Öppen Tråd

april

På väg mot varmare årstider. Här är veckans diskussionstråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. tolou

  …most of the [NH]temperature trends since at least 1881 can be explained in terms of solar variability, with atmospheric greenhouse gas concentrations providing at most a minor contribution.

  – See more at: http://notrickszone.com/2017/04/06/scientists-reveal-how-man-made-global-warming-is-created-via-data-manipulation-dismissing-the-sun

 2. DEBATT OM KLIMATLAGEN

  Statsministern kallar klimatlagen ”vår generations viktigaste reform”. Det bör vara ett demokratiskt minimivillkor att något så stort och viktigt föregås av den öppen debatt:

  http://klimatsans.com/2017/04/07/klimatlag-pa-osaker-grund/

  Sänd länken till alla du tycker borde känna ett ansvar för vår demokrati, t.ex. din lokaltidnings krönikörer. De flesta redaktioner har redan fått manuset. Liksom partikanslierna.

  Det är något du också kan göra för att driva på kravet om öppen debatt.

  Vi måste hjälpas åt för att skapa ett tryck från ”väljarna”.

 3. Lasse

  #2 Politiker har lurat oss förr.
  Om han ser styrandet av klimatet som sin viktigaste uppgift så har han nog lite att lära sig av verkliga problem som gör sig påminda.
  #1 En viktig artikel med kommentarer som avslöjar den stora betydelsen som havens cirkulation har:
  https://wattsupwiththat.com/2011/04/06/energy-content-the-heat-is-on-atmosphere-vs-ocean/
  Strömmar har tydligen stor påverkan på Arktis is främst via Atlanten. Dessa varierar med viss regelbundenhet vilket kan påverka isens utbredning. Vetenskapsradion hade en blänkare om detta igår-men kopplade det till klimatet:
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6668777

 4. Sven M Nilsson

  News: Titta på:
  Bjorn Lomborg // Copenhagen Consensus Center
  och
  Trump’s energy order won’t ruin the planet

 5. sibbe

  Enligt tyska Der Spiegel just nu så förklarade Kaliforniens guvernör i går att den 5- års långa torkan var slut.
  Naturligtvis förstår man Spiegel, att det inte fick kommentera – för att undvika frågan om förra månadens larm om århundradens torka i Kalifornien var fel(?)…

 6. Peter F

  # 5 sibbe

  http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-drought-legacy-20170407-story.html

 7. Ingvar i Las Palmas

  #4 Sven
  Har du en fungerande länk kanske? Letade lite på siten men hittade inte

 8. sibbe

  #6 Peter F
  Doch die Hoffnung (att torkan återkommer= och den återkommer pga periodiska torka sedan urtiden)
  stirbt zuletzt…

 9. sibbe

  Mördaren från Usbeskistan valde i alla fall en klimatsmart lastbil. Klimatsmart Öl stod det på lastbilen.
  Och enligt flera medier så är man rädd att det skall gynna SD. Varför egentligen?

 10. tty

  #5,6,8

  Torkan i Kalifornien har varit över ett bra tag. I norra Kalifornien tog den slut för mer än ett år sedan och i mellersta och södra kalifornien i början av det här året. Politikerna har dock spjärnat emot i det längsta. Jag menar har man byggt upp en stor byråkrati för att spara/ransonera vatten kan man ju inte lägga ned den bara för att floder och sjöar går över sina bräddar, eller hur?

  Till sist blev dock tydligen skämten om Kaliforniens ”översvämningstorka” alltför besvärande.

 11. SIBBE

  # tty
  ”Jag menar har man byggt upp en stor byråkrati för att spara/ransonera vatten kan man ju inte lägga ned den bara för att floder och sjöar går över sina bräddar, eller hur?”
  — Nog borde du väl förstå, att Kaliforniens delstatsmyndigheternas nya ”TORK”- tjänstemän kämpade om sitt jobb: och såg hur (isbjörns) skinn flöt iväg… Hur sa Strindberg: synd om människorna…

 12. Karl Eider

  Dags för svt att larma igen, nu ska forskarna skynda på evolutionen för att rädda alla koraller på jorden, eftersom vattnen ”kokar”:

  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-kan-koralldoden-kanske-hindras

  ”Koraller i jordens alla tropiska vatten är på väg att blekna bort och dö.”

  ”Under ett par veckor år 2016 när det var som varmast i vattnet kokades stora delar av revet bokstavligt talat ihjäl, säger Terry Hughes korallrevsekolog och professor i marinbiologi vid James Cook-universitetet i Australien.”

  ”Men forskare håller nu på med att försöka hitta alger som är extra värmetåliga. Genom att skynda på evolutionen försöker ett forskarlag i Australien att få fram mikroalger som klarar extra höga temperaturer.”

 13. Guy

  Karl Eider ” 12
  ”Men forskare håller nu på med att försöka hitta alger som är extra värmetåliga. Genom att skynda på evolutionen försöker ett forskarlag i Australien att få fram mikroalger som klarar extra höga temperaturer.”

  Först kaniner, sedan grodor och nu alger?
  When will they ever learn?

 14. tty

  #12

  Eftersom korallblekningen 2016 i huvudsak tycks ha berott på extremt lågt vattenstånd (vattenståndet i Västra Stilla Havet sjunker alltid under en El Nino) så måste algerna inte bara tåla höga temperaturer utan kunna leva på land också.

  Dessutom: lyckas man utveckla extra värmetåliga alger så kommer det att bli problem när temperaturerna blir mera normala igen, eftersom korallerna då kommer att ”spotta ut” de då missanpassade algerna.

 15. Kenneth Mikaelsson

  Och kollar man de sista temperatur kartorna om vattnen ikring Australien så ser man att det går åt det kyligare hållet… Fast så låååångt kan ju ingen ljugtrut till journalist tänkas gå….

 16. pekke

  tty# 14

  Folk i dag verkar tro att naturkatastrofer är värre i dag bara för att de reporteras oftare.
  Folk dog titt som tätt på grund av naturkatastrofer före vår tid, men det blev dåligt dokumenterat,
  Här är över 1 400 sidor om diverse katastrofer som drabbade människor från år Noll ( år 0 i vår tideräkning ) till nutid, endast det som är dokumenterat finns med, så det kan finnas mer som inte är dokumenterat.

  http://www.breadandbutterscience.com/Weather.pdf

  Det var inte bättre förr.
  Folk dog som flugor när nåt hände förr.

  Lever man i Kalifornien där torka och översvämningar är normalt så bör man leva efter det.
  Likadant i Australien .

 17. Lasse

  Video om den varmaste och kallaste året i USA
  2016 var extremt varmt säger de som kallar andra för skeptiker!
  https://realclimatescience.com/2017/04/my-first-online-video/#comments

  Men det är kanske förvånande att 2016 har extremt få dagar med köld eller värmerekord-1936 med 305 ppm CO2 står sig som det året som var kallast och varmast-det står sig än!

 18. Ulf L

  Jag hittade en krönika av Johan Hakelius i expressen som är värd att läsa. Johan Hakelius är överhuvudtaget alltid värd att läsa men den här pekar på ett problem som vi alla sett spåren av inte minst i klimatdebatten.
  http://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/aktivisterna-tar-over–i-regeringskansliet-och-pa-redaktionerna/

 19. Sören G

  I God morgon världen i P1 intervjuas historikern Arne Jarrick om sin bok ”Det finns inga häxor”. Man exemplifierar med ”Den globala uppvärmningen” och påstår att de som motsätter sig den klamrar sig fast vid felaktiga uppfattningar och inte tar till sig av forskningen.
  Vad vet en historiker om naturvetenskap?

 20. allan forsling

  # 19 Alla historiker borde ju läsa om klimatets historia. Jag tjatar alltid om denna läsvärda bok: Fredrik Charpentier Ljungqvist
  Global nedkylning
  Klimatet och människan under 10 000 år

  Vi kan lära av historien. Det har blivit både varmare och kallare förr.

 21. Christopher E

  #19 Sören G

  Kanske skulle Arne ta till sig att på 1600-talet försökte klimatalarmisterna ändra det kalla klimatet just genom att tro på och bränna häxor…

  De var tidiga med att demonisera flygande som orsak till dåligt väder, får man säga… 🙂

  Klimatalarmister har alltså alltid gillat symbolhandlingar och syndabockar. Jag nämnde häxbränningen som klimataktivism på en föreläsning en gång. Då konstaterade en herre i publiken; ”men det fungerade ju, Lilla istiden tog slut”. Det tyckte jag var kul, men tvivlade ändå på att dagens batteribilar och ”klimatsmarta” prylar har samma effekt.

 22. Olav Gjelten

  När politikerna tar miljarder i skattemedel och inför lagar för att styra klimatet, måste vi väl i all rimlighetens namn också kunna ställa politikerna till ansvar för när väder och klimat uppför sig tvärt emot det som politikerna påstår sig kunna styra??

  ELLER är det som jag tror att ”klimatpolitik” är ren nonsens och att det bara är pengar det handlar om pengar?

 23. Sigvard Eriksson

  Jag håller med Allan Forsling i #20#
  Fredrik Charpentier Ljungqvists bok är verkligen läsvärd. Författaren vindlägger sig om att inte ta ställning i klimathotsdebatten, men boken i sin helhet uppfattar jag som ett stöd för den skeptiska linjen. Ljungqvist presenteras som klimathistoriker och nog visar han stort kunnande i de naturvetenskapliga frågorna.
  Bland det mest intressanta är hans inledning där han lägger fast att klimatförändringar har skett sedan senaste istiden, som varit både mer dramatiska och snabbare än dagens förändringar och att dessa därför inte kan sägas vara exceptionella. Han gör också ett mycket starkt ställningstagande beträffande medeltida värmeperioden och menar att om den skall bortförklaras som icke global och inte minst lika varm som nutiden måste historiska fakta förnekas. MWP är en obehaglig sanning för dem som kämpar för begränsningar av koldioxidutsläppen.
  Tyvärr finns inte boken längre att tillgå och ingen nytryckning är planerad. Fredrik CH Lj har dock en ny bok på gång som beräknas komma ut någon gång till sommaren.

 24. Lasse

  Veckans väderfilosofi på Weatherbell visar var globala uppvärmningen döljer sig:
  https://www.weatherbell.com/

  Arktis på vintern och Antarktis på sommaren.

  #18 Hakelius prisar gamla tidningar som inte har en agendajournalistik.

 25. Kenneth Mikaelsson

  The Arctic is the most sensitive place to man-made emissions on Earth, which is why it has barely warmed since 1944? Well, it makes sense if CO2 is largely irrelevant. Humans have made 90% of all their CO2 in the last 70 years and nothing much happened in the place where it was supposed to hurt the most.

  http://joannenova.com.au/2017/04/alarming-arctic-heat-waves-look-a-lot-like-the-last-alarming-heat-waves-in-1940s/

 26. tty

  #25

  För att se hur mycket som förändrats (eller ej) sedan det varma 1930-talet, ta gärna och titta på den aktuella issituationen i Ishavet:

  http://polarview.met.no/regs/general_20170407.png

  Gå sedan in här och titta hur isläget var för exakt 80 år sedan (1937-04-08):

  http://www.climate-cryosphere.org/images/Ice_Chart_Archive/quicklooks/1930-1939.zip

  Inte så alldeles lätt att upptäcka skillnaderna, eller hur?

 27. Kenneth Mikaelsson

  Nä jag menar det …. bara idiotiskt att bedöma klimatet på så korta tidsspann som nu beskrivs av klimathotarna nu gör…
  Konstigt vilket icke problem klimatet blir när man läser lite historia…

 28. Ingvar i Las Palmas

  #18 Ulf
  jo jag läste den.
  Fullträff. Han är ofta träffsäker

 29. Johan M

  #18 Ulf L

  Spot on!