Det har varit närmast hysteriska inslag och artiklar från vissa medier, framförallt SVT, om hur värmeböljor ökar. Naturligtvis är det människan som är orsaken. Den kritiska granskningen av data saknas helt och hållet och istället är det anekdotiska berättelser, gärna från några parter som vill ha ekonomisk ersättning för klimatförändringar, som förmedlas.
Eftersom jag har spenderat mycket tid med att analysera temperaturdata från Uppsala och framförallt från Uppsala flygfält så vet jag att den senare är representerar temperaturen för lantliga miljöer hyfsat väl. För Uppsala flygfält finns det dagliga max-värden att ladda ner från SMHIs hemsida.
SMHI har definierat en värmebölja som 5 dagar eller mer i sträck med 25 grader eller mer. Om man plottar antalet dagar med värmebölja vid Uppsala flygfält ser det ut som följer:
Det finns ingen signifikant trend i antalet dagar med värmebölja. Samma sak gäller för årets högsta temperatur:
Statistiskt sett har vi alltså inte fått mer värmeböljor. Och då har ändå den största delen av effekten av koldioxidutsläppen redan inträffat. Men ändå säger man att värmeböljorna ska bli fler i framtiden. Kopplingen till verkligheten saknas helt.
För övrigt är det helt normalt, statistiskt sett, att ett stort antal väder-rekord slås varje år. Se tex ett inlägg jag skrev 2018: Rekordår i år igen
Jag är en elektroingenjör som jobbar till största delen med mjukvaruutveckling. Men jag har alltid intresserat mig för klimatfrågan och alla dess motsägelsefulla påståenden. Sedan 2013 har jag skrivit på denna blogg och jag har även hunnit med att publicera en vetenskaplig artikel i en ansedd tidskrift.
Värmeböljorna ska bli fler i framtiden enligt klimatmodellerna. Verkligheten visar att värmeböljorna hittills inte blivit fler trots koldioxidutsläppen. Varför tror många på IPCCs fantasier? Sunt förnuft är en bristvara.
I EU:s medelhavsländer verkar det ha varit en ökning av värmeböljorna. Dock inte så stor som medierna och propagandan hävdar.
Hur skulle koldioxid kunna orsaka värmeböljor? Däremot när det blåser varm luft från Sahara. Och det har väl med jetströmmarna att göra.
Tack Magnus C
Men en sak vet vi-vi har fått fler soltimmar! 😉
Du har tidigare visat att antalet soltimmar och temperaturen hänger samman på våren.
Men att sambandet på sommaren är mindre tydligt.
Gissar att molnen bildas lättare vid vackert väder under sommaren.
För den som vill fördjupa sig i solens roll:
https://wattsupwiththat.com/2022/08/01/the-sun-climate-effect-the-winter-gatekeeper-hypothesis-i-the-search-for-a-solar-signal/
Skall läsa den själv när solen inte skiner .
Idag presenterade kuriren Luleås egen temperaturavläsning för juli månad. Avläst av familjen Bohnsack sen 1921. Luleås medeltemperatur för juli sedan 1921 är 16,6. I år blev det 17,9. Varmaste året var 1937 med 21,5. Kallaste var 1949 med 12,0. Just den kalla månaden föddes jag. 1924 var det 17,8. 1925 20,6. 1926 17,7. 1927 20,7. 1930 18,6. Värmeböljor redan på 1920-talet. Föredrar den varma juli som var 1937 jämfört med juli 1949. Vågar man starta ett parti som lovar mer sol och värme.
Lasse 4
Sålunda väldiga kamper mellan åsikter och forskningsresultat angående Sun- Climate- effect.
För ett par år sedan läste jag att man ville benämna nästa solfläcksminimum : EDDY.
Tydligen förstördes många Sun-climate-effekt-anhängare sin karriärer p.g.a. consensus-attacker.
Intressant länk!
Om jag fattat det rätt, krävs sydliga vindar som för med sig mycket varm luft från Nordafrika, för att det ska bli riktigt varmt i Europa.
Finns det andra scenarier, vindar från från ost ( Asien)?
John Eddy
Studies in solarphysics and solar-terrestrials relationships.
Consequences for climate and mankind.
https://en.wikipedia.org/wiki/John_A._Eddy
#7 Enough
Ryssvärmen pratar man om här uppe i nordöstra Sverige.
Från Wikipedia:
” Sommartid kan ett högtryck över Ryssland ge temperaturer uppemot 35-40 plusgrader i Ryssland. Ibland förs varmluften in med ostliga vindar över delar av Europa och kan ge omkring 30 plusgrader i norra Skandinavien och vid Ishavskusten.”
Når nog oftast bara tornedalen.
#9 Jax
Ok, kan komma från två håll, alltså varmt väder som sprider sig på olika sätt, var finns kopplingen till lite varmare klimat?
Kan värme komma hit från Bagdad??
Idag 51 C. I morgon bara 50 C.
Bagdadbo(b)rna måste vara arga på klimatet.
#9 Jax
Det högtrycket österut har många gånger spritt värme och glädje även på södra delen av västkusten: landvind, vackert och varmt väder.
https://www.dn.se/sverige/ostersjons-roll-i-klimatkrisen-gackar-forskarna/
Här skrivs om vattenmätningar i Finland ifrån 1926-2018. Tvärminne heter forskningsstationen. Skrivs naturligtvis om hur snabbt Östersjön värms upp.
En observant läsare påpekar att mätningarna slutar 2018. Finns någon här som vet hur man får reda på åren efter?
Påpekar även att skillnaden endast är 1 grad ifrån mätningens början. T o m en halv grad lägre jämfört med 1940 talet.
Klart är att varmare klimat ger mindre temperaturskillnader och därmed mindre och svagare vindar och att kallare klimat ger större temperaturskillnader (mot alltid varma tropiker runt ekvatorn) och därmed mer och starkare vindar.
Är det inte mer oro i luften med växlande varmluft från söder och kalluft från norr? Och omvänt på södra halvklotet med mindre landyta och bara 10 procent av Jordens befolkning? Därifrån kommer ju många köldrapporter.
Nu gör elden under oss avtryck. Vulkanutbrott på Island. Som tros vara resultat av ett flertal jordbävningar som registrerats på Island sen i lördags. Över 10000 (lite Roger Moore) jordbävningar har noterats på Island bara under dom senaste dagarna. Den kraftigaste uppnådde en magnitud på 5,4. Elden under oss ( som visar att jorden lever) kan ställa till med ganska mycket. Vilket den har gjort sen urminnes tider.
15# Det är tvärtom. Magman som är på väg upp orsakar jordbävningar.
#13
Såg detta i DN idag och undrar dels hur Östersjön, som motsvarar just över en promille av planetens havsyta kan vara ”avgörande” för klimatet eller hur ”Östersjöns roll i klimatkrisen” kan ”gäcka forskarna”. Är forskarna helt jävla dumma i huvet?
Eller är det bara DN, liksom?
#34,
Island har tusentals jordskalv varje år. Här en artikel där de hade 24 000 jordskalv på två veckor 2020. https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/%C3%B6ver-34-000-jordskalv-p%C3%A5-island-i-v%C3%A4ntan-p%C3%A5-utbrott-1.42926847
Man kan inte låta bli att beundra islänningarna att våga leva på denna ö.
Nu betalar danskarna 100 ggr mer är skåningarna för elen………vindkraft när den är som bäst.
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Rossmore #17
Vi får inte glömma att DN för några år sedan körde eget tåg till kontinenten vilket drevs av självgodhet.
#13,17
Under den förra mellanistiden var sommartemperaturen i södra Östersjön 26-28 grader, alltså rena Medelhavstemperaturer.
https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.943.7248&rep=rep1&type=pdf
https://brocku.ca/mathematics-science/earth-sciences/wp-content/uploads/sites/106/Head-Seidenkrantz-et-al.-2005.pdf
Vintertemperaturerna höll sig uppåt 10 grader:
https://www.academia.edu/en/30035314/Hydrography_and_mollusc_faunas_of_the_Baltic_and_the_White_Sea_North_Sea_seaway_in_the_Eemian
https://www.cambridge.org/core/journals/quaternary-research/article/abs/oceanography-in-northwestern-europe-during-the-last-interglacial-from-intrashell-18o-ranges-in-littorina-littorea-gastropods/124FA049E802CD8B341247B2711394D6
Uppenbarligen måste det ha varit neandertalarnas fel eftersom det inte fanns några Homo sapiens i Europa.
Rossmore
18:20, 2022-08-03
Hela DNs ledning är mutad av de som driver agendan, Rockefeller mfl. Pengar kan få människor att göra vad som helst.
Paul Håkansson #19
Om danska Seaborg Technologies får fart på sin kompakta molten salt reaktor i tid så kanske danskarna kan skruva ner alla opålitliga vind-torn framöver.
Men det kan ju alltid vara svårt att bli ”profet i sin egen hemstad”?
Paul Håkansson #19
Det här börjar nästan se konstruerat ut, har Sverige fått dispens från EU-reglerna fram till valet, Bryssel vill nog gärna ha kvar fårskocken i Rosenbad för evigt?
#17
😁
Svar fråga 1. Ja
Svar fråga 2. Nej, inte enbart.
#25
👍🏻😎
Journalister som bevakar klimatet verkar inte fått lära sig grunderna i hur det fungerar.
1. Temperaturen i atmosfären som vi mäter 1 m över land eller hav är ett resultat av att värme förts dit från hav eller land som hettats upp av solen.
2. Vatten blir inte varmare än 28-30 grader ens under ekvatorn.
3. Landområden söder och öster om Sverige kan bli 20 grader varmare än så.
4. Blåser det därifrån blir det varmt i Sverige.
5. Jag ser inget skäl till att mera koldioxid skulle påverka vindriktningarna över Sverige och jag kan inte läsa att någon vetenskaplig rapport påstår det.
Varma vindar från syd och sydost har jag fått leva med i nästan 70 år.
Paul Håkansson #19
Priset i Sverige och Finland är just nu 2€.
I Danmark dit vi nu exporterar 1260 MW är priset 414€.
Vem tar hand om vinsten på ca 5 miljoner kr per timma i den kabeln? Det finns ett flertal andra kablar med en total nettoexport om 5,5 GW. Per dygn blir det en vinst på en halv miljard kronor. I vems ficka hamnar de pengarna?
När elen är dyr blir det vi konsumenter som måste betala, det vet jag av erfarenhet.
Svar 21 Tty,
Försökte hitta mätningar efter 2018 ifrån Tvärminne den finländska forskningsstationen, men konstigt nog inte på hemsidan. Inalla fall hittar inte jag den. Undrar förstås om trenden mot varmare Östersjön fortsatt.
#21 tty
Bra knorr i sista stycket 🙂
Tack Magnus.
Det är viktigt att man håller sig till etablerade definitioner – som du påpekar är en värmebölja 5 dagar i sträck med över 25 grader. Hittills i år har vi haft en värmebölja kring midsommar. I juli hade vi ingen – för kort tid. Och här en länk om kommande dagars väder som inte sparar på krutet: https://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/stora-v%C3%A4dersmockan-d%C3%A5-drar-extremhettan-in-%C3%B6ver-landet-ny-v%C3%A4rmeb%C3%B6lja/ar-AA10grZ8?ocid=entnewsntp&cvid=4e0f1246495e469fb9a5dfbdc613f3e5
Vädersmocka, extremhetta och värmebölja i samma mening. Det är bara det att någon värmebölja kommer det inte att bli för värmen drar snabbt vidare.
Magnus,
Du kanske kan kommentera lite om jämförelsen med din graf på värmeböljor med motsvarande graf från Observatorielunden, Stockholm. Det som ser lite skumt ut är att du får fler dagar med värmeböljor fram till ungefär 1990. Hur kommer det sig?
https://miljobarometern.stockholm.se/klimat/klimat-och-vaderstatistik/varmebolja/
Bästa Klimatupplysningen,
Idag kan vi läsa från diverse experter hur de förutspår dubblade elpriser till vintern. Låt mig kontra och säga att antagligen får vi en mild vinter och lägre elpriser. Det jag lärt mig om alla dessa självutnämnda experter är att när de agerar i flock har de fel, precis som i klimatfrågan.
Lennart Svanberg #33
Jag lutar åt att vi får låga elpriser fram till valdagen, elräkningen som dimper ner i början på september kommer att vara den lägsta i mannaminne.
Mattias #32:
De mäter olika saker. Jag har redovisat totalt antalet dagar med värmebölja och de har tagit den längsta värmeböljan. Jag förstår inte vad det skulle ha för relevans hur lång den längsta var. Om det är en dag med under 25 grader mitt i värmeböljan så blir den alltså hälften så lång.
De har väl råkat hitta ett mätvärde som passar in i deras agenda och då redovisar de bara detta.
SMHI har ett mer balanserat inlägg här:
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/varmebolja-1.22372
Även om slutklämmen är helt felaktig.
Hmmm, ”Värmeböljor ökar. Naturligtvis är det människan som är orsaken.” Ja, självklart. Jag såg för några dagar sedan en rapport från USA om hur mycket värmebäljorna ökat. De var på någon skeptikersite – och efter alla citat om ökade värmeböljor kom förklaringen ”i storstadsområden”. Därefter data för landsbygden där någon ökning av värmeböljor inte kunde konstateras.
Ökad förekomst av bränder i medelhavsområdet. Naturligtvis är det människan som ligger bakom. Markanvändningen har ändrats, massor med eldfängd undervegetation finns nu. Fanns inte för 75 år sedan.
Svår torka i Italien. Katastrof för bönderna i Podalen. Saltvatten tränger in och sprider sig över åkrarna genom bevattningskanalerna. Här vet jag inte om det helt är människornas fel – men misstänker att man helt enkelt anlagt fler bevattningskanaler än floden kan tåla ett torrt år. Kanske borde människorna varit mer omtänksamma om sin framtid och för länge sedan arrangerat på något sätt så att avtappningen från floden kunde begränsas/ransoneras när det blir ett torrår. Så torrt som i år har det inte varit på 70 år enligt BBC. Torkan är väl som den är, att det blir svåra problem är människornas fel – som vanligt.
Magnus, ditt inlägg från 2018: ”Rekordår i år igen” förtjänar att lyftas fram oftare. Dessutom bör man påminna om att i dagens läge rapporteras rekordår från hela världen i våra mainstream media. Det blir flera om dagen statistiskt sett. Journalisterna kan alltid plocka in ett eller annat rekord ifall dom tycker det inte finns något mer intressant att rapportera om.
Med tusentals mätpunkter världen över, ett flertal väderparametrar samt ett antal värden från absolut maximum för olika tidsperioder till dygns , månads och årsmedelvärden etc etc inser de flesta som kan räkna att det totala antalet variabler sannolikt uppgår till ett miljontal.
Har man sedan ett stokastiskt och kaotiskt vädersystem så kan man ständigt producera rekordvärden utan större problem. För alla kalenderbitare finns det ett antal sammanställningar på Wikipedia. Sök på: ”list of weather records”
Magnus,
Tack för länk. Med definitionen 5 dygn på raken med över max. temp 25 grader så kan det ju vara så att värmeböljor före 1990-talet oftare blev avbrutna och därmed färre dagar. Men jag kände att jag behövde kolla upp rådata och jag blev inte riktigt klokare.
I min länk: https://miljobarometern.stockholm.se/klimat/klimat-och-vaderstatistik/varmebolja/
har jag tagit värden för 1955 och 1959 jämfört mot rådata och dina uppsalavärden. Så här blev utfallet:
1955
länk, ovan rådata från SMHI Uppsala
10 18 21
1959
8 14 30
Jag tycker nog om man ska följa definitionen att man måste utesluta värmeböljor <5 dygn, men konstigt att rådata från SMHI inte stämmer överens.
Fast nu litar inte jag speciellt mycket på SMHI, för enligt dem så har jag vattenbrist här uppe och under det normala vad det beträffar markfuktighet. Det är konstigt för här är grönare än vad det brukar vara och min granne som kom från Blekinge igår sa att här är det då inte torrt så grönt och fint, annat är det hemma rena ökenklimatet.
De påstår också att det är mycket mindre med vatten i våra små vattendrag, men det stämmer heller inte. Jag bor bredvid Tandån den har inte krympt alls i år, det gjorde den när jag flyttade hit, då brukade det vara en betydligt smalare å.
Jag mailade smhi för över ett halv år sen men har inte fått svar, när de skriver om grundvatten så är det under den normala och mycket under det normala eller över det normala och mycket under det normala. Så jag skrev till dem och frågade vad normalt var, men de håller väl på att ta reda på vad normalt är eftersom jag inte erhållit något svar än.
#Magnus C
Tack för ett intressant inlägg.
Mattias #38:
Jag har alltså använt data från Uppsala flygfält. 1955 var det ”värmebölja” mellan 9:e juli till 17:e juli, dvs 9 dygn och även mellan 9:e augusti till 20:e augusti, dvs 12 dygn. Summa 21 dygn.
Jag befinner mig för närvarande i ”mattebyn” (Nesin Mathematics Village) i sydvästra Turkiet. Det är en kilometer att gå till närmaste samhälle. Jag hade hoppats hitta en bankomat och vykort. Man berättade att jag måste åka ner till stan, Selc,uk. Jag hittade en bankomat och gick runt en stund utan att hitta vykort. Det verkar som om internet helt tagit över. ½12 satte jag mig på minbussen tillbaka. Temperaturen utanför angavs till 43 grader när vi startade. På vägen kom vi upp lite högre så att det var bara 40 när det var dags att börja gå. En vattenflaska med vatten som hunnit bli ljummet kändes bra på vägen. Väl framme hade jag tillgång till en egen dusch, så det vanliga knepet att duscha med skjortan på kändes skönt.
Så, visst söker man skugga och undviker att anstränga sig för mycket, men om Sverige fick ett nytt värmerekord på 40 grader skulle det inte skrämma mig.
Det konstiga är att msm-journalisterna aldrig tycks ha njutit av riktigt varmt väder.
Magnus#41
För 1955 får jag från observatoriekullen 8-17 juli, 10 dagar och 11-18 augusti, 8 dagar. Totalt 18 dagar och du får från Uppsala 21 dagar. Det verkar rimligt.
Men 1959 får jag 4-9 juli – 6 dagar och 16-23 augusti 8 dagar, totalt 14 dagar – medan dina uppsalasiffror ligger på 30. Den skillnaden känns stor. Och jag förstår inte hur denna länk har hämtat sina siffror: https://miljobarometern.stockholm.se/klimat/klimat-och-vaderstatistik/varmebolja/
De bör rimligen också använda Observatoriekullens mätvärden, men de får 10 dagar 1955 och 8 dagar 1959 dvs. nästan hälften av de dagar jag kan utläsa.