Miljöpartiet minskar i glesbygd

Åsa R
Inför Almedalen har DN låtit genomföra en mätning av vilka som stödjer Miljöpartiet idag. Mätningen kom fram till att stödet för partiet har ökat i storstäderna men visar en bottennotering på landsbygden.
I siffror handlar det om en nedgång från 6,5 % efter valet 2010 till 5,8 % idag för glebygd. Stödet har också minskat markant i mellanstora städer där stödet har minskat med en procentenhet (från 8,1 till 7,1).
I storstäderna har stödet istället ökat från 12 % till 13 %.
– Det är debatten om skillnaden mellan stad och land och att man i större utsträckning känner att man inte bor i samma land som oroar mig mest, säger Åsa Romson till DN.
Hon menar att diskussioner om bilresor har bidragit till det vikande stödet men nu är det slut på negativa ord om biltrafik på glesbygden, man skall kunna tanka och köpa en korv i närområdet.
Det finns säkert flera orsaker till det vikande stödet från landsbygden men det Åsa inte tar upp är vindkraftsutbyggnaden. De som blir drabbade av vindkraftens baksidor är ju faktiskt de som bor på landsbygden (än så länge). 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Håkan Sjögren

    Lena Krantz : Det är ju inte så egendomligt att miljöpartiet minskar i glesbygden, där man är beroende av bilen. Självklart ligger det miljöpartiet i fatet att de försöker försvåra för bilismen. Kunde vi sedan plantera in några vargar på Stureplan och i centrala Göteborg och Malmö så skulle det nog snart vara så att Centerpartiet vore utan konkurrens när det gäller att försöka återföra Sverige till artonhundratalet. Klappbryggorna fanns kvar i början på nittonhundratalet,innan elströmmen blivit vanligare. Mvh, Håkan. 

  2. Håkan Bergman

    Håkan Sjögren #1
    Klappbryggorna ligger närmare än så. Min mor och farmor fick tvätta i en vedeldad gryta nere vid älven till nån gång i början på 1950-talet, när underverket tvättmaskinen kom till oss.

  3. Tege Tornvall

    Varken miljöpartiets eller centerns politik hänger ihop. Den är verklighetsfrämmande vad gäller inte bara bilismen utan person- och godstransporter i stort samt hela energifrågan.

  4. Peter F

    Idag har vi formligen dränkts av MP i massmedia. Det märks vad journalisterna gillar. Satsningar på cyckelreparatörer (sic) och bort med kärnkraften till 2030,,,,jisses. Jag kanske borde ta över cyckelbutiken på orten och börja byta ventilgummin.

  5. Labbibia

    Oerhört glädjande!
    Allt som är dåligt för MP är bra för Sverige.
    Såg ni förresten deras senaste politiska ”utspel”. Man framför återigen ett förslag om att sänka momsen på cykelreparationer,skomakeri och skräddararbeten!
    Se där ett verkligt bra förslag för att få fler människor i arbete……inte.
    Totalt verklighetsfrånvänt, snarare!

  6. bom

    Peter F #4 Ja där har Du ett riktigt grönt jobb! Romson har f ö blivit på smällen och skall snart vara mammaledig Kanske pappa Roson glömde att byta till grönt gummi?) och då kommer pappalediga Fridolin tillbaka (han den där som tror att vi i Sverige är världsledande i järnvägsteknik!!!!). 🙂

  7. Bor i Norrbotten nära ICA-butiken. Noterar hur lastbilar med matvaror dagligen lastar ur på lastbryggan efter transport från centrallager i Mälardalen. En ökad beskattning av dieseln som MP vill ha slår stenhårt på matpriserna i glesbygd. Likaså Cp svavelskatt på sjöfarten (1 -> 0.1%) 2015.
    RUT för cykelreparationer är ju obegåvat. En ny cykel kostar 1200 kr på Biltema, vilket motsvarar 2 dagars lönekostnad – fullständigt korkat förslag från MP.

  8. bom

    Holmfrid
    Vänligen visa mig ett mp-förslag som inte är totalt korkat och verklighetsfrämmande. NärFfridolin tyckte att vi skulle bygga höghastihetstågbana och kränga vår spårhögteknik till hela världen måste jag säga att jag storknade!
     

  9. Ingemar Nordin

    Romson: … nu är det slut på negativa ord om biltrafik på glesbygden, man skall kunna tanka och köpa en korv i närområdet.

    Jomenvisst, det är därför som vi kör bil härute på landet. I Linköping t.ex. Vi vill ju kunna köpa korv också!

    Undrar vad det hippa MP-folket mer tror att vi som bor utanför Stockholms innerstad pysslar med? Och varför bilen används så ofta?

    Just nu är ju journalist- och politikergänget på en get-together i Almedalen. Man hör på de upphetsade reportrarna att detta är en stor grej för dem. Det är väl årets utflykt i NATUREN (fast det bara är en park i Visby), så det är ju spännande. Undrar vilka visdomar som kommer att förmedlas om det senaste inneskvallret bland politikerkretsar till oss bonnläppar som andäktigt följer journalisternas reportage. ”Utspel” kallas det visst.

    Vi är sååå nyfikna (gäsp!)

  10. Håkan Bergman

    Som vanligt numera så går det inget vidare för MP i kommentarsfältet. Tåg och MP börjar bli en följetong, herr järnvägsingenjören Fridolin framstår väl som en sansad person vid sidan av Karin Svensson Smith, ni vet damen som ville lägga räls på E4:an. Nå Romson, om jag minns rätt, var också ute och trampade dressin i DN eller SvD för några månader sen. Poängen var att MP ville tidigarelägga byggstarten för fyrspåret Tomteboda-Kungsängen, en utbyggnad som sannerligen behövs som komplement till Citybanan. Problemet är bara det att projektet är redan igång, trots att Romson helt fräckt hävdade att regeringen inte tänkte starta projektet förrän 2019. Det som inte kan starta före 2019 är fyrspåret genom Sundbyberg, sveriges till ytan minsta kommun och mest tätbefolkade och sannolikt inte helt maktlös, jag citera från sundbyberg.se -”I Sundbyberg har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommit överens om att samarbeta.”. Får bli en tunnel från Duvbo till Huvudsta, rimligen för alla 4 spåren, med påföljande kohandel, 2019 är nog inte orealistiskt, för ingen kan väl mena att man ska hosta upp pengarna innan man ens teoretiskt kan påbörja den delen. 
     
     

  11. Adolf Goreing

    #10 vad är det med järvägsingenjörer egentligen? Pachuari är ju också en sådan.. Har vi nu äntligen ett bevis för att starka elfält kan kvadda hjärnan?

  12. Peter Stilbs

    MP är ett verklighetsfrämmande parti med främsta stöd bland flummare på Södermalm i Stockholm.
    Stötte på en sådan häromdagen – matade sin och barnens kanin ett par skivor morot per dag – och det MÅSTE vara ekologisk morot.
    Men sommarstuga med vintervärme och fin SAAB att åka 200 km TOR dit i stort varje veckända var inget problem.   
    Nej, vanligt folk på landet har nog sunt bondförnuft, i sin bästa betydelse.   

  13. Peter Stilbs

    Väder-Pär hjälper till i Almedalen …
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15064527.ab

  14. arkper

    Labbibia #5
    Men tänk efter, det där är kanske inte så dumt ändå, det bara låter dumt, och nu menar jag faktiskt allvar.
    Men då måste vi ha ny kärnkraft annars klarar vi inte av att finansiera allt Mp vill som kostar.
     
     
    bom #6
    Grönt gummi är kanske inte så hållbart? Och bra är nog det för politiken.
     
    HB #19
    Tänk dig för. KS Smidt är ju borgerlighetens och vindkraftmotståndarnas största tillgång. 
    Dessutom ger hon oss alla ofta goda skratt, som Husseins pr-minister ungefär, det är det inte alla som gör. 

  15. Labbibia

    arkper # 14
    Det får du nog utveckla en del. Såg precis Rapport, den politiske ”experten” Mats Knutson var knappast imponerad han heller….snarare tvärtom, han såg förslaget bara som ett sätt för MP att förstärka sin ”miljöprofil.
    Jag delar hans uppfattning.
    Det går säkert att se Knutsons kommentar på SVT Play om man är intresserad.

  16. Gaupa

    Hm..”kunna tanka och köpa korv i närområdet”.
    Hur ska mackarna kunna återuppstå!?
    Vem ska finansiera det?
    Här är det många, många mil,mellan mackarna,nuförtiden.
     http://www.svt.se/nyheter/sverige/mackdoden-gor-miljopartiet-impopulart

  17. Håkan Bergman

    Apropå cykelreparatörsförslaget, tänk om reparationen orsakats av vårdslöst handhavande, ska vi verkligen subventionera sånt i en värld med ”ändliga reschurscher”? Och dagens unga är sannerligen inte snälla mot stackars döda ting, får jag föreslå obligatorisk undervisning i ämnet ”tumme med tekniken”?

  18. arkper

    Gaupta #16
    Jo du förstår, varje korvkiosk med utskänkningstillstånd förser man med en etanolslang. I stället för att åka till bensinmacken för att köpa korv åker man till korvståndet för att tanka bilen. 

  19. Labbibia

    arkper
    Lagar du dina skor oftare om det blir en 20:a billigare? M a o, menar du att du skulle promenera mer då, och slita mer på dina skodon? På vilket sätt ger det fler arbetstillfällen? Cykelreparationer? Samma sak.
    Nu väntar vi bara på ett MP-förslag som gör hästskobyten billigare också….
    Som vanligt när det gäller MP är förslagen totalt verklighetsfrånvända. Varför finns det knappast några skomakare längre?, är kanske en fråga MP borde ställt sig innan de kastar fram sådana här rent ut sagt korkade förslag.

  20. Thomas

    Håkan #17 Det är inte alls någon dum idé att ha en slöjd som är mer inriktad på praktiska saker som att kunna reparera en cykel än att göra emaljarbeten eller skumma träskulpturer.

  21. Gaupa

    arkper #18
    Hehe
    Jaa,vi är ju vana att anpassa oss efter omständigheterna,så…
    Denna framtidsvision lär de väl inte kosta på oss här uppe.
    Blir kul att se hur den klarar snö och kyla, men…det skulle ju bli varmare i framtiden, förståss. Det hade jag glömt. 😉
     http://www.svt.se/nyheter/elbilen-far-strom-fran-vagen

  22. Inge

    OT
    Idag har de lagat elkabeln som leder vindelexport från Gotland. Fast det blåser så lite just nu att det inte blir något överskott att exportera.

  23. Har ni tänkt på att det som MP gärna fördömer som konsumtions- eller slit-och-släng-samhället är en konsekvens av av att man har drivit upp skattenivåer på framför allt arbete, som skapar stora skattekilar mellan ffa privatpersoner?
    Det är ofta väldigt mycket billigare att köpa en helt ny (och långt bort) producerad enhet än att vitt(!) betala någon för att först leta fel och sedan laga det och därvid använda sin hantverksskicklighet.
    Att tex sskrota en fullt fungerande bil som går att laga med ganska måttlig insats av arbete och reservdelar är helt rationellt om den kostnaden är jämförbar (eller överstiger) samma bils pris på begagnatmarknaden.
    Och en extremt stor del av dessa kostnader är just skatter på arbete och och kringverksamhet. Material och verklig arbetstid är bara en liten del.
    Men som de flesta redan tycks ha förstått: MPs politiska förslag är oftast totalt trams. Deras motsvarighet till ’krogmomssänkning’ var nog inte ens i tanken syftad åt att fler skulle kunna få en fot in på arbetsmarknaden eller fler anställda inom servicenäringen.
    De trodde nog snarare att förslaget skulle ’sända signaler’ till den befolkningen som behöver fostras till att promenera mera eller om det är för långt då i stället ta cykeln.
    Som sagt, fullständigt trams. Och den sortens trams blir till enbart av ’ekonomiska skäl’. Iom att politiken är ett så kravlöst och ansvarsfritt och därmed också bekvämt försörjningsalternativ kommer de ansvarslösa, bekväma som vill slippa prestationskrav också att söka sig dit ..
    MP (och många fler) är bara det naturliga sättet som en ’marknad’ reagerar på när där delas ut kravlösa pengar … Föga mer skulle jag nog hävda!

  24. Slabadang

    Grönt gummi?
    Njae det var nog ett ”recyklat”+

  25. Thomas

    Jonas #23 Det låter som du är inne på ”grön skatteväxling”.

  26. Slabadang

    Skillnaden mellan journalisterna på södermalm och folk i glesbygd.
    På Södermalm så pratar de om miljön. I glesbygd vet de vad den är.

  27. Gunnar Strandell

    Jonas N #23
    Jag har nog skrivit det förut, men det tål nog att upprepas:
    Jobbskatteavdrag och höjning av bränslesakatter är väl exempel på den gröna skatteväxling som S och MP aldrig lyckades komma överens om.
    Länk:
    http://www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=69212

  28. arkper

    Labiba #19.  Du tänker fel.
    Nej jag skulle inte laga skorna oftare och säkerligen ingen annan heller.
    Men då skadar det ju inte heller !
    Så då kan vi ju lika gärna göra dem till viljes.

  29. ANNONym xxx

    Äh de där opinionsundersökningarna som redovisas i DN är ju bara skit & beställningsjobb. Senast jag kollade de reella siffrorna så hade Mp kring 0-2% i områden utanför tätort.
     
    Folk går inte på det där med billig propaganda längre tex.
    1. Dåren i DN som skrev om ”skogen som vi ärvde”. Faktakoll borde vara A och O i en blaska som DN, även på kultursidorna som visserligen inte utger sig för att vara någon form av dokumentär men ändå.  Det billiga försöket lura allmänheten vad den tycker och så split ute bushen är ju ganska enkelt att genomskåda när man vet vad de skriver om: ”Hur många jägare föredrar ett igenväxt pass med sikt 3-15m?……. cheezus Maciemba läs på lite innan du skriver. Studera sedan ägandeformer och innebörden av lagstiftningen, de enda som blir lidande av en mer snäv tolkning av skogsvårdslagen är privatpersoner map. både rara örter, rara fåglar och sociala reservat. I övrigt är det bara att köpa skogen ifall man inte vill ha den avverkad. Sedan rent moraliskt så är det ju som så att någon sålde skogen till skogsbolaget en gång i tiden, givetvis med uppsåtet att skogsbolaget skulle avverka skogen. I övrigt så är det bra puckat att lagstifta mer än idag, av två skäl: dagens skogsvård funkar bra bortsett från vindsnurrorna. Skäl två, ifall folk misstänker att uven är i faggorna så kan skogsbolagen meja ned *allt* på några timmar och sätta turbotall, turbogran och turbolärk istället. Eller helt enkelt utnyttja allemansrätten för egen ekonomisk vinning. Summa sumarum, vill man ha skogen kvar så kan man köpa skogen.
    2. Skatt på drivmedel och uppvärmning. Mp har typ glömt att elnätet i Sverige har en viss tillgänglighet. Detta innebär att de flesta utanför tätort förbehåller sig rätten att elda med ved, olja eller annat förbränningsmaterial. Fast Mp har ju inte vetat något om det sedan Peter Ericsson lämnade.
    3. Trovärdigheten på svt är snart så låg att folk tvivlar på väderrapporten 12h. Alltid bäst att kolla med utländska väderrapportörer. Kanske dags att outsourca vädret och svt?
    4. Fantasifoster om fungerande lokaltrafik är förstås inget som man vill vara beroende av ens i tätare tätorter. Mp modellen är inte kompatibel med existerande stadskärnor eller ens teoretiska sådana. 
    5. Sagor om hållbara investeringar där pengarna enbart försvinner (läs stjäls).
    6. Roliga debatter i almedalen och Egypten. Mp kanske borde studera de både slutgiltigt deltagande partierna, både är ju faktiskt moderat-konservativa med olika inriktningar så att säga. Men det kanske var roligare att prata om åklagarens utredning av försvunna svenska kommunala skattepengar i Egypten (!). Enligt 2 oberoende myndighetskällor anser en svensk åklagare att det finns skäl att tro att någon smitit från skatten…. Egypterna anser att någon använt pengarna för att leja kriminella bråkstakar under kravallerna. Inget av de två huvudblocken gillar detta enligt utredningen. 
    6. osv. osv. osv. osv. osv.
    7. Avseende stadskärnorna och Mp så handlar det mest om att S gett bort en del stadskärnor eller helt enkelt kapitulerat…. Triangulera på allt utom orimliga cykelvägar och uppenbart projekt för social styrning. 
     

  30. Ann L-H

    Kan det sägas bättre?
    ”Allt som är dåligt för MP är bra för Sverige.” Tack Labbibia!

  31. arkper

    Thomas  och Jonas

    Ja, det är bra att tokpartierna får bestämma om sådant som är oviktigt. Då kanske de håller sig borta från sådant som är viktigt.

På mitt första jobb hade jag en chef som rättade det jag skrev. En gång lade han till något häpnadsväckande och jag protesterade. Då sa han,
    chefen (hans chef) skall alltid visa sig duktig och ändra. Då är det bättre att han ändrar det som är fel än ger sig på det som är bra.
    Klokt eller hur?

  32. Thomas,
    Om din kommentar syftade på att uttolka vad jag skrev såsom:
    ’Lägre skatter på arbete är också bra för miljön’
    så har du faktiskt helt rätt. Tvångskonsumtion är väldigt dåligt. Och att göra nödvändigheter dyrare än dom är är dåligt av samma skäl.
    Gunnar S, jag är inte riktigt säker på vad du vill ha sagt. En politiskt försörjd självutnämnd elit och miljöexpertis vill sätta priser på vad som är dåigt (enligt dem själva). Det låter som ett (sedvanligt sunkigt politiskt) recept för att vålla kostnader och förslösa resurser ..

  33. Lars

    För den som är intresserad av energi ,Harvard förutspår stort olje överskott 2020 .
    Miljöpartisterna tror och hoppas att oljan nästan är slut redan nu.
     http://belfercenter.ksg.harvard.edu/files/Oil-%20The%20Next%20Revolution.pdf

  34. Såg lite på SVTs sändning från Almedalen och en sak som jag inte fattat är den sk ”mackdöden”. Ni får ursäkta en billös kvinna på Södermalm men vissa saker från glebygden har inte riktigt nått fram, det här är en sådan sak.
    Om jag fattade saken rätt genomdrev MP en lag som sade att alla mackar var tvungna att sälja även etanol, annars fick de inte ha en mack (den sk pumplagen).
    Vilket fick till följd att många små mackar på landet fick stänga eftersom de inte hade råd med den investeringen. Vilket i sin tur fick till följd att människor numera måste köra sin bil mycket längre sträckor för att handla sin bensin (och få sin post mm). Dessutom miste man en naturlig samlingsplats för lite småprat inte att förglömma. Ja plus att man kunde få sin korv då…
    Hur tänkte de?
              

  35. arkper …
    Du beskriver någon slags spelteori, om hur man i det befintliga politiska systemet skall kasta halvdyra köttben åt mp så att de blir glada och tuggar på dem istället för att ställa till ännu mer skada.
    Det kan finnas en liten poäng i detta även om de allra flesta inte är i någon position att vare sig uppoffra eller kasta dit dylika köttben, och jag skulle nog vara lika bekymrad över att ge sådana befogenheter till köttbenskastande åt andra, för att det är i stort sett lika farligt.
    Om där finns resurser som kan förslösas, är det närmast en politisk naturlag att alla börja tävla om att också göra det värst och snabbast …
    Roten till problemen ligger långt tidigare i kedjan och det är där resursflödet måste strypas …

  36. HenrikM

    Lena #34
    Det är precis så jag har tolkat det med mackdöden. Våra politiker har genomfört ”från glesbygd till obygd” utan att ens förstått vad de har gjort. Men jag blir något förvirrad över att MP får hela skulden, MP kan ju knappast ha haft egen majoritet i riksdagen (inte vad jag minns i alla fall), det måste ju funnits andra partier som varit med obygdspolitiken. Dessutom skulle ju en sund tänkande varelse fundera på att när det blev en ny riksdag så skulle några andra partier kunnat dragit upp pumplagen med rötterna. Med se, det hände inte… Man kan undra varför, men jag gissar att det beror på att miljöaktivismen numer genomsyrar i princip alla partier och att sunt förnuft är en bristvara.

  37. Lars

    Mer om energi , rösta om vad du tycker om kärnkraft.
     http://www.expressen.se/nyheter/japan-borjar-starta-upp-reaktorer-igen/
    Just nu 83% för 320 röstande. 

  38. Henrik M
    Ja jag är ju inte insatt i turerna kring den lagen men det brukar väl vara en hel del kohandel, dvs givetvis var inte MP ensamma om att få igenom lagen men de var väl de som slogs för att den?
    Från glesbygd till obygd…ja det låter ju som en mindre lustig resa
        

  39. Lars
    Tack för länken, jag har röstat!
    😀
     

  40. ANNONym xxx

    Re Lena Krantz #34:
     
    Pumplagen handlar om en hel del:
    1. Inkompetens. Tex. frånvaron om kunskaper om Mackar och drivmedel. För Miljöpartister: En mack förvarar inte bränslet i pumpen utan vanligtvis i stora tankar under pumpen. Rent generellt används allt sådant utrymme alltid fullt ut.
    2. Att bygga fler tankar är kostsamt och kräver bygglov och miljöprövning. KOSTNADERNA slår direkt ut alla mindre mackar och privatmackar då drivandet av mack är en lågmarginal sysselsättning där tom. drivna affärsmän i lågskatteländer har svårt att få marginaler över 3%, utom i tätorter. 
    3. BYGGLOV och MILJÖLOV kan inte alltid beviljas på alla mackar av lokalitets och miljöskäl.  Vidare är Ethanol särskilt svårt att förvara och precis lika skadligt för miljön som tex. bension och diesel ifall det läcker ut. Vidare har har Ethanol en hög korrosionsfaktor som kan dräpa den mest gedigna tank på några år -> miljölov.
    4. Essentiellt så handlade förslaget om ett försök att tvinga landsorten att köpa Ethanol från skandalbolaget SEKAB och den berömde Ethanol-jesus. Inkompetens, ett försök att stjäla skattepengar. Faktum är att inkompetensen var så stor att GP lyckades utnyttja den, trots allt innebär avfolkningen en viss fördel för skogsbolagen map. virke.  De totala kostnaderna för pumplagen i termer av ekonomisk värdeförstöring avseende fast egendom torde ligga kring 20-40 miljarder SEK.
     

  41. L

    HenrikM och Lena, när politikerna, påhejade av MP, drev igenom pumplagen ringde alla varningsklockor. Dom visste att det skulle ta död på varannan mack i glesbygd och med dem, närbutiker och utlämningsställen för apotek, post mm.
    Dom visste att det skulle innebära mångdubbla CO2-utsläpp när befolkningen ständigt måste åka många mil istället för några km och dom visste att när det väl var genomfört skulle ingen kunna ändra beslutet. Det är i princip omöjligt att på nytt sätta gamla mackar i drift igen.
    Allt var en enda stor symbolhandling, helt utan hänsyn till alla som drabbades. Och nu står dom där i Almedalen och ångrar sig…

  42. Håkan Bergman

    Jag har också röstat, funderar över följande klipp från Expressen:
    ”Hundratals människor demonstrerade utanför kraftverket under återstarten. Motståndet mot kärnkraft har blivit allt högljuddare och i fredags demonstrerade tiotusentals i Tokyo i protest mot beslutet att börja producera kärnkraftsel igen. Det är en ovanlig manifestation i ett land där stora protestyttringar är sällsynta.”
    Är verkligen stora protestyttringar sällsynta i Japan? Är tiotusentals i Tokyo en stor demonstration? Är hundratals demonstrerande utanför kärnkraftverket exceptionellt?

  43. Anonym och L
    Intressant och dessutom klagas det på att vi åker för mycket bil, varav alltså en del är en konsekvens av ett kortsiktigt beslut.
    Har MP lyckats genomdriva ett lyckat beslut, har någon ett sådant exempel?
         

  44. ANNONym xxx

    De ångrar sig inte och är dåligt pålästa precis som vanligt:
    Ganska kul att Romson babblar om Egypten & Mursi i ena meningen och pratar om att ”ta mera lån sedan”. Enligt muslimsk tro så är det syndigt med räntor på lån, men Romson kanske har en bank utan räntor?
    Sedan hade hon missat att oljebolagen i Europas intäkter + skatter vida överstiger 400 miljarder Euro.
    – Wow, i en opinionsundersökning köpt av Mp så tycker Mp att 81% är oroliga för klimatet…….
     

  45. ANNONym xxx

    Mp har några goda sidor avseende mänskliga rättigheter. DOCK bör man nog vara medveten om att dessa aldrig någonsin demonstrerats utifrån en maktposition (trots allt har de haft 8 år på sig…).
     
    Vidare har de ibland tagit upp intressanta frågor på lokal nivå avseende konstruktionsteknik av tex. byggnader och liknande. Dock har de inte kommit på något själva utan helt enkelt hoppat på ett redan rullande tåg så att säga och utnämnt det till ”Grönast” (helt utan mutor. ).
     
    I övrigt så är det som vår statsminister sade i en debatt. ”Vänsterns siamesiska tvilling”. (De kan inte förneka att samma personer kontrollerar Vänsterpartiets och miljöpartiets intellektuella doktriner).
     

  46. bom

    #42 HB
    En fråga till:
    Är inte Expressen en hysteriskt PK vinklande skitblaska som man bör bojkotta?

  47. Har MP några röster alls i glesbygd? Vilken överraskning. Partiet för ju en politik för barnlösa människor i storstädernas innerområden. Alltså de som alltid har en busshållplats eller pendeltågs- eller tunnelbanestation nära och där bussar eller tåg går minst var 20:e minut. Och som dessutom inte har några barn att skjutsa till aktiviteter. Inga andra har någon som helst anledning att gilla MP:s politik.

  48. ANNONym xxx

    Re Kamél #47:
    Man kan nog på goda grunder misstänka att Mp:s riksprogram främst åsyftar människor som lever i studentkuber á 24m^2 bredvid tunnelbanan vid Stockholms Universitet. Eller åtminstone att föreställningsvärlden kommer därifrån.  Kan tänka mig att det var det Romson åsyftade i sitt tal med glasögon till bebisar (de flesta brukar väl upptäcka synproblem så där i 1-6 klass, dvs. 6-13 års åldern.  Man kan tänka sig att två studenter med barn i 6-13 års åldern i studentkuber på soc och CSN medel har det ganska knappert även om de torde ha omkring 9.000 balubas efter hyra, telefon, ström, vatten och konservburkar. Anstränger man sig hårt så kan man visualisera ”ensam studentmamma, med tre barn och CSN medel + bidrag” dock torde det vara mycket ovanligt sett till den offentliga statistiken.
     

  49. Pelle L

    Nu är vi 84%

  50. Helge

    ”man skall kunna tanka och köpa en korv i närområdet”, ligger ju inget stereotypt i det uttalandet.
     

  51. Ett parti som tar in Väder-Pär som klimatexpert har tappat all trovärdighet i min värld.

  52. Christopher E

    #37
    Röstat. Nu är vi 85%
    🙂

  53. Jan E M

    Jag bor på landet. Miljöpartiet har aldrig varit starka bland de som bofasta på landsbygden, där är det centerpartiet som är starkast.
    Man ser det vid varje val när valstatistiken kommer, lokaldistrikten där landsbygdsfefolkningen bor skiljer sig kraftigt från tätorterna.
    Miljöpartiet är ett parti som förordar mycket styrda subventioner av olika slag, där det mesta i praktiken kommer att tillföras storstadsregionerna.
    Politiken med satsning på biobränslen, vindkraft och annan svenskproduserad energiproduktion är populär bland de som verkligen är bofasta på landet. Det ger jobb lokalt. Bara produktionen av bränsleflis och bränslepellets sysselsätter 20 000 personer varav de flesta i glesbygd.
    En satsning på vindkraft kommer också att ge jobb i glesbygd, fast inte i samma omfattning som träbränsleproduktionen. Byggs vindkraften ut så att 30 TWh/år produceras kommer ett tusental personer att jobba med service och underhåll verken. De flesta jobben lokalt stationerade intill vindkraftsparkerna.
    Partier som vill göra reservat av stora delar av svenska landsbygden har inte mycket att hämta av de som bor där. Landsbygdsbefolkningen lever på det som produceras där.
    Erfarenheten av styrda subventioner är att rika kommuner i storstäderna snabbare anbassar sig för statlig bidragsmaximering än fattiga kommuner i glesbygd. Därav får t ex Täby kommun dubbelt så mycket statliga bidrag per barn än t ex Bjurholm.
    Statligt stöd till kollektivtrafik så hamnar ur befolkningssynpunkt en oproportionerligt stor andel av bidragen i Stockholmsregionen.
    Förr fick vägverket mycket kritik från Stockholm för att de inte satsade anslag i förhållande till befolkningen. Vägverket delade ut anslag i förhållande till trafikmängden, med undantag att för Norrlandslänen som fick lite mer.
    En omfördelning av anslag från vägar till kollektivtrafik, som miljöpartiet föreslår, skulle ge ganska stora förändringar av var pengarna hamnar. Mer pengar till storstäder och mindre till glesbygd.
    Det är inte alls konstigt varför personer som bor på landsbygden inte röstar på miljöpartiet.

  54. bom

    #51
    VäderPer=VäderJesus? Det är väl bra om han hålls borta från folkparksscenerna och så måste man väl kasta litet skattepengar på honom så att företagandet går runt (gröna jobb ju!). Med ett rikligt partistöd blir väl annars skattepengarna bara liggande och ruttnar?

  55. Håkan Sjögren

    Nostradamus # 51 : I min värld har det partiet aldrig haft någon trovärdighet att tappa och det har dessutom kostat mig en massa pengar. Mvh, Håkan.

  56. Håkan S 54 >>
    Vi har precis samma grundsyn på det partiet men jag vill bara vara lite snäll och skylla på Väder-Pär. 😉
    Det är ju bättre om han håller sig till sin lilla el-moppe istället för att sprida sin lögner och halvsanningar.

  57. Peter Stilbs

    Re cykelreparationer kom jag att tänka på dem som av ”miljöskäl” smörjer cykelkedjan med matolja (eller inte alls), med förutsägbara haverier som påföljd… 

  58. Thomas

    Jan #53 ”Förr fick vägverket mycket kritik från Stockholm för att de inte satsade anslag i förhållande till befolkningen.”
     
    Det var förr det. Med Södra Länken, Norra Länken och nu närmast Yttre Tvärleden ligger Stockholm inte alls lågt till i väginvesteringar. Vägar är så svindyra här jämfört med i resten av landet. (Bortsett då från i Tensta där man ansåg sig kunna dra E18 i ytläge bredvid husen, vem bryr sig om vad de som bor där tycker?)
     
    ”En omfördelning av anslag från vägar till kollektivtrafik, som miljöpartiet föreslår, skulle ge ganska stora förändringar av var pengarna hamnar. Mer pengar till storstäder och mindre till glesbygd.”
     
    Det beror allt på vilka väginvesteringar man är emot. Yttre Tvärleden är en mycket stor post.

  59. Labbibia

    Peter Stilbs # 57
    Men det finns ju hjälp att få……..;-)
    http://www.youtube.com/watch?v=U01xasUtlvw

  60. bom

    #59 🙂
    Jo snart är väl varannan kommersiell lokal på Södermalm hyrd av bicycle repair-men. Det kryllar av dem redan.

  61. L

    Thomas #58, när jag körde E18 förbi Tensta för ett par veckor sedan pågick ett gigantiskt vägbygge. Är det vad du menar..?

  62. Thomas

    L #61 Ja, bygget har inte kommit igång förrän senaste åren. Jag skrev rentav ett remissvar för den där vägen för länge sedan där jag påpekade att med den merkostnad för att lägga vägen i tunnel som angavs skulle enbart värdet på den insparade marken räcka för att finansiera tunneln.

  63. Förslaget om subventionerade skomakare tycker jag är sandal!!

  64. Anders Mohlin

    Det sägs att noll-åttorna allmänt är förtjusta i vindkraft.
    Vad vore då bättre än att låta dem ta del av nämnda kraftverk på nära håll: Uppför ca 20 vindsnurror på Djurgården.
    Där kunde stockholmarna få tillfälle att riktigt njuta av dem och samtidigt känna stolhet över sin miljövänlighet!
    🙂

  65. Labbibia

    Anders Mohlin # 64
    Alla som är lite historiskt bevandrande gällande 08-land, vet att den bästa platsen för vindsnurror i Sthlm är Södermalm, vars ”höga” berg varit platsen för massor av vindsnurror förr i tiden…….som av en ren händelse också är den plats där de flesta miljömuppar i staden finns.
    Slutsats: Förena miljömupparna med den ”miljövänliga” vindkraften. En elegant och bra lösning tycker jag. Bygg därför skräpet uppe på Söder…..

  66. Labbibia

    Anders Mohlin # 65
    Här finns en bra bild, ett kopparstick, av Erik Dahlberg gjord någon gång på 1600-talet. Vy från Kungsholmen. I bakgrunden syns Södermalm, Suburbum Australe, med massor av vindsnurror……
    Visst gör de sig bra där uppe på Söders höjder? 😉
    http://www.stockholmshistoria.com/?p=232

  67. bom

    Ja för sjutton Labbibia #66
    Klipp elkablarna till Södermalm och låt dom fixa elen efter eget huvud. Dom tror ju att dom kan det! Äntligen härlig sund grön el flera timmar i veckan. Hurra hurra!

  68. ANNONym xxx

    Re Jan E M #53:
    Vad gäller bränsleflis, pellets, tallolja, ft/fv och ved så har du nog räknat för lågt i antalet sysselsatta. I övrigt så är det inte gröna-Mp verksamheter heller utan snarare förädling och värdeökning inom skogsbruket. Dvs. värme, el och dieselproduktion.
     
    Vad gäller vindkraften så har du fel, det blir ytterst få jobb inom vindkraften med service och liknande pga. den dåliga ekonomin och möjligheterna att leja ut sådant på utländska företag. Vidare har du i praktiken betalt väldigt dyrt för de få jobb som skapas via skattsedeln så vindkraft det är ebberödsbank redan från starten och egentligen kan man fråga sig om det inte är smartare att dela ut 20.000 i fickan till varje arbetslös i månaden än att betala 2 miljoner i uppstartsbidrag för varje vindsnurra som ger 0,10 fasta jobb per år.
     

  69. Labbibia

    bom # 67
    En alldeles utmärkt idé! 😛

  70. Rösta bort ett parti ur riksdagen här:
    http://suomi.onlinewebshop.net/poll/

  71. Jan E M

    Thomas #58
    Sedan Trafikverket bildades så jämförs totala infrastruktursinvesteringarna för trafik länsvis. Då stämmer det bättre med befolkningsfördelningen än när spårbunden trafik och vågar separeras.

  72. Jan E M

    ANONYMym xxx #68
    Jag har inte räknat med all biobränsle när jar räknade sysselsättningen. Jag har räknat med GROT och Salix som ger den mängden jobb på landsbygden. Det är ungefär 60 TWh energi. Det som framställs av avfall från skogindustrin räknade jag inte med, för det användes innan satsningarna på biobränslen började på 70-talet. Jag har bara räknat de tillkommande jobb som satsningarna på biobränslen gett. Jag har också dragit ifrån de jobb som försvunnit i samband med oljeimport.
    Att jag kom fram till 1000 lokalanställda i glesbygd vid vindkraftproduktion på 30 TWh/år beror på uppgifter från vattenfall. De har 9 lokalanställda i Fredrika. 80% av de lokanställdas arbetstid går åt för service och underhåll av en närliiggande vindkraftpark som producerar en fjärdedels TWh/år. Dessutom anlitar vattenfall lokala entreprenörer för skötsel och underhåll av vägar och annat.
    Vindkraft ger betydligt färre jobb än kärnkraft, även om man räknar med byggnadsarbeten, men de jobben hamnar i glesbygden där vindkraften finns.

  73. Jan E M

    Labibbia #65
    I Stockholm så är man mest skeptisk till vindkraft. Allra mest skeptiska till vindkraft är storstadsbor som har sommarstugor på landsbygden. Men de är skptiska till det mesta som skapar jobb i glebygden, som skogsbruk, energiskogsodlingar och annat.
    Stockholmare är för övrigt mest positiva till kärnkraft.

  74. Christopher E

    Jan E M #72
    Jag tror du glömmer något i din kalkyl över vindkraftsjobb. De jobben är betalda med subventioner som tagits via skatter från svenska hushåll. Det betyder att vindkraftsjobben därmed kostar ”riktiga” jobb, eftersom hushållen får mindre att spendera på tex detaljhandel och serviceyrken.
    Jag vet inte om någon räknat på detta för Sverige, men en omtalad spansk studie kommer fram till att 2,2 riktiga jobb försvinner för varje grönt jobb skapat med subventioner.
    Likadant försvinner pengar ur systemet med fallande fastighetsvärden och företag inom fritidssektorn och naturupplevelseturism får lägga ner eller aldrig startas när vindindustrin breder sig ut  sig i naturen.
    I mina trakter ha tex en naturhälsogård överklagat ett intilliggande projekterat vindindustriområde. Svårt att sälja hälsovård marknadsförd som skön natur i en tyst och vilsam miljö i ett industriområde… det är inte utan man håller med, eller hur?
     

  75. Tege Tornvall

    Dyrkan av naturen tycks öka med avståndet till densamma – en nostalgisk dröm parad med skavande dåligt samvete. De som däremot lever i eller nära naturen har en mer nyanserad och realistisk syn på den – och har föga till övers för MP och andra drömmare. Där (= här, jag bor i Leksand med omgivande glesbygd) gäller kampen för tillvaron. Den är annars mer eller mindre avskaffad i den moderna välfärdsstaten.

  76. Christopher E

    Tillägg till #74 Länk till den spanska studien jag nämnde: http://www.juandemariana.org/pdf/090327-employment-public-aid-renewable.pdf

  77. ces

    Det finns fler läsare av DN på Söder (och i Stockholm) än i glesbygd därför är MP stort i Stockholm.

  78. Pelle L

    ces #77
     
    Du kan inte tänka dig att orsakssambandet är det omvända?
    MP/V-journalister skriver tidningsartiklar för varandra.

  79. ces

    #78 Det är klart att journalister skriver för varandra och sina sympatisörer.
    Problemet är att så många på Söder och i Stockholm har DN och SVT/SR som sin enda källa och därför tror på miljötramset och MP.

  80. ANNONym xxx

    Re Jan E M #72:
    Då kan jag upplysa dig om att SALIX är skit och mest handlar om fjärrvärme. Vidare är det förstås dumt att försöka kalla GROT för något annat än förädling/förstöring av skogsbruket (allt beroende på rekommendationen för GROT-uttag och dess praktiska relevans). Däremot är GROT väldigt trevligt i ft/fv processen.
    Vill man sedan ställa GROT och SALIX i relation till övriga uttag så är det inte särskilt mycket. Vidare rekommenderar jag dig en titt på skogsforsks rapport s18 http://www.skogforsk.se/PageFiles/63467/Hybridasp%20och%20poppel.PDF för en reality check för dig.
     
    Vidare verkar du ha missförstått satsningarna på biobränsle.
    1. Det är bara ”old news” inga nyheter. Inget nyskapande utom möjligtvis map. genetiken map. plantor, i övrigt är det bara 1940-tals teknik med lite moderna sensorer (vilkas perfektionism ofta betvivlas).
    2. Vidare har inte satsningar på tex. SALIX gett nya jobb utan främst sparat redan existerande jobb. Betänk att SALIX i allmänhet sätts på bästa jordbruksmark medan turboskog oftast sätts på marker som är undermåliga map. timmerproduktion.  Vad det handlar om är att bonden skall ha något att odla och tillse att konkurrensen om trämassa inte blir för stor då bränsle & el tenderar att få på nöten mot sågverk & massabruk vid pristoppar.
    3. Oljeimport tenderar att vara extremt arbetsintensivt, jag är övertygad om att du bara svamlar och att du inte gjort någon kalkyl alls. Skämmes på dig som försöker lura folk!
     
    Vad gäller vindkraft så har du cyklat helt åt skogen i dina kalkyler. Vindkraftsbolagen har i allmänhet NOLL lokalanställda. Faktum är att det gått så långt i fifflet med jobb i vindkraften att inhyrda konsulter kallas för lokalanställda och uthyrarna av konsulterna (andra vindsnurrbolag, maskar sina segment). Detta är nu inte underligt, för vindsnurrorna behöver inte någon egentligen tillsyn pga. saker som modem, bredband, sensorer, kameror osv.  Går vindsnurran sönder så skickar man dit en inhyrd kran, en inhyrd konsult och några arbetare från valfritt låglöneland.
    Vidare har du som vi tidigare sett här på climatescam helt missat att de där byggda vägarna skadar tex. skogsproduktion. Vidare verkar kostnaden för att underhålla likvärdiga vägar inom skogsbruket, avgiftsfinansierat ligga kring 0,50kr per m väg och år. Så det där med anlitandet av den lokala bonden är inte någon stor grej liksom, mest ett tankespöke i din hjärna och en hastigt påkommen idiotlögn för att du precis upptäckt att du inte har några argument. 
     
    Slutligen så vet alla att kärnkraft innebär massvis med välbetalda arbeten och en hel del mindre välbetalda (inte som en flygplats men men…). Däremot borde du veta bättre än att babbla om lokala jobb helt utan några bevis alls, i övrigt så verkar det som att kontrakten för byggena av större vindkraftsparker och vindsnurror helt hamnar utanför Sverige och helt hamnar på större konstruktionsbolag med tillgång till utbildad billig arbetskraft och jättekranar. Lokalt sett tar man väl sand & kross?
     
     
     

  81. Jan E M

    ANNONym xxx
    Jag har bar tagit exempel från verkligheten. Det är många glesbygdsbor som får sin försörjning från service av vindkraftverk.

  82. Kjell-A Jönsson

    Det är intressant att både MP och C  backar på landsbygden!  Attt MP går fram i storstäderna beror på att där tror ungdomen ännu på klimatteorierna.  Vad göra ?