Öppen Tråd

Glad Påsk

GLAD PÅSK alla klimatupplysare, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Som Ingemar nämnde igår så är inte läget så mörkt som det kan tyckas ibland. Utrikes sker en hel del och när makten missköter sig reagerar folket till slut. Vi lär inte bli först att avrätta lögnerna, men även här kommer det att bli ketchupeffekt till slut gissar jag. Idag är det mig veterligen bara en politiker som söker sanningen, J. Eriksson (m) men skillnaden kan bli stor bara 10 eller 15 börjar vackla, med ev stöd från utlandet och verkligheten. Fega politiker fegar ur illa kvickt om man inte tycker det betalar sig att ha en viss åsikt. Har mycket lite att göra med vetenskaplig övertygelse hos svaga hjärnor.

    Själv kan jag bli lite nedstämd ibland, men då brukar jag tänka på denne man och sedan skrattar jag gott i flera timmar. Förvisso inte ny men har man en humor likt min duger den länge.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/blog/g%C3%B6r-n%C3%A5gon-glad

  2. PelleB

    Vore intressant att höra från ”Öppen tråds ” iäsare och skribenter över landet hur man reagerar till
    vattenmängden i hav, sjöar, floder och vattendrag i relation tiil hösten 2018 och de katastrofteorier
    om total uttorkan man mötes av då.

  3. Kristian Fredriksson

    Att Storglaciären på Kebnekaiseväxte mellan 1970 och 2001 var en nyhet för mig. Mitt under den globala uppvärmningen. Ja att den växte från 1970 till 75 var kanske inte lika märkligt, men från 1975 till 1998 är ju lite mer förvånande. Det måste bero på att även mängden nederbörd är en viktig faktor för glaciärtillväxt. Nu har de ju växt på Grönland sedan 2016 och den första (mig veterligen) studien har publicerats. Jag gissar att våra media kommer att vara fulla av den här nyheten de närmaste veckorna. Det är ju sensationellt, mitt i klimatapokalypsen.

    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/04353676.2019.1588543

    https://www.nature.com/articles/s41561-019-0329-3

  4. Kristian Fredriksson

    #2 Pelle B

    Vi får väl se hur det ser ut efter snösmältningen. Den är ju överstånden i södra Sverige så runt Mälaren kan det nog bli vattenbrist. I övriga landet gissar jag på normalt eller nära normalt om det inte blir ett stående högtryck över landet den här sommaren också. Risken finns då det fortfarande är relativt kallt ytvatten i Nordatlanten även nu.

    https://www.sgu.se/grundvatten/grundvattennivaer/grundvattennivaer-aktuell-manad/

  5. totte wallin

    Upplysning från fisk horisont . https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/274886?fbclid=IwAR1m4zQw0gy1O-oqKHHze_ng8-ty9kogyTGXNNuA3OhDeIFIaZ4OIqYA3SE

  6. totte wallin

    Ha ha ”finsk” ska det vara …Österbotten .

  7. Håkan Bergman

    Alvar Nyrén #1

    Sen är det ju en himmelsvid skillnad på verkligheten och den bild media målar upp. Ta ungdomar, jag kan inte se att dom jag möter skulle vara speciellt oroade över klimatet, finns det nån oro för framtiden så handlar det om annat, främst jobb och bostad.

  8. Mats Kälvemark

    Mycket läsvärd utredning om glaciärer av Staffan Mörner:
    https://klimatforum.com/2019/04/20/smalter-isarna-snabbare-an-vantat/

  9. Kristian Fredriksson

    Jag skriver det igen för att påpeka att skog inte är den bästa markanvändningen om man vill binda kol i marken. Det är gräsmark. Helst med betande kor, får eller andra djur strövande där. Å andra sidan menar jag att det här inte har någon större betydelse för kolets kretslopp förutom att mängden kol som omsätts ökar med den högre koldioxidnivån som vi faktiskt har bidragit med genom eldningen av fossilt bränsle. Detta ser jag som något positivt då koldioxidnivån bör upp till i alla fall 600 PPM för att växterna skall fungera normalt, eller som de evolutionerade fram för att leva i. Gärna 1000 PPM, men vi kan ju avvakta några år innan vi tar det steget så att alarmisterna inte får blodstörtning.

    https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/03/trees-release-methane-what-it-means-climate-change/

  10. Ulf

    Bra artikel idag i DI om klimatpaniken. Även kommit med debattinlägg i svt debatt. Saker och ting ljusnar. Bra forskare.

  11. Ingemar Säfbom

    Nån som har en förklaring på varför havsnivåhöjningen har varit stabilt stigande utan längre avbrott , trots att vi hade sjunkande temperatur mellan 1940-1980 på ca 0,3 grader.

  12. jensen

    Mats
    Mörners omfattande glaciär-kria var nog den bästa och mest begripliga jag någonsin läst.
    Min reflexion är att innan någon journalist överhuvud taget skriver något om arktis eller antarktis, borde det vara obligatoriskt för dem att ha läst denna kria.

  13. Monodemon

    Veckan blygsamt altruistiska klimatselot är Jakob Hammarbäck som är så förträffligt god att han la 40 timmar på att ta tåget till ett jobbmöte i Holland!
    https://www.unt.se/ekonomi/han-tog-taget-till-jobbmote-i-holland-5269896.aspx

  14. Ulf

    Kanske har uppmärksammats här tidigare. https://www.svt.se/opinion/klimatpanik-ar-det-storsta-klimathotet

    Det går inte att argumentera för det irrationella i denna teori däremot måste det argumenteras för att upphöra med klimatpaniken. Naturligtvis blev dessa också kallade för förnekare av religionen men ju fler som gör sin röst hörd desto bättre.

  15. jax

    Hanna Fahl skrev i dag i DN att ”amerikanska demokrater vill förknippas med den litterära modernismens tegelsten till nyskapande praktverk, till stora delar författat i flödande långrandig inre monolog, medan svenska politiker oavsett partitillhörighet helst identifierar sig med ett obstinat och irriterande barn med flätor. Jag (Hanna) är, ärligt talat, osäker på vilket som är värst”. Hon syftade naturligtvis på Pippi men glömde nog bort att det finns ett annat barn med flätor som politikerna gärna beundrar.

  16. Stefan Gustavsson

    Intressant artikel om floppade s.k. ”klimatsatsningar”:

    https://www.fplus.se/sveriges-nio-samsta-klimatsatsningar-darfor-gick-det-snett/a/y3l6Mr

  17. Olav Gjelten

    I en tidigare tråd här på Klimatupplysningen tog jag upp den helt sanslösa propagandaseger som flickbarnet Greta har inbringat den mest extrema delen av miljörörelsen – den som handlar om det påhittade problemet om klimatet.

    Som den megastjärna hon nu är tycks det vara närmast uteslutet att någon annan än just hon kommer att tilldelas årets fredspris.

  18. Olav Gjelten

    Ett råd jag tycker att man som mogen vuxen kan ge sina barn/barnbarn med klimatångest är detta:
    Säg till dem att eftersom ”vetenskapen” hävdar att världen går under om fem eller tio år så är det ingen som helst mening att de läser sina läxor, tänker på utbildning eller ens bryr sig om att gå till skolan.

    Om barnet sedan vaknar till är det bra. Talar barnet om för sina lärare vad du sagt är det ännu bättre. Undrar vad skolan skulle ha för motargument? Du drar ju bara en helt logisk slutsats av den ”vetenskap” som skolan lär ut.

  19. latoba

    #10 Ulf. Länk till artikeln? Hittar den inte.

  20. Björn

    Pelle B [2]; Egentligen är det väl så att vattenansvariga i kommunerna har misskött sitt uppdrag. Det är klart att om vi ser grundvattnet som våra reservoarer, då kommer det alltid att variera nivåmässigt beroende på hur mycket det regnar. Struntar man i att bygga reservoarer som kan fyllas på med renat vatten från våra sjöar, ja då blir resultatet att grundvattnet sjunker som nu när det i vissa delar av landet är torka. Vatten finns i mängder, men om politikerna inte förstår att se till att tjänstemännen borde ha tänkt fram en plan B om det inte regnar tillräckligt, då måste man skylla på en syndabock, ”klimatförändringarna”.

  21. Mats Rosengren (@stamcose)

    Glöm alla svårigheter att förstå den kompliceradE (ogenomträngliga) fysiken som kontrollerar klimatet.Här visas solklart att särskilt NASA men också NOAA avsiktligt förfalskar data och därigenom lurar de 1000-tals (pseudo) ”klimatvetenskaparna” runt om i världen! Avgörande är alltså inte en särskilt ”djup” förståelse av meterologin-fysiken i atmosfären utan att kunna KRITISKT analysera bedräglig data. I verkligheten saknas de nödvändiga världstäckande mätstationerna som skulle krävas för att kunna beräkna en ”världsmedeltemperatur”. Ett jättelikt bedrägeri!

    Här visas bland annat när temperaturmätningar saknas hittar man på värden baserat på någon tveksam algoritm och sedan presenterar dem som verkliga (extrema!) temperaturvärden
    https://www.youtube.com/watch?v=j1hg-koV1T0
    Här visas bland annat att NASA data avvek totalt från NCRA data
    https://www.youtube.com/watch?v=yqZGgaZaXig

    Jag genererade själv liknande kurvor för flera NOAA mätpunkter, NOAAs temperatur-databas är tillgänglig över Internet

    Typiska värden från en NOAA temperaturstation

    http://wgpqqror.homepage.t-online.de/plot.html

    En ytterst svag linjär trend mot uppvärmning från 1887 till 2018! Inte ett spår av någon „ishockeyklubba“ pga av ökande CO2 halter efter andra världskriget! Och här kan jag personligen garantera att detta är precis de temperaturvärden som finns på NOAAs databas UTAN NÅGON SOM HELST MANIPULATION!

  22. Björn

    Mats Rosengren [20]; Vi behöver inga världstäckande landbaserade mätstationer när vi nu har satelliter som mäter. Se Roj Spencer och UAH.

  23. Mats Rosengren (@stamcose)

    #21Björn

    Där träffade du på den rätte, jag är satellitspecialist och var ban-matematik ansvarig för ”remote sensing” satelliterna ERS-1, ERS-2, ENVISAT . Jag skulle också ha varit ansvarig för Cryosat avsedd just för ”remote sensing” av polaris. Uppskjutningen av Cryosat misslyckades dock, den störtade ned i havet pga av ”laucher failiure”.
    Här finns för övrigt en personlig presentation av mig skriven av Peter Stilbs

    https://www.klimatupplysningen.se/2018/05/11/havsnivaforandringar-och-avsmaltning-mer-komplicerat-man-kan-tro/

    Nu till saken:

    Eftersom banplanet för en satellit är (nästan) fixt överflyger en satellit en punkt på jordytan alltid vid (nästan) samma tid på dygnet (”local time”). För att få en någorlunda komplett täckning användes en banperiod av 35/501 dagar så att ”ground track” förskjuts mellan omloppen vilket betyder att punkterna på jordens yta bara ”besöks” var 35 dag och då alltid vid samma tidpunkt på dygnet. Det skulle nog behövas 1000-tals med satelliter för att ersätta ett landbaserat system av mätstationer (och havs-placerade bojer). Och till råga på allt vore mät-noggrannheten problematisk.

    Fördelen (den enda!) med remote sensing från satelliter är att man kan få åtminston en del data från svåråtkommliga ställen men de ersätter under inga omständigheter ett markbaserat nätverk!

  24. Björn

    Mats Rosengren [22]; Intressant tack! Att mäta i samma punkt är väl inte viktigt eftersom globala temperaturen är ett medelvärde av alla månadens mätningar. I detta avseende är väl satellitmätvärden sammanställda mer tillförlitliga jämfört med de glest placerade land- och havsbaserade mätstationerna. Med satellitmätningar kan man väl för olika områden och regioner sammanställa medelvärden och exempelvis säga att medeltemperaturen över Gobiöknen har ett visst värde som över tid kan jämföras.

  25. Mats Rosengren

    #23 Björn
    En första enkel reflexion om avsikten inte är att bestämma temperatatur-historien för enskilda punkter utan att man endast är ute efter en global medeltemperatur!

    Antag att man använder en sun-synchronous quasi-polär bana på c:a 800 km höjd med en ”local time of descending node” av 10:30 (ERS och ENVISAT).

    Varje gång man överflyger ekvatorn från nord till syd är ”local time” för ekvator-punkten under satelliten 10:30. Longituden förskjuter sig med 35/501 * 360 deg = 25.14 deg mot väst mellan konsekutiva ekvator överflygningar från nord till syd pga jordens rotation. Om man bara är intresserad av det årliga medelvärdet för HELA ekvator-området (med hav/öken etc) vi tidpunkten 10:30 kunde man bilda ett medelvärde för alla dessa temperatur mätningar. Överflygningarna från syd till nord kunde pü samma sätt användas för att bilda motsvarande medelvärde för 22:30. Om medelvärdet skall vara ett dygnsmedelvärde skulle man kunna tänka sig kanske 6 satelliter med ”local time of descending node” 10:30 – 12: 30 – … – 20:30 så man får ett ”sample” varannan timme. Alla andra latituder skulle då också vara täckta på liknande sätt!

  26. Ingemar Nordin

    Mats R #23,

    Intressant, men vad anser du om UAHs uppdaterade mätningar 2015 där man använder multipla kanaler för att öka bredden i temperaturmätningarna?

    https://www.klimatupplysningen.se/2015/05/03/forbattrad-satelitmatning-visar-lagre-global-uppvarmning/
    http://www.drroyspencer.com/2015/04/version-6-0-of-the-uah-temperature-dataset-released-new-lt-trend-0-11-cdecade/

  27. Ingemar Nordin

    Pelle B #2,

    SMHI anpassar alltid budskapet till rådande tillfälliga väder. Är det blött så varnar man för att det blir alltfler sådana i framtiden. Är det torrt så varnar man för att det blir alltfler torkor i framtiden. Allt för att låtsas vara vetenskapligt relevanta, vilket de naturligtvis inte är. Men det politiska inflytandet för att säga A och icke-A är jättestort.

    Påminner om: https://www.klimatupplysningen.se/2019/01/01/alarmisterna-har-otur-igen/

    SMHIs s.k. ”klimavetenskap” på Rossby Center är under all kritik.

  28. Håkan Bergman

    Apropå rebellerna i London, väder och klimat kanske hör ihop. Hur hade det sett ut om London hade haft en påskvecka med 7-8 grader, 8-10 sekundmeter nordlig vind och lite regnskurar? Inte lika roligt tror jag, men vi får acceptera att dom haft tur med vädret, liksom vi, men har dom vettet att inse det? Boris Johnson köpte in vattenkanoner under sin tid som Londons borgmästare, dom har skrotats under Sadiq Kahns styre, tror han börjar ångra det nu, ska krypa ner till 5° i natt inte så kul att ligga dyngsur ute då. Strängt taget behövs inte vattenkanoner, man behöver bara duscha dom lite lätt på kvällskvisten.

  29. Mats Rosengren

    #26 Ingemar Nordin
    Din referens handlar ju om instrumentens noggrannhet och kalibration. Ja noggrannheten av mätvärdet kan nog vara kritiskt!
    Uppenbarligen handlar det om NOAAs sun-synchronous satelliter. På NOAAs hemsida står
    ”Orbital height=833+-19 km”
    Det handlar väl om en standard ”frozen” bana som är något högre över antarktis än över arktis och repetionscyckel är förmodligen 7 dagar – 99 orbits trots att de skriver ”Repeat cycle Daily”, något som strider mot ”Orbital height=833+-19 km”
    Vad jag skrev ovan #25 stämmer alltså om ”35/501 * 360 deg = 25.14 deg” byts ut mot ”7/99 * 360 deg = 25.45 deg”. Minst 6 satelliter med olika ”local time of descending nodes” bör användas som jag skrev ovan!
    Annars tycker jag det räcker att konstatera att temperatur-historien för NOAAs konventionella termometrar (1218 stycken) inte visar någon reaktion på ökade CO2 halter! Varför skulle det vara annorlunda i till exempel Centralafrikanska Republiken eller på den Mongoliska stäppen

  30. Ingemar Nordin

    Mats R #29,

    ”Varför skulle det vara annorlunda i till exempel Centralafrikanska Republiken eller på den Mongoliska stäppen”

    Kanske inte just i Centralafrika, men polerna och den södra hemisfären är viktiga om man verkligen vill ha ett grepp om förändringar av den GLOBALA temperaturen. Att det är tjockt med termometrar i USA och Europa är ju bra, men det finns tyvärr alltför många parametrar att justera på en så låg höjd som 2 m, och i tättbebyggda områden som ständigt expanderar. Bättre att hålla sig på några kilometers höjd och täcka hela klotet.

  31. Mats Rosengren

    #21 – #26,#29
    Men ”remote sensing” har naturligtvis en ytterligare fördel i jämförelse med en konventionell termometer!
    En termomometer mäter ju temperaturen i en enda punkt. Denna punkt, termometerns position, måste vara representativ för en större yta! Den får inte vara placerad i en lokal ”värmebubbla” pga värmda byggnader eller pga asfalt som värmts av solen och måste absolut stå i skugga! Med ”remote sensing” från satellit får man ju automatiskt ett sorts medelvärde över en rätt stor yta!

  32. Ulf

    Svar 19

    https://www.di.se/analys/forskarna-varnar-for-klimatpanik-vissa-talar-om-nastan-desperata-atgarder/

    Inlägg 14 finns svt debattartikeln.

  33. Håkan Bergman

    Ulf #32
    Från Svt-artikeln
    ”global koldioxidskatt”
    Om med det menas att skatten ska tas in av nåt globalt organ så nej tack. Vi har tillräckligt med monument över mänsklig dårskap redan nu. Varje land är, eller borde vara, fritt att självt beskatta utsläpp och sen självt välja hur den skatten ska användas. Idealt borde den delas ut lika till landets invånare, på så vis undviker man att den blir ett destruktivt redskap i händerna på politikerna.

  34. Olav Gjelten

    En sak jag inte riktigt förstått:
    Folk med i stort sett samma åsikter som jag själv uttrycker oftast en önskan om att vi måste frigöra oss från EU och FN i långt större utsträckning än så som vi har det i dag.
    Jag påstår inte att resonemanget är åt skogen galet då jag själv ser massvis av fel både i EU och FN. Men vad jag ändå har lite svårt att förstå är att våra egna svenska politiker, utan att behöva ta hänsyn till EU och FN skulle göra tillvaron bättre för oss. Om vi tar EU som exempel så finns det trots allt några länder som jag tycker styrs riktigt bra och som förhoppentligtvis kan ha ett aldrig så litet inflytande även för oss.

    Om vi skulle stå fritt från EU, ja vem tror vi skulle få ännu mer makt då? Är Annie Lööv, Löfvin, Björklund med flera bättre??

  35. Torbjörn

    #31 Mats
    Intressant med en expert på satellitmätningar här på KU. Har du koll även på de satelliter som mäter havsis och havsnivå?

    Först, har de fått ordning på den krånglande satelliten som mäter havsisen, eller saknar de fartfarande mätningar från den?
    (Har en känsla av att mätningarna visade lägre utbredning efter besked om att den krånglade)

    För det andra, de mätningar med satellit som visar en havsnivåhöjning på 3,3mm per år skiljer sig från de pegelmätningar som görs som visar 1,7mm per år
    Har du någon förklaring varför det är så, förutom justeringar för GIA?

    Vad använder man som referenspunkt för kalibrering av instrumenten och kan denna punkt ändras på något sätt?

  36. Anders

    #34 Olav Gjelten
    Jag tycker att du har en god poäng där. Själv tycker jag därutöver att EU:s viktigaste beståndsdel är dess domstol, snarare än dess parlament och kommission. Vi kunde kanske slimma EU till att bara gälla rättsskipning? Eller något ditåt. Alltså minska de dubbla politikermassorna med tillhörande astronomiska kostnader.

  37. Lars Cornell

    #34 Olav Gjelten. FN strävar efter världsherravälde över jordens resurser och global planekonomi under FN. DET är skrämmande. Tänk dig att personer som Al Gore, Isabella Lövin och Rockström får enväldig makt. Jag ryser vid tanken.

    Att sätta Amanda Lind som demokrati­minister är som att låta bocken vakta örtagården. För det vet vi ju att Mp vill avskaffa demokratin, åtminstone deras toppkandidat till EU Pär Holmgren.

  38. Ulf

    Svar33

    Det där kommer inte att hända men som läget är nu är det bra att någon ens kommer till tals som faktiskt nämner att det är oklart hur Stor påverkan koldioxid har. Just nu gäller det att få bort det värsta dårskapet den totala kollaps vi just nu ser i media.

  39. Mats Rosengren

    Vi har ju ibland ett bekant troll här! Detta råd har jag hittat på ett tyskt Linuxforum

    TIPP: Umgang mit Trollen und Spamern im Forum

    Ab und an verirren sich einige lästige Individuen hier ins Forum. Sie machen nix anderes als sinnloses Geschwafel von sich geben. die nennt man Trolle

    die machen dann so schwachsinnige Threads/posts wie diese:
    http://www.linuxforen.de/forums/show…threadid=95627

    Was macht man dagegen? hier ne Schritt für Schritt Anleitung:

    1) Les es, lach drüber, aber antworte auf keinen Fall, den genau das wollen sie ja!

    2) Klick beim entsprechenden User auf diesen Button:

    http://www.parkrocker.net/gfc/profil.jpg

    3) dann im Profil ganz unten:

    http://www.parkrocker.net/gfc/ignore.jpg

    So, danach haben wir folgendes erreicht:
    a) man hat selbst ruhe
    b) der Troll hat keinen mehr, der ihn liest und er haut ab

    Geändert von gfc (26.08.03 um 13:20 Uhr)

  40. Mats Rosengren

    #35 Torbjörn
    Vad jag kan bidraga med är följande:
    En satellits bana bestämms (i normalfall) genom ”ranging” från markstationer. Det betyder att man med hög precision mäter tiden för en radiosignal att gå fram och tillbaka till/från satelliten. Varje sådan markstation är tilldelad geografiska koordinater. Därigenom blir ett jord-fixerat geodetiskt koordinat system (i praktiken) implicit definierat av koordinaterna för (många!) markstationer. Detta fungerar därför att alla dessa markstationskoordinater är koherenta (man har ju ett ”överbestämt ekvationssystem”) med ”tillräcklig” noggrannhet.. Origin av detta koordinatsystem är mycket nära (så nära som man har lyckats!) jordens tyngdpunkt. När havsytans ”höjd” bestämms från satellit är det detta geodetiska koordinatsystem som är referens. I motsats till klassisk havsnivåmätning där fasta landet är referens och t.ex. en lokal landhöjning direkt påverkar resultatet. Landhöjning är ju naturligtvis bara ett utslag av att den fasta marken inte är absolut rigid. Om man är ute efter en extrem noggrannhet är ju hela jorden något flexibel. T.o.m månens gravitation orsaker en minimal men (marginellt) observerbar ”Solid Earth Tide”. Teoretiskt skulle markstationernas koordinater ändras då och då på grund av jordens ytterst långsamma förformning men i praktiken är detta inte nödvändigt och görs inte (men kanske om 500 – 1000 år)

    En bestämmning av satellitens position relativ det geodetiska referens-koordinatsystemet med en noggrannhet av någon meter är förvisso möjlig och normal! Personligen ställer jag mig dock tvivlande till påståenden om noggrannheter på cm nivå som görs av vissa grupper. Håller jag för charlataneri! Havsnivåmätningar (relativt det geodetiska koordinatsystemet) på mm nivå håller jag också för charlataneri. Även om radarsystemen på satelliten håller väldigt hög noggrannhet har man meterhöga vågor och vattenhöjden varierar ständigt på grund av stormar, lufttryck, strömmar och mycket annat! Utan tvivel används en omfattande software för att behandla radarmätningar gjorda från olika satelliter vid olika tillfällen för att komma fram till ett ”medelvatten-höjd” men att ange denna på mm nivå håller jag inte seriöst!

  41. Torbjörn

    #40 Mats
    Tack för svar.
    Det finns en teori om att jorden expanderar, hur påverkar det koordinatsystemet och satellitmätningarna i så fall

  42. Lars Cornell

    Tack Mats #40. Att bestämma havets rörliga yta är givetvis problematiskt. Men tex nivån på en väg (punkt som ej rör sig) relativt annan yta i närheten borde gå att bestämma med cm noggrannhet. Eller hur?

  43. Mats Rosengren

    #42
    Ett Google sök och man hittar massor. T.ex
    http://www.altimetry.info/radar-altimetry-tutorial/how-altimetry-works/
    och mycket annat! Men tro inte allt, den resulterande noggrannheten brukar nog överdrivas!

    Jag har aldrig själv analyserat altimeter data och har ingen egen erfarenhet i detta! Mitt område var Mission Design, särskilt Orbit Design, och Orbit control. Och i viss mån banbestämning, dock inte för just dessa remote sensing spacecraft

  44. Håkan Bergman

    Kors i taket, DN har blivit kärnkraftskramare.
    https://www.dn.se/ledare/moderaterna-har-ratt-klimatet-kraver-karnkraft/
    Men el till batteribilar tror jag inte blir nåt problem, dom blir en nischprodukt i storstäderna.

  45. Jörgen Karlsson

    Läser dagens tidning och där är ett reportage som rör mögel på vindarna i hus och villor. Två snickare uttalar sig att det handlar om de klimatförändringarna vi ser nu och pga dessa så är det mycket fuktigare nu än förr, då finns ökad risk för mögel.

    Jag slås av att snickarna är så insatta i klimatet så det vet detta. Men hur är de med fakta, är det fuktigare nu för tiden ?

    Mvh Jörgen

  46. Håkan Bergman

    Jörgen Karlsson #45
    Överdrivna energisparåtgärder har ställt till mycket elände, bl.a. ett, i många fall, fuktigare inomhusklimat.

  47. Anders

    #46 I äldre hus finns fortfarande självdrag som dämpar möglet men höjer energiläckaget. Uttrycket att elda för kråkorna kommer nog härifrån.

    Apropå detta höjer ju människan sin omgivningstemperatur i såväl liten som stor skala. Helt utan CO2. Jfr debatten kring väderstationernas placering.

  48. Jörgen Karlsson

    Men frågan kvarstår. Är det fuktigare utomhusklimat nu för tiden ?