isslätter över stora delar av arktis. Det låter som en traditionell klimatalarmistisk myt, eller?

 24. Rolf Mellberg

  Frågan om Aron Flams upphovsrättsstrid är visserligen off topic här men ett så skrämmande exempel på dagens totalitarism att jag skickar in detta ändå. se länken nedan:

  Men ett klipp:
  ….Beredskapsmuséet som målsägande vars juridiska ombud, advokat Marie Andrée som i förundersökningen menat att Aron Flam är associerad med det nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Något som såväl åklagare som advokat Andrée har att styrka samt motivera varför och hur detta påstående har relevans för processen och själva sakfrågan. Flam är, som randanmärkning kring advokat Andrées icke styrkta påstående av judisk börd. Och därmed med en sannolikhet gränsande till visshet bortom de påståenden som Andrée vill göra som avgörande för den rättsliga processen…
  —–
  Min kommentar:
  En sannolikt illa underbyggda anklagelse av upphovsrättsbrott är en sak men att därtill komma med helt andra groteska anklagelser avslöjar bara att det är ett vämjeligt försök till en politisk process.

  https://ledarsidorna.se/2020/08/staten-vs-aron-flam-1-2-i-uppvarmningen/

 25. Sven

  Intressant. Eller kanske inte

  https://twitter.com/Seeker/status/1294628660234858496

 26. Peter Stilbs

  Rolf Mellberg https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384852 – Jo, media söker med alla medel låtsas att det är den lånade tigern som är problemet, när det i själva verket är ett djupt missbruk av rättssystemet för att tysta en för Socialdemokratin misshaglig sanningssägare. Det måste vara förankrat på högsta nivå, så vi får väl se hur denna obehagliga utveckling eskalerar

 27. Peter Stilbs

  Här är lite blodtryckshöjande https://www.nyatider.nu/802%e2%80%89000-kronor-till-projekt-om-maskulina-normers-paverkan-pa-klimatpolitiken/

 28. LBt

  För 12000 år sen var jorden mitt i övergången från sträng istid till vår mellanistid. En häftig period där den globala temperaturen steg naturligt med ca 0,05 grader C per århundrade ( just nu ca 2 grader per århundrade ) . Trots att den globala medeltemperaturen då sannolikt var lägre än den är idag och kanske någon grad lägre än den högsta några tusen är senare var isavsmältningen som häftigast och havsnivån ökade med ca 2 meter per århundrade. Det är bra att man forskar avseende denna period, den kan ge värdefull kunskap.

 29. jensen

  Angående skrämseltemperatur-kartor. Hur har SMHI och MSM utvecklat detta de senaste dekaderna?

  http://notrickszone.com/

 30. PeterStilbs: Ja, det blir något att visa på när allt har rämnat. Framtida generationers underhållning om den ”inbillade sjuke”. Nästan komiskt redan nu. Men bara nästan. Och att vara korkad är väl inte straffbart, tyvärr.

 31. Ivar Andersson

  LBt skriver: 2020-08-15 kl. 17:32
  ”Det är bra att man forskar avseende denna period, den kan ge värdefull kunskap.”
  Varför är det bra med forskning? Konsensus råder och det finns en och endast en förklaring till att ullhårig noshörning utrotades. 🙂

 32. Peter Stilbs

  LBt https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384857

  Har Du hittat på dessa siffror själv?

 33. Andreas

  ”Även natthimlen är molnfri och blottaren stjärnhimmel med enstaka stjärnfall.
  Temperaturen är dock relativt stabil , YR visar 24 max och 18 min för idag.”

  Utstrålningen i natt måste ha varit extrem där vi för tillfället befinner oss i västra delen av Mönsterås kommun.
  Det var 29 C som högst igår (14/8). Imorse låg temperaturen på 10-11 C när jag satte mig i bilen idag ca halv sju och idag har temperaturen tangerat 30 graderssträcket. Men visst var det vindstilla i natt och man kunde se Mars hänga i horisonten.

 34. Rolf Mellberg

  Peter Stilbs och den ullhåriga noshörningen igen.

  De våldsamma klimatsvängningarna under (och i slutet av) senaste istiden är enormt intressanta.
  Dels Dansgaard-Oeschger-händelser – väldigt många – där oscillerande havsströmmar kanske är main suspect.
  Även den ensamma Bölling-Alleröd, mer oklar orsak?
  Dessa har haft en oerhört snabb uppflank-värmning men långsammare nerflank.
  Och visst skulle den där noshörningen kunnat duka under i böllings bastu!
  Men så har vi ju det största mysteriet av
  alla: inträdet till Younger dryas när kylan kom blixtsnabbt. Helt unikt.
  Då försvann nästan alla stora djur i Nordamerika så jag håller öppet att även den ullhåriga kan ha klarat sig till dess fast man ännu inte hittat ett så ungt fynd.
  Jag lutar åt att Younger dryas impact hypotesis är korrekt, d.v.s ett enormt nedslag (splittrad komet) gav oss denna tusenåriga kyla som bl. a. syns spår av i Sverige och Finland.

 35. Rolf Mellberg

  Peter Stilbs

  Jämställdhetsmyndighetens aktivitet (den enligt rubrik i Nya Tider): 802 000 kronor till projekt om maskulina normers påverkan på klimatpolitiken

  Tycker jag berättigar till en anmälan till DO
  DiskrinineringsOmbudsmannen.

  Något som borde ske i vår förenings namn!!?

 36. LBt

  Rolf M,
  intressant kommentar, havsnivåförändringarna under perioden runt -12000 år var varierande, det hände saker då.

 37. Rolf M https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384872

  Bara på vår blogg har vi inte mindre än tre framstående kvinnliga skribenter. Dessutom startades bloggen – The Climate Scam – av en kvinna (Maggie Thauersköld). Läs mer https://klimatupplysningen.se/om-oss/om-bloggen/

 38. Adepten

  Jensen https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384860

  SVT har ändrat värmekartorna från från blått(kallt) till gult och tidigar gult(varmt) till ilsket rött;-)
  Och väderkartorna från grönt och blått till dimmigt och rökigt grått.
  Om man ska se vädret så får det bli på TV4 för de har fortfarande fina kartor med ulliga moln och en fin sol.

 39. Andreas

  Angående massutdöendet för ca 12 tusen år sedan. Kanske var ett nedslag i Arktis i havet?

  https://m.youtube.com/watch?v=x4J2dZZ6slA

 40. Peter Stilbs

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Yngre_dryas

  Den vanliga storyn om detta har ju med att göra att en jättelik sjö av saltfritt vatten från smält is i Nordamerika plötsligt rann ut i havet och ändrade/stoppade upp havsströmmar (så bla Skandinavien blev åter nedisat)

 41. jax

  ”Miljöminister Isabella Lövin (MP) kritiserar den föreslagna skatten på fem respektive sju kronor för att vara för hög.
  – Vi ser en stor risk för att man då, i stället för att fortsätta att sälja plastbehållare går över till andra material som också kan vara dåliga för miljön, säger hon till Sveriges Radio.”
  Citat från Expressen. Men, skatten sägs ju behövas för att minska plastanvändningen. Varför tycker då Lövin att den är för hög? Det kan ju bara bero på att hon är rädd att intäkterna minskas. Som en sann miljöpartist anser hon förstås att folket ska beskattas så högt som möjligt så att de inte har råd att hitta på några dumheter.

 42. tty

  Dennis Lundqvist:

  ”Förr om åren, påstås det, var det tjockare is och då var det mer platta isslätter över stora delar av arktis. Det låter som en traditionell klimatalarmistisk myt, eller?”

  Ja, det är en myt. Läs Nansens ”Fram över Polarhavet”. Den expeditionen var 1893-96, de gjorde regelbundna mätningar av istjockleken som var ca 3 m, nu är det ungefär hälften (och det var det redan på 1930-talet).
  Och det var sannerligen inga släta isslätter de färdades över, packisen har alltid varit extremt ojämn och svårframkomlig. Hållfasthetsmässigt är skillnaden mellan 1,5 och 3 meters is ungefär som mellan två olika kvaliteter silkespapper när skruvningen sätter igång. Det var därför sydpolen nåddes först (just det, Peary kom aldrig till Nordpolen, det är i princip alla överens om nu)

  Ett par bilder från Nansens bok:

  http://www.gutenberg.org/files/34120/34120-h/images/p162.jpg

  http://www.gutenberg.org/files/34120/34120-h/images/p165.jpg

  http://www.gutenberg.org/files/34120/34120-h/images/p178.jpg

 43. tty

  Peter Stilbs

  Den där hypotesen om tömningen av Lake Agassiz är rätt skakig. Det verkar inte som om det finns några tydliga spår av en stor avtappning vid rätt tidpunkt. Och under den förförra istiden fanns en enormt mycket större sötvattensissjö i västra Sibirien, men dess avtappning avsatte inga klimatiska spår.
  Då är det i så fall troligare att den korta kalla perioden för 8200 år hänger ihop med att Hudson Bay-issjön avtappades. Där stämmer åtminstone tiden och det finns en trolig avtappningsväg.

 44. tty

  Problemet med klimatteorierna för utdöendet av de stora djuren är att den skedde på olika tider i olika områden. Det måste ha varit massor av klimatkatastrofer:

  Australien, Wallacea, Nya Guinea ca 50 000 år
  Sydeuropa ca 35 000 år
  Beringia-Nordamerika ca 12 000 år
  Nordligaste Sibirien ca 11 000 år
  Sydamerika ca 10 000 år
  Wrangels land ca 4 000 år
  Cuba ca 4 000 år
  Madagaskar ca 2 000 år
  Nya Zeeland ca 600 år

  Däremot skedde det på varje ställe snart efter att människor dök upp där.

  Sedan är det i och för sig fullt möjligt att de extremt stora och snabba klimatförändringarna i början och slutet av Yngre Dryas gjorde storviltbestånden mera sårbara. Men å andra sidan innebar Yngre Dryas faktiskt en viss återhämtning för mammuten som återkom till en del områden i Baltikum och nordvästra Ryssland som den tidigare försvunnit från.

 45. LBt

  Som vanligt levererar tty. Känns bra.

 46. Ivar Andersson

  Tack tty för dina faktabaserade bidrag i kommentarsfältet.

 47. LBt

  tty,
  om man tänker sig klimatet som regioner som sveper fram över klotet kanske människor följer dessa rörelser?

 48. SatSapiente

  Tankesmedjan Ember har kommit med en rapport 2020 Global Electricity Review.

  https://ember-climate.org/project/global-power-2020/

  Man är glada över att 8% av världens el nu kommer från sol och vind, men nämner absolut inget om att dessa 8% måste backas upp med annan elproduktion (när det är natt och/eller det inte blåser) om vi ska ett modernt samhälle med el tillgänglig när vi behöver den. Vidare anser Ember att denna %-sats måste öka dramatiskt ”för att uppfylla Paris-avtalet”, fortfarande utan att nämna de då ökande behoven av backup-el. Befintliga koleldade anläggningar ska läggas ned och inte behållas som backup.

  Detta måste vara ännu en grön luftpastej som inte kommer att genomföras, se Kinas utbyggnad av kolkraftverk både i Kina och på andra ställen och Japans övergång från kärnkraft till kolkraft.

  Lagring av elenergi storskaligt vilket skulle behövas för Embers visioner har tidigare här på forumet avfärdats pga ekonomi- och resursfaktorer.

 49. Adepten

  När det gäller de olika föreställningar som förekommer i klimatdebatten och geologiska vetenskapen . Tycker jag att denna länk kan vara nyttig för förståelsen av olika uppfattningar https://grahamhancock.com/hancockg17/.
  Själv har jag ingen egen kunskap att luta mig emot därvidlag. Den enda kunskap jag har, förvärvar jag under min livstid och från mina föräldrar, det som hände för 10 000 år sedan och i framtiden kan ingen vara säker på.
  Därför får man väl inrikta sig på dagens problem som är fullt tillräckliga. Men även om dagens problem tvistar de lärda. Ingen nämnd och ingen glömd.
  Det viktiga är att debatten inte tystas ner eller förskjuts åt sidan, som den görs i den infekterade klimatfrågan där man tror att alla problem kan lösas genom att minska koldioxiden i atmosfären.

 50. Guy

  Hej, Några frågor till administrationen.

  Hur hänvisar man till en tidigare kommentar som man önskar svara? Jag ser länkar, men missar varifrån dom får trådnummer och kommentarnummer.
  Varför saknas den enkla numrering som fanns tidigare?

  Trodde alltid att datatekniken skulle göra bearbetning och kommunikation lättare, men det här missar jag i nuvarande system.

  Gör mej kanske dum, men vad menas med Webbplats?

 51. Adepten

  # Guy https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384914
  Lätt som en plätt. Klicka bara på blåmärkta datumet för aktuell kommentar så visar det sen vilken kommentar du kommenterar:-) Skall tilläggas att jag kopierade länken i min kommentar till Dig

 52. Håkan Bergman

  Guy https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384914

  Om du högerklickar på datum och klockslag i början på kommentaren och väljer kopiera länkadress så får du en fungerande länk till kommentaren du svarar på. Och länken kan vara till en kommentar i en annan tråd också.

 53. foliehatt

  VÄRLDSREKORD i värme, just nu uppmätt i Deah valley

  (om man bortser från de två varmare temperaturerna uppmätta 1913 respektive 1931)

  Så – VÄRLDSREKORD!!!!!!

 54. Fredrik S

  I Sverige kör kollektivtrafiken på olika håll med trängsel i bussarna med anledning av att alternativet inte är miljö- och klimatvänligt läste jag i morse.

  Politikerna klimatkompenserar ju så duktigt när de reser så Lövin och den gröna staten borde kunna lösa detta.

  Eller också tror man att konsumenter är åsnor?

 55. Håkan Bergman

  foliehatt https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384924

  Men DN’s rubrik säger -54,4 grader, låter inte så varmt.

  https://www.dn.se/nyheter/varlden/rekordhog-temperatur-uppmatt-i-death-valley-544-grader/

 56. Fredrik S

  foliehatt https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384924

  Världsrekord sedan 1931 såg jag någon rubrik.

  Fast för några år sedan var det liknande värme men dock inget världsrekord för det var inte lika viktigt med rekord då.

 57. Håkan Bergman

  Fredrik S https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384925

  Det finns en enkel lösning, undrar vad dom som yrar om nolltaxa tycker?

  https://www.svd.se/dyrare-biljetter-kan-minska-trangseln/i/senaste/om/debatt

 58. AndreasF

  Det är väl ingen konst att slå nya värmerekord om man hela tiden stryker de gamla rekorden?

  Snart så ryker väl de gamla svenska rekorden också så att vi kan slå nya fräscha rekord. Då jublar alarmisterna!

 59. Fredrik S

  Håkan https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384928

  Ja, det kan man undra, den reaktionen kunde ju ju bli underhållande.

  Kombinera med obligatoriskt mask, som du själv får stå för, på kollektivtrafik som i Schweiz så kanske utfallet blir riktigt bra.

  https://www.swissinfo.ch/eng/mandatory-masks-well-accepted-on-swiss-public-transport/45915158

 60. tty

  https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384909

  ”om man tänker sig klimatet som regioner som sveper fram över klotet kanske människor följer dessa rörelser?”

  Bara i så måtto att människor utrymt/dött ut i en del områden när klimatet blivit kallare. Stora delar av Eurasien blev sålunda helt folktomma under istidsmaximum. Ser man i långt perspektiv har t ex England varit obebott mycket längre intervall än det varit bebott.

  Homo sapiens är mera klimatoberoende än äldre människoarter, men det finns gränser. Nordborna på Grönland dog ju som bekant ut, men t o m en del eskimåpopulationer dukade under under lilla istiden, t ex på King William Island och Nordöstgrönland. Även Wrangels land och Nysibiriska öana, öarna norr om dem och nordligaste Tajmyr, som alla var befolkade under mellersta holocen avfolkades senare.

  Värme har veterligen aldrig motsvarande effekt, däremot torka. Delar av Sahara och Rub-al-Khali som var bebodda under det holocena klimatoptimat är numera i princip helt obebodda.

  Det är mera osäkert vad som hände med de polynesiska befolkningarna på ett ganska stort antal öar i Stilla Havet som var obebodda när de upptäcktes av europeiska sjöfarare, men där arkeologiska undersökningar visar att de varit bebodda tidigare. Utjagning/utfiskning, inavel och rent stokastiska variationer ha föreslagits (i en liten grupp kan det t ex råka bli så att det i någon generation uteslutande föds pojkar eller flickor). Flera av de avfolkade öana ligger i den torra zonen nära ekvatorn så långa torrperioder är också tänkbara. Vi vet ju att den långa 1200-talstorkan utplånade mängder av samhällen och hela kulturer i sydvästra USA, även om det inte blev någon total avfolkning.

 61. tty

  När det gäller Death Valley har man verkligen jobbat på att få till ett nytt värmerekord. Man har flyttat väderstationen från Furnace Creek till Badwater, den lägsta punkten i Nordamerika (30 meter lägre = +0,2 grader) och dessutom placerat den så att den omges av höga klippor på tre sidor men har öppen slätt västerut mot kvällssolen. Klipporna värms av solen hela dagen och återutstrålar värmen mot väderstationen.

  Furnace creek:

  https://www.google.com/maps/@36.4590585,-116.865357,3a,60y,177.19h,85.15t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5fxgXqfdEy3AfnYX49ILRA!2e0!7i13312!8i6656

  väderstationen i Badwater:

  https://www.google.com/maps/@36.2296107,-116.7671348,3a,16y,125.01h,91.92t/data=!3m6!1e1!3m4!1sZKHDWOlBUEA5bTuubdXc-w!2e0!7i13312!8i6656

  Kolla gärna horisonten runt på respektive ställe.

  Hur jag vet? Jag har varit där två gånger med ett par årtiondens mellanrum, dock inte på sommaren!

 62. tty

  PS

  Mitt personliga värmerekord är för övrigt 51,7 grader, satt i juli i Mojaveöknen några hundra km söder om Death Valley. Dock avläst på en icke kalibrerad termometer som visserligen var i skugga, men inte i någon apparatbur. Jag kan tillägga att det var rejält jobbigt. Annars är faktiskt 40 grader helt uthärdligt om man är rätt klädd och luftfuktigheten är låg, vilket den i regel är i öknar. Dock inte alltid i sydvästra USA eftersom det faktiskt finns en svag sommarmonsun där (juli-augusti är de ”regnrikaste” månaderna).

 63. Håkan Bergman

  tty

  Det går t.o.m. att jobba i såna temperaturer och högre, men då är det som sagt torr luft som gäller. När jag jobbade som eldare hade vi 50% tillägg över 70 grader, 1 timma generellt per pass för sotningen, man var tvungen att gå fram till varje sotapparat och trycka igång den. Sen kunde det bli mera om man var tvungen att utföra nåt småjobb under drift eller om lasten gick upp och ner så att man fick parera med brännarna. Om vi gillade värme? Yes. Man får se till att dricka ordentligt, vi hade brusande saltpulver till det.

 64. LBt

  tty,
  tack för tänkvärd sammanfattning.

 65. Staffan Lindström

  ”Faktaredaktören” på DN, Hugo Ewald har väl läst WP lite slarvigt och skriver att ”Oakland har uppmätt 100F ffg någonsin”, detta gällde augusti enbart, vid Oakland Museum har 100 passerats i maj,juni,juli,sept och tom okt! 109 i sept ! är faktiskt rekord.
  Häromdagen råkade jag på Maximiliano Herreras extrema temperaturer-sajt se att han ansåg att de svenska värmerekorden, Ultuna 1933 och Målilla 1947 var ”dubious” Jag mejlade honom och han svarade snabbt att ”SMHI godkänner många rekord som andra europeiska länder aldrig skulle godkänna” ungefär… I svaret på svaret frågade jag honom vad han ansåg om Falun-Lugnet, Göteborg etc. För att inte tala om min ”nya favorit” Mitribah i Kuwait vars 54,0C uppmätta 2016 inte ”dubious”-märkts! Ni kan kolla wikipediabilden varför jag tycker Mitribah kanske inte är en helt ”odopad” station
  Fick just svar från M Herrera:
  38.0 Målilla (Götaland) 1947-06-29

  Although it seemed Malilla in 1947 had already a Stevenson Screen, the instrument was very
  rudimental with a 0.5C precision. There was not a Min-Max thermometer, so the young observer
  (he was still alive few years ago when he told the story) opened the screen several times
  to be sure not to miss the Maximum temperature ,since he realized it was an exceptionally hot
  day. But , even if he did it in a good faith, by opening several times the shelter cause
  an overradiation of heat to go inside it. Today a reading recorded that way would never be
  validated by any european country and even an old one recorded under such circunstances would
  have been discharged by most european meteorological services, but SMHi is extremely loose
  (the least strict european country) in accepting old records like this.
  Judging from historical data , other records in the same heat wave etc..i estimed the real
  temperature to have been around 36.5C.

  38.0 Ultuna (Svealand) 1933-07-09

  As a document stated, the first Stevenson SCreen in Scandinavia except from some lighthouses
  was installed at Oslo in 1930.
  There are no remarks in SMHi documents regarding the type of screen used at Ultuna in 1933, but
  it wasn t probably a Stevenson SCreen
  Several higher readings as high as 41.5C the same day were discharged at that time and this
  one was not, that ’s the only reason why SMHi accepted this record, but i think it’s quite
  a weak argument.it was probably not discharged because it looked not as obviously bad as
  other readings, but the fact the other stations with such crazy data were also operating
  indicates we can’t trust much the quality of these stations.Compared to other northern European data. 38C seems too high, i estimate
  the real T to have been around 36.5C.

  37.5* Visby (Götaland) 1865-07-16

  Too old. 75 years before the first Stevenson SCreen in Scandinavia and 11 years before the first
  existed Stevenson SCreen.

  37.4 Uppsala (Svealand) 1933-07-09

  See Ultuna. Albeit a more important town , it looks like the UNiversity had probably not
  a Stevenson SCreen yet. Digitalized data from Uppsala starts few years later, probably when
  a good station was already in use.

  37.0* Linköping (Götaland) 1868-06-23

  See Visby.

  36.9 Harads (Norrland) 1945-07-17

  This sincerely looks way too high compared the modern data at this place but also compared
  to the other stations of Lapland and the whole of SWeden during that heat wave.
  it looks like a good station upthere was not yet in use.

  36.8 Holma (Götaland) 1975-08-09

  Regarding the 36.8C reading at Holma in August 1975 that station is now discontinued.
  SMHI states that the station itself was of very good quality BUT
  The station was close to a rock wall and was probably therefore overexposed.
  Very strange that SMHI accepts such a record. Most of european countries would have not.

  36.8 Ulvhäll (Svealand) 1933-07-09

  See Ultuna and Uppsala.Only 3 years after the first Stevenson SCreen in Scandinavia.
  That was a great heat wave but i think that without a proper exposure. those records are 1.5C to 2C
  too high.

  36.8 Ultuna (Svealand) 1901-07-11

  Well, if there was not a Stevenson SCreen in 1933, even less in 1901.
  Another great heat wave with also 35C at Oslo and Trondheim.
  Asked about those readings, after having sent to them the document about the history of
  meteorological shelters in Scandinavia Norwegians told me they admit those records are probably
  too high. Same at Ultuna. Probably that 1.5C-2.0C too high, as the old Gleischer type of
  screens used to overheat.

  36.4 Holma (Götaland) 1975-08-08

  See above about Holma.

  36.4 Lessebo (Götaland) 1975-08-07

  Little bit dubious for these reasons:
  No information regarding the quality of the station at the time is given by SMHI.
  The UTC12 reading was 32.7C and the UTC18 reading was 29.4C on August 7th.
  On August 8th the maximum temperature was only 34.0C,
  but the UTC12 reading 33.9C and the UTC18 reading 29.6C.

  36.2 Målilla (Götaland) 1992-08-10

  nothing to complain about

  36.2 Målilla (Götaland) 1975-08-08

  nothing to complain about

  36.1¤ Gävle (Norrland) 1947-06-30

  Regarding Gävle June 1947:
  SMHI states that the shelter was of standard satisfactory quality (”free-standing cage”).
  According to an inspection protocol, dated 1948, the maximum thermometer measured 0.3C
  degrees too high and it was adjusted to 36.1C from 36.4C.

  36.0 Örebro-Ekeby (Svealand) 1975-08-07
  36.0 Sala (Svealand) 1975-08-06

  nothing to complain about

  36.0 Ängelholm (Götaland) 1947-06-30
  36.0 Västerås (Svealand) 1933-07-09
  36.0 Experimentalfältet (Svealand) 1933-07-09
  36.0 Sveg (Norrland) 1933-07-08
  36.0 Borås (Götaland) 1901-07-20

  didn t look in details, but i would take with a grain of salt the records of 1933 for the
  reasons already stated above (it was not possible to find description of the shelter used)
  and i would instead trust by default the 1947 ones ,when most of stations had already
  a proper shelter. The exception was Ultuna and i explained above why.

  36.0* Stockholm (Svealand) 1811-07-03

  forget about that. probably 2C-3C too high albeit the heat wave was for real. High temperatures
  reported the same days at Copenghen and Riga, but there were no instruments comparable
  with today’s standards.
  ——————-
  Svarade inte denna gång om Falun, Gbg eller Mitribah.

 66. Fredrik S

  tty https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384933

  Ja, det är ju lägligt för dem att flytta stationen till Badwater om man vill ha nytt rekord.

  Först 1913 var den väl vid Greenland ranch sedan flyttades den 300 m till Furnace Creek på 30-talet och nu till Badwater.

  Undrar vad det visat 1913 i Badwater?

  Jag har varit två gånger på sommaren i Death Valley, bägge gånger rätt kyligt med under 40 i Juli. 1995 var det dock ett par veckor senare i Juli 53 i Furnace Creek, troligtvis något högre i Badwater. Jag var i Needles före , eller efter minns inte, och då var det 50.
  Men det var inga tidningar, förutom kanske lokala som skrev om det då.

 67. Fredrik S

  Råkade för övrigt höra en TV med SVT som var på förut och där sa Wetterstrand, som ju är en riktig hållbar stjärna, att hon ville se något slags cirkulärt klimatkliv sättas igång nu.

  Någon som är mer insatt vad detta kan tänkas innebära, utöver att skattebetalarna får stå för notan?

 68. Fredrik S

  Staffan Lindström https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384939

  Det var kanske 100 besökare på Oakland Museum på en dag som Hugo läste lite för snabbt?

 69. tty

  https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384939

  Det är inte alltid lätt att i eftehand få reda på när temometerburar infördes, men Uppsala har i varje fall haft sådana sedan åtminstone 1853, fast inte någon Stevenson Screen, för den var inte uppfunnen än.

  Förresten så finns det nog knappast några ”korrekta” Stevenson Screens numera. Enligt den urspungliga specifikationen skall taket nämligen bestå av två asbestlager.

 70. Staffan Lindström

  https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384941
  Fredrik S
  Maria Wetterstrand kanske menade fläkten som träffas av… 🙂
  För övrigt vv kolla Mitribah! Hur in i glödheta kan WMO godkänna ett rekord därifrån?? 7-faldigt BU!…

 71. Staffan Lindström

  M Herrera skriver ”discharged” men menar väl ”discarded”?

 72. Daniel Wiklund

  Nyss tog rapport upp värmerekordet. Här i Luleå är det just nu 44 grader kallare än vad det var i Death Valley. När det gäller rekord i friidrott stryks dom i efterhand pga doping. Vem vet, det kanske förekommer fusk inom andra områden också.

 73. Staffan Lindström

  Har ni märkt att SMHI inte kommenterar natt-temperaturerna fn? Pia på SVT hade kartor i söndags kväll:
  15-20C i Göta- och Svealand, 10-15C S Norrland, 5-10C N Norrland… Bagdad Bob och Stockholm Pia… 🙂
  Om ni lyckas krångla fram er till SMHI:s sida för Vinga kan ni se varför det noterats tidiga tropiska nätter där…Också i natt…
  Men Göteborg har inte tillräckligt med instrumentering för bli
  ”tropical” …

 74. Staffan Lindström

  https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-355/#comment-384952
  Daniel Wiklund
  Jag uppskattar att nyhetsuppläserskan Rapport 2020-08-18 08:30 sade ”KAN ha uppmätts…” Martina Nord var det…

 75. Fred

  Vårt skattefinansierade PRAVDA (aka SVT) meddelar bekymrat om att klimatet gör växter aggresiva:
  ”– Det här med invasiva arter är ett jätteproblemen i Sverige och det varmare klimatet verkar göra att fler och fler arter blir mer aggressiva än förut.” https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/mardromsvaxten-hotar-botaniska-tradgarden

 76. Håkan Bergman

  Fred
  Nej, säg inte att triffiderna har sluppit ut!

  https://www.youtube.com/watch?v=0ZNz9uxW2EI