Frågan på allas läppar


Expressens ledare ställer idag frågan på allas läppar: Beror kylan på växthuseffekten?
Expressen försöker sunt nog bevara sin skepsis i klimatfrågan men är det klimatsmart av vädret att göra så här? Förhandlingsviljan nedgår ju 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan S

  Vad som är mera intressant, är om bristen på framförhållning och utveckling inom kollektivtrafiken beror på att politikerna gått på myten om att det inte blir några ”riktiga” vintrar i framtiden. Själv minns jag när ett svenskt lok hade en plog framtill och när något som hette snösvängen höll gator och trottoarer fria från snö och is. Nu har man tydligen gjort slut på årets budget redan i februari. Undrar om det sunda förnuftet någonsin når högre än till gräsrötterna.

 2. Håkan S #1
  Ja det var bättre förr…
  Ångloken tuffade fram med sin egen snöplog och folk jobbade för några kronor i timlön för att skotta snö på ackord…
  Kan det bli värre än det har blivit tror du?
  Det kanske vore bättre om allt privatiserades så att var och en fick skotta framför sina egna fötter…
  Eller att de som kunde gick samman och köpte egen snöröjning som utomstående inte fick beträda?
  Att man effektiviserar regeringskanliet genom att minska på personalen till rimliga nivåer tycker jag verkar OK, men att spara skattepengar genom att minska personal inom gemensamma nyttoangelägenheter som kommunikation, sjukvård, utbildning, äldrevård, mm tycker jag verkar lite koko…
  Undrar hur många kommuner t ex, som avskedar personal för att spara pengar, som räknar på nettot efter förlorade skatteintäkter?

 3. Läste  ett  sant  inlägg  från  Moderna  Myter  att  man  skall  beteckna  en  gammel  tidning  som  TT- Expressen  DN  Aftonbladet  zz-SVD  med  svans  som  en  personligt  tyckande blogg  från  vederbörande.
   
  Och  jo   detta  tycker  jag  stämmer  och  är  sant!  Därför  att min  datorn  gör  inte  skillnad  på  BLOGG- hemsidor #L#
   

 4. Och  vem  läser (Bloggen DN  debatt)  NUMERA  2010  när vi  FORTFARANDE  har  ett  ocensurerat  internet.

 5. Anders L

  Beror kylan på växthuseffekten?
  Nej. I själva verket är jorden ovanligt varm, inte ovanligt kall.

 6. Uffe
  Det finns många kommuner som satsar pengarna på prestigeprojekt, eller rena snurrigheter som äventyrsbad eller stora arenor mm istället för att se till att kärnverksamheten fungerar (den sänks istället av snårig och idiotisk byråkrati)
  Kort sagt: Det är inte bristen på resurser som gör att de som faktiskt sliter med att leverera i de offentliga åtaganden har dåligt betalt, och att brister uppstår lite överallt … det är snarare inbyggt i systemet (om man nu måste bygga upp det så)
  Fast det verkar vara en för svår insikt för alla dem som menar sig ha så kloka planer över vad andra borde göra ….

 7. Jonas N #6
  ”Fast det verkar vara en för svår insikt för alla dem som menar sig ha så kloka planer över vad andra borde göra ….”

  Där sa du något klokt!

 8. Där också, ja …

 9. Lena Krantz

  Anders L
  Jag tror inte att det här är rätt forum att visa fram GISS temperaturmätningar.
  😀

 10. Snurra min jord-du får inte ge dig!

  Var ser man konsekvenserna av ”den globala uppvärmningen idag”?Kan det vara så korkat att någon ”klimatsmart” person helt enkelt har fattat det hela åt helsike fel!?
  Vi behöver som det ser ut idag ett ökat CO2-utsläpp för att överleva på denna planet.Eller?

 11. Anders L!
   
  Att jorden är ovanligt varm. Vad baserar du det på? Senaste 10 åren, 100 åren, 1000 åren eller 10 000 åren?

 12. Lena Krantz, Anders L. vet att jorden bara är någon C över sin lägsta ytmedeltemperatur
  Han tror bara att han av någon idiotisk anledning hjälper mänskligheten med att luras och skrämma barnen….. inte fattar jag hur det skulle kunna vara positivt… men Anders L. kanske har någon form av inverterad julomtanke?
   
  Kanske det är så att hans yrke kräver en låst åsikt i frågan , hur destruktiv den än är?
   
  Många journalister är ju tystade vad gäller en objektiv belysning av det vetenskapligt avvisade CO2-hotet och  svensk djupt destruktiv energipolitik…
   
  Hur är det Anders L. har ni högt i tak?

 13. Håkan Sjögren

  Lena Krantz # 9 : Det här har väl aldrig varit rätt forum för gissade (!) temperaturmätningar ; de bör väl hänvivas till UI. Mvh, Håkan.

 14. Anders L, Lena K och Gunnar L
  Jag tänkte skriva en liknande kommentar som Lena till Anders inlägg #5…
  Så här hade jag tänkt skriva då, men ag skriver det nu istället:
  Anders, hur vågar du komma med skeptiska funderingar om jordens temperatur nu när det är så kallt? Och hur vågar du göra det på den här bloggen, när det är så ovälkommet med värme? 

 15. ..tillägg #12
  Och jag hade tänkt avsluta med:
  Du blir nog hänvisad till UI. 
  Men den delen hoppade jag över för att inte reta någon mer än vad jag redan gjort genom min kommentar.
  Och hoppsan! Den dök upp utan att jag behövde förutspå den… 🙂

 16. Rosenhane

  Jonas N#6
  Du sätter fingret på galenskapen.
   
  Ute i kommunerna är man beredd att öda ut skattepengar på vansinnesprojekt i stället för att se till att kärnverksamheten fungerar.
   
  I en kommun med en enorm lärarbrist vilken det nu var, hade politikerna för ett par år sedan öronmärkt pengar för äventyrsbad och fritidsanläggningar till en kostnad av ett par hundra lärarlöner under fem år. Vet ej hur det gick.
   
  Men med politiker som den el-allergiske riksdagsmannen för miljöpartiet som Per Green beskrev i en annan tråd, (hette han Jan Lindholm?) är väl inget annat att vänta.
   
  Skrämmande många inkompetenta idioter på både kommunal och riksnivå. Hu.
   
  Och
   
  Uffe, jag tror att Åsa-Nisse om han hade funnits ibland oss hade blivit skitglad om han hade fått ett par spänn för att skotta… 😉

 17. Bäckström

  Anders L
  Ge dig nu!
  Jo 2010 kommer att bli en av de varmaste åren. (sedan sattelitmätningarna började 79), Detta beror uteslutande  på en stark El Nino, Det vet du, det vet alla som kan något!
  Men sedan november pekar kurvan brant nedåt. La Nina + svag solaktivitet kommer att sätta sina avtryck.  Mycket tyder på att 2011 kommer bli i paritet med 2008 års låga nivåer.
   
  Giss må ha helt andra kurvor, men dessa tycks leva sitt eget liv, 2002 och 2007 är har båda högre peak än 1998!
  Det finns ingen annan mätserie som kommer i närheten av liknande kurvor.
  Hallå!
  Ju mer jag studerar GISS desto mer övertygad blir jag av det är kurvanpassade modelleringar som gör att dom stadigt visar allt högre värden oavsett den verkliga temperaturen.
   
  /Bäckström

 18. Anders

  När man jämför jordens medeltemperatur idag med den temperatur som det var, när det var som kallast på jorden (enligt mätningar), hur rättvisa är dessa jämförelser egentligen? Idag har man säkert 100 koll på läget, men hur var det förr? 
   

 19. Rosenhane …
  Fast det börjar uppmärksammas en del sent om sider ..
  Skattebetalarna har sedan en tid en kampanj där dom granskar hur kommuner sköter sig, och visar att där finns stora skillnader dem emellan ang hur mycket samma slags verksamheter (inkl dess kvalitet) kostar sinsemellan. Det kan vara rejält stora skillnader, allts flera ggr dyrare än i de mest effektiva.
  Syftet var inte att peka ut de sämsta, utan visa upp goda exempel.
  Timbor hade (har?) ett projekt som kallas ’SlösO’ (Slöseri-ombudsmannen) som just kom ut med (första?) rapporten om dessa arena-  och äventyrsbad-satsningar för att belysa vilka halsbrytande felprioriteringar som görs …
  Det är bra, men visst känns det som alldeles för sent i vårt högskattesamhälle.

 20. Lena Krantz

  Gunnar L
  Håkan S
  Uffeb
  Jag tror inte Anders L är mottaglig för kritik mot GISS temperaturkurva. Det är sanningen för honom hur mycket man än visar att det finns tveksamheter.
  Det finns (förmodligen) ingen öppning till en diskussion och därmed är det heller ingen idé att sätta igång en sådan eller hugga på betet om man så vill.

 21. Bäckström ..
  Den här postningen av Willis Eschenbach är ganska rolig läsning angående vad GISS temperaturserier, och deras klimatmodellering klarar av …  alltså hur mycket bättre de (inte) är än en busenkel enparameter modell med en överlagrad trend.
  Kul läsning, även om den i sig inte är ett avfärdande.

 22. Rosenhane

  Jonas
   
  SlösO lever i all önsklig välmåga och till höger på hemsidan står det var och en fritt att anmäla slöseri, vad det än vara må.
   
  TCS:are i alla länder, sätt igång att anmäl!
  SlösO – Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar

 23. Bäckström

  Jonas N #18
  Ok, ska läsa den.
  Hursom har GISS skitit i det blå skåpet allt för många gånger för att räknas som en auktoritet som man någorlunda kan lita på vad gäller hyffsat objektiva tempkurvor
   
  Den som i fortsättningsvis hänvisar till GISS-kurvor kommer jag inte bemöda mig med någon som helst respekt.
   
  /Bäckström

 24. Torsten Wedin

  Håkan Sjögren #11:
  ”…GISSADE temperaturmätningar”
  Den var bra!!!!!
  Hej förresten!
  Totte

 25. Lena Krantz

  Totte
  Tjena!
  Jo jag vet att de gissar (lite för mycket) de där på GISS och någon borde tycka att det är förfärligt.
  Thomas länkade till en sida på GISS där man kan se enskilda stationer men har de verkligen gjort temperaturkurvan utifrån dessa så är det faktiskt en ren skandal. Många börjar typ på 50 eller 60-talet. Inte vet jag men jag kan ju knappast påstå att jag uppfattar dem som en källa att lita på.

 26. Lena Krantz

  Slutfinal för kvällen blir ett citat ur artikeln från Expressen;
  ”För det är inte särskilt klimatsmart, om man säger så, av vädret att hålla på så här. Det väcker tvivel och försvagar den politiska viljan att minska utsläppen.”
  Som kanske skall kopplas ihop med ett annat citat (om det är sant) där nobelpristagaren i kemi (enligt obekräftad källa)  svarade på frågan om AGW-hypotesens giltighet;
  -Vetenskapemännen vet inte, men politikerna gör det.
  Häpp!

 27. Svempa

  Det där med att hitta någon slags celest medeltemperaturparameter som ett mått på hur det egentligen är där man bor (var man än bor) är fin idé .
  Det är vinst varje gång. Genom ett lämpligt utval väderstationer och samplingsintervall enligt preferens får man det man vill ha. Det är som att besoka Sjökvistens lanthandel. Vad får det lov att vara idag? Global cooling eller global warming? —- Tackar Tackar.

 28. Torsten Wedin

  Hej Lena,
  kul att du hejar på mej.
  Jo, jag brukar titta in här då och då men blir så deppad av att Thomas m.fl. ältar samma skit hela hela hela hela tiden. Vissa människor förstår jag mej inte på.
   
  Själv har jag ju delade känslor nu. Jag är glad för att jag fattat att vi är på väg mot ”isande kyla” men jag gillar värme bättre.
  Sov gott Lena!
  Totte

 29. Åh, vad rolig han är, Hammarström:
   
  ”Jag är ingen klimatförnekare, jag tror verkligen växthuseffekten existerar, men jag försöker bevara min skepsis…”
  Han måste göra det! Han måste betyga sin tro, så att ingen, gudbevars, skulle tro att han är en hädare…
   
  Liksom en kristen måste tro att Gud finns måste en journalist ”tro” på ”växthuseffekten”. Men vem tror inte på den? Varför skulle man ”tro” eller inte ”tro” på ett fysikaliskt fenomen?

 30. Jan-Erik S.

  La in en ”annons” på blocket precis.
  Undrar om den kommer med?
  Sök på ”Tomten ger upp”, västernorrland så får vi se 🙂
  Annonsen lyder:
  Tomten måste avveckla sin verksamhet av följande
  orsaker:
  1: Var ute o testkörde renspannet.
  Fastnade i någon korkad mast bestyckad med
  stillastående propeller som nån stolle ställt på
  fjälltoppen. Kom i full sula och trots dubbade
  hovar smällde ekipaget i i stolpen.
  Vågar inte längre riskera renarnas liv.
  2: Istiden nalkas.
  Global uppvärmning?
  Hohohoh…Tomten tror liksom de oberoende
  forskarna inte på global uppvärmning. Tror gör
  bara tomtarna inom regeringskansliet och IPCC med
  deras politiska forskare.
  God Jul 🙂
  Ville hålla den ganska kort då jag annars tror den inte kommer in.
  Kanske en idé att nå nya grupper med info.
   

 31. Ordet ’snökanon’ har inte med skrämsel att göra.
  Det började användas år 2006 i väderprognoserna,i samband med Öster-
  sjön var uppvärmd och kalluftsutbrott kom från Nordost,en snökanon
  bildades då ,inget märkvärdigt alls.
  Det behöver man inte ’noja’ om.
  Även om det var rekordvärme denna höst.
  Det kan vara rekordvärme även efter en kall sommar år 1960 tex.På Hösten.
  Naturen är slumpmässig och följer inte alltid årtidsväxlingar exakt i tid.
  Normal temp för tiden är missvisande eller över och under normalt.
  ALI.K.

 32. Labbibia

  Mikael # 29
  Gjorde precis samma reflektion som dig när jag läste artikeln. Men Hammarström har även vid något tidigare tillfälle visat sund skepsis till ”den enda rätta läran”
  Man kan ju fundera på hur hårt det Politiskt Korrekta trycket på våra journalister egentligen är? Och varifrån kommer detta (för)tryck i klimatfrågan??
  Jan Erik S # 30
  Hahahaha…….Genialiskt! Jag måste genast kolla om annonsen finns kvar!

 33. kompis_en

  Jan Erik S#30
  Tyvärr finns inte annonsen på blocket – bra försök dock!
  Nä nu ska jag ut och skotta igen, 5:e dagen i rad……bor vid kusten så vi har nu 70 cm snö, dock pudersnö utan bärighet för skotern.

 34. Jan

  Det är väldigt oförskämt av alla de journalister som har varit AGW aktivistiska och idiotförklarat alla tveksamma som nu har mage att idiotförklarar alla politiker och myndigheter för att de inte har satsat på att bygga upp en bra snöberedskap för kalla vintrar.

 35. Gunnar E

  ”30”
  Kul med renar med hovar. Tomtevariant?

 36. Håkan S , Definitivt har de gjort det. Eftersom vi hade ett par mildda vintrar innan ( det svänger självklart) så började de indoktrinerade koko politikerna tro att det blir så mycket varmare. De lyssnade på Värder Per, inget vasalopp om 20 år (var väll 10 år sedan) osv. I stället för att dra lärdom av fjolåret och höja anslagen så har kommunerna ”sparat” på snöröjningen, precis som om man skulle kunna bestämma vad det kostar i förväg.

 37. Jan

   
  I dagens DN skriver Henrik Berggren i en ledare ”Dessutom är extremkylan sannolikt en effekt av den globala uppvärmningen, hur motsägelsefullt det än kan låta. Enligt en teori, pedagogiskt förklarad av Tommy Hammarström i Expressen, har de stigande temperaturerna vid nordpolen lett till tryckförändringar som hindrar de ljummare västanvindarna att nå fram till Skandinavien och norra Europa.”
   
   
  http://www.dn.se/ledare/signerat/tiddelipom-ju-mer-det-snoar
  Man kan undra vilket väderfenomen som avviker från något ”normalvärde” som idag inte kan skyllas på AGW? Och tydligen har Expressens ledarskribenter en hög trovärdighet i AGW frågor enlig DN.

 38. Slabadang

  MSMs åsiktsdikatur!
  Det har varit lönsamt att vara AGWmedlöpare helt enkelt.MSM är ”bissnis” och de kombinerar den med makten att styra folket till den politik tidningen tjänar mest på.
  MSM fruktar varandra och de vet att de gemensamt förlorar på att kritisera varandra.Ingen tidning kan vara säker på en sådan fights utgång.Därför väljer de gemensamma ställningtaganden i framför allt alla kontroversiella frågor.De blir varandras fångvaktare och det är det som mynnar ut i ett etablerat och tillämpat åsiktsförtryck och är ett medel att skydda sin auktoritet.ingen vågar därför skilja sig från mängden.Resultatet blir helt ”ofarliga” dvs politiskt korrekta linjer.

 39. Jan-Erik S.

  Nix…blev inte accepterad av blocket.
  GE #35: Hehe…klövar skulle det ju vara ja 🙂

 40. Pär Green

  Jan-Erik S. # 30
  Tomten får inte själv testa!
  Som alla piloter får Jultomten reguljära besök av Internationella FlygInspektionen, och det var dagarna
  före jul som IFI kom på besök upp till Nordpolen. Jultomten väntade besöket, ochhade därför sagt åt
  småtomtarna att ha släden och renarna i topptrim. Tomten tog fram sin loggbok och såg till att alla hans
  papper var i ordning. Syningsmannen gick långsamt runt släden. Han kollade renarnas seldon, landningsställen
  och Rudolfs mule. Med ytterst noggrannhet räknade han över Jultomtens vikt och balansering av den enorma
  lasten. Så var de klara för testkörningen. Tomten hoppade upp i släden, spände fast bältet och kollade
  kompassen. Så hoppade syningsmannen in vid sidan av Tomten, och Tomten blev lite förundrad då han såg att
  syningsmannen hade ett hagelgevär med sig. ”Vad är den där bra för?” frågade Tomten undrande.
  Syningsmannen flinade och viskade:
  ”Det här får jag egentligen inte tala om, men vi ska testa hur det går om du förlorar en motor vid starten!”

 41. Per Green hade en insändare till Expressen 21dec ,han beklagade över att
  hans kommentarer försvann,han undrade om han blev censurerad.
  ALI.K.

 42. Pär Green

  ALI.K.
  ?

 43. Jan Erik S#30 Tyvärr finns inte annonsen på blocket – bra försök dock! Nä nu ska jag ut och skotta igen, 5:e dagen i rad……bor vid kusten så vi har nu 70 cm snö, dock pudersnö utan bärighet för skotern.

 44. Håkan Sjögren

  Uffeb # 2 : ”Det var inte bättre förr, men det är sämre nu”. Okänd tänkare. Mvh, Håkan.