IPCC-diktatur nästa

ipcc logo

COP28 är över och resultatet med att man lovar att ”närma sig” en minskning av koldioxidutsläppen är en missräkning för några. Andra tycker att det ändå är bättre än inget. Själv skulle jag säga att mötet blev mycket lyckat eftersom den slutliga skrivningen inte innebär någon obligatorisk neddragning i praktiken. Varför skulle vi offra en stor del av vårt välstånd genom en utfasning då det inte finns något verkligt problem som kan lösas genom någon drastisk ”utfasning” ?

En del har dock tröttnat på de mesiga besluten vid klimatkonferenserna och förespråkar hårdare tag. Fem författare till FNs klimatrapport har föreslagit https://www.theguardian.com/environment/2023/dec/07/we-need-power-to-prescribe-climate-policy-ipcc-scientists-say att IPCC borde få mer makt. Mycket mer makt. De förstår inte varför delegaterna på COP28 helt enkelt inte gör som de säger. De är trötta på att det går för sakta och att man ägnar sig åt oljeaffärer istället för att förbjuda allt fossilt bränsle. De påstår nämligen att det är nödvändigt att världen gör som de säger för att de skall kunna rädda planeten.

Alla håller inte med.

Teknokrati: Kritiker kritiserar FN:s ”klimat”-forskares bud på diktatorisk makt

Från https://thenewamerican.com/world-news/un/climate-conference/technocracy-critics-slam-un-climate-scientists-bid-for-dictatorial-power/

DUBAI – Toppledare vid FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar (IPCC) söker makten att föreskriva ”klimat”-politik på internationell nivå och sedan potentiellt att till och med övervaka dess genomförande och efterlevnad. Kritiker varnade dock för att kraven inte bara är ovetenskapliga, utan skulle undergräva självstyre samtidigt som de pushar för en ”vansinnig” totalitär teknokratisk regeringsform.

Ledande forskare på området förlöjligade dock samtalen. Professor emeritus Will Happer i fysik vid Princeton University, som fungerade som klimatrådgivare åt president Donald Trump och är en högljudd kritiker av FN:s alarmism, parafraserade den välkände konservative experten William F. Buckley och sa till The New American att han ”hellre skulle ha en klimatpolitik av de första 1 000 personerna i telefonkatalogen än av IPCC ’s vetenskapsmän’.”

Den främsta astrofysikern Dr. Willie Soon med det oberoende centret för miljöforskning och geovetenskaper (CERES) var på samma sätt avvisande till IPCC:s föreslagna maktövertagande. Soon, som nyligen arbetade med dussintals forskare för att publicera tre vetenskapliga artiklar i peer-reviewed litteratur som visar att observerad uppvärmning kunde förklaras av förändringar i solaktiviteten och ”urbana värmeöar”, var bestört.

”Detta är en ganska skrämmande, [även om] inte oväntad, utveckling för alla ”ödmjuka” forskare vid [FN IPCC] att nu uppmana IPCC att bryta mot sin egen grundläggande 35-åriga princip för att deras rapporter aldrig ska vara policyföreskrivande men bara policyrelevant”, sa han till The New American.

”Dåligt väder och extremt klimat förekommer bara i dessa forskares klimatmodelller,” fortsatte Dr. Soon, som gick i pension förra året från Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. ”Det är sorgligt och farligt för dessa icke-valda vetenskapsmän att gå så långt för att sträcka sin dagliga dramatik till de episka nivåerna att de bokstavligen nu kan tillåtas att hindra vem som helst från att njuta av en fin filet mignon eller laga mat med gas. Detta är vad ”makten” att föreskriva politiken som de har krävt betyder.”

Ingemar Nordin

PS. Jag lyssnade just på Benny Peiser (GWPF) som höll ett Zoom-föredrag om COP28. I fördraget finns mer ammunition för att vi nog kan fortsätta ett tag till med s.k. fossila bränslen. I den slutliga versionen som alltså accepterades med acklamation och jubel av mötet så står det som vi vet att länderna åtar sig att börja en övergång bort från fossila  drivmedel. Det är naturligtvis ganska vagt och kan tolkas på lite olika sätt. Men Benny Peiser påpekade också att lite längre ned i dokumentet så säger man klart och tydligt att fossila bränslen bör tillåtas för en ”övergång” (transition). Till vad då? Ingen klar definition finns på det. Men det är ju faktiskt ett slags godkännande av användandet av fossila bränslen som alla som vill kan ta till sig.För vår (Sveriges) del så behöver vi alldeles uppenbart sådana här ”transitional fuels” – för övergången till kärnkraft. Det betyder således att COP28 har gett grönt ljus för att köra ingång olje- eller gas- eller t.om. kolbaserade kraftverk i väntan på att vi bygger nya kärnkraftverk. Intressant tycker jag. DS.

Uppdatering: Benny Peisers föredrag finns här: https://youtu.be/Y_SFl4rbOk4

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann lh

    Tack Ingemar och tack till Presidenten över COP28 Sultan Al Jaber som vid mötets inledning klart deklarerade – det finns ingen vetenskap bakom klimathotet.
    W. Happer var dessutom snabb med att fånga upp sultanens utspel på sin CO2coalition.
    Kan det möjligen vara så att denne sultan väl känner till Happers forskning och kanske även känner Happer själv?
    Vid COP-mötet i Madrid rätt nyligen (3 år sedan?) föreläste Happer om sina resultat på ett parallellevent.
    Närmar vi oss en tippingpoint?

  2. Sören G

    Men i Sverige kör man på som vanligt. Krigsdrabbade länder är också ofta drabbade av klimatförändringar påstår man på nyheterna i SR. Hurdå klimatförändringar? Menar de att man drabbats av torka. Det har väl varit ett återkommande problem i de länderna. Och torka var förresten mer vanligt under de kallare perioderna.
    Önationen Tuvalu hotas av stigande havsnivåer påstods det också.

  3. Paul Håkansson

    OT

    Bidragen flödar på/in.

    HYBRIT FÅR 3,1 MDR KR I SVENSKT STATLIGT STÖD (Direkt)

    STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ståltillverkaren SSAB:s projekt Hybrit, som drivs tillsammans med statliga LKAB och Vattenfall, får stöd från Industriklivet som är Energimyndighetens program för att stödja den svenska industrins omställning till fossilfrihet.

    Det framgår av ett pressmeddelande.

    Totalt beviljas 3,1 miljarder kronor i stöd för etableringen av en första demonstrationsanläggning i Gällivare för produktion av fossilfri järnsvamp i industriell skala.

    Gruvbolaget LKAB ansvarar för bygget av anläggningen och blir huvudmottagare av stödet, meddelas det.

    Hybrit hade sökt 3,7 miljarder kronor i stöd.

    Planen med demonstrationsanläggningen är att producera över 1,3 miljoner ton järnsvamp per år med vätgas, volymer avsedda för stålbolaget SSAB:s omställning.

    Hybrit har tidigare beviljats drygt 520 miljoner kronor i statsstöd.

    År 2022 meddelades även att Hybrit hade beviljats 143 miljoner euro i offentligt stöd från EU.

    Johan Lind +46 8 5191 7954

    https://www.placera.se/placera/telegram/2023/12/14/ssab-hybrit-far-31-mdr-kr-i-svenskt-statligt-stod.html

  4. foliehatt

    Sören G, #2,
    tyvärr så misstror jag numera ALLA utspel som försöker ta fokus från Rysslands imperialistiska krig och annekteringar. Att IRC menar att Ukraina inte längre rankar på topp-tio-listan av elände i världen är endast möjligt om de antingen är totalt blinda och döva, eller är betalda för att torgföra detta – de kan visserligen vara omedvetna om att de faktisk är betalda = nyttiga idioter, infiltrerade/korrumperade av/med ryska pengar, precis som en gång den europeiska anti-kärnvapen/fredsrörelsen, Baader-Meinhof-ligan, etc (t.ex. svenskar i offentlig ställning – enligt Stasis arkiv – namn hemligstämplade tills Ragnarök töat bort).

    Dessutom. Jag kommer ihåg torkan och svälten på Afrikas horn på 70/80-talen, vilka gav oss LiveAid och USA for Africa – vars inspelade låtar vevar runt som julmusik än i våra dagar. Inget nytt under solen, således (inte mycket sol heller, i alla fall i Sverige)

  5. Daniel Wiklund

    # 3 Paul H LKAB-s vd Jan Moström säger ”Förädlingen av fossilfri järnsvamp är central för klimatet”. ”Vi måste mota klimatförändringarna så snabbt som möjligt”. Sverige har väl världsrekord i antal myndigheter. Där vimlar det av planeträddare. Energimyndigheten är en av myndigheterna. Här finns också industriklivet. Klimatet ska räddas, till vilket pris som helst. Skriv global uppvärmning och koldioxidutsläpp i ansökan så öppnas bidragskranarna. Tittar ut genom fönstret och ser rekordmycket snö, och minus 13 grader. Men det är ju bara väder. Och det är ju klimatet som energimyndigheten och LKAB och SSAB ska rädda. Vilket klimat dom vill ha vet dom nog inte ens själva. Huvudsaken pengarna strömmar in.

  6. Torbjörn Lang

    Konferensen i Dubai slutade som sagan om Mäster skräddare:
    ”Det bidde ingenting? Det var bra, mäster skräddare. Tack så mycket, mäster skräddare. Adjö, adjö, mäster skräddare.
    Och så gick den lille mannen och kom aldrig mer igen.”
    Det tycker jag var det bästa resultat som jag kunde önska mig. Men att det ska behövas 80000 tillresande för att åstadkomma detta låter inte vidare miljövänligt. Anar att inte så många åkte tåg eller seglade dit. Fast förresten det var ju klimatpolitik och inte miljöpolitik konferensen handlade om!

  7. Tege Tornvall

    Om i stället potatis eller ris skulle anses vålla oönskad global uppvärmning? Ginge det då att få med sig världens alla länder i att ”fasa ut” denna basföda?

  8. Lasse

    Önationerna var inte nöjda.
    Men vet de inte att de växer?
    Ökande havsvattenstånd ger tillväxt av atollerna.
    Ökat välstånd ger en växande befolkning.
    Ökat välmående ger en växande kroppsvolym. 🙂
    https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2006/12/tonga-hart-drabbat-av-den-globala-fetmaepidemin/

    Önationer i Stilla havet ligger i ett vulkaniskt aktivt område och kan påverkas av detta men i stort så sker tillväxt av arean tack vare välmående koraller.

  9. Staffan Lindström

    7 Tege Tornvall

    OT men vad händer med snödjupsmätningarna i Uppland?
    Sth observatorium har gått upp och ner 5-6 cm utan tö men nu idag har Söderby-Karlsäng gått från 42 till 22 cm … från igår…??
    Obsan 15 till 9 … Visby flp kvar på 13… 1984 klimatdiktatur check…. I rest my case… Fasa ut snön…

  10. Mats Kälvemark

    Korallöarna sjunker inte i motsats till vad narrativet säger.
    https://www.nature.com/articles/s41467-018-02954-1

  11. Sören G

    Korallöarna växer på höjden i takt med havsytans höjning.
    Men representer därifrån påstår tvärtom och kräver att 1,5 graders målet uppfylls.
    En snyfthistoria av Per Alestig i DN: https://www.dn.se/varlden/peter-alestig-hennes-ord-skar-igenom-mina-forsvar/

  12. Ivar Andersson

    Toppledare vid FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar (IPCC) föreslår tydligen att de ska vara diktatorns redskap för att hålla efter klimatförnekare och andra motståndare till diktatorn FN/IPCC.

    OT
    ”Kinesiska statens företag kontrollerar via en rad av dotterbolag Kråktorpet Vind i Sundsvalls Kommun. Med sina 43 konkursmässiga vindkraftverk framstår Kråktorpet som något av ett finansiellt kråkslott.”
    Ledare i dagens GP
    Flera börjar inse att vindkraften har stora kanske jättestora problem med lönsamheten. Sprickan i muren fortsätter att vidgas.

  13. Björn

    Ja, det är intressant, för förmågan till tolkning är bara begränsad av fantasin. Skrivningen i Dubai är lyckligtvis av den karaktären. Övergången kan bara bli tidsmässigt vad det tar att rationellt och kvantitativt, genom uppfinningar skapa en övergång utan tvång genom politiska påtryckningar. Allt annat går emot mänskliga frihetliga principer. De som inte är för sådana avslöjar sig själva.

  14. Staffan Lindström

    9 SL
    Så här beskriver SMHI dagens temperaturer i Sverige:

    ”Kommentar för Sverige
    Lugnt väder med högtryck
    Ett högtryck ligger kvar över Skandinavien även idag. Molnen dominerar över stora delar av Sverige med temperaturer runt eller under det normala för årstiden.” A. Lundberg. hmm vad sägs om ”under eller mycket under för årstiden”…??

  15. Nr 14 Staffan L
    Klimat och väderdiktatur – ja!

    I flera veckor har våra nyhetsförmedlare sagt att visst är det kallt i sverige men varmt i resten av världen – våldsamt fel.

    Det är extremkyla ända bort över sibirien och ner till ett nästan rekordkallt peking.

    Störtloppen i både europa och nordamerika har fått ställas pga av för mycket snö – mycket ovanligt innan nyår.

    Längdåkarna lider av skadligt låga temperaturer – nya köldgränser diskuteras.

    Vi är lurade av klimatdiktaturen – det är verkligen inte bara sverige som varit kallt.

  16. Lasse

    #15
    Men det var varmt i Malaga (SVT Aktuellt igår)
    28 grader plus-angenämt.
    -56 Grader i Sibirien det lockar inte.

  17. Staffan Lindström

    15 MB

    Ja…men det var ju 29,9C I Malaga häromdagen. Min flickväns etta där torde ha smält… Hon jobbar på Norvegian i Barcelona Catalunya (Espana)….Pendlar med privatjeten varje dag…(kommentar för klimatdiktatorer…..)

  18. Nr 16
    Visst var det så – svt är duktiga körsbärsplockare!
    När svenska resenärer satt insnöade i 5 dagar på tyska flygplatser – så kopplades klimatdiktaturen in och det blev locket på.

  19. Staffan Lindström

    Kollade AEMET på 3092 möh Sierra Nevada NO Malaga -11,6C i går 28C på Canarieholmarna fn

  20. Nr 19 Staffan L.
    Jo och dom närmaste 10 dagarna blir det extremt normala temperaturer i Malaga 15 – 19 grader – hyfsat skönt men lite för kallt för att motivera mig till en solresa.

    Rekordvärmen försvann tydligen med vindens hastighet…

  21. Per Held

    En parallell ”…..En del har dock tröttnat på de mesiga besluten vid klimatkonferenserna och förespråkar hårdare tag…..”

    Precis som WHO kräver få tillämpa hårda tag deklarera pandemier, nedstängningar och tvångsavvisningar.
    Förmodligen viker våra regeringar ned sig och skriver under.
    WHO har skrotat naturligt vunnet imunförsvar till förmån för Pharmas mRNA-metod.
    Som grädde på moset tubbat stiftelsen tilldela ett par forskare årets Nobelpris, om än för justering av processen, inte Robert Malone ursprung till mRNA-metoden.

  22. Per H #21,

    Det är många organisationer och stater som vill göra anspråk på diktatoriskt Världsherravälde; IPCC, WHO, WEF, Ryssland, Kina., Muslimska Brödraskapet. Det är väl en tidsfråga innan de börjar bekriga varandra på olika sätt.

    Själv har jag dock ingen önskan om att bli världsdiktator. Det låter alldeles för jobbigt. 🙂

  23. Paul Håkansson

    OT

    ”Det måste gå!”

    Hybrit, LKAB:s projekt där 400 miljarder av skattebetalarnas pengar skall spenderas på att ta fram fossilfri järnsvamp, tycks ha beslutats av åtta personer i ett styrelserum, inte i regering eller riksdag. Det är också ytterst osäkert om det ens finns el för att driva projektet. Det är hög tid att regering och departement sätter sig i förarsätet.
    Hybrits fossilfria järnsvamp skall användas för att tillverka fossilfritt stål. Därutöver skall Vattenfall försöka fixa elen, vilket tros kosta upp emot 400 miljarder kronor ytterligare. Slutligen skall LKAB-dominerade SSAB kavla ut stålet, något som kommer att fordra ytterligare avsevärda investeringar.

    Projektet är fantastiskt för den politiker som vill lögas i beröm i överstatliga kretsar där Sverige framhålls som föredöme av EU, FN, USA:s speciella klimatsändebud och många andra. Men ska man investera så där en 800 miljarder av skattebetalarnas pengar är det också rimligt att man kan svara på ett antal grundläggande frågor. Här är några av dem:
    ÄR HYBRIT DET BÄSTA SÄTTET ATT ANVÄNDA 400 MILJARDER FÖR ATT NÅ KLIMATMÅLEN?
    Det som fått politiker från vänster till höger att tända på alla cylindrar på projektet är att Hybrit skall hjälpa Sverige mot klimatmålen för 2040 (för övrigt en tidpunkt vid vilken alla inblandade torde vara tryggt pensionerade). Stålindustrin står förvisso för cirka 10% av Sveriges koldioxidutsläpp, men kan det finnas någon annan effektivare användning av 400 miljarder kronor om man vill göra klimatnytta?

    HYBRIT
    Artikel
    ”Hybrit har fått säkerhetspolitiska aspekter”
    Med beloppen ovan skulle det till exempel vara billigare att lägga ner Sveriges stålindustri helt och hållet och ge alla 15 700 anställda 10 miljoner kronor i handen om man vill uppnå klimatmålen. Eller så kan man man sätta avgasrening på Sveriges tio största koldioxidutsläppande industrier. Eller exportera delar av de enorma mängder el som projektet kräver för att minska kolanvändningen i till exempel Polen och Tyskland. Alla alternativ borde upp på bordet innan man rusar åstad med Hybrit.
    FINNS DET EN EFTERFRÅGAN PÅ PRODUKTEN?
    Säkerligen, frågan är vem som skall leverera den. SSAB, som skall köpa Hybrits järnsvampar, har till exempel tecknat avtal med Volkswagen. Men det har också ett tyskt bolag som heter Salzgitter gjort, ett bolag som hittills fått 11 miljarder av den tyska staten för att utveckla fossilfritt stål, för att bara ta ett exempel.

    Det pågår de facto ett 60-tal projekt för fossilfritt stål runt om i världen och konkurrensen både vad gäller produkt och pris lär vara mördande när vi väl kommer till 2040. Vi kan också förmoda att de avtal som hittills skrivits är mera av intresseinriktning än i sten ristade beställningar av stora volymer. Dessutom kommer det gröna stålet att vara betydligt dyrare än vanligt stål vilket innebär att miljömässiga ställningstaganden ställs mot ekonomiska hos kunderna. Vad de väljer får tiden utvisa.
    VEMS ÄR PENGARNA?
    Ett argument som framförts i debattartiklar från LKAB närstående är att projektet skall finansieras med bolagets egna vinstmedel och att det inte är statens angelägenhet vad vinstmedlens används till. Det är ett högst anmärkningsvärt påstående. LKAB ägs av staten och hur bolaget använder sina vinstmedel är naturligtvis upp till staten att besluta. Dessutom bygger projektet på enorma bidrag och stöd från staten (och EU) för att kunna finansieras så hur man än vänder och vrider på det är det skattebetalarnas pengar som ska användas.
    ÄR DET EN BRA AFFÄR?
    Det kan ingen idag säga. Däremot vet vi att LKAB tjänar bra med pengar på sin kärnverksamhet, malmbrytningen. Man har dessutom hittat en enorm fyndighet med sällsynta jordartsmetaller som, om man kan få ordning på den svenska tillståndsprocessen, kan bli ett mycket intressant och strategiskt tillskott i LKAB:s verksamhet. Det är rimligt att tro att ytterligare satsningar på kärnverksamheten till en fraktion av kostnaden för Hybrit kommer att ge en betydligt bättre avkastning.
    Kort sagt: ju större andel av Sveriges malm som tas upp av LKAB desto bättre.

    Det är också värt att konstatera att bidragsregnet över Hybrit lett till att konkurrenten H2 Green Steel också börjat efterfråga statsbidrag. Det finns en uppenbar risk att svenska, tyska och andras fossilfria stålprojekt blir en bidragsfest snarare än kommersiella projekt.

    Det vore självklart bättre om alla gigantiska projekt i Norrland drevs på kommersiell grund och inte bidragsgrund. Huvuddelen av världens mest framgångsrika produktutvecklingar och tekniksprång har nämligen skett under betydande resursknapphet. USA:s framgångsrika techjättar har vanligtvis startat i ett garage och sedan utvecklats därifrån.

    Att hälla in 400 miljarder för att se vad som händer får betraktas som motsatsen. Den nervöst lagde kan frukta att Hybrit kommer att bli en guldkalv, inte för staten men för konsulter, kommunikatörer, politiska lobbyister och många andra som redan ryckt ut till projektets (och möjligen sitt eget) försvar. Från Stockholm.

    HAR STATEN ETT BRA TRACK-RECORD VAD GÄLLER ENORMA INVESTERINGAR?
    Nej, det kan man ju inte säga. Det är svårt att komma på en enda faktiskt. Infrastrukturprojekt tar regelmässigt längre tid och kostar mer än vad man trott och Vattenfalls äventyr i brunkol och Nuon har ju varit kapitalförstöring av episka mått. LKAB har varit mycket duktiga på att gräva upp malm, något de gjort i 100 år. Men att investera 400 miljarder i en helt ny verksamhet har de (eller någon annan) med förlov sagt ingen erfarenhet av.
    VAR SKALL ALL EL KOMMA IFRÅN?
    ”Det måste gå”, var det svar som LKAB:s VD Jan Moström bestod svenska folket med i Ekots lördagsintervju på den frågan. Det överskott på el som drivit många stora industriprojekt till Norrland håller nu nämligen på att förbytas till sin raka motsats. Enbart Hybrit och konkurrenten H2 Green Steel förväntas år 2040 kräva cirka 70 terawattimmar för att driftas jämfört med de 17 terawattimmar som finns i Norrland idag. Det motsvarar cirka hälften av hela Sveriges elförbrukning och skulle förutsätta enorma investeringar i både kraftgenerering och överföring.
    Sanningen att säga är det väldigt svårt att se hur det skall gå till. Det har ju visat sig knepigt nog att alls bygga vindkraft i Norrland (fråga Samerna), vattenkraften talas ju om att minska snarare än att öka (av miljöskäl apropå målkonflikter) och kärnkraften är ännu en dröm i fjärran.

    Sanningen att säga har vi ju inte ens tillfredsställande elförsörjning i landet för nuvarande konsumtion, kanske vore det bättre för Vattenfall och Svenska Kraftnät att få ordning på elförsörjningen i södra Sverige? Det är i alla värt att fundera var i Sverige investeringar i elproduktion är mest lönsamma.
    GÅR PROJEKTET ENS ATT STOPPA?
    Intressant är att beslutet om Hybrit inte beslutats i riksdag eller regering. Det har fattats av LKAB:s styrelse där förre statsministern Göran Persson är ordförande. LKAB:s oförmåga eller ovilja att rådgöra med regeringen har redan tidigare (när Kiruna skulle flyttas) lett till hård kritik från Riksrevisionen. Vad gäller Hybrit tycks (enligt Svenska Dagbladets ledarsida som borrat i frågan) de enda spåren vara anteckningar från två dialogmöten av informell karaktär mellan Göran Persson/Jan Moström och Regeringskansliet. Möten som för övrigt avhölls efter att LKAB redan kommunicerat sin 400-miljardersatsning. Det tycks alltså som om det är 8 personer i ett styrelserum som beslutat om den här satsningen, inte svenska staten.
    Det är dags att den nya regeringen (och berörda departement) sätter sig i förarsätet för den här processen. Vad vill man uppnå? Är det här rätt sätt? Vad får det kosta? Vilka beslutspunkter ska man passera på vägen? Finns det någon tidpunkt vid vilken man säger nej och på vilken grund? Vem äger besluten? Kanske vore det lämpligt att tillsätta en särskild Hybrit-kommission med utomstående och framför allt oberoende (det vill säga ingen som kan tänkas kapitalisera på de 400 miljarderna) expertis som kan bedöma projektet?

    Får man inte svar på de frågorna kommer Hybrit att fortsätta att röra sig i gränslandet mellan planekonomi och närmast religiösa feberdrömmar om elförsörjning med en avsevärd risk att regeringen får ett nytt Stålverk 80 på halsen. Skattebetalarnas pengar bör hanteras mer varsamt än så.

    Staffan Salén är företagare och VD för Salénia AB.

    https://www.affarsvarlden.se/kronika/det-maste-ga

  24. Thorsten Bergqvist

    Ideologi är oftast det sämsta beslutsunderlaget för lönsamma affärer.
    Saltsjöbadsöverenskommelsen symboliserade överenskommelsen mellan ideologi och kapitalism.
    Medborgarna får sitta mellan och betala!

  25. Ingemar Säfbom

    Norge hyllar avtal om att fasa ut fossila bränslen – och rekordsatsar på olja.

    https://www.nyteknik.se/inrikes/norge-hyllar-avtal-om-att-fasa-ut-fossila-branslen-och-rekordsatsar-pa-olja/4221058?utm_custom%5Brm%5D=221849949

  26. Ingemar S #25,

    Ny Teknik har tydligen inte läst avtalet. Det står alltså inte att fossila bränslen skall fasas ut eller stoppas. De har heller inte läst ett par rader ner där det står att det är OK med ”transitional fuels”.

    Tacka tusan för att Norge satsar stort på oljan.

  27. Joachim

    Historiskt avtal i COP28!

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/bjerstrom-fornuftets-rost-segrade-over-oljelobbyn–llh5g3

    Aldrig tidigare i Dubai har 70.000 klimatbyråkrater på endast fjorton dagar lyckats enas om en skrivelse som inte innehåller något konkret. Utom en fond som ingen verkar vilja betala till.

    På både SVT och TV4 beskrevs avtalet som historiskt och att hoppets stjärna tänts. Analysen av vad avtalet konkret kommer att leda till lyste dock med sin frånvaro.

    Borde det inte ur klimatalarmistisk synvinkel betraktats som ett komplett fiasko?

  28. #27,

    Det är väl detta som är problemet med dagens journalister: De kan varken läsa, förstå eller förmedla nyheter på ett korrekt sätt. Deras ideologiska blindhet förvandlar svart till vitt och omvänt. Deras läsare/tittare tror lika blint på deras rapportering.

    Fast Bjerströms inlägg tar faktiskt upp vagheten och en del öppningar i skrivelsen. Konstigt då att hon beskriver det som en ”seger”.

  29. Nr 28 Ingemar N
    Förmedla nyheter har utvecklats till en konstform.
    Det är rätt många år sedan nu som Svt
    – nyheter hade reportaget om tomteindustrin i Rovaniemi, där journalisten visade att denna turism var på utdöende, eftersom snöbristen och värmen gjorde verksamheten lönlös – inga tomteresor utan snö och kyla.

    Efter det reportaget har tomteindustrin med åren exploderat i popularitet, snö och kyla och årets säsong har varit magisk, med mängder av europeiska turister och fler flygningar – succe!

    Diktaturer jobbar på alla nivåer.

  30. Joachim

    #28,29
    PR-experter, informatörer, kommunikatörer, journalister, akademiker, forskare, politiker, influencers, aktivister, reportrar, författare, analytiker, lobbyister, nyhetsförmedlare. Kärt barn har många namn.
    Jag tror vi flyttat alltför många människor från produktiva jobb till att retoriskt hantera bristande produktion. På i princip alla områden.

  31. Ulf

    Svar 25

    Mosebacke monarkis gamla Norgelåt är fortfarande mycket aktuell.
    Så och följer man Kung Sunes valspråk ”går det så går”.

    Här vilar ingen ledsamheter och varför ska det det med 15000 miljarder i oljefonden.

  32. Ulf

    Man får ändå gratulera gratisätarna till ännu en trevlig fest. Det är kul med återkommande fester.

    Den som tror att dessa konferenser någonsin skulle ge något är totalt obildbar.
    Det är bara att titta på hur stort fossila beroendet är. Och det faktum att stora delar av världen fortfarande håller på att bygga sig ett hyggligt liv.
    För att att ligga och pilla sig i naveln och fundera på icke problem, måste man ha en hygglig standard. Folk som ska försörja sig har inte tid med trams.
    Nu försökte man skylla på Saudiarabien och lite grann på andra Oljeproducenter. Men faktum är att stora delar av världen skulle aldrig någonsin komma på tanken att panikavveckla sin energiförsörjning.

  33. Rossmore

    Vilar det inte lite av ett löjets skimmer över dessa COP-konferenser? Folk åker dit i tron att de ska rädda världen och den sista dagen har ingenting överenskommits utan mötet drar över tiden och under en sista gastkramande nattmangling värker man fram ett meningslöst kompromissdokument som framställs som en hejdundrande succé.

    Man får väldigt tydliga vibbar av

    ” I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut
    Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut
    Jag drömde om en jätte sal där statsmän satt i rad
    Så skrev de på ett konvolut och reste sig och sa…”

    Nedan en graf som visar på effekten av COP-möten på koldioxidhalten i atmosfären.😅

    https://wattsupwiththat.com/2023/12/08/friday-funny-un-cop-conferences-have-been-highly-effective-at-reducing-co2/

  34. Ulf

    Svar 33

    För dem som åker dit är det ju en svinkul fest. Mat och sprit i överflöd och fest och allting gratis. Internationella konferenser är ju hur kul som helst. Och det fina med denna är att den kommer tillbaka. Dessutom i Dubai där det inte sparas på något.
    Löjets skimmer vilar över de som faktiskt tror att det någonsin kommer att åstadkommas något. Men det gäller inte deltagare.
    Även om en del säkert åstadkommer något. Skulle inte förvåna mig om några småöar lyckas klå några fonder på bidragspengar.

  35. BG

    #34

    Johan Rockstrom anser att något väsentligt skett i Dubai;

    ”But Johan Rockstrom, a professor in environmental science who directs the Potsdam Institute for Climate Impact Research, argued that while the COP would not hold the world to 1.5C warming it was still a ”pivotal land-mark.”

    ”This agreement delivers on making it clear to all financial institutions, businesses and societies that we are now finally — eight years behind the Paris schedule — at the true ”beginning of the end” of the fossil-fuel driven world economy,” he said.”

    https://picks.my/contentsDetail.php?idx=8303&utm_source=global&utm_medium=app&utm_campaign=8303

  36. Rossmore

    #34

    Inte bara mat och sprit tydligen

    https://wattsupwiththat.com/2023/12/14/cop28-were-small-nations-lured-away-so-a-deal-could-be-struck/

    Första raden och sista stycket…

  37. Staffan Lindström

    14 SL
    SMHI, NU Christopher Greenland (!) om Sveriges temperaturer:

    ”Kommentar för Sverige
    Torsdag kväll – lugnt väder med högtryck
    Ett högtryck ligger kvar över Skandinavien. Molnen dominerar och temperaturen ligger på minussidan i så gott som hela landet. Främst över Dalarna och i delar av Norrlands kust- och inland förekommer dock en del klara områden.” …” Ligger på minussidan ” …10-30 minusgrader i Norrland 5-15 dito i Svealand… 0-5 minus i Götaland… Genom språkval ska vi tycka att -30C veckor i sträck är inget att oroa sig för men NU kommer minsann värmen Nisse i Rapport 18:00 har röd-orangea kartor….

  38. Noterbart är att många BRICS-länder inte heller gillade ”utfasningen” av fossila bränslen. Många av dem satsar stort på utbyggnad i sina egna länder. De vill ha fria händer men gärna pengar från USA och EU.

  39. Sören G

    Enligt Rapport har Sveriges koldioxid-utsläpp minskat. Främsta orsaken är trafiken med biobränslen och elfordon.
    Men skogens upptag av koldioxid har minskat p.g.a torka och stormfällningar. Torråret 2018 sätter ännu sina spår. Men ”klimatförändringarna kommer innebära att torka blir vanligare”, påstod man.
    Vad har man fått det ifrån? Varmare klimat betyder ju mer avdunstning och mer regn.
    Det var ju under de kallare perioderna som forntida samhällen kollapsade och då var torkan huvudorsak.

  40. Ulf

    Svar 35,

    Vilken överraskning att en av gratisätarna tycker det. ”What did you expect”?

  41. Mikael Andersson

    Som sagt, det ger arbetstillfällen.
    Tusen och åter tusentals har numera detta som sitt levebröd.
    Inte ens en istid kan få denna snöboll att sluta rulla.
    Då gör de bara en pudel och hävdar att det är utsläpp av koldioxid som är orsaken, den kyler visst istället.

  42. foliehatt

    Fler organisationer driver dagordningar. En av de värsta i landet Sverige är TT, som i reklamen om sin egen förträfflighet menar att de endast rapporterar objektivt. När sanningen är att de bedriver kampanj mot kärnkraft. Här är ett citat ur en rykande färsk text från TT, där rubriken var – Rea på el under helgen.

    ”De senaste veckorna har elpriset mestadels legat på över en krona per kilowattimme över större delen av landet. Kyla, svaga vindar och tidvis problem med en kärnkraftsreaktor vid Ringhals har drivit upp priserna till nivåer som inte setts sedan förra vintern”

    Som alla vet så har Ringhals inte ett dugg med saken att göra. Det är vindkraftens 16500 MW installerad effekt som har behagat ha semester i stiltjen.