Jag bor i nord-östra delarna av Stockholms län och under natten mot den 2:a januari i år blev vi utan ström när stormen Alfrida slog till. Men vi hade tur och strömmen kom tillbaka efter c:a 10 timmar. Ett par stenkast härifrån var vissa utan ström i flera dagar, och längre uppåt Roslagen tog det veckor att få ordning på elektriciteten. Hur kunde denna storm få sådana konsekvenser?
En bekant, som jobbar i skogsbranschen, hävdade att anledningen till all storm-fälld skog var att denna storm kom från norr men de flesta stormar annars kom från väster. Då skulle alltså träden inte vara så vana vid starka vindar från norr och därför föll de träd med dåligt rotsystem åt norr.
Jag är som bekant lite skeptiskt lagd, så jag tänkte kolla upp detta. Är det verkligen ovanligt med stormar från norr? Jag har därför laddat ner den maximala byvinden för väderstationerna vid Svanberga och Films kyrkby från SMHIs sajt för öppna data. Båda dessa stationer ligger i områden som drabbades hårt av stormen. Nedan har jag plottat den maximala byvinden under ett dygn och vindens riktning. Uppåt i diagrammet är norr, höger är öster osv. Ett kryss i övre högra kvadranten betyder alltså nord-ostlig vind. Ju längre från origo, ju starkare byvind. Alfrida är markerat med rött.
Jag har svårt att finna något stöd för att stormar skulle komma mer från väster. Spontan ser det helt slumpmässigt ut. Tittar man på 10-i-topp-listan i max byvind norrifrån ser det ut som följer:
Max nordlig byvind (m/s) under ett dygn för Svanberga (data från år 1995):
1 1997-04-11 22,08
2 2003-04-05 21,90
3 2013-12-01 20,75
4 2019-01-02 20,67
5 1995-11-18 19,33
6 1998-01-30 18,53
7 2003-04-06 18,17
8 2001-11-15 18,07
9 2016-11-27 17,86
10 1999-02-24 17,50
Max nordlig byvind (m/s) under ett dygn för Films kyrkby (data från år 2000):
1 2019-01-02 22,48
2 2003-04-05 22,29
3 2019-01-01 20,47
4 2017-10-29 19,21
5 2004-03-03 19,20
6 2001-12-19 19,11
7 2012-03-10 18,97
8 2004-03-02 18,70
9 2013-12-01 18,44
10 2001-04-13 18,44
Visst var Alfrida en av de starkare stormarna från norr men så värst imponerande var hon inte. Och jag kan heller inte finna något stöd för att stormarna oftare skulle komma från väst. Så min bekant inom skogsindustrin hade nog faktiskt fel.
Men då kvarstår frågan, varför drabbades el-abonnenterna så hårt? Kan det bero på att träden var försvagade på grund av sommarens torka? Eller har underhållet av el-näten blivit eftersatt? Eller finns det någon annan orsak?
Jag är en elektroingenjör som jobbar till största delen med mjukvaruutveckling. Men jag har alltid intresserat mig för klimatfrågan och alla dess motsägelsefulla påståenden. Sedan 2013 har jag skrivit på denna blogg och jag har även hunnit med att publicera en vetenskaplig artikel i en ansedd tidskrift.
Om man går på en brädgård och vill välja ut lite mer tätvuxet virke så ser man att det mesta är väldigt glesvuxet. Jag hade nyligen rivit en del 45 år gammalt tryckt till en altan som var ENORMT tätvuxet.
Ökad CO2 får skogen att växa så snabbt så det blir rätt dålig kvalitet och spröda stammar!
Kanske.
Vi får nog skaffa virke från kallare trakter från övre norrland, Finland, kolahalvön när vi vill ha prima grejer. Vår sydliga skog får bli papper.
Bra Magnus!
dina figurer visar ju att Alfrida hade starka nordliga vindar, men att de inte var unikt starka. Att konsekvenserna blev så svåra är nog helt och hållet en följd av dåligt underhåll av elnätet.
Det blåser oftast från sydväst enligt min uppfattning. Underhållet av el-näten är eftersatt eftersom höga träd växer intill ledningsgatorna och kan falla över ledningarna. Bredare ledningsgator eller nedgrävda kablar behövs för att undvika långa elavbrott.
Skogen växer bra nu.
Sol och CO2 göder den. Vattenbristen från i somras kan ha skadat rötterna men framförallt har jordens övre lager torkat ut. Det som sker då är att framförallt lera spricker upp, torrskorpa. Även hösten har varit torr. Man kan se sprickor i vissa vägar som tydliga tecken på att leran torkat mer än vanligt.
Det är min Gubbgissning!
Det är inte bara vindhastighet och vädersträck som är avgörande för skogsskador. Temperatur, nederbörd och om det är tjäle i backen har en stor inverkan på hur mycket stormskador det blir.
Om det är kallt är luften tyngre.
Regn och snö ger ännu tyngre luft.
Snö som fastnar på träden ger större vindfång.
Både regn och snö gör att träden blir tyngre. Det blir mer kraft när träden vajar.
Om det är tjäle i backen så sitter rötterna fast bättre. Påverkar främst gran och vissa lövträd.
Värst blir det om det är blötsnö i samband med storm och det inte är tjäle i backen.
#4 Lasse
Skogen drabbas inte så hårt av torka. Vissa lövträd som kräver mycket vatten drabbas. Barrträd är tåigare mot torka. Det är nyplanteringar och ungskogar som har svårast att klara torkan. Äldre träd har stort rotsystem som gör att de kan suga vatten djupare.
OT
Intressant text här för den som inte tvekar att ta risken att bli på dåligt humör.
https://www.expressen.se/kultur/om-vi-inte-gor-nagot-nu-gar-allt-at-helvete/
Tänk vilket spännande kulturklimat vi har här i landet idag.
Det är nog dags för en svensk Jim Jones att träda fram!!!
🙂
#7
Är det inte lite underligt att kultursidorna numera tagits över av klimatångestmånglarna? Utan någon som helst vetenskaplig utbildning kan dessa breda ut sig med tvärsäkra pekpinnar om hur vi ska tolka det vetenskapliga läget och vilka åtgärder som ska vidtas.
Det är ungefär lika passade som om jag skulle skriva en recension av den senaste litteraturpristagarens samlade verk (dvs noll koll).
Mer OT: Här är 87 diktaturkramare/totalitarister.
https://www.expressen.se/debatt/kor-over-ditt-folk-lofven-for-att-radda-klimatet/
Man kräver helt enkelt diktatur för att rädda ni vet vad …
#8
Ordet underligt är på tok för svagt. Faschinerande, absurt, bissart passar väl bättre.
Jag gräver lite extra nu för kl 19 i kväll kommer Björn Wiman och tillsammans med stans biskop (linköpings domkyrka) Där ska de servera ett ”klimatsamtal” om hur vi ska förhålla oss till den apokalyps som Björn VET SÄKERT redan här här. Denne Björn betraktade en ”allvarligt törstig björk” i somras och beslöt då att bli HÄRFÖRARE mot klimatkrisen. Lyssna här:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=7104837
Känner nästan att Rockström för kliva ner och överlämna titeln Sveriges KlimatJESUS till Wiman.
Det blir nog intressant om än kanske påfrestande att betrakta eventet. En känslostorm som kanske ligger i nivå med Sovjet sent 1910-tal eller Nurnberg dagarna på 30-talet? Jo lite väl otäcka referenser medges.
Om det blir (vetenskapligt säkerställt) kallare snart så blir det otroligt spännande att följa dramats fortsättning.
7 Rolf Mellberg
För att travestera Margot Wallström så tycker jag Anna Hellgren borde stanna i marken…
”marknadsliberala kapitalismens bojor” … De som flyger långt ska skammas skiten ur…
Dags för en kristallnatt för klimatförstörare kanske… ?? ”Man behöver inte vara marxist….”
Nej Anna men det underlättar om man tänker som DU! Som Churchill…NEJ! Enligt Snopes var det Norman Thomas amerikansk socialist som presidentkandiderat 1932 som sagt att framtidens fascister kommer kalla sig antifascister…. Jaha skaran som önskar klimatdiktatur utökas… Så fullständigt överraskande… The Copycats shall rule the world…
Jag läste en artikel på NRK för ett par veckor sedan, som jag inte hittar igen, att de skulle använda ledningsgator som jordbruksmark. Så vi kanske borde odla marken under ledningsbanorna. Är marken svårodlad så kanske julgransodling fungerar.
Läste i Aftonbladet att elbussarna i Umeå stannar i kylan.
En företrädare för bussbolaget beklagar och säger att bussarna inte klarar den extrema kylan.Det var minus 20 grader.Allting är extremt,minus 20 får väl anses vara en ganska normala grader däruppe.
Här nere på västkusten händer det att det blir det.
Knappast något konstigt med det.
#4 #6 Äldre skogar med etablerad mykorrhiza klarar torkan bättre än nyplanterad, då svamparna med sina fina myceltrådar gör att vatten på ett effektivt sätt kan tillgodogöras träden även vid torka.
#13 Christer E
Mest synd är det om chaufförerna som tvingas klä sig något alldeles extra för att klara kylan. Dubbla täckbrallor är ett exempel. Vore intressant få veta hur elbilarna har klarat av minus 30 som det varit länge nu i Norrlands inland.
OT. Green energy blues:
https://www.bostonglobe.com/metro/2019/01/23/green-energy-blues-town-that-sought-something-about-climate-change/XiNySqj81IimsF7jJ36IFI/story.html?event=event25
Sven #9
Tänka sig att dom här, får vi anta, jätteprogressiva människorna inte lyckats få med ett enda ”osvenskt” namn. Kan bero på att dom inte känner några såna förstås, men annars är det väl rimligt att anta att såna människor ofta har erfarenhet av vad diktatur innebär, det brukar åtminstone uppges som skäl för asyl.
#9 Sven
Även om Therese Krupa Syllner, Hormoner & Hemorrojder och Malin Poppy Darcy Mörner, Poppyloveyou har undertecknat artikeln som har upproret måttlig tyngd eftersom den viktigaste influensern, fröken Ingrosso, inte deltar.
Tror att du tänker lite fel här Magnus.
Även om stormar med kraftiga byvindar ”härdar” rotsystemen så vill jag påstå att man inte bara kan titta på ”spikarna” när man bedömer stormhärdigheten,
Rotsystemen utvecklas varje dag under växtsäsongen och all vind, även svagare vindar påverkar utvecklingen.
Hade nog varit mer intressant att titta på ett ”integrerat värde” (riktning, vindhastighet) över tillväxttiden för aktuell skog.
Svar 9
Det är alltså så att svenska folket lyssnar på ett antal jubelidioter, detta är s k influensers.
Det tjafsas om alternativ media etc och faran med detta, men korkade bloggare är det verkliga hotet mot kunskapsnivån i vårt samhälle.
Sven #9,
Ropen skalla! Mer diktatur åt alla!
Kraven på mindre demokrati och mer diktatur sprider sig som en farsot i vårt land. Varje väderhändelse (storm, torka, översvämning, kyla, snöoväder) bara matar denna fanatism och längtan efter ”en stark man”. Och det oroande är att denna klimatfascism utan betänkligheter ges plats, och promotas, i tidningar och etermedia.
Kommer vi att ha någon demokrati kvar om fem år? Eller kommer man att tillåta ett grönt ”machtübernahme” för planetens skull innan dess? Människors individuella frihet och det kritiska tänkandet står inte högt i kurs idag.
Allmänt fr Skogsforsk:
”Större risk för vind och snöskador efter höggallring
Försöket i Kolfallet hade som framgått klarat sig mycket bra från vind- och snöskador. I de tre avbrutna Skogforsk-försöken var omfattningen av vindfällning och stambrott betydligt högre på höggallrade ytor än på låggallrade. Även andra försök har visat att höggallring ökar skaderisken.
Den större risken för vindskador efter höggallring kan förklaras av att de grövre och högre träden är de träd som är mest vindstabila inom ett bestånd. När dessa träd tas bort ökar påfrestningarna på de kvarstående mindre träden som inte kunnat utveckla samma goda vindstabilitet. Vid höggallring lämnas dessutom de klenare och mer snöbrottskänsliga träden kvar i beståndet.
Generellt sett ökar gallring risken för vind- och snöskador under de fyra-fem närmaste åren efter ingreppet. För att gallring ska bli lönsamt i en beståndskalkyl med ogallrat krävs att de gallringsrelaterade skadorna blir små. Höggallring och starka gallringsstyrkor (>35 %) är extra riskabelt.”
#9 Sven
Tack Sven, det där var nog ”all time high”….. öh.. jag menar low. Symptomatiskt att i världens kanske mest jämställda land så får en sådan här våldsamt känsloladdad fråga, en total överrepresentation av kvinnor. Något för Jordan P att teoretisera över.
Sen utmålas vi svenskar som bland de värsta (lutherska) syndarna i välrlden. Helt sjukt.
Jag är mycket stolt över jag och min generation har byggt kanske världens ledande samhälle vad gäller resurssnålhet och energieffektivitet. Det här uppropet är en förolämpning av alla de miljö-goda krafter som verkat i minst ett halvt sekel. Fast nu har miljörörelsen flippat ut.
Sen detta med klimatflyktingar, det är ju löjeväckande. Enorma mängder människor ligger illa till på grund av SKENANDE BEFOLKNINGSTILLVÄXT, främst i Afrika och länder med människor underkastade ISLAM. (Kolla Jemens tillväxt, från 8 milijoner till 30 på 40 år om jag minns rätt)
Ett kallare klimat kan bli en oerhörd katastrof om 10 år säger Zharkova, får se om hon får rätt.
OT Har just varit ut på en cykeltur. Träffade inte så många cyklister, är ”extremt” kallt just nu här i Luleå, minus 20 grader. Men vill bättra på min syreupptagningsförmåga. I en nyligen presenterad forskningsstudie så fick man veta att 46 procent av svenskarna mellan 18 och 74 har 34 i testvärde. En syreupptagning som behövs för att gå en rask promenad i tio minuter utan vila, inte mycket mer än vad man behöver när man sover. Inte konstigt om man blir trött då. Testvärdet blir bara sämre och sämre. Det är en fråga som politikerna borde ta i. Hjärnan behöver mycket syre, sätt riksdagsledamöterna på en testcykel.
Magnus Cederlöf! Det skulle inte förvåna mig om din sagesman faktiskt har rätt. Skog/träd faller mest där vinden får plats att ”ta i”, D v s från kanterna av KALHYGGENA. En öppning för väg kan också gynna trädfällning.
Eg handlar det om vanvård av skogarna. Våra skogar har präglats av människans eldbruk sedan istidens slut. Detta innebär att markbränder tuktar trädens höjder så att topparna ligger på samma höjder. Detta visste de kloka forntidsmänniskor som brukade skogarna och de utvecklade blädningstekniken. Man tog FÖRST alla träd efterhand topparna stack upp över omgivande träd. Då får vindar mindre grepp på enskilda träd. Alltså färre fallträd.
Skogsbruket måste också anlägga korta övergångszoner om man kalhugger, d v s kortaste träd närmast kanten och så ökande längder in mot ”skogen”. Då kan trädfall begränsas, men inte lika mycket som vid ”blädning”.
Det andra problemet som bidrar är den destruktiva granen. Denna art står på plattfötter, och kräver stark tjälad mark för att klara stormar. Arten är ju också en tundra-art och borde inte finnas annat än där. Gran klarar heller inte markbränder utan dör då (tall, ekblandskog etc överlever i regel markbrand). Granen är nordens äldst kända trädslag och daterad till 22000 f kr i Nordkalottens kusttrakter. Men granen hölls borta av människans eldbruk, då inga jaktbara djur levde av något som hade med gran att göra. Så är det än idag. Djur söker skydd i granskog eftersom den finns, men de livnär sig INTE av gran eller inne i granskog. Gran faller således lätt.
Vill man minimera översvämningar, trädfall, grenbrott, förgiftning av vattendrag/sjöar och haven, och höja grunvattennivåerna (krävs då även återställanden av dikningar och våtmarker), så skall man plantera tall och ek-blandskog. Contorta och gran innebär närmast skadegörelse. Regelbundet ANLAGDA markbränder är en grund. Samt börja BLÄDA vid avverkningar. Skadorna i skogen är dock så omfattande att det tar minst 100 år innan blädning gör positiva avtryck, dock återkommer säker mängder med rödlistade arter.
Förutom det lätta illamående som infann sig när jag läste artikeln som ropar efter införande av klimatdiktatur fick jag även en känsla av att vi här har att göra med ett gäng människor som inte riktigt lever som de lär.
Det räckte med att gå in på en av dessa bloggar för att få det bekräftat. Trendsteffe lever på att promota heminredningsdetaljer, något som givetvis bidrar till väldiga utsläpp när trendkänsliga människor konsumerar prylar som inte behövs bara för att någon säger att deras hem är omodernt nu då det inte går i limegrönt. Skriver man rubriker av typen ”Formexmässan – prylarna du bara måste ha i vår” så kanske man inte är rätt person att ropa på konsumtionsbegränsande åtgärder.
Trendsteffe har det senaste två åren varit i New york (två gånger), Milano (två gånger), Berlin (nej, han åkte inte tåg då han postade bilder från flygplatsen), Hong Kong, Saigon, Bryssel, Barcelona, Miami, Chicago, Los Angeles, Hamburg, Seoul mm.
Denne man skriver alltså under en artikel där det står ”Vi behöver någon som gör flygresan orimlig för plånboken i jämförelse med tåget. Eller ge oss en flygkvot! Vi kan uppenbarligen inte hantera friheten.”
Dubbelmoral?
Det står Steffe fritt att minska sitt ganska markanta koldioxidavtryck per omgående, så varför inte börja där?
Jag är övertygad om att de flesta övriga undertecknare har liknande ”synder” på sitt samvete då de som influencers lever på att skriva sponsrade inlägg om produkter och upplevelser. Vore kul om någon orkade vada genom dyngan som postats av undertecknarna och sätta samman ett svar.
Öppet mål är bara förnamnet.
Artikeln i #9 åsyftas i min förra post
Aningen OT men hör till diskussionen.
Medias medverkan till klimathysterin är märkbar, men subtil ibland. HBL har i minst två månader varje dag (99,9% confidence), haft någonting om eller i annat sammanhang nämnt klimathotet eller följder därav. Som journalister, kåsörer och kolumnister tillåts skriva blir det ofta helt eller delvis fake news.
Samtidigt kör tidningarnas förbund en annons i HBL som heter ”Vem viskar nyheter i ditt öra”.
Dom felaktiga nyheterna om stadstemperaturerna korrigerades på uppmaning av mej. Däremot ingen reaktion på spinnet om Greta. Journalisten sade sej vara medveten om saken men ”Greta nyheterna” fortsatte utan bakgrundsberättelse.
Annonsen om Fake news har varit inne i tidningen titt som tätt. Det är kanske inte så lätt att se bjälken i sitt eget öga.
Tyvärr lyckas jag inte få med bild av annonsen eller sidan med annonsen. Den finns i HBL av idag.
Om träden faller så kan det också vara brist på tjäle.
Hur såg det ut före stormen-hade tjäle etablerats?
EX pressens debattartikel är väl intressant. Influencers som ser sig själv som moralens och klimatets väktare. Mest damer som har tid och ork att driva egna rörelser. Lönsamt med bloggar?
Men det är väder för inomhusaktivitet så varför inte?
Men kolla för all del inte alarmisternas prognoser!
Solens inverkan kommer snart att ge oss värme!
Tack Mats för att du tar fram och presenterar fakta.
När det gäller trädfällningen av Alfrida är den i mitt område strax söder om Forsmark lägre än de stormar som drog in 1959 och 1969. Vi tog bort en hel del träd på tomten 2015 och nu föll en av de tallar som vi lämnade kvar.
När jag åker omkring runt Östhammar tycker jag mig se både granar och tallar som fallit.
Att elavbrotten ökar kan vara ett resultat av att det dragits nya ledningar till tidigare strömlösa fritidshusområden. och att man av ekonomiska och estetiska skäl inte gör tillräckligt breda ledningsgator.
Dessutom är det väl så att ju längre tid som gått sedan senaste stormen, desto fler träd faller.
Glömde nämna; den 9 november 2018 recenserade Trendsteffe den nya VIP-loungen på Arlanda. Tyvärr var den inte lyxig nog och fick bara en tvåa i betyg
”Sorry – can I say something blunt? It feels a little to much like Scandic Hotels to be the number one travel lounge in the country. I am also missing sockets for work, if work is important…
Lastly, I talked to another journalist about the services offered. Where is the bed for resting? Where is the prayer room? Where can a pop star like Madonna get her hair done? Or get a massage?”
I ärlighetens namn kommenterar han även avsaknaden av solpaneler inomhus (!).
”I do lack a sense of sustainability. This is 2018 (almost 2019) – where are the solar panels?”
Nu är alltså mannen som tycker synd om de förstaklassflygande VIP gästernas torftiga lounge klimataktivist.
Kan man vända 180 grader snabbare än så utan att få whiplashskador? Trendkänslig är han ändå den gode Stefan.
28 Guy
…Apropå stadstemperaturer Stockholms obs nu ca -3C Min -5,5C Tullinge -7,8 Min -14,4 Åby sö Uppland -10 nu lägst -12,8C Söderhall vid E18 SÖ Uppland -9,8C MIN -13,7 Och så sitter några innerstadsmuppar och ojar sig över en halv grad… Om de visste hur mycket varmare det är DÄR just nu så skulle de inse att helveteselden är där och nu…. Ska ta båten österut FVB till Esbo borde köpa termometer och jämföra men det finns väl sajter…?
Apropå diktaturkraven, marxistleninister har ju länge levt på myten om Stalin som pervers, Lenin och Trotsky var riktigt trevliga typer däremot. Idag vet vi bättre tack vare att arkiv från sovjettiden öppnats upp. Stephen Kotkin, amerikansk historiker, har en ny jättebiografi om Stalin, två, av tre, volymer ute, rekommenderas, räcker läääänge som läsning, och finns i Kindle store. Som uppmjukning finns han även på bl.a. youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=3MzPzfEVjNE
Om statsideologi och jagande av oliktänkande som vore det hot mot statens säkerhet
Hur man tillsätter utredningar som försöker få allt kritik mot klimathets att framstå som något så hotfullt för att det skulle vara högerextremister bara som är kritiska som några Stalin skulle tagit itu med på sitt vis. Det är så obehagligt att man mår illa.
Alltid brilliante Mark Steyn i att formulera sig:
https://www.youtube.com/watch?v=bTM13sI2BFQ
Lite om Parisöverenskommelsen, självutnämnda nobelpristagare som Mann och lite annat.
Hur bara svaga idéer inte tål att de granskas osv.
Totalitära tendenser att förbjuda att ens försöka falsifiera forskningen om klimatet.
Och hur vetenskapen inte alls är fastställd och klar i ett så komplext ämne som klimatet.
Motionsspåren i Sverige ligger ofta i skogar som kommunerna köpte upp för 40-50 år sedan. Det vill säga på den tiden då det rådde obotlig optimism om framtiden och därigenom såg kommunerna ofta ett stort behov av ha tillgänglig mark för framtida bostäder, fabriker, fritidsanläggningar, skolor med mera.
Med få undantag är dessa kommunägda skogar i dag kraftigt misskötta. Ruttna granar finns ofta i tusental runt ett motionsspår. Där vistas folk långt mer än ute i privatägda, välskötta skogar. OM referensramen under senare år på grund av detta blivit att de kommunägda, kraftigt misskötta skogarna blivit normalen är det fullt förståeligt att folk reagerar efter en vind av kulingstyrka. Då ligger alltid massvis av nya träd på marken, ofta rakt över motionsspåret.
Hade kommunerna skött sina skogar bättre och sågat ner alla dessa tusental av ruttna träd då hade det sett annorlunda ut än i dag runt motionsspåren där folk vistas.
Och här hur BarackObama.com hade rena ”wanted” som i cowboy-filmer över de som var skeptiker som han menade förhindrade framsteg
https://www.youtube.com/watch?v=EmDeqrTemBg
Mark Steyn är med här också och menar nonsens att hålla på med klimatet 2100 med de akuta saker som finns. Judith Curry och senator Cruz leder samtalet.
En redaktör McKnott för tidskriften Science menade att debatten är över och avslutad
Tidskriften Nature publiserade ”climat justice more important than democrazy” från några forskare.
2009 skulle John Kerry menat att forskare förutspått att arctic skulle vara isfritt 2013 redan, vilken detta förhör var intressant så det var dec 2015 och inget hänt.
Dessa totalitära tendenser att tysta all opposition – känns direkt overklig.
Det är Steyn menade – det är inte vetenskap längre.
Börjar till och med journalister se det absurda i det hela !!
https://www.svd.se/1500-privatplan-till-davos–ironiskt
#tyvärr angriper de absurditeten från vänster, dvs att världens makthavare borde tagit sig till Davis med atlantångare och droska istället.
Råkade klicaka in på någon TV-kanal för några daga sedan. Där pågick ett barn/ungdomsprogram och en intervju med Greta Thunberg. På en text under stod det: ”Greta till Davos på spår”. Kanske åkte hon tåg då. – Men alltså, klimatalramismen möter oss överallt.
Såg också någon som postat en bild på FB där det framgick att man på biskolorna får lära sig att koldioxiden bilder ett lock runt jorden som stänger inne värmen och höjer temperaturen.
Dessa nio steg minskar risken för stormskador enligt Holmen
1, Rensa diken
Underhåll dikessystem så att markvattnet inte stiger och ger ytliga rotsystem.
2, Röj när träden är 2-3 meter höga
Röj skogen när träden är 2-3 meter höga så att huvudstammarna tidigt kan utvecklas symmetriskt. Läs mer om röjning.
3, Tidig gallring ger stormfast skog
Gallra tidigt och inte för hårt för att skapa en stormfast och värdefull skog. Undvik gallring i skog högre än 20 meter. Risken för vindfällen är störst i nygallrade bestånd och ökar ju högre träden är. Läs mer om gallring.
4. Behandla mot rotröta i samband med gallring
Träd som angrips av rotröta blir stormkänsligare samtidigt som virkeskvalitén sjunker. Genom att använda rotrötehämmande medel vid gallring i Uppland och söder därom undviker du att din skog drabbas av angrepp av rotröta.
5, Avvakta med gödsling
Gödsla inte direkt efter gallring. Vänta omkring 5 år.
6. Spara lövträd
Viss lövinblandning i barrskogen är positivt.
7. Vänta inte för länge med skörden
Slutavverka tidigare i vindutsatta marker och anpassa hyggenas belägenhet så att angränsande skog inte exponeras i onödan. Se upp med hyggeskanter exponerade för vind då de lätt kan blåsa omkull. Gran är mer stormkänslig än tall och därför bör du inte vänta för länge med att föryngringsavverka granskog på god mark. Läs mer om skörd.
8. Fröträd eller skärmträd?
Avser du så småningom att självföryngra? Tänk då på detta redan vid gallringen och gynna framtida frö- eller skärmträd.
9. Försäkring?
Se över om din försäkring täcker stormskador.
OT men se upp med big brother
https://wattsupwiththat.com/2019/01/24/microsoft-now-decides-if-climate-change-news-or-other-content-is-reliable/
Nu verkar det iofs som det är en sk ”plugin” för Microsofts browser ”Edge”, men det är väl bara början.
Kommentatorn #31
Ja, verkar vara en tvättäkta hycklare.
Apropå det, rätt tröttsamt nu när var och varannan journalist tävlar om att skriva om flyget och att det är kört om vi inte börjar leva som asketer.
Skogsmannen #19:
Intressant aspekt på det hela. Jag ska försöka göra en analys av datat med din hypotes som utgångspunkt. Men det får bli vid ett senare tillfälle.
Någon gång i slutet av augusti kom en rätt stark vind från söder, där jag var i Värmland. Det höll sig i några timmar, och fällde massor av träd, fläckvis . Riktningen var ovanlig.
#13
Som gammal umebo får jag nog anse att minus 20 ändå är relativt ovanligt även i kalla Umeå. Speciellt på senare år. Bodde 2 år på västkusten i Halland. Det var då inte i närheten av några 20 minus på de två vintrarna. Men visst bör de ha elbussar dimensionerade för kalla temperaturer i vårt land, eller går inte det ?
Är det undersökt i vilken riktning ledningsgatorna är dragna? Kanske har man otur så att ledningarna som drabbats ligger i någon speciell riktning. Någon tradition eller ortogonalism när skiften, vägar mm styr..
Kanske träd har olika hållfasthet och grenverk utvecklade i olika riktningar beroende på att solljuset inte strålar lika 360 grader runt ett träd. Trädet kanske tar en evolutionär och lönsam risk att inte slösa på att vara lika starkt förankrat i alla riktningar.
Kanske inlandsisens riktning eller havets tillbakadragande format marken och hur stenar ligger i marken?
Nu blev det lika komplicerat som att räkna ut temperaturen till år 2100
#46!
…”Kanske träd har olika hållfasthet och grenverk utvecklade i olika riktningar beroende på att solljuset inte strålar lika 360 grader runt ett träd.”..
Enligt min erfarenhet – ja, men om trädet vuxit i en kantzon eller i beståndet är av större betydelse (mest utpräglat i granskog).
…”Trädet kanske tar en evolutionär och lönsam risk att inte slösa på att vara lika starkt förankrat i alla riktningar.”…
Evolutionärt, tja det kan man väl kanske säga. Min uppfattning (hypotes) är att ett träds rotsystem förstärks utifrån vindexponeringen under dess tillväxt.
Markbeskaffenhet har absolut betydelse. Näringsfattigt ger djupare/större rötter, näringsrikt ger mindre rötter. Stenar i marken kan i viss mån verka som armering, men ger nog mest tyngd åt rotpaketet. Det värsta är gran på åkermark som oftast är näringsrik. Då blir roten mest bara som en kula (funkar då som en kulled – inge bra alltså)!
Skall man plantera gran i vindutsatta lägen bör man ha en ”stormkappa” av björk ytterst. Det räcker med två-tre trädrader för att praktiskt taget eliminera risken för stormfällningar.
Att odla i ledningsgator är med förlov sagt rent nonsens. På odlad mark finns av naturliga skäl inga gator, och i skogsmark är det sällan odlingsbart. Större delen av Sverige har aldrig odlats, på goda grunder.
Julgranar skulle kanske kunna gå, ja.