Helsinki Energy Challenge

För drygt ett år sedan utlyste Helsingfors en tävlan om vem som kunde presentera en lösning på stadens energiproblem. Energiproblemet är dock självpåtaget, då staden tog beslut om att vara koldioxidneutrala år 2035. Det är lite som att utlysa en konståkningstävling där man först beslutat att de tävlande skall ha kvarnstenar runt halsen; det sorterar nog bort en hel del hopp och piruetter. Nåväl – efter att ha fått in över tvåhundra bidrag plockade man ut tio som gick vidare till andra omgången. Dessa tio har under vintern finslipat sina lösningar och i går så presenterades vinnarna. Innan vi sakta läser  ”.. and the nominees are….” så kan vi titta på förutsättningarna som de tävlande hade att förhålla sig till.

helsinki

Helsingfors värms av kol

Likt vilken stad som helst i Sverige så värms Helsingfors till stor del av fjärrvärme. Fjärrvärmen är väl utbyggd och hela 7 TWh värme produceras årligen. Till skillnad från i Sverige  bygger produktionen på kol (53%) eller naturgas (35%); det är detta som utmaningen handlar om. Helsingfors har i sann politisk opportunism förklarat att de skall vara koldioxidneutrala år 2035 och som om inte det vore nog finns det beslut om att Finland i helhet skall fasa ut användningen av kol redan 2029 så det finns inte mycket tid kvar.  Bilden nedan ger en bra överblick över problematiken, inte nog med att det finns 7 TWh värme som skall ersättas, det finns även drygt 4 TWh el som skall gå över från ren kol och gas.

heat

För att göra det ytterligare svårare har Helsingfors beslutat att man inte är intresserad av lösningar som går ut på att ersätta fossila bränslen med biomassa. Man anser att det inte är en hållbar lösning att årligen transportera in de mängder med biomassa varje vinter som skulle krävas för att hålla produktionen i gång. Sopförbränning, som är stort i Sverige, fanns naturligtvis med på kartan men mängden sopor som finns i Helsingfors skulle inte räcka långt (Stockholm importerar sopor till förbränning). Förutsättningarna gav mig förra året lite hopp om att vi skulle få se några förslag med kärnkraftverk och det var med viss spänning jag logga in på presentationen.

And the nominees are ….

De flesta bidragen som hade kommit till final har alla lösningar som innebar att man förlitar sig på olika typer av värmeväxlare och antingen pumpade värme från jorden, från Östersjön eller från verksamheten i Helsingfors. Här är en summering efter en mycket snabb genomläsning:

  • Beyond Fossil:  VTT m.fl.  det enda de säger är att man skall ha en öppen marknad för värme, inget om var värmen skall komma från.
  • CarbonHelSinki:  IVL Sverige m.fl,  värmepumpar, solparker och borrhål. En stor del av värmen skall komma från Neste raffinaderi som  ligger en bit utanför Helsingfors (kanske blir problem när vi har lagt ner alla raffinaderier).  Deras huvudargument var att lösningen var cirkulär, en given vinnare i vilken tävlan som helst.
  • Consumers to Heat Producers: även här en glädjekalkyl om att allt löser sig om vi har en marknad där enskilda konsumenter kan bli producenter, inte riktigt säker på vad idén var men det var mycket samarbete.
  • Flexible Future: en lösning där man håller alla dörrar öppna och inte föreslår någonting utan säger att det skall vara en flexibel lösning.
  • Use it or Loose it:  transportera hett vatten från bl.a. kärnkraftverket i Loviisa till Helsingfors. Detta är nog det mest konkreta förslaget om vad som faktiskt skall göras. Gruppen som stod bakom förslaget hade erfarenhet av att bygga stora kylfartyg och insåg att de kunde skeppa hett vatten billigare än en pipeline.
  • Going Deep : E.On Sverige m.fl., elektriska värmekraftverk, geotermisk energi mm.
  • Sustainable Heat Coalition: InnoEnergy KTH, också en marknadslösning likt Beyond Fossil, inga direkta förslag förutom att allt naturligtvis är klimatsmart.
  • HIVE:  värmepumpar med värme från Östersjön och värme från solparker lagrad i borrhål som sen används vintern igenom.
  • Hot Heart:  vindkraftverk som värmer enorma mängder vatten som sparas i …  flytande tropiska öar utanför kusten?
  • Smart Salt City:  vindkraft som lagras i en salt – SaltX Tehnology från Sverige – som sen kan producera värme.

Hmm, jag skall inte sticka under stolen med att jag är rätt besviken på de förslag som de lyckats plocka fram. En grundtanke som nästan alla har är att sol och vindkraft i princip kommer tillhandahålla energi gratis. En vindkraftpark har idag svårt att få ekonomin att gå ihop och det lär ju inte bli enklare om man skall använda elen till att värma vatten som sen skall sparas i ett halvår. Det är också mycket värmepumpar men dessa måste naturligtvis får sin energi någonstans ifrån.

När juryn presenterades så klarnade bilden lite. Juryn bestod av en klimattroende skara där det naturligtvis inte är så noga om en lösning är realistisk eller inte. Vad en lösning  i slutändan kostar saknar naturligtvis betydelse. Detta var de som representerade juryn:

  • Markku Ollikainen  :  Helsingfors Universitet. ordförande i Finska Nationella Klimatpanelen dvs Finlands IPCC.
  • Sanna Syri : Aalto Universitet,  forskar på hur stora energisystem kan hantera klimatförändringar.

Roligaste var väl när Markku Ollikainen förklarade att det skulle bli fyra till sex grader varmare i Helsingfors vid århundradets slut. Men den inställningen så undrar man om det behövs någon fjärrvärme, de kanske skulle utlyst en tävling för luftkonditionering av hela staden. Jag vet inte vad som hände med de internationella representanterna i juryn, de kanske hoppade av när de såg nivån på bidragen.

Det är lite så att man vrider sig i stolen när Helsingfors borgmästare tvingas dela ut ett pris på en miljon euro till ett av förslagen. För juryn var det dock inga problem, de tyckte att alla förslagen var så bra att de hade delat på priset och belönade hela fem grupper. Här är vinnarna, i ordning:

  • HIVE
  • Beyond Fossils
  • Smart Salt City
  • Hot Heart
  • Consumers to Heat Producers

Tja så var det med den saken. ett år och en miljon euro rakt ut i sjön…. bokstavligt om man skall skapa flytande tropiska öar utanför Helsingfors.  Vi får väl se hur det ser ut i Helsingfors om tio år, jag är fortfarande optimistisk och tror nog att de i slutändan väljer en mer realistisk lösning.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. foliehatt

    Johan – jag läste om detta i SvD innan jag såg ditt inlägg på Klimatupplysningen. Och mitt hjärta sjönk. Jag har en gediget rotad förutfattad mening om att finländare är väsentligen mindre fjolliga än andra.

    Men, SvD redovisade aldrig hur de vinnande förslagen, eller utlysningen hade gått till. Något som din text skiner ljus på. Och då blir det plötsligen klart varför det har gått så fel.

    De får helt enkelt ta denna miljon Euro på lärpengskontot – sätta samman en kompetent panel av utvärderare och ta om processen och då inkludera krav på genomförbarhet och ekonomisk livskraft för de förslag som lämnas in.

  2. #1 folihatt

    Håller med om att bilden av finnar som något mer rationella fick sig en rejäl törn. Borgmästaren var dock mycket diplomatisk när han fick frågan om när de vinnande förslagen kan realiseras – han konstaterade att de bidragen hade gett en bild av hur en lösning skulle kunna se ut men att ingenting var bestämt.

    Tror nog inte sista ordet är sagt.

  3. Mats Kälvemark

    Tack Johan en artikel som ger perspektiv på att galenskapen är lika utbredd på andra sidan Östersjön.
    Finland släppte 2019 totalt ut 42 Mt CO2, bara 1 Mt mindre än Sverige. Båda ligger vi i en liga där våra utsläpp är ca 1 promille av de globala.
    http://www.globalcarbonatlas.org/en/CO2-emissions

    Om och om igen måste vi påminna oss om att all denna galenskap drivs av den enfaldiga och besinningslösa jakten på CO2. Om vi för ett ögonblick tillåter oss att tro på IPCC:s datormodeller för CO2:s temperaturpåverkan och ansätter ett osannolikt högt TCR till 3.0 grader så blir effekten med IPCC:s egen matematik om vi stänger ner Finland imorgon minus 0,002 grader till sekelskiftet om knappt 80 år. Lika mycket för samma procedur i Sverige. Summa 4 tusendels grader! Men då börjar det väl likna nå´t!!??
    Problemet är ju dock att denna effekt inte är mätbar. Försvinner som ej identifierbart brus i jämförelse med att vi i Sverige har en skillnad i medeltemperatur mellan norr och söder över ett år på 10 grC.

  4. Tack Johan,

    din analys borde belönas av Helsingfors borgmästare : )

  5. Lasse

    Tack Johan
    Prispengar lockade tydligen!
    De borde vara tvungna att genomföra något av alternativen!
    Intressant att de medvetet väljer bort det alternativ som Stockholm exergi valt.

  6. Rune Lundgren

    Som finländare blir man ju bedrövad. Sedan 2005 har jag bott utomlands, mest i Sverige, men för ett år sedan flyttade jag tillbaks och hoppades att debattklimatet i press och TV skulle vara bättre där. Men tji fick jag. Samma alarmism förkunnas där dagligen i alla media. Jag har i alla fall lyckats få in några debattartiklar i Hufvudstadsbladet, men att journalister skulle skriva annat än hot och kris finns inte på kartan.

    Jag jobbade från 1982 till 2004 i det som nu är Fortum och var delaktig då i utredningen om en fjärrvärmeledning från Lovisa (OBS ett i på svenska) till Helsingfors. Då föll det på ekonomin och att det skulle vara bättre ekonomi i att köra med fartyg har jag svårt att förstå. Hur klimatsmart är det förresten, eller fungerar fartyget med solpaneler eller vindsnurror? Eller tankar de jättebatterier med kärnkraftsel i Lovisa?

    Det finns liksom i Sverige en relativt stor opposition på nätet, men liksom i Sverige har man svårt att bli hörd. Och liksom i Sverige är Sannfinländarna (=SD) det enda partiet som opponerar sig mot det ekonomiska vansinnet, men inget parti, varken i Finland eller Sverige, vågar opponera sig mot det vetenskapliga vansinnet!!! Jag hade hoppats att Svenska Folkpartiet skulle vara någorlunda förnuftiga, men det var precis tvärtom. Det är numer ett röd-grönt postmodernistiskt cancel culture parti.

    PS pga Corona-hysterin och sambons jobb har jag nu flyttat till Gotland!

  7. Ann+Löfving-Henriksson

    Tankarna går direkt till Grönköping.
    Men! Ett litet gäng pigga och realistiska teknologer skulle kunna få till uppgift att här gå vidare och plocka in lite LCAtänk, där de fick beräkna hur mycket sol- och vindkraft, nybygge av värmepumpsanläggningar osv som skulle krävas för att få ihop säker energiförsörjning dag och natt året runt. Nästa intressanta steg blev LCA redovisning för all denna nyproduktion.
    Redovisning inför allmänheten och Grönköpings gossen Ruda eller H.C. Andersens vakna gosse som påpekade att kejsaren inte hade några kläder, skulle få glada dagar.

  8. Jan Norlin

    #2 o 4
    Jag mailade borgmästaren din utvärdering Johan!
    Han kanske hör av sig, så träna på din finska.

  9. pekke

    OT.

    Varning, Miljöpartiet har tänkt igen !!

    https://www.di.se/nyheter/mp-vill-se-robin-hood-skatt-pa-elslukande-produkter/

    https://www.nyteknik.se/energi/mp-vill-se-hogre-skatt-pa-elslukande-varor-snabb-utveckling-7011629

  10. Tack Johan för en som vanligt rolig och intressant essä. För att i någon mån hjälp upp synen på invånarna i vårt östra grannland sä länkar jag här till en utomordentlig analys av vattenplaneten jorden gjord av Boris Wintherhalter (professor emeritus i marin geologi) publicerad igår på WUWT. Den skulle fundera som lärobok i ”klimatologi” vid vilket lärosäte som helst; https://wattsupwiththat.com/2021/03/16/the-water-planet-earth-and-its-climate/

  11. Lennart Bengtsson

    Dårskapen sprider sig. Det är tyvärr bara att konstatera att den yngre generationen finländare skiljer sig från den äldre generationen finländare som levde i minnet av andra världskriget och det kalla kriget med Sovjet som en nära granne.
    Tyvärr är det väl så att hela västvärlden är i färd med att förbereda sin förestående undergång.

    Det kinesiska ledarskapet noterar utvecklingen med ett outgrundligt leende. Efter allt vad de fått utstå under 200 år av europeiskt och japanskt översitteri och förtryck tycker de kanske att hut har gått hem till slut. Om jag var kines skulle jag kanske tycka detsamma.

  12. foliehatt

    Lennart Bengtsson, #11

    Det är en pandemi….

  13. Björn

    Skrämmande läsning om aningslöshet. Det märkliga är att inte ett ord om kärnteknik har uttalats. Det handlar om framtiden och energiförsörjningen av en huvudstad. Vuxna människor måste väl kunna prestera mer tankekraft än så här, eller vad har hänt på andra sidan Östersjön?

  14. Sören+G

    Energiplanerna i Helsingfors nämndes i Vetenskapsradion i P1 (i positiva ordalag).
    Man nämnde också om konflikten mellan IKEAS vindpark i Härjedalen och rennäringen. Det ska tas upp i Klotet i P1 i eftermiddag. Någon i tillståndsgivande myndigheten hade tydligen haft egna ekonomiska intressen i vindparken.
    Programledarna i Klotet är ju vanligen starkt positiva till vindkraftutbyggnad, men det hade väl sett illa ut att ha gått emot samerna.

  15. Christer Eriksson

    Lennart Bengtsson#11
    Ja .dagens ungdom skulle behöva läsa lite historia istället för att lyssna på alla skrämselmakare i media och alla domagsprofeter som gör allt för att sprida rena lögner om klimatet.

    Om allt genomförs som dessa vilseledda människor vill,så lär det bli ett yrvaket uppvaknande.Ajdå,var det så det bidde.
    Jaja,välkomna till verkligheten,vi hade det kanske inte så dumt på den gamla goda tiden,före omställningen.Fanns el när vi behövde det,landet var inte översållat med vindsnurror,åkrarna inte täckta med solpaneler
    Inga bilar överallt som står på laddning.
    Inga elmätare som bröt när strömmen inte räckte till.
    Industrierna var kvar i landet.
    Ja alla ni som ropar på att landet skall gå före och ställa om,tänk ett varv till.
    Vi kanske inte har det så dåligt i landet i alla fall.
    Börja att gå skolan och lär hur vi hade det för bara någon generation tillbaka.
    Ni har det oförskämt bra,har tak över huvudet, mat för dagen,kläder på kroppen,vad har ni att klaga på.Vet hut skulle jag vilja säga,men det får man kanske inte skriva,för då blir väl man kanske åtalad för olaga hot.
    Men då kanske jag åtalar er för olaga hot mot klimatet.

  16. Magnus

    Underhållande och bildande texter som vanligt här på KU.
    Hur galet det än låter, jag har snuddat vid tanken att det är ett virus som drabbat västvärlden. Som skapar hysteri och självförgörande. Alla allvarliga virus verkar komma från Kina så det är väl troligt även i detta fall. Det låter för fantastiskt för att vara sant förstås men verkligheten överträffar ofta dikten. Det finns t.ex. ett virus som katter har som smittar möss. Mössen blir inte sjuka men orsakar att de dras till kattlukt och underlättar därmed för katten.
    Den här jakten på CO2 baseras inte på rationellt tänkande. Folk som annars tänker förnuftsmässigt och logiskt har nu tappat det helt. Det behövs tänkas utanför boxen för att förklara galenskapen.-)

  17. #16 Magnus

    Påminner mig om en historia av Stanislav Lem; det var en avlägsen planet där alla besökare från andra planeter fick sitta i flera månaders karantän innan de blev insläppta. Var det virus eller bakterier man var rädd för – nej, det var det farligaste av allt, galna idéer 🙂

  18. Lars-Eric Bjerke

    Vattenfall och Göteborgs Energi gjorde 1980 en utredning om kostnader för att ta varmvatten från Ringhals till Göteborg med rörledning eller båt. Det blev tyvärr för dyrt.

    https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/12/597/12597030.pdf?fbclid=IwAR1SFgV9oSWFF-osIJFucnKioceaRTgjRqmwFGJtDB8s1x-AH_CTTQFHTSo

    Nu har Göteborg i stället fjärrvärme från sopförbränning, från spillvärme från raffinaderier, från renat avloppsvatten där värmen lyfts med hjälp av fyra stora värmepumper och dessutom har vi gas som spetsvärme. Man har just byggt en stor termos för att jämna ut lasten. Helsingfors har likartade förutsättningar som Göteborg.

  19. Ivar Andersson

    Om detta var de 10 bästa förslagen så förstår jag att de klimathotstroende är helt okunniga i naturvetenskap. Att utelämna hur elen till värmepumparna skulle genereras visar bristen på sunt förnuft.
    Försök med att lagra solvärmt vatten till vinter för uppvärmning av bostäder provades i Linköping på 80-talet. Efter en provperiod på 5 år lades projektet ned eftersom ingen ville ta över driften. På den tiden var elen till värmepumparna billig så att uppvärmningen kostade ungefär som fjärrvärmen.

  20. mattias

    Ja, kreativiteten har verkligen flödat, inte minst hur man kan få hjälp med finansieringen: ”Fyra cylindrar ska bli en turistattraktion i staden genom att de täcks med uppblåsbara takstrukturer, tropisk skog och varma pooler.” Och Ny teknik har som vanligt en positiv ton till den här typen av initiativ och tävlingar:

    https://www.nyteknik.se/energi/helsingfors-valjer-svenska-energilagret-7011621

  21. Simon

    Det är i nivå med ”uppfinnaren från Sundbyberg” med den skillnaden att Lorry var på sin tid underhållande. Det här är ju rena galenskaperna minst sagt. Man börjar visserligen bli van men som alltid när man tror det inte kan bli tokigare så visar det sig att man hade fel.

    Bra artikel som vanligt Johan. Belyser verkligen att konsekvensanalys inte är så viktigt bland alarmisterna.

  22. #6 Rune Lundgren
    #18 Lars-Eric Bjerke

    Det fanns ett fösrlag på att förse Oskarshamn med fjärrvärme från kraftverket. Det hela föll på att kommunen kunde plocka in pengar från elcertifikat om de byggde ett bioeldat kraftvärmeverk.

    http://www.vok.nu/wp-content/uploads/2017/11/17.-Jim-H%C3%A5kansson.pdf

  23. Lasse

    #22 Johan
    Barsebäck och Malmö/Köpenhamn var också nära att bli ihopkopplade på 70 talet vill jag minnas.
    Föll på Vattenfalls remissvar-Mer el och mindre kylvatten förordas.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Barseb%C3%A4cks_k%C3%A4rnkraftverk

  24. I slutändan kommer det att visa sig att vi hade lösningen redan på 60-talet.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85gestaverket

  25. Lars-Eric Bjerke

    Johan M

    Det finns ju några kärnkraftverk, som körs som kraftvärmeverk t.ex. Beznau 1 och 2 i Schweiz. Man bör nog har fler än ett block på verket för att säkerställa leveranserna, eftersom tillgängligheten hos kärnkraften brukar ligga mellan 70 och 90 %. Det är nog inte så dumt att som Göteborg ha ett diversifierat system för att undvika att behöva bygga reserver.

  26. Staffan Lindström

    8 Jan NORLIN

    Det går nog bra med svenska som det här klippet från ”Husis” visar….
    https://www.youtube.com/watch?v=gtkVvPj3uzw

  27. Staffan Lindström

    16 Magnus
    Kanske viruset ”mao” (=”katt”…) 😉

  28. Daniel Wiklund8

    # 18 Lars-Eric B Det byggs en termos i Luleå också, ska rymma 40000 kubikmeter vatten. Till en kostnad på minst 100 miljoner. Detta pga att man måste byta källa till fjärrvärmen. Nuvarande mycket bra fungerande fjärrvärme (Sveriges billigaste) släpper ju ut koldioxid. Och det går ju inte för sig. Jakten på koldioxid har inga hämningar. Snart borde ju evolutionen göra sig av med detta ”gift”.

  29. #25 Lars-Eric Bjerke

    Tillgängligheten på kärnkraft är inte som att singla slant. Visst händer det att produktionen stängs ner med kort varsel men det största delen är planerat underhåll som man för ett värmeverk då gör under sommaren.

    Viss vill man ha redundans i sin värmeförsörjning och det får man naturligtvis av flera små reaktorer. Effekten som behövs är under november – april på över 1000 MW (som högst dryga 2000 MW i januari) . De skulle kunna bygga två kraftverk med vardera två reaktorer från NuScale (termisk effekt 250 MW per reaktor) så har de för att täcka basbehovet.

    Eller varför inte två Moltex SSR-W så kan de ta belalt för att ta hand om vårt ”utbrända” kärnbränsle.

  30. Hans H.

    #25 Lars-Eric Bjerke

    USA redovisar en tillgänglighet för kärnkraften på i genomsnitt 94%. Finland ligger på 90% vill jag minnas.

    Sverige hade en ”klyftig” ansvarig centerpolitiker som införde tankeförbudslagen och vars mantra var att kärnkraften till varje pris skulle bort. När jag gick på KTH på 60-talet var Kärnteknik ett linjeval för en del. Senare torkade rekryteringen helt ut, och vem kan klandra de blivande
    civilingenjörerna…

    När man har brist på kompetens inom branschen får man genomföra allt mycket långsamt, ett steg i teget…för att hushålla med den kompetens man har! Samtidigt stod den ansvarige politikern (samma parti) och beklagade sig över den dåliga tillgängligheten svensk kärnkraft uppvisade jämfört med finsk.. samma idioter som införde pumplagen och tog död på många inlandsmackar. Men de har ju numera sin röstbas runt Stureplan…

  31. Daniel Wiklund

    Nu är Per B på krigsstigen igen. Nu ska det kosta att vara elslukare. Hur ser Per B på Facebookhallarna som jag bor granne med, snart tre hallar. Dom om nån slukar väl el. Och dom fick skattelättnader och diverse bidrag för att bygga i Luleå, och billig el. För att inte tala om Hybrit, dom kommer att sluka el plus LKAB, stålverket i Boden, North Vold och elbilar, och andra elfordon. En klurig uppgift för miljöpartisten Per B, vilka ska få straffavgifter och vilka ska premieras. Jag tycker att Miljöpartiet och Per B tar alldeles för stor plats i regeringen, dom är maktslukare.

  32. Ivar Andersson

    #30 Hans H
    Det var en sosse och inte en centerpolitiker som införde tankeförbudslagen.
    ”Tankeförbudet, eller ”tankeförbudet om kärnkraft”, är en pejorativ term som syftar på en svensk lag som infördes efter Tjernobylolyckan 1986 av Regeringen Carlsson II under Birgitta Dahls tid som ansvarig minister för energi- och miljöfrågorna.[1] Lagen innebar att det blev olagligt att förbereda uppförandet av en kärnreaktor i Sverige, utöver det förbud som infördes mot själva uppförandet.”
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Tankef%C3%B6rbudet

  33. Håkan Bergman

    Och nu blir det reklam.
    https://www.dn.se/brandstudio/fortum/ny-smaskalig-karnkraft-kan-gora-skillnad-i-det-framtida-elsystemet/

    ”Denna artikel är en annons med innehåll från Fortum och ej en artikel av Dagens Nyheter.”

    Kära DN, det hade vi nog kunnat räkna ut själva.

  34. Staffan

    #9 Pekke
    Om MP vill lägga straffskatt på el-slukande apparater så får de väl börja med El-bilar och laddhybrider!

  35. Det här med höjd elskatt kommer förmodligen inte att drabba sådant som Miljöpartiet anser vara ”gott”, typ elbilar och Hybrit. Olika pris för el har tillämpats länge, både i Sverige och i t.ex. Tyskland. Det skulle inte förvåna mig om elen blir gratis om folk laddar sina bilar i offentligt uppställda laddstolpar. Skatten på oss andra får väl anpassas efter vad dessa subventioner kostar.

    Den fria marknaden får ett allt mindre utrymme i den svenska planekonomin. Invändningen att vi alla förlorar på detta kommer att viftas bort eftersom det är våra barn och barnbarn som drabbas värst av vår allmänna nyfattigdom.

  36. Gunnar Strandell

    Blev uppringd för en enkät om förvaring av utbränt kärnbränsle för en stund sedan. SKB är måna om sitt förtroende och hur det ska hållas högt.

    Varför har ingen tänkt sig att använda värmen det utsöndrar för att värma Helsingfors?

    Varför verkar det vara förbjudet för kommentatorer på KU att ta till sig att avfallsproblemet var löst redan innan Ågesta laddades?

    Använt kärnbränsle går att upparbeta och återanvända. Man fåren liten rest att slutförvara, nytt moxbränsle med innehåll av plutonium eller föryngrat bränsle och plutonium för kärnvapen.

    Sverige hade kontrakt med anläggningarna i La Hague och Sellafield, miljörörelsen dömde ut dem, men de finns fortfarande kvar och gör jobbet åt England och Frankrike.

    Energibristen är en skapelse av miljörörelsen,
    som leder till dekonstruktion av samhälle och civilisation.

  37. mattias

    Hittade denna mycket välskrivna artikel som har viss anknytning till dagens tråd och KU i allmänhet, tror inte att den länkats här tidigare – mycket läsvärd: https://kvartal.se/artiklar/energipolitik-i-tyskland/

  38. Lars-Eric Bjerke

    #36 Gunnar Strandell,

    I länken nedan beskrivs behovet av sluförvar av kärnbränsle för olika reaktortyper.

    https://www.analys.se/publikationer/arkiv/rapporter/slutforvar-behovs-alla-scenarier/?fbclid=IwAR3qCKDVsczVzmWKp5pjAGmLgFj-uIvhfZxbNv0aNh_lKd-9fg9qBfl3Ga0

  39. Lars-Eric Bjerke

    #29 Johan M,

    För Helsingfors skulle jag föreslå ABB Atoms reaktor Secure, som var speciellt konstruerad för fjärrvärme och för att kunna förläggas i eller nära städer. Den var en föregångare till Pius, som var elproducerande.

  40. Lars-Eric Bjerke

    #36 Gunnar Strandell,
    ”Blev uppringd för en enkät om förvaring av utbränt kärnbränsle för en stund sedan. Varför har ingen tänkt sig att använda värmen det utsöndrar för att värma Helsingfors?”

    Clab i Oskarhamn avger ca 5-6 MW värme att jämföra med Helsingfors behov av 1000- 2000 MW.

  41. Lars-Eric Bjerke

    #30 Hans H.
    ”USA redovisar en tillgänglighet för kärnkraften på i genomsnitt 94%. Finland ligger på 90% vill jag minnas.”

    För en sådan samhällsviktig funktion som fjärrvärme måste man också beakta ovanliga händelser. Sverige hade 1992-1993 det så kallade femrektorstoppet, som varade mer än ett år.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Barseb%C3%A4cksh%C3%A4ndelsen

  42. Gunnar Strandell

    Lars-Eric Bjerke #38 och #40
    Tack för länken i #38. Jag räknar med att du ser att dess fakta säger samma sak som jag, men att man är försiktiga med ordvalet för att hålla öppet för alternativa slutsatser.
    Jag har diskuterat frågan med SKB:s tidigare VD, Eva Halldén och vi är överens, men måste acceptera att SKB styrs av sitt regeringsuppdrag.

    Vi båda vet att avklingningsvärmen från det använda bränslet inte räcker till för att värma Helsingfors, men det hindrar inte kärnkraftsmotståndarna i min hemkommun, Östhammar, att varna för riskerna med att berget runt slutförvaret värms upp.

    Mitt inlägg var menat som en teknisk sarkasm och en pik till miljörörelsens sätt att hantera energi- och ekonomisamband utifrån sin egen agenda och sin drömvärld.

  43. Hans H.

    #43 Lars-Eric Bjerke.

    Visst behövs redundans i systemet. Så fler än ett verk är lösningen.

    Man kan också t ex ha en plan för hur snabbt man skulle kunna komma igång med att köra över varmt vatten i tankbåt från Lovisa och kajlägen samt tankar och ledningar beredda för detta. Att det långsiktigt inte är en tekniskt/ekonomiskt hållbar lösning betyder inte att det inte fngerar som provisorium.

    Och orsaken till femreaktorstoppet? Hade det inte att göra med just det jag talade om? Att vi inte hade en tillräckligt god plan för förebyggande underhåll… De siffror jag nämnde för USA och Finland för tillgångligheten har existerat under en mycket lång följd av år. Den siffra på 70 % du tar till är rena negativismen.

  44. Hans H.

    #40 Lars-Eric Bjerke

    Ser efter att ha läst på om femreaktorstoppet att det hade helt andra orsaker och annan varaktighet än vad jag trodde. Passerade mig förbi helt obemärkt vid tiden för det hela, hade med jobb jag gjirde utomlands att göra.

    Ser inte det du tar upp som en normal tillgänglighetsfråga, men det betyder inte att man inte ska ta med sådana saker i sin planering!

    Vi kan ju påminna oss vissa nya flygplansmodeller som markställts för tider på ett år eller t o m mer… Detta är att ha en plan B i bakfickan, är en viktig aspekt för all teknik vi är beroende av. Tag dricksvattenförsörjningen för en storstad t ex…

  45. Daniel Wiklund

    Koldioxidneutralt eller inte, klimatnödläge eller inte. Idag har vi ett fantastiskt väder i Luleå. Minus 10 grader, strålande sol och svaga vindar. Och gott om snö för dom som vill ha det. Vädret kan tydligen vara väldigt bra trots att det är klimatkris. Hoppas att superklimatexperten Per B också kan glädja sig åt ett fint väder idag. Hur nu vädret ska vara för att Per B ska vara nöjd. Jag ska i varje fall ut på en cykeltur. Och jag använder inte elcykel, måste ju tänka på Per Bolunds straffskatt för dom som är elslukare.

  46. #41 Lars-Eric Bjerke

    Visst behövs redundans men det finns gränser för hur mycket det får kosta. Helsingfors har idag tre stora värmekraftverk och tycker nog att läget är under kontroll. Det skulle inte behövas fler kärnkraftverk och då slipper man oroa sig för gasleveranser.

    Idag har de:

    Hansaari : 430 + 280 MWt + 220 MWe
    Salmisaari : 300 + 280 MWt + 160 MWe
    Vousaari : 600 + 120 MWt + 645 MWe

    Bygg tre Moltex SSR-W med saltlager så har man värme så det räcker även under höglasttimmar. Under sommarhalvåret kan de producera vätgas ( det kan de sen sälja till Hybrit mfl 🙂

  47. På tal om Moltex SSR-W –

    De fick precis nu ett besked om att de fått 50 miljoner kanadadollar för att fortsätta utvecklingen av deras reaktor.

    https://www.moltexenergy.com/moltex-receives-50-5m-from-government-of-canada-for-small-modular-reactor/

  48. SatSapiente

    #43 Hans H

    Kärnkraftverk har inga stora överskott av varmvatten. Havsvattnet som används för att kyla mellankylkretsarna, värms c:a 10 gr vid sin passage genom kraftverket, ger inget användbart varmvatten. Man måste därför tappa av vatten från mellankylkretsarna för att få någon temperatur på vattnet. Men om man tappar av ”en tankbåt” vatten från kärnkraftverket, måste det samtidigt ersättas med en tankbåt ”nytt” vatten. Och det duger inte med kranvatten, det är höga krav på renhet eftersom mellankylkretsarna via värmeväxlare kyler primärkretsarnas vatten som i kokarreaktorerna är radioaktivt under drift.
    Iofs skulle tankbåten kunna föra med sig returvattnet från fjärrvärmenätet. Jag tror STUK (finska motsvarigheten till SSM) skulle ha en hel del invändningar mot detta, fjärrvärmenätet skulle bli en del av kärnkraftverkets mellankylkretsar.
    Mellankylkretsarna innehåller inte heller ”tankbåtsvolymer” av vatten, så en fyllning av tankbåten med varmvatten skulle ta flera dagar.

  49. Daniel Wiklund

    OT Covering Climate Now. Nyss på nordnytt, 431-a reportaget om klimatförändringar som hotar en art. Den här gången är det älgarnas livssituation som försämras pga klimatförändringarna. Det verkar bara vara miljöpartiet som inte drabbas negativt av klimatförändringarna. Dom får snarare luft under vingarna av den sk klimatkrisen.

  50. Tege+Tornvall

    Jag blir verkligen orolig och även direkt rädd av allt stolligt som klimatreligionen frambringar. De tycks ju ha besatt alla viktiga poster och kan därmed styra beslut och åtgärder ända tills skutan strandar på revet Verkligheten. Då blir det dyrt!