Mankell och vindkraftverken

wind-turbine-and-house
Författaren Henning Mankell vill inte att Skurups kommun bygger vindkraftverk nära hans hus. Han har absolut inget emot vindkraftverk och har inga problem med att de byggs i närheten, men han vill kanske ändå inte ha dem ända in på husknuten, meddelar hans ombud, Inke Nordström. Ända in på husknuten betyder i detta fall 548 meter från huset, vilket i och för sig är en bra bit.
En stor del av problemet är dock att landskapet förfulas, anser Mankell och flera andra med honom. Även föreningen För Romeleåsens livsmiljö anser att vindsnurrorna kommer att dominera hela landskapsbilden. Föreningen efterlyser seriösa beskrivningar av konsekvenserna för miljön och de boende.
Skulle du vilja ha ett 150 meter högt vindkraftverk 600 meter (minimiavstånd) från där du bor?
(OBS att bilden ovan inte hör till artikeln. Den kommer från sajten www.windenergyplanning.com.)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Jag förstår Mankell. Ett vackert uråldrigt kulturlandskap……..och mitt i hela härligheten någonting som ser ut att komma från någon dålig Science fictionfilm.
  Vem vet, Mankell kanske inspireras till att skriva ytterligare en bok om Wallander……..”Den Gröna Talibanen”
  Varsågod Henning, där fick du bokens titel gratis, bara att sätta igång att skriva! 😉

 2. Vindkraften, denna överskattade energiresurs, tycks äntligen närma sig luppen för närmare granskning. Och den granskningen kommer den inte att klara om någorlunda hederlighet upprätthålls i debatten.
  Det gläder mig!

 3. Magnus Andersson

  Sant. 548 meter är i detta sammanhang snarast nära.
  Vindkraftsverket lär höras inom 2 km från turbinen, och i medvind 3 km. Man har där även lågfrekventa s a s ohörbara ljud men som vi människor påverkas av.
  Frankrikes medicinska akademi har krävt förbud för uppförande av vindkraft närmare än 1500 meter från bostäder [1], och Dr Nina Pierpont, som för några år sedan gjorde en internationell studie på hur människor nära vindkraftverk påverkas, menar att de inte borde få byggas inom 2 miles (drygt 3 km) från bostäder [2].
  Pierpont, som också fann att 8 av 10 närboende fick fysiska och/eller psykiska men, driver nu denna sajt:
  http://www.windturbinesyndrome.com
  Rent krasst kan man nog räkna med att Mankells nattsömn kan bli förstörd om han får vindkraft så nära sig. 
  (Sen kan det nog t o m vara en nackdel att ha blinkande vindkraft längre bort men inom synhåll.)
  Jag antar att Mankell borde kolla med s a s land-vindkraftsbekämpande organisationer om det finns något att göra. Dels finns landskapsskydd.se . På http://www.wind-watch.org finns nog tips under rubriken ”WHAT TO DO when your community is targeted”.
  Hoppas att någon (här kanske Christoffer och/eller andra?) kan ge honom råd och tips. Jag önskar honom verkligen lycka till! (Är glad att jag hittills sluppit sk*ten.)
  ——-
  [1] http://www.windaction.org/news/2218
  [2] http://www.rochesterconservative.com/blog/wind-turbines-whip-up-health-fears
  Texten i [2] har jag förresten översatt, här:
  http://klimathot-gameover.blogspot.com/2008/11/vindkraft-som-ger-ohlsa-blir-dyrare-och.html

  Att vara emot vindkraft tycks förresten ha blivit en förbjuden sak (*), precis som att anse att data i vetenskapen falsifierar att vi har en kraftigt förstärkt växthuseffekt och att man inte får kritisera de rena fel IPCC antagit och antar. (Här kan jag faktiskt tänka mig att kulturpersonlighet som t ex Mankell tenderar att  vara opportunister beträffande vindkraft, och i så fall kanske han tvingas inse något nu…?) I filmen The Age of Stupids, med den vetenskapligt outbildade charlatanen Mark Lynas — som ju är en klimat-popfigur — som faktaansvarig, anklagas kritiker av vindkraft att vara orsak till enorma katastrofer som påstås inträffa fram till 2050 (fast IPCC säger iofs att inget dramariskt eller kostsamt sker före 2050…). Det är nog som med alla religioner med denna politiska sekulära religion, nämligen att man är snar att söka syndabock inför utlovat Harmageddon. En bra recension av The Age of Stupids fanns förresten här:
  http://www.spiked-online.com/index.php?/site/article/6359/
  (*) ”förbjuden” skrev jag… Tänker man efter är väl detta något rätt totalitärt i vår nutid.

 4. Christopher E

  Här måste jag säga emot dig, Maggie. Knappt 600 meter är inte ”en bra bit” med dessa storlekar och de nya, starka blinkljusen. Snurrorna är större än exemplet på din bild, och effekten från Mankells hus lär också se liknande. 600 meter är i detta sammanhang verkligen intill husknuten. Jag kan personligen intyga att 150-metare är störande på 6 km avstånd, mer på natten än på dagen. Lamporna är värst. Nu tänker de bygga nya 4 km bort…
  Mankells trädgård och alla rum med fönster åt det kommer att blinka i ilsket rött hela nätterna. Det är också nära nog att swoschandet från bladen kommer höras i och kring hans hus.
  Det är inom det avstånd man vet att stora isklumpar flyger från bladen vid nedisning. Det är också inom det avstånd delar kommer att flyga vid ett haveri likt det som var i Danmark.
  Mankell är rik nog att flytta, men många har inte den möjligheten. I synnerhet som marknadsvärdet på huset faller som en sten när omgivningen ruineras. För att få profitera på subventionerna, så sk-ter exploatörerna i de boende, för att uttrycka det brutalt. Markägaren har antagligen mutats med bortåt 100 000 kr per år/snurra för att upplåta mark.
  Jag gillar inte det här med ”har inget emot vindkraft, men inte hos mig”. Var konsekvent och var emot vindkraft i alla lägen. Det är alltid någon som får sin miljö förstörd.
  Jag håller med Labbibia, det positiva kanske är att vi få en folkkär författare på vår sida… bra titelförslag! Här i Halland har vi den mycket populäre (åtminstone lokalt) vissångaren Alf Hambe som hjälpt till med opinionen mot havsbaserade snurror.
  Maggie, var detta svar på vad jag tycker om snurror 600 m bort…? 😉

 5. Christopher: 🙂 Det är ok att säga emot. Jag är lyckligt lottad att INTE ha några vindsnurror i närheten. Och jag är emot vindkraft i alla lägen. Ja, utom vid segling förstås. 😉

  Jag skulle inte ens vilja ha en vindsnurra inom synhåll, så fula är de.

 6. von ljungberg

  Mankell visar sitt rätta jag
  Han Mankell är ju känd för att vara en politiskt korrekt vänstersnubbe, med solidaritet med afrika och för en bättre miljö. Han liksom värnar om de goda värderna för människa och natur.
  Nu när ett av de goda värderna -att värna om en bättre miljö, ska bli mer än prat en rödvinskväll, då blir det problem i huvet på den politiskt korrekte författaren. Och då blir det också tydligt hur genuina hans ”fina värderingar” är. Han har inte tidigare protesterat mot vindkraft, fast andra har drabbats på det sätt han drabbas nu, utan det är först när han själv råkar ut för det som det blir liv i luckan.
  Nej, visa nu Mankell att du är beredd att avstå på det privata planet för en global solidaritet, för de riktigt fina värderna att vi alla måste avstå något för att värna om om vår miljö. Det är också en solidarisk handling för de fattiga i Afrika

 7. Christopher E

  Magnus A.:
  Det finns ju alltid Svenskt Landskapsskydd också.
  Maggie;
  De enda tillfällen jag kan tycka vindkraft är OK är för isolerade platser där ingen ström tillgänglig. Men då rör det sig om små snurror. På en långfärdssegelbåt också, för all del, men de dånar obehagligt och är ganska läskiga om man måste upp i riggen och fixa något. Själv föredrog jag solceller på min långseglare för de mycket små elbehoven (som radio och någon enstaka gång lanternor). Vi hade inget kylskåp och kabinbelysningen var fotogen.
  (Jo, jag vet du menade segel..)

 8. Jag har bott i Skurup och jag är glad att jag slipper se dom där nu. Det räcker med Skylla och Kharybdis som står på toppen av det berg jag ser dagligen från mitt fönster här i Malung nu. När vinden ligger på tycker jag mej kunna höra dom trots att de är över en mil härifrån.

 9. Olaus Petri

  Som von Ljungberg skriver så är det patetiskt hur rättvisans och solidaritetens apostlar värjer sig för de goda lösningarna när de hotar att närma sig den egna stugknuten. Alltid är det någon annan (än en själv) som är bättre skickad att axla de riktigt tunga bördorna för kollektivets väl och ve.
  När Mankell berättar om ”sitt Afrika” kommer man för övrigt mer att tänka på en rödrock iklädd tropikhatt, som i bärstol bärs runt av tacksamma och glada men okomplicerade infödingar, än på någon som enbart är där för att dra sitt strå till stacken.
  Den enda lösningen på problem av det slaget som vindkraften reser (de är bra om de står någon annan stans), är att sätta upp dem där de mest väderspända vindkraftsvännerna har sina boplatser. Då skulle problemet försvinna av sig själv tror jag.
  Kanske en snurror på Söders takåsar skulle göra susen?

 10. Tege Tornvall

  En intressant tävlingsform vore att låta stora vindkraftverk snurra maximalt och sedan släppa iväg ett rotorblad. Det som flyger längst vinner.
  Tege

 11. Inge

  På Gotland propagerar kommunledingen för en ökad utbyggnad från 100 MW till det tiodubbla inom 10 år och motiverar med att 330 jobb skapas totalt samt att delägarskap ger vinst till Gotlänningarna. Man hänvisar också till en undersökning där endast en liten del visat motvilja mot vindkraften.
  Frågan är ändå om inte turisterna kommer att tappa sin goda vilja med en sådan utbyggnad, det kan komma direkt eller efter hand? Jag vet inte.