En liten långfredagssaga

Denna lååånga fredag kan det kanske kanske passa med ett litet humoristiskt avbrott i dagens bibelläsande. Av Stig Morling

Kungskobra – Ophiophagus hannah

kungskobra

Vårt progressiva brosterland, Papylonien, har nyligen skakats av en världsvid klimat/kulinar nyhet: Enligt uppfångat forskningsresultat kan vårt så klimatskadliga intag av proteiner via kycklingkött kunna ersättas med pytonkött! En nationell satsning på pytonfarmer står för dörren i Papylonien! Men här hade den kulinarhistoriska institutionen vid universitetet i Kruska City inlagt betänkligheter: En närmare mathistorisk översikt fann snart ett nästan ordspråksliknande uttryck i stora delar av befolkningen: ”Det smakar pyton!”, således en mycket nationellt utbredd aversion mot en mat/klimatomställning till en pytonmeny!  Men, en fördjupad studie av de konsumerade ormarna i klimaträddandets namn runt om i världen gav knappast någon uppmuntran för en storsatsning på ormfarmar. Det krävdes en så kallad ”holistisk, normkritisk” studie. Endast ett fåtal varianter av ormköttmenyer kunde spåras identifieras. Ja, en lärd anekdot från nabolandet Sverige gav ingen tröst:

En berättelse om två av landets lärda och tänkande gourmeter må fritt återges här: ”Författaren och humoristen mm, Fritjof Nilsson Piraten, utbildade sig också till jurist och var några år i Tranås. Därstädes lär han land annat tagit emot vännen Sten Broman och bjudit på Supé. Bordet är dukat för en entré, som tycks utgöras av rökt ål, med söt sherry därtill! Gourmén Sten Broman utbrister upprörd: ”Fritjof, du serverar aldrig söt sherry till rökt ål!!” Fritjof svarade lugnt: ”Det är inte ål, det är huggorm!!”

Så där försvann huggormen som en tänkbar klimaträddande delikatess för Papylonien, inget kulturellt, kulinariskt eller mentalt stöd från brosterlandet! Men skam den som ger sig! Den kulinarhistoriska institutionen gjorde en förnyad studie, och fann en ny godkänd klimat-räddande reptil: Kungskobran!

Strax vidtog ett skarpt engagemang: ’Farmar för kungskobror??”

Som ofta i de engagerades och rättänkandes kretsar uppstod olika fraktioner i rörelsen, som kom att intensivt bekämpa varandra:

Cobraextinction –som såg en nödvändig utrensning av en invasiv art; och

Cobrarebellion –som såg ett nödvändigt frisläpp av alla kobror, gärna till sången: ”Släpp kobrorna loss det är vår, av godhetsskäl!”

Ja som ni alla förstår blev kobrafrågan hätsk och högljudd, som alltid då känslorna är starka och kunskapen otillräcklig!!

Med glad vårhälsning

Stig Morling

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats Kälvemark

  Tack Stig för en uppiggande och rolig saga!

 2. Lasse

  I en annan del av världen har den största levande ormen dött.(Expressen)
  För övrigt kan vi varna för att Arktis is blir allt tunnare, dvs ytan ökar samtidigt som volymen minskar.
  Ismaximum nu i dagarna med en tydlig tillväxt.(Arktis, Dmi)
  Världen är förunderligt 😉
  Glad Påsk.

 3. Sten Kaijser

  Tack Stig,

  det finns en fördel med växelvarma (”kallblodiga”) djur, de kan använda en större del av den energi de får med maten till att växa. Nackdelen är att om de lever på varmblodiga djur så går den fördelen förlorad. Just därför är kungskobror ett utmärkt alternativ — de äter nämligen helst andra ormar.
  Glad Påsk!

 4. Joachim

  Huvudet på snoken. Din berättelse får snart konkurrens av nästa sagovariant på föda som ska rädda jorden.

  OT:
  Har ni provat söka på Youtube efter Climate: The Movie?
  Jag hittar den inte. I alla fall inte originalet på Clintels konto.

 5. Bim

  Lämna ett svar? Nä, Lämna landet.
  En ny studie har visat att svenska folket fått för mycket hjärna i blodet och för lite blod i hjärnan.
  Det syns tydligast bland politiker och journalister som ljuger hej vilt utan att bli röda i ansiktet.

 6. 4#
  Filmen finns hos Clintel med Svensk text.
  https://www.youtube.com/watch?v=zmfRG8-RHEI&t=1471s

 7. BG

  #4

  Prova denna länk:
  https://m.youtube.com/watch?v=s3Tfxiuo-oM

  Väd gäller ormarna, kan man ju få en hel mängd biprodukter, såsom ormserum och av skinnet klädesplagg, skor, bälten m.m.

 8. Lasse

  #4 Det gick en annan klimatrelaterad film på TV igår (8?)
  ”The Trick” En film om e-postläckan som visade fusk med temperaturer på CRU-eller?
  Såg bara början men de ville väl visa hur illasinnade skeptiker kan vara. Orkade inte se hela eftersom jag hade små förväntningar på en sannings-sökade berättelse.
  Håller mig till pålitligare källor som denna om skandalen:
  https://realclimatescience.com/cru-temperature-fraud/#gsc.tab=0

  Om man vill tro att glaciärer smälter i kallare klimat så kan man se filmen till slut.

 9. BG #6
  Och Ormolja!

 10. Tege Tornvall

  #3, Sten. När en orm äter en orm är väl som att dra på sig en strumpa? Den orm som börjar äta sig själv bakifrån kanske helt äter upp sig själv? Det för oss nära tillvarons mysterium. Glad Påsk!

 11. Joachim

  Jag var otydlig.

  Vi här på KU har inga problem att hitta filmen. Här finns länkar och vi känner till Clintel sen gammalt.

  Det är att Youtube – med stor sannolikhet – aktivt undviker att ta med Climate: The Movie i sökresultaten jag reagerar på.

  Det verkar finnas ytterligare en spärr mot Clintel, eftersom filmen faktiskt dyker upp en bra bit ner, men på andra konton.

  Jag sökte tidigare utan citationstecken runt titeln, och en massa annat dök upp. Nu provade jag med. Och då hittas faktiskt filmen.

  Första träff från kontot VegSource.
  Andra träff från kontot DivineRevelations Spiritlessons.

  Finns det en baktanke? 🙂

 12. Tackar Sten, upplyftande att bli påmind om Piraten – efter morgonens fiskafänge, där abborrarna piggnat till av en begynnande vårvärme.

  Jag kom av din text att tänka på Piratens klimatologiska beskrivningar i ” Bombi Bitt och jag ”.

  Han skrev då 1932 om dom tidigare åren på 1900 – talet.

  – ” Det var den sommaren det var torrt. På fyra månader föll inte en regndroppe.
  Kreaturen råmade efter vatten, medan männen drack ohyggliga kvantiteter bier. Det förbrännda asplövet knäcktes och föll av sin egen inneboende darrning.
  Den pinade marken rämnade. I söder stod röken från de brinnande Bjersjömossarna som ett hotande mörkt Guds finger mot den svedda himmelen.”

  Han fortsatte sin beskrivning med – ” Vattenspegeln vid brinka kvarn fick den sommaren sin nedersta skåra sedan sextioåtta års. Och sextioåtta kallades ändå det stora torkåret.”

  Han skrev också – ” Det blåser alltid och har alltid blåst i Skåne – utom den sommaren. Då rådde det fullkomlig vindstilla.”

  Piraten beskrev också klokheten i att vara beredd på klimatförändringar..

  ” Baningenjören, som på sin tid byggt vattentornet, hade likväl förutsett möjligheten av tillfällig stiltje och inmonterat en handpump i vattentornet bottenvåning.”

  Det jag själv ofta stött på i olika skrifter är extrema torkår I Sverige i mitten på 1910 – talet, för svealands del svåraste någonsin….

  Att skåran vid Brinka kvarn var extremt lågt ristad 1868 stämmer också väl med dom extremvädersåren…som drabbade landet som guds eget straff…

  Numera i klimatvetenskapens högborg och i klimathotets tidevarv – så bryter jag ihop när våra förnämsta professorer och forskare säger att dom blivit säkra på Co2 teorin – eftersom det blivit varmare sedan 1950!

  Stackars klimatforskare, vilket ynkligt argument!

  Här i myllan söder om Vänern var perioden 1931 – 1960….0,3 grader kallare än perioden 1991 – 2020….

  Det kallar jag ett riktigt hot det – skulle kanske herr Danielsson ha sagt.

  Jämför man perioden 1961 – 1990 och ser att det då var drygt 1 grad kallare söder om Vänern än 1990 – 2020….Ja, då må himlen falla ner och det eviga mörkret segra – om man är klimatforskare…men det har ju väldigt lite med verkligheten att göra.

  Klimatforskare och Piraten är fantastiska berättare – men där upphör sedan likheten.

  Jag som är trögtänkt och inte fattar att vårat klimatsystem slutat att fungera tycker att det mesta med vädret och klimatet ser ut som vanligt dom senaste 1000 åren – det går upp och ned – och ställer alltid till problem för oss människor.
  Det bästa och stabilaste klimatet var nog på 1900 – talet, vilket nog inte Greta och forskarna håller med om – men vi lyckades att bli några miljarder fler människor under dessa år…

 13. Tege Tornvall

  #12 Magnus. Litteraturen rymmer ju mängder av väderdata och iakttagelser hundra- och även tusentals år bakåt. Redan i Bibeln och andra urkunder kan vi följa klimatväxlingar med torka och översvämningar. Alarmister uppvisar en skrämmande obildning (ovilja) och historielöshet. Det borde vi trycka hårdare på. Vanlig folkskola och sunt förnuft räcker för att punktera deras ballong.

 14. Mats O

  https://kvartal.se/artiklar/klimatrapporteringen-mina-tre-problem/

 15. Nr 13 Tege T
  ” Det borde vi trycka hårdare på.”

  Det är dagens sanning, eftersom narrativet om klimatututvecklingen är på en väldigt låg nivå – i ett historiskt kort och långt perspektiv.

  SMHI säger själva att Sveriges klimat väl speglar den globala utvecklingen – och vi har en ganska god bild av detta sedan mitten på 1800 – talet OCH dessutom ganska bra/ tillräcklig koll sedan början på 1700 – talet via Uppsalamätningarna.

  Dessutom har vi mängder av goda beskrivningar och konsekvenser av klimatförändringar i skrifter sedan vikingatid.

  Det vi vet i ett kort och långt perspektiv är således att klimatskiftena till sin karaktär – är snabba och abrupta – precis det som hände senast i slutet på 1980 – talet och på 1920 – talet osv.

  Klimatvetenskapen och alarmisterna har därför motbevisats i argumentet – aldrig tidigare och aldrig så fort – av historien, facit själv.

  Dessutom är ju själva definitionen på växthuset helt felaktig – växthuset är inte tätt.
  Klimatsystemet ser till att växthuset har ett öppet fönster i söder och ett öppet i norr och växthuset står alltid i kontakt med solens upp och nedgång – klimatsystemet/ växthuset är inte stängt.

  MEN historien är vårat facit, tillsammans med naturens egen bok om klimatförändringar.

  Så vad säger naturen om senaste klimatförändringen…flyttfåglarna kommer 3 dagar tidigare i snitt…men har kommit senare dom allra senaste åren…

  Järven är på stark frammarsch på senare år eftersom vi återigen har sena och snörika vårar och vargarna hjälper till att fälla byten – Värmland är nu smockfullt av järv och enstaka finns ända nere i västsverige.

  Abborre och gädda leker inte tidigare på våren, exempelvis leker abborren vid 8 plus – och UHI värmer vatten dåligt.

  ATT vi har en offentlig beskrivning i media och vetenskapen om en klimatologisk ekokatastrof – är extremt missvisande – istället kan vi i dom ekologiska systemen se att det var lika varmt på 30 å 40 – talet och ännu varmare på 1200 – talet än nu.

  Så deras beskrivning är direkt dålig, kass, värdelös – gällande klimatutvecklingen I ett historiskt perspektiv.

 16. Roland Salomonsson

  https://i0.wp.com/realclimate.science/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot-from-2024-03-27-03-46-04.png?w=1003&ssl=1

  Risken med sol-parker.

 17. Berra

  OT: Nu kräver fossilfritt Sverige att skattepengar ska slängas på att göra ”gröna kolatomer”

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-kan-koldioxid-forvandlas-till-bransle

 18. SatSapiente

  #18 Berra
  CO2 är sas det sista steget vid förbränning av kolhaltiga bränslen.
  För att ”lyfta” CO2 till något med högre energiinnehåll, metan, etan, butan etc måste man tillföra minst den energimängd som frigjorts vid förbränningen. Var ska den energin komma ifrån? Från förbränning av kolhaltiga ämnen? Sol och vind?
  Om man nu redan har hål i huvudet, varför inte föreslå att infångad CO2 genom en energikrävande process ska omvandlas till rent kol. Kommer den infångade CO2’n från gröna bränslen måste ju även det omvandlade kolet vara grönt.
  Kol måste ju vara betydligt enklare att ”lagra” än CO2 under högt tryck.
  Värmeverket i Hässelby i västra Stockholm eldades förr med stenkol. Lagret av stenkol låg utanför kajen på Mälarens botten, en enkel och brandsäker lösning.

 19. Fredrik S

  Berra #17

  Energiforsk kom fram till att det går att fånga in tio miljoner ton co2 per år till en kostnad av tusen koronor per ton.

  Hur mycket av dessa tio nollor i kostnad har man tänkt sig är rimligt?

  Blir dyr plast.

  https://www.energi.se/artiklar/2022/mars-2022/utmaningarna-med-bio-ccs-fran-infangning-till-lagring/

 20. Berra

  #18:

  Energin skulle visst komma från vätgas som troligtvis ska komma från vindmöllor

 21. Lasse

  NASA bjuder på en trevlig illustration av komplicerat väder:
  https://svs.gsfc.nasa.gov/5254/

  Det liknar väldigt mycket den bild som Willis E gjort med stöd av CERESdata. Det regnar över ett område längs med ekvatorn. Mer regn om det blir mer inflöde av energi-Thermostathypotesen.

  #19
  CO2 till bränsle fick vi veta om i Rapport men varför inget om svårigheterna.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-kan-koldioxid-forvandlas-till-bransle

  Är det så svårt att vara klimatalarmist och hålla uppe hoppet?

 22. Vet dom om i Örnsköldsvik att Metanoljesus kommer till dom? Gode gud vilket svammel.
  https://www.liquidwind.se/facilities

 23. tty

  #2

  ”För övrigt kan vi varna för att Arktis is blir allt tunnare, dvs ytan ökar samtidigt som volymen minskar.”

  Lustigt nog visar de enda uppgifter om istjockleken/volymen som bygger på mätningar och inte datamodeller (Cryosat) inte alls någon sådan tendens:

  http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.php?show_cell_thk_ts_large=1&ts_area_or_point=all&basin_selected=0&show_basin_thickness=0&thk_period=0&select_thk_vol=select_vol&year=2011&imonth=12&season=Autumn

 24. Lars Thorén

  #2 Erika Bjerström får väl göra ännu en flygresa till Svalbard för att kolla istjockleken. Podden Fas3 med Olle Palmlöf har undersökt Erikas alla hundratals flygresor!

  https://sverigesradio.se/avsnitt/ar-svts-klimatreporter-sveriges-storsta-miljobov

 25. tty

  #16

  Hur f-n kan någon vara så korkad att han anlägger ”solfarmer” i Mellanvästern med det våldsammaste vädret i världen? Hagelstormar, tornados, isstormar, åskväder och dust-devils….

  Jag har bara varit där några månader totalt men ändå upplevt två hejdundrande hagelstormar med omfattande skador.

 26. tty

  ”Kol måste ju vara betydligt enklare att ”lagra” än CO2 under högt tryck.
  Värmeverket i Hässelby i västra Stockholm eldades förr med stenkol. Lagret av stenkol låg utanför kajen på Mälarens botten, en enkel och brandsäker lösning.”

  Faktum är att om man vill ”oskadliggöra” CO2 så är att omvandla det till elementärt kol och ösa det i närmsta sjö en utomordentligt effektiv metod. Rent kol är fullständigt ogiftigt, och extremt kemiskt stabilt. Det består i praktiken i evighet.

  Man kan studera de första skogarna, för 360 miljoner år sedan, med hjälp av sot från de första skogsbränderna. Det finns fortfarande kvar:

  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018200001917

 27. Lars Cornell

  #19 Fredrik S #18 SS mfl.

  Vi eldar upp fossila bränslen motsvarande 6 Gton kol årligen.
  Tio miljoner ton CO2 motsvarar 2,7 miljoner ton kol.
  Det blir 2,7 / 6000 = 0,00045 av totalt eldat fossilt bränsle. Så någon påverkan på klimatet av det kan vi inte förvänta oss.

  Om vi mätbart skall påverka jordens temperatur måste vi samla in och pumpa ned i marken (CCS) eller på annat sätt binda åtminstone 10% av det vi eldar. Tusen kronor per ton koldioxid är kraftigt i underkant, men ändå låt oss trots det räkna med den kostnaden. Då blir det 1000 [kr] * 6 000 000 000 [ton] * 0,1 * 3,7 [omvandling till koldioxid] = 2 220 000 000 000. En nätt summa på 2 000 miljarder kronor årligen således.

  Antag att CCS i stället kostar 5000:- per ton inklusive transport med LING-liknande fartyg och nedpumpning i marken. Då blir den årliga kostnaden 10 000 miljarder kronor årligen och påverkan på jordens temperatur kanske 0,1 grad efter 80 år.

  För helhetens skull måste vi till det räkna förlust i skördar och skogars tillväxt när vi minskar atmosfärens halt av koldioxid och fotosyntes. Men det finns andra som är bättre än vad jag är att räkna ut det.

  #17 Berra. Svante Axelsson och SVTs reporter Calle Elfström uppvisar ytterligare ett stolleprov. Svante vill skilja ut de ’gröna’ koldioxidmolekylerna från de ’bruna’. De bruna skall pumpas ned i backen och de gröna med skogen som ursprung skall man använda för att göra elektrobränsle med energi från vindkraft.

  Däremot tror jag att elektrobränsle med SMR kärnkraft och processvärme som energikälla kan bli en framtida möjlighet att ersätta bensin och diesel.
  .

 28. Berra

  #27 Lars Cornell:

  Självklart är svante ute och vimsar, det har han ju gjort hela sin karriär på…

 29. stig morling

  #27 och # 28 Apropos våra vimsande SNF:are! Förstod de aldrig varför mormor alltid pratade med sina krukväxter när hon vattnade dem?

  GLAD PÅSK!
  Stig

 30. I Neuvy au Houlme är det halvsoligt, halvvarmt och ganska blåsigt. Fälthararna löper och exponerar sig öppet mitt på dagen. Här är det förutom kycklingar kaniner som är påskens djur. Hur har ni det med de svenska påskhararna, är de också pilska eller lägger vädret sordi på känslorna?

  Glad Påsk !

  https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/384819/3940220.htm

 31. #30# Ovan skulle naturligtvis ha postats under ”Glad Påsk”. Ursäkta!

 32. Fredrik S

  Lars Mellblom #30

  Igår när jag cyklade i skogen i nära skymning följde jag långsamt en skogshare en bit innan den accelererande snabbare än en Tesla in bland granarna, antagligen fångade radarn upp en dam eller tvärtom. Så det är nog samma här.

  Bland fälthararna på gärdena idag verkar det dock lugnt, de inväntar nog omparningen efter första kullen och satt och tittade på ett par tranor.

  Dock har jag inte mött några miljöpartister ute i skogen ännu i år men tre älgar under gårdagens tur.

  Glad Påsk!

 33. Stefan G

  Det tragiska med klimatdebatten är att fakta inte får ta plats, eller jo, om den stämmer med den rådande uppfattningen att klimatet måste räddas.
  Tyvärr är många svenskar inte intresserade av att ta reda på annan fakta än den som körs i halsen på dom av media, politiker och rörelsen.
  Sverige t ex släpper ut en promille globalt och vi är co2 neutrala, 2022 hade vi negativa utsläpp med ca 2 miljoner ton.
  Inget av detta nämns någonstans i media möjligen i det finstilta i förbigående.
  Skulle detta vara allmänt känt skulle nog svensken inte finna sig i de fördyringar och begränsningar man pådyvlar folket från politiskt håll med klimatet som ursäkt.
  Man ska ha klart för sig att för industrins del finns det stora pengar att tjäna på den gröna omställningen. Se vara hur villiga våra styrande är på att vräka pengar i grönt stål
  t ex.
  Eftersom de flesta gröna industriprojekt är framhastade för det är ju bråttom, så blir resultatet som vanligt. Skattebetalarna får stå för notan och den kommer mina vänner, var så säkra..Tillverka grönt stål med importerad malm? Man skrattar sig harmynt.

  Sverige är redan CO2 neutralt och har uppfyllt klimatmålet sett till det, men målet säger ”halvering av utsläppen” vilket försvårar det hela. Vi ska alltså pressa vidare med åtgärder som inte gör någon nytta för idiotprinciper.

  Tyvärr medborgare, om det förtsätter som nu och vi ska fortsatt böja oss för EU’s idioti på de flesta plan främst miljön, så är det tyvärr kört för oss som nation.
  Men svensken är ju självplåfare så vad förväntar man sig. Istället för att lägga dessa enorma summor det handlar om på verkningslösa klimatårgärder så har vi vård, skola omsorg, pensioner, infrastruktur m.m. att höja nivån på.
  Idag är dessa i totalt förfall.
  Så medborgare! Vakna ur din slummer och ta reda på fakta och ställ våra politiker mot väggen Såhär kan det inte fortsätta.

 34. tty #26
  Kolkajen vid Hässelbyverket är lite av ett historiskt minnesmärke, faktiskt årsaktuellt t.o.m. Det består nämligen av en eller möjligen två betongkasuner, rester av en Mullberry som användes vid landstigningen i Normandi 1944. Vi får hetsa nån länsantikvarie att kmärka den om det inte redan är gjort.