Richard Bergfors, vd på Max, är mycket orolig över klimatförändringarna. Han är så orolig att han nu erbjuder sina gäster inte bara klimatmärkta hamburgare utan även klimatkompensation via sms. Genom att skicka ”träd” till 72120 skänker gästen 15 kronor till Plan Vivo. Hela beloppet går oavkortat till organisationen, Max står för alla administrativa kostnader. Femton kronor kompenserar för 200 kilo koldioxidutsläpp, vilket är vad genomsnittssvensken släpper ut per vecka, enligt Naturvårdsverket. En Maxburgare i veckan och ett sms innebär alltså att man kompenserat för alla CO2-utsläpp man ligger bakom den veckan. Otroligt bra, eller hur? Femton spänn och ditt samvete är rent.
“Vi vill inspirera andra”, säger Bergfors i ett pressmeddelande.
Varför denna aktion, kan man fråga sig? Det visar sig att initiativet bygger på en undersökning som gjorts av ISI Wissing. Enligt pressmeddelandet ansåg hela 96 procent av de tillfrågade “att det var viktigt att allmänheten engagerade sig i miljöfrågan”. I Max översättning betyder det: “Majoriteten av svenskarna känner sig oroliga för klimatförändringarna.”
Nedan ett klipp ur pressmeddelandet som jag fick via e-post. Dessvärre har jag ännu inte hittat motsvarande nyhet på Max hemsida.
Vid diskussioner med vissa grupper av bekanta, som initierats av mina egna aktiviteter inom “klimatfrågan”, märker jag ofta till min återkommande förvåning att personens tankebanor lider av just en sådan automix (och är inte själv är miljömedveten för 5 öre).
– Koldioxid, säger dom oftast – så mycket vet dom.
– Men e:et då?
Jag har ännu inte stött på någon som vet vad det står för. Jag tror att det är ekvivalenter, men är inte säker. Någon som vet?
Det är svårt att driva klimatpolitik med många anställda. Det kräver stora informationsinsatser för att inte budskapet skall halta. Å andra sidan är det väl ingen som bryr sig. Hur många mer än jag har plågat hamburgernasaren med dessa frågor?
Wolter: Ja, e står för ekvivalenter.
http://unfccc.int/ghg_data/items/3825.php
Verkar inte så trovärdigt om man inte är AGW-frälst.
Alle disse CO2 besparende tiltag er at gøre klimaet en bjørnetjeneste, CO2 er vigtig netop når det er varmt (tørke) planterne behøver ekstra næring i mangel på vand og kunstgødning.
F.eks. Majs gror bedst ved +34 C og et CO2 rigt miljø.
Med tanke på hur många företag som finns enbart i Europa så måste det planteras miljontals träd årligen nån stans i Afrika utöver den vanliga planteringen eller vad !?
Fast Max idé verkar gå ut på att kunden ska få dåligt samvete och själv betala klimatkompenseringen för en hamburgare som redan är klimatmärkt ??
Oj ! Nu begriper jag !
Gå till Max och skicka ett sms så kan jag släppa ut en massa CO2 resten av veckan eller räcker det bara för ett Max-besök !?
Nåja, Max ligger längst ner på min topplista över godaste burgare så det är sällan jag går dit.
Varför tillåter Max ett drive in-alternativ där avgasstinkande bilar står på tomgång i tiotals minuter i väntan på en GI-burgare med låg CO2-påverkan?
Hycklare.
Om man parkerar bilen och går in hinner kanske katalysatorn kallna, då blir det troligen totalt sett större utsläpp när man startar igen än om motorn gick på tomgång och katalysatorn höll sig varm.
Resten är bara snömos och reklam. Alltid lockar det någon klimattaliban, eller någon rättrogen “grön” barnfamilj att äta ett extra mål.
Inget att bry sig om med andra ord.
//Norrland
Det finns ju inte någon framtid i burgar-branchen om man inte kan fortsätta med just kött i hamburgarna. Därför blir CO2-kompenationen livlinan som skall rädda och den egna marknaden undan väntade stolliga trakasserier.
Du har naturligtvis rätt – det är ett jippo i tiden.
Kolla bara märkningen på en bil som ändras efter tiden. det har varit GT, Cupé, 1600, 1800, V4, Turbo, Katalysator, 16V och nu Miljöbil.
Folk glömmer så fort så det är bara att byta spår när det gamla blivit utnött.
Jag håller med dig vad gäller smaken på sagda burgare.
Själv föredrar jag kungen av burgare, Burger King.
MacDonalds är godast.
http://www.dn.se/nyheter/vader/vaderkatastroferna-har-inte-okat–annu
Du skriver:
……”för 200 kilo koldioxidutsläpp, vilket är vad genomsnittssvensken släpper ut per vecka, enligt Naturvårdsverket”…….
Då är förstås inte CO2:n i utandningsluften medräknad?
Men den kanske man inte behöver kompensera för…..ännu? 😉
https://plus.ibinews.com/article/ArDWUXg55Y/2011/05/25/volvo_pentas_vara_plant_carbon_neutral/
Klokt beslut tycker jag. Man bör nog välja det man konsumerar efter hur man uppskattar värdet för pengarna, inte efter hur producenterna försöker locka kunder.
Ja det var lite förvånande av DN:
“– Folk bygger naturligtvis upp berättelser och förklaringar grundade på tro och antaganden, men det är något annat än empirisk forskning, menar Pielke.”
Vi behövde verkligen inte ytterligare en producent av vad jag på sin höjd kan drista mig till att kalla “nödkost” i det här landet. Jag förmodar att det inte ens duger som nödkost.
Dock…, än så länge är de smak- och kvalitestmässigt överlägsna i “snabbmatssegmentet” och då får man ta det onda med det goda.
Magnus Olert #18, Lena Krantz #27
Jo, det är glädjande att DN ger utrymme till Roger Pielke Jr.
Ytterligare ett tecken på att alarmismen tappar mark.