Motvind för vindkraften

Motvind för vindkraften
I dagens SvD Näringsliv publiceras en artikel om vindkraftens motvind den senaste tiden  (Artikeln har sitt ursprung i E 24)
Vindkraftsbolagen går riktigt dåligt!
Man hänvisar också till min och Marian Radetzkis artikel på Brännpunkt för två veckor sedan:
I en debattartikel i SvD gick Jonny Fagerström på Svenskt Landskapsskydd och nationalekonomen Marian Radetzki till hårt angrepp mot vindkraftsindustrin. Enligt skribenterna skulle de gigantiska subventionerna fram till 2035 beräknas till 300 miljarder kronor exempelvis räcka till minst sex moderna kärnreaktorer, vilket skapar betydligt mer el. Förutom att vara dyr anklagas vindkraften också för att vara instabil.
Sådant här bidrar inte direkt heller till börsuppgång för vindkraftsbolagen.
Heja Försvarsmakten!
Ja, och det kommer mera………Är inte spänningen olidlig?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Helge

  Tuffare lär de få när den här typen av nyheter blir allt vanligare.
  http://www.environmentalleader.com/2009/12/08/uk-report-just-30-of-carbon-offset-dollars-spent-on-emissions-reduction/

 2. Björn

  Snacka om framtida stöd på 300 Miljarder som enligt artikeln skulle räcka till 6 nya kärnreaktorer. Hur huvudlös skall vi tillåta att politiken är? Det är vi medborgare som får betala i kronor och dessutom lida på grund av förfulad natur.

 3. Göran Lysén

  ”Vindkraftsbolagen går riktigt dåligt!” This made my day! Jag blir bara så glad! Sänk nu skiten ordentligt, och dra in alla statssubventioner (=skattekulor) efter valet, så rycks mattan undan. Gör det!

 4. Michelangelo

  #3# Dags att någon gör upp en lista över alla de valbara till riksdagen som inte gått på AGW. Det gör det lättare att kryssa rätt.

 5. Pär Green

  Tokeriet flyttas!!!!
  Börjar likna vindsnurrigt!
  Dagens DN:
  ”Vattenfall Europe dominerar den tyska energimarknaden  tillsammans med RWE, Eon och sydtyska EnBW.
  De fyra företagen har några feta år bakom sig. Dotterföretaget
  Vattenfall Europe stod i fjol för mer än 60 procent av hela den
  statliga Vattenfall-koncernens rörelsevinst och intäkterna kom nästan helt och hållet från den tyska marknaden. NU TORNAR OROSMOLNEN upp sig i Tyskland. Regeringen vill visserligen
  förlänga löptiderna för de återstående 17   kärnkraftsreaktorerna, varav Vattenfall driver två, men i
  gengäld vill regeringen införa en kärnbränsle skatt. Varje använt gram uran eller plutonium ska i fortsättningen kosta företagen 220 euro. Netto ska det ge staten årliga intäkter på 2,3 miljarder euro – knappt 25 miljarder kronor. Till detta kommer att energiföretagen från och med 2013 måste
  köpa sina utsläppsrätter för koldioxid till fullt pris. Den tyska affärstidningen Manager Magazin har låtit det ansedda  konsultföretaget Roland Berger räkna på vad dessa  förändringar betyder och resultatet är oroväckande för de  tyska energiföretagen. De får det svårare än sina utländska konkurrenter. Enligt Roland Berger drabbas RWE och  Vattenfall allra hårdast. Jämfört med 2009 skulle Vattenfall
  Europes vinst år 2013 minska med hela 41 procent –  jämförelsen är statisk och inkluderar inte prishöjningar eller andra förändringar. STEFAN MÜLLER, Vattenfall Europes
  presstalesman, säger till DN att det är svårt att kommentera uppgifterna. – Vi har inte sett själva studien. bara läst vad som står i tidningen. Naturligtvis gör vi egna beräkningar, men just nu finns det alltför  många osäkra faktorer att ta hänsyn till, säger han. Den tyska regeringen ska presentera sitt fullständiga energikoncept den 28 september. DN:s korrespondent ”

 6. Labbibia

  Är inte spänningen olidlig”?
  Jo, och det får vi hoppas att den förblir…….men om vindkraften byggs ut ytterligare på bekostnad av andra energislag så tar väl ”spänningen” slut? 😉

 7. ThomasJ

  The Telegraph om vkv-’näringen’ i Italien vs. maffian:
  http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/renewableenergy/7981737/Mafia-cash-in-on-lucrative-EU-wind-farm-handouts-especially-in-Sicily.html
  Mvh/TJ

 8. TobbeL GBG

  Hej på Er!
  Läste en analys av Wolfgang Hansson på AB nyss.
  Där står en del kloka saker men mitt i krönikan står det att bevisen för AGW  ”hopar sig”, var finns dem??????

 9. Bertel

  ThomasJ #7
  Bra beskrivning hur bidrag till vinkraftsindustrin direkt gynnar brottsligheten. Tankarna går till de Spanska solcellsfarmer där solcellerna gav elektrisitet tom på natten, tills det framkom att de mesta elen tillverkades med diesel, men tack vare bidrag var detta mycket lönsamt.

 10. Bertel

  Läsvärd artikel i SvD om Tysklands förändrad inställning till kärnkraft.
   http://www.svd.se/nyheter/utrikes/tysk-vandning-i-karnfraga_5266465.svd

 11. Anklagas för att vara instabil? Den är instabil, vilket människor kände till i tusentals år, när vindkraft, vattenkraft och muskelkraft var de enda tillgängliga energikällorna. Men var det långt till närmsta vattendrag, och ont om slavar, oxar, åsnor och hästar, fick de använda vindkraft i alla fall. Alla blev så glada när Watt vidareutvecklade ångmaskinen så att den blev överlägsen vindkraft. Alla bytte så fort de hade råd. Alla var så glada över att fossil energi var så mycket bättre än vindkraft. Ända till modern tid då, när nästan alla tycks ha glömt vindkraftens alla nackdelar.

 12. Bertel

  Lars Kamél ”11
  Energipolitisk demensutveckling. 🙂

 13. Lejeune

  Det är uppenbarligen fler och fler som har ”skådat ljuset”, från dagens GP:
  http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.440379-desperat-klimatdebatt
  Klimatmupparna får inte alltid stå oemotsagda, ett fall framåt för svensk journalism?

 14. Michelangelo

  thomasJ #7#
  Vad är det journalisten fått om bakfoten när han skriver  ”In Italy, for example, power from wind farms is sold at a guaranteed rate of €180 per kwh – the highest rate in the world ” Skall det vara Eurocent eller
  180 Euro per installerad kW ? eller vad gäller någon som vet ?”

 15. Labbibia

  OT
  Ur dagens Expressen:
  ”Programledaren Natanael Derwinger ledde i går kväll partiledardebatten om skolan i SVT1.
  Men tv-tittarna fick aldrig veta att hans exflickvän var en av dem som frågades ut – Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.
  – Det kändes jättekul, sa hon efteråt om att han ledde debatten.
  Natanael Derwinger berättade inte heller om sin politiska bakgrund i Vänsterpartiets ungdomsförbund.”
  http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2125024/programledaren-wetterstrands-ex-pojkvan
  Det är väl själva f-n!
   Överallt inom SVT kryllar det av Miljötalibaner och vänsterfolk, som gör sitt yttersta för att Vänstern och MP ska få positiv PR.
  SVT……..Opartisk och objektiv? Pyttsan!

 16. Peter Stilbs

  Labbibia: Jag såg någon minut, men det var så barnsligt att jag omedelbart trevade efter rätt fjärrkontroll.
  Jo – typiskt SvT.  
  Önskan att ”sätta åt” Fredrik Reinfeldt lyste igenom med sju solars styrka på Anna Hedenmo häromdagen också – hon brukar vara cool, men ögonblinkningarna avslöjade henne obarmhärtigt.
  Men trösta Dig med att det är bättre än det var på 70-talet

 17. Labbibia

  Peter S # 16
  Sant.
   På den tiden brydde jag mig knappt om att titta på TV….
  Där det var FNL, och rödvinsvänster  för hela slanten. Jösses vad less jag var på dem, FNL:arna med sitt kommunistfikonspråk.
  Vem vet, om 30-40 år kanske vi har ett SVT som lever upp till skrytet om ”fri och obunden”, ”objektiv”, och ”opartisk”?
  Men då sitter man ju redan senildement på ”hemmet” om man fortfarande är med i matchen! 😉

 18. Elling Disen

  Nok en mycket bra recension av Miskolczi av Ken Gregory
  Iom at veksthuseffekten er verdt 33K konstant og at den strys av den relative luftfuktigheten , MÅSTE det finnas en mekanism och first principles som igjen styr denna. Och det er va Miskolczi har spikat fast. IPCCs modeller kan inte ens beskriva varfør utgångspunkten er 33K. 

 19. Michelangelo

  #18# Skönt att se att det fortfarande finns några vetenskapsmän i världen . Härlig kontrast till IPCC:s  temperatursvammel och siande i årsringar av ett träd.

 20. Slabadang

  Elling Diesen!
  Jag har försökt få grepp på Milskolzi men inte riktigt lyckats. Roy Spencer gjorde en kritisk granskning av M´s artikel och blev glad av att bli bekräftad med att Spencer inte heller förstod det jag själv gått bet på. M s angreppsätt att mäta skillnader i ”flux” är bra eftersom det är rena observationer.Även huvudtesen om konstanten 33k är intressant men sen så tycker jag att det spretar i förklaringarna och beräkningarna dvs…jag förstår dem ärligen inte och jag har efterlyst P Stilbs jälp med analysen. Det är inte lätt det här med grundläggande strålnigsfysik i atmosfären!!  🙂 Och någon professur i ämnet har jag inte heller.!

 21. Mats Frick

  Slabadang. Vi får vänta ett tag till på helhetsgreppet: http://amzn.to/cBC0F9

 22. Peter Stilbs

  Slabadang #20 – jag har tidigare skrivit att jag inte i dagsläget kan avgöra om M har rätt eller fel.

 23. Ingemar

  Labbibia #15,

  Den svenska journalistkåren har en klar vänsterdominans, och en stark överrepresentation av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Undersökningar har gjorts sedan 1989. Se Kent Asp. Den senaste är från 2005. Enkäten har gått ut till c:a 2000 journalister.

   

  Per Gudmundsson, som läst undersökningen från 2005, angav följande siffror:

  Moderaterna 13 %

  Folkpartiet 14 %

  Centerpartiet 4 %

  Kristdemokraterna 2 %

  Socialdemokraterna 30 %

  Vänsterpartiet 14 %

  Miljöpartiet 23 %

  Strorstadsmedia sätter till stora delar den politiska agendan. Politiker och journalister ingår allianser, och lever följaktligen i sin egen lilla värld. I år är det tydligen Maria W som är ”inne” enligt Gudmundsson. ”Alla vi känner röstar på miljöpartiet i år”, och liknande, var en kommentar som Per G stött på ofta inom kåren.

 24. Pär Green

  Någon som sett möjlighet att känna på en bluff!
  Förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar går i spetsen för att dra in 1 miljard kronor i en ny riskkapitalfond enbart inriktad på investeringar i energieffektiv teknik.
  Jonas Eklind på en bild under tiden på Morphic, som byggde vindkraftsparken Gässlingegrund.

  //
  Pehr G Gyllenhammar är styrelseordförande i företaget Sustainable Growth Capital som nu ska bygga upp Nordens största fond för investeringar i energeriteknik och energieffektiviseringsteknik.
  Sustainable Growth Capital har startats av cleantechföretaget Morphics förre vd Jonas Eklind.
  Han har de senaste åren arbetat i nära samarbete med företaget Sustainable Innovation Sust, som ägs av den ideella föreningen Effekt – Föreningen för Energieffktivisering.
  – Vi ska investera i ny energi och energieffektivisering. Det kan vara företag som har ny teknik för elöverföring eller ny teknik för högre verkningsgrader i produktionen.
  – Vi ska till exempel inte bygga vindkraftsparker men vi ska investera i företag som kan öka verkningsgraden i vindkraftverken, säger Jonas Eklind.

 25. Rosenhane

   
   
   
   
   
   
   
  Anders Wijkman går till generalangrepp på Marian Radetzki och Jonny Fagerström i ett färskt newsmillinlägg:
  Varning för Marian Radetzkis svartmålning av vindkraften – Artikel av Anders Wijkman – Newsmill
   
  TCS, mobilisera moteld!

 26. L

  Wijkman fortsätter att prata om klimatförnekare istället för att vakna upp.

 27. Slabadang

  Wijkman!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Säger de ”klimatförnekare” i gång till i officiella sammanhang som tillmäle igen så kommer jag polisanmäla dem för åsiktsförföljelse och minoritetsdiskriminering.Att SVT Wijkman mnfl ägnar sig åt denna infantila härskar teknik gör att det blir allvarligt. Kränkande fördummande och karaktärsnedsättande.
  Läs DO`s uppgifter!!
  Välkommen till DO
  Diskrimineringsombudsmannen (DO) jobbar mot diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

 28. Slabadang

  Johnny!!
  First they ignore you,then they laugh at you,then they fight you,then you win!!!:) Å va jag älskar just FIGHTmomentet…deras ängslan och panik när problemformuleringsmonopolet rasat…glåpord och dumma efterslängar från dåliga förlorare. Ska jag klassa Wijkman…nä jag låter bli…han talar bäst för sig själv.

 29. Bäckström

  Allvarligt talat.
  När man tänker på det borde ju uttycket ”klimatförnekare” vara ett lämpligt tillmäle på dem som förnekar att klimatet kan variera alldeles på egen hand, utan hjälp från människorna.
   
  Det känns mer som ett logiskt epitet på AGW:are än på skeptiker.
   
  /Bäckström

 30. Labbibia

  Efter att Wijkman började svamla om att ”personliga utsläppsrätter” för Co2 var en önskvärd väg att gå, insåg jag att karln tyvärr inte har alla indianer i kanoten….

 31. Rosenhane

  Labbibia#30
   
  Att döma av Wijkmans tonläge verkar det som att några av hans indianer sitter Erik Svenssons kanot…..
   

 32. Labbibia

  Rosenhane
  Omöjligt. Den har kantrat för länge sen….. 😉

 33. ThomasJ

  Intressant film på ’G’ här:
  http://www.conwiththewind.com/home/sign_up
  Mvh/TJ

 34. Ingenjören

  Wöw, du skriver alltså en debattartikel tillsammans med en man som förutsåg att oljepriset år 2005 skulle ligga på ca 15-20 dollar fatat? och som år 2005, när man borde veta bättre, förutspådde att oljan skulle kosta under 40 dollar år 2010?! Hur tänkte du där? Var du inte lite orolig för att det skulle uppfattas som en aning… Pajasartat att skriva en artikel om energiförsörjning tillsammans med någon som uppenbarligen inte har den blekaste aning om fältet?

 35. Pingback

  […] Att räkna fel är lätt hänt och inget konstigt i sig, det olyckliga är att siffrorna fått så pass stor medial uppmärksamhet. Det är också anmärkningsvärt att en professor i nationalekonomi kan räkna fram siffror som uppenbart är orimliga utan att reagera på det. För det är väl inte så att man medvetet gått ut med överdrivna siffror, eller är det så Jonny? […]