För alla som gillar Max hamburgare

Richard Bergfors, vd på Max, är mycket orolig över klimatförändringarna. Han är så orolig att han nu erbjuder sina gäster inte bara klimatmärkta hamburgare utan även klimatkompensation via sms. Genom att skicka ”träd” till 72120 skänker gästen 15 kronor till Plan Vivo. Hela beloppet går oavkortat till organisationen, Max står för alla administrativa kostnader. Femton kronor kompenserar för 200 kilo koldioxidutsläpp, vilket är vad genomsnittssvensken släpper ut per vecka, enligt Naturvårdsverket. En Maxburgare i veckan och ett sms innebär alltså att man kompenserat för alla CO2-utsläpp man ligger bakom den veckan. Otroligt bra, eller hur? Femton spänn och ditt samvete är rent.
”Vi vill inspirera andra”, säger Bergfors i ett pressmeddelande.
Varför denna aktion, kan man fråga sig? Det visar sig att initiativet bygger på en undersökning som gjorts av ISI Wissing. Enligt pressmeddelandet ansåg hela 96 procent av de tillfrågade ”att det var viktigt att allmänheten engagerade sig i miljöfrågan”. I Max översättning betyder det: ”Majoriteten av svenskarna känner sig oroliga för klimatförändringarna.”
Nedan ett klipp ur pressmeddelandet som jag fick via e-post. Dessvärre har jag ännu inte hittat motsvarande nyhet på Max hemsida.
max

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Denna automix av ”miljö i allmänhet/klimatfrågan(AGW)” är tyvärr så vanlig bland dem som inte sökt sätta sig in i något.
  Vid diskussioner med vissa grupper av bekanta, som initierats av mina egna aktiviteter inom ”klimatfrågan”, märker jag ofta till min återkommande förvåning att personens tankebanor lider av just en sådan automix (och är inte själv är miljömedveten för 5 öre).    

 2. Jag går på Max ibland och då brukar jag roa mig med att fråga vad CO2e står för (det som är angivet i prislistan/menyn).
  – Koldioxid, säger dom oftast – så mycket vet dom.
  – Men e:et då?
  Jag har ännu inte stött på någon som vet vad det står för. Jag tror att det är ekvivalenter, men är inte säker. Någon som vet?
   
  Det är svårt att driva klimatpolitik med många anställda. Det kräver stora informationsinsatser för att inte budskapet skall halta. Å andra sidan är det väl ingen som bryr sig. Hur många mer än jag har plågat hamburgernasaren med dessa frågor?

 3. Wolter: Ja, e står för ekvivalenter.

 4. Dan

  Kolla här om e:
  http://unfccc.int/ghg_data/items/3825.php
  Verkar inte så trovärdigt om man inte är AGW-frälst.

 5. Bim

  Vi får väl hoppas att Max inte lyckas stoppa klimaförändringarna för då har något allvarligt skett. Det kan vara farligt om klimatet hänger upp sig.

 6. Micke Johnsson

  Jag sluta handla på Max just för sina klimatlögner.

 7. Så länge MAX serverar billiga högkvalitetsburgare (jämfört med McDonalds iaf), och portioner stora nog för att man ska bli mätt så kan de gärna för min del tro att de räddar klimatet. Den dagen däremot då deras AGW-politik leder till chockhöjda priser tänker jag bojkotta dem. Jag har inget emot miljötänkande, hur naivt det än må vara så länge som det för med sig lägre priser och högre kvalitet av produkter jämfört med konkurrenterna 🙂

 8. S.E.Hendriksen

  MAX forsøger blot at købe sig til et ’grønt image’… der gør alle der mener de bør have dårlig samvittighed.
  Alle disse CO2 besparende tiltag er at gøre klimaet en bjørnetjeneste, CO2 er vigtig netop når det er varmt (tørke) planterne behøver ekstra næring i mangel på vand og kunstgødning.
  F.eks. Majs gror bedst ved +34 C og et CO2 rigt miljø.

 9. pekke

  Man ser väldigt ofta hur företag gör reklam om att de klimatkompenserar med trädplantering, framför allt i Afrika.
  Med tanke på hur många företag som finns enbart i Europa så måste det planteras miljontals träd årligen nån stans i Afrika utöver den vanliga planteringen eller vad !?
   
  Fast Max idé verkar gå ut på att kunden ska få dåligt samvete och själv betala klimatkompenseringen för en hamburgare som redan är klimatmärkt ??
  Oj ! Nu begriper jag !
  Gå till Max och skicka ett sms så kan jag släppa ut en massa CO2 resten av veckan eller räcker det bara för ett Max-besök !?
   
  Nåja, Max ligger längst ner på min topplista över godaste burgare så det är sällan jag går dit.
   

 10. Daniel Enestubbe

  Om Bergfors nu är så förbannat orolig (kan riktigt se hur han våndas inför framtiden…) och så mån om att förändra allt som har med klimatet att göra till det bättre har jag bara en enda liten enkel fråga:
  Varför tillåter Max ett drive in-alternativ där avgasstinkande bilar står på tomgång i tiotals minuter i väntan på en GI-burgare med låg CO2-påverkan?
  Hycklare.

 11. bom

  Dessutom riskerar man tydligen att bli ihjälslagen vid MAX-besök efter som dom inte klarar att hantera sina vildsintare kunder i sin girighet att håva in så mycket pengar på så liten yta som möjligt?

 12. Dan

  #10:
  Om man parkerar bilen och går in hinner kanske katalysatorn kallna, då blir det troligen totalt sett större utsläpp när man startar igen än om motorn gick på tomgång och katalysatorn höll sig varm.

 13. Göran

  Jag bor i ”Max-country” och de har godaste burgarna. Basta!
  Resten är bara snömos och reklam. Alltid lockar det någon klimattaliban, eller någon rättrogen ”grön” barnfamilj att äta ett extra mål.
  Inget att bry sig om med andra ord.
   
  //Norrland

 14. BoE

  Jag tror att man vill föregripa en befarad förestående Grön Vegan-attack på Max-burgarnas köttsliga innehåll. 
  Det finns ju inte någon framtid i burgar-branchen om man inte kan fortsätta med just kött i hamburgarna. Därför blir CO2-kompenationen livlinan som skall rädda och den egna marknaden undan väntade stolliga trakasserier.

 15. Göran,
  Du har naturligtvis rätt – det är ett jippo i tiden.
  Kolla bara märkningen på en bil som ändras efter tiden. det har varit GT, Cupé, 1600, 1800, V4, Turbo, Katalysator, 16V och nu Miljöbil.
  Folk glömmer så fort så det är bara att byta spår när det gamla blivit utnött.
  Jag håller med dig vad gäller smaken på sagda burgare.

 16. Michelangelo

  Max made global warming – nej tack.
  Själv föredrar jag kungen av burgare, Burger King.

 17. Jonas B1

  Deniers!
  MacDonalds är godast.

 18. Magnus Olert

  OT: DN har skrivit en nyanserad artikell om klimatet!
  http://www.dn.se/nyheter/vader/vaderkatastroferna-har-inte-okat–annu

 19. Pär Green

  För att avsluta matdebatten, hemlagad är alltid godast!

 20. Johan

  Värst är det på Korvgubben i Luleå, för de planterar inga träd och deras kunder lämnar ett moln av metangas bakom sig.

 21. Labbibia

  Maggi
  Du skriver:
  ……”för 200 kilo koldioxidutsläpp, vilket är vad genomsnittssvensken släpper ut per vecka, enligt Naturvårdsverket”…….
  Då är förstås inte CO2:n i utandningsluften medräknad?
  Men den kanske man inte behöver kompensera för…..ännu? 😉

 22. Labbibia

  ”Maggie” ska det vara naturligtvis. Jag ber om ursäkt!

 23. Helge

  Har också länge retat mig på MAX koldioxidkampanj, brukar bojkotta alla företag som aktivt använder CO2 som PR. Försöker man samla poäng på en lögn litar jag inte på deras produkter överhuvudtaget. Enda förmildrande omständighet är att det går till trädplantering, nu har jag minskat mina besök men inte slutat helt. Sätter de upp vindkraftverk eller likande för mina slantar är det dock helt stop.

 24. L

  Ett av Sveriges större exportföretag skryter idag om att en av deras fabriker blivit ”carbon neutral”. Vad dom tillverkar? Dieselmotorer…
  https://plus.ibinews.com/article/ArDWUXg55Y/2011/05/25/volvo_pentas_vara_plant_carbon_neutral/

 25. anna

  Det är synd att Max har godast burgare så man måste välja att gå dit, men fördelen med att de anger CO2e är att man som ett litet uppror kan se till att välja den burgare som ger störst CO2-utsläpp 😉

 26. anna #25
  Klokt beslut tycker jag. Man bör nog välja det man konsumerar efter hur man uppskattar värdet för pengarna, inte efter hur producenterna försöker locka kunder.

 27. Lena Krantz

  Magnus Olert ”18
  Ja det var lite förvånande av DN:
  ”– Folk bygger naturligtvis upp berättelser och förklaringar grundade på tro och antaganden, men det är något annat än empirisk forskning, menar Pielke.”
   

 28. D Lundkvist

  Sluta äta äckelburgarna på Ma(r)x. Den firman tycker jag kan miljökompensera på ett ytterst radikalt och revolutionärt sätt genom att klappa ihop hela sin verksamhet och lägga ner. Tänk så lite skada de skulle göra då…på människorna, dessutom. Två flugor i en smäll.
  Vi behövde verkligen inte ytterligare en producent av vad jag på sin höjd kan drista mig till att kalla ”nödkost” i det här landet. Jag förmodar att det inte ens duger som nödkost.

 29. Dan

  Nu tycker jag ni är orättvisa mot Max. Vi vanliga medburgare tycker att deras mackor är riktigt goda.

 30. Claes L.

  Visst är Max PK i överkant och självklart går det att reta upp sig på deras sätt att kränga burgare med tillhörande budskap om CO2-ekvivalenter.
  Dock…, än så länge är de smak- och kvalitestmässigt överlägsna i ”snabbmatssegmentet” och då får man ta det onda med det goda.

 31. Pehr Björnbom

   
  Magnus Olert #18, Lena Krantz #27
   
  Jo, det är glädjande att DN ger utrymme till Roger Pielke Jr.
   
  Ytterligare ett tecken på att alarmismen tappar mark.