Som den radiot (P1-lyssnare) jag är kan det inte hjälpas att jag då och då får höra kommentarer om exempelvis aktuell politik, varvid många tror sig veta vad ”folk i allmänhet tänker”. Det visar sig förvånansvärt ofta vara att ”de andra” tänker ungefär som ”jag” (den aktuelle kommentatorn).
Det är egentligen inte så konstigt, vi umgås ju till stor del med människor som är oss ganska lika. Detta gäller dels det gammaldags umgänget på arbetsplatser och med goda vänner, dels det moderna på nätet. En del av oss är kanske medvetna om begreppet ”filterbubbla” och kanske till och med inser att även ”jag” lever i en egen sådan,
MEN, även om vi är medvetna om vår egen filterbubbla, har vi ingen aning om hur stor den är. Vi tror nog i allmänhet att just vår filterbubbla nog är väldigt stor.
En naturlig följd av att vi tror att andra tänker som vi, är ett slags önsketänkande. Jag ska nu ge önsketänkandet ett ansikte genom att berätta hur jag själv velat tolka valresultat och personkryssen.
Det började med att jag redan på måndag kväll den 12:te september gick in på en sida som redovisade valresultaten kommun för kommun. Det jag då noterade var att i en del glesbygdskommuner fick SD stort stöd i riksdagsvalet och ganska litet i kommunvalet.
I exempelvis Malung-Sälen var ordningen i riksdagsvalet SD 32%, S 26%, M 19%, men i regionvalet är ordningen S 29%, M 24%, SD 18,5%, och i kommunvalet blev resultatet S 36,5%, M 24%, SD 14%.
I en annan dalakommun, Älvdalen är resultatet i riksdagsvalet för de 5 största SD 36%, S 29%, M 11%, KD 8% och C 7% (jag avrundar allt utom ”,5” till närmaste hela procent). När vi sedan går till region är ordningen för de 4 största S 29, SD 21, M 12 och C 11,5, och i kommunalvalet var ordningen S 27, C 26, SD 20 och M 11.
Man ser liknande resultat i Rättvik, Mora och många andra glesbygdskommuner i hela landet. Det påtagliga är att SD ligger högt eller mycket högt i riksdagsvalet, men i kommunalvalet har de kanske ungefär hälften så många röster.
Redan när jag såg preliminära resultat på måndagkvällen, dagen efter valet, kom mitt önsketänkande fram. Kanske handlade stödet för SD inte alls om främlingsfientlighet och invandringspolitik, utan helt och håller om energi- och framför allt drivmedel. Hatet mot reduktionsplikten kommer fram så snart man talar med folk utanför de större städerna.
Den tanken fick ytterligare stöd när personkryssen kom fram. Visserligen hade jag kanske önskat att Elsa Widding och även Jessica Stegrud skulle ha fått ännu fler personkryss, men man kan ju inte få allt. Mitt eget önsketänkande blir nu att ett stort antal av de personkryss som hamnat hos Elsa och Jessica är från personer som egentligen inte vill rösta på SD, men genom att kryssa någon av dessa, visar man åtminstone för sig själv att detta personkryss var den enda anledningen till en röst på SD.
Även om säkert andra än jag också tittat på det totala antalet personkryss kan det ju vara värt att ge en bild av hur det gått. Man ser då att först kommer partiledarna för SD, KD, M, C, V och L, sedan följer Elsa Widding, Anders Ygeman och Jessica Stegrud. (Tack Karl P för länken.)
Min valanalys
Jag har inte träffat på någon valanalys som inte innehåller ett visst mått av önsketänkande. Den som ska uttal sig om varför en viss grupp har röstat på det ena eller det andra sättet ska ju helst sätta sig in i hur andra människor tänker, och då tänker nog ”de flesta som jag”. Jag tänker inte försöka att förstå varför de unga röstade höger eller varför S fortfarande är starka i elområde 1 och 2.
Jag kan ha rätt, men jag kan också ha fel, när det gäller stödet för SD i riksdagsvalet i glesbygd. Jag tror till att börja med att en stor del av ökningen för SD handlar om energipolitiken. Jag har alltså ingen uppfattning om de som redan tidigare röstat SD, utan det handlar bara om ökningen. Jag tror då att åtminstone hälften av personkryssen på EW och JS kommer från ”nya väljare”. Många andra nya har kanske aldrig hört talas om EW eller JS utan de röstar nog helt enkelt mot reduktionsplikten.
Jag tror inte att flertalet av dessa nya SD-are kunnat motstå indoktrineringen om att det finns en klimatkris, men de har trots allt insett att Sveriges klimatpolitik är destruktiv och totalt meningslös. Varför ska människor i glesbygd som jobbar med dieseldrivna maskiner i skogen eller på åkern påtvingas en inblandning av biobränslen som dels är skadliga för motorerna, dels försämrar bränslet och därmed ökar förbrukningen.
Att SD gick fram till stor del på bekostnad av C tror jag beror huvudsakligen på att C inte förstått sina ”egna väljares behov”.
Till sist min vanliga Brasklapp, allt som sägs om andra, exempelvis väljare, utlänningar eller gamla, är sant, men det gäller inte så många som den som säger det tror.
Tack Sten för en bra analys vars uppfattning jag delar.
Dessutom tror jag i min bubbla att Erika Bjerström SVT varit till fördel för SD. Det har säkert inte varit hennes avsikt, men folk är så innerligt trötta på PublicService propaganda att de vänder sig mot den genom att ge SD sin röst som en motreaktion. Att Elsa Widding fick nästan 10 000 kryss visar det.
Överraskande många och i synnerhet de som bor på landet säger ”jag tror inte på det där”.
I går hade SVT ett reportage där det framgick att energifrågan hamnar högst och klimatfrågan långt ned.
När det inom något år blir mer allmänt känt att parisöverenskommelsen inte kommer att infrias, det går inte av ekonomiska skäl och skulle innebära extrem miljöförstörelse, accelererar misstron mot klimatpolitiken.
Parisöverenskommelsen stöds bara av hälften av jordens länder (befolkningsmässigt) och ett antal överväger att lämna. Så hur mycket kommer vi att förmå påverka klimatet? En hundradels grad? en tiondels grad?
Vad får vi för pengarna, miljö- och landskapsförstörelsen? Det är vad jag hoppas att SVTs vetenskapsredaktion skall ägna sig åt mer i fortsättningen. Det kommer nog några av våra nya politiker att se till att så sker. Hur mycket är mer fotosyntes värt i reda pengar för skogs- och lantbrukare? Sådana frågor kommer nog att påverka nästa val.
Jag är övertygad om att det ligger mycket i Sten’s reflektioner ovan. Dessutom (och det är vad vi i min filterbubbla tror är en faktor) har SD gjort sig känt för att våga argumentera mot PK-företrädarnas berättelser …. att sedan både Elsa och Jessica är skarpa och orädda debattörer gör absolut inte saken sämre.
Jag såg dessutom rapporter i går om hur personkryssandet skakar om de etablerade partierna till den grad att man i vissa regioner gått ut och ogiltigförklarat samtliga personval där någon väljare råkat dra ut något av strecken i sitt kryss så att det nuddar en annan kryssruta … det var väl deras mening att kryssen enbart skulle vara till för att stödja den egna partiledarens legitimitet … (men även det är bara vad vi i min filterbubbla tror 🤔)
Jag röstar på den (och kryssar) som jag upplever plädera för största möjliga motstånd mot Mp. Valet för mig är egentligen ganska enkelt; jag gör det lilla jag kan för att få Mp förpassat till historiens skräphög.
Det kanske vanligaste är att politiska företrädare är mer kvalificerade än medborgarna i allmänhet och det är av denna anledning som den parlamentariska demokratin fungerar någorlunda bra.
i Sverige däremot är jag rädd att motsatsen gäller och där betraktar många politiska representanter mer som ett hinder än som en hjälp. Artikeln, visar tydligt att det senaste valet var ett protestval mot en samling mindre kompetenta företrädare på riksnivå eller företrädare som ser sig som en representation av en global överhet .
Av denna anledning tror jag att en land som Sverige skulle passa bättre med en demokrati av det slag som finns i Schweiz där mer av beslutsfattande överförs till medborgarna
# 4 Lennart Bengtsson, en överraskande och befriande tanke! Tack!
Lennart, #4,
jag har också funderat i samma riktning – Direktdemokrati av Schweizisk modell. Det visar sig att folket är mycket mer konservativt än vad politiker i representativa demokratier är. Och kanske är detta något bättre snarare än sämre.
Som exeempel på detta så kommer jag ihåg en av de första semesterresor utanför Sverige som jag fick följa med på. Detta var i början på 70-talet, Schweizerfrancen och den svenska kronan hade i stort sett samma växelkurs. I dag, efter 50 år av olika styrelsesätt så växlas 1 CHF i 12 SEK.
Har just kommit tillbaka från en bilresa Luleå-Uppsala tur och retur. Då jag numera är pensionerad körde jag genom Norrlands inland, istf efter E4 som bara gör mig stressad och trött. Passerade ställen som Norsjö, Lycksele, Dorotea, Sollefteå, Bräcke, Ljusdal, Bollnäs och Ockelbo mfl. Övernattade i Strömsund, Sandviken och Hammarstrand. Mina tankar under denna mycket trevliga resa kretsade mycket kring hur totalt bortglömd denna del av Sverige är i debatten. Höghastighetståg, självkörande bilar, elbilar och -cyklar, bussar istf bil, allt detta är ju fullkomligt främmande för dem i inlandet. Hur ska de kunna få någon nytta av allt detta? De behöver bilen och långa sträckor mellan påfyllning av bränsle. Tror f*n att de proteströstar mot rikspolitiken. Dessutom byggs det vindkraftverk på varenda kulle. Vägarna rustas och byggs ut iofs, men bara till verken. Däremot får ju den lokala servicenäringen mycket jobb, då alla inhyrda montörer mfl behöver mat och övernattning, så hotellen har ju hög beläggning.
OT: En annan tanke som slår mig är hur litet bekymmer eventuell havsnivåhöjning är för dem, då största delen ligger på betryggande höjd över havet, 100-300 meter, med högre höjder närmare fjällkedjan förstås.
#7
Dessvärre är havsnivåerna ett av de största problemen för områden längs kusterna. I inlandet spelar det ingen roll om det är 88 eller 90 m.ö.h. men vid kusten är landhöjningen det stora gisslet, dit pengarna bör gå för att hitta lösningar för fisk, igenväxande fjärdar och sämre genomströmning mm.
Inte till Ebberöds Bank och väderkvarnar.
jax #7
Såg du nå laddstolper?
OT, men lägger ut frågan ändå (ursäkta). I en dialog fick jag följa de kommentarer:
”Värmen under den tidigare delen av 1900-talet är i linje med vedertagna både mätningar och simuleringar av global ytmedeltemperatur. IPCC AR6 WGI.
Det vi diskuterat här har nagelfarits i en enorm omfattning genom kritisk forskning, och via en rad oberoende infallsvinklar. I IPCCs generellt försiktiga synteser av allt detta är det alltså ”unequivocal” att det pågår en global antropogen uppvärmning, och “likely” att i stort sett hela den nuvarande uppvärmningen är antropogen.”
Det han säger var likely enligt AR6 var att av total global warming om 1 grad stod naturliga orsaker för plus/minus 0,1 grad. (Natural cooling skulle alltså inte uteslutas!)
Är detta verkligen slutsatser ur AR6wg1?
Personen är medlem i Vetenskapsakademien. Jag har nästan på känn att han röstar på Mp…. Fast det är nog ett ”önsketänkande” för Stens teorier kan väl även appliceras omvänt? Han är utanför min filterbubbla i varje fall
#8 Alvar Nyrén
Menade naturligtvis inte att inlandsborna är ointresserade av problematiken kring eventuella kraftiga havsnivåhöjningar utan bara att det inte är ett närliggande problem som rör deras vardag idag.
Tack Sten för dina tankar om valet.
Polariseringen genom SDs framgång och S avståndstagande från dem är inte värdigt en demokrati.
Frågan är om det är SDs framgång som skapar polariseringen eller om det är S avståndstagande?
Jag vill bara påminna om den kampanj som SD gjorde med stöd av Kungsholmsforts havsnivå och SMHIs prognoser.
Det såg orimligt ut då för några år sen och lika orimligt idag!
Relevant kritik av klimatfrågan som S helt missat.
https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-081
Alvar??
OT Fortum slipper Uniper-nu är det Tyska staten som äger en stor del av våra kärnkraftverk
54% av Oskarshamn
30% av Ringhals
9% av Forsmark
Så såg det ut för något år sen
”n addition, Uniper owns more than 70 hydropower plants with a capacity of 1,553 MW in Sweden.”
Köp tillbaka!
#11
Förstår vad du syftade på och bra skrivet, men ville bara än en gång visa var detta problem med havsnivåhöjningar ligger för de flesta. Inte alla som följt bloggen och problematiken regelbundet under lång tid. No offens!
Såg ett TV program nyligen med en Socialdemokrat och en statsvetare under ledning av en intervjuare (kommer inte ihåg vad de heter ngn av dem).
Sossen hade ett intressant inlägg. Han var övertygad om att SD kommer att vara framgångsrikt åtskilliga år framåt och kanske bli störst. Det beror på att SD har börjat ta över sossarnas politik i allt större omfattning. Dessutom sa han att SD inte alls är konservativt längre.
Tro det eller ej men ett alternativ anser jag vara att tyvärr kan det även gå som i Danmark där deras motsvarande parti i dag har endast 2% efter att tidigare haft ca 20%.
#13 Alvar N
Är det havsnivån som oroar dig?
Vi i Sverige har landhöjning som kompenserar den höjning som pågår. Därtill så är havsnivån svår att påverka-den ändras periodiskt med en kontinuerlig ökning i pegelmätningar på ca 1,5 mm/år.
I Norrland så finns det spår av havsnivåer upp till 200 m
”De högsta nivåerna, närmare 300 meter ovan dagens havsyta, finns i Ångermanland. I sydligaste Sverige ligger dock den högsta kustlinjen mindre än 20 meter ovan dagens havsyta.(SGU)
Nu kanske opinionen håller på att ändras,
Jag är ju av den uppfattningen att mycket av den inflation som föreligger i Sverige bygger på den huvudlösa politik som drivts i 8år. Vi har ju inte energifattigdom i Sverige, men styrs av EU regler gällande elpriser. Samtidigt ska vi vara ”bäst” och har andra regler som är mycket strängare.
Som de flesta andra här är jag förvånad över att det ändå blev så jämt – min interna analys är att vänstersidan lyckades med sin skrämseltaktik samt detta eviga tjat om vinster i välfärden. På något sätt så klarar sig ganska många svenskar undan problemen med el och höga bränslepriser och drabbas bara indirekt av höga räntor och dito inflation. Detta var då inte skäl på att rösta för en förändring.
Industrin har nu gått ut och sagt att de gärna se kärnkraft, men vill ha med S på överenskommelsen – detta för att förhindra att MP, C och V kör över S igen om de skulle komma till makten senare. Detta kan vara en nyckelfråga.
Gällande reduktionsplikt – bara den är ju ett kapitel för sig, där t.ex. Rebecca Uvell har gjort en bra sammanfattning av turerna kring Preem och Miljöpartiet och olika utfästelser som är gjorda – är det förhoppningsvis en tillnyktring på gång. Naturligtvis kommer några företag att klaga på att de inte kan anställa några hundra, men om alternativet är att avskeda många tusen ser jag inte det som ett problem. Läs Frida Wallnor i DI.
https://www.di.se/ledare/riv-upp-reduktionsplikten/
Tack för dina tankar om valet Sten.
Jag är dock inte så säker på att vi skulle vara så styrda av filterbubblor. I valsammanhang så hör vi ganska mycket från alla partier. Och blocköverskridarna är rätt så många, åt båda hållen.
Hur som helst är det intressant att Elsa och Jessica har så många personkryss. (Hur har Ygeman lyckats få så många?) Jag undrar hur SDs partiledning ser på detta. Ser de dem som valmagneter som gjort SD till näst största parti? Eller är det det faktum att energifrågan hamnade högt upp bland frågor som bekymrar folk, särskilt på landet?
#15
Nej, tvärt om. Landhöjningarna är problemet.
Tack Sten för en bra analys vars uppfattning jag delar.
OT
”Vår planet ”står bokstavligen i brand”, varnar generalsekreterare António Guterres på FN:s årliga möte i New York som pågår denna vecka.”
Guterres fortsätter att tro att lokala oväder beror på utsläpp av koldioxid. Guterres låter som Astrid Lindgrens Krösa-Maja somockså såg omen överallt.
Tack Sten. Jag finns i samma bubbla och känner mig i gott sällskap med din artikel läst 🙂
Jag tycker det är ganska jobbigt att höra att så kallade vanliga människor underskattas som mindre vetande och inte borde ha något nämnvärt inflytande på politiken.
Det är vanliga människor som genom sitt arbete skapat välståndet i världen.
Politikerna är väldigt bra på att riva ner välståndet genom att de inte tänker logiskt och är ännu bättre på att skapa konflikter. Varför Åkesson har så stor framgång, är tack vare att han tänker logiskt och rätt likt ”vanliga människor” som är de som sliter ihop alla skatter som politikerna betraktar som sina pengar. ”Vi satsar hundra miljarder på….”
Ni satsar inte en spänn, tänker jag, det är jag och alla de vanliga människor som sliter ihop pengarna som ni köper vindsnurror för så pengarna hamnar i Kina bland annat. Totalt sinnessjuka investeringar.
Politiker skryter med att utan invandringen hade sjukvården kollapsat.
Logiskt sett så betyder det att någon
miljon invandrade människor är är fullt friska och inte åldras eller blir sjuka eller behöver tandvård och äldrevård.
Sedan detta med allas lika värde, utan J Åkesson och alla hans väljare. för de är ju inget värda.
Slogan borde bli: Någras lika värde.
Åkesson anklagas ju av politiker och Mainstreammedia för hat.
Jag har aldrig hört Åkesson uttrycka hat mot någon. Inte ens mot Annie Lööf som är den politiker som sprider mest hat som jag känner till.
Lita på vanliga människor som fixar SÅ att staten har pengar att spendera. Men vi borde ha stenkoll på var de använder pengarna till.
Bim #21
Mitt i prick!
#6 Foliehatt
Direktdemokrati av Schweizisk modell kan vara bra om befolkningen inte är alltför korkad 🙂
Nationalrådet väljs direkt av folket och består av 200 ledamöter jämfört med 349 i Sverige.
Deras regering/förbundsråd består endast av 7 ledamöter med representanter från alla partier!
Det verkar bra jämfört med Svenska regeringen som representeras endast av 1-4 partier av 8 möjliga.
Men hur förklarar du att inte deras valuta devalverats i samma takt som Svensk valuta?
Kan det bero på att World Economic Forum med Klaus Schwab i spetsen härbärgerar sina pengar och maktstrukturer där tillsamman med alla rikingar?
Tyvärr har jag inte hittat några vetenskapliga undersökningar om detta?
Beträffande önskningar trodde jag att de röd-gröna skulle vinna valet, men och andra sidan har vi inte sett vem som kommer att bilda regering än. Jag trodde inte heller att småpartierna skulle backa så mycket som de gjorde heller.
Ja, det här med valanalyser är inte så lätt, då har IPCC det lättare med att analysera vad den globala uppvärmningen beror på eftersom det påverkas bara av en faktor nämligen CO2 😉
#21 BIM:
Jag är inte ute för att polemisera med dig – tvärtom. Några tillägg :
” Politiker skryter med att utan invandringen hade sjukvården kollapsat.” Det förutsätter att bland denna miljon finns tillräckligt med läkare, sköterskor och psykologer för att serva denna miljon primärt och dessutom innebära ett överskott, som kommer infödingarna till godo. Jag är tveksam till att så är fallet.
”Vi satsar hundra miljarder på….”
Ni satsar inte en spänn, tänker jag, ” Tänker likadant, särskilt som de sitter i opposition och saknar makt. Satsar bör ersättas med ” Vi tycker att man skall anslå Xx kronor till Y.
”Sedan detta med allas lika värde,” Märkligt att vänstern med sin antikapitalistiska attityd inte använder ordet ”värdighet”, som är en korrektare översättning av ursprungstextens ”dignity”. En människas ”värde” för tankarna till en slavauktion med enhetspris.
Brutus # 24
Nä nä, det är okej.
Jag trodde det framgick.
Men det är ju det de skrutit med, här drösar in sjukvårdspersonal, påstår de ju. De kallar det för kompetensregn.
Min fru på ett äldreboende fick Sill till förrätt och en Pudding med vaniljsås till efterrätt , Det fanns ingen vaniljsås på puddingen men däremot på Sillen.
De va inge gött. Kompetensbrist.
Å andra sidan är de trevliga och snälla, så det klagar hon inte på. Inget hat från något håll.
Man fick ju en rolig historia gratis.
Sten
Elsa fick 232 personkryss av ca 1,5 M väljare som röstade på SD. Kan man verkligen dra någon slutsats av det annat än att väjarna i allmänhet inte är intresserade av personval.
Hej Lars-Eric B,
enligt
https://valprognos.se/?valomrade=riksdag&resultattyp=slutligt
fick hon 9 981 personkryss.
Lars-Eric #26
Svenska varianten av personval är nån märklig halvmesyr.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/krysset-nuddar-tva-rutor-da-blir-personrosten-ogiltig
Enmansvalkretsar tvingar fram personval, och är effektivt mot småpartier.
Sten Kaijser
Det stämmer, Jag har hört 10000 men det är nog som du påpekar och Jessica Stegrud fick cirk. 6000 .
perfekta parhästar med liknande kompetens. Skall bli väldigt kul att höra kommande debatter.
Bolund håller väl sig undan av försiktighets skäl,
antar jag, om han har förstånd till det.
#4 Lennart
Ett intressant parti i Vallentuna för några val sedan, var Demoex (demokratiexperimentet).
Där fungerade ledamöterna bara som proxies för invånarnas vilja. Via deras hemsida kunde man förrösta för hur partiet sedan skulle rösta i fullmäktige.
Denna idé skulle kunna fungera även på riksplanet. Om partiet blir tillräckligt stort, så kan medborgarna direktstyra i varje fråga.
#27
Lorentz Tovatt MP
En av de alla som fläktade med vindkraften som en vettig lösning-fick han någon röst?
Han hördes rätt mycket i valrörelsen i alla fall.
Hoppas hans röst är tyst.
(på tal om önsketänkande)
Lite om valet 2022: https://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagsvalet_i_Sverige_2022
Gick in på MPs hemsida där man möts av en lögn direkt:
Arktis smälter.
Arktis har slutade smälta för i år och årets isläge är värre än förr.
Vad jag vet så är Nordvästpassagen inte öppen i år heller.
Det här med att många i glesbygden röstar SD i riksdagen men inte i kommun och region kan också ha att göra med att väljarna har mer förtroende för de lokala politikerna, exempelvis från S eller M, medan man saknar förtroende för riksdagens politiker. Det har med närheten till väljarna att göra.
SD har av naturliga skäl inte hunnit etablera sig överallt så det kommer att bli viktigt för dem att skapa lokal förankring i kommunerna för att få ökat förtroende där. Det kan man se i exempelvis Sölvesborg och andra kommuner där SD är med och styr, och där de får ökat stöd.
Men jag tror definitivt att SD’s profilering i klimat- och energifrågan har gett dem många nya väljare på riksdagsnivå.
#8
”vid kusten är landhöjningen det stora gisslet, dit pengarna bör gå för att hitta lösningar för fisk, igenväxande fjärdar och sämre genomströmning mm.”
Fullständigt meningslöst. Det går inget att göra åt det. Och de igenväxande fjärdarna (”flagar” kallas de i Östergötland) är faktiskt mycket viktiga som lekplatser och livsrum för fiskynglet. Men det skapas ju ständigt nya. Och de gamla blir insjöar, kärr, strandängar och till sist åker eller skog.
Lasse #23
Skulle inte Tovatt hoppa av politiken, eller var det bara ytterligare ett tomt löfte?
#34
Nja så är det ibland, men på vissa ställen kan man hålla igång genomströmning och lekplatser många decennier med relativt små medel, och förbättra vattenkvalitét under mycket lång tid och av stort värde för befolkning och miljö.
Sten.Kul att se resultaten från min ”födelsekommun”Älvdalen där jag växte upp.med vårt egna språk älvdalskan.
#27
Tack för länken. Jimmy Åkesson fick alltså inte mindre än 385 340 personröster. (Vad är det tidigare rekordet?) Om jag lyckades slå in alla siffror korrekt är det 108 126 fler kryss än vad alla andra partiledare (inkl 2 MP) fick tillsammans.
Kanske sänder det en signal till de andra partierna men man ska nog inte vara alltför säker. Det borde även vara en ganska viktig signal för media att uppmärksamma men man ska nog inte vara särskilt optimistisk inför att det skulle hända.
Lennart Bengtsson #4
Håller med till 100 procent.
Schweiz har även en roterande regering där de sju medlemmarna från de olika partierna i den federala regeringen turas om att vara president.
Frågan är om vi inte skulle tjäna på indelning i mer självständiga federala delstater också.
foliehatt #6
”Detta var i början på 70-talet, Schweizerfrancen och den svenska kronan hade i stort sett samma växelkurs. I dag, efter 50 år av olika styrelsesätt så växlas 1 CHF i 12 SEK.”
Det talas alldeles för lite om detta idag!
Antar att det beror på att S inte vill prata om det. Men förmodligen även på en grönröd journalistkår som också vill slippa detta ämne för att ägna sig åt spådom och domedagen.
# 40 : Idag kostar dollarn mer än 11 SEK. Jag har minne av att den stått i runt 5. Så vår valuta sjunker. Detta tjänar svensk exportindustri som ”anabolas”. Även billig energi har gynnat svenska exportföretag. Långsiktigt har därmed incitamenten för svensk förbättring av konkurrenskraft försämrats.
Adepten
”Men hur förklarar du att inte deras valuta devalverats i samma takt som Svensk valuta?” (SFr)
Det finns flera förklaringar men sedan centralbankerna fick ansvaret för den ekonomiska politiken (kreditekonomin) från 80-talet har Riksbanken valt att ständigt skugga Euron/ECYn (från 90-talet). Den svenska kronan har aldrig varit fri i dess rätta mening utan svensk export har alltid favoriserats genom växelkurs-politiken. Tyskland vår viktigast marknad (kan bli ändring nu om tysk industri slås ut pga USAs ageranden?). Ja det låter förstås överdrivet men tyvärr låter vi Europa åka på en dubbelsmäll pga Biden et al.
(EU-gemenskapen med euron är illa nog).
Fredrik S #39,
”Schweiz har även en roterande regering där de sju medlemmarna från de olika partierna i den federala regeringen turas om att vara president. ”
Betyder detta att personval spelar ännu mindre roll i Schweiz än i Sverige? Regeringen där är närmast anonym, vilket väl beror på att de bara har att verkställa folkets vilja i alla deras omröstningar. Rousseau var ju Schweizare och var hänförd över valsystemet i sitt hemland. ”Folkviljan” skulle styra allt.
Jag tycker man lika gärna kan titta på migrationspolitiken. Den kan också förklara SDs framgångar på riksnivå.
Dessutom är det ett parti som är tunt på kompetens på lokal nivå.
Eller en funktion av alla tre alltså även energifrågan.
Känslan är också att många lokala företrädare i partier som S, MP och C är betydligt kompetentare på lokal nivå än central.
Ingemar Nordin #43
Det är en bra fråga men jag tror att det är så. Men eftersom landet är federalt med starka självständiga kantoner som väljer de 200 medlemmarna (vilket räcker gott istället för 349) i det federala rådet (riksdag) så skiljer det sig en del. Dessa kantoner är ju olika stora och använder i sin tur olika system vilket gör det än mer komplicerat att jämföra.
Regeringen utgörs i princip av de sju medlemmar i rådet som roterar som president.
Dessa betår för närvarande, intressant nog, av :
Swiss People’s Party (SVP)
Socialdemokrater (SP)
Centre (Konservativt)
FDP (Liberaler)
Intressant är också att De Gröna växte senaste valet, främst pga en varm sommar och smältande glaciärer och Greta. Men ingen ville ha med dem i regeringen.
De är lite mer pragmatiska där nere och vill hålla kostnader nere liksom skattetryck.
tty #34
På lång sikt är det naturligtvis meningslöst att kämpa mot landhöjningen, men i ett kortare perspektiv görs det.
När jag bodde i Norrköping muddrades rännan in till hamnen för stora fartyg. Nu när jag bor i Östhammar har man just muddrat till Hargshamn.
Mitt önsketänkande handlar om att upprätthålla en båtled in till viken där sommarstugan ligger. Jag har bett markägarna om att få rådighet för det.
På västra sidan ligger SKB:s industritomt och de har sagt ja. Östra sidan är ett Natura 2000-område som förvaltas av Uppladsstiftelsen och de säger nej och att jag måste söka dispens hos länsstyrelsen.
Jag talar om ca 50 cm fördjupning av två grundklackar som räcker för 25 år framåt.
För mig är Klimatupplysningen en bubbla som inger hopp i en värld där det mesta av informationen gallrats ut i ett dystopiskt filter.
Lars Ekborgs satir har blivit verklighet!
Länk:
https://www.youtube.com/watch?v=kTEfCesPQkM
#34, #46
Ja, på sikt är vi alla dömda. Att gå på grund!
https://www.skb.se/publikation/2478941/Lagerbladet_Osthammar_2013_3.pdf
Sidan 8
Ivar Andersson
Jämförelsen av Guterres med Krösa-Maja var dagens bästa
Lennart
Adepten #23
”Men hur förklarar du att inte deras valuta devalverats i samma takt som Svensk valuta?”
Pragmatiska politiker, en stark ekonomi och låga men smarta skatter. Det ger förtroende hos investerare och kapitalet stannar i landet och hos folket.
Sedan har de inte haft någon Olof Palme med beundrare som ser skattepengar och pengar i övrigt som något som tillhör dem själva att dela ut.
https://www.obermatt.com/en/collection/insights/2022-04-21-why-is-the-swiss-franc-so-strong.html
Ett önsketänkande som verkar gå i uppfyllelse är Miljöpartiets minskande inflytande i landet Sverige. I nyheterna nu på morgonen meddelas att MP är det parti som har åkt ur flest valda fullmäktige i landet (33 kommuner och 6 regioner).
Jag skickar mina gratulationer till de väljarskaror som åstadkom detta. En klarsyn som fler bör ta efter.
#42Thorleif
👍instämmer. Men inte den enda faktorn.
#49 Fredrik S
Kan hålla med dej i första stycket, sen spårar det ur.
#50 foliehatt
Det var verkligen en trevlig nyhet. Folket är klokare än politikerna.
Adepten m.fl
#42
Hur kommer det sig att lilla Schweiz har så många mycket stora globala företags-koncerner kvar i majoritetsägarskap jmf med Sverige? De har sina huvudkontor kvar också trots global expansion.
Sverige har snart inga kvar då vi av kortsiktighet, för pengar, låter oss bli utköpta. Man säger ibland att vi behövt kapital vi inte själva kan ordna och det är en sanning med modifikation. Schweiz tycks ha klarat sådana expansions-hinder.
Vi svenskar är duktiga entreprenörer och uppfinnare men vi har låtit oss styras av välsockrade uppköps-erbjudanden varje gång omvärlden ser oss skapa nya framtidsföretag.
Börsen kan erbjuda låga kontantersättningar men enorma storheter via köpande företags egna aktier. Och så har lovande företag snabbt försvunnit ur landet.
Hur ska vi växa som nation om mer eller mindre alla företag hel- eller delägs av utlänningar? Jmf t.ex utvecklingen på elmarknaden när nu svensk kärnkraft ”ägs” av gröna miljö-aktivister (Vattenfall) i Tyskland.
Sverige är och har länge varit världens mest skuldsatta nation inkl näringslivet (särskilt näringslivet). Vi gör väl ifrån oss i medgång (kreditmultiplikatorn) och lika illa i motgång. Nu väntar en ny test av vår motståndskraft. Jag räknar med stora problem och oroligheter!
Adepten #52
Ja, det finns det en del som tycker men det handlar om perspektiv.
Vi är något överens.
Schweizarna är mycket bättre på stabil skattepolitik än vad någon svensk socialdemokrat kan drömma om.
Den är så bra att privatpersoner inte betalar någon kapitalskatt, läs reavinstskatt.
Förtroendet för att medborgaren själv ska förvalta sina pengar är mycket större, vi befinner oss på dagisnivå här.
Det finns kantoner med platt skatt, i kantonen Obwalden hade de under en period regressiv skatt. Det är väl överkurs men det var för att locka kapital till en ”bortglömd” kanton och det gick bra.
Men den stora skillnaden tror jag är synen på medborgarnas (och företagens) ägande och deras förmåga att förvalta kapitalet själva
Det handlar inte enbart om i vilket land ett svenskt företag ska ligga för att tjäna pengar ur en strikt ekonomisk synpunkt.
För de stora svenska företagen ställer politiker villkor för att företagen ska få sälja sina produkter i det eller det landet, såsom att en del av tillverkningen ska ske i det eller det landet. Därav att svenska fabriker hux flux flyttar till ett annat land.
Med andra ord handlar det om överlevnad för företaget.
Världen i stort skulle ha ett mycket högre välstånd om inte fanns politiker och parasiterande byråkrater som lägger sig i.
Det är inte bara EU som är ett kedjebrev utan all politik är ett kedjebrev.
Fundera på om demokrati uppfanns i Aten, Grekland, för att ge folket makt eller för att förhindra diktatur eller makt åt några fåtal?
Jag lutar min åsikt åt att demokratin uppfanns för att förhindra diktatur och liknande.
Således skulle en sund, riktig, demokrati slänga ut både EU och Sveriges Riksdag och därtill hörande byråkrater.