Isbjörnen slår tillbaka!

En bloggläsare rapporterar att följande helsida setts i dagens LjusdalsPosten. Alltså lever hotet om isbjörnens snara försvinnande.
ljusdalsposten
Ha nu en riktigt god helg, alla mina vänner oavsett åsikter. Själv kommer jag att fortsätta att kurera mig själv och min röst och hoppas att NAO snart vänder igen så att vi slipper huttra i kylan (-5 i Ramlösa just nu).

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars W

  Tack, det samma önskas dig! Får jag föreslå ett par klimatsmarta långkalsonger.

 2. PD.

  Jo dom har väl några mjukis björnar kvar som dom måste bli av med för att bereda plats åt mjukis tigrarna.
  Jag får väl önska ett snart tillfrisknande jag med.
  PD.

 3. Bert

  Ledarna från 13 tigerländer – bland annat Rysslands premiärminister Vladimir Putin och Kinas premiärminister Wen Jiabao, har undertecknat en  räddningsplan för världens tigrar.
  Där ser man, förstår man problemet kommer man nån vart.

 4. De som tycker isbjörnar är gulliga utrotningshotade djur borde åka till Churchill i Manitoba, Canada. Där är man så lagom glada över björnarnas närvaro, bl a vid soptipparna.
   
  Tigrar är en annan femma. DE är verkligen hotade.

 5. Måns B

  I sammanhanget kan det ju vara intressant att läsa följande rykande färska artikel som visar att isbjörnen har utvecklats att leva ett renodlat rovdjur i akvatiska miljöer. Man jämför med grizzlybjörnen som äter en betydligt mer blandad kost som även består av mycket växter.
  Resultatet, baserat på studier av huvudet och käkarna, visar att grizzlybjörnen är en betydligt bättre konkurrent på torra land.
  Detta är också vad man har upptäckt när isbjörnar börjar försöka kolonisera områden där grizzlybjörnen finns.
  Så visst finns det en framtid för isbjörnarna, som gigantiska råttor levandes på vårt avfall på tipparna. Där är dom säkert välkomna 😉
  Eftersom den vetenskapliga studien är publiserad i PLoS One så finns den tillgänglig för alla som önskar att läsa.

 6. Micke Johnsson

  Maggie!
  Hur ska man göra för att kunna lämna  kommentarer från Iphone?

 7. Pär Green

  Lite tigerinfo
  http://andaslugnt.blogspot.com/
   

 8. Lena Krantz

  Ha ha….vilka jäkla rövare de är på WWF, den där bilden är ju den där fejkade som var i en artikel i Science men som de fick ta bort mot ett riktigt foto.
  Fotot är en fotoshop-produkt och har inget med verkligheten att göra.

 9. Micke J: Har du installerat WordPress-appen på din iPhone?

 10. Lena Krantz

  ”Correction
  Due to an editorial error, the original image associated with this Letter was not a photograph but a collage. The image was selected by the editors, and it was a mistake to have used it. The original image has been replaced in the online HTML and PDF versions of the article with an unaltered photograph from National Geographic.
  The original image published in error can be seen here (credit: iStockphoto.com). ”
  http://www.sciencemag.org/content/suppl/2010/05/09/328.5979.689.DC2

 11. pekke

  Lägesrapport från Kallsta´.
  – 11 i natt, just nu -10, Klarälven verkar att frysa till, Mariebergsviken som har stillastående vatten har ett par cm is och kan bli godkänd för skridskoåkning till veckan om kylan fortsätter men inga isbjörnar i sikte, jag antar att de har tagit siesta för vintern eller semestrar på varmare breddgrader.
   

 12. Göran Lysén

  Nu har jag ju inte varit inaktiv på isbjörnsfronten. Följande mail gick till KO:
  Mvh
  Registraturen
  Konsumentverket
  Box 48
  651 02 Karlstad
  ……………………
  tel: 054 -19 41 45
  vxl: 0771 – 42 33 00
  fax: 054-19 41 95
  konsumentverket@konsumentverket.se
  http://www.konsumentverket.se
  —–Ursprungligt meddelande—–
  Från: goran.lysen@jur.uu.se [mailto:goran.lysen@jur.uu.se]
  Skickat: den 4 februari 2010 23:16
  Till: Konsumentverket
  Ämne: Vilseledande reklam och ojust marknadsföring
  Ärende:  Vilseledande reklam och ojust marknadsföring
  Meddelande: Min anmälan avser WWF och dess reklam om isbjörnar och vilddjuren i Sverige. Reklamen uppmanar konsumenten i annonser att skänka pengar till WWF för att WWF skall ombesörja djurens välbefinnande. Det framgår inte på vilket sätt detta skall ske.
  När det gäller isbjörnar, så sägs det att dessa är utdöende. Detta stämmer inte med verkligheten.
  När det gäller vilddjuren i Sverige, så skall de räddas. Dessa djur är varken hotade eller utdöende. Dessutom framgår det inte på vad sätt WWF skall bidra med något eller vidta åtgärder.
  WWF:s annonser framstår som grovt vilseledande reklam, som medvetet exploaterar i eget vinningssyfte människors medkänsla med djur.
  Jag hemställer därför att KO måtte öppna ett tillsynsärende för att utröna om WWF gjort sig skyldig till vilseledande reklam. Av denna utredning kommer det också att framgå huruvida WWF (ansvariga personer) har gjort sig skyldig till något straffbart såsom bedrägeri.
  Jag hemställer också att KO måtte fatta ett formellt beslut i saken, som tillställs mig personligen på det att jag ges möjlighet att hos domstol överklaga verkets beslut i laga ordning. Note bene, så skall beslutet vara redigt och fullt motiverat.
  Göran Lysén
  Professor emeritus i folkrätt
  Uppsala
  Jag följde sedan upp saken med en komplettering, när jag såg bilden på en deformerad aplik människa såsom en effekt av människans uppvärmning av jordklotet m.m.. Bilden publicerades på denna blogg.
  Jag har inte hört av KO på något sätt och får ta KO i hampan i nästa vecka, ty någon jävla ordning får det vara även på svenska statliga verk!

 13. pekke

  Göran L.
  Vore det inte enklare att be KO fråga WWF hur de ( WWF ) hjälper isbjörnarna att överleva den så kallade Global Warming och redovisa sina metoder för hur de använder fadderpengarna till isbjörnarna ?
   
  Rakt och enkelt brukar va bättre, nån som har tillgång till debattsidor kan ju ställa den frågan om vad WWF gör med sina isbjörnsfadderpengar !?
   
  Vart går dessa pengar ?

 14. Labbibia

  # 12
  Bravo Göran!

 15. Göran Lysén

  Pekke! Du måste köra det juridiskt, och jag frågade också vilka åtgärder WWF avsåg att vidta! Jag ligger även på SMHI, som jag skall greppa efter nyår; hösten sista kurs slutar den 17 december plus allt julstök, så så mycket tid finns det inte kvar i år.
   
  Jag har dock fått ett svar från  chefjuristen på min klagan över osaklighet på webbsidan med hänvisning till statens plikt i detta avseende enligt RF 1:9. Mailet ligger på en annan dator – men letar fram det imorgon.

 16. Rosenhane

  Göran Lysén
   
   
  Då du enligt min mening är en en av de mest ly(sén)sande emerituserande(med tidsutrymme?) av kämpar här på TCS borde du med det snaraste väljas in i SI:s styrelse.
  Där saknas nämligen en  jurist.
  Till Stockholmsinitiativet:
   
  För ökad tyngd i den offentliga debatten,
  Plocka in Göran Lysén fortare än kvickt, om han har tid och lust.
  Fler som håller med?

 17. Slabadang

  Love you Göran!!
  Har själv jagat Naturvårdsverket med blåslampa denna vecka i ansvarsfrågor och de börjar få LP skivor under armhålorna det är helt klart. Det rä faärdig lajat nu och vi har faktiskt en förvaltnignslagstiftning som inte gör något undantag för klimattalibanska aktiviteter.

 18. Labbibia

  # 16
  Absolut!

 19. pekke

  Det enklaste vore väl att fråga vart pengarna från WWF:s annonskampanjer går, det måste finnas nån redovisning om hur WWF använder inkomsterna från sina kampanjer.
   
  Om deras finanser inte är offentliga bör de förbjudas i Sverige !

 20. Göran Lysén

  pekke! Lugn. Jag tar ned WWF! En sak i taget! Det här blir en lång kampanj.

 21. pekke

  G.L.
  Vad för typ av organisation är WWF enligt svensk lagstiftning ?
  Det vore intressant att veta.
  Då kan man kolla vilka lagar som gäller för WWF.

 22. pekke

  På deras svenska hemsida hittar jag ingen länk till nån redovisning om hur deras inkomster används !!
  Har WWF frikort från sådant !!
   

 23. Göran Lysén

  pekke!
  Förmodligen bildad som ideell organisation med rättssubjektivitet. Svensk rätt gäller fullt ut för WWF i Sverige liksom för de individuella personerna i  ledningen och andra. Fullt straffrättsligt ansvar alltså för dessa. Som eget rättssubjekt kan organisationen åläggas vite.

 24. Labbibia

  Göran Lysén
  Minns du att det rapporterades för något år sedan de hade en bokföring som var lite svajig, minst sagt?
  Har du hört något vidare om det?

 25. pekke

  G.L.#23
  Du får gärna utöka din förklaring, jag lärde mig för flera år sedan hur krångliga svenska lagar kan vara om man inte har koll på lagar och tilläggen + tilläggen till tilläggen till lagarna !!
   
  Kan bli Moment 22 i bland !

 26. Börje S

  #22
  Jag kikade lite på deras hemsida för ett tag sedan. Nånstans står det där att WWF lägger ut valrosskroppar för att locka isbjörnar från bebyggda trakter däruppe i norr.
   
  Så de är väl ute och skjuter valrossar för alla pengarna. Gevär, kälkar patroner, torkat renkött, hundspann, transportfordon, dubbla ylletröjor, helikoptrar…kostar multum sånt där.

 27. pekke

  Från svenska WWF: hemsida:
  ” Vem bestämmer vad WWF arbetar med?
  Världsnaturfonden WWF är en stiftelse med ett förtroenderåd med 50 personer där HM Konungen är ordförande. Högst hälften av rådsmedlemmarna utgörs av representanter för organisationer, institutioner och myndigheter. Övriga ledamöter är utsedda på personliga meriter. Förtroenderådets uppgift är bland annat att rekommendera den övergripande inriktningen av stiftelsens verksamhet samt att utse ledamöter i stiftelsens styrelse. ”
   
  http://www.wwf.se/om-wwf/1157246-frgor-och-svar-om-vrldsnaturfonden-wwf
   
  Så vitt jag vet om stiftelser så måste de redovisa vart alla pengar går så det bör inte vara svårt att få en ekonomisk redogörelse om vart pengarna för deras reklamkampanjer går !
   
  Om inte ….

 28. Pär Green

  Göran Lysén # 12
  Ett gemensamt mail/brevutskick?
   

 29. Bertel

  # 16
  Självklart.

 30. Bengt Abelsson

  På WWF svenska hemsida finns en årsredovisning 2009 – inga direkta konstigheter där.

 31. Göran Lysén

  Pär # 28. Nej, redovisade endast min skrivelse till KO.