Så var det dags igen, som vasaloppsveteran har man ju vissa privilegier. Man får t.ex. ta det lugnt i uppförsbackarna och framför allt så får man vara med.
Det är mycket man hinner fundera på medan man åker timme efter timme – vasaloppsmil liknar nämligen ingenting annat – de handlar bara om att stå på benen en timme till och en timme till.
Hur som helst, spårmakarna i Dalarna är fantastiska! Att ha så bra spår efter denna varmperiod är imponerande. Det märkliga är naturligtvis att trots att jorden, enligt vad IPCC påstår, haft de varmaste decennierna sedan temperaturmätningarna började så har man inte behövt ställa in Vasaloppet någon gång sedan 1988. De gånger det blev inställt var förutom 1988 de varma åren på 30-talet, 1934 och 1938.
Att det var just de år som kanske kan ha varit jordens varmaste är egentligen märkligt. Eftersom värmen fördelar sig olika från år till år, så verkar det nästan som om Sveriges roll för jordens medeltemperatur är större än den knappa promille av jordens yta som vi faktist utgör. Om jag ska tillåta mig att spåna fritt (vilket jag naturligtvis inte borde göra när jag skriver på klimatupplysningen) så undrar jag ibland om temperaturerna i (relativt) tättbefolkade delar av jorden ”är övervärderade” vid beräkning av jordens medeltemperatur.
Tänk om det helt enkelt är så att när PDO är i sin ”positiva fas” så överförs värme från det södra halvklotet till det norra vilket får ”det uppmätta medelvärdet” att förefalla högre. Som sagt, en sådan sak som man kan fundera över när man åker skidor timme efter timme.
Jag har många gånger tänkt att visst vore det bra för mänskligheten om jorden blev en aning varmare – värmen kommer ju nämligen i så fall att hamna där den behövs bäst – så nära polerna som den kan komma. En sådan här vinter kan ju vi i Sverige få för oss att uppvärmningen kanske kommit för att stanna, men med tanke på att kylan istället hamnat inte bara i Nordamerika utan även i flyktingläger i Syrien, så är det inte så mycket att glädjas åt.
Det är faktiskt bättre med kalla vintrar i Skandinavien, där vi har hus byggda för att klara dem, än bland flyktingar i Syrien. Annars är det väl som det brukar i svenska media, det skrivs så lite som möjligt om kallt väder utanför Sverige, men gärna om av den globala uppvärmningen orsakade värmeböljor – om man kan hitta dem.
Annat som man kan fundera på när man åker där är det där med vad som menas med att klimatet är medelvärdet av vädret över 30 år – det borde ju innebära att den dagen som jag åkte mitt öppna spår så las den dagen till medan samma datum, alltså den 2 mars, år 1985 togs bort ur medelvärdesbildningen. Och då borde, åtminstone i Uppsala, klimatet ha blivit ungefär en tiotusendel av 10 grader varmare. Eftersom vintern 1985 var ganska kall så var det kanske 10 grader kallare den dagen för 30 år sedan än vad det var i måndags. Den där tiotusendelen handlar om att 30 år är lite mer än 10 000 dagar.
Men så går det kanske inte till – det tycks ju fortfarande vara medelvärdet över åren 1961 till 1990 som allt jämförs med. Men visst vore det roligare om klimatet ändrades med en tusendels grad varje gång som en dag avviker med 10 grader ifrån samma datum för 30 år sedan.
Då skulle man ju verkligen kunna tala om klimatförändringar. Som det nu är så är det ju bara vädret som ändras från dag till dag, så att det enda vi som skriver om klimat kan göra är ju att konstatera att det enda som blir värre och värre är klimatpolitiken.
Som avslutning kan jag bara notera att mina favoritbloggar fortfarande håller sig till ungefär samma gamla nyheter som för ett par veckor sedan, varvid det mest anmärkningsvärda kanske är att Lennart Bengtssons inlägg på Anthropocene förra veckan, som kommentar till Der Spiegels sensationsartikel, uppmärksammats av Pierre Gosselin på NoTricksZone.
1932, 1934 och 1990 ställdes Vasaloppet in.
Att Vasaloppet ställdes in 1990 berodde på att det var dålig is på sjöar och myrar. Snö hade man kunnat fixa. 1991 ändrade man sträckningen lite grann på Vasaloppet och byggde vägbankar över de myrar som riskerade ha dålig bärighet varma vintrar.
För övrigt så anser jag när vi har kalla vintrar här så är det ofta år som globalt sett är varma. 2010 och krigsåren under 40-talet är exempel på det.
Som Sten riktigt påpekar väljer svenska media (och även en stor andel av världspressen) att skriva om kalla väderhändelser trots att de oftast är dramatiska och får tragiska följder för folk och fä. Underlag för stora rubriker saknas minsann inte. Jag har skickat nedan länk till många tidningar flera gånger utan resultat. Förbudet att rapportera köldrelaterade händelser tycks mig vara hugget i sten. (Vitsen oavsiktlig)
http://iceagenow.info/
Och än värre blir det. Snabba cash krävs.
http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/sa-kan-sverige-klimatanpassas-forslag-i-ny-smhi-rapport-1.85589
Dra inte för stora växlar på hur Vasaloppet utvecklats. Eller varför inte? Det har blivit en massrörelse med muskler! Om det ställdes in på 30 talet pga snöbrist så kan det jämföras med åtgärder vi nu kan ta till.
Köra snö långt, snökanoner, snöstackar osv. Utvecklingen ger oss möjligheter.
Normalväder jämförs med perioden 1961-1991. Men det har hänt en utveckling sen dess.
Solen skiner ca 10-15% längre idag! Detta ger en dag som idag-en kall natt och en varm dag. Skinn av Is på havet som snabbt smälter. Kanske påverkas medeltemperaturen mindre. På sommaren ger en klarare dag överskott av värme.
Hade moln och sol varit CO2 kopplade så hade vi fått reda på denna förändring-nu får vi söka och sprida kunskapen i klimatupplysningen!
Som komplement till gårdagens kommentarer om vindkraft vill jag tipsa om tydlig statistik för tyska Energiewende:
http://klimatsans.com/aktuellt-4/
Satsningen på Nordsjön är problematisk. Viktigast är kanske att det inte blåser där heller, när det inte blåser i Bayern. Under de två första månaderna i år har produktionen av vind- och solkraft varit nära noll under fyra arbetsdagar. Två söndagar har elpriset varit negativt.
Sant är att statistik över inställda Vasalopp inte säger så mycket, pga annan sträckning och massflytt av snö mm… Men temperaturen säger en del. Enligt SMHI ser inte årets Vasalopp ut att bli det varmaste enligt prognoserna. Här är topplistan:
1. 12,0° 1959 (Mora)
2. 11,1° 1930 (Malung)
3. 9,0° 1950 (Mora)
4. 8,0° 1971 (Mora)
5. 8,0° 1938 (Mora)
Cristopher E. #6
Intressant nog så har några av de ” kallaste ” loppen varit på den senare halvan av Vasaloppshistorien.
” De fem ”kallaste” Vasaloppen (avseende dygnets maximitemperatur)
-9,5° 1987
-8,0° 2006
-8,0° 1942
-8,0° 1935 (värdet hämtat från Malung)
-8,0° 1924 (värdet hämtat från Malung) ”
http://www.smhi.se/bloggar/vaderleken/2015/03/03/blir-det-varmerekord-for-vasaloppet-pa-sondag/
Som vanligt är det väldigt diffust med temperaturmätningar från den tidigare halvan av 1900-talet, men de tror inte på något värmerekord.
Ser nu att ordet inte föll bort i mitt inlägg (2). Ska givetvis vara …att inte skriva om….
”Oförändrat klimat i Vasaloppsspåret under 92 år”
Så skriver SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) som har gjort en studie på området. Nedan finns länken för den som vill läsa mer om Vasaloppets klimatförhållanden.
http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/1/oforandrat-klimat-i-vasaloppssparet-under-92-ar/
Tack för den länken Håkan!
Ja, hur mycket får vi höra om detta i public service? Det finns kyla i världen. Från TT
Vinterväder
Medan våren kommit ovanligt långt i Sverige härjar vinterstormarna vidare i USA. Ett oväder som sträckt sig från Texas till New England har stoppat över 2 000 flygningar och öst ned över tre decimeter snö på många håll.(TT)
Medan våren kommit ovanligt långt i Sverige härjar vinterstormarna vidare i USA. Ett oväder som sträckt sig från Texas till New England har stoppat över 2 000 flygningar och öst ned över tre decimeter snö på många håll.
Radcliff i Kentucky rapporterar enligt vädermyndigheten NWS drygt 40 centimeter snö under dygnet fram till torsdagsmorgonen.
I andra delar av delstaten, liksom i Arkansas, Illinois, Indiana och Ohio noteras kring 30 centimeter.
Hundratals skolor har stängts, och både senaten och representanthuset i Washington ställde in det mesta av sin verksamhet på torsdagen.
Men retligt nog för Boston kanske det inte kommer någon snö där. Många Bostonbor har hoppats att snörekordet från vintern 1995-96 ska slås. Rekordet lyder 2,7 meter, och för att 2014-15 ska gå om krävs ytterligare cirka 5 centimeter innan vintern är slut.
Lite OT, från USA…
Senator Jeff Sessions pressar EPA:s (Environmental Protection Agency) chef Gina McCarthy i förhör om klimatförändringarna.
http://www.al.com/opinion/index.ssf/2015/03/head_of_the_epa_cant_tell_sen.html
Ett bra ställe att kolla var det varit extra varmt eller kallt månad för månad sedan satellitmätningarna inleddes 1979 är hos RSS: http://images.remss.com/msu/msu_data_monthly.html
Klicka på Anomalies. I Februari var det ovanligt varmt över det mesta av norra halvklotet – utom stackars östra delen av Nordamerika.
Rider [12]; Vi skulle behöva även här i Sverige en sådan senator som Jeff Sessions, som ställde Naturvårdsverket och SMHI mot väggen. Det är alltför lättvindigt att hela tiden hänvisa till IPCC och därmed skaka av sig allt ansvar för tvivelaktiga åtgärder i skuggan av de diffusa klimatmodeller som vi indoktrineras med.
OT igen… Peak-Oil eller?
Trots fallande oljepriser ökar oljeutvinningen i Texas dramatiskt!
Si på fan! Kurvan på ökningen liknar faktiskt en hockey-klubba.
Texas kan bli världens 5e största oljeproducent i år.
2 av världens ”super-giant” oljefält med en produktion över 1 million fat per dag finns i Texas.
http://www.aei.org/publication/despite-falling-oil-prices-texas-oil-output-surged-december-highest-level-since-1970s/
Jag hittar rätt så kul saker på nätet!
Walter Cronkite välkänd nyhetsankare på 70-talet och framåt i USA och som blev utsedd till Amerikas ”most trusted man” 1972 varnade för en annalkande istid och refererade till en klimatforskare, Lamb, på the University of East Anglia. Lamb var tydligen den forskare som startade CRU.
http://www.mrc.org/articles/and-thats-way-it-was-1972-cronkite-warned-new-ice-age
#13
Rätt så kul att följa retoriken här bland kommentarerna. Någon råkar nämna att det är ovanligt kallt i USA, och genast rycker Gunbo ut för att skademinimera så att inte någon annan ska råka tro att den utlovade värmen inte ställer upp.
Jag säger inte att det är något fel på det du skrev i sig, Gunbo, det är bara lite kul att se det förutsägbara mönstret.
Nu väntar vi bara på nästa givna steg från någon; förklaringen att kylan i USA egentligen beror på uppvärmningen… nej, jag skämtar inte.
Man kan också påpeka att i vanliga fall är det dock inte kutym nu i AGW-kretsar att hänvisa till RSS. Den serien visar ju en klart fallande temperaturtrend hittills detta årtusende:
http://www.woodfortrees.org/plot/rss/from:2001/to:2015/plot/rss/from:2001/to:2015/trend
Likväl är det så att klimathotarna i USA är inte glada åt vad kylan gör med deras uppvärmningspropaganda. Och det lär ha börjat regna i Kalifornien igen. Och nya studier bekräftar att jordens torra områden grönskar allt mer med koldioxiden som gödning och det något varmare, nederbördsrikare klimatet.
Håkan #9
Det var inte snöbrist som gjorde att Vasaloppet ställdes in 1990. Hade det varit mindre snö i januari och februari så hade tjälen gått ner lite mer i myrarna och då hade det kanske varit möjligt ordna spår över myrarna. På de sträckor som det bedömdes att det inte gick att ordna spår 1990 byggde man på sommaren vägbankar.
Tack Sigge
för informationen om Vasaloppet. Jag visste att jag missade två år omkring 1990. En gång blev både Vasaloppet och Öppet Spår inställda. Två år senare var det bara Öppet Spår. Däremot kom jag uppenbarligen inte ihåg exakt vilka år det var. Så, än en gång, tack för preciseringarna.
Nu när jag sitter och tittar på Vasaloppet så roade det mig att kolla lite gammal statistik om allt möjligt kring loppet. 1934 ställdes loppet in för att det var för få deltagare anmälda. 1932 var det snöbrist.
Om man tror på att haven skall stiga 6m så borde väl längdskidåkning vara det sista man ger sig på…
Jag tyckte ansikte var bekant men tittade först i dag i resultatrullan. Jodå , Johan Rockström åkte Vasaloppet någon minut snabbare än jag. Nu var det faktisk ”lite” nivåhöjning” i spåren men med simkuddar under armarna var man säker 🙂
– RESPECT oss skidåkare emellan – eller vad säger du Sten !
I skidspåret är vi alla lika 🙂 Om jag ser rätt så värmde Sten upp med öppet spår och gav sedan i kast med Vasaloppet självt. Jag var mycket frestad att bryta i Evertsberg men jag är ju inte veteran så jag har inte de priviliegier du nämner. Och sen är det ju en klassiker på gång så trots medelhavklimat så drog jag min in till målet i Mora med sista kraftanstränging.
Jag kommer nu definitivt vara snällare mot Johan framöver 🙂
J-O #21
NEJ!
Det faktum att man åker Vasaloppet gör inte att man får överdriva eller ljuga samtidigt som man presenterar sig som forskare och professor.
Om man tillhör skaran som stött tesen om att Vasaloppet inte kunde äga rum 2015 på grund av den globala uppvärmningen, ökar det inte ens trovärdighet att delta, tvärtom.
Om man dessutom driver budskapet om katastrofal global uppvärmning och köper sin startplats sent till underpris är man helt enkelt korrupt i mina ögon.