Mer de Glace

Mer de Glace är en av Europas största glaciärer och flyter på baksidan av Mont Blanc ner genom Valle de Blance som mynnar ut strax norr om Chamonix. Glaciärer är ju ett återkommande tema i propagandan för klimathotet och eftersom jag när detta inlägg går i tryck hoppas befinna mig på skidor nedför glaciärer så tänkte jag att det kunde vara ett bra tillfälle att ta sig en närmare titt på glaciären och hur den utvecklats genom århundraden.

plan-aiguille-du-midi-vallee-blanche-jpg
Målet för veckans skidresa.

Att glaciärer i alperna drar sig tillbaka är det lite diskussion om. Det finns gott om dokumentation som visar på att de flesta glaciärer är på tillbakagång. NASA har lagt ut två bilder från Landsat satelliten som klart visar hur Mer de Glace krympt de senaste 34 åren.

Man kan antingen ta detta som ett ovedersägligt tecken på att människan är roten till allt ont på jorden och spendera fredagen i en klimatstrejk, eller så kan man läsa på lite mer om glaciären. Vi kommer göra det senare.

En flod av is

Glaciärer är som alla vet en ismassa som rör sig likt en flod nedför en sluttning. Den rör sig visserligen långsammare än en snigel men kanske snabbare än vad man tror. Mer de Glace har en hastighet på ca 90 m per år, vilket i alla fall jag tycker är rätt så snabbt. Det är väl rätt så naturligt när man tänker efter för det är ju rätt mycket snö som varje vinter faller i glaciärens upptagningsområde och mycket av den snön skall ju förr eller senare passera i glaciärens nedre del.

Att glaciären de senaste trettio åren har krympt med i snitt någon meter per år skall sättas i relation till att den har hög hastighet. Det är till och med så att ordet ”krympt” får en att tänka i fel banor. Det är mer korrekt att säga att 90 meter is smälte bort vid glaciärens fot men endast 89 meter trycktes ut från det område glaciären bildades. Längden på en glaciär är alltid resultatet av två processer, hur mycket som hinner smälta undan och hur mycket som trycker på uppifrån. Hur mycket som smälter är bland annat beroende av hur varm sommaren är men hur mycket som trycker på bestäms främst av hur mycket snö som föll i fjol.

År från år kan denna balans få glaciärens framkant att röra sig rätt så mycket fram och tillbaks, så skall man se glaciärer som måttstock på mänsklig påverkan får man se på förändringar under längre tid än enstaka år.

Lite perspektiv

Vi skulle kunna titta på de senaste femtio åren och konstatera att glaciären faktisk ökade under 70-och 80-talet. Dess nedre gräns flyttade sig 150 meter nedåt i dalen men det är inget emot de 500 meter som den drog sig tillbaks från 1994 till 2008. Snabba förändringar är alltså inte något ovanlig så vi får gå längre tillbaks i tiden för att se om de nuvarande förändringarna är något onormalt.

Mer de Glace är kanske Europas bäst dokumenterade glaciär. Ett gediget arbete presenterades 2007  av tre forskare från Berns universitet. De gick igenom så mycket material de kunde hitta för att ge en beskrivning av glaciärens utveckling sedan 1500-talets början.

Under 1900-talet finns inte bara skrivna rapporter utan även mängder av fotografier som ger bra underlag i alla fall över hur den nedre delen har förändrats. Går vi längre tillbaks i tiden blir de rent vetenskapliga källorna färre men eftersom Chamonix med omnejd varit ett populärt resmål även under 1800-talet finns det från den tiden målningar som visar ungefär hur det såg ut. Det finns även kartor och reseberättelser som beskriver glaciären.

vallee de
Sportlov 1905?

Förutom dessa dokument så lämnar ett glaciär avtryck i naturen. En glaciär skapar en morän vid sin fot av sten och grus som den för med sig. När glaciären sedan drar sig tillbaks, ligger en ås kvar i naturen. På samma sätt som man kan hitta spår efter inlandsisen i Sverige kan man spåra hur långt en glaciär sträckt sig. I bilden nedan ser man den rekonstruktion som Nussbaumer gjorde 2005.

nussbaumer 076
blå – 1644, röd – 1821, grön – 1852 och gul 1895. Nussbaumer 2005.

När dessa siffror sammanställs kan man göra en rekonstruktion över glaciärens utveckling och nog ser man att den har krympt på sista tiden.

merdeglace-010
Relativ längd av Mer de Glace 1570 till 2003 jämfört med maximal utbredning 1644, S. U. Nussbaumer,  H. J. Zumbühl och D. Steiner

Problemet för alla som vill se glaciärens utveckling som ett bevis på den mänskliga påverkan är att glaciären började krympa redan 1850. Som vi ser i grafen så är det inga små variationer vi talar om (om vi inte fokuserar på den lilla förändringen sedan 50-talet). Vi ser också att glaciären var betydligt mindre på 1500-talet jämfört med dess maximala utbredning på 1600-talet.

Grafen ovan är inte ett bevis för att vi inte har en uppvärmning idag som kan vara påverkad av våra fossila utsläpp men den sätter denna eventuella påverkan i perspektiv. Man skall vara mycket försiktig om man vill hävda att de smältande glaciärerna är ett bevis för mänsklig påverkan.

 Körsbärsplockning

Man skall naturligtvis inte ta utvecklingen vid en glaciär som bevis för att någonting har hänt sedan 1850, men faktum är att de flesta glaciärer man tittar på uppvisar liknande utveckling. J. Oerlemans vid universitetet i Utrecht   presenterade 2005 en studie där utvecklingen vid 169 glaciärer över hela världen sammanställts.

Artikeln är bakom betalvägg men denna graf säger rätt så mycket; att glaciärer världen över började dra sig tillbaks redan i mitten på 1800-talet är rätt uppenbart.
J. Oerlemans
A: antalet glaciärer i studien,  B: medellängd relativt 1950,  J. Oerlemans 2005

Varför glaciärerna började dra sig tillbaks är inte helt klarlagt. Glaciärers längd är naturligtvis till viss del beroende på sommartemperaturerna men den lilla förändring som vi sett under senare delen av 1800-talet kan inte förklara hela processen. Glaciärerna längd är som vi nämnt tidigare även beroende på hur mycket snö som faller och det kanske vi inte har lika bra uppgifter om för att kunna säga att det är där orsaken finns att söka. Det vi kan vara förvissade om är att moder natur har tillräckligt med kraft för att alldeles på egen hand kunna vara orsaken till den utveckling vi sett de senaste 50 åren – nästa gång någon säger  – men, glaciärerna krymper, så svara bara ja, vad nytt?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Göran J

    Tack Johan för ännu en välskriven och intressant rapport.
    Alla här på bloggen får ursäkta men här finns ett dynamitinlägg från en Australiensisk senator som tar helt död på IPCC och deras lögner om klimatet.
    Här är länken till hans tal i parlamentet
    https://youtu.be/whrEbDHkt20

  2. Goran J

    Johan tack för en av dina lysande inlägg. Jag ber om ursäkt att jag tränger mig på och inte kommenterar det du skrivit, men här är något som måste ut till ALLA.
    Något har gått fel med mitt förra inlägg men här kommer rätt yotube adress
    https://www.youtube.com/watch?v=whrEbDHkt20

    Senator Malclom Roberts i Australen har i Parlamentet för 5 dagar sedan hållit följande inlägg om IPCC lögner om klimatet. Att detta är sprängstoff för svensk media kan jag förstå. Men om dom tror att dom kan tiga ihjäl sanningen misstar dom sig gruvligt.

  3. Mats Kälvemark

    Tack Johan, du dokumenterar ytterligare ovedersägliga bevis för att glaciärernas smältning startade redan vid slutet av Lilla Istiden, ca 1860. Forksarparet (far och son) Robinson och Willie Soon har ju också visat på det sambandet och att de sammanfaller samtidigt med att havnsivån började stiga med stadiga ca 1,8 mm/år.
    Dessförinnan så sjönk den ju faktiskt under flera sekel sedan slutet på medeltida värmeperioden.
    Jag känner att snart börjar jag bli tjatig med att länka till de två dokument nedan författade av professor Hans W:son Ahlman som i stort bekräftar samma förhållande. Dels i en understreckare i SvD om läget 1938, dels i en föreläsning för 7:th International Geographical Congress i Washington 1952.
    Alla alarmister borde läsa dessa referenser, som sopar undan arguementet att ”allt beror på fossilt koldioxid och människans synder”
    https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen
    https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm/page/n67

  4. Ann lh

    Tack Johan! En fin läxa till alla som grundar sin uppfattning om ”klimatkrisen” och framtida klimatförändringar på vad Pär Holmgren och andra säger. Hans senaste är att han ju fick rätt om sina uttalanden om att Vasaloppens tid snart är över, eftersom det är risigt med snö där – i år.

  5. Lasse

    Tack Johan -ha det så bra utför!
    Det är helt klart att glaciärerna har en avsmältning. Att de därtill smälter på grund av allt varmare klimat men det är kopplingen till fossila utsläpp och uppvärmningen som kan diskuteras.
    Hans Ahlman : https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm/page/16/mode/2up
    Expressen ifrågasätter sig själva:
    https://www.expressen.se/kultur/bocker/manniskans-dumhet-ar-den-eviga-gatan/

    Våra farhågor om framtidens utveckling bygger på modeller. Det är svårt att förutsäga framtiden.
    Men det är även svårt att förutsäga dagens situation. Mosaic (https://follow.mosaic-expedition.org/) visar på en snabb resa med isen ut från Arktis-dubbelt så snabb som förutspåddes. Vad ger detta för ändrade input i modellerna? Isens avsmältning är i själva verket transport på ytan!

  6. Göran Gustafsson

    Vill i sammanhanget påminna om det resonemang som Svensmark/Calder för i boken The Chilling Stars när de beskriver hur isen i Schnidejochpasset i Schweiz växt till sig och smält under tidernas lopp. Minns upptäckten av ”ismannen” Ötzi som påträffades i området 1991.

  7. Peter Stilbs

    Tack, Johan – jag var i Chamonix för ca 15 år sedan (bara i byn, inte i backen) och slogs av hur gråsvarta glaciärerna man såg var. Det var tidig höst, och ingen nysnö. Visst kan det smälta bra genom dessa föroreningar som absorberar ljus bra

  8. Daniel Wiklund

    OT Vasaloppet fick sin snö till slut. Vädergudarna är lite oberäkneliga, men det är ju vissa svenska politiker också.

  9. Christer Eriksson

    Apropå Vasakoppet,sämre humör bland vasaloppsåkarna beror på klimatförändringarna.
    Allt enligt Aftonbladet.
    Jaja allt går att skylla på klimatet,

  10. Håkan Bergman

    Peter S. #7
    På Ventysky kan man sen ett par veckor också se luftföroreningar. Det var, åtmistone för mig, lite överraskande att se hur förorenad luften tidvis är runt Po-dalen. En hel del av den smutsen lär väl hamna i Alperna, om än inte så mycket i just Chamonix. Milanoborna skulle nog vara glada om dom i stället bodde utefter Hornsgatan.
    https://www.ventusky.com/?p=43.5;14.3;5&l=pm25&t=20200218/0000

  11. Skogsmannen

    Har en vag minnesbild från 80-talet då glaciärerna växte i alperna så att byar hotades och i kyrkorna hölls bön för att tillväxten skull avta. Reportage sändes om detta på nyheterna i svt.
    Någon som minns?

  12. Adepten

    Positiva nyheter! Nu är det klarlagt att coronaviruset förbättrar klimatet enligt expressen. Men enligt Thrump försvinner effekten under April.

  13. Johan Montelius

    #10 Håkan Bergman

    För att inte nämna hur det ser ut i Sahara! Måste vara utsläpp från alla karevaner.

  14. Adepten

    #12 Adepten
    Här kommer originalet och min tolkning av coronavirusets positiva inverkan på den Antropocena s.k. ”Klimatförändringen” från NASA https://earthobservatory.nasa.gov/images/146362/airborne-nitrogen-dioxide-plummets-over-china

  15. Robert Norling

    #10 Håkan B.
    Vad tror du Håkan, Sverige ska ju rädda värden.
    Men hjälper våra elcyklar, elbilbidrag och den nya plastpåseskatten mot hur det ser ut i Indien och Kina när det gäller luftföroreningar.
    Där emot ska man ge de länderna kredd för hur väl de ”matar” våra skogar med CO2.

  16. Daniel Wiklund

    OT Den biträdande skolchefen i Luleå, Susanne B, skrev i fredags ”Jag tycker att coronaviruset är bra och effektivt…. Det enda som kan flytta medias fokus från SD”. Jag drabbades indirekt av spanskan, min mamma hade det när hon var 5 år, levde med kroniska skador i stämband och lungor i nästan 80 år. Hennes kompis avled efter 10 dagar, hon var sex år. Jag har respekt för arvsmassans sjörövare, influensavirus.

  17. Håkan Bergman

    Robert N. #15
    Apropå plastpåseskatten, börser må falla men idag steg mina plastpåser med 6000:-, inte illa börjar använda dom till veckan.
    Daniel W. #16
    Med såna motståndare behöver man inga vänner, eller hur det nu var. Ska vi tippa på att SD får några spaltmeter till på den grodan.

  18. Robert Norling

    #17 Håkan B.
    Ja, det finns många sätt att bli rik på över en natt.

    Om glaciärer och dess tillbakagång så tror jag som Peter S. att en stor del kan förklaras med luftföroreningar.
    Brukar själv sprida björk-aska på snön i hallonlandet.
    Snön smälter betydligt snabbare där på våren än i omgivningen och hallonen växer så det knakar när väl klimatet tillåter.

  19. Ulf

    Svar 12

    Att koldioxiden minskar ifall människan lägger sig ner och dör eller blir betydligt fattigare vet vi redan.
    Det är faktiskt den stora anledningen till att jag vill bekämpa klimathotarna.

  20. Ulf

    Svar 16

    Hon borde naturligtvis omedelbart omyndigförklaras och sättas under förvaltare. Det hade inte fungerat i Staffanstorp. Där tar man Corona på allvar alla i 14 dgrs karantän enligt europeiskt standard. Så gör ansvarsfulla politiker.

  21. Ulf

    Svar 14

    Visar klimathotarnas verkliga ansikte, det nakna människoföraktet och den djupa antihumanismen. Den oförblommade glädjen över att andra människor dör. Att världsekonomin klappar ihop och hundratusentals människor kommer svälta ihjäl som konsekvens. Likheterna mellan klimathotarna och IS är uppenbar, speciellt i sitt hat mot mänskligheten, bpda måste bekämpas. Detta är det verkliga ansiktet.

  22. Laco

    #11 Skogsmannen.
    Jag minns. År 1980 ungefär var jag i Österrike. En vecka innan svepte en lavin helt bort det hotell jag skulle bott på. Huset var mer än 100 år gammalt.

    #13 Johan. Sahara, men det beror nog på de ökenstormar som pågår. Fast jag är inte säker. Å andra sidan är ju även det miljö.

    #15 R Norling. Om det hjälper? Ja det tror jag. Som avskräckande exempel.

    #20 Ulf. Dessutom glömde de skylla allt på klimatförändringarna.

  23. Skogsmannen

    #22!
    De blev visst bönhörda så då har vi svaret på varför glaciärerna krymper, case closed.

    Frågor på det? 🙂

  24. Tacksamhet för utmärkt artikel.

  25. Paul

    #22
    Ischgl?

  26. Carin S

    Smutsig snö smälter snabbare vet vi alla. En gång när jag var i alperna, kommer inte ihåg skidort, då kom starka vindar från söder och med dem så även sahara sand. Det blev trögt att åka skidro. Misstänker även att den sanden påverkade avsmältningen utav snön oxå.
    Däremot så var den snön som föll i Värmland i helgen väldigt ren för när vi skottade så blev det blåskiftning i snön.
    Nu åter till ett grått Göteborg utan snö. Trafiken runt Volvo Cars rullar på med både lastbilar o bilar. Vi får se om COVID-19 ändrar på detta eller om hjulen fortsätter rulla.
    Ha en fin vecka o håll imunförsvaret intakt.
    Carin

  27. Johan Montelius

    #23 Skogsmannen

    🙂 🙂

  28. Johan Montelius

    #26 Carin S

    Jag var på Mallorca somras och en dag var molnen helt gula som vid en solnedgång. Sen kom regnet och allt dränktes i sand; alla bilar såg ut som om de använts för rally i två dagar.

    Jag tror dock att merparten av det grus som täcker Mer de Glace inte är luftburet utan helt enkelt kommer från bergssidorna i dalen.

  29. Johan Montelius

    Luftföroreningarna är fruktansvärda!

    https://www.swisseduc.ch/glaciers/alps/mer_de_glace/index-en.html?id=11

  30. Lasse

    Är denna sida bekant?
    Känd eller ökänd?
    https://www.youtube.com/watch?v=jcHWfiOhk1U
    SuspiciousObservers.
    Hans dagliga inslag innehåller en hel del om solen och i detta inslag ny forskning som han tycker bör läsas av dem som skyller allt på CO2.
    En hel del om glaciärer också-på snabba 6 minuter.

  31. Lasse

    😉
    https://notrickszone.com/2020/03/02/new-study-asserts-cloud-cover-changes-drove-the-post-1980s-solar-radiation-increase-important-to-recent-warming/
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143988.1548428269!/image/allgack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allgack_1983-lastyear.jpg

    Molnen minskar och strålningen ökar 😉

  32. Johan Montelius

    #31 Lasse

    Jag, såg den och tänkte att det dröjer inte länge innan Lasse ser den 🙂 Du ligger på plus.

  33. Sören G

    Om temperatur och nederbörd ligger inom samma intervall under ett antal år, d.v.s. klimatet är konstant, så varken ökar eller minskar glaciären. Den växer på vintern ut till en viss punkt (maxpunkten) och drar sig till baka på sommaren till min-punkten. Om temperaturen ökar (med konstant nederbörd) så förskjuts min-punkten allt längre bakåt. Om sen temperaturen stannar vid en viss uppvärmning så nås så småningom en ny balans där glaciären varken ökar eller minskar. Motsvarande om temperaturen sjunker och sedan bibehålls på en viss lägre nivå.