Idag var några av oss från Klimatupplysningen på ett presseminarium. På seminariet presenterades den nya boken ”Domedagsklockan och myten om jordens ständiga undergång”. Boken är skriven av Svenolof Karlsson, Jacob Nordangård och Marian Radetzki.
Presentation av bokens innehåll:
Föreställningen om domedagen som ett straff för våra synder har varit stark genom historien. Olika grupper har insett kraften i detta. Med hot om domdagen kan man frälsa människor, göra affärer och utöva makt. Denna bok tar profetiorna om resursuttömning, den globala miljöns kollaps och förestående klimatkatastrof till kritisk granskning. Den utforskar domedagsprofeternas nätverk och frågar varifrån de får sina pengar.
Boken ger också exempel på hur grupper vill begränsa debatten. DN:s tidigare chefredaktör Hans Bergström uppmanar i ett kraftfullt inlägg svenska medier att värna det öppna samhället
Bokens budskap är djupt positivt. Jorden blir en allt bättre plats att leva på, och de allra flesta hot som målas upp saknar täckning i verkligheten.
Jacob Nordangård är fil dr i ämnet Tema Teknik och Social förändring och arbetar som universitetslektor vid Linköpings universitet.
Marian Radetzki är nationalekonom och råvaruexpert knuten till Luleå tekniska universitet
Svenolof Karlsson är bland annat energiskribent och har skrivit ett 25-tal böcker.
Bokes ges ut av Ekerlids Förlag.
DN,
Ett mycket välkommet inslag i debatten!
Boken finns nu på min önskelista inför julen.
Orkar inte vänta på tomten så boken är beställd
Det är en mycket trevlig, mycket informativ och lättläst bok med välvalda färgillustrationer på i stort varje sida. Svenolof har designat. Stort Tack till författarna och Ekerlids förlag.
Jag har alltid sett nyhetsrapporteringen som problematisk, kanske t.o.m. direkt skadlig för samhället. Den är starkt vinklad till att beskriva negativa saker, alltså, en ren eländesrapportering.
Det är t.ex. ingen tvekan om att nyhetsrapporteringen förstärker ekonomiska kriser.
Problemet är att den inger en känsla av hopplöshet, problemen känns så stora och överväldigande att folk ryggar för problemen, orkar inte med det, väljer att blunda. Problemen blir ohanterliga.
Framför allt är artiklar, som beskriver undergången om vi inte radikalt ändrar på vårt samhälle och levnadssätt, verkningslösa och skadliga. Alla vet att detta är helt orealistiskt att genomföra, varför allt förmodligen går åt helvete. Vad uppnår man med en sådan artikel?
Om massmedia hade rapporterat lite mer om positiva saker och ger exempel på problem som blir lösta, så kanske känslan skulle infinna sig att vi faktiskt skulle kunna påverka vår situation en liten bit i taget åt det positiva hållet till.
Utifrån detta är nog denna bok viktig, den kanske kan bidra till att balansera lite. Men hur många läser böcker idag?
Boken beställd! Ser fram emot att läsa den! Jag kanske skulle ge den till Anders Wijkman i julklapp?! Han lär förekomma i boken. Denna ständige ”Domedagsprofet”!
Nyfikens fråga: Var SRT, SVT, SvD, DN och andra PK-media på plats?
latoba
Vi i publiken presenterade oss inte så det vet jag inte. Inte Karin Bojs i alla fall!
😀
Per H #5
Wijkman, Rockström och övriga klimatprofeter behöver inte läsa boken. Dom kan innehållet sedan länge. Dom har ju varit med och skapat boken.
Mycket bra med en positiv bok. Det behövs verkligen. Kan även rekommendera boken ”Abundance” som också är ett bra vaccin mot domedagsprofeter.
Trevligt med en bok som påpekar att vi INTE kommer att gå under.
Tvekar dock beställa eftersom Marian Radetzki inte tillhör dem som jag har alltför stor tilltro till-detta efter debatter om oljepris där utvinningskostnaden i Saudi togs till intäkt för ett pris kring 10 USD/fat.
Frågan är om det tillför den naturvetenskapliga bilden något?
Står det något om periodicitet ?
Det var någon från i alla fall SR där, vad jag skymtade på pappret när man checkade in. Totalt var det ca 15 + de medverkande. En presenterade sig som kommande från Naturvårdsverket, och en annan gav intryck av att komma från något relaterat till Energimyndigheten – men jag vet inte. De sistnämnda ställde frågor – men i övrigt var det rätt tyst. Två satt längst bak vid bord, och gav intryck av att författa något referat av mötet. Alla tre författarna gav ett gediget, insatt och sansat intryck.
Björn-Ola #4 Jag känner igen resonemanget. När Sovjet föll var det en hel del som beklagade sig över vart alla positiva statskontrollerade media tog vägen och varför all denna nya, fria press skulle vara så deprimerande och helt i onödan rapportera om problem istället för om allt som gick bra.
Du får hålla dig till tidskrifter som Ny Teknik, de brukar ha en positiv vinkling och bara rapportera om framsteg.
Thomas P # 12
Det var väl bättre att du gjorde det.
#12 Thomas P Ny teknik har något många kritiska medier saknar-en öppen debattfunktion!
Kanske är deras journalister avvikande från Nordens gängse!
77% Rödgröna i Sverige, 80% i Danmark men ”bara” 57 i Norge.
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2012/05/10/115422.htm
Många världsförbättrare väljer att förbättra oss via media.
Hur många recensionsex av ”Domedagsklockan” sänder förlaget till media? Hur många blir recenserade? Intressant läsning av kultursidor i december. Vilka kultursidor recenserar och vem gör det?
Kanske skulle man organisera en insamling och skicka boken till riksdagens alla ledamöter.
Allmänhetens förtroendekollaps för MSM.
Rollen som ”opinionsbildare” är vantolkad av journalistkåren. Majoriten har blivit åsiktsjournalister och botten är väl nådd när tom väderrapporteringen blivit ”opinionsbildande”. Journalistyrkets privilegier ger makt och inflytande och vi dras med en vänsterfundamentalistisk åsiktsintolerant och postmodern tolkning av journalistrollen som skiljer sig dramatiskt mellan vad allmänheten förväntar sig och vad de får levererat. Olika åsikter ses mer som uppstudsighet och olydnad. Den inofficella systematiska censur MSM ägnar sig åt har blivit till en stor damm med många små sprickor och den plasticpaddingmetod de försöker tillämpa för att censuren inte skall bli uppenbar för den stora majoriten så blandar de nya mixturer vartefter för att spackla igen både nya och gamla sprickor, men läckagen ökar och vad gäller klimathotandet så är det stora strålar som tagit sig igenom spacklet.
Lasse!
Vad som för mig blir allt tydligare är att tolkningen av själva journalistrollen är den stora vågdelaren och i vänsterögon så skall och får journalisten använda sin roll till vad alla vänsterfundamentala regimer använt den tillo , dvs åsiktsstyrning och social makt och kontroll av ”massorna”. Då ger liksom det ena det andra med automatik. Det är liksom ingen hemlighet längre när de nu öppet diskuterar med varandra om ”vem som skall få komma till tals” eller vilka frågor ”man får ställa”. De har tagit sig överförmyndaruppgifter de inte har rätten till.
Tack Lena! Ditt inlägg var värdefullt för alla oss som inte kunde närvara.
Det är visserligen så att få läser hela böcker idag men den här boken är såpass innehållsrik och välskriven att jag faktiskt tror på en viss framgång. Den kommer att få en ”impact” som det heter på akademiskt språk. Många läsare kommer att få sin världsbild ifrågasatt. Många kommer att chockas. Och många kommer förhoppningsvis att stimuleras till att gräva djupare i klimatfrågan.
Lite OT men ändå inte
Det verkar som det är viktigt att oskattbar solenergi inte blir för billigt. Tänk om skattebasen för energi försvann och EU-medborgare kunde använda oskattat energi? Det blir domedagen för EU byråkrater.
Solceller fick uppenbart inte bli för billiga och därmed för populära därför beslutade EU-kommisionen om skatt på billiga solceller. Man tror nästan inte det är sant men jodå:
”The average duty for exporters that cooperated in the investigation is 47.7%, which is the duty rate applicable to the majority of exporters.
A duty of 67.9% will be applied to those exporters who did not cooperate in the European Commission’s investigation”
”The duties, combined with the undertaking, are expected to stop the downward spiral of prices on solar panels. Green sustainable development is only possible with sustainable industries. In this respect, stabilized prices are important not only for current production, but future investment decisions too. ”
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1190_en.htm
Boken är mycket intressant och läsvärd!
DN hade en ruta i papperstidningen, men inte på DN.se, som presenterade boken intill Svenolof Karlssons, Jacob Nordangårds och Marian Radetzkis debattinlägg:
http://www.dn.se/debatt/domedagsindustrin-har-blivit-en-sjalvgaende-maskin/
Debattartikeln har kommenterats i en signerad ledare av Johannes Åman:
http://www.dn.se/ledare/signerat/klimathotet-demokrati-ar-inte-problemet/
Johannes Åman hade viss kritik mot ”konspiratorisk snårskog” men anser att artikeln har viktiga poänger. Några citat ur Åmans ledare:
”Två viktiga poänger fanns i gårdagens artikel på DN Debatt om domedagsindustrin. Den första var att journalister ofta slarvar med källkritiken när det gäller grupper som varnar för växthuseffekten. Den andra var att alarmismen driver delar av miljörörelsen i antidemokratisk riktning.”
…..
”För journalister finns också den förföriska kraften i en stark berättelse. Ibland köps den goda storyn till priset av ett skevt perspektiv.”
…..
”Men med den kunskap som i dag finns om växthuseffekten är klimatutvecklingen verkligen oroande. Här har mänskligheten en stor och svår gemensam uppgift. En del skulle säkert säga att ändamålet helgar medlen: Är det inte bättre att folk skräms till handling än att vi förhåller oss passiva inför det annalkande hotet?
Om växthuseffekten hade varit det enda mörka molnet på vår himmel hade denna hållning möjligen kunnat vara rimlig. Men så ser världen inte ut.”
Så här avslutar Johannes Åman:
”Att då, som vissa miljöaktivister, utmåla demokratin som impotent och ett hot mot mänsklighetens överlevnad leder helt fel. Demokrati är vårt främsta redskap för fredlig konfliktlösning. Den hjälper oss att väga olika intressen mot varandra – och det måste vi fortsätta att göra i en värld där åtgärder mot växthuseffekten trots allt bara är en av flera gemensamma uppgifter.”
Ett kompletterande ord ur skriften från norske professor emeritus Rögnvaldur Hannesson där han gör processen kort med miljövänstern:
http://e24.no/kommentarer/spaltister/miljoeverneri-den-nye-religionen/22657028
Förlåt, isländske professorn vid institutionen för samfundsekonomi vid Norges handelshögskola skulle det vara.
Tack för infon om boken, Lena! 😀
Mvh/TJ
Jag kommer att be biblioteket ta hem ett exemplar av boken.
Därefter informerar jag alla vänner och bekanta att den finns där.
Lennart Ö
Bra tips!
När vi talar om böcker så finns nu ”Die Kallte Sonne” på Engelska och heter ”The Neglected Sun”.
Fick hem mitt ex idag.
Finns att köpa på engelska Amazon.
http://www.amazon.co.uk/The-Neglected-Prof-Fritz-Vahrenholt/dp/1909022241
Janne #26.
Tack för tips. Inköpt på 2 minuter från Amazon.com och levererad till min Kindle-läsare. Suveränt
#24 Lennart Ö
Jag har också bett mitt bibliotek att skaffa boken.
Stickan no1 #19
OT som sagt, men såhär har jag uppfattat situationen: Det är inte så att kineserna har kommit på någon ny teknik så att solpanelerna går billigare att producera, utan dom dumpar priserna så att solcellsproducenter i USA och Europa måste slå igen. USA har reagerat för länge sen. Avsikten var kanske inte att konkurrera med dumpade priser, utan produktionskapaciteten för den gamla tekniken har bara råkat (!) bli för stor. Möjligen kan man tänka sig att det är tecken på att det kommer en effektivare teknik, och att det nu handlar om att sälja ut lagren.
På vårt bibliotek finns inte en enda klimatkritisk bok på miljöhyllan, däremot massor av skräckpropaganda.
Skall bli kul att höra vad ni får för resultat.
Läkaresällskapet öppnar sin årliga Riksstämma på Stockholm Waterfront imorgon. I år är det två klimathotssymposier med välkända aktörer, som även puffas på i dagens Läkartidningen:
Food, health and sustainability
Fredag kl 12.30-14
Only an integrated holistic approach to food can reduce health inequalities and prevent chronic diseases, while we produce enough food, but by a “greener” agriculture reducing greenhouse gas emissions.
Medverkande
Johan Rockström, Stockholm Resilience Center
Gunhild A. Stordalen, Stordalen Foundation, Oslo
Anders Wijkman, The Club of Rome, Winterthur
Peter Friberg, ordförande Svenska Läkaresällskapet
Klimatkris! Behöver doktorn bry sig?
Fredag kl 14.30-16
Klimatförändringen kan orsaka allvarliga konsekvenser för mänsklig hälsa. En aktiv läkarkår kunde bidra med att belysa problemets allvar och medverka till att påskynda processen för utsläppsminskning.
Medverkande
Gösta Alfvén (moderator), Läkare för Miljön & Karolinska sjukhuset
Anne von Heideman, Läkare för Miljön & Akademiska sjukhuset
Gunilla Svensson, Meteorologiska institutionen och Bohlincentret för klimatforskning, Stockholms Universitet
Joakim Rocklöv, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå
Folke Tersman, Uppsala universitet
Marie Wedin, ordförande Sveriges läkarförbund
Arrangör(er)
Läkare för miljön, SLS sektioner för Arbets- och miljömedicin och Medicinsk psykologi
Vi noterar bl.a. läkaren som replikerade Domedagsartikeln i DN. Själv kan jag inte gå, men om någon är på plats och kan delta i diskussion vore det inte fel. Kanske kommer det läggas ut på nätet efteråt. Debattkommentar i Läkartidningen kan kanske vara en möjlighet.
Lite alarmism kanske?
http://hockeyschtick.blogspot.com
Vad tycker Domedagsverket om den boken? 😉
Fler mothugg
http://www.dn.se/debatt/kasta-inte-ut-barnet-med-badvattnet/
”Iran indirectly challenged OPEC kingpin Saudi Arabia on Wednesday, announcing it plans to pump as much oil as it can once sanctions on its crude exports are lifted, even if its extra output drives prices into the basement.”
http://abcnews.go.com/International/wireStory/iran-readies-big-oil-production-hike-21091988
IRAN ”hotar” med billig energi. Tror ni det kommer att tillåtas att oljepriset rasar?
[…] har tydligen tagit sig tid att studera Domedagsklockan och myten om Jordens ständiga undergång, och kanske hon också var på boksläppet förra veckan. Välgörande att se något på […]
[…] man hänvisar till i ledaren har också diskuterats på Stockholmsinitiativet. Ett kort […]