Klimat – ett utslitet argument

Ingemar Albertsson på konsultföretaget Enact säger att klimat håller på att slitas ut som säljargument. Folk har helt enkelt tröttnat. Likaså tycks hypen kring ekologiska produkter ha avtagit. Genomsnittskonsumenten handlar hellre lokalproducerat än ekologiskt. Ingemar Albertsson grundar sina påståenden i den omfattande nordiska konsumentundersökningen Climate Focus Nordic.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Urban

  Är det inte det jag sa tidigare att allt går att sälja med mördande reklam!!

 2. Peter Stilbs

  Jag frågar mig varje dag om folk inte är riktigt navlade, med alla dessa referenser till klimatet, när man i verkligheten talar om energiförbrukning, eller möjligen refererar till ekologisk odlings eventuella energibesparingar.
  I morse kom en mycket intressant artikel bland NASA’s utskick, om Maya-folkets undergång och dess troliga mekanismer – bl.a. att de troligen genom skogsavverkning förändrat närklimatet – tänk – UTAN koldioxid !  Vad säger då Ruddiman om det ?
  http://science.nasa.gov/headlines/y2009/06oct_maya.htm?list198505

 3. GunnarEklund

  #1
  T.ex. konserverad gröt

 4. GunnarEklund

  Rätt OT men intressant kanske?
  http://www.nyteknik.se/special/teknikutbildningar/article651262.ece

 5. Christopher E

  Detta är precis vad jag väntat på, konstigt att inte folk tröttnat tidigare… en av de saker som pyser bort klimatbubblan.
  Det är trender i allt, just nu är Anna Anka mycket större än Al Gore…

 6. Håkan B

  Gunnar Eklund #3
  Yes, till slut lyckades faktiskt detta! Martin Olsson i samarbete med saligen avsomnade AB Trafikrestauranger sålde faktiskt just konserverad gröt under julveckorna några år på 90-talet.
   
  Och visst, det är självmord att slita ut ett begrepp som ”klimatet”!

 7. Jag brukar kolla vädret på yr.no.
  Läste nyss ett inslag där om hur media hellre visar bilder på översvämningar och ”snabba katastrofer” än långsam död…
  … det handlade visserligen om hur klimatet påstås döda både snabbt och långsamt, men läs de här citaten:
  ”De langsomme katastrofene gjør seg ikke like bra i mediene”
  ”Men dette handler om så mye mer enn mangel på regn, understreker Helland: Økte matpriser, en krig i Somalia som lammer hele regionen, – og et internasjonalt samfunn som er opptatt av andre ting.
  – Hvor mye som skyldes klima og tørke, og hvor mye som skyldes andre ting, er uklart.”
  Tack!

 8. UnoK

  Ja, det verkar som ”klimat” nått klimateriet.
  Och inte blir katastrofrapporterna i klimathänseende hjälpta av ”vetenskapens”, ”escperternas”, myndigheternas skrämselpropaganda vad gäller svininfluensan. Denna verkar svenska folket ha tagit med (befogad) ro.
  I övrigt föredrar jag, som Christopher E, Anna A framför Al G.

 9. Peter

  Men…men.. det är ju mycket värre än vi trott!!! 😉

 10. Labbibia

  Absolut.
  Vad gäller själva ”klimathotet”, så lade Aftonbladet ner det som säljargument redan i våras. Expressen är ju också nästan helt utan klimatkatastrofvisioner numera.
  Bara K.B och S.B på de stora morgondrakarna envisas fortfarande. Men förr eller senare får nog även deras chefsredaktörer nog av tramset.
  Vem vet, ett fiaskobetonat Köpenhamn i kombination med en riktigt kall vinter, kanske gör susen?

 11. Labbibia # 10
  DN lägger av bums. K. B .blev totalsågad på Klimatforum i lördags. Visserligen med konkurrenten S.B. från SvD på plats, men ändå…
  Man kunde även ana att S.B. insett vilket ansvar hon har…
  Jag var inte där, men såg sändningen på SVT24 idag.
  De två herrar som flankerade S.B. gjorde ett naivt och blekt intryck. En som fått ett jobb, och en som satsade på en ny affärsidé. Ingen av dom producerar något mervärde. Båda lever på en populär trend. Dom borde bli momsbefriade och drabbas av en populismskatt… Dubbelironi på slutet 🙂

 12. GunnarEklund

  #7 Uffeb.
  Läser man Peter Nilsson så filosoferade han om att vi inte  hade utvecklats  till vad vi är idag utan de ”katastrofer” som har drivit fram nya talanger genom att  radikalt förändra omvärlden. Det gäller oavsedd hastigheten. ”Det man inte dör av blir man starkare av” tycks ha gällt i stor utsträckning

 13. Labbibia

  Uffeb # 11
  Oj, det var intressant!
  Vad sades? Svt 24? Kanske går att se det på webben? Minns du vad programmet hette?
  Många frågetecken, vore hemskt tacksam om du klarar att räta ut några av dem. 🙂

 14. Labbibia #10
  Kvällspostens krönikör Kent Hansson är också trött på ”miljöhotet”: http://www.kvp.se/nyheter/1.1733374/kent-hansson-det-verkar-som-om-experterna-njuter-av-att-skramma-folk

 15. Labbibia

  Börje G
  Tack för intressant länk. KVP och Expressen har väl samma ägare? 

 16. Steve

  Och Drudgereport länkar just nu:
  SNOW PILING UP: Idaho school kids enjoy ’earliest snow day in history’…
  http://www.ktvb.com/news/nearyou/woodriver/ktvbn-oct0509-wood_river_power.1e96b181a.html
  Colorado ski resort boasts ’earliest opening day in 40 years’…
  http://www.denverpost.com/extremes/ci_13498572
  Vegas ski resort to open ’earlier than it ever has’…
  Som tur är vet vi ju alla att det här bara är väder.  Det har inget alls med klimatet att göra.

 17. Steve #16
  Håller med dig. Och fattar att det inte var ironiskt menat.
  Alperna har nu problem med snöbrist såg jag nyss på TV när slalomlandslagen får köra korta pass på den lilla snö som finns.
  Samtidigt som jag inte kunnat spela golf på tre dagar på grund av tidig snö och kalla nätter…

 18. karlsson

  Snart står vi där med ännu en utebliven katastrof.
  Jordens överbefolkning som under 60 talet var en akut kris – blev ingen kris.
  Det tredje världskriget -atomkriget kom aldrig.
  Skogsdöden som på 70 talet skulle ödelägga hela landskap – har uteblivit.
  Varför blir det så fel, när dom vill så väl, alarmisterna, dom som vill styra och ställa, tala om vad alla andra ska göra.
  Kanske för att verkligheten inte passar in i teoretiska tankemodeller, eller moderna datamodeller. Kanske naturen klarar sig själv, vad gäller klimatet, kanske teknisk utveckling leder till förbättringar som alla ser, kanske ökad tillväxt skapar utrymme för nya inovationer.
  Trots att man högljutt hotar om kriser, tippingpoints osv ser vi att det finns tysta konkreta problem som behöver lösas nu – AIDS, malaria, bruna moln mm mm

 19. Anders L

  Karlsson #18,
  ”Varför blir det så fel, när dom vill så väl, alarmisterna, dom som vill styra och ställa, tala om vad alla andra ska göra.”
  Eller också kanske det blir så rätt, tack vare att ”alarmisterna” tar tag i problemen?
  Alla problem är ju f ö inte lösta: jorden är överbefolkad – fast inte överallt. Det är t ex bara en liten del av mänskligheten som har förmånen att få födas i ett av de rika länderna. (Och de flesta av dem som gör det ägnar största delen av sina liv åt att klaga på att skatterna är för höga o dyl. i stället för att vara tacksamma över att ha vunnit högsta vinsten på Lotto bara genom att födas på rätt plats.)
  Risken för atomkrig kunde minskas tack vare åratal av förhandlingar mellan supermakterna.
  Skogsdöden kom av sig när man började med rökgasrening och avsvavling av olja. Svavelnedfallet över Sverige har minskat med 70% sedan mitten av 80-talet. (Thank you, United Kingdom!) Det är tack vare detta som pH-värdena börjar stiga i mark och vatten i Västsverige, inte på grund av att naturen ”klarar sig själv”.
  Vad gäller AIDS och malaria så pågår faktiskt stora insatser. Världens största välgörenhetsorganisation, Bill & Melinda Gates Foundation, med 35 miljarder dollar i plånboken, har just malaria (men även tuberkulos) som ett av sina stora fokusområden.
  Fast, det är klart, det är också småpotatis jämfört med USA:s försvarsbudget, som är på 518 miljarder dollar. Om året. (Mer än alla andra länders försvarsbudgetar  – sammanlagt.)

 20. Anders: Du låter som om du försöker leda i bevis att skatter inte kan vara för höga och/eller förslösas på dumheter, bara för att där finns misär i andra länder.
  Och risken för atomkrig minskade betänkligt pga av att Sovjetunionen kollapsade. Och den kollapsade just pga av att USA höjde sina försvarsambitioner (och militär budget) så att Sovjet när de försökte hålla jämna steg kvävde sig självt Ekonomiskt. Inga förhandlingar där. Och även de nya kärnvapenhoten kommer inte att försvinna pga av vackra fraser och fagert tal. De kommer förhoppningsvis hanteras av att de onda krafterna inte blir framgångsrika för att att de antingen möter en övermakt eller fallerar inifrån.
  Dom försvinner inte genom att vi blir snälla mot dem. Även om fasligt många tycks leva i någon slags sandlådeföreställning, där tex FN kan uppfostra dom bråkiga barnen (diktatorerna och religiosa fanatiker)

 21. UnoK

  Anders L #19
  Idag finns det ”rika” och ”fattiga” länder – för några hundra år sen var alla fattiga. De som fortfarande använder sig av vad vi idag skulle kalla ”hållbar utveckling” är de som fortfarande. På det sättet har de garanterat att även deras barnbarn får leva i en lycklig, hållbar värld.

 22. karlsson

  Den positiva utveckling som skett på vår jord har sin grund i både teknisk och ekonomisk utveckling. Utan tillväxt hade vi inte haft råd att betala de tekniska lösningar som krävdes för att komma tillrätta med försurade vatten och andra negativa utsläpp.
  Jordens befolkning lever idag längre och har bättre hälsa än under -60 talet. Fast den lösning man såg då handlade om barnbegränsningar osv som en lösning på ett prolem man inte såg någon lösning på. På samma vis talas idag inom AGW rörelsen om barnbegränsingar( steriliseringar osv)  för att minska CO2 utsläppen.
  Faktum kvarstår – alarmet kring CO2 är ett obevisat påstående.
  Att 1% av Co2 halten i atmosfären ska tippa klimatet är också ett obevisat påstående – även om man ropar högre och högre.

 23. Steve

  Religionsskifte:  ”Att lösa klimatkrisen är en av de största utmaningarna mänskligheten någonsin stått iför … Idag är det få personer som ifrågasätter att vi står inför en klimatkris.  IPCC slår fast att det inte finns någon som helst tvekan om situationens allvar.” 
  .   Så inleds ”Klimatnotan — De rikas ansvar och de fattigas rätt till utveckling” (Forum Syds förlag 2009, 65 sidor), i serien Globala Studier, utgiven av Kooperation utan gränser, Forum Syd, Diakonia och Naturskyddsföreningen.
  .   Sid 11, ”Utmaningen”:  ”Klimatförändringarna är redan över oss, och de kommer – oavsett vilka insatser som görs – att förvärras innan trenden kan vändas.  Det kommer därför även att behövas väldiga insatser för att anpassa våra samhällen … och kompensera särskilt fattiga och utsatta människor för de skador klimatförändringarna orsakar.”
  Tack för de orden.  Nu tycker jag mig se lite klarare.  ”Diakonia” är ju gamla ”Frikyrkan hjälper”, och här ser vi följderna av det religionsskifte som skett sedan, säg, 1968.   Förr var man kristen, som svensk, nu är man socialdemokrat (gamla partiet eller nya).  Men livssynen förblir densamma i sina yttringar:  ”Omvänd dig och gör bättring, annars, eh, brinner du upp!”
  —   Och detta, när enligt SMHI:s statistik för Uppsala, varmaste somrarna (juli månad, genomsnittstemp.) var på 1760-talet (18,1º), de kallaste på 1960-talet (15,4º). 
  .   Om man håller sig till enstaka år efter 1900 så hade 1901 en varm julimånad (20,7º), liksom 1914 (20,8º), medan däremot det sista året i Uppsala-tabellen ute på nätet, 2004, bara hade 16,0º i juli. 
  F’låt jag tjôtar om Uppsala, men det lär finnas nya läsare här, plus att Uppsala-statistiken faktiskt börjar redan 1722, innan vare sig Fahrenheit (1724) eller Celsius (1742) fanns definierade.  Längre temperaturserier kan man alltså inte hitta — inte någonstans.
  Idag är det typ 27-åringar från Söder, Sofo, som styr medias klimatfunderingar.  Ta i stället fram några gamla lantbrukare, 70+, och deras tanter, och låt dem berätta!  ”Klimatkris”, minsann!

 24. Steve #16

  Håller med dig. Och fattar att det inte var ironiskt menat.
  Alperna har nu problem med snöbrist såg jag nyss på TV när slalomlandslagen får köra korta pass på den lilla snö som finns.

  Samtidigt som jag inte kunnat spela golf på tre dagar på grund av tidig snö och kalla nätter…