Extremkylan i USA beror inte på globala uppvärmningen

Detta inlägg har som huvudämne extremkylan i USA och de falska kopplingarna till globala uppvärmningen. Men dessutom skriver jag om Energimyndigheten, professor John Christy och El Niño.

Klimatalarmisterna använder nu alla extrema väderhändelser som ”bevis” på klimatförändringarna. För det första så indikerar ordet ”klimatförändringarna” som hot att man är ute för att bluffa. Klimatet har alltid ändrats och kommer så att göra. Globala uppvärmningen hade tagit en paus och då bytte man ord man ska hota med.

Kylan i USA var den 31:a januari extrem runt de stora sjöarna. Men vad beror det på? Svenska gammelmedia, som är klart klimatalarmistisk, började skylla det på ”globala uppvärmningen”.

Polar_Vortex_DN

Dagens Nyheter skyller kyla på värme

Polar_Vortex_Expressen

Expressen hittar någon som skyller kylan på ”klimatförändringarna”

När man påstår att kylan beror på uppvärmningen är det minst sagt ett spekulativt påstående. Finns det data som stöder detta? Beror det på mänskliga utsläpp av koldioxid? Eller är det bara ett klimatalarmistiskt tyckande? Spekulationerna går ut på att minskad is i Arktis stör polarvirveln (polar vortex) som flyttar sig söderut.

John Christy, professor och klimatforskare vid UAH,  beslöt sig att göra en snabb undersökning av hur det har sett ut historiskt med extremkyla i USA.

Nov-Mar-cold-waves-550x413

Antal kalla perioder 2 dagar eller mer i norra USA

Det finns inget som tyder på att globala uppvärmningen på en knapp grad på hundra år skulle ha ökat antalet köldperioder. Den svagt nedåtgående linjära trenden ska vi inte ta som signifikant. Det finns helt enkelt ingen tydlig trend.

Polar_Vortex_190131_70 hPa

Vindarna 31 jan 2019 12Z vid 70 hPa (7800 m)

Den kalla luften kom ursprungligen från Sibirien och passerade norra Alaska.

Gammelmedia vinklar väderhändelser som klimat.  Sen hittar de någon person/forskare som säger det de vill höra. Seriösa forskare som talar emot tystas ned. Därför intervjuar alltid Sveriges Television agronomen Johan Rockström om klimatet och aldrig en riktig klimatforskare som Lennart Bengtsson. Rockström säger det gammelmedia vill höra.

I Sverige är klimathotskeptiker utestängda från gammelmedia, några landsortstidningar undantagna. I USA, där yttrandefriheten är mycket större än i Sverige, finns det tidningar och TV-kanaler som är klart klimathotskeptiska. Exempel på nyheten ovan i USA, se Washington Times.

Klimatalarmisterna blir allt mer desperata att föra fram sina budskap. George Orwell skrev i 1984  hur sanningen förvanskades.

Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka.

Vi kan nu lägga till gammelmedias budskap

kyla är värme

_____________________________________________________________________

Diktaturens kreatur och Energimyndigheten

Orwell har också citatet

”In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act”

vilket stämmer bra på hur Klimatupplysningen hanteras av makten.

Makten anser att vi är så farliga att Energimyndigheten har anslagit 5.9 miljoner kronor för att studera ”klimatförnekare”. Där har Stockholmsinitiativet pekats ut. Vilket slöseri med skattebetalarnas pengar. Martin Hultman på Chalmers, som leder studien, och generaldirektör Robert Andrén på Energimyndigheten borde lyssna på Olof Palmes tal om diktaturens kreatur. För studien är sådant som hör hemma i en diktatur. Syften är naturligtvis att försöka skrämma och tysta klimathotskeptiker. Samt att svärta ner skeptikerna med guilt by association.

Robert_Andren

Robert Andrén – generaldirektör Energimyndigheten

Martin Hultman2

Martin Hultman – Chalmers

Jag kan nu avslöja att Klimatupplysningen kommer att göra en egen granskning av Energimyndigheten. Hur många, många miljoner av skattebetalarnas pengar kastats bort. På vad? Det kommer vår granskning att visa. Plus andra konstiga saker myndigheten ägnat sig åt. Kostnaden för vår granskning 590 kronor. Betalt av våra egna pengar. Visselblåsare kan maila oss på ingemar.nordin@liu.se. Men använd inte Energimyndighetens e-post. Full anonymitet garanteras.

__________________________________________________________________

John Christy

John_Christy

Professor John Christy är en känd klimathotskeptiker. Han har nu utsetts till att sitta i EPA:s vetenskapliga råd. Christy har tidigare varit huvudförfattare till IPCC:s TAR 2001 och medförfattare till IPCC AR4. Christy har också vittnat i USA:s senat där han presenterade hur fel klimatmodellerna har jämfört med verkliga uppmätta data.

John_Christy_Model4

John Christys jämförelse mellan IPCC:s klimatmodeller och verkliga data

För den som inbillar sig att vetenskapen är enig i klimatfrågan kan jag rekommendera läsning av min artikelserie om kända klimathotskeptiker, se

John ChristyRichard Lindzen, Judith Curry, J. Scott Armstrong, Patrick Moore

________________________________________________________________________

El Niño

Avslutar med en kort uppdatering om El Niño/La Niña från NOAA. Just nu gäller neutrala förhållanden men prognosen (65% sannolikhet) är att en El Niño kommer att bildas till våren. Men prognoser för El Niño/La Niña har visat sig mycket svåra att göra även bara några månader framåt.

Enso_forecast_Jan_2019

Bilden ovan visar olika prognoser för ENSO. Stor variation men framåt sommaren syns en trolig nedgång.

Referenser

If the Polar Vortex is due to Global Warming, Why are U.S. Cold Waves Decreasing? – Roy Spencer

ENSO: Recent Evolution, Current Status and Predictions – NOAA

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rolf Mellberg

  Stackars jultomten, han kan inte åka släde!

  Här kommer en intressant och vettig motbild som kan vara lämplig sprida på nätet:
  https://www.youtube.com/watch?v=xYQruZBBhjs

  Bara 5 miniuer, effektivt berättat!

  Vid Tekniska högskolan i Köpenhamn kan man till och med berätta att solen kan ha inverkan på klimatet, det är ju totalt förbjudet att säga något sådant här i ”deplattformeringens” och den politiska stigmatisteringens paradis på jorden.

  Voltaire skulle spy.

  Det börjar röra på sig, jag är optimist!

 2. Lasse

  Allt liv är beroende av CO2.
  Allt liv är beroende av växthusgaser och klimat.

  Såg på ett program i SVT -Ekdal*2.
  Om klimatet skulle det handla om. Intressant tänkte jag-men redan i inledningen så förklarades att de utgick från att CO2 är skadligt och att det handlade om att minska utsläppen av denna gas.
  Sen kom alla bevis på hur illa det ser ut och hur snabbt vi måste agera.
  Nu börjar jag snart bli riktigt rädd för hur utvecklingen kommer att radikalt försämra det för oss.
  Vi får lita på en nykter omvärld!

  Chalmerselever ställdes upp framför kameran och fick höra att en ekonomireporter tyckte att 380 miljoners kubikmetersavsmältning av Grönlands is var skrämmande.
  De blev mycket riktigt lurade av detta och förfärades.
  Kanske var det avsikten. Grönlands isavsmältning är under kontroll. Chalmers kanske bör upplysa sina elever om detta!

 3. Carl-Axel

  I dag blir det plusgrader i Stockholm, det beror säker oxå på den globala uppvärmningen, på samma sätt som att de 17 minus vi hade förra veckan gjorde det. En religion kan aldrig ha fel hallelulja!!!! Ulf Ekman, Maranata, Levi Petrus hör hur mistluren ljuder undergången är nära.

  Carl-Axel

 4. Rolf Mellberg

  Spännnade att följa och se om den svarta linjen kommer att ligga ovanför den röda i april:
  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_DK_20190212.png

 5. Jax

  Här i Luleå skriver lokaltidningen idag att alla isvägar äntligen öppnats. Luleå kommun säger att det inte är bra om det är för kallt, vilket det varit i januari, då det påverkat möjligheten att öppna vägarna. Sedan lägger journalisten till att de varma vintrarna gör att det blir ett mer osäkert läge i framtiden. I själva verket syns ingen signifikant värmningstrend sedan 1921 då mätningarna startades av Bohnsack i Luleå. Temperaturena spretar rejält men årets januari hör till de tio kallaste under perioden sedan 1921. Okså december var något kallare än medel.

  I mer eller mindre varje artikel som har något med vädret att göra lägger journalisterna till liknande kommentarer. De har ingen förankring i verkligheten, utan är bara en spegling av vad de läst och hört i andra media.

 6. Sören G

  Häromdagen var det ett larm om att insekterna håller på att dö ut. Men allt var mycket osäkert och det fanns inte mycket data. Det kunde bero på en mängd olika anledningar, men slentrianmässigt lägger man till ”och klimatförändringarna”. Klimatförändringarna är enligt media orsak till allting numera. Krig, sjukdomar, flyktingströmmar och en massa mer.

 7. Sören G

  Även Hawaii har snö.
  https://edition.cnn.com/2019/02/11/us/hawaii-weather/index.html

 8. Sören G #6: Larmen om insekterna kördes ut av alla stora svenska gammelmedier och många utländska. Nu har man hittat allvarliga fel i studien och GWPF har begärt att studien ska dras tillbaka, se https://www.thegwpf.org/content/uploads/2019/02/PNAS-Complaint_010219.pdf

 9. Lasse

  #6
  Media hakar på alla dessa alarmistiska rapporter rätt okritiskt.
  Just den om insekterna vände de sig till en forskare på SLU för att få kommenterat.
  Väldigt få och osäkra studier som inte ger belägg för detta alarm sade han-fortsatt forskning krävs.

  Om det är färre insekter så får dessa i alla fall mer grönska att leva i.
  Varsegod det växer som aldrig förr-tack vare sol och CO2 i överflöd!
  https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/global_tamo_2017_full.png

 10. Staffan Lindström

  7 Sören G
  BREAKING NEWS FROM CNN…!

  Officials at the state Department of Land and Natural Resources reported snow falling at the Polipoli State Park in Maui, and snow is forecast in some other areas as well.
  ”For perhaps the first time ever, snow has fallen in a Hawai’i State Park. Polipoli State Park on Maui is blanketed with snow. It could be the lowest elevant snow ever recorded in the state. Polipoli is at 6,200 feet elevation,” the DLNR said.
  Snow on the ground in Polipoli Spring State Recreation Area in Kula, Hawaii on the island of Maui.

  Johannesburg ungefär samma breddgrad o samma höjd över havet har snö med 5-25 års mellanrum juni-sept men det är en bit från havet…. Börjar en liten istid pissa in sitt revir??

 11. Staffan Lindström

  10 SL
  Possibly CNN fake news På The Weather Channel kommenteras det från Maximiliano Herrera rekordexpert att det troligen är ”graupel” men ner till 8000 fot är det snöbysvarningar utfärdade…. Jag följer utvecklingen av det här ”Kona Low”…

 12. Daniel Wiklund

  OT Om insektsdöden skulle slå till mot myggen, knotten och svedan skulle jag väl inte tycka att det vore en katastrof.

 13. Gunnar Holmgren

  Beträffande den av Energimyndigheten stödda Chalmers-studien, så nämns ingenstans på projektets presentationssida, att klimatskepsis skulle kunna ha enbart en vetenskaplig grund. Jag hoppas att forskarna inte går in i studien med förutfattade meningar.

 14. pekke

  Per W. #8 och Sören G. #6

  Som jag förstått har forskarna i studien om insekter använt ” El Verde ” meteorologiska data som är ganska skakiga p.g.a. diverse ändringar av dess historia.

  Tempdata i studien, El Verde till vänster
  https://www.pnas.org/content/115/44/E10397#F1

  Stationen i fråga.
  http://luq.lternet.edu/data/luqmetadata16

  Mätdata från stationen bör inte användas enligt nedanstående text !
  ” Background of QC procedures. Temperature data has been collected continuously at EVFS since 1975. The early part of that record (from 1975-1992) have been filled by extrapolating from other stations or from previous data from the EVFS station.

  Subsequent manipulations make the EVFS record less valuable for interpreting long term trends. In particular, instrument problems toward the end of this early period led to changes in the thermometer and its housing (and perhaps in its location) in September 1992. We mark this as the end of the first measurement phase and the beginning of the
  second.

  After September 1992, recorded maximum temperatures increased substantially at this station, certainly as a result of the instrumentation changes that took place in that month. Noticing this, a correction was applied to the data collected after September 1992 to make it comparable to the data collected previously. The exact nature of this correction is not described in the metadata or temperature logs. This correction ceased to be applied to these maximum temperature data in 1997, and as a result, the EVFS maximum temperature record (LUQ data set 16) showed an abrupt increase in maximum temperature in 1997.

  This partially corrected data set is the one we made accessible to people on our web site and through ClimDB until Feb 2014. At least one paper has reached erroneous conclusions about long term trends based on these data (Huey et al. 2009).

  We are now (since March 26, 2014) treating the January 1975-August 1992 data and the October 1992-present uncorrected data as two different data sets. The differences in instrumentation have introduced differences in the data between these two periods, and treating them as a single data set misrepresents the data. Moreover, the extensive extrapolation of data in the earlier data set makes them suspect, and combining the two data sets pollutes the later record. ”

 15. Torbjörn

  Här är ytterligare en sida som håller koll på ENSO, om man inte riktigt litar på NOAA

  https://www.globalweatheroscillations.com/el-nino

 16. Lasse

  SVT har gått all in i klimatfrågan.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/orsaken-till-att-du-inte-bryr-dig-om-klimathotet-de-fem-d-na
  Intressant om klimathoten:
  Inte här, inte nu säger psykologen.
  Inte alls säger faktagranskarna här ovan!
  Intressant om new green deal i RT Cross talk: https://www.rt.com/shows/crosstalk/
  Inte bara Sverige har dessa världsförbättrare som vill ge oss den värld vi inte visste vi ville ha!

 17. Fredrik S

  Professor Assar Lindbeck kom väl på 90-talet fram till att vi borde avskaffa journalisthögskolorna vill jag minnas. Utbildningen höll helt enkelt inte. Känns ännu aktuellare nu.

 18. Anonym

  #10 Staffan
  >Börjar en liten istid pissa in sitt revir??
  Vi går mot ett solfläcksminima och det kommer att bli kallare. Det vi får hoppas på är att det inte blir lika illa som Maunder minima. Men kallare blir det.

 19. Ingvar i Las Palmas

  #10 Staffan

  > Börjar en liten istid pissa in sitt revir??
  Visst är det så. vi är på väg in i ett rejält solfäcksminima och det är oroväckande

  https://www.huffingtonpost.com/dr-sten-odenwald/waiting-for-the-next-suns_b_11812282.html

 20. Fredrik S

  Och tack för bra inlägg Per Welander! Ser fram emot granskningen av Energimyndigheten.

 21. Björn

  Ingvar i Las Palmas [17]; Det handlar inte bara om solfläcksminimum, utan ett minimum ingående i ett ”Grand solar minimum”. Ett sådant tillstånd kan vara från 40-50 år men med ett ”Super grand solar minimum”, kan varaktigheten röra sig om många hundra år.

 22. Björn

  Till mitt inlägg i [19] vill jag tillägga följande länk:

  https://principia-scientific.org/why-a-super-grand-solar-minimum-is-upon-us/

 23. Björn

  Staffan Lindström [10]; Apropå snöfall på Hawaii:

  https://principia-scientific.org/record-snowfall-in-hawaii/

 24. pekke

  Norra Kalifornien fick tydligen sällsynt snöfall i helgen.

  https://www.sfgate.com/weather/article/snow-beach-California-sea-level-Eureka-Arcata-13605020.php

  Klimatförändringarna blir bara värre och värre, snart skriker de väl att nästa istid är här 😉

 25. Michael E

  Det här är OT men kanske av intresse ändå. Amerikanen är villig att endast betala mellan 100-200 USD mer i skatt för att rädda klimatet. Jag är tveksam om resultatet skulle bli så annorlunda om frågan ställdes till olika Europeiska länder. Ställ den summan mot de summor som IPCC och andra aktivistorganisationer talar om som nödvändiga för att rädda klimatet och man får en god förståelse för vart hela detta klimatspektakel är på väg även om vi i Sverige nog är på väg att köra hela vägen in i ”kaklet”.

  Se https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa822a/meta

 26. Angående granskningen av Energimyndigheten. Det kommer nog bli en serie i flera delar. Vi har redan nu fått kontakt med flera visselblåsare. Otroliga historier. Men det kommer att ta tid att få alla underlag, göra bedömning om det ska publiceras, sammanställa och kontrollera att alla uppgifter stämmer. I vissa fall kan vi komma behöva fråga Energimyndigheten om kommentarer också. Men räkna med ett par månader innan artiklarna börjar komma ut.

  Vi som jobbar med detta gör det på fritiden utan betalning. Gillar du Klimatupplysningen tar vi gärna emot bidrag, se https://www.klimatupplysningen.se/om-oss/stod-oss/. Vi kommer att ha kostnader för att köpa många årsredovisningar samt vissa reskostnader då en del visselblåsare vill träffas öga mot öga och inte skicka material via snigelpost eller e-post.

 27. Robert Norling

  #24 Per W.
  Det låter mycket spännande, förstår att de kommer att krävas både tid och möda.
  Men vi närmar oss ett EU-val och det vore inte så tokigt att få till något ”smaskigt” innan dess.
  Jag och många med mej följer detta med stort intresse.
  Säkert är det också någon eller några som får lite kalla fötter….
  Bidrag kommer.

 28. jensen

  Met.Office bryter med IPCC, som utlovar att temperaturen framöver skall bli varmare.
  M.O : Predikterar att om 5 år kan det antingen bli varmare eller kallare.
  Kanske flera hundradels grader.
  Oj så fin klimat-dator.

  https://principia-scientific.org/british-met-office-forecasts-global-cooling/https://principia-scientific.org/british-met-office-forecasts-global-cooling/

 29. Rolf Mellberg

  OT

  Jag hittade en web-site och hamnade på en sida som verkade bra, eller vad säger ni?’
  http://klimatfakta.info/doku.php?id=hav#havsniva

  Är ni som deltar här väl bekant med denna site? Håller den hög klass (kort titt ger intryck av det)
  Borde inte vår KU-blogg vare försedd med en ”anknuten” website?

  I stil med den här – eller kanske just den här?

 30. Svend Ferdinandsen

  Selvfølgelig skyldes den strenge kulde global opvarmning, beviset følger her:
  Den strenge kulde er tydeligvis en klimaændring.
  Klimaændring forårsages af global opvarmning via klimagasser.
  Dermed skyldes den strenge kulde global opvarmning.
  Hvor svært kan det være?

 31. Rider

  Ja jäklar i mig vad mycket han har hunnit med på två år den där Trumpen!

  https://me.me/i/meanwhile-in-minnesota-n-only-two-years-trump-fixed-clobal-21754350

 32. pekke

  Jensen #26

  Fungerande länk: https://principia-scientific.org/british-met-office-forecasts-global-cooling/

  Vad det handlar om är att Met Office spår att de närmsta 5 åren antingen blir 0,5 grader varmare än nu eller inte !?

  https://www.metoffice.gov.uk/news/releases/2019/forecast-suggests-earths-warmest-period

  Märklig tabell: https://www.metoffice.gov.uk/binaries/content/gallery/mohippo/images/news/charts-and-images/decadal-forecast-table-update.png

 33. Jan Hagberg

  Föräldravrålaren Martin Hultman tycker själv att han jobbar med forskning som gör skillnad.
  https://www.foraldravralet.se/mot-foraldravralaren-martin-hultman/

  På Chalmers hemsida (https://www.chalmers.se/sv/institutioner/tme/nyheter/Sidor/Klimatf%C3%B6rnekelse-starkt-kopplad-till-h%C3%B6gernationalism.aspx) utvecklar Hultman sina tankar om nämnda forskning, bl.a. under rubriken – FAKTA: Olika former av klimatförnekelse.

  Lite längre ner står det ”En idé, som vore en självklar utveckling av mänskliga rättigheter, är att också erkänna naturen såsom vattnet till exempel i oss, vilket leder till en diskussion om Naturens Rättigheter. Det ger hopp!”. Denna produktion av dravel, vänster- och miljöflum finansieras av Energimyndigheten och beslutet genomdrevs förmodligen med hjälp av PK-rymliga samveten i kombination med att man delar ideologisk tillhörighet med Hultman. Den som orkar kan läsa Prop. 2016/17:66 för att bilda sig en egen uppfattning.

  ”Energimyndigheten är en av Sveriges största forskningsfinansiärer. Genom propositionen Prop. 2016/17:66 Forskning och innovation på energiområdet för ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet har myndigheten i uppdrag av regeringen att fördela ungefär 1,6 miljarder i stöd per år till insatser inom forskning, utveckling, demonstration, kommersialisering och innovation inom energiområdet.”

 34. Greger

  # 12
  Var inte så självisk. Basfödan för insektsätare i norr är just myggor och knott. Förra torråret var ett katastrofår för svalor och flugsnappare. Tyst vår vill väl ingen ha?

 35. Fredrik S

  OT men avhoppade mp Carl Schlyter och ett gäng flumforskare har bildat ett nytt radikalt parti Vändpunkt. De vill tydligen kraftigt höja miljöskatter för att sedan ge pengarna tillbaka till medborgarna.

  Bättre att spara in pengarna på byråkratin då och låta medborgarna behålla dem från början. Fast det är väl någon form av miljökommunism och då skall väl företag och kapital skrämmas ur landet istället.

  Fast om de inte kommer överens med mp och tar röster från dem så, kör i vind!

 36. Daniel Wiklund

  # 32 Ber om ursäkt att jag glömde bort fåglarna som gillar myggen. Jag har plockat hjortron i över 50 år och har ofta gått en kamp mot mygg och knott och broms och flugor. Men det har hänt att det inte funnits mygg, ändå varit gott om hjortron.

 37. Rider

  Dags för en 9 år gammal musikvideorepris från Minnesotans 4 Global Warming. (Det finns flera videos på m4gw.com)

  http://m4gw.com/videos/811-2010s-the-hottest-year-since-1863

  Tyvärr har de inte gjort några nya de senaste åren.

 38. Fredrik S

  Jan Hagberg #31

  Brrr, vilket enastående dravel. 1,5 miljarder??

  Vad är det egentligen som sker??

 39. Vi kan alltid hoppas på att MP hamnar i extremkylan, om/när Schlyter startar nytt parti. Man hoppas det kan bli en Vändpunkt (!) för miljön och miljöresurserna till det bättre med två splittrade partier??

 40. Ingemar Nordin

  Rolfr M #27,

  Jovisst, vi har haft Klimatfakta med på länklistan. Men jag har fått intrycket av att den inte är aktiv längre. Men kanske har jag fel?

 41. Rolf Mellberg

  #40 Ingemar

  Den verkar ha tappat farten lite men fler krafter skulle kunna hjälpa till att hålla den ajour, (förutsatt att ”ägaren” är ned på noterna förstås) så skulle den kunna bli KU:s officiella faktabank.

  Vore väl bra att ha?

  Sen kunde du lägga upp en länk från bloggen som visar att det är vårt informationslager.

  /Rolf

 42. Ingemar Nordin

  Rolf M #41,

  Jag har lagt med den i länklistan igen. Det räcker så bra. Det finns så många sajter som har faktaunderlag och vi hinner inte hålla koll eller hjälpa till att sköta mer än KU.

 43. Olav

  Kyla orsakas av värme. Alkoholism givetvis av nykterhet? De grönas intellekt måste beundras!

 44. Evert Andersson

  Viktigt initiativ att granska pengaflöden via Energimyndigheten. Om det är möjligt att orka med även att se på Naturvårdsverket som administrerar ett troligen ännu större miljardflöde på Klimatklivet och Industriklivet, skulle det öka bilden av obegripligt slöseri till ingen eller begränsad nytta. Titta bar på projektet med koldioxidfritt stål! Finns det efterfrågan på så dyrt stål som det måste bli. Bara som ett exempel. Eller terapikurser mot klimatångest för några hundra tusen.

 45. Anders

  Håller verkligen med om att Energimyndigheten behöver granskas. En aspekt som också är underlig är att 1-2 personer från Lunds universitet fått anslag år efter år för att skriva vindkraftsvänliga ”fågelrapporter” (eg litteratursamnanställningar) och sedan ”revidera” dem med jämna mellanrum. Där tonas hela tiden kollisionsnivån mellan rovfåglar och vindkraft ned. Lunds univ är vidare känt för att härbärgera en äldre ”gåsexpert” som i egen firma gör fågel-MKB:er vid vindkraftsplaner där det alltid ”går bra”. Rögle i Kullabygden är ett avskräckande exempel. Googla Rögle + rovfåglar.

 46. Argus

  Keep up the good work 🙂

  Vi håller tummarna…..

 47. jensen

  44 Evert Andersson

  Det skulle räcka med förbud på TV att sända rena klimatskrämselprogram för att lindra klimatångesten.
  Vi, lyckligt lottade , är ju tillräckligt vaccinerade mot effekten av dylika program.
  TV’s modell: Först skrämmas, sedan få in avlatspengar från de skrämda. Tycker mig se en upprepning av historien.

 48. AG

  Vi får nog räkna med accelererande klimatpropaganda i Sverige/EU i några månader. Man har redan utsett klimatet som en av huvudfrågorna förutom att bekämpa de länder och rörelser som sätter sitt eget folk först. (Hur kan man!!). Tittade i mina barns läroböcker. Propagandan börjar tidigt. Det skulle behövas en motpol där.

 49. AG

  #48 Alltså, det var EU-valet jag syftade på

 50. Olav

  För första gången i historien finns en propagandaapparat så effektiv att nästan alla tror på lögnerna den sänder ut. Helt oavsett hur dumma de är.
  Detta skrämmer mig oerhörd. Vi kan heller ingenting göra. Upplysning biter inte och bara förlöjligas.

 51. Sören G

  #50 Olav
  Men lyssna på Roy Spencer så förstår man hur klimathotsalarmismen fortlever
  https://www.youtube.com/watch?v=T2tzT4zBfzc&fbclid=IwAR3gtM-HZiQaqgtoM52dbuVIaLsIJqlLHthdfiHgSJOuvqwAzDlYS25cY0I

 52. Lasse

  Enda sättet att bekämpa dem som vill se klimatfrågan som ett sätt att göra oss alla mer energifattiga är att peka på de som idag är fattiga på energi.
  De skulle kunna lyftas med tillgång på ren, tillförlitlig och flödande el.
  Skall vi överge dem samtidigt som vi överger fossil energiframställning för att undvika detta:
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=9414290

 53. Rolf Mellberg

  #50 Olav

  Nej du, du har helt fel!!!

  Du levde inte i Tyskland under andra halvan av 30-talet.

 54. Greger

  Saknar swishnummer till bloggen. Swish kommer garanterat att öka intäkterna för denna oundgängliga källa till upplysning om hur det egentligen förhåller sig med saker och ting

 55. Sten I

  #54 Håller helt med Dig. Swish skulle underlätta inbetalningar

 56. ThomasJ

  Bra skriv + bra initiativ, Per ! 🙂

  Har uppmanat Riksrevisionen att de också ska granska Energimyndigheten. Måhända finns där
  ’öppningar’ till ngn form av co-op, si ? 🙂

  Mvh/TJ

 57. Rolf Mellberg

  #44 Evert Andersson

  Jag vill faktiskt tala emot dig vad gäller fullständigt revolutionerande nya metoder att producera stål med vätgas som reduktionsmedel.

  Om vi skulle lära oss att producera stora mängder vätgas billigt skulle detta kunna bi mycket bra. Men sådan forskning/utveckling ska ske med sans och måtta, ett måttligt stort, effektivt och högkompetent team. Vi svenskar håller normalt världsklass på sånt.

  Kruxet är då detta med vätgasen förstås. VÄLDIGA MÄNGDER ENERGI, billigt!?!?!?
  Sol och vind blir ju då totalt löjeväckande källor.

  Jag googlade just nu på ”thorium reactors hydrogen generation” och första träffen blev den här:

  https://www.powermag.com/demonstration-advances-to-produce-hydrogen-using-molten-salt-reactor-nuclear-technology/

  Jag har nördat in på Molten Salt Reactors nyligen och insett att där kan man inte bara producera el utan man kan kanske revolutionera betydande andelar av den tunga industrin som idag släpper ut en massa CO2. (+ en del till för den delen) Inte minst avsaltning av havsvatten kan bli gigantiskt.

  CO2 -paniken kan nyttjas för att motivera i grunden vettig forskning och vi kan dessutom inte säkert veta att CO2 inte i framtiden kan bli ett allvarligt problem.

 58. Swish. Vi inser behovet och vi tittar på hur vi ska få det att fungera i vår ideella organisation.

 59. Lasse

  För den som är intresserad av väderprognoserna:
  Kallt i USA
  Varmt i Europa
  Hela februari ut:
  https://www.weatherbell.com/

 60. Frej

  Det här är lite utanför men ändå inte. Apropå vad som sägs på tv 4 om isbjörnarna i Novaja Zemlja . Var igår när någon Arktisk expert talade om att isbjörnarna är kvar på ön för att det finns ingen is på havet , så dom inte kan gå västerut mot Svalbard för att fånga säl, hungriga då luktar en soptipp gott . Definitivt uppvärmningen säger han . Eller kan det bara vara så att det är bekvämare att gå och käka på en soptipp än gå nått hundra mil till Svalbard . Kan inte hitta något om isläget där . I dessa tider känns det lite som kylan i Nord Amerika det finns bara en skyldig och det är Vi . Vore tacksam om någon har bättre koll på isläget runt Novaja

 61. Lasse

  #60 Frej
  https://wattsupwiththat.com/2019/02/11/no-climate-change-hasnt-driven-polar-bears-to-take-over-a-russian-town/
  Så här ser isläget ut:
  http://www.aari.ru/odata/_d0015.php?lang=1&mod=0

  Hörde lite om det i radion. Björnarna får inte skjutas. Avskrädeshögen borde få ett staket eller en mur.

 62. Mats Kälvemark

  #57 Rolf Mellberg
  Sorry Rolf, jag tycker du är fel ute! Att tillverka stål är en extremt kommersiell business, dvs kvoten prestanda/pris är helt avgörande för framgången på marknaden. Så här säger man om marknadsintresset för HYBRIT-stål: (Tobias Persson, analytiker på Tillväxtanalys)
  Svårt att se den betalningsviljan”
  Hybritbolagen arbetar nu på att bygga en pilotanläggning i Luleå. En demonstrationsanläggning planeras längre fram. Målsättningen är att ha en industriell process klar till 2035.
  I sin förstudie bedömde Hybritbolagen att fossilfritt stål skulle kosta 20-30 procent mer.
  – I dag är det svårt att se den betalningsviljan. Men den anläggningen kommer igång om 15 år, så det finns ett tydligt behov av parallella aktiviteter här för att skapa den betalningsviljan hos slutkonsumenten, säger Tobias Persson.
  Skapoa betalningsvilja????
  Ingen av kunderna på den möjliga marknaden kommer att vara villiga att betla 20-30 procent mer för samma produkt om den enda skillanden är att den dyrare produkten är ”fosslifritt” tillverkad.
  Vem vill köpa aktier i ett sådant bolag om det var beroende av marknaden för att kunna sälja slutprodukten? I varje vanligt ståbolag på en kommersiell slutmarknad skulle aldrig projektet lämna styrelserummet med ett positivt beslut att gå vidare!
  I själva verket är det s.k. HYBRIT-projektet ett suveränt exempel på hur Energimyndighete på ett kassaskåpssäkert sätt bränner ytterligare en halv miljard av skattepengar kastade i sjön/svart hål.
  Kina, USA, Indien m.fl. kommer inte att köra in på detta spår och då sopar de senare banan med blåögd svensk, stålindustri. Tyvärr en pessimsitiskt men realistisk syn på verkligheten bakom HYBRIT-projektet.

 63. Frej

  # 61 Lasse Tack , ja dom är nog bara opportunistiska . Björnar överhuvudtaget har en viss förmåga att rota runt bland sopor . Inte ser då isläget ut att vara alarmerande där , men jag förstår att det går att ljuga friskt om det bara är en Rysk sida som har isläges rapport . Om man jämför med för ett år sen så är det mer is nu där . Mycket bra sida , den kommer till nytta . Och läget tycks vara rätt normalt för årstiden ingen skillnad mot 1997 heller . Det är lätt att vara expert när man kan stå oemotsagd i tv .

 64. ThomasJ #56: Tror inte Riksrevisionen skulle vilja samarbeta med oss om att granska Energimyndigheten. Sen kan det möjligheten hämma oss men också ge öppningar.

  Kom ihåg att staten med regeringen Löfven tillsatt av quislingarna Liberalerna och Centerpartiet i bästa DDR-stil ska utreda oss ”klimatskeptiker” på KU. De har redan pekat ut oss.

 65. Rolf Mellberg

  #62 Mats

  Först en liten reflexion om att slösa en MASSA pengar på ”fosilfritt Sverige” är en huvudlös politik, men att investera i teknisk utveckling som – bland MÅNGA ANDRA FÖRDELAR – utöver den att man kan reducera CO2-utsläpp kan vara en mycket bättre ide. Förutsatt att den nya tekniken kan få bred global spridning på sikt.

  Tack Mats för bra synpunkter, självklart går det inte att producera bulk-stål på en högre prisnivå. Men dels undrar jag vilken kalkyl man haft för att producera vätgasen? För jag antar att det rör sig om mycket energi och till ganska hög kostnad.
  Sen måste vi ta in i bilden att handel med utsläppsrätter (eller motsv. politisk styrning) kan komma in i framtiden och jämna ut priset. Intuitivt känner jag att ”blåsa bort” syreatomerna ur malmen med väte borde kunna vara vettigt men visst, det kommer att ta tid och visst, kostnaderna måste hållas rimliga.

  Kostnader för ett sådant projekt borde fördelas internationellt om så ej är fallet.

  Såg f.ö. en spännande ny film med Syd Ball, som jobbade i Oak Ridge redan för 60 år sen, bl.a. med Molten Salt Reactors. Särskilt om man är road a fysik är den väldigt underhållande:
  https://www.youtube.com/watch?v=lPYKRH7Ijtw&t=33s

  Men om man inte är lika road så kan man börja titta vid 36 minuter. Han kommer bl.a. in på möligheterna att nyttja denna högtemperaturkälla i många olika industriella sammanhang.

 66. Arne Nilsson

  Just detta att framställa vätgas på ett bra sätt, miljövänligt och till ett konkurrenskraftigt pris har intresserat mig i många år. Hittills har jag inte hittat någon som lyckats. Dessutom bör den kunna produceras i mindre anläggningar eftersom transport av vätgas vare sig den är flytande eller komprimerad är en knepig process. Kanske är det inte möjligt utan att nyttja kärnkraft. Men den som kommer på metoden blir geniförklarad och transportfrågorna kan lösas utan att batterier behövs.

 67. Rolf Mellberg

  #66 Arne Nilsson

  Kul! Jag har nog sett minst 10 filmer på Youtube om MSR LFTR särskilt med Kirk Sorensen.

  I någon av dessa (eller kanske på en websida) talar man om att kunna tillverka små reaktorer i kontainrar på löpande band och forsla ut till platsen. varje stad med ett fjärrvärmenät kan ha ett par. Dramatiskt sänkta priser.

  Kineserna storsatsar – får se om det håller, gör de det så kommer väldiga mängder kolkraftverk konverteras, i det fallet är det nog ganska stora reaktorer. Kolet kommer att vara kvar i backen, Olja och gas kommer att falla i pris, mellanöstern får jätteproblem.

  China rules, like it or not.

  Eller så misslyckas det.

 68. Rolf Mellberg

  Ny kort film med Valentina Zharkova:
  https://www.youtube.com/watch?v=hBq2p3rlM8k&t=5s

 69. Fredrik S

  Tur för präktiga lilla Greta att hon och hennes familj tillhör godhetsfolket, för trots sitt skolk så verkar det gå hur bra som helst att få ledigt från skolan och resa runt och glassa på allsköns möten. Vanliga barn får inte ledigt utanför loven och reser de bort ändå blir det räfst och rättarting och närmast intill åtal.
  OT , jag vet, men hon är ju med överallt nu och i princip alla journalister gullar hejdlöst henne och hennes floskler.

  I Maj ska hon tydligen stolt åka till Wien och träffa Arnold Schwarzenegger på hans ”klimatmöte och tycka att alla måste skärpa sig”!

  Här är en länk till några av hans bilar. Vore bättre om hon bojkottade spektaklet.

  https://foreignpolicyi.org/arnold-schwarzeneggers-car-collection/

  Finns det ingen i media som är skeptisk mot detta banala trams?

 70. Olav

  Vad väldigt få tycks ha fattat är att Sverige och EU i grunden har bytt religion och att den nya religionen inte tål ifrågasättande. Kanske på samma sätt som kristendomen heller inte ville acceptera samma sak för tusen år sedan. Tiden har uppenbart stått stilla sedan dess vad gäller fritt meningsutbyte och demokrati.

 71. tty

  #60

  ” Var igår när någon Arktisk expert talade om att isbjörnarna är kvar på ön för att det finns ingen is på havet , så dom inte kan gå västerut mot Svalbard för att fånga säl,”

  Vattnen väster om Novaja Zemlja har inte varit isbelagda vintertid sedan början av 1980-talet. Snarast är det litet mer is än normalt på senare år där just nu:

  http://polarview.met.no/regs/barents_20190214.png

  Dessutom är det oklart om isbjörnarna på Novaja Zemlja och Spetsbergen ens tillhör samma population. Enligt WWF gör de det inte:

  https://44thparallel.files.wordpress.com/2013/06/polar-bear-population-graph.png

  Men just nu är isbjörnarna som hungrigast, säsongen för sälungar då de äter upp sig för resten av året är under vårvintern. Öppna soptippar är synnerligen riskabelt i områden där det finns isbjörnar eftersom de gärna äter as och är helt orädda för människor.

 72. Frej

  # 71 tty Tack Det var väl som jag förstod . Tom Arnbom expert om Arktis WWF . Jag tycker det är bedrägligt att inte hålla sig till fakta .

 73. Ivar Andersson

  #69 Fredrik S
  Alla i media är naiva och beundrar kejsarens nya kläder 🙂

 74. Rolf Mellberg

  #62 Mats

  Såg nu en rätt fysik-kul film om en lite annorlunda typ av Smält Salt Reaktor, Det är tänkt att köra på 1300 graders temperatur !!!!!
  Den kan i princip hetta upp kalk till 1300, sen måste man öka till 1400 grader med el om man vill bränna cement. Kolla här ett gäng Crazy Nuclear Cowboys som har hoppat av US Navy:-) (ser man i slutet)

  Ska man se hela filmen så ska kan nog vara hyggligt insatt i kärnfysik.
  https://www.youtube.com/watch?v=pqVt8cxx-44

  Om man lyckas övertyga att världens cementproduktion kan förmås att bli fri från CO2-utsläpp så finns det nog FETT med utvecklingsbidrag att kamma hem.

  Men tiden är kanske knapp, för Zharkova kan få rätt, rätt snart.

 75. Rolf Mellberg

  #74

  Den filmen uppvisar f.ö. en häpnadsväckande öppenhet och jag skulle tro att denna satsning skett med statlig finansiering motiverad av att Kina riskerar att få ett ointagligt försprång om USA inte göra något. Västs kärnkraftsindustri sitter i alla fall passiva och lever gott bara på att sälja bränsle.

 76. Evert Andersson

  #74 Mellberg
  Super Fuel. Thorium, the green energy source for the future av Richard Martin. En intressant inblick i kärnkraftsutvecklingen och framtidens möjligheter. Bl a salt smält reaktorer. Visserligen från 2012 men går fortfarande att läsa med behållning.