EU kommer med nya planekonomiska tokdirektiv

För några år sedan skulle vi i samfälligheten bygga gemensamma sandlådor och gungor till barnen. Men vi stötte på patrull. EU:s regelverk var så krångligt och gjorde det så dyrt att vi avstod från att bygga. Ska ungarna gunga eller gräva i sanden tvingas man nu bort några kilometer. De flesta tar då bilen.
För ett par år sedan kom EU med tokförbudet mot vanliga glödtrådslampor som skulle bytas mot giftiga kvicksilverlampor. Vanliga glödlampan drar mer ström men den värmer samtidigt våra bostäder. Undrar hur många som vet vad man ska göra om en lågenergilampa går sönder? Från Kemikalieinspektionen:
kvicksilverlampa
När en varm lampa går sönder
Vädra och lämna rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, stäng burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för farligt avfall.
Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare förångar och sprider kvicksilvret i luften. Av försiktighetsskäl tvätta även händerna.
Som vanligt stöds det miljöfarliga tokdirektivet av våra låtsasmiljövänliga partier. Nu gäller det CAGW-religionen och då får supergiftigt kvicksilver släppas ut i naturen. Hur många tror ni lämnar sina trasiga lågenergilampor i behållaren för miljöfarligt avfall?
Lamp_forrad
Själv skyddar jag familjen genom att ha bunkrat ofarliga glödlampor. Totalt över 300 stycken. De kommer att räcka i minst tio år. Förhoppningsvis har EU-tokerierna upphört då.
Ett annat tokdirektiv från EU är hur mycket ”förnybar energi” Sverige ska ha. Sverige har ju redan en nästan helt koldioxidfri produktion av el men av ”rättviseskäl” skulle Sverige inte slippa undan med att bygga massa olönsamma vindkraftverk.
Wind-turb_burning
Elen blir dyrare och Sverige får då inga konkurrensfördelar mot andra EU-länder. Att EU själva konkurrerar ut sig på världsmarknaden är inget som bekymrar en sann EU-byråkrat.
Men nu är det inte slut med det. Nu ska kaffebryggaren förbjudas!? Omöjligt säger du – inte ens EU kan väl genomföra något så tokigt, Jodå, kaffebryggaren av idag ska bort och istället ska den stänga av sig själv efter fem minuter.
kaffebryggare
Nu ska du inte längre kunna sätta igång bryggningen av kaffe, sätta dig och jobba en stund och sen hämta kaffet vid lämpligt tillfälle och senare hämta påtår. Redan 1:a januari 2015 träder tokreglerna i kraft. Tydligen ska det finnas en bakdörr. Till och börja med kan man få avslagningsautomatiken urkopplad om man beställer den versionen av tillverkaren. Men det är ingen krav att tillverkaren ska tillhandahålla urkopplingsfunktionen.
Usch vad trött man blir. Ska man nu tvingas vänta vid kaffebryggaren för att få varmt kaffe. EU ska kontrollera allt. Ursprungsdirektivet kan du läsa här. Man kan ge sig på alla hushållsapparater med klimatbluffen som förevändning.
dammsugare
Nästa pryl att förbjudas är dammsugaren. Fast det blir bara ett partiellt förbud. Max 900 W får en dammsugare dra så mikrodammsugare kommer att tillåtas. Genast måste jag kolla min egen dammsugare som börjar kännas gammal. Hur många Watt? Jo 2200W, se bild nedan.
dammsugare_2200W
Resultatet blir att det det kommer att ta längre tid att dammsuga med lägre effekt. Energi är ju effekt gånger tiden. Återigen lägger sig planekonomiska EU-byråkrater i hur min dammsugare ska fungera och hur jag ska dammsuga. Jag betalar ju min elräkning själv. Undrar vad straffet är för att smuggla in en dammsugare från Norge?
Så nästa förbud i EU:s namn – bildäcket!!!
bildack
Bildäcket i dess nuvarande form kommer att förbjudas av EU. Nu gäller från 1:a november 2014 att däckstrycket ska kunna övervakas i alla nya bilar. En sensor i däcket läser av lufttrycket och sänder det till en mottagare i bilen. Den extra kostnaden kan bli upp till 10.000 kronor per bil.
I detta fall är det mest den obligatoriska kostnaden för funktionen som jag vänder mig emot. Det skulle kunna ha blivit en tillvalsmöjlighet istället.
Åsa Romson (MP), hon som vill förbjuda anonyma bloggar, kommer att göra vågen om hon fattar hur många EU-tokigheter som är på gång.
Asa_Romson
Snart kanske hon blir utsedd till miljöminister av Stefan Löfven och då väntar hårda klimatåtgärder för svenska folket. Enklast vore väl att förbjuda klimatförändringar. Romson kallar det också för klimatförändringar numera. Hon har blivit tillsagd att säga så. Globala uppvärmingen har ju upphört sedan 17 år och därför bytte man namn till ”klimatförändringarna”. De har ju alltid funnits och kommer alltid att finnas till den riktiga uppvärmningen kommer om några miljarder år. När solen blir riktigt het och slukar oss innan stjärnan solen dör.
Nästa månad är det val till EU-parlamentet. Glöm då inte att ta hänsyn till alla tokdirektiv som det sjunkande planekonomiska EU-skeppet belastar dig och din plånbok med. Och det värsta ligger framför dig.
 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Viss galenskap och viss klokhet. Sitter med fötterna på en het transformator till min dator. Stänger jag datorn förblir klumpen het till ingen nytta.
    Det får EU gärna se till så det upphör utan att jag blir upprörd.

  2. Lasse #1: Tänker du inte fel nu? Om du stänger datorn (laptop?) så laddas batteriet fortfarande och transformatorn blir varm pga av förluster. Hur ska EU kunna hindra detta?

  3. Lasse

    #2 Tänker ibland rätt 😉
    Stationär dator!
    Samma klumpar finns vid halogenlamporna och mobilladdarna. Det vore enkelt att få dessa transformatorer stänga av sig när laddström ej tas ut-gissar jag!
    Vårt hus har en grundeffektbehov sommartid på ca 0,8 KW, mot ca 2 KW över året ( vp och elvärme)
    Nu har jag lärt mig stänga av strömmen före klumparna!

  4. Björn

    Bild nummer tre måste väl vara från Tyskland och förmodligen föreställande ett modifierat vindkraftverk ombyggt till ett kolkraftverk. Energin räcker ju inte till med förnybara elkällor.

  5. Brandingenjör

    På tiden att alla kaffebryggare får automatisk avstängningsfunktion.
    Kallt kaffe går att värma i en mikrovågsugn och det är godare än det som stått på värme i en kaffbryggare en halvtimme. Det är ändå brandrisken som gör att jag anser att det är bra med automatisk avstängning av kaffebryggare.
    /Brandingenjören

  6. Jag har en ny, Kinesisk bil, som har däcktrycksövervakning. Då kan man konstatera att däcktrycket varierar väldigt beroende på hur varmt däcket är. Varm blir det när man kör så helt plötsligt kan den larma för högt tryck. Det visar sig också vara svårt att hålla exakt samma tryck i alla fyra hjul.
    Jag skulle föredra en enklare variant som larmar vid tokfel tryck, inte att det tar upp en stor del av displayen som det gör på min bil.

  7. Ulrik

    För Åsa Romsons och hennes världsfrånvarande kompisars i EU kännedom så har jag sedan mer än 10 år en mobil timer i eluttaget till min gamla kaffekokare. En sådan kaffetimer kostar i dag 80 kr på Claes Ohlsson.

  8. PAB

    Inga frågor är för obetydliga för att inte utredas av EU:s byråkrater. Nyligen i ett radioprogram nämndes en utredning om strykbrädor som ett land ville sälja. Reportern ville efter 3 år få veta hur det gått med strykbrädesutredningen. Den verkade då ha försvunnit i ett av EU:s slukhål. Men många hade sysselsatts. Får jag så slå ett slag för denna film https://www.youtube.com/watch?v=i0ghXQGwhvQ som nog inte kommer att visas i svensk TV före EU-valet. Om den kopierade länken inte fungerar så heter filmen Lobbyisterna och har tidigare visats i TV.

  9. stickan no1

    EU har förbjudit vanliga enkla cirkulationspumpar. De nya på marknaden måste vara av lågenergityp som reglerar sig själva. Besparingen är i storleksordning 10-tals watt per hushåll. Prisökningen för konsument är oftast över 1000 kr st. Ofta mer.
    Samtidigt säljs elelement om 1000 och 2000 w i hyllan bredvid.
    Mygg och elefanter. Vem är elefanten i rummet?

  10. Daniel Wiklund

    Jag väntar med spänning på att EU ska räkna ut hur mycket dom själva förbrukar av jordens resurser. Dom kanske kommer fram till att EU måste läggas ner. Jorden har inte råd med EU,och i synnerhet inte om man ska klara av dom mål som EU har när det gäller utsläpp av växthusgaser.

  11. Ann L-H

    Anders Wijkman, Åsa Romson, SR/SVT och hela det röd-brun-gröna etablissemanget ligger som en ogenomtränglig unken dimridå över hela landet, EU och hela västvärldens framtid.
    En som däremot är en ständig glädjekälla och trots allt inger visst hopp är en av de sista Journalisterna:
    http://pjmedia.com/eddriscoll/2014/04/20/interview-james-delingpole/
    Läs,lyssna och njut!

  12. Mats G

    #8
    Eh, är det inte Mygg och kameler eller Elefanter och porslin?
    Övr.
    Två noterbara saker på P1 i morse.
    Romsan babblade försvarsfrågor. Hon var helt off.
    Koldioxid beskrevs i positiv form. Om det blir varmare blir växtsäsongen längre och det växer bättre. Kors i taket måste nog tilläggas.

  13. Mats G

    ang #5
    Min bil är väldigt säkerhetsmedveten. Den tycker jag skall bälta min träningstrunk när jag lägger den i baksätet.

  14. Holmfrid

    Brysselbyråkratin har svällt oerhört med 10000-tals tjänstemän. För att behålla jobbet/alt expandera så skapar man jobb genom att generera ”tokbestämmelser”. Jfr MP´s initiativ med Djurskyddsmyndigheten, som ”skapade” mörtskatten och förbud att agna med levande angelfisk vid mete.

  15. Mats G

    Allt tyder på att Ryssland har tvingat oss att vakna från klimathotet. Hotet från Ryssland är mer konkret kan man nog lugnt säga. Kanske världen går tillbaka till det normala när vi visste vem fienden var. Ryssland har ett visst värde ändå. Hotet Ryssland förstår vi oss på.

  16. Thomas P

    Som vanligt är Per tyst om alla utsläpp som kommer från elproduktion, t ex kvicksilver från kolkraftverk. Nu kan han hävda att vi inte har kolkraft i Sverige, men för det första handlar det om direktiv på EU-nivå och för det andra så har vi sammankopplade elsystem så elförbrukning här får genomslag i grannländer som fortfarande använder kol.
    Mitt råd till Per är att inte slänga nya pengar efter gamla. Dumpa glödlamporna som drar alldeles för mycket el och köp lågenergilampor eller LED istället!(Min gissning är dok att Per är så envis att han kommer använda upp sitt lager oberoende av hur bra nya lampor blir, och han kommer klaga över elräkningen hela tiden).
    ” Men det är ingen krav att tillverkaren ska tillhandahålla urkopplingsfunktionen.”
    Inget krav från EU, nej, men hur många tillverkare tror du det är som inte kommer sätta i en sådan knapp för att konsumenter efterfrågar den? Mitt förslag är att man byter vanliga strömbrytaren till en med tre lägen: av, på med timeout och på utan timeout. Lite mer komplicerad strömbrytare och en enkel timer. Kostar någon krona extra per maskin, men knappast något du som konsument märker och absolut inget förbud mot kaffebryggare. Somliga kommer gilla funktionen, andra gör det inte. Man kan tycka det är klåfingrigt av EU att blanda sig i, men det är knappast något att hetsa upp sig över.
    Bildäcken verkar mer kostsamt, men å andra sidan har jag en känsla av att kostnaden sjunker dramatiskt om det blir krav på alla bilar, vilket kan gynna alla. Ibland kan sådana här standarder vara teknikdrivande, även om jag inte kan säga om så är fallet just här.

  17. Mats Olsson

    Junilistanjunilistanjunilistanjunilistanjunilistanjunilistanjunilistan……..!!!!

  18. ceebee

    Glödlampans problem är väl namnet. Egentligen är det ju ett värme element med ljusfunktion för sockelmontage. Ljuset är en nyttig biprodukt. Vi borde ha tänkt på det från början, men räknade väl inte med framtida dårskap då i slutet på 1800 talet. Lampan borde ha innehålls deklarerats på samma sätt som med livsmedel, största effekt först.
    Värme – 80 W/100 W
    Ljus – 20 W/100 W = XX Lumen
    (Siffror tagna helt ur luften om det skulle klia i fingrarna hos någon pettimeter på denna siten)
    Kinesiska bildäck är förmodligen av så dålig kvalitet att plötsliga däckexplosioner/punkteringar är en realitet att skydda sig mot. Här i den civiliserade delen av världen är det låg risk. Ja har kört bil i 50 år, 3000mil/år och har aldrig fått en punktering p.g.a. högt tryck. Men vissa vill ju fördyra och krångla till det för bilisterna så inget förvånar längre.
    Klokt förslag för övrigt från Thomas P med strömbrytare med timerfunktion.
    ceebee

  19. Thomas P #15: Du är ute och cyklar i den rödgröna röran som vanligt. Bara för att jag i denna artikel beskriver EU-tokerier är jag inte för kolkraftverk. Var får du allt ifrån? Tvärtom kritiserar jag vindkraft bl.a. för att det leder till mer kolkraft. Jag tänker då inte på mer utsläpp av CO2 utan andra smutsiga ämnen. För övrigt har vi fortfarande kolkraftverket i Värtan som har lika mycket utsläpp som ALL biltrafik i Stockholm. Bilhatarna från MP och C verkar aldrig bry sig om detta.

  20. Peter Stilbs

    Ja, Per – detta är inte bara en mardröm – det är ju verklighet. Du glömde nämna de intelligenta vitvarorna som vad jag tror redan är beslutade – där man centralt kan stänga ner valda delar via signaler på elnätet. En ny variant av automatisk avfrostning – allt för att försöka göra de ”smarta elnäten” som behövs för att härbärgera småskalig elproduktion inom systemet mer trovärdiga.
    När jag tänker efter var det för övrigt för ca 7-8 år sedan (?) i vissa fundamentalistiska kretsar tal om parallella elnät – ett för nuvarande kraftproduktion och ett med bara ”förnybar el” för de absolut rättrogna. Men sen kom man visst på detta med ”smarta elnät” – som garanterat fallerar vid nästa solstorm som når Jorden.

  21. Olav Gjelten

    Jag har i många år funderat på varför EU är så in i norden intresserad av att utvidgas österut och få med sig hela raddan av gamla Sovjet-republiker? I fallet Ukraina visar EU at de till och med är beredda at riskera krig för denna sakens skuld.
    Orsaken? Att alla gamla Sovjet-republiker har stor erfarenhet i planekonomi? Vad annat??

  22. Håkan Bergman

    Peter S #18
    Här har vi ju en lysande affärside, vi säljer på gröningarna filter som bara släpper igenom grön el, ett för varje eluttag. Ska vi säga att det klipper allt mellan 49.95 och 50.05 Hz, visst blir lite fladdrigt, men va fan gör man inte för klimatet.

  23. Brandingenjör

    Per Welander
    I Värtan byggs ett nytt kraftvärmeverk som skall eldas med biobränslen. Det gör att de två gamla kraftvärmeverken kommer att mer än halvera sin el- och värmeproduktion. Det koleldade kraftvärmeverket, som börjar bli slitet, kommer att vara till för spetslastproduktion i c:a 20 år till innan det tas ur drift helt. Förutom kraftvärmeverken finns det 4 eller 5 hetvattenpannor med olika bränslealternativ i värtan. Andelen biobränslen som används i Värtan kommer att ändras från ungefär hälften till ungefär 3/4-delar när nya kraftvärmeverket är i drift. Utsläppen av tungmetaller och andra giftiga ämnen kommer att halveras. Utsläppen av stoft minskas något men eftersom stoft från biobränslen inte är lika skadliga som från kol och olja så kommer det att märkas i närmiljön.

  24. Janne

    Per #17,
    Nu håller de på med att bygga ett nytt kraftverk i Värtan som ska drivas med biobränsle. Och kolkraftverket ska tydligen stå i reserv.
    Jag bodde i Hjorthagen när kolkraftverket byggdes, en dag fick alla bilägare en tvättcheck när något uppstartsproblem skickade ut en stor mängd sotpartiklar över nejden.
    Men nu blir det bioeldat med flis eller annat. Mycket bättre med biiobränsle det ger ju ”rena utsläpp”

  25. Briljant Håkan!

  26. Thomas P

    Per #17 ” Bara för att jag i denna artikel beskriver EU-tokerier är jag inte för kolkraftverk. ”
    Jag sa inte att du var för kolkraftverk, men de finns där vare sig du är för dem eller inte.
    ” Tvärtom kritiserar jag vindkraft bl.a. för att det leder till mer kolkraft. ”
    Det stämmer knappast. Jag antar att du tänker på behovet av reglerkraft, men kolkraftverk är för långsamma att ställa om produktionen i för att vara lämpliga som reglerkraft. Naturgas fungerar bättre, men den har ju sina politiska sidor just nu. Vi får se hur tyskarna klurar ut det där i slutändan, de är uppfinningsrika så man skall inte avfärda möjligheten att de hittar på något fiffigt.
    ” För övrigt har vi fortfarande kolkraftverket i Värtan som har lika mycket utsläpp som ALL biltrafik i Stockholm.”
    Det har du rätt i förstås. Jag försöker förtränga det där idiotbeslutet.
    ”Bilhatarna från MP och C verkar aldrig bry sig om detta”
    ”Den moderatledda majoriteten måste agera för att strypa den klimatvidriga eldningen av kol och olja mitt i miljöhuvudstaden Stockholm, säger Yvonne Ruwaida (MP), oppositionsborgarråd.”
    http://www.mynewsdesk.com/se/miljopartiet-i-stockholms-stad/pressreleases/fasa-ut-kolet-i-vaertaverket-nu-735036

  27. Thomas P

    Peter #18 ” Men sen kom man visst på detta med ”smarta elnät” – som garanterat fallerar vid nästa solstorm som når Jorden.”
    Smarta nät bör tvärtom vara stabilare. Det är en anledning till att frågan drivs i USA som idag har ett mycket mer sårbart elnät än vårt.

  28. Olav Gjelten

    Mats G # 14 Jag erkänner direkt att jag inte är någon expert på Ryssland. Rent spontant känner jag emellertid att det är de mer lokala miljötalibanerna och EU-byråkratin som sakta, men säkert förstör mitt liv.
    Ryssarna långt där borta känner jag inte än så länge har förstört något för mig.

  29. Vad man klart kan konstatera är att det sitter gör mycket folk i EU som man måste sysselsätta.
    Hitta på nåt energibesparande!
    Så för att rättfärdiga sina löner så gör dom det förståss.
    Och med de emanenta kunskaperna i energiteknik så blir naturligtvis lösningarna också emanenta

  30. Håkan Bergman

    Thomas P #26
    Tyskarna har redan hittat på nåt fiffigt, brunkol. Verkningsgraden 43 % är ju imponerande, nåja jag vill minnas att det är japsen som utvecklat och byggt, men 43 % gäller nog bara vid konstant last, ett faktum som inte berörs ens med en liten bisats.
    http://www.rwe.com/web/cms/en/113648/rwe/press-news/press-release/?pmid=4008220

  31. Ingemar Nordin

    Strider det inte mot mänskliga rättigheter att überstaten bestämmer vilka kaffekokare, glödlampor och dammsugare vi får köpa? Kanske något för Europarådet, som ju skall slå vakt om EU-medborgarnas rättigheter?

  32. Olav Gjelten

    Ofta läser jag debattartiklar där det framförs att Sverige redan har tillräckligt med elproduktion och att vi inte behöver mer.
    De som framför sådana argument ser oftast behovet som någonting statiskt och att priset som kunderna får betala för elen är någonting närmast ovidkommande för efterfrågan.
    Vill vi också framöver se en industrisektor som går på kräftgång, en arbetslöshet på runt tio procent och vi vet att vi är beredda att fortsätta att frysa inomhus för att kunna betala våra elräkningar – först då kan vi betrakta behovet vara tillgodosedd.
    Om det inte är ett sådant samhälle vi vill ha får vi nog vackert bygga ut. Själv ser jag såväl kol som olja och gas som möjliga alternativ till kärnkraften. Vindsnurror? Den typ av teknik blev redan omodern på 1800-talet.

  33. Brandingenjör

    #27 Thomas P
    Värmekraft typ kolkondens går halvbra att reglera. På ett par timmar går det justera effekten från 25% till 100% och tvärtom. Snabbare effektreglering behövs inte för att vara back-up för vindkraft.
    Att starta upp ett kolkondeskraftverk innand det når full effekt tar 3-10 timmar beroende på konstruktion och storlek. Biobränslen och olja går lika bra att reglera som kol. Kärnkraft fungerar inte som reglering för vindkraft . Det är väl det som Per W menar att om det blir för stor andel vindkraft så måste kärnkraft ersättas med annat energislag som är lättare att reglera. För Sveriges och Skandinaviens del så skulle det på sikt fungera att ersätta kärnkraft och fossileldad elproduktion med vindkraft och biobränslen, för att här finns så stor del vattenkraft. Det är ju annorlunda nere i mellerta Europa.

  34. Lasse

    #30 Intressant kolkraftverk. 15 min till full effekt-säljs in med koldioxid som argument-det finns det som är värre! Ersätter 400 Vindkraftverk!
    #33 Snabbstart i Tysklands nya kolkraftverk!

  35. Thomas P #26: Bra att du tar Yvonne Ruwaida (MP) som referens. Hon åkte taxi för 70.000 ett år på skattebetalarnas bekostnad. Fin och trovärdig miljötant :-). Kvitton kunde hon heller inte hålla reda på.
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10192922.ab

  36. Lasse

    #35 Jo som sann MP så skickade hon dem till pappersåtervinningen!
    Förresten så är väl taxi ett exempel på kollektivtrafik? Man åker i alla fall två i bilen!

  37. Thomas P #26: Vanligt med missförståndet att kolkraft inte kan användas som reglerkraft. Frågan är ju redan besvarad av andra, t.ex. #30. Beror på vilket typ av verk.

  38. Peter F

    Brandingenjör #33
    Din framtida värld ? Ska vi elda upp våra skogar också ?
    http://www.youtube.com/watch?v=lJ_bHVJfHrs

  39. Håkan Bergman

    Brandingenjör #33
    Jag tror det är bra om vi skiljer på reglerkraft och backup dito. Just nu ger den tyska vindkraften runt 2% av installerad effekt, då handlar det om att ha alternativ produktion som klarar att ersätta det, det skulle jag kalla backup, inte reglerkraft. Sen skulle det vara värdefullt att få siffror på hur stora effektförlusterna är i ett kolkraftverk som körs som reglerkraft, dom kan nog bli rätt betydande.
    http://bit.ly/1gnb9Uh

  40. Thomas P

    Håkan #30 Tack, men det var inte riktigt den lösning jag hoppats på.
    Per #35 Jag besvarade specifikt ditt påstående om att mp inte brydde sig om koleldningen i Värtaverket. Påståenden om hur Ruwaida åter taxi, Al Gore är fet etc är i sammanhanget ovidkommande ad hominem. Centern verkar däremot accepterat koleldningen som pris för att få vara med bland de borgerliga och bestämma.

  41. LarsW

    Glödisar med kvicksilver är på väg ut, för att inte säga snart borta. Nu gäller det för herrskapet att i stället snacka ner Halogen- respektive LED-teknikerna.

  42. pekke

    Håkan B.#39
    Håller med, dagens värmekraftverk, vad de än eldas med, är oftast gjorda för att gå med en viss snitteffekt för att vara effektiva mot bränslekostnad, utsläpp och slitage.
    Moderna ångpannor för överhettad ånga är jättelika hängande konstruktioner som utvidgas neråt när de värms upp, likaså är allt material efter pannan noggrant beräknat och byggt för en viss drifttemperatur.
    Så om dess elproduktion inte behövs, så kommer den troligtvis ändå eldas så att drifttemperaturen behålls så man slipper krympning i materialen vilket kan påverka livslängden hos de olika materialen.

  43. Björn

    Brandingenjör [33]; Är det inte lite kräftgång du slår ett slag för? Modern högteknologi som kärnkraft skall fasas ut därför att den inte är lämplig som regelerkraft. Det blir ju fullständigt bakvänt när folk lägger sig i sådant som de i förstår. Menar du att vi skall på grund av grumliga motiv för vindkraften, stänga av kärnkraften som är den främsta baskraft vi har? Vindkraften är egentligen en obehövlig teknik som är opålitlig, dyr, miljöförstörande och störande ur alla synpunkter. Jag undrar om du överhuvudtaget har tänkt på konsekvenserna innan du har skrivit din kommentar?

  44. Håkan Bergman

    Man kan konstatera att det är duktigt folk som jobbar inom den tyska kolindustrin.
    Från Wikipedia:
    The key policy document outlining the Energiewende was published by the German government in September 2010
    http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_transition_in_Germany
    I augusti 2012 inviger man alltså ett första brunkolsverk anpassat för att reglera grön energi och fler kommer. Planering, rättsprocesser och uppförande av ett sånt här verk lär ta minst 10 år.
    Håll med om att det är snyggt jobbat, man får med sig ett helt folk, nästan iallafall, som t.o.m. betalar för nöjet, för att avskaffa den energikälla som utgör det enda hotet mot kolet.

  45. Christopher E

    #41 LarsW
    ”Nu gäller det för herrskapet att i stället snacka ner Halogen- respektive LED-teknikerna.”
    Det är ju inget självändamål att göra det. Men… halogen är väl OK, liknar glödlampan i ljuskvalitet, fullt dimbara. Jag saknar dock modeller med frostat glas. Det finns bortåt 50 st halogener med stiftfäste och med dimmer i mitt hus i takspottar och över köksbänk. Men är det inte så att den varianten av halogen i glödlampsform kommer att förbjudas också?
    Led… bättre än lågenergivarianten. Ganska dyr. Har fördelen att vara nästan kalla (liten brandrisk) vid drift, så jag har några som används när jag är bortrest. Men… färgkvaliteten i ljuset är vidrig. Iskallt, sterilt ljus som saknar värmekänsla, likt lågenergilampor. Modeller med lägre färgtemperatur har sjukt brunt eller blågrönt ljus istället. Kan inte ersätta glödlampor av den anledningen, om man händelsevis inte är färgblind eller alltid har tyckt att lysrör är lika mysigt som en glödlampa.
    Egentligen inga bekymmer för mig. Jag har ett stort bunkrat förråd av riktiga glödlampor av de sorter jag använder mest (vanliga 40/60W för allmänbelysning samt 15W för stämningslampor). Det räcker mycket länge. Med tanke på hur billiga de var i inköp är skillnaden på elräkningen helt marginell totalt sett, Thomas råd ovan att kasta dem är bara dumt.
    Glödlampsförbudet är sådan idioti som bara bekräftar att klimathysteri är en religion med symbolhandlingar. Sedan är väl grönt=dyrare och sämre nästan en naturlag.

  46. Niklas L

    Per W!
    Säg inte detta till nån miljönisse nu, men jag handlar här: http://www.lysman.com
    Glödlampor i massor, till och med de med koltråd.

  47. Brandingenjör

    #39 Håkan Bergman
    #42 Pekke
    #34 Lasse
    Jag kan inte svara på hur mycket verkningsgraden förändras med varierat effektuttag i värmekraftverk, bara att det på många håll i världen görs för anpassa produktionen efter elbehovet. Det är tydligen bättre att dra ner effekten på flera värmekraftverk istället för att stänga av några helt på nätterna.
    Jag har också läst om kraftverket Lasse skriver om. Det är väl inte så att det bara tar 15 minuter att starta det. Jag har för mig att det tog 15 minuter att gå från en ganska låg effekt till full effekt och tvärtom. Det är snabbt för ett så stort kraftverk.
    Jag trodde att Ni som skriver här visste om att det på många håll i världen är normalt att anpassa effekten i värmekraftverk efter elbehovet, men tydligen var det bara Lasse som hört talas om det och då om ett ovanligt snabbreglerat kraftverk.

  48. Peter Stilbs

    Halogenlampor är ju bara en lätt variant på vanliga glödlampor. Ger något högre ljusutbyte pga högre möjlig lamptemperatur, och har väl funnits i 50 år ? Jag håller f.ö. att få spatt på mina spottar med 12V G4-lampor – vilket bedrövligt skämt. Lamporna håller kanske 4 månader i genomsnitt – ibland en månad. 240V-varianterna är mycket bättre. Men dyra är de.

  49. Brandingenjör

    #43 Björn
    I Skandinavien har vi tillräckligt med vattenkraft och tillräckligt god tillgång på biobränslen för att kärnkraft och fossila bränslen i elproduktionen kan ersättas med vindkraft och biobränslen. I andra delar av Europa är förutsättningarna annorlunda så där kan vara möjligt att kärnkraft blir tvungen att ersättas av fossileldade kraftverk om vindkraften byggs ut för mycket. Det var det jag trodde Per W menade i inlägg #19.
    Tyvärr är jag lite dåligt insatt i kraftförsörjningen i andra länder än i de skandinaviska för att egentligen kunna ha någon bestämd uppfattning om vad som går att göra i centraleuropa. Här i skandinavien konstaterar jag bara att det på sikt är fullt möjligt att ersätta fossil elproduktion och kärnkraft med vindkraft och biobränslen. Därmed inte sagt att jag tycker man skall göra så.

  50. Svempa

    Citat från Lomborgs hemsida:
    All the solar panels and wind turbines in the world have cut less CO2 than US fracking has done
    Det kommer till Europa förr (I Polen och förhoppningsvis i Ukraina…) eller senare (Tyskland, England…).

  51. Niklas L #46: Tack för tipset! Ifall någon av mina 10 lampsorter skulle ta slut. Inventerar en gång per år och E27 40W klot går åt mest. Har 40 st. kvar. De ger ett behagligt varmt ljus och går lätt att dimma. Startar direkt vilket inte alla kvicksilverlampor gör.

  52. LarsW

    Över köksbordet har vi den här:
    http://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe&pi=573347&ws_tp1=cp&ref=PLA_HUS&subref=573347&utm_source=PLA_HUS&utm_medium=PLAfeed&utm_campaign=PLA_HUS_feed&utm_content=573347&gclid=CJCFi7W3-b0CFUQGcwodGUUAcA
    Köpt på ICA. Inga konstigheter med form, färg eller sockel, E27. Finns även i E14. Återvinns som vilken glödlampa som helst. Vad gäller energiförbrukning och elräkningar, så kanske man annars skulle multiplicera den egna med EU-s 500 miljoner innevånare för att få lite perspektiv på det hela.

  53. Lars Cornell

    Ännu har ingen nämnt husets värsta energiförbrukare. Vilken den är?
    Jag vet inte om jag vågar tala om det, men det är köksfläkten (spisfläkten).
    Lova nu att inte berätta för då kommer Romson och vill förbjuda köksfläktar i hela EU.

  54. Thomas P

    Chirstopher #45 ”Med tanke på hur billiga de var i inköp är skillnaden på elräkningen helt marginell totalt sett, Thomas råd ovan att kasta dem är bara dumt.”
    Inköpskostnaden är en försumbar del av en glödlampas totalkostnad. Det är elen under användning som kostar en massa pengar, alls inte någon marginell skillnad mot moderna lampor.

  55. Brandingenjör

    #48 Peter S
    Jag har haft samma problem med 12V halogenspotar. Jag sätter i LED-alternativ varefter lamporna går sönder. Inte en LED-lampa har gått sönder än så länge. Det är i och för sig bara ett år sedan jag satte in den första.
    Som brandingenjör uppskattar man att lamporna inte blir lika varma. I synnerhet lampor som det kan råka hänga saker på, som barnes tröjor t ex.

  56. LarsW #52: Det handlar om EU-byråkrater ska bestämma hur du ska lysa/värma ditt hem (planekonomi) eller om du själv ska bestämma (marknadsekonomi). I en marknadsekonomi kan du om du vill välja billigaste alternativet. Den som har lampor med något större förbrukning betalar för detta inkl. mer elskatt.
    Vad blir nästa steg? Bestämma vilka skor du måste använda för att de kostar mindre energi att producera. Foppatofflor till alla? Resten av skorna förbjuds då de kostar mer energi att producera.
    Planekonomi har alltid misslyckats och lett till fattigdom. EU är på väg i en farlig planekonomisk riktning som kommer att göra oss fattigare. Att låta vindkraft via skattesubventioner ersätta kärnkraft är ett annat tokexempel.

  57. Lars Cornell #53: Så fort EU-byråkraterna upptäcker köksfläkten så ger de sig på den. Det ingår i allmänna EU-direktivet. Vad syftar allt detta till? Spara energi? Nej – det handlar om att kuva folket. Kontrollera människorna. En av staten beroende människa är mer lydig och bråkar mindre.
    Hatet från de rödgröna mot bilen är för att bilen står för frihet. Har inget med energi eller utsläpp att göra. Du kan åka när du vill, vart du vill och ta med dig vem och vad du vill. En skräckvision för en elitistisk grönmaskerad kommunist som vill ha lydiga av staten beroende slavar.

  58. Christopher E

    #54 Thomas P
    Räknat på en lågenergi 11W mot en vanlig glödlampa 60W, inköpskostnader, uppskattat 5 timmar drift per dag, så tar det hela 200 dagar innan lågenergilampan ens räknat hem den dyrare investeringen. Så jo, det är försumbart. Snacket om hur mycket längre lågenergilampor håller har också visat sig vara rent nys, så den faktorn tar jag inte ens med i beräkningen. Jag har inte behövt byta en hederlig 60W här de senaste 4 åren, så det börjar kännas som om mitt bunkringsförråd kommer att överleva mig… 🙂
    Jag har 16 60-wattare i huset, men i genomsnitt är de tända långt under 5 timmar/dag. Det är mest mina halogen och 15-wattare som lyser, och för en 15-wattare är hemräkningstiden för en LED-motsvarighet (de finns inte som lågenergi) 850 dagar… 😉
    Och tar dessa beräkningar inte hänsyn till att alternativen alltså levererar en betydligt sämre kvalitet, så det är ju inte jämförbart egentligen, men kvalitet är svårt att sätta pris på.
    Utebelysningen är inte tänd annat än på rörelsedetektor, det finns ingen som ser den ändå här annat än harar och rådjur (ett mycket vackert sådant betar framför fönstret just nu).

  59. Peter #48
    4 månader? Måste vara ”Planned Obsolence”
    Tänk 12V bilhalogen som utsätts för varierande spänning, har högre effekt, varierande temperatur och skakningar. Dom håller! Kolla vilken spänning du har på transformatorn.

  60. Daniel Wiklund

    Det är lite märkligt att varken EU eller Mp haft kritiska synpunkter på den el som Facebook konsumerar. Cyklade just förbi facebookhallen som finns i Luleå. Den är ca 30000 kvadratmeter,rymmer ca 150000 servrar. Den förbrukar lika mycket el som 36000 villor. Det har just fattats beslut om att bygga en hall till,Facebook har köpt mark för tre hallar. Stålverket(SSAB) förbrukar ungefär lika mycket el,men dom tar tillvara på spillvärmen och försörjer hela Luleå med Sveriges billigaste fjärrvärme.(överskottsgasen från koksverket). Facebook var inte intresserade av att ta till vara på spillvärmen. Kan tilläggas att det finns el här uppe för 40 hallar.

  61. Christopher E

    #57 Per Welander
    Det ligger mycket i vad skriver om att motståndet mot bilen inte har mycket med utsläpp att göra. De som valt att frivilligt begränsa sin mobilitet kunde ju nöja sig med det istället för att påtvinga andra sin livsstil. Det finns också ett stort mått av avundsjuka i drivkrafterna för olika beskattningar som fordonskatt och tex fastighetsskatt. Har inte jag ska du inte ha det heller!
    Glömde förresten en vinkel på det med lågenergilampor. Förespråkarna brukar ju envist hävda att lågenergilamporna bättre på alla vis; billigare, hållbarare bla bla bla. Jag är givetvis som marknadsliberal helt för att lågenergilampor ska få finnas jämte de vanliga glödlamporna. Men om alternativen är så mycket bättre än glödlampor hade inget förbud behövts, nästan ingen skulle ju köpt dem! Vi behövde aldrig förbjuda kassettband, tjock-TV, skrivmaskiner mm. Att ett förbud behövs alls är ju själva beviset på att lågenergilampor är undermåliga som produkt!

  62. Thomas P

    Christopher #58 Du betalar för mycket för lågenergilampor om det tar så lång tid att betala tillbaka elen, men även så är 200 dagar återbetalningstid extremt bra sett som investering. Under dess livstid sparar du någon hundralapp på att ha en lågenergilampa jämfört med en glödlampa, dvs glödlampans inköpspris är som jag sa försumbart.. 850 dagar är för den delen heller inte dåligt för en investering.
    Är det däremot av sentimentala skäl du vill ha exakt det ljus du växte upp med är glödlampor kanske värda det extra priset.

  63. Thomas P #27
    —————————snip ————–
    Smarta elnät är elektriska energisystem som utnyttjar informations- och styrteknik, distribuerad databehandling samt tillhörande givare och manöverorgan för syften såsom
    att integrera beteenden och handlingar hos användare och andra intressenter samt
    att effektivt tillhandahålla en hållbar, ekonomisk och tillförlitlig elförsörjning.
    ————– snip ————————–
    Visst låter det fint. Och i ”Gott väder” kanske man även får de resultat man åsyftar. Men det råder inget som helst tvivel om att de är mer sårbara för:
    – magnetstormar
    – datafel
    – programmeringsfel
    – elektronikfel
    – illvilliga attacker

  64. Thomas P

    Per #57 Och åter bekräftas hur rätt Lewandowski har i sin karaktärisering av klimatförnekarna som rena konspirationsteoretiker.
    Christopher #61 ” Att ett förbud behövs alls är ju själva beviset på att lågenergilampor är undermåliga som produkt!”
    Delvis också bevis på att folk i gemen är dåliga på matematik. Glödlamporna är ju så billiga i inköp och elkostnaden är ”försumbar” (tror de). Detär inte bara outbildade som gör det felet, du gjorde det nyss och Peter Stilbs gjorde det i en tidigare tråd än mer flagrant när han helt vägrade räkna på driftskostnaderna.

  65. Thomas P

    Ingvar #63 ”Men det råder inget som helst tvivel om att de är mer sårbara för”
    Hos dig kanske inte råder något tvivel, men hur insatt är du i frågan? Risken för programmeringsfel och datorproblem ökar naturligtvis ju mer datorer man har inblandade, men i övrigt kan jag inte hålla med dig. Möjligheten att snabbt kunna slå av förbrukning i händelse av en driftsstörning ger t ex ökad stabilitet.

  66. Thomas P #65
    Min bakgrund och erfarenhet är:
    – Elektronikingenjör
    – Avbrutna studier Tekniska Högskolan Elektro
    – Professionel programmerare
    – Bilmekaniker
    Med den bakgrunden hävdar jag bestämt att mina påstående i tidigare inlägg är välgrundade

  67. Thomas P #64 sa: ”Delvis också bevis på att folk i gemen är dåliga på matematik. ”
    Så talar en förtryckande rödgrön elitist. Jag tror inte jag är sämre på matematik än du så låt mig välja belysning själv.
    Christopher E: #61: Självklart är det så att om lågenergilamporna, vindkraften… vore överlägsna skulle inga förbud/subventioner behövas. Marknaden är överlägsen en EU-byråkrat och står långt över en politisk idealist som Thomas Palm.
    Ett räkneexempel på dammsugaren. Jag tvingas byta från 2200W till 900W av EU:s nya regler. Dammsugningen tar nu 70% längre tid. Fyra timmars dammsugning i månaden blir nu 4*1.7 = 6.8 tim. Besparing i energiförbrukning 4*2.200-6.8*0.9=2.68 kWh = 2.68 kr (1kr/kWh). Men 2.8 timmar extra kostar mig 2.8 tim*300 kr/tim = 840 kr om jag antar jag arbetat istället. Jag gör hellre mitt jobb än dammsuger :-). Jag har nu värderat mitt arbete till 300:-/tim vilket naturligtvis skiljer sig mycket för olika individer. MEN det blir en samhällsekonomisk brakförlust. Av de 840 kr som förlorats hade det mesta gått till skatt.

  68. Björn

    Thomas P [64]; Varför skall vi överhuvudtaget ha en planekonomisk styrning av elförbrukningen? Marknaden reglerar detta bäst, eller hur? Denna byråkrati med exempelvis lampor kan väl knappast vara ett påhitt av intelligenta människor? Dessa dumheter leder inte till någonting funktionellt, utan bara till trögtänkt byråkrati. Den intelligenta människan inser att människor kan tillåtas göra egna val här i livet. Det är endast diversitet som leder till inspiration och utveckling. Politiker som har ambitionen att detaljstyra folks liv och val, är ingenting annat än en skock medelmåttor som inte kan hävda sig på annat sätt. Vi behöver en nyordning där den med god syn leder den blinde och inte tvärtom.

  69. Håkan Bergman

    Japp nu gäller det se till att vara med när smarta elnät ska byggas, smart av jänkarna.
    http://www.bloomberg.com/news/2014-04-23/ge-said-in-talks-to-buy-france-s-alstom-for-about-13-billion.html

  70. Lars Cornell

    Den här bilden illustrerar Mp-politiken. Fråga mig inte logiskt varför. Men känslan är stark att det här är EU-styrning och MP-politik.
    http://24.media.tumblr.com/6894968a0462b5dffb31df32a35bdcd5/tumblr_mhizs8hVS61qh66g5o1_500.jpg

  71. Thomas P

    Per #67 Nu diskuterade vi glödlampor där det är lättare att räkna objektivt på ljussyrka, inte dammsugare. Jag tvivlar på att din uppgift om 70% längre tid för dammsugning verkligen stämmer, men du som är så bra på matematik kan säkert motivera den.
    Man kan som du gör klaga på att det är dåligt och planekonomiskt att införa sådana här regler, men utan att verkligen satt sig in i konsekvenserna är svårt att veta om det verkligen är dåligt. Att ”marknaden” alltid ger en bra lösning är lika mycket en myt som att planekonomi gör det. Det är i alla händelser bättre om regleringar sker på EU-nivå där man har en så stor marknad att tillverkarna kan anpassa sina produkter efter dem än att varje EU-land skall ha en massa egna regler.
    Är du förresten emot att vi skall ha utsläppskrav på bilar också och tycker det är onödig styrning?
    Björn #68 *”Vi behöver en nyordning där den med god syn leder den blinde och inte tvärtom.”
    Aha, så du är för planekonomi, du tycker bara att vi har fel byråkrater som sköter den 🙂

  72. Christopher E

    Thomas P #62, 64
    Du pratar strunt igen. Jag räknar lika bra som du… och ser dessutom vad produkterna kostar i affären. Jag var faktiskt snäll mot lågenergialternativen. Jag räknade till och med istället för att bara vräka ur påståeenden som gjorde. Sedan får du inte glömma att jag köpte mina glödlampor långt billigare än du kunnat göra i ett stort gult varuhus i skogen känt från såpa i Kanal 5.
    Du är ju bara för rolig. Över två års återbetalningstid för att byta en liten glödlampa mot ett något sämre alternativ… det är en otroligt bra investering i din värld. Vilket sinne för proportioner! Det är inte byte av husets värmepanna eller en ny bil vi talar om, då hade ett år eller två varit högst intressant. Vi har tydligen helt olika referensramar om vad som är försumbart! 🙂
    Och sedan underskattar du naturligtvis dina medmänniskor. Gör de inte dina val är det tydligen människorna det är fel på, inte produkterna. Det har aldrig varit svårt att konkurrera ut en sämre produkt med en bättre, med hänsyn till prisvärdhet. Skulle inte förvåna mig om du själv köpt hederliga glödlampor om det inte varit sådan präktighetshype på alternativen.
    Sedan kan du inte acceptera att jag tycker ljuset har en sämre färgkvalitet, eller att långa uppstartstider är uteslutna för toaletter, garderober, utebelysning mm. Det handlar inte om någon nostalgi som du tror. Jag som trodde en fysikutbildad som du hade lite pejl på färgtemperaturer.

  73. Gunnar Strandell

    Häpp!
    Jag som trodde att alla på bloggen var minst lika tankspridda som jag och för länge sedan skaffat kaffebryggare med termoskanna och automatisk avstängning. 😉
    På min arbetsplats fanns det en gång kaffebryggare av hushållstyp. Det ledde till en hel del brandtillbud, så de försågs med timer. Det ledde till att tillbuden ökade för att själva timern gick sönder efter ett tag.
    Idag är hushållsapparater bannlysta och kaffet levereras kostnadsfritt från proffsmaskiner som sköts av proffs. Tillbuden har försvunnit.
    När det gäller biobränslen för kraftvärmeverk handlar det ofta om flis och man glömmer lätt att flishögar har en förmåga att självantända. Är det någon som vet var Värtaverket ska lägga upp sitt buffertlager och har man gjort en noggrann riskutvärdering?
    Jag har en gång sovit i ett gästrum som hade flisförrådet i rummet intill och flispannan, med en Archimedesskruv som matade in flisen, i rummet under. Ett termoelement och en magnetventil som släppte på vatten, hindrade elden från att ta sig längs Archimedesskruven och upp till flisförrådet.
    Tro mig, jag sover mycket bättre på landet, trots att det bara ligger 3,5 km från Forsmarks kärnkraftverk.

  74. Jimmy

    Jag satte in 2 små LED-spots, 1.3 W, i alla fönster- och dörrsmygar när jag byggde mitt hus för 5 år sedan. De tänds/släcks via astronomiskt ur. Funkar kanon. Behagligt varmvitt bakgrundljus i samtliga rum i hela huset. Totalt drar de mindre än en 60W glödlampa.

  75. Björn

    Led-lampan och led-tekniken är ett resultat av ett teknikgenombrott som sammanfaller i tiden med den pågående klimathysterin. Ledlampan ger idag lika bra ljusutbyte som den gamla, men med den skillnaden att dessa lampor utvecklar mycket lite värme. Själv tycker jag att dessa lampor fyller mitt behov helt och saknar inte de gamla som dessutom hade 10 gånger högre märkeffekt för samma ljusutbyte. Värme i armaturer är alltid ett problem som man slipper nu. AGW-fanatiker verkar vara väldigt rigida människor som planerar en framtid utan tanke på att teknikgenombrott kommer på alla områden. Det finns inte något som heter utveckling i deras sinnen. De förstår inte att om 50-100 år ser världens energiteknik helt annorlunda ut. Denna teknikutveckling har intet samband med dagens klimathysteri för den är ett led i en pågående teknisk evolution. Om ett teknikgenombrott på energiområdet kommer inom en 5-10 års period som gör exempelvis alla vindkraftverk helt obehövliga; vad skall vi då göra med dessa? Den kloke skyndar långsamt medan den mindre kloka, hastar fram.

  76. Håller med Björn.
    Läslampan vid sängen är en LED. Ger bra läsljus och är framför allt sval. Provar en LED i takarmaturen istället för 40 Watts halogen. Lite sämre ljus och dyr. Kändes inte som nåt framsteg. Håller väl längre

  77. Osynlige Mannen

    Lågenergilampor – mina egna erfarenheter över åren:
    Lysrör: Obehaglig ljustemperatur, flimrar, tänds långsamt och surrar. Testar sedan en tid snabbtändare, frågan är hur livslängden påverkas. Är OK att ha i källaren.
    ”Lågenergilampor” (=skruvade lysrör): Livslängd varierar mycket kraftigt. Osram och Philips kan hålla i 40k timmar, andra håller hälften mot en gammal hederlig glödlampa. IKEA:s håller ännu kortare tid. Surrar och flimrar givetvis, inget man vill ha i bostadsutrymmen. Passar bra till utomhusbelysning.
    LED: OK som lågvolt om man hittar bra färgtemperatur. 230V har inbyggd trafo som låter som ett bo av jordgetingar. Köpte lyckligtvis endast två stycken som nu gör tjänst där de sällan tänds och man sällan vistas. Har dock ett lågvolts 3*1W installerat i köket som är på dygnet runt året om, för att ge ledljus. Den externa trafon är inte ljudlös, men den sitter i ett skåp, så den hörs inte.
    Halogen: Underbar färgtemperatur, bättre än vanliga glödlampor. Helst 230V, då det finns en viss risk för överhettning av 12V DC-kabel. Trafos till 12V är dessutom ofta brummiga. Mycket 230V halogen här hemma. Väldigt mycket.
    Gamla hederliga glödlampor: Ja, de är ju helt enkelt väldigt trevliga. Färgtemperatur nästan som solljus. Knäpptysta. Värmeförlusten kommer husets uppvärmning tillgodo under den kalla delen av året, och den varma delen av året använder man inte så mycket belysning.

  78. Stickan no1

    Det här med dammsugare med lägre effekt kanske löser sig lite oväntat med självgående robotdammsugare . Det blir också allt vanligare att gräsmattor klipps av robotgräsklippare.
    Inte för att spara energi men för att spara tid.
    LED kommer också på bred front av fler och för konsumenten viktigare skäl än ”bara” energibesparing.

  79. pekke

    Gunnar S.#73
    Man kommer troligtvis lagra i ett gammal bergrum som tidigare användes för olja !
    Låter helkorkat för mina öron, skulle det självantända får de troligtvis dränka hela bergrummet !
    Sida 20 i Miljökonsekvensbeskrivning från 2006, finns på deras hemsida.
    http://www.fortum.com/countries/se/SiteCollectionDocuments/miljokonsekvensbeskrivning-vartaverket.pdf
    Med en effektökning så kommer antalet leveranser med tåg och fartyg mer än fördubblas och lastbil minskas.
    Dagens moderna LED-lampor tycker jag är riktigt duktiga jämfört med hur de var för bara några år sedan, men det gäller att inte bli pålurad nån gammal typ med äckligt svagt blåvitt ljus, de nya har både bättre färgtemperatur och starkare sken för samma effekt.
    Har bytt ut alla gamla lampor i min husbil till nya LED och har nog sänkt innerbelysningens effektbehov med 60 %, nästa steg får bli ytterbelysningen så generatorn inte ska behöva jobba livet ur sig när den skall hålla igång både ytterbelysning, ett kylskåp och laddning av 3 batterier.

  80. pekke

    #78
    Nja för robotdammsugare, de har tydligen fortfarande problem med att åka runt i ett vanligt möblerat hem och dammsuga ordentligt om man inte sett till att plocka undan möbler, mattor och div. andra prylar som kan ställa till det.
    Fast jag skulle köpa en direkt om den klarade av sina problem själv och även lyckades ta alla hörn oxå eftersom dammsugning inte är min starkaste sida. 😉

  81. Johan M

    #49 Brandingenjör
    ”För Sveriges och Skandinaviens del så skulle det på sikt fungera att ersätta kärnkraft och fossileldad elproduktion med vindkraft och biobränslen, för att här finns så stor del vattenkraft.”
    Men många kraftverk blir det. Under vinterdagar levererar Kärnkraften ca 9 GW medans de kraftvärmeverk vi har ger ca 2GW. När det inte blåser måste vi alltså bygga fyran gånger så mycket bioeldade kraftverk som vi har kraftvärmeverk idag. Under ett år levererar kärnkraften ca 64 TWh, kraftvärmeverk ca 8 TWh och vindkraftverken ca 10TWh. Även om vi fördubblade antalet vindkraftverks skulle biokraftverken behöva leverera fyra gånger så mycket som som kraftvärmeverken gör idag. Hur mycket biomassa finns det att tillgå? Vad betyder dryga 40 GWh i biobränsle, vilka arealer är det vi talar om?

  82. Johan M

    ”dryga 40 GWh i biobränsle” , 40TWh skall det naturligtvis vara.
    Hittade lite siffror från Örtoftaverket utanför Lund. Det är på och kommer leverera ca 220 GWh el per år och behöver då ca 310.000 ton biobränsle. Det producerar då också 500 GWh fjärrvärme och tar man den med i beräkningen så behöver vi bara ytterligare dryga 50 verk för att ersätta kärnkraften (vi räknar alltså med en fördubbling av vindkraften och får naturligtvis dra fjärrvärme till alla med elvärme men det är nog snabbt fixat).
    Örtoftaverket beräknar hämta huvuddelen av sitt bränsle inom en radie på 10 mil vilket kanske gör att det blir lite trångt med alla nya verk. Om vi skall kunna utnyttja fjärrvärmen så kan vi ju inte ha dem spridda i Norrland. Det kanske blir lite transport av bränsle på våra vägar., Örtoftaverket tar dagligen emot ca 50 lastbilar med släp.
    http://www.kraftringen.se/Om-Kraftringen/Aktuellt/Vara-projekt/Ortoftaverket/

  83. Pelle L

    Stickan no1 #78 och alla ni andra
    Vad jag har förstått så skall det kommande EU-direktivet (= blivande svensk lag) innebära att en dammsugare får ha max 900 Watt effekt.
    Min nuvarande dammsugare, som för övrigt är den bästa och tystaste som har tillverkats, har märkeffekten 1100 Watt. (Märke Electrolux)
    Så varför ända in i humhum skall ”EU” vara inne och peta i sådana futiliteter?
    Varför är inte ”EU” på t.ex. tyska brunkolseldade kraftverk i stället?
    Eller italienska sopberg, som transporteras hit till Halmstad och Stockholm för förbränning?
    Dammsugare? EU är så j***a patetiskt till hela sin konstruktion.
    Cecilia Malmström for Tramsminister 🙂

  84. Risto_Matinen

    De är ute efter att reglera våra liv i detalj, dessa planekonomiska EU-fascister. Och förstöra vår civilisation, göra oss fattiga samt till sist utplåna oss…
    Apropå glödlampor. Köpte min bil begagnad för 14 år sedan. Den hade gula glödlampor (H4) och jag köpte genast vanliga i reserv för att byta ut dem så fort någon av dem gav upp. Idag har ännu ingen av de gula glödlamporna dött. Ett sjukt rekord, förmodligen bara för att j*vlas med mig som inte gillar gult ljus 😉
    Värre är det med frugans nyare bil. Den käkar glödlampor (minst en per år), vilka man inte ens kan byta själv.

  85. Thomas P

    Christopher ”Sedan får du inte glömma att jag köpte mina glödlampor långt billigare än du kunnat göra i ett stort gult varuhus i skogen känt från såpa i Kanal 5. ”
    Det faktum att du tror inköpspriset för glödlamporna är någon signifikant post i sammanhanget får mig att tvivla på hur väl du kan räkna på saken. Kostnaden för en glödlampa är nästan helt en fråga om all el den förbrukar under sin livslängd, och den blir inte lägra bara för att du köper glödlampan billigt.
    ”Över två års återbetalningstid för att byta en liten glödlampa mot ett något sämre alternativ… det är en otroligt bra investering i din värld.”
    Om något är en bra investering eller inte bestäms av återbetalningstiden, inte om det är en stor investering eller inte.
    ” Det har aldrig varit svårt att konkurrera ut en sämre produkt med en bättre, med hänsyn till prisvärdhet. ”
    Undrar varför det säljs så mycket skräp i butiker då…

  86. Thomas P

    Pelle #83 ”Varför är inte ”EU” på t.ex. tyska brunkolseldade kraftverk i stället?”
    Det är ju i praktiken det man är genom att sätta regler som skall minska elförbrukningen och därför behovet av att bygga nya kraftverk.

  87. Stickan no1

    Pelle L #83
    Nej EU skall inte lägga sig i sådant alls.
    EU-byråkratin är ett utmärkt exempel på fortsättningen av Peters princip.
    När tillräckligt många byråkrater befordrats till sin inkompetensnivå inom en organisation kommer organisationen med tiden att sysselsätta sig med det medarbetarna har kompetens för.
    Det ser vi nu:
    Glödlampor, dammsugare och annat ”viktigt” sysselsätter byråkraterna.
    Samtidigt som kompetens om viktiga EU-frågor som arbetslöshet, ekonomi, framtidstro, utbildning uppenbart helt saknas.
    I en fri marknad går introverta företag i konkurs. På statlig och EU nivå stagnerar utvecklingen.
    I en fri marknad väljer kunderna något annat företag. På statlig och EU-nivå drabbas medborgarna.
    Om bara tillräckligt många av medborgarna delaktiga i byråkratin kan dårskapet hålla på länge innan kompetens-bubblan brister. Men brista kommer den att göra.
    Man brukar prata om bubbelekonomi. Bostadsbubbla, finansbubbla, och så vidare. Men den bubbla som skrämmer mig mest är utbildnings och kompetensbubblan.
    Alla kallas experter. Men den tidigare skojdefinitionen av en expert är precis vad som nu håller på att ske i verkligheten:
    ”En expert är en person som vet allt mer och mer om ett allt smalare område. Till slut vet experten allt om ingenting”
    I Bryssel sitter tusentals sk experter.
    Men också i statlig och kommunal förvaltning.

  88. ThomasJ

    Stickan no1 #86: Ah, vá härligt att du tog upp ’Peters princip’ i sammanhanget! 😀
    Under följande länk kan läsas vad denna deFacto resulterar i:
    http://www.world-nuclear-news.org/NP-2point2-billion-owed-to-German-nuclear-utilities-1504141.html
    och där är/kommer garanterat fler liknande, sic! 🙁
    Mvh/TJ

  89. Håkan R

    Jag var tyvärr en av dem som röstade för en EU anslutning när det begav sig. Möjligen kan jag till mitt försvar anföra att det EU vi röstade om då inte är det EU vi ser idag.
    Dagens EU med sina federalistiska ambitioner visar sig alltmer odemokratiskt och tvingar sina EU-kritiska medborgare att sympatisera med olika nationalistiska partier då inga andra alternativ gives. Alla etablerade partier har lämnat väljarna långt bakom sig i jakten på de multinationella och multikulturella utopierna.
    Utvecklingen i Europa förskräcker
    Front National i Frankrike 24% och största partiet,
    Ukip England 20% näst största partiet,
    Vlaams Belang Holland 18% största partiet,
    Austrian freedom party 30% största partiet.
    Osv …..
    Totalt kan EU negativa partier ta 30% av EU rösterna, vilket rätteligen borde skapa viss panik hos betonghäckarna i Bryssel, att det är ett resultat de jobbat ihop till är svårt att förneka.
    Hanteringen av Lissabon fördraget där Irland hade den dåliga smaken att rösta nej visade påtagligt att EU har sin egen agenda och sk..er fullständigt i vad medborgarna tycker.
    I nedanstående länk där Nigel Farage från UKIP sågar EU:s hantering av Lissabon fördraget skymtar även ”vår egen” Margot Wallström (ca 8 min in i klippet), hon försvarar EU kommissionen och i mer eller mindre klartext på dålig engelska hävdar att de jobbat så mycket med fördraget att det inte går att ta hänsyn till ett nej. Att Irland var det enda land som fick rösta tycker hon inte är värt att påpeka.
    https://www.youtube.com/watch?v=M6QmH-7fu68

  90. Pär Green

    Ett tips,
    Lampor med separat trafo och väggströmbrytare. Koppla släck o tändfunktionen på primärsidan (före trafon) så håller den längre! Och utnyttjar ingen standby förförbrukning!

  91. Håkan R #86
    Så är det.
    Ta ett teg tillbaka och betrakta beslutet med dammsugaren. Om EU kan ta ett sånt beslut och genomföra det mot medborgarnas vilja så kan man börja undra var gränsen går rent principiellt.
    Max 90 Hkr i en bil?
    Max en bil per familj?
    Max 19 tums bildskärm?
    Max ett rum per person?
    Max 2 flaskor vin per hushåll och vecka?
    Max en lampa per rum?
    Max effekt på värmeelement 600Watt?
    Max 8 km till jobbet?
    Max en semesterresa utomlands per 5 år?
    Välkommen in i det nya Öst-Tyskland

  92. Olav Gjelten

    Daniel W # 60
    Det är nåt skumt med Facebook, kanske världens största företag. Det går liksom inte ihop att tjänsterna där är gratis, trots att det rimligen måste kosta gigantiska summor att hålla företaget i gång.

  93. Gunnar Strandell

    pekke #79
    Detta citat från din länk tycker jag om, för den leder till några frågor:
    ”Biobränslen anses inte ge något nettotillskott av koldioxid till atmosfären eftersom samma mängd koldioxid som frigörs vid förbränning tidigare tagits upp i biomassan. Genom att ersätta exempelvis olja med biobränsle minskar på så sätt teoretiskt koldioxidemissionerna.”
    -Men, teorin om att upptag av CO2 från atmosfären skapat brännbara kolväten gäller väl också för fossila bränslen?
    – Säger teorin också att vi kan elda upp all tillgänglig biomassa utan att CO2-halten i atmosfären ökar?
    – Om man hugger ned en kolsänka, dvs ett träd, och eldar upp det, bör väl CO2 halten i atmosfären ha två skäl att öka?
    Teorin har uppenbarliga problem och min tes lever vidare:
    – Om CO2-halten i atmosfären är problemet, är inte biobränslen lösningen.
    Jag tycker mig också se att man undan för undan förskjuter tyngdpunkten från CO2 till uthållighet och övriga miljöfrågor, citatet står t.ex. först på sid. 103 i utredningen. Det har jag inga invändningar emot.
    Däremot stod det inget om riskerna med att ha stora upplag av flis, men det kan ju bero på att den information jag fått från tidningsnotiser om bränder vid massafabrikers flishantering varit överdriven.

  94. Peter F

    Ingvar #90
    De smyger sig på oss ,,,,passa upp. Undrar hur deras drömland skull se ut om alla löd dessa råd. Arma oss alla.
    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/21-tips-sa-far-du-ned-dina-klimatutslapp/

  95. Christopher E

    Thomas P #84
    Du vill bara inte förstå. Elåtgången är så futtig att det ofta tar åravis att tjäna tillbaka vad en sämre (men politiskt korrekt) lågenergilampa kostar om man byter, och ett lågt inköpspris förlänger den perioden högst signifikant. Och jag tog inte ens hänsyn till i beräkningen att glödlamporna dessutom minskar min uppvärmingskostnad, vilket inte de nya gör. Så om 80% räknas bort som insparad uppvärmning blir de 850 dagarna 12 år… men sedan är den minsann insparad. Jippi!
    Även om det säkert visst räknas hem så småningom i många fall – förutom om man har haft oturen att köpa en lågenergilampa på IKEA – är det futtiga belopp, och försumbara som jag så korrekt hävdat hela tiden. Om man slänger sina helt fungerande glödlampor så kostar det ju mer att köra till affären för att köpa de nya, och sedan köra till återvinningen med de gamla…
    Så det är bara tramspetitesser du håller på med. Men visst, promenera du tillbaka en kilometer till kiosken och byt in ditt nyinköpta tuggummi för 3kr därför att du fått höra att det kommit en sort som visserligen smakar sämre och kostar dubbelt så mycket, men smaken räcker till 3ggr längre tuggande. En extremt bra investering!!! Beloppet spelar ju ingen roll! Vissla hela vägen till kiosken med din bättre matematik än gemene man! Jag får väl vinka avundsjukt till dig från mitt vackert upplysta fönster med min utmärkta men politiskt inkorrekta glödlampa, helt ruinerad som jag är eftersom ha betalt en futtig summa mer för kvalitet på belysning. 🙂
    Jag tror det är där skon klämmer rejält hos glödlampans fiender, det är inte omsorg om min och Pers ekonomi, utan det faktum att ingen av oss bryr oss om förbudet och kör precis de lampor vi vill ändå. Sådant gör rejält ont för dem som är uppfyllda av självrättfärdighet och vars livsluft är att sätta dit oss otrogna så att vi minsann ska tvingas in i fåran. Är väl bara en tidsfråga nu innan krav reses på klimatpoliser som ska gå in i hemmen och kontrollera lampsorten på plats. 😉

  96. Thomas P

    Christopher #94 ”Elåtgången är så futtig att det ofta tar åravis att tjäna tillbaka vad en sämre (men politiskt korrekt) lågenergilampa kostar om man byter” Från ditt exempel tidigare: ”Räknat på en lågenergi 11W mot en vanlig glödlampa 60W, inköpskostnader, uppskattat 5 timmar drift per dag” och för enkelhets skull 1 kr/kwH.
    Glödlampa: 365*5*0,06*1 =110 kr/år elkostnad
    Lågenergilampa: 356*5*0,011*1=20 kr/år elkostnad.
    En lågenergilampa kostar ca 40 kr i inköp, och kan lämpligen köpas i samband med att man handlar något annat så det blir ingen resekostnad. Om glödlampan är gratis tar det 160 dagar innan det lönat sig att byta.
    Om du har direktverkande el som du kör 80% av året kan jag i och för sig förstå om du ser just kostnaden för glödlampor som försumbar, men då finns det å andra sidan andra åtgärder i form av isolering eller värmepump du borde skaffa.
    ” Om man slänger sina helt fungerande glödlampor så kostar det ju mer att köra till affären för att köpa de nya, och sedan köra till återvinningen med de gamla…”
    Om du inte kan samordna ditt handlande bättre än så förstår jag om du får höga bensinräkningar.
    Ditt tuggummiexempel håller naturligtvis inte eftersom det inte finns någon driftskostnad som är lägre för det nya tuggummit.
    ”Jag tror det är där skon klämmer rejält hos glödlampans fiender, det är inte omsorg om min och Pers ekonomi,”
    Du tror så mycket. Tänk istället på att den nya kraftproduktion som kommer i Sverige till betydande del består av vindkraft. När du kör med dina glödlampor gör du att det byggs fler vindkraftverk.
    ” Är väl bara en tidsfråga nu innan krav reses på klimatpoliser som ska gå in i hemmen och kontrollera lampsorten på plats. ”
    Du får trösta dig med att om staten gör något sådant så är det för att du förtjänar det. (Referens till tidigare tråd om statens rätt att spärra in folk utan rättegång)

  97. Thomas P
    —–snip —–
    ” Är väl bara en tidsfråga nu innan krav reses på klimatpoliser som ska gå in i hemmen och kontrollera lampsorten på plats. ”
    Du får trösta dig med att om staten gör något sådant så är det för att du förtjänar det. (Referens till tidigare tråd om statens rätt att spärra in folk utan rättegång)
    —- snip —–
    Hoppla!

  98. Thomas P

    Ingvar #96 Min kommentar syftade tillbaka på att Christopher i en tidigare tråd talat om hur fångarna på Guantanamo säkert förtjänade att sitta där även om de vare sig dömts för eller ens officiellt misstänktes för något brott. Har man så obegränsat förtroende för att staten alltid gör rätt skall man inte försöka utmåla sig som potentiell martyr för åtgärder som inte finns eller lär komma att finnas.

  99. ThomasJ

    Ett, av flera, bevis på att ’Peter-principen’ deFacto stämmer:
    https://www.youtube.com/watch?v=-e2U2cYcPro&feature=player_embedded
    När satirer av denna kaliber börjar flöda är sammanbrott inte långt borta… 😀
    Mvh/TJ

  100. Thomas #97
    Jaha. Eftersom jag inte läst det och du inte gjort nån länk dit så tolkade jag naturligtvis ditt inlägg annorlunda. Det vore bra att vara lite mer explicit för att undvika missförstånd.

  101. Jimmy

    # 93 Peter F
    Jag gillar klimatråd nummer 16!
    16. Om du vill, kan och har råd: gå ned i arbetstid. Då kan du konsumera mindre men får mer fritid och mer tid för vänner och familj. Att gå ned till 80 procent deltid kan minska dina utsläpp med 1,5 ton koldioxid om året
    Om jag ger f-n i att jobba helt och hållet, kan jag då minska mina CO2-utsläpp med 7.5 ton om året? Eller om alla i Sverige som har ett arbete slutade jobba?
    Oj oj oj, mycket CO2 blir det!

  102. Christopher E

    #95 Thomas P
    Det är liknade siffror som mina du presenterar idina beräkningar. Jag räknar något inköpspris på lågenergivariant dock, då de billigaste går sönder så fort att de faller utanför lönsamhetsdiskussionen.
    Men sedan konstaterade jag också att det mest är 15W glödlampor jag använder och 60W:arna går i mitt fall inte i närheten av 5h/dag i snitt. Och 15W skulle ersättas av LED, inte mikrolysrör, och LED är betydligt dyrare. Så det är verkligen åravis i mitt fall för att det skulle betala sig att byta. Försumbart, som jag sagt hela tiden. Inga försök från dig kommer att ändra på det. För det är ju försumbart, helt enkelt. 😉
    OK, med värmeeffekten tog jag i lite och glömde sommaren, men det var mest på skoj då kostnaden redan var försumbar redan utan den effekten. Men några år lägger det väl på, om nu inte ett dussin som jag räkade skriva.
    Om jag blir inspärrad för innehav av glödlampor är jag ju en frihetskämpe och inte en terrorist och därmed en äkta samvetsmartyr! 😉 Men givetvis ljuger du för Ingvar för att svartmåla mig inte bara som en ond glödlampsägare, utan försvarare av av att oskyldiga straffas. Det har jag givetvis aldrig sagt. Men om du nu inte kan vinna en debatt om hur lönsamt det är att köpa dyra och sämre (men energisnålare) belysning, är det väl lockande att försöka byta spår, antar jag.
    Sedan får du väl fundera på varför det blir vindkraftverk för att jag köper en gnutta mer el, när det redan är överproduktion i Sverige…

  103. Jimmy

    101 forts
    Ser att en av källorna till ”Experternas” klimatråd är Jessica Cederberg Wodmar.
    Ni vet, hon som var ansvarig för Naturvårdsverkets Klimatskrämselkampanj med bl.a. ”Räven simmar över Sjöen” -TV reklamen.
    Hon blev klimatexpert efter 2 års journalistutbildning på Folkhögskola.

  104. stickan no1

    ThomasJ #99
    Ha ha ha. Lysande parodi på miljöreligionen.
    Nu kommer jag ha ett leende på läpparna hela helgen.
    Nu förstår jag också varför man inte vill ha 4 vingar på vindkraftverken. Då blir symboliken alldeles för tydlig. 😉

  105. Mats G

    #101
    Eftersom Sverige är en sekulär stat så undrar man ju över alla religiösa helgdagar. 1:a maj och Nationaldagen är väl de enda sekulära fridagarna. Enda anledningen att de är kvar är väl att det är nice ocj vara ledig. Men det är ju bra att det går att byta ut religösa helgdagar som kristiflygare vs nationaldagen.
    Så du kanske hittat en till typ Pingst vs ’Ge fan i jobba dagen’ för miljön förstås.

  106. Mats G

    #101
    Eftersom Sverige är en sekulär stat så undrar man ju över alla religiösa helgdagar. 1:a maj och Nationaldagen är väl de enda sekulära fridagarna. Enda anledningen att de är kvar är väl att det är nice ocj vara ledig. Men det är ju bra att det går att byta ut religösa helgdagar som kristiflygare vs nationaldagen.
    Så du kanske hittat en till typ Pingst vs ’Ge fan i att jobba dagen’ för miljön förstås.

  107. Mats G

    #101
    Eftersom Sverige är en sekulär stat så undrar man ju över alla religiösa helgdagar. 1:a maj och Nationaldagen är väl de enda sekulära fridagarna. Enda anledningen att de är kvar är väl att det är nice och vara ledig. Men det är ju bra att det går att byta ut religösa helgdagar som kristiflygare vs nationaldagen.
    Så du kanske hittat en till typ Pingst vs ’Ge fan i att jobba dagen’ för miljön förstås.

  108. Mats G

    #105,106,107
    oops, en trippel sry. trodde de inte funka.

  109. Guy

    PeterF #94
    Länken. Jag har verkligen svårt att tro att det finns något förnuftigt underlag till dom presenterade siffrorna. Jag tvivlar på att någon har kunnat räkna ut hur mycket koldioxid som dom olika ämnena motsvarar samt att dom skulle ha kunnat beakta allt som behöver beaktas. Fullständigt BS. Men det behövs en journalist eller politiker till det 🙂

  110. Christopher E

    ThomasJ #99
    Tack för den länken. Jag hade lite svårt att hänga med i tyskan förra gången den parodin kom upp, då utan textremsa. Jag läste bara franska som extraspråk i skolan.

  111. Thomas P

    Christopher #102 Eftersom 15W lampor inte inkluderas i EU:s regler lämnade jag dem utanför diskussionen. Jag tror de lönar sig att använda om man installerar nya armaturer, men kanske inte stoppa in som ersättare till glödlampor i befintliga.
    ”OK, med värmeeffekten tog jag i lite och glömde sommaren, men det var mest på skoj då kostnaden redan var försumbar redan utan den effekten. ”
    Du glömde också att du med en värmepump får betydligt mer värme per kWh än med en glödlampa.
    ”Men givetvis ljuger du för Ingvar för att svartmåla mig inte bara som en ond glödlampsägare, utan försvarare av av att oskyldiga straffas. Det har jag givetvis aldrig sagt. ”
    Nej, du tror säkert att de som sitter där är skyldiga, oklart till vad när inte ens Obamaadministrationen anser dem skyldiga, men du förstår, i normalt rättstänkande räcker det inte med tro utan det är upp till staten att i en rättegång bevisa skuld innan man fängslar folk. (Vad du sa var ”Vad gäller Guantanamo är jag övertygad om att de som sitter där förtjänar det”.) Till skillnad från ditt gnäll om hypotetiska glödlampspoliser som du frossar i för att kunna känna dig som ett offer så rör detta sig om verkliga personer.

  112. TrondT

    Det finns faktiskt gammaldags glödlampor att köpa igen ! Jag köpte en förpackning med två 60 W, ca 35 kr på Dollarbutiken för två veckor sedan.
    Egentligen behövde jag dem inte eftersom jag också har bunkrat upp glödlampor för några år framåt, men jag tänkte visa glödlamporna för mina bekanta, av vilka vissa är miljömuppar: ”Jorå, vanliga glödlampor finns att köpa, men man får inte låtsas om att de ska användas i bostaden, se här – en bild på ett överkryssat hus och bredvid ett skjul, eller kanske ladugård eller verkstad. Den är inte överkryssad. Så om man inte använder dem i bostaden så är det helt OK att köpa”.
    Klart man inte bryter mot ett sådant förbud, muahahahaha !

  113. Christopher E

    #111 Thomas P
    Men jag är ju inget offer, jag har ju glödlampor att lysa med så länge jag vill. Några klimatpoliser i hemmet tror jag naturligtvis inte på, utan det var en fundering om vad ni kanske drömmer om som är maktlösa att påverka andras val i detta fall.
    Förresten så stämmer inte vad du tror om 15W. Alla glödlampor ska bort utom speciallampor. De enda jag är intresserad av och har bunkrat, de matta, är borta sedan flera år. Så det är helt korrekt av mig att räkna med när en LED för ca 60 kr eller mer räknas hem jämfört med glödlampa på 15W för 4 kr.
    Jag har ingen avsikt att låta dig i vanlig ordning styra över en diskussion om klimatpolitik i det sedvanliga tröttsamma gnället över USA:s regim. För all del är inte USA smartare än att de förbjudit glödlampor också…
    Jag struntar i detta ämne nu och tänker helt ogenerat fortsätta använda mina prisvärda lampor.

  114. Christopher E

    #112 TrondT
    OK, måste kommentera det också. Det stämmer vad du skriver. EU har missat lite i lagen så förbudet gäller bara hushållslampor. Om tillverkaren mycket riktigt anger att de inte är för hushåll på kartongen och gör en symbolisk ändring av tekniska specifikationen kan de säljas. Då är de nämligen ”speciallampor” enligt definition. Lär vara mycket populära i Tyskland.
    Nu är de ju förstås onödigt dyra jämfört med vad vi bunkrat för 4-5 kr st, men lite kul är det som du säger.

  115. ThomasJ

    Problems… testar, sorry för utrymmet!
    Mvh/TJ

  116. ThomasJ

    Christopher E.: Alldeles oavsett ’lampor de glöda’ vs. EUs alla vansinnigheters manövreringar kan ett tittande/lyssnande till följande länk vara av intresse:
    https://www.youtube.com/watch?v=GVwxEGcKazc&list=UUo7RR0AxWN5Qb4drQBZbz6A
    Man kan ju därefter i sanning gå ut på en funderingsmarsch – såvitt ’man’ vågar, asså! 🙂
    Mvh/TJ

  117. ThomasJ

    Oavsett allt, är nedan väl värt ett – förvisso längre, beaktande:
    https://www.youtube.com/watch?v=GVwxEGcKazc&list=UUo7RR0AxWN5Qb4drQBZbz6A
    Det är långt men icke desto förty!
    Go Figure!
    Mvh/TJ

  118. Håkan Bergman

    Det är säkert samma med dammsugare, kan inte tänka mig att dammsugare för städfirmor eller för industriell användning skulle vara begränsade till 900 W. F.ö. så är EU’s regelverk inte mycket att bry sig om, kontrollen av alla regler skulle kräva en arme av kontrollanter som bara skulle kunna realiseras med en dränering av hela asiens befolkning, vad har vi i stället, massarbetslöshet! Skit i EU’s regler hit och dit, gläds över den fria rörligheten av varor och tjänster, finns ingen koll där, handla röka och kröka där det är billigast, funkar klockrent!

  119. Pelle L

    Lugn bara, Håkan Bergman #118!
    Här i detta underbara kontrollsamhälle finns det massor med människor som inte vill något hellre än att kontrollera att vi undersåtar lyder alla lagar och regleringar, om de så kommer från andra sidan jordklotet.
    Minns ni äldre Ville, Valle och Viktor?
    Och visan om Centralbyråkraten?
    https://www.youtube.com/watch?v=GnBIRqzWbSE&feature=player_detailpage#t=1569
    (Bör starta vid ca 26 minuter in)
    Lite sent fredagskul 😀

  120. Thomas P

    Christopher #113 ”Förresten så stämmer inte vad du tror om 15W. Alla glödlampor ska bort utom speciallampor. ”
    På den här sidan listades bara glödlampor ned till 25 W:
    http://ec.europa.eu/energy/lumen/overview/whatchanges/index_en.htm
    men jag ser på andra hålla att även klara 15W är förbjudna, även om matta finns kvar. Halogen är dock fortfarande tillåten för den som hatar lågenergilampor av alla sorter.

  121. Christopher E

    Thomas P #120
    Nja, om du tittar noga ser du att även din länk visar att *alla* matta glödlampor försvann redan i första steget (frosted är engelska termen). 15W mm glömde de lista, dock. Så här det mer korrekt ut:
    FAKTA: EU:s 6 steg mot nya ljuskällor
    1. September 2009: Förbud mot alla matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor.
    2. September 2010: Förbud mot 75 watts klara glödlampor.
    3. September 2011: Förbud mot 60 watts klara glödlampor.
    4. September 2012: Förbud mot 40, 25 och 15 watts klara glödlampor.
    5. September 2013: Skärpta krav på lågenergi-, led- och halogenlampor.
    6. September 2016: Skärpta krav på halogenlampor.
    (Från artikel i Ny teknik, EU:s egna dokument är närmast oläsliga, troligen medvetet).
    Siktet är alltså inställt även på halogenlamporna. Enligt vad jag sett på annat håll är de med socklar E14 och E27 på väg bort, för att hindra alla möjligheter till normalt ljus för de som missat hamstra. Stifthalogen som saknar ersättare lär bli kvar för spotlights?
    Inte ens ni som reflexmässigt försvarar dårskapen har alltså pejl på hur långtgående förbudsivern är.
    Dessutom går ni industrins ärenden. Glödlampsförbuden är ett resultat av intensiv lobbying från lampindustrin, som har högre vinstmarginal på de dyrare lågenergialternativen. Att spela på klimatkortet är bara den vanliga kilen för att få igenom diverse tokigheter.

  122. Thomas P

    Chirstopher #121 Du har rätt, jag läste slarvigt. Jag antar att ni som gillar glödlampor har större anledning att sätta er in i vilka man kan köpa.
    ”Glödlampsförbuden är ett resultat av intensiv lobbying från lampindustrin, som har högre vinstmarginal på de dyrare lågenergialternativen. ”
    I någon mån är klart att vinst flyttas från elbolag till tillverkare av glödlampor, men alla beslut gynnar ju någon, det innebär inte i sig att de är dåliga. Dessutom vet jag inte ens om klimatkortet var avgörande. Det handlar snarare om att det är dyrt och impopulärt att bygga ny kraftproduktion vad man än väljer för någon, så alla åtgärder som kan hålla nere elkonsumtionen är välkomna.

  123. Thomas P
    Det finns väl ingenting som betytt så mycket för välfärd och hälsa som tillgång till tillförlitlig och vettigt prissatt el. Det är bra för den enskilde och det är bra för företag. Det finns redan incitament att spara genom bättre fönster, bättre isolering och även värmepumpar i vissa fall.
    Att spara genom att tvinga människor till att använda giftiga lysrörsvarianter, begränsa dammsugareffekt, mfl politiska beslut är lika effektivt som att politikerna gör en regndans med skillnaden att regndansen kanske kunde vara underhållande att se på.
    Sila mygg och svälja elefanter
    El är en fantastisk energiform. Den bästa form som finns.

  124. Pär Green

    122 Thomas P 2014/04/26 kl. 11:03
    ”Du har rätt, jag läste slarvigt. Jag antar att ni som gillar glödlampor har större anledning att sätta er in i vilka man kan köpa.”
    Har du någon erfarenhet eller exempel på någon som inte vill ha en lämplig belysning som är anpassningsbar ner på personbehov?
    Försök nu att komma upp från liggande på-mage-skrikande-fäktande med armar o ben!
    Det är inte farligt att leva, men du dör! Varför göra det i förväg? Du får förmodligen ingen andra chans!

  125. Christopher E

    Först så tog de glödlamporna… och jag sade inget för de lovade ju så trovärdigt att alternativen var lika bra.
    Sedan tog de dammsugaren… och jag sade inget för lite damm i hörnen får man tåla för miljöns skull.
    Sedan tog de varmt kaffe… och jag sade inget för i de kretsar jag umgås är det ekologiskt örtte och palestinaschal som gäller.
    Sedan så tog de bildäck vanligt folk hade råd med… och jag sade inget för med min lägenhet i centrala storstaden hade jag ingen bil ändå.
    Sedan så tog de bensinstationerna på landet… och jag sade inget för tunnelbanan går inte ut på landet ändå.
    Sedan tog de flygsemestern till fjärran land… men jag sade inget när en tur till återvinningsstationen är allt nöje en äkta koldioxidbantare behöver, och förresten behövs ledigheten till att hinna städa utan dammsugare.
    Sedan tog de maten från de fattiga i andra länder och gjorde bränsle av den… och jag sade inget för det går ju inte flyga dit längre och behöva se dem ändå.
    Sedan tog de den vackra landsbygden och malde ner örnar och fladdermöss med vindturbiner… och jag sade inget, för som sagt, ingen bil att lämna stan med ändå. Och de enda djur jag känner till är koraller och isbjörnar, och de är väl ändå redan upplösta i syra och drunknade, har jag hört.
    Sedan tog de en massa vägar som inte var ”samhällsnyttiga”… och jag sade inget, för inte visste jag att det var samhällsnyttigt att ta sig till jobb, skola eller köra mat till min kvartersbutik.
    Mobilladdaren, komposten*,standby-funktionen på TV:n, icke-ekologisk mat pensionärer har råd att köpa, anonyma bloggar, journalister utan medlemskort i miljöpartiet… allt detta tog de sedan… och jag sade inget därför för att rädda jorden krävs faktiskt vissa medel som helgas av ändamålet.
    Seden tog de elen helt och hållet… och vid det laget fanns det inte många kvar som kunde säga något, för de flesta hade svultit ihjäl pga höga priser eller frusit ihjäl utan uppvärmning.

    *(om någon undrar över komposten, så har faktiskt min kommun infört straffavgift på kompostinnehav, därför att den undanhåller organiskt avfall från biogastillverkning. Jo, det är sant)
    (med ursäkt till Martin Niemöller, vars fantastiska text jag inte avser förringa)

  126. ThomasJ

    Christopher E. #125: +1 ! 😀
    Bull’s Eye!
    ’Wann wird man je´ verstéhn…?’
    Mvh/TJ