Fredag – har Du haft tråkigt i veckan?


Jag tror det var signaturen Labbibia som tipsade om ovanstående YouTubeklipp för några veckor sedan. Ja, tänk om det fanns en knapp att trycka på för lite mer händelser i vardagslivet…
TV-serierna Star Trek i olika generationer har ju också haft episoder åt det hållet, där besättningar fått åka på semester i olika drömvärldar. Man kommer också att tänka på handlingen i filmen ”Total Recall” från 1990 – riktigt bra i min smak. Jag tvivlar på att nyinspelningen häromåret närmar sig originalet. Troligen bara massa datorgenererade effekter, som man tröttnar på efter en minut.
Men allt detta är ju Science Fiction. Vi andra får väl underhålla oss med verkligheten.
Har man inte problem, så kan man inbilla sig. SvD har något år kört med långa flersidorsartiklar med psykologitema, om olika bokstavsbarn och bokstavsvuxna, psykopater, dyslexi och jag vet inte vad.
Här på KTH kommenterade häromdagen en kollega sardoniskt att snart har vi fler Dyslektiker bland eleverna än vanliga (de har rätt till enskilda rum under tentor, och text i A3-format etc – och vi väntas ta hand om detta utan extra resurser).
Senaste veckan har det i SvD varit om ”Högkänsliga” – säkert 6-7 artiklar redan. Visste Du att 20% av befolkningen är Högkänslig?
Begreppet förklaras så här (klicka för större bild), och givetvis gör olika författare grova pengar på att blåsa upp det.
hyper
Och 20% av befolkningen är Högkänslig? Ha, ha – att döma av testet är det nog 100% – snart får vi väl alla särbehandlas och medicineras.
emerg
Ibland kan man dock behöva akut hjälp. Så här fint är det ordnat i Australien. Bra att veta var hjälpen finns.
På tal om alla dessa bokstavssjuka och liknande – jag har en hypotes som kanske kan ge psykiatrin en ledtråd 😉

 • Psykopater är i själva verket bara förvuxna tonåringar

Som stöd för hypotesen finns observationerna:

 • a) att procentuella antalet psykopater minskar med ökande ålder
 • b) kännetecknen på psykopati och tonårsstadium är i stort sett identiska

Detta är från Engelska Wikipedia (klicka för större bild):
psychoteen
Sen har vi ju det manliga och kvinnliga – där måste samhället också ta sitt ansvar till likaberättigande – det finns ju trots allt ungefär 50% av vardera. Nedan redovisas en typisk psykologisk observation i en forskningsstudie i USA, där uppgiften var att välja ut ett par byxor för den tänkta söndagsutflykten till en hamnkrog i närheten
bilskylt
Man hade begränsat sig till en enda klädaffär (GAP) för enkelhets skull. Men genom uppgiftens kaotiska komplexitet så tillkom i det kvinnliga fallet också studiebesök i andra klädaffärer. Utgifterna skenade också pga en tipping point.
ATT5974792
Nej – nu är det kanske dags för eventuella läsare av detta lättsamt tänkta TCS-inlägg att lämna sådana ironier, och göra något annat. Denna hemsida får bli en lämplig slutpunkt.
Jag hoppas som vanligt att jag inte får skäll av någon Högkänslig person. Med denna grupp i åtanke kände jag mig tvungen att utelämna en instruktionsvideo om hur man snabbt och permanent botar ADHD. Sist jag tog upp ADHD fick jag även bassning av Maggie, och fick censurera en Wulffmorgenthaler-cartoon.
Senaste åren har ju många kändisar ”kommit ut” som bekräftade ADHD-fall, med avsikt att legitimera att de uppfört/uppför sig som &%¤#stövlar.
Undrar, förresten, om SvD också kommer att ha en serie om humorlösa? De utgör ju många procent av befolkningen 😛
Och folk med bisarr humor? Finns medicinering?
Kanske något lugnande för de Högkänsliga jag nu troligen retat upp. Här är ett bildspel (ca 5 MB, Powerpoint) med fantastiska bilder från vår värld.
Musikhälsning då? En utblick mot de varmare tider, friare liv och den sommar som väntar kanske kan passa.

Om det inte hjälpte finns rätt stark Öl att ta till.
BrewDog 1687711c

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter.
  Jo men så är det. Vanliga människor skall förminskas.
  1. Genom att skrämmas med olika otyg och därigenom söka trygghet
  2. Genom att förklaras sjuka/annorlunda och därmed behöva vård.
  Vi skall inte vara människor, vi skall vara ”klienter”

 2. bom

  Ölflaskevärmare av ekorre! Det var en ny variant!

 3. Ingemar Nordin

  Tack Peter Stilbs! En lisa för själen att återigen få läsa ditt fredagsroligt! Särskilt uppskattar jag att man aldrig riktigt vet var man hamnar när man följer dina länkar eller YouTubes. (Jag höll t.ex. på att klicka bort länken till internets slutpunkt eftersom den var så lik en vanlig error-sida!) 🙂

 4. Bim

  Kul Peter!
  Nu skall jag avsluta fredagen med en alkoholfri cognac och en ekologisk cigarr.
  Lyssna på lite klimathot , snacka lite genus med frugan för att kolla vad vi har varandra egentligen. Sedan somnar vi gott, hon i vedboden och jag under diskbänken. 😀
   
   

 5. ThomasJ

  Tack Peter, lysande fredax-kul, som vanligt…  😀
  Kom precis från ett bank-årsmöte (inkl. härligt kulinariska begivenheter… mums, mums… 😉  ) och en av middagstalarna avgav följande historia (?), medgivet absurd:

  Auktionsfirman xyz i Ldn bjöd ut kranier till köp. Beloppen låg vid pass £k 10 – 12 och bångades. Men så kom ett ’speciellt’ [kranie-] objekt upp och bjudgivningen gick i höjden för att stanna/bångas vid 120 £k.
  Varför i hela humhum nådde just detta ’objekt’ sådan höjd, frågade någon. Svaret var att det var ett ’objekt’ från en svensk riksdagsman och var [ergo] helt oanvänt…” 
  Häpp så det kan vá…  😉 
  Trevlig helg!
  Mvh/TJ

 6. Stort tack Peter!
  Skrattade gott åt dina bilder redan i går kväll, men eftersom jag knegat 2 helger å rad, och dessutom gick nattvakt i båtklubben häromnatten, så somnade jag ovaggad redan någon gång vid 21-tiden…Dygnsrytmen blir lite egen efter ett dygn nästan helt utan sömn……
  Apropå dyslektiker….Jag brukar hjälpa folk som har problem med sina datorer. Sonen till en bekants dator krånglade, och jag for dit för att få ordning på hans ”burk”. Pojken är dyskeltiker på riktigt (?) och för att han överhuvudtaget skulle kunna använda tangentbordet, så hade han vänt det så att han fick siffertangenterna närmast sig, bokstäverna hamnade alltså ”upp och ner”!? Med tangentbordet arrangerat på detta vis kunde han skriva utan större problem…….Mycket märkligt. Någon som vet vad detta kan komma sig? Läser hjärnan hos dyslektiker in informationen annorlunda än hos oss andra? Spegelvänt? Upp och ner?
  Liten ordvits…..
  ”Varför bör inte folk från Mellanöstern ägna sig åt fallskärmshoppning??”
  Svar: ”De kan falafel”……
  Hu, sorry, den var riktigt dålig!

 7. Bertel

  Stor tack Peter.
  Helgen är räddad. Underbara reflektioner som vanligt och skylten till närmaste ”akut”telefon fick mig att gapskratta. Tacksam att du tar dig tid att roa oss, uppskattas.
  Bim.   🙂  Klockren.
  ThomasJ.  🙂  Den satt.
  Labbibia. Ang dysleksi, så läser många dyslektiker texten upp och ner utan problem, pga brytningsfel av ”synintrycket”.
  Sen en musikhälsning med lite sommartoner från tiden då alla somrar var en härlig upplevelse av värme, hormoner och en del festande.   🙂  
  http://www.youtube.com/watch?v=wvUQcnfwUUM

 8. Slabadang

  Peter S!
  Dina ”fredags” är super!1

 9. ThomasJ

  Bertel #7: Och vem ph**n har bestämt att det ska heta dyslexi???  😉
  Tror inte det är knugen iaf…  😯
  Mvh/TJ

 10. Bertel

  ThomasJ # 9
  Nu är jag inte dysleptiker, men gällarnde Kufen, så är han duftig av att byta plad.   😉
  Kunfliga hälfsingar från Segelforf med mussit. Det är så lött att bli förölskad.
  http://www.youtube.com/watch?v=kcJPX3LE63A&feature=related
  Ha ent höörlig hålg.   😉

 11. bom

  #9 TJ
  Det finns ett syskonord för de som inte kan räkna! Det vore intressant att finna ut hur många miljöpartister och miljöjournalister som lider av DYSKALKYLI. Det finns väl ingen matematikprofessur på journalistskolan? (Jag vägrar att skriva in HÖG mellan journalist och skolan!)