EON vill bygga nytt kärnkraftverk

EON, som sedan tidigare är känt för sina klimatbokslut och allmänna klimatsmarthet, visar sig nu dessutom smart på riktigt. Enligt Barometern planerar EON redan för ett nytt kärnkraftverk i Oskarshamn. Det kan bli aktuellt att gå in med en ansökan redan nästa mandatperiod. I så fall handlar det först och främst om att ersätta det äldsta kärnkraftverket i Simpevarp, Oskarshamn 1. Exakt vilken typ av kärnkraftverk det blir är oklart. Det är bland annat det här Per Lindell just nu sitter och analyserar. (Elling! Gunnar! Är det inte dags att ni tar direktkontakt med herr Lindell?)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. TMSR måste lisensieras först inan man bygger kommersiellt. Med lite velvilja kan man göra båda sakerna samtidigt. För tilfället gör ikke Nuclear Regulatory Commsion preliminära studier av nya koncept på trots av invitationen i somras – order från Barack. 
  Frågan är om EON vill ta i thorium utan grönt ljus politiskt. 

 2. Labbibia

  Elling
  Tänk om svenska myndigheter för en enda gångs skull kunde tänka lite innovativt. En stenhård framtidssatsning på TMSR skulle ju kunna ge enorma spinoff-effekter. All energi vi behöver, arbetstillfällen, och chansen att än en gång låta Sverige ligga i framkant vad gäller kärnenergi.
  Men…..”That would be the day”……. 🙁

 3. Thomas

  Maggie, inte visste jag att du var så emot kärnkraft att du vill bussa Elling och Gunnar på Eon bara för att de vill bygga en ny reaktor.

 4. Palm, thorium har givetvis en lång väg att gå till akseptans. Det är viktigt att inte göra totalt bort seg i början. AGWarna har visat va hybris, tvärsäkerhet och arrogans kan ställa till med själv om en sitter på kommandohöjden. 
  Sen vet jag inte vilken trovärdighet slutförvaret i befintlig variant och bjässereaktorn på 2GW förtjäner. Oxå var det uranet som måste dubblas til 2015 och dom der 50 – eller var det 100 – miljarderna en ny bjässe kostar…

 5. Thomas: Tvärtom. Jag brinner för kärnkraft. Tror du inte att Elling och Gunnar kan tillföra något? 🙂

 6. Vi har lämnat inn en skrivelse til finska industridepartementet iom Finlands 6 reaktor, mycket noggrann med att påpeka att det inte rör seg om et formelt bud. 
  Vi har eksellente politiske kontakter i Norge. En valseger i sept 2009 kan ge diverse personer moralpanik och förtidspension.
   Merkel i Tyskland planlegger nog en offensiv på kärnkraft etter Bundestagswahl 2010. Frankrike är fientlig territorium då AREVA inte skulle tillåta TMSR’s framväxt. 
  Sverige är som vanligt trögast i klassen. Det finns vissa uppegåande individer givetvis som protesterar mot SKB och Vattenfalls enevälde. Första fajten ut är SKBs slutförvar. Många vill ha en internationell genomgång. Det skulle vinna tid. En ny bjässereaktor kan inte byggas utan at avfallsfrågan är avklarat. 

 7. Mona Sahlin är tveksam till EON:s satsning.

 8. Om Sahlin vinner valet, emigrerar jag. 

 9. Åh nej.

 10. Jeg skal skicka kort. Ge meg din adress

 11. Elling, nu kommer Anders E att rösta på Mona bara pga av det. Mot sin övertygelse och bättre vetande …
  :-/

 12. Man har altså mera star power enn Mona ? Lilla jag ? En vanlig arbetargrabb ? 

 13. Undroms UFO

  Inte kan en Sollefteåböna som styr och ställer i S vinnan något val!! Det är en omöjlighet eftersom hon inte väljer att anpassa verkligheten i dagens ljus utan vila på gamla gråsossepatriarkat.

 14. Mats

  EON och Per Lindell räknar säkert på flera alternativ, ett alt borde vara en mindre radikal uppgradering med ny reaktor och tillhörande system med ett ökat ångtryck och tillhörande effekthöjning och bättre verkningsgrad.
  Alla alternativen insatta i omfattande LCC kalkyler – vilken teknik ger bästa lönsamhet om nya reaktorn ska vara i drift inom 6 år?, 10 år?, 15 år?

 15. Håkan B

  Mats #14
  Vill minnas att lågtrycksturbinen vid Oskar 1 är en Ljungströmmare, tror inte att den lämpar sig så bra för trimmning. Blir nog att bygga helt nytt.