To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Igår var huvudrubriken på text-tv ”Varmaste midsommarafton på 50 år”. Underförstått att nu brinner vi snart upp. Längre fram skrev dom att det gällde några orter. Här i Luleå hade vi 19 grader, inte ens varmast den här veckan. Men det var en fantastiskt fin midsommafton, med sol och värme. Text-tv skrev inte att det var ett vackert och fint väder, uppskattat av miljoner svenskar. Om det är nån dag som vi vill ha sol och värme så är det just midsommarafton. Kan påpekas att jag upplevt varmare midsommaraftnar, men också kallare, under dom senaste 50 åren. Midsommardagen 1867 så hade man 32,1 grader i Piteå (min hemstad), varmast uppmätta junidag någonsin i Piteå. Då låg det kvar snö i skogarna. Korna hade inget gräs att äta. Det året uteblev sommaren, ett av nödåren, men midsommarvädret var varmt. Inte alltid lätt att förstå sig på vädret, om man nu inte jobbar på text-tv. Gårdagens braskande rubrik om varmaste midsommarafton på 50 år (varför inte 50000000) kanske var en uppvärmning inför dagens sommarpratare. För övrigt så är det väldigt fint midsommardagsväder i Luleå, fast inte lika varmt som för 153 år sedan.
Trots den varma juni… så har vi haft frost under 10 nätter (med viss hjälp av vägverkstermometer(?) i Habbestorp väst om Mönsterås i början av månaden…) någonstans i landet… Ni har kanske sett snöfläckarna på bergen runt Gällivare från coronarapporten häromdagen? En av BBC Worlds ”meteorologer”: ”Scandinavia has been incredibly hot for a long time…” Jaså, fladdrade över 30-strecket några sekunder den 1:a… och igår i Östmark… BBC:arna har börjat säga om det är 10C varmare än genomsnitt: ”It’s 10 degrees warmer than it should be” 32C i Aten Grekland är naturligtvis ”warm” i slutet av juni… När ska britterna lära sig att klimatet utanför holmarna i Nordsjön är annorlunda än där…??
Återigen mitt favoritämne Corona och de regionala skillnaderna.
För några dagar sedan sa Tegnell att anledningen till smittspridningen i Stockholm med omnejd var det stora antalet som reste utomlands under bl a sportlovet. På en direkt fråga ifrån en norsk journalist om han trodde färre rest ifrån Norge sa han att han inte kunnat få statistik ifrån Danmark och Norge.
Den givna frågan ifrån en svensk journalist borde då vara hur FHM mätt resandet i de södra regionerna? Den kom inte så jag har ställt frågan direkt till FHM, ej fått svar ännu.
Resandet i söder utgår ifrån Kastrup som inte Tegnell fått någon statistik ifrån om jag förstår saken rätt. Men utöver det så kör de flesta bil ner till alperna. Man flyger inte med all packning, mycket lättare med bil.
Varför envisas jag med detta då? Ja om det fungerar bra i södra Sverige utan nedstängning då är det förstås enormt viktigt. Nedstängning av ett land är extremt kostsamt och går i princip inte att göra mer än en gång.
Det märkliga ointresset ifrån FHM tolkar jag som att fokus skulle hamna på FHMs långsamma implementering av restriktionerna eller att man knte tänkt på detta. Så tillsätt en oberoende snabbutredning.
Danmark har nu öppnat Öresundsregionen vad jag förstår. Danskarna har dock kriterier som visar att man inte förstått den svenska modellen. Man utvärderar regionerna som att det fanns en nationell modell för testning och smittspårning. Men i Sverige har vi ingen myndighet eller regering som vill ta ansvar för besvärliga saker. Istället läggs ansvaret på regionerna så vi har alltså 24 olika modeller i värsta fall. Danskarna kan alltså i sämsta fall få in regioner som varken testar eller smittspårar. Testar man inte har man förstås få fall.
Mina egna uppmätta maxtemperaturer den senaste veckan 13–19 juni (på Gotland) 21,3 23 18,1 14,7 21 21 23,5. Midsommar 1970 minns jag då jag läste i Göteborg och någon studentförening ordnade en busstur till Nääs slott för midsommarfirande. Det var stekhett.
Har man sett sambandet mellan solsken= varmt respektive mulet = inte så varmt?
Här i västra Skåne höll sig temperaturen på lagom 25 grader. En och annan regnskur, men inget som störde sillunchen ute i trädgården. Och man kunde sitta ute sent på kvällen.
Svensk sommar! Med eller utan Corona.
Jag har tittat på väderkartan på tv och först nu sett vad meteorologerna målat med för för färgtemperaturer. Undrade hur det ser ut på tv när de visar vädret i södra Europa eller Mellanöstern?
En enda röd brinnande fläck över den normala dagstempen på 35 grader C i augusti! Så ser det ut här redan vid 26 gr C.
Det är klart att vi inte ska få njuta helt ut av en, för en gångs skull, varm och skön midsommar. Vi bor ju i skammens och skuldens högborg där Miljöpartiet får fritt fram att förstöra landet. Med gott stöd av världens tråkigaste journalistkår.
De sitter där allihopa och verkar oroliga över hur det ska bli när folk börjar röra på sig igen över gränserna. Inte för Coronans skull utan för att de påstår att jorden kommer förstöras om vi fortsätter så.
Det är roliga människor.
Ulf #3,
Hur man skött äldreboendena och hemtjänsten är grundläggande för dödstalen. Skåne har i det stora hela klarat sig bra, även i Malmö med sina utanförskapsområden.
Men lilla Valltorp i Helsingborg tillhör undantagen. 37 smittade och 17 avlidna på kort tid. Enligt tidningsartikel (HD) så har man haft olika aktiviteter och samkväm som vanligt där man blandat sjuka och friska. Många timanställda som sprungit in och ut och mellan avdelningarna. Handhygienen var det lite si och så med. I början av epidemin var all skyddsutrustning inlåsta morgnar och kvällar. – Och ledningen och de lokala politikerna som driver hemmet påstår att de inte har en aning om varför just detta boende har drabbats så hårt! Men kanske kan de skylla ifrån sig på Tegnell. 🙁
https://www.hd.se/2020-06-21/tung-kritik-mot-valltorps-ledning-manga-orsaker-till-stor
#8
Jag håller med Ingermar Nordin. Hur man skött äldrevården och hemtjänsten är främsta anledning till de höga dödstalen, men andra orsaker finns också. Själv var jag beroende av hemtjänsten till den 6 april då jag lyckades klara mig själv. Den personal som kom till mig var som regel utlandsfödda timanställda, vänliga och hjälpsamma men, men, ingen som helst skyddsutrustning mer än handskar!
Rockström förnekar sig inte. I dagens svenska dagbladet skriver han under rubriken ”Sveriges klimatpolitik väcker frågor – men EU satsar stort” om vilken unik möjlighet vi står inför. EU kommissionens gigantiska återhämtningsprogram på 750 miljarder euro ska lånas upp och det finns krav på att påskynda genomförandet av EUs gröna giv som innefattar klimatomställning och ekologisk hållbarhet. Lånen ska betalas av med ökade skatteintäkter mm och dessutom vill han att Sverige ska arbeta för att unionen öppnar en diplomatisk korridor till Kina … allt för att skapa tryck på andra marknader.
Tittar man ut över vad världen i övrigt satsar på kan EU och Sverige liknas vid historien om ett föräldrapar som tittade på en militär marschuppvisning och konstaterade att ”alla gick fel utom vånn Karl”.
Väl samordnat med Gretas sommarprat för övrigt.
Ja, vad säger man? Angela Merkel är i varje fall med på tåget.
Löven arbetar emot ännu och nästa möte ligger några veckor framåt i tiden!
Men, vilda såväl som odlade rosor har högsäsong här i väst, midsommardofterna är berusande och allt växer mer än någonsin! Naturen gör vad den kan för att ändå ge oss en Glad midsommar!
Aftonbladets hatobjekt nummer ett torde vara president Trump.
I stort sett varje ledare så öser dom galla över honom.
Kan det bero på att han står för allt som dessa skribenter hatar.Nämnligen att det i inte pågår en katastrofal klimatförändring,utan en klimatförbättring.
Noterar även att dom använder ett intressant språkbruk,när dom talar om högre temperaturer så heter det att det blir HETARE,det vill till att fortsätta skrämmas.Någon tiondel varmare så blir det HETARE.Förr så när det blev varmt på sommaren med 25 eller mer så kallades det flr högsommaren,nu är det EXTREMVÄRME,jaja tiderna förändras men temperaturen består.
grader eller mer
Orkade lyssna en dryg halvtimme på Greta. Jag tror inte hon hade missat någon av de klassiska klimatlögnerna under den tiden. Jag undrar vem i klimathotssekten som har skrivit Gretas program och alla dessa enorma klimatlögner. När ska ska SR/SvT ta sitt ansvar enligt avtalet med staten om en saklig och opartisk public service. Gretas sommarprogram är ett veritabelt bottennapp. Nu måste public service släppa in seriösa klimatvetenskapsmän/kvinnor i PS, som motvikt till all denna desinformation. Det mest skrämmande med Greta och hennes Antifa-kompisar är att de förespråkar att demokratin ska avskaffas.
#2
BBc skriver ”warmer than it should be” när temperuren ligger över medel. Då har man inte förstått vad som menas med medeltemperatur. Det är ett framräknat värde kring vilen temperaturen pendlar. Inte att temperauren måste ligga konstant på det värdet.
#12 mfl. Normalt väder är sällsynt även under normala förhållanden. I SVT och SR har allt utanför mitten blivit extremt. Och skulle man råka befinna sig på eller nära mitten kan man ju flytta på den så man får nå’t gott att färga rött. Som Erik Kjellström gjorde med Jokkmokk. På det viset kan även en klimatförbättring framställas som skrämmande.
https://www.klimatupplysningen.se/2020/04/20/jokkmokk-helvetet-pa-jorden/
Solen lyser från en klarblå himmel.
Det ger värme.
Solen lyser fler timmar från en klarblå himmel det ger varmare klimat.
😉
#12 Claes Forsgårdh
Inte alla håller med. Kristoffer Bergström, Aftonbladet, skriver ”Nu sommarpratar Greta Thunberg och jag häpnar. Det är en människa som excellerar, ett geni i sitt rätta element, som Borg på centercourten och Lindgren vid skrivmaskinen”.
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/wPw67M/ett-geni-i-sitt-ratta-element
JAX #16
Det är en religion med Greta som dess profet. SR/SVT + ett antal journalister skyndar sig att bekänna sin hängivenhet med hyllningar. Det påminner mig om liknande fenomen i IS-kontrollerade områden, i Nordkorea och under kulturrevolutionen i Kina. Kritisk granskning av vad hon säger vore en hädelse.
Svar 8
Just Malmö har jag svårt att berömma, stan har så få äldreboenden eftersom endast dementa och gamla som har ett fåtal månader kvar att leva tas emot. Blir lättare så. Förvisso verkar man ha lyckats i hemtjänsten men en ensam äldre smittar inte andra så det blir lite lättare. Men i övrigt berör detta inte bara äldreomsorgen. Dödstalen i mellanSverige är mycket högre i alla andra kategorier också. Inte minst 70 plus.
Greta får prata på midsommardagen. Midsommar är romantikens och kärlekens stora högtid. I Gretas ålder brukar tjejerna tänka mycket på killar och vi killar är väldigt upptagna av att tänka på tjejer. En underbar tid. Hoppas att Greta också har den passionen. Låt domedagstankarna ta en paus åtminstone under midsommarhelgen. Som i år bjuder på ett fantastiskt väder, över hela Sverige. Trots ”klimatkrisen”.
Lyssnade på Greta i dag. Rappakalja rakt igenom.
Min lokaltidning Kristianstadsbladet recenserade programmet och gav bara lyriska positiva omdömen.
Detta föranledde mig att kommentera under Ifrågasatt:
”Ett bedrövligt hopkok av klimatlögner. Charlatanen Johan Rockström har säkert skrivit detta propagandistiska tal. Märktes att hon inte begrep vad hon talade om. Men en sak fick vi reda på nämligen när domedagen eller som klimathotshysteriker säger ”tipping points” inträffar om 7,5 år !
Lägg detta på minnet”
Detta inlägg togs bort av moderatorn. Så var det med det !
#15 Lasse
Ja nu är det sommar och himlen är blå och flygets kondensstrimmor lyser med sin frånvaro, men om man tittar riktigt noga kan men se att himlen inte är riktigt klarblå det finns ett stänk av gråaktigt smuts som svävar fritt däri. Men det är trevligare att diskutera sommarens badmode för herrar eller hur vi upplevde Greta Thunbergs sommarprat. Hon sa att vår ledare är nakna. Själv har jag just läst “Åtta steg mot avgrunden – vårt framtida liv på planeten”. Det är en bok man ska ta fram och läsa om man vill få klimatångest. Den andas en pessimistisk och negativ syn där framtiden är körd för våra barn och barnbarn beroende på att Mänskligheten är det största hotet mot mänskligheten. Boken radar upp problem efter problem. Det är inte tagit ur luften, det finns källanvisningar till alla påståenden.
1. Avsmältningen i Arktis – Antarktis – Grönland – metangasutsläpp från tundror och havsbottnar. Risk för översvämningar. Vattenbrist. Utfiskning av haven.
2. Haven som tar upp mer än 90 procent av överskottsvärmen. Korallreven som far illa och på sikt även Havens fytoplankton och cyanobakterier som producerar större delen av jordens syre.
3. Den mäktiga ”kol-tsunamis” som sveper fram över Kina. Till detta ska läggas kinesiska företags kolindustriprojekt i 25 olika samarbetsländer, däribland Egypten, Ghana, Zimbabwe, Kenya, Tanzania, Zambia, Pakistan och Serbien. Vidare hör det till bilden att den snabbt växande kinesiska medelklassen inte lider av ”flygskam”. Miljoner kineser flyger och far som om varje ny dag vore den sista. Hela världens flyg-flotta kommer att nära nog fördubblas till år 2035 – från dagens 25 000 flygplan till ca 45 000.
4. Både Amazonasbältet och regnskogarna i Afrika kommer att förvandlas till ofruktbar savann. De flesta glaciärerna har smält och Himalaya blivit isfritt. Korallreven är borta och havsnivåerna avsevärt högre än i dag. Städer som New York, Miami, Barcelona, Shanghai, Alexandria, Hanoi, Osaka, Kolkata, Haora och Mumbai ligger övergivna efter att ha kommit till korta mot de framvällande vattenmassorna och monsterstormarna.
5. Förödande bränder kommer att inträffar med jämna mellanrum i Kalifornien, Sydeuropa, Angola, Kongo-Kinshasa och Australien. I Indien, Pakistan och delar av Latinamerika är vattenbristen akut. Ungefär 90 procent av alla insekter och fåglar tar farväl av jorden.
6. Pandemier kommer att vara ständigt återkommande farsoter.
7. elbilar och batterier är ett alternativ som skapar nya problem. Liksom uttjänta vindkraftverksvingar, trasiga solpaneler och brist på jordartsmetaller. Vi påminns också om att det går åt en otrolig massa energi till att hålla igång internet.
8. Klimatproblemen kan inte lösas genom att vi bara monterar upp tillräckligt mycket solpaneler, vindkraftverk, koldioxid infångning(CCS) och blandar biobränsle i flygplanstankarna. Uppgiften att bygga det hållbara samhället vore inte ens löst om rader av färdigmonterade kärnkraftverk stod klara att tas i bruk
Allt beror på att Politiker inte vågar gå ut med budskapet att tillväxtsamhället tillhör historien – då riskerar de att förlora val. Vi har svårt för att förstå och avstå från den bekvämlighet vi unnat oss, bara en droppe i ett hav av slöseri med planetens resurser. I praktiken är 1,5- och 2,0-gradersloppen redan körda.
Sibirien slår nya värmerekord med en topptemperatur på 38 grader.
Den långvariga hettan i det arktiska området är ”alarmerande”, enligt klimatexperter – och bidrar att världen går mot sitt varmaste år någonsin
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/nytt-varmerekord-38-grader-i-sibirien/
Missa inte dagens SwebbTV-intervju med Staffan Mörner och hans senaste bok:
https://www.youtube.com/watch?v=nXggfe5FVR4&feature=youtu.be&utm_campaign=cmp_1828431&utm_medium=email&utm_source=getanewsletter
Jim Jones hade nog fått vara sommarpratare. Och berätta om avgrunden. Att skrämma och hota är en beprövad metod att kunna styra över folket. DDR försökte med det, men lyckligtvis finns inte DDR längre. Tittar just nu på pang i bygget. John Cleese kunde konsten att få folk att skratta, som ju är väldigt hälsobefrämjande.
Adepten #21
Om man letar på på nätet så finns det säkert självspäknings-piskor att få tag på.
#21
”Avsmältningen i Arktis – Antarktis – Grönland”
Ja på Grönland ske en viss nettoavsmältning. Med nuvarande takt kommer det att ta ca 30 000 år. Inte för att den någonsin kommer att smälta helt (Östgrönland är upp till 3700 meter högt) Om det sker någon nettoavsmältning i Antarktis är osäkert. De ”råa” mätvärdena skiljer sig inte signifikant från noll, resultatet beror helt på vilken GIA-korrektion man väljer.
”metangasutsläpp från tundror och havsbottnar”
Och varför hände detta då inte under tidigare betydligt varmare mellanistider?
” Havens fytoplankton och cyanobakterier som producerar större delen av jordens syre.”
Nej, det produceras faktiskt nästan inget syre netto på Jorden, i stort sett allt syre som produceras konsumeras också omedelbart. Att det finns så mycket syre i atmosfären beror på att det ackumulerats under ett par miljarder år. Det är bara när organiskt kol sekvestreras på syrefria havsbottnar och i liknande miljöer som sedan begravs som syret blir kvar i atmosfären. I det nutida ishusklimatet finns dock nästan inga syrefria bottnar (bara Svarta Havet och en och annan djuphåla på kontinentalsockeln) så det ske praktiskt taget ingen sekvestrering.
” Förödande bränder kommer att inträffar med jämna mellanrum i Kalifornien, Sydeuropa, Angola, Kongo-Kinshasa och Australien. ”
Visst. Som det alltid har gjort. Fast med ojämna mellanrum. Chaparral/ Macchia/ Eucalyptus/ Miombo är anpassade till och beroende av bränder. Men skall man bo i dessa vegetationstyper måste man ha brandgator. Och man bör inte försöka hindra alla bränder. DET GÅR INTE.
” Städer som New York, Miami, Barcelona, Shanghai, Alexandria, Hanoi, Osaka, Kolkata, Haora och Mumbai ”
Bygger man städer på lösa jordlager i deltan som kompakteras av tunga byggnader och dränering av markvatten (6 av ovanstående) och i områden som återkommande drabbas av orkaner (8 av ovanstående) får man räkna med vissa problem. Mumbai lär dock knappast översvämmas eftersom den relativa havsnivån där sjunker.
Menar du att du tror på det där ?? Jag kan hålla med om punkt 3. Om du tror på de övriga punkterna tycker jag du borde skaffa lite annan litteratur – typ ”ska vi vara rädda för klimathotet” av Staffan Mörner. Det finns massor med källhänvisningar i den boken också.
Ivar Andersson #22
Tänk vad lugna alla oroliga murvlar skulle vara om riktiga värmeböljor upphörde och glaciärerna på jorden visade tillväxt istället och experterna slapp räkna ut och förkunna att varje månad och år är det varmaste på 4,5 miljarder år.
Fast då skulle de ju bli arbetslösa förmodligen.
#21
För mesigt, stryk pandemierna och släng in ett fett krig i stället, ingen går på bio för att titta på pandemier.
# 25 Fredrik S
Min ”späkning” fås vid segling i friskt väder. Då övergår man i något som kräver ens totala uppmärksamhet. Det inrutade tidsbegreppet försvinner och man får ett tidsbegrepp som har med den faktiska situationen att göra. Man kommer in i en helhet där väder och vind – naturkrafterna – reglerar ens rytm. Det är bättre att bli slagen av dessa naturkrafter än att bli kysst med masskonsumtion, yttre framgång, lögner och droger.
Jag har upplevt 70 midsommardagar, minns ca 60 av dom. Årets midsommardag är en av dom absolut bästa. Ändå så ska Greta just idag i ett populärt radioprogram få utrymme för att varna för jordens undergång. Vilket svammel. Jag har tre barn och åtta barnbarn och oroar mig inte alls för klimatet. Som förälder och morfar/farfar så är det normalt att oroa sig, men klimatet ligger långt ner på den listan. Som änkeman, sen tolv år, så känns ansvaret för mina ättlingar tyngre.
Enligt en undersökning som visades i SVT oroar sig svenskarna för sjukvården och några andra områden som räknades upp. Klimatet kom inte upp bland de områden som oroar svenskar mest.
Men SVT hade lyckats få tag en kvinna som när hon tillfrågades skrek ut att klimatet var det som oroade henne mest.
Åter efter en fin helg med barn och barnbarn och även äldre anförvanter.
Sol, varma vindar om än lite onödigt kraftiga.
Öl, vin och mat på bordet tillsammans med solvarm handsprit, det är sommar det!
Skönt att coronan tagit död på detta evinnerliga kramande som åtminstone jag fann påfrestande vid alla möten.
Jag kramar gärna barn och barnbarn och även hustrun nån gång ibland, men det får utgöra gränsen för hjärtligheterna.
Hemkommen till villaidyllen möts man av nyheten att en person blivit skjuten på gångvägen där jag, vi gått tusentals gånger med olika hundar.
Det mesta var faktiskt bättre förr. Mycket bättre. Utom kramandet.
12, 16, 17
Laddade ner hela programmet , ni vet hur…? för att få all musik… och slippa avbrott i uppspelningen…
Greta påstår att uppmärksamheten för hennes person är ganska besvärande, men är uppenbart smickrad…. Hon underlåter inte att påtala att elbilen är lånad av Arnold Schwarzenegger….
Besöker den smältande Athabascaglaciären där sotpartiklar i isen sägs härröra från skogsbränder i Nordamerika (Kina etc omöjligt?) Tjatar om tipping-points… Konstaterar mot slutet att det nog är omöjligt att uppnå Paris–avtalet…. hur vi än försöker. …. Kommer nu ihåg att i början av programmet så säger GT att hon blev arg inför ”how dare you-talet” i NYC för att hon inte skulle vara besviken på sig själv om 60-70 år…. Hmmm … Återkommer kanske efter noggrannare genomgång…
Jag läste en intressant ny rapport om befolkningens uppfattning om klimatförändringar:
http://www.digitalnewsreport.org/survey/2020/how-people-access-news-about-climate-change/
https://theconversation.com/how-much-do-people-around-the-world-care-about-climate-change-we-surveyed-80-000-people-in-40-countries-to-find-out-140801
Det framgår att Sveriges befolkning tillhör de mest skeptiska till klimatlarmen. Bara 50% tycker att klimatförändringarna är mycket eller extremt allvarliga. Samma uppfattning har befolkningen i länder med liknande samhälle och kultur som oss.
Jag tycker det är en positiv nyhet, att så många av oss faktiskt har förmågan att genomskåda propagandan som vi matas med dag ut och dag in. Ibland får man intrycket att vi svenskar helst följer åsiktskorridoren och gör som pappa staten säger. Men jag tror många som växte upp och gick i skolan under andra hälften av 1900-talet i Sverige fick med sig de grundläggande idéerna om att tänka själv och att ifrågasätta. Även inom arbetslivet har vi en lång tradition av platta organisationer där man uppmuntras att ta egna initiativ och inte behöver vara rädd för chefen.
I den länkade artikeln skyller man på politisk ideologi och högermedia som orsaken till varför svenskar inte tror på vetenskaplig konsensus. Men jag tror snarare det beror på att vi generellt sett är välutbildade och individualistiska, samt att vi har lärt oss att det är tillåtet att ifrågasätta påstådda auktoriteter. Det är knappast en tillfällighet att danskar, norrmän och holländare får liknande resultat.
Så jag tror att alla ni som outtröttligt skriver och publicerar debattartiklar, blogginlägg och videoklipp med klimatrealistisk inriktning gör ett mycket viktigt jobb. Folk läser, ser och hör vad ni säger. Det är inte lätt att tränga igenom bruset, men tack vare sociala medier och alternativmedia kan man få ut budskapet. Jag tror detta är en avgörande anledning till att Sverige placerar sig så bra i den här senaste undersökningen om klimatet.
22
Pär Holmgren uttalar sig i Expressen om sibiriska Verhojansk nya värmerekord…”oroande”… Jag kollar Engelska WIKIPEDIA … julirekord 37,3C… Nya juni och årsrekordet satt idag alltså: 38,0C…. Sedan skriver nåt snille på Expressen om att ”vintern varit den HETASTE NÅGONSIN…” 6 GRADER varmare än ”normalt” Vi kan åtminstone vara säkra på en sak är min slutsats: Humpty-Dumpty jobbar för närvarande på Expressen… För din information ”Expressen-Humpty-Dumpty” Verhojansk har ännu inte haft temperaturer över 0C 10 november till 14 mars… (Hur länge ska vi som inte är sociala rättvisekrigare stå ut…??)
Imperial College, London.
FHM och Tom Britton har smittspridningsmodeller med en heltokig spridningslogik. Verklighetens smittspridning är av clustertyp dvs populationen måste ses som sammansatt av ett stort antal ”autonoma” cluster. Där spridningen inom clustret kan modelleras med en klassisk differentialekvationsansats. Men där spridningen mellan clustren sker med en helt annan logik och normalt långsamt. Inget konstigt med det, i dag är väl alla överens om att det är så det går till. Jag vet nu inte varför man i Sverige inte jobbat in sig i en clustermodellering (har bara tråkiga gissningar) men i alla fall, både FHM och Tom Britton har modeller som tvingar in dem i en ansats där populationen består av ett enda cluster, bikupemodell. Vid parametersättningar från verklighetsdata får alltså bikupan bära genomsnittet av de många clustrens verklighetsdata. Det blir inte bra, inte alls bra. Eller i klartext, ointressant. Jag tror det var Johan här som diskuterade svårigheten att utifrån verklighetsdata sätta parametervärden och det är ju sant. Men om modellens logiska uppförande är tok får man ju först svälja en kamel. Och det ska man inte göra.
I alla fall, med stor spänning har jag nu kollat in den modell från ICL, Imperial College London som fick Boris Johnsson den 11/3 (och sägs det DT) att lämna en svensk strategi och gå för lock down. Japp, länge leve vetenskapen. Äntligen, clustermodellering!!! Och till det faktiskt en riktigt innehållsrik modellram att snörpa in en som alltid mycket lurvigare verklighet i. Det är intressant att nu läsa kommentarerna från i mars (engelsk och amerikansk press). För UK var hotet från ICL flera hundra tusen döda om man inte gjorde lock down. Jag minns att jag tyckte det lät överdrivet. Men nix, UK har med lockdown nu 40.000+ döda. Fördubblingstiden runt den 10/3 var ca 3 -5 dagar så några veckor till med svensk strategi kunde lett till än värre, kanske 500.000+. A propå parametrar, modellen har funnits länge vid ICL och gav tidigare på vintern inte lika alarmerande resultat. Men efter italienska erfarenheter och därmed ändrad parametersättning skrek modellen till! England är sig likt, efter att i maj ertappats med fel kvinna kickades Neil Ferguson, huvudansvarig för modellen, från Boris Johnsons rådgivningsgrupp! Förresten, Sten och ni andra som kan läsa matematisk text. Var är ni? Konstigt att så mycket som ändå skrivits här om Coronan att ingen har lust att ta i detta. Inte särskilt smickrande för vår strategi men det har inte med saken att göra. Väl?
Enligt SMHIs väderprognos skall det regna för fullt hos mig just nu och även tidigare i dag. Men det har inte kommit en enda droppe. Det verkar som om vädermodellerna blivit lika fel som SMHIs klimatmodeller.
36
Måste skämmeligen rätta mig själv: Enligt Expressen så har Marina Makarova chefsmeteorolog på Roshidromet att vintern 2020 var den ”hetaste” sedan mätningarna startade på 1800-talet… Expressen hänvisar till the Guardian som alltid måste skriva ”hotter” annars sparken(?) Damian Carrington heter den skyldige (släkt med Carrington-event-Carrington?) Milder och warmer låter inte hett nog… (vore intressant att veta hur många på The Guardian som har Humpty-Dumpty som favoritfigur…”ord betyder vad JAG tycker dom betyder…”
Adepten #30
Låter mer som nöje än straff. Seglar du träbåt eller plast?
Hej Eilif,
eftersom jag anses tillhöra en av riskgrupperna och har accepterat möjligheten av att förvägras intensivvård om jag skulle bli allvarligt sjuk av covid-19, anser jag mig ha rätt att bekymra mig mer för hur världen kommer att klara av post-corona än för hur covid-19 sprids i Sverige.
Det jag tycker mig se är att det pandemin har avslöjat är vilken respekt man i olika länder har för sina äldre. Där äldre huvudsakligen ses som en belastning har dödstalen i covid-19 varit höga.
Hur man modellerar smittspridningen har inte varit en huvudfråga för mig, utan som jag skrev ovan, det jag verkligen är riktigt rädd för är något som kan liknas vid en kollaps när ekonomierna ska dras igång efter pandemin.
Svar 37,41
Eftersom jag nästan är i riskgruppen och dessutom en rätt duktig nationalekonom, så tycker jag att jag har rätt att hålla med Sten om vad man bör bekymra sig om. Lock downs är själva definitionen på vansinne, speciellt om det nu så småningom om visar sig att det är en cluster smitta. Hur denna vansinniga smittbekämpning kom till är svårt att förstå och intresserar egentligen bara ett fåtal ekonomer, ingen debatterar detta för många har fingrarna i syltburken. Kina stängde inte ner hela landet, de stängde ner en liten region med väldigt begränsad påverkan på landets ekonomi. Så därifrån kommer inte tokigheterna. Nåväl GB är åtminstone beredda att betala själva för tokerierna, men Sydeuropa vill nu skicka räkningen till Nordeuropa. Tokerierna handlar antagligen om kortsiktig politisk press och djup okunnighet om hur en samhällsekonomi fungerar.
Faktum kvarstår dock att om smittan finns bara ett antal teorier utan hänsyn till verkligt utfall. Ingen har försökt förklara varför lock down fungerat i vissa länder och totalt misslyckats i andra.
Ingen kan fortfarande förklara varför Sveriges strategi fungerat utmärkt i södra regionerna med lpg smittspridning, men misslyckats i mellanSverige med hög smittspridning. Ingen verkar heller intresserad av att ta reda på det. Lock down anhängarna för det förstör deras teori. FHM för det avslöjar deras extrema långsamhet.
Det enda vi kan vara säkra på är att de flesta politiska ledare har insett vansinnet med lock downs. Det blir inga fler generella lock downs oavsetthur mycket smitta som kommer uppstå, pengarna är slut. Eller som USAs finansminister uttryckte det, det var ett bra beslut av Presidenten, men vi gör aldrig om det. Om smittan vet vi fortfarande väldigt lite. Om generella lock downs och nedstängningar av hela länder vet vi att det är ren idioti. Medicinen är hundra gånger giftigare än sjukdomen. Vansinnigare i vissa länder som i Indien, som skapade helvetet på jorden med medicinen. Hyggligt fungerande i rika länder som Norge med obegränsade ekonomiska tillgångar, skadorna på ekonomin ör ändå stora. Fortfarande vet vi förvånansvärt lite om viruset. Vad gäller lock downs visste vi redan att det var vansinnigt, men politikerna körde ändå och här står vi nu med oöverblickbara skador på världsekonomin som vi kommer få äta upp de närmaste 50 åren, snacka om tunnelseende. Allt pekar dessutom på att Sveriges strategi fungerar om man genomför den resolut och skyndsamt. Tyvärr saknar Sverige nationellt ledarskap. Så fortsätter det. Nu när Sverige äntligen kompletterar strategin med testning och smittspårning, ja då får vi 24 olika sätt att göra detta på istället för nationella riktlinjer. Sverige är dessutom mycket hårt drabbade av andra länders lock downs, dessutom under press att betala ytterligare en 100 miljarder till sydeuropas tokerier som inte ens har vett att betala för sina egna misstag. Troligen ser vi nu slutet på EU och i USA börjar motsättningarna eskalera mot något som liknar ett lågintensivt inbördeskrig. I fler utvecklingsländer är katastrofen redan ett faktum exempelvis Indien miljoner dör av svält. Kina flyttar fram sina positioner beredda att ta över världen. Allt detta elände pga ett virus? Nej pga lock downs.
Körde gamla Riksettan söder ut genom Gränna under ”Greta” och tänkte på en viss luftballong . Senare i höjd med Jönköping for ” Klimat-Knutby” förbi .
#37
Nu är det ju inte en tävling i vem som kan träffa rätt i antal döda i sin modell. Här precis som i klimatmodellerna hjälper det inte att tillföra komplexitet till modeller där du inte har koll på alla ingående variabler. Hu ska du validera de modellerna? Ska du kalibrera parametrar med okänt värde? Därför kan det vara bra att använda en så enkel modell som möjligt då den visar det som behöver visas, nämnligen att hålla
#44 fortsättning
avstånd och hög hygien är nödvändigt. Varje kluster kan ju i sig betraktas som en bikupa om inte klustret i extremfallet bara innehåller en person.
På tal om handsprit så blaskas det ju med sådan rätt mycket nu. Efter vad jag läst är det inte effektivt mot virus alls, men det kan ju vara fel.
Ändå föreslår jag en billigare, möjligen lika effektiv ritual som dessutom säkert är klimatsmartare:
Korstecknet.
Kostar inget, har inget klimatavtryck och kan inte beskattas.
Det sista är väl den enda nackdelen i statens ögon.
#34 Staffan Lindström
” Kommer nu ihåg att i början av programmet så säger GT att hon blev arg inför ”how dare you-talet” i NYC för att hon inte skulle vara besviken på sig själv om 60-70 år”
Greta tror tydligen inte att världen går under utan att hon ska bli 80 – 90 år. Här avslöjade hon att hon inte tror på undergångsprofetiorna 🙂
Mycket att avhandla.
Gretas sommartal-en uppvisning i dystopi!
Med en radikal förändring som enda lösning.
Var finns fakta? https://ourworldindata.org/life-expectancy
#21 Adepten-dystopier som behöver bemötas en och en eller samlat här:
https://ourworldindata.org/hunger-and-undernourishment
Kallas utveckling.
Globalt här: https://ourworldindata.org/grapher/prevalence-of-undernourishment-in-developing-countries-since-1970
En sak har vi dock gemensamt utan invändning-En kryss i motvind är givande.
En som berömmer Greta för sitt prat.
https://www.globalpolitics.se/greta-thunbergs-utmarkta-sommarprat-hur-klimatkrisen-kan-losas/?fbclid=IwAR1TLkBerZojTJXHCrqGy5a0S6v5T2P6jnBic88rqAwhTaiyR7GkHCQWeeM
#48 forts
#30 Adepten-härligt med segling-fast din kritik av konsumtion kan du kanske förklara utifrån seglingsintresset-som enligt vissa är som att stå i duschen och riva tusenlappar!
Extremt konsumtionsdrivet!
Det är lätt att Greta ner andra utan att själv se sina avtryck.
Gretas bägge seglatser över Atlanten var en parodi i försök att vara politiskt korrekt i en fossila båtar!
Hemresan hade hon därtill det dåliga omdömet att göra under en tid då stormar brukar äventyra resan och då tillsammans med en baby, samt i en båt med i två båtskrov!
Det där med husdjur får hon också dra ner på! Djur som får större klimatavtryck än en normal Afrikan.
Fast bränderna tycks vara skrämmande bevis på klimatförändringen eller?
https://realclimatescience.com/extreme-wildfire-fraud-in-the-national-climate-assessment/
Ännu en dag med ett fantastiskt väder. Måndag i midsommarveckan 1977 fick min fru skrapa bilrutan från is när hon skulle till jobbet. Bodde i Luleå då. När vi skulle göra en midsommarstång på dagis hade vi svårt att hitta björkris med utslaget löv. På midsommarafton blev det inte tvåsiffrigt på termometern. Ingen som pratade om klimatkris då. Dagens klimatkris kan i varje fall ge bra väder. Det får man tacka för.
Här är ytterligare en, som fastnat i grupptänksfållan, GPs kulturchef Björn Werner.
Under rubriken Greta Thunberg är närmast revolutionär skriver han:
https://www.gp.se/kultur/kultur/sommar-i-p1-greta-thunberg-1.29929835
Han avslutar med att han knappast ”orkar lyssna på hennes berättelser om en stundande global klimatkollaps. Inte för att det är tråkigt, utan för att det är för jobbigt att ta in att det inte finns något enkelt vaccin för vår tids verkliga ödesfråga”.
Herr kulturchef!
Det finns faktiskt ett vaccin mot vår tids ödesfråga! Det är inte enkelt att ta in, det kräver mod, kritiskt tänkande och idogt tankearbete, det kräver att man vågar gå mot strömmen och ta till sig vad den fria klimatvetenskapens forskare har att förmedla istället för att ty sig till revolutionära 17-åringar, som kidnappats av Rockefeller/FNs hantlangare.
# 50 Lasse, ”Greta ner sig” var ett för mej nytt uttryck men dagsaktuellt och talande. Tack!
Björn Wiman i DN skriver i sin söndagspredikan att klimatzonerna i Sverige flyttar sig norrut med elva meter per dygn. Snart har vi denguefeber och nilfeber här uppe, skriver han.
Någons som vet var han har fått den siffran ifrån?
#54 Ingemar Nordin
Det var Erika Bjerström som kom med uppgiften att klimatzonerna flyttar sig 11 m/dygn
#54-55
Varför ska dom röra till det med ett sånt udda mått som meter? En fotbollsplan per decennium är väl det vedertagna sättet att ange det.
Får ju hoppas att Björn W inte flyttar med klimatzonen norrut, då är han snart i Luleå.
#54 mfl. Utgår man från AR5 med en grad på 80 år och 20 mil förflyttning per grad blir det
20000/(80*365)=0,7 m/dygn.
Vi borde kalla Erika Bjerström för tuppen för allt hon säger är galet.
#58 Gånger tio?
I morgon måndag publiceras officiellt i Frankrike ”le Convention pour le climat”, utifrån Ségolène Royals ( socialist och presidentkandidat 2008) ursprungliga idé om att ersätta den representativa demokratin med ” deltagande demokrati” (démocratie représentative). Mitt under de Gula Västarnas protester 2018-2019 påbjöd Macron tillsättandet av en medborgarkommitté med uppgift att lämna förslag till frankrikes klimat-och miljöpolitik. De 150 deltagarna utvaldes på oklara kriterier bland 255 000 personer, ungefär som IPCCs 97% eniga forskare.
Kommittén kommer att lämna 150 förslag, varav det viktigaste är att grundlagen bör ändras så att medborgliga rättigheter enkelt kan avskaffas i den mån det behövs för att rädda klimat och miljö. Ett annat förslag är att avskaffa individuellt boende till förmån för kollektivt sådant.
Tack för svaret Lars #58
Lars M. #60
Så nu har coronaviruset muterat till corona-napoleon, sprids tydligen bara bland politiker som efter inkubationstiden drabbas av kejsarvansinne. Det blir synd om barnen och barnbarnen.
26,tty
Tack för dina uppgifter , som utstrålar PERSPEKTIV.
En vetenskaplig rapport, för ett par år sedan, kom fram till bedömningen att , under Eemian, som väl ståtade med 3 C högre temperatur än Holocen, blev avsmältningen av Grönlands landis endast ca 25 %.
Så vi får nog vänta väldigt länge på att Grönlands is försvinner.
#14 Lars Cornell
Jag reagerade på den här sänkningen av den normala medeltemperaturen som gjordes när man bytte satellit och uppgraderade till större upplösning från den sista dagen i den månaden man bytte till den första dagen i månaden efter visade helt plötsligt temperaturen en avvikelse på +1,5 C gentemot dagen före över hela linjen. Det måste innebära att normaltemperaturen numera är nere under den lilla istidens temperatur. Kommer inte ihåg om det var december 31 eller möjligen senare man bytte, men det går att kolla för de gamla kartorna finns kvar arkiverade.
https://coralreefwatch.noaa.gov/product/5km/index_5km_ssta.php
#22 Ivar Abdersson
Om det är alarmerande när värmeböljor inträffar lokalt så borde det ju även vara det när köldknäpp ar också inträffar i Arktis. Men då de inträffar samtidigt så är det definitivt inget ovanligt alls. Så har det varit i vinter och det ser Mann här om man åker i tiden med reglagen. Varför skulle väder vara ett problem för klimatet.?
http://polarportal.dk/en/weather/nbsp/current-weather/
#23 Ingemar Nordin
Tack för din länk. Efter att ha sett dessa två kunniga som samtalade lugnt, avspänt och förtroendegivande om klimathotet. Det har lindrat min klimatångest som uppstod efter jag läst Jonathan Jeppssons bok ”Åtta steg mot avgrunden”. Om jag känt till Greta Thunbergs och Jonathan Jeppssons mailadresser skulle jag sända över denna länk till dem. För att de skulle få lite perspektiv på tillvaron och möjlighet att bemöta det som säjs.
#40Fredrik S
Har seglat Plastbåt i alla tider. Utan tanke på att jag därför skulle vara en fossilkramare. Jag använder plastpåse när jag går och handlar också.
#58 Lars Cornell,
”#54 mfl. Utgår man från AR5 med en grad på 80 år och 20 mil förflyttning per grad blir det
20000/(80*365)=0,7 m/dygn.
Vi borde kalla Erika Bjerström för tuppen för allt hon säger är galet.”
1990 var medeltemperaturen i Malmö 8 C och i Haparanda 1,3 C. Avståndet är 125 mil.
Temperaturskillnaden per mil år 1990 var alltså enligt dessa siffror 6,7 C/ 125 mil eller 19 mil per grad.
Enligt SMHI har medeltemperaturen i Sverige ökat 0,9 C sedan 1990 d.v.s. på 30 år. Förflyttningen sedan 1990 blir då 0,9 *190 000 / (30 *365) = 16 m/dygn.
Om man använder SMHI data är Erika Bjerströms värde av 11 m/dygn lågt för de senaste 30 åren.
https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-temperatur-1.2430
#67 Ser man på. Även jag kan sätta decimalkommat fel.
Det är tur att det finns skarpögda människor på bloggen.
Tack för rättelsen.
#58 Har för mig att det är 11 mil per breddgrad !
#67,
Och hur mycket blir det om man räknar på 1 – 1,5 grader på 150 år?
# 67 Lars-Eric B. Har just varit ut på en cykeltur i det ljuvliga vädret. Kan man få njuta av det utan att nån påpekar att aj aj, värmen är farlig. Dom flesta positiva minnen jag har från dom dryga 70 år jag levat här i Norrbotten är kopplade till sol och värme. Härligt att vi får varmare i Norrbotten. Oavsett vad Erika B anser. Vilket slöseri med energi, tid och pengar att jaga koldioxiden. Det gäller att inte låta sig dribblas bort av siffror, viktigt att se skogen för bara träden.
Mycket dumheter har man läst om klimatförändringar, men detta tar ändå priset. Hur man lyckas få luftföroreningar till klimatförändringar. Det blir bara snurrigare och snurrigare.
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/foster-paverkas-negativt-av-klimatforandringar/
Går det så går det.
#70 Ingemar Nordin,
”Och hur mycket blir det om man räknar på 1 – 1,5 grader på 150 år?”
1,5 grader på 150 år ger att medeltemperaturförflyttningen norrut blir 1,5 *190 000 / (150 *365) = 5 m/dygn att jämföra med Erika Bjärströms 11 m/dygn,
Temperaturökningarna i Sverige de senaste 150 åren har ju varit under de två trettioårsperioderna 1880-1910 och 1990-2010. De första ökningen är gissningsvis en återgång efter ”lilla istiden”, medan den senare också gissningsvis beror på en kombination av ökad globalstrålning och växthusgaser.
https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-temperatur-1.2430
# 73 Lars-Eric B. Erika B ger mig kalla kårar, hon sprider propaganda så fort hon öppnar mun. Kan du förstå om vi i Norrbotten blir glada när vi får varmare väder. Finns ju inget väder som är bra för alla, det gäller attt inte gräva ner sig i siffror, utan njuta så mycket man bara kan av sol och värme. Har man väldigt väldigt gott om tid kan man ju räkna ut medeltemperatur förflyttningen norrut. (jag gissar på 13 meter, ett lyckotal) Själv passar jag hellre på att ta mig en simtur nu när vattnet börjas värma upp.
#72 Ulf
Allt är klimatförändringar enligt våra journalister. När något i naturen har förändrats eller överhudtaget något har hänt någonstans så bland uppräknade orsaker så nämns alltid ”klimatförändringar” och då underförstått utsläpp av växthusgaser. Det sägs dock aldrig hur klimatförändringar skulle vara orsaken.
När Erika Bjerström tillfrågades om man kunde vara säker på att våra utsläpp är orsaken så svarade hon. ”Det är så, det är fastslaget sedan länge”.
Läser på text-tv om temperaturerna i Sverige. Idag råder den upp och nervända världen. Varmast har man i Jokkmokk med 28 grader, Kiruna 25 grader. Tio mil från Kiruna, i riksgränsen åkte man skidor under midsommarhelgen. Längst ner i söder, Ronneby med 18 grader, samma i Göteborg. Soliga Karlstad har 13 grader kl 14.00 idag. Vem vet, kanske har Jokkmokksborna och Kirunaborna syndat mycket, vädergudarna bestraffar då med brinnande temperaturer.
16 per dygn på 30 år-intressant
På dessa 30 år har vi därtill fått mer sol eller mindre moln.
Från ca 1700 timmar till ca 1900 timmar. Eller ca 6,7 timmar per år.
Noterar att SMHI varnar för värmebölja och vi har mer kraftvärme än vindenergi i vår kraftmix.
https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/
Danmark har än svårare med mixen. 3 ggr så mycket fossil än vind.
Förbättringspotential som skall skeom de klarar av sina planer med havsbaserad vindkraft och hydrolys av vatten. Därtill CO2 omvandling till Metan.