Motvind för elbilar

Kina bilar

Med morot och piska försöker EU få oss alla att köpa elbil. Men det går trögt. Elbilar är dyra, minskar snabbt i värde, har kort räckvidd, tar lång tid att ladda, har ont om laddpunkter ute i trafiken och har höga försäkrings- och servicekostnader.

Elmotorn är visserligen genial: liten, enkel, lätt, stark och billig. Men batterierna är stora, tunga och dyra. De innehåller sällsynta och dyra metaller och är känsliga för kyla och överansträngning 

Därför drivs efterfrågan på elbilar mindre av marknaden än av politik. USA och EU driver på för att minska vägtrafikens påstådda klimatpåverkan. Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sverige följer lydigt med. 

För ländernas parlament och regeringar är det mest ideologiskt önsketänkande och okunnigt eller missförstått röstfiske.  

För biltillverkarna gäller piskan i form av häftiga EU-böter för den som inte producerar tillräckligt många elbilar. För köparna gäller både morot och piska: morot som subventioner för elbilar och piska som skatter och hinder för bränslebilar. 

Trots det föredrar flertalet privatkunder bensin- och dieselbilar. Flest nya elbilar och laddhybrider går till juridiska personer  – med vikande tendens.  

Däremot är det bra fart på begagnathandeln. I fjol såldes i Sverige nästan 1,2 miljoner begagnade bilar mot drygt 289.000 registrerade nya. I år beräknas bara 240.000 nya bilar registreras, varav drygt 80.000 helt eldrivna.  

Av totalt drygt 5 miljoner personbilar i trafik i maj 2024 var 600.000 laddbara, varav 312.000 rena elbilar och 289.000 laddhybrider.= ca 6 procent elbilar och 5,8 procent laddhybrider. Svenska bilister kör alltså 4,4 miljoner rena bensin- eller dieselbilar. 

Ändå försöker stat, myndigheter, media och organisationer inbilla oss att elbilen håller på att slå ut bränslebilen. 

Motormedia ser nu priser runt halvmiljonen som det nya normala med årlig värdeminskning på uppåt 100.000 kronor för nya bilar. Vem skriver de för? 

Bilkonsulten Ynnor i Malmö räknar bilägandets totala kostnad, TCO = Total Cost of Ownership med kapitalkostnad, värdeminskning, fasta kostnader och driftkostnader. Ynnor tar höjd för elbilars osäkra restvärden. 

Elbilens enda ekonomiska fördelar är låg skatt samt billig el – så länge det nu varar. Det nya EU-parlamentet lär ifrågasätta det så kallade Paris-avtalet. Detta ger fritt för medlemsländerna att så gott de kan – eller vill – tillföra mindre koldioxid till atmosfären fram till 1930. 

Trots EU:s böteshot får vikande marknad allt fler biltillverkare att satsa mer på bränslebilar. Ford och GM förlorar stora pengar på elbilar. Batteriföretaget Northvolt drar tillbaka sin planerade fabrik i Borlänge. BMW har sagt upp en order värd 22 miljarder från Northvolt.

VW-gruppen skall lägga runt 700 miljarder kronor på förbränningsmotorer. Toyota utvecklar en ny motorfamilj med över 40 procent verkningsgrad. Nissan kontrar med 50 procent. Mazda utvecklar nya Wankelmotorer (med rotationskolv). 

Dessa motorer är officiellt avsedda för biobränslen i meningslösa försök att tillföra mindre koldioxid till atmosfären från olja ur marken. De kan både driva bilar direkt och ladda generatorer för eldrift. 

Men elfordon och stora industriprojekt kräver mycket mer elektricitet än vi nu producerar. Det blåser inte mer och blir inte mer solsken, hur mycket vind- eller solkraft kraft vi än bygger. Världens biomassa räcker långt ifrån till för alla världens fordon. 

Därför kommer dessa även i framtiden mest att drivas med bränslen från olja ur marken (petroleum). 

Sådana finns inte bara under marken utan även under haven i stora mängder från fyra miljarder års mikroorganismer samt i Jordens inre. Där finns enligt studien DCO (Deep Carbon Observatory) 90 procent av allt Jordens kol som ursprungligt kol från Jordens skapelse och ungdom.  

Ingen brist tycks råda.

Tege Tornvalla

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Jag lyfter ett inlägg jag skrev sent i går kväll som passar väl in i dagens tema, baserat på en artikel i SvD – tyvärr verkar den vara bakom betalväg …
    ”Aramco, med Saud Arabiens kronprins i spetsen – känd som frispråkig värd för senaste COP-mötet – köper in sig i Volvo Cars gamla motortillverkare Horse Powertrain. Den saudiska oljejätten räknar med att förbränningsmotorn lever kvar länge än.”
    Man lägger även in 8 miljarder pengar (kronor) i bolaget för att bidra till att utveckla nästa generation av förbränningsmotorer.
    Säga vad man vill om ”totalitära stater” som det heter i media, men man verkar ha klarare verklighetsuppfattning än majoriteten av de europeiska grönfärgade härskarna.

  2. Mats Kälvemark

    #2 Magma
    Förbränningsmotorn kommer att leva kvar långt efter den framtid som just nu kan överblickas. IEA har ett mål globalt att 140 miljoner batteribilar år 2030 skall nås. Men då är det bara 10 % av den globala fordonsflottan. 90 % är fortfarande bränslefordon. I Sverige kanske 30% batteribilar, dvs 70% bränslebilar. De senare kommer därför att finnas kvar i fordonsflottan mycket lång tid efter 2035 även om nu förbudet mot nybilsförsäljning av dem genomförs i många länder i vår åttondel av världen. Och tunga lastbilar och traktroer kommer aldrig att elektrifieras annat än marginellt.

    https://klimatupplysningen.se/batteribilarnas-svanesang-har-inletts/

  3. BG

    I helgen tävlade man om vem som
    kunde köra en elbil snabbast mellan Ystad och Haparanda.

    ”Igår morse, den 8 juli, var det sags för start i den årliga långkörartävlingen Swedish Electric Car Championship, SECC. Som vanligt gick sträckan från Ystad i söder till Haparanda i norr och syftet är så klart att ta sig snabbast i mål. Då hastighetsbegränsningar och alla andra regler gäller handlar tävlingen mycket om planering av laddstopp för att lyckas plocka hem segern … ”

    https://elbilen.se/nyheter/fordel-batteribyte-nio-et5-vann-secc-fran-ystad-till-haparanda/

  4. Daniel Wiklund

    Elbilarna som körde mellan Ystad och Haparanda passerade Northvolt i Skellefteå. Tydligen kunde dom inte byta batteri där. Om nu Northvolt hade några fungerande batterier.

  5. GK

    Mycket bra, Tege!
    Det finns en begränsning av elbilar till, som du inte nämnt i din text: Den begränsade tillgången på mineraler till elbilsbatterier. Enligt IEA såldes c:a 13 milj elbilar i världen 2023, varav 3/4 rena elbilar (BEV) och 1/4 laddhybridbilar (PHEV). Detta är vad världsproduktionen av metallerna litium, kobolt och nickel medger. Fler än så här lär det inte bli med mindre än att man generellt går ner i batteristorlek, med allt vad det innebär för bilstorlek och räckvidd mellan laddningar.
    För mer produktion krävs nya gruvor. De idag kända möjliga framtida gruvorna erbjuder mer svåråtkomliga malmer med lägre mineralhalt, vilket med nödvändighet kommer att driva upp priserna.

    Att däremot satsa mer på att bygga och sälja hybridbilar utan laddsladd, s.k. elhybridbilar, som Toyota, Lexus och andra gör, skulle fungera alldeles utmärkt, och dessutom bidra till att hålla nere oljekonsumtionen.

  6. tompas

    Min bil är skattebefriad, besiktning vart annat år och försäkring kostar en tusenlapp per år. Dessutom så sjunker den inte i värde utan tvärtom ökar för varje år som går. Alltså precis motsatt till vad som gäller för elbilar.

  7. Tege Tornvall

    # GK. Tack för lovord. Men i andra stycket i min text står detta: ”De innehåller sällsynta och dyra metaller … ”. Mer utvecklade jag inte temat här men har gjort det på annat håll, även KU.

  8. mattias

    #5
    Borde väl också förbättra luften i storstäder då hybrider kan gå på eldrift kortare sträckor utan att ha tunga batterier som sliter på däck och asfalt som genererar hälsovådliga partiklar?

  9. Göran

    Jag har inte sett någon kalkyl på hur elbilar minska i värde. Talar jag med elbilsägare så säger de mer eller mindre tvärtom, att de minskar lite i värde och till och med kan öka i värde. Vad som är sant vet jag inte.

  10. Peter

    #9
    Elbilar minskar i värde som alla andra bilar.
    Tyvärr med den egenskapen att när batteriet är dåligt, dvs. måste bytas ut, så är bilens värde förmodligen noll. Vanliga ICE bilar har en annorlunda värdekurva, men sjunker i värde det gör dem alla.
    Gäller inte speciella samlarbilar, etc.

  11. Lars Thorén

    Man ska nog inte var emot ny teknik trots allt. Elbilar är väl bra, fossilbilar är också bra. Beror på hur, var och varför man vill ha en sån. Valfrihet alltså. Men om STATEN anser att att en viss typ av fortskaffningsmedel är bäst för STATEN, miljön, eller klimatet måste jag nog få välja själv. Koldioxid är ju inte så tokigt för växterna och fossilbil är ju relativt billig att köpa in, elbil är ju billig i drift för arbetsresor men dyra i inköp. Hmm, vad ska jag välja?

  12. Christian S

    Det som händer nu att flera märken erbjuder extremt låg ränta vid köp/leasing av en ny elbil. I Tyskland erbjuder Tesla 0% ränta.
    Nybilspriserna åker jojo i takt med El-Jesus i Texas humör.

    De vanliga affärsbankerna och kreditinstituten erbjuder billån med runt 8% ränta.

    Hela bilmarknaden blir förstörd när nya bilar blir en slags slit-och-släng-vara. Man har den tre-fyra år och köper en ny. Man lämnar tillbaka den gamla som hamnar på någon uppställningsplats och ruttnat bort.

    Det säger sig självt att det blir mer förmånligt att köpa en ny bil med alla garantier och alla förmåner jämfört med en begagnad.

    Även om den begagnade bilen har lägre inköpspris blir ändå månadskostnaden högre.
    En del handlare tar inte emot begagnade elbilar för de säljer inte.

    Någon måste ta kreditförlusterna då värdet blir lägre än beräknat. Vem tar förlusten? Bilhandlaren? Biltillverkaren? Låneinstitutet? Ägaren? Kan det bli så illa att ägaren får betala för att bli av med sin elbil?

    Flera bilhandlare ligger tungt i kreditförluster och några har redan gått i konkurs trots god försäljning.

    Energiexpert Mark P. Mills slår huvudet på spiken
    https://manhattan.institute/article/electric-vehicles-for-everyone-the-impossible-dream

  13. Som privatperson väljer man normalt enklaste vägen dvs en bränslebil, helst en diesel, för att minimera antalet tankningar och stopp som känns som ett evigt sisofys-arbete. Elbilen är en broms i den mänskliga utvecklingen, ett nedköp helt enkelt.
    Godhetsknarkare ska givetvis få sitt men det kommer inte på något sätt att påverka framtida klimat. Det kan knappast vara den något högre driftskostnaden som motiverar en elbil eftersom övriga kostnader är betydligt högre, räntorna inräknade,

  14. Berra

    Marknaden säger sitt..

    Den tyska fordonskoncernen Volkswagens aktie stiger med drygt 1 procent efter beskedet att man överväger att stänga dotterbolaget Audis elbilsfabrik nära Bryssel

    https://petterssonsblogg.se/2024/07/10/vw-overvager-stanga-ned-stor-elbilsfabrik/

  15. Christian S #12
    Gediget arbete där på Manhattan. Det är inte frågan om utan när hela projektet kraschar. Och kraschen kommer i EU i par med UK. Vi har en minst sagt intressant framtid framför oss och jag är glad att jag inte är ung.

  16. Tege Tornvall

    # 14, Om något stiger med en (1) procent är det rimligen inom felmarginalen.

  17. Tege T. #16
    Beror väl på vad förväntningen var på kursen, det borde vara normalt att anta att kursen skulle sjunka efter ett sånt besked.

  18. BG

    Ibland får jag tanken att man köper en elbil – i städer – för attföraren skall vara säker på att han kommer först till nästa rödljus. Detta till glädje för serviceverkstäder, som får sälja däck och bromsklossar.

    Tänk om elbilarna i tävlingen från Ystad till Haparanda hade dragit på husvagnar. Jag har till dags dato inte sett en enda elbil dragandes en husvagn.

  19. Magma

    # BG 18
    ”Jag har till dags dato inte sett en enda elbil dragandes en husvagn.”
    Nu känns det nästan som att jag har en riktig ”Jag mötte Lassie”- historia … min fru såg faktiskt en liten Volvo EX30 med husvagn efter för ett par dagar sedan, något vi pratade om nästan hela kvällen … var dem på semesterresa till Spanien … eller så? För det måste väl ändå vara den optimala långfärdskombinationen … eller vad säger Sigge? – håll med mig nu! Jag håller inte ens fingrarna i kors ….

  20. Gunnar Strandell

    BJÖRN W #13
    Tummen upp för den kommentaren!
    Citat:
    ”Elbilen är en broms i den mänskliga utvecklingen, ett nedköp helt enkelt.”

    Det är så jag ser och känner det. Vem behöver och varför behövs en elbil?

    Tidigare har det handlat om att slippa avgaser och buller där fordonet förs fram och det är OK för mig.

    Men att i praktiken begränsa det individuella resandet till 150 – 300 km per dygn känns som ett fängelse för mig.

  21. Ulf

    En rejäl snyting mot bidragsentreprenörer, bidragspolitiker och andra tomtar. Grön omställning vår tids tulpanlökar.
    https://www.di.se/debatt/greenwashing-ar-var-tids-tulpanlokar/

    Samtidigt som man kväver näringslivet i södra Sverige genom att stänga ner eltillförseln så öser man in snart 100 miljarder till idiotiska projekt i Norra Sverige. Tänk så mycket rikare Sverige varit om man använt dessa 100 miljarder till att investera i elförsörjningen istället för att lägga ner den.
    Människor lär sig aldrig av historien.
    Politiker ska aldrig leka företagsledare och företagsledare ska aldrig leka politiker.

  22. Mats Kälvemark

    Elbilar finns enbart pga den tvingande lagstiftning som har sin bas i IPCC:s narrativ att av människan förorsakade utsläpp av fossil CO2 förorsakar global uppvärmnig i en farlig takt. Vi som följer KU vet att narratvet är falsifierat och att naturliga orsaker svarar för den största andelen av den pågående uppvärmning. Den andra falska förutsättningen för elbilars existens, eller om ni så vill den andra logiska tankevurpan, är att eftersom de inte har avgasrör så är deras CO2-avtryck noll. #12 Christian S ger i sin kommentar en länk (se nedan) till en utomordentlig bra och heltäckande analys, som visar att elbilar i många fall under hela sin livscykel ger större CO2-avtryck än en bränslebil. Dessutom orsakas irreparabel miljöförstöring i de länder där där råvarorna för batterierna bryts och förädlas. Så övergång till elbilar komer inte att ge någon mätbar klimatpåverkan, men kostar med säkerhet globalt många biljoner kronor helt i onödan, som annars kunde användas för en bättre välfärd för mänskligheten. Arma länder i EU. Vi har ingen klimatkris.

    https://manhattan.institute/article/electric-vehicles-for-everyone-the-impossible-dream

  23. Berra

    #19 Magma:

    Är hon säker på att det inte var ett förklätt extrabatteri?

  24. Sigge

    Magma #19

    Jag har dragkrok på min bil men jag har aldrig kört med husvagn, utan bara mindre släpkärra kortare sträckor. Jag har ingen egen erfarenhet av hur mycket mer energi som går åt när man kör med släp för att det varit så korta sträckor jag använt släpvagn.

    Det som är problem om man kör husvagn långa sträckor med elbil är att vid många snabbladdare måste husvagnen kopplas ifrån när bilen skall laddas. Det finns än så länge bara några ställen som har laddplatser där lasbilar, bussar och bilar med släpvagnar kan laddas på ett smidigt sätt, som t ex Cirkel K, Mantorp och Nima, Skillingaryd. Vid Mantorp så såg jag en elbil, Volvo XC40, med husvagn som laddade när jag gick runt och rastade hunden samtidigt som min bil laddade.

    Att köra med husvagn i 80-90 km/h förkortar räckvidden med 20-30% jämfört med att köra 110-120 km/h på motorväg enligt de tester som elbilsnördar gjort. Som en elbilsnörd skojade till det ”det är inte så stor skillnad köra elbil med eller utan husvagn på motorväg, man måste stanna ungefär varannan timme för att ladda, skillnaden är att man kommer 23 mil utan husvagn och 17 mil med husvagn mellan laddstoppen”.

  25. Christian S

    Inte ens återvinning som batterikramarna påstår finns är svår att få till. Deutsche Welle har gjort ett reportage om begränsningarna i återvinningen. Allting är möjligt i laboratoriemiljö. Problemen blir monumentala när det ska skalas upp.

    https://www.dw.com/en/why-its-so-hard-to-recycle-ev-batteries/video-69290752

  26. Christian S

    Deutsche Welle har gjort ett reportage om svårigheterna med återvinning av uttjänta elbilsbatterier. Batterikramarna slår sig gärna för bröstet att det går att återvinna uttjänta batterier.
    I laboratoriemiljö är allting möjligt. Problemen blir monumentala när det ska skalas upp i stor skala.

    https://www.dw.com/en/why-its-so-hard-to-recycle-ev-batteries/video-69290752

  27. Adepten

    Ett nytt hopp för framtida elbilsköpare eller Nothvolt kanske? Ursäkta felstavningen😉
    Ett metallfritt batteri som inte har några metaller i sig väger mindre och kommer vara betydligt billigare än dagens batterier enligt denna länk.
    https://carup.se/metallfritt-batteri-chockar-magi-som-fungerar/

  28. Christian S

    #27 Allting är möjligt i laboratoriemiljö. Man kan få fram de mest fantastiska prototyper. Problemen blir genast monumentala när de ska skalas upp. Tre avgörande punkter måste uppfyllas: Stabilitet, kostnad, möjlighet att skalas upp till serietillverkning.

    Allt som ofta faller det på någon av dessa tre punkter. De går lite hand i hand.

  29. johannes

    #27
    Den typen av batteri har dykt upp då och då, först vill jag minnas i mitten på -80 talet. Då var det polyolefiner som skulle hålla laddningen.

    Nu är jag luttrad och trött på alla pressreleaser. Förts när jag håller något i handen tror jag på det.

  30. BG

    #24 Sigge

    ”… det är inte så stor skillnad köra elbil med eller utan husvagn på motorväg, man måste stanna ungefär varannan timme för att ladda, skillnaden är att man kommer 23 mil utan husvagn och 17 mil med husvagn mellan laddstoppen”.

    Med en 150 hk dieselmotor som drivkraft via en 8 växlad automatlåda har jag en räckvidd på långt över 100 mil. De 23 milen elbilisten kommer utan husvagn motsvarar sträckan Göteborg – Helsingborg. Jag har kört från Göteborg till en stad nära Hildesheim, en sträcka om 791 km. Vi hade där vi bokat hotell och tankade, innan vi for vidare.

    Att köra på Autobahn eller andra motorvägar på kontinenten med husvagn och ha en räckvidd på 17 mil är något jag gärna avstår från. Den möjliga körsträckan skulle rimligen minska om man hamnade i kö på Autobahn. De kan vara timslånga. Sådana är mer regel än undantag, Lägg till sommarvärme och exempelvis ”Kasselbackarna” och jag tror elbilsföraren bör hålla noggrann uppsikt över förbrukningen. Jag har även kört från Italien över Alpes Maritime till Frankrike. Vi kom upp på drygt 2 000m och en förbrukning av drygt en halv liter pet mil – nedför bergen rullade vi bara.

  31. Christian H

    #Adepten

    Från länken du angav kan man utläsa 96Wh och vikt 271 g. Om vi skalar upp det med en faktor 1000 får 96 KWh och vikten 271 kg. Detta innebär en viktminskning med cirka 50% och nästan en fördubbling av den ström som kan lagras, vilket torde innebära en fördubbling av räckvidden. Klart intressant, men det återstår ju att se, som #Christian S, påpekade, om tillverkningen kommer att fungera vid storskalig industriell produktion. Jag är normalt sett kritiskt inställd till batteribilar, men inte sämre än att jag kan tänka om, ifall det skulle framkomma något som kan ändra på det. Allmän skepsis till nyheten tycker jag än så länge är befogat.

  32. Tege Tornvall

    På semesterresa från Leksand till NV Skåne ToR drog vår Skoda Scala med 1-liters 3-cylinsdrig bensinmotor på 115 hk/200 Nm jämnt 5 liter per 100 km. Två 90-milapass med 45 liters tabkning. Blandad körning turism i måttlig fart samt-motorväg i 110-120 km/h. Det motsvarar 100 mils räckvidd med full 50-literstank.
    Bilen kostade oss 182.000 kronor ny och värderas till minst lika mycket efter 4.000 mil. Svårslaget!

  33. Berra

    Med batteribilar så kommer räckviddsångesten.
    Gammal goding från (ett annat lands) public service

    https://www.youtube.com/watch?v=d_obUna1wfU

  34. Sigge

    BG #30

    Jag skulle nog i dagsläget inte köpt en elbil om jag hade haft husvagn. Mest för att de flesta snabbladdplatser inte är utformade för att ladda bil med släp. Om några år är så finns det säkert fler platser där man kan ladda elbil med tillkopplat släp

  35. Sigge

    Jag läste om att Northvolt utvecklat ett nästan helt metallfritt batteri där ett 110 kWh batteri skulle väga knappt 600 kg. Nackdelen är att volymen skulle vara på ungefär en kubikmeter. Det är inte aktuellt för personbilar men för vissa typer av lastbilar finns det tomrum under flaket och mellan rambalkar som kan användas.

  36. foliehatt

    Sigge, #35
    det är ju fantastiska nyheter!! Hur stor är produktionen av det mirakelbatteriet idag? vad är prognosen för nästkommande år?

  37. BG

    #34 Sigge

    ”Om några år är så finns det säkert fler platser där man kan ladda elbil med tillkopplat släp.”

    Det är en from förhoppning av ungefär samma slag s.k fakta om klimatet. För övrigt består världen av flera länder än Sverige, som ganska få känner till och ofta förväxlas med Schweiz.

  38. Berra

    OT: Nu ska vi visst göra vätgas av kol för att driva gamla kolkraftverk…

    Bara ett litet problem än så länge, de vet inte om det går. Och om det går, går det i stor skala?

    ”Hur lovande den nya tekniken än låter, kommer den inte utan sina risker. Om tekniken fungerar kan det förvisso innebära en stor förändring för både energisektorn och miljön.”

    ”Men vissa forskare är tveksamma och vill se konkreta bevis på att tekniken fungerar innan de blir övertygade.”

    https://www.dagensps.se/teknik/miljonregn-over-ny-banbrytande-energiteknik/

  39. Sigge

    #36 foliehatt

    Vad jag förstått så har Northvolt tillverkat ett batteri av den typen i Västerås som nu genomgår ett långtidstest i mer realistiska förhållanden än labratorietest. Det testet kommer att vara klart om några år och om det testet visar på bra resultat så kan det börja tillverkas i Skellefteå något år senare.

    Det pågår också testning av annat anodmaterial än grafit i litiumbatterier. Det skulle vara något med träbaserat ursprung och fördelen där skulle vara att mängden koppar i anoden skulle kunna minska vilket skulle ge ett lite lättare batteri. Jag tror det inte var Northvolt som testade det utan något annat svenskt laboratorium. Den tekniken verkar inte vara så långt borta från serieproduktion vilket kan göra att en del grafitgruvor runt om i världen kan behöva läggas ner.

  40. foliehatt

    Sigge, #39,
    så vi talar om tio år bort från storskalig penetration på marknaden (förutsatt att testerna visar att batteriet levererar på löftena). Då finns inte Northvolt kvar som företag, om de inte får ordning på sin produktion av Li-jonbatterier idag.

  41. Sigge

    BG #37

    För 4-5 år sedan fanns det inte snabbladdare för elbilar så att det gick att göra långresor med elbilar annat än om man hade en Tesla. Dessutom hade elbilarna inte lika lång räckvidd för 5 år sedan som de har idag.

    Varefter antalet elbilar i trafik ökar, så ökar antalet snabbladdare. Ungefär en ny snabbladdare per 100 tillkommande elbilar är det som behövs. Nu verkar flera operatörer av snabbladdare tänka på att det även skall gå att ladda bilar med tillkopplat släp.

  42. Sigge

    foliehatt #40

    Jag orkar inte förklara för dig mer. Du har för lite kunskaper om elbilar och batterier samt hur de utvecklas. Du behöver läsa sidor som inte är så negativa mot elbilar. Inte för att du behöver ändra åsikt utan för att få bättre kunskaper om elbilar.

    Utvecklingen mot batteridrift går ganska fort, inte bara när det gäller elbilar utan även inom industrin när det gäller deras maskiner. T ex läste jag om en eldriven containerkran, den hade byggts om från att ha en kabelvinda till att ha ett batteripack.

    Även om elbilstillverkningen inte ökar i den takt som prognoserna angivit så ökar tillverkningen av elbilar i världen. I år kommer det att tillverkas c:a 3 miljoner fler elbilar/laddhybrider i världen än förra året.

    När det gäller Northvolt så har de många problem för att få produktionen att flyta på och de löser ett problem i taget. För Teslas batterifabrik i Nevada tog det 3-4 år innan produktionen nådde full kapacitet. Då gjorde Tesla stora förluster och det var många som förutspådde Teslas konkurs inte minst på den här bloggen.

  43. foliehatt

    Sigge, #42,
    andra, professionella bedömare som kan mer om bedömningar av företagsprestationer och ekonomiska redovisningar än jag gör, eller du – som jag bedömer det utifrån dina rosafärgade Northvoltinlägg i detta forum, beskriver en helt annan verklighet för NV än du gör.

    https://www.affarsvarlden.se/kommentar/revisorn-gar-i-god-for-northvolts-bokforing

  44. Leif

    Bara att vänta på batteri-domedagen, eller?
    https://bulletin.nu/hjort-northvolt-ar-domt-pa-forhand

  45. Sigge

    foliehatt #43

    Jag menar att du allmänt behöver lära dig mer om elbilar för att ha åsikter om dessa.

    När det gäller Northvolt så vet jag inte så mycket om ekonomin annat än att de inte haft några problem att få investerare att satsa pengar i bolaget. Jag intresserar mig mer för tekniken och hur elbilar kan tänkas utvecklas i framtiden. När det gäller batteriutveckling så ligger Northvolt långt framme med sitt laboratorium i Västerås och sina samarbeten i utvecklingen med Scania och SEEL. Fabriken i Skellefteå byggts för att kunna tillverka de nya batterier som är under utveckling och det är inte alla fabriker som kommer att kunna tillverka de nya typerna av batterier.

  46. foliehatt

    Sigge,
    jag känner igen försök till användande av härskartekniker när jag ser dem. Du behöver lära dig mer om hur man maskerar dem innan du försöker använda dem. Det är för uppenbart nu.

  47. Sigge

    #46 Foliehatt

    Oavsett vad du anser om mig så är det inte fel att du lär dig lite mer om elbilar och dess fördelar och brister.

  48. Jag tror att dom flesta i likhet med mig säger varken bu eller bä om elbilar, dom har funnits i över 100 år och har sin nisch. Däremot så är idén att elektrifiera hela transportsystemet en sällsynt korkad idé. Det kommer helt enkelt inte att hända, men politikerna kommer inte att gå ut och säga att dom hade fäl, det bara blir som det blir, den förbannade verkligheten ni vet.

  49. Uffe

    Har inget emot batteribilar, men jag är emot alla ”fringisar” som politikerna har gett batteribils ägarna.
    Jag är trött på att endast vi med ICE bilar ska betala för att vägarna hålls i farbart skick, att vi ska sponsra laddstolpar och andra laddplatser och det finns massor med små bidrag som resten av skattekollektivet får vara med och betala trots att det inte ger oss något.

    Vi är inte riktigt lika extrema som norskarna där avgifter och bom pengar överlag är lägre eller obefintliga för elbilsägare.

    När ska batteribils ägarna avkrävs samma ansvar för, och betalar för sin infrastruktur, och inte kräva att ”vi alla” ska vara med och betala för att deras fordon ska fungera i hela landet.

    Om efterfrågan fanns i tillräckligt stor utsträckning så skulle marknaden bygga de laddstolpar som behövs, nu gör många som Sigge och laddar hemma och då finns ingen marknadsmässig efterfrågan på laddstolpar och då byggs inga utan bidrag.

    Batteribilar skulle dö sotdöden om de tvingades betala för sig vad det gäller nödvändig infrastruktur och inte sponsras av oss i ICE bilar.

  50. SatSapiente

    #38 Berra
    Hm – ”göra vätgas av kol”?
    Kan någon med alkemikunskaper förklara hur man förvandlar kolatomer till väteatomer?
    Eller är det så att man utgår från kolväten, metan t.ex.? Då är det ingen ny teknik och man får den oönskade ”biprodukten” CO2 vid processen. Verkar bättre att elda med kolet direkt istället.

  51. johannes

    # 38, 50
    Kallas annars för syngas. Nu är vi inne på 1800-tals industri. Tyskarna gjorde vätgas så senast under kriget.

    Men efter som 99 % av befolkningen verkar sky kemi så är det fritt fram för sol å vårarna.

    Men kvantumkatalysatorn gör säkert susen. Köp aktier för bövelen!

  52. Berra

    #46 foliehatt: Kanske lika bra att låta hen leva kvar i sin gröna drömvärld

    #50 SatSapiente: Det viktiga är ju att man kan få gratis statliga stöd för att komma fram till att det inte var så fiffigt egentligen

    #51 Johannes: Ändå bättre än vindmöllorna som vi slutade med på 1800-talet…

  53. Sigge

    Håkan Bergman #48

    Du har nog rätt i att de flesta varken säger bu eller bä om elbilar.
    Prisskillnaden mellan elbilar och bilar med förbränningsmotorer minskar för varje år och elbilarna blir lite bättre för varje år när det gäller räckvidd och snabbladdning. Nätverket för snabbladdning byggs ut en takt som motsvarar ökade mängden elbilar.

    För de som bor i villa och kan skaffa egen laddbox så är det inte komplicerat att äga en elbil. Om man sällan åker på långresor så är det enklare än att behöva åka och tanka bilen.

    För de som bor i lägenhet och inte har möjlighet att enkelt ladda elbilen när de parkerar över natten är det besvärligt med elbil.

  54. GK

    Varken elproduktion eller elnätet klarar av en större mängd elbilar. Snart nog slår vi i taket. Redan har många ansökningar om att sätta upp laddstolpar, främst i glesbygden, avslagits av detta skäl. Så småningom kommer sådana avslag att bli vanligare och vanligare, även i tätorterna.

  55. Daniel Wiklund

    Sigge och Sigge. Du är definitivt en bra elbilsförsäljare. Med risk för att bli tjatig så rekommenderar jag att använda cykel mycket oftare. Bra för både kropp och själ och miljö. Icke desto mindre anser jag bilmotorn ( eller motorer ( geniet Nikola Tesla gjorde sin första motor 1862 vid sex års ålder) överhuvudtaget vara en av de viktigaste uppfinningarna för att förbättra livet för människorna. Ingen av min pappa eller hans fyra bröder och två systrar hade bil eller körkort. Födda mellan 1901 och 1918. Dom visste inte vilken stor insats dom gjorde för planeten, deras livsstil bidrog till att vädret och klimatet var så bra under deras livstid. För att inte tala om deras föräldrar som verkligen hade en livsstil som Miljöpartiet tycker om. Att dom sen fick uppleva den senaste klimatkrisen, nödåren, i Sverige är en helt annan historia. Eller är jag ute och cyklar ?

  56. Sigge

    Daniel Wiklund

    Vill du vara snäll att sluta skriva en massa dumma kommentarer om mig. Du har inget vettigt att tillföra.

  57. Sören G

    Greenwashing är vår tids tulpanlökar
    https://etidning.di.se/p/dagens-industri/2024-07-11/a/greenwashing-ar-var-tids-tulpanlokar/2371/1497731/53543973

  58. Berra

    #55 Daniel Wiklund:

    Där trampade du visst på en öm tå

    Du får inte skriva så långa inlägg, det blir för jobbigt för hen att läsa…

  59. SatSapiente

    #51, 52
    Jag vill hävda att ”göra vätgas av kol” är en omöjlighet, kol är kol och väte är väte.
    Man kan iofs processa kol med ånga och syrgas och då utvinna vätgas, men får då på köpet också CO2 som enligt gröna regelboken måste avskiljas och tas om hand. Så vad är vitsen?
    Dyr och energikrävande process, men den ger förmodligen gröna bidrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *