En lättöl till Stig

Lattol

En man som heter Stig bor på ett äldreboende i Avesta kommun och han vill helst ha en lättöl till maten. Kommunen serverar vatten, mjölk och måltidsdryck. En av anledningarna till att man inte serverar lättöl eller kolsyrat vatten är att kommunen har ett klimatmål att minska på buteljerad dryck.

Detta väckte stor uppmärksamhet på bl a Twitter och det skapades t o m en sk hashtag #gestighansbärs.

Jag och flera andra mailade till kommunen för att protestera. Varför har de inkluderat just buteljerad dryck i deras klimatmål var min fråga? Jag fick svaret att det handlar om att dryckerna transporteras och därmed orsakar utsläpp av koldioxid. Men både lättöl och mjölk produceras ju i Sverige så varför bara exkludera buteljerad dryck i så fall?

Flera personer ska nu ha åkt till Stig med backar med lättöl. Jag har försökt att följa vad som händer på Twitter och Avesta tidning och först skrev de att de har nekat Stig att ta emot gåvorna. Kvinnan på kommunen som jag har haft kontakt med skrev dock att de inte kan neka en gåva till en enskild person så det viktiga kanske är att de är tydliga med att lättölen är till Stig och ingen annan.

Senaste nytt från sagda tidning är att kommunen backar. Vill man ha en lättöl till maten så ska man få det, även Stig.

Hur många andra sådana här fall där kommunen förmodligen vill dra ner på kostnaderna men istället hänvisar till sina klimatmål finns det ute landet?

Gissningsvis ganska många.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Tala INTE om för de här kretinerna att vår utandningsluft ligger på 40000 ppm…. 😉
  Äh, jag glömde bort att vi enligt SVT ligger på södra halvklotet där tempererade orkaner snurrar medurs och människor utandas 00004 ppm…

 2. Lasse

  Jag gissar att den energi som denna fråga förbrukar i sociala medier är större än den som transporten kräver.
  Att chatta och sprida uppgifter på internet är inte helt utsläppsfritt!

 3. BG

  Redan Sciller sade: ”Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens.”

 4. UWB

  Kan det vara koldioxiden i ölen (cirka 0,8 kilo per liter öl).

 5. Håkan Bergman

  Och hur är det med maten, lagas den på boendet av lokala råvaror, eller är det nån kemikalieblandning från Sodexo eller Dafgårds?

 6. 0,8 gram måste det väl vara ? = 0,4 l vid NTP.
  På ett bryggeri i Gambia (Julbrew) tog man vara på CO2 från jäsningen för att ha till andra drycker. CO2 var dyrt att importera på flaskor.

  #5, förpackade i CO2 atmosfär…

 7. Lasse

  Kanske denna passar in i dagens flöde:
  https://realclimatescience.com/2022/05/bonhoeffers-theory-of-stupidity/

 8. Hans H

  Koldioxid för kolsyreberikade drycker tillverkas ur luftens koldioxid. Något för ”miljövännerna” att betänka

  Vissa produkter gör förstås sin egen koldioxid genom naturliga processer. Hur ska jag ställa mig till champagnen jag lagt på kylning för kommande bemärkelsedag?

  Den här sanslösa religionen kring koldioxid måste få ett slut! Därmed inte sagt att vi inom rimliga gränser ska spara på fossila råvaror!

 9. stig morling

  Ja, det är INTE denna Stig som råkat i klistret med lättöl. Låt mig istället berätta en mail-konversation jag hade med en berömd kulturkorufee: Låt oss kalla honom Efraim Alexander, djupt försjunken i fromma förhoppningar som skrev att han drömde om en ”Koldioxidfri Jesus”.
  Jag svarade honom: ”Dessvärre”såväl Jesus, Greta, Du Efraim och jag andas in 0,04% Co2 och andas ut 4 % Co2.
  Dess värre vet jag inte om signalen gick fram- fick inte svar!
  Salve
  Stig – ej boende i Avesta!

 10. jensen

  9
  Jesus fanns säkerligen, och utandades då ut de angivna % CO2
  Efter Korsfästelsen återuppstod han. Om han då använde samma andningsmetod eller ej får rubriceras som TRO, och ej Vetenskap.
  Jag har aldrig läst vad Tron anger, men tydligen hoppas en del om CO2- undvikande. Påven?

 11. pa

  Det är enormt okunniga människor som fått alldeles för mycket makt. Dessa måste bytas ut innan samhället kollapsar p.g.a dumheterna.
  En öl är koldioxidneutral! Frukter och vätskor med stärkelse och socker i, jäser i naturen och bildar CO2 och alkohol. Detta befinner sig i det naturliga kretsloppet.

 12. Paul Håkansson

  Mitt förslag är att politiker i Avesta och alla andra klimattroende i ledande ställning endast tillåta att andas ut hälften så många ggr då som sagt utandningsluften är 40 000 ppm mot atmosfärens 400 ppm.

 13. Fredrik S

  Undrar vad kommunkontoret i Avesta sköljer ner lunchen med?

  Öfsadrop från taket?

  Förmodligen något med procent.

 14. Björn K

  Efter att ha läst om den senaste värmeböljan i Indien inser man hur mycket elände som lättölsdrickare på äldreboende kan ställa till med. Ej heller glömma bort värmerekordet i Uppsala 1933, men den gången kanske det var svagdricka som var orsaken.

 15. TorbjörnR

  #14

  Hörde att de drack väldigt mycket öl i Målilla 1947! Sen har man minskat med ölen senaste 6-7 åren…

 16. Det är inte bara lättölen som är i fara. Nordirland är i uppror och vill lämna UK. Ty enligt den brittiska regeringens kalkyler för att uppnå NetZero så måste Nordirländarna göra sig av med bortåt en miljon får för att få ned metanutsläppen. + 500 000 kor + 5 miljoner höns till 2035.

  Det finns en god anledning till att Irländarna har får och kor, nämligen att endast 4% Nordirlands mark lämpar sig för sädesodling som myndigheterna föreslår istället. Irland är rätt stenigt och har dessutom alltför mycket nederbörd för vanlig spannmålsodling. Kanske vill den gröna regeringen i London att de skall gå tillbaka till potatisodling som under svält-åren under 1800-talet?

  https://www.powerlineblog.com/archives/2022/05/green-nightmares.php?fbclid=IwAR3aqJ0dOVXF1nhjH8S5MvNL6-ULyIaIx62FbozOh4U9d8CAQEJK-Sgghn4

 17. Undebart att läsa, Lena

  Lite gräsrotsaktivism för att både avhjälpa, belysa och förlöjliga (en liten del av alla) klimattokerier.

  Nästa steg vore att be sansade ledamöter (ifall sådana finns!?) motionera i kumunfullmäktige om liknande ’klimatförbättrande’ åtgärder i andra delar av kommunens verksamhet.

  Då kan uppkommen korrespondens och andra skriftliga (klimatpräktiga) proklamationer för att ge extra tyngd.

  Detta skulle dessutom vara helt ärligt och korrekt:
  Det finns mycken kommunalpolitisk verksamhet med höga kostnader där både pengar, transporter, energi och CO2-utsläpp kan sparas ….

 18. Ann Löfving-Henriksson

  Lena Dina små glimtar från det klimatmedvetna vardagslivet är oemotståndliga! Tack, de piggar alltid upp i all bedrövlighet.

 19. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Vad man dricker till maten har knappast med klimatet att göra. Den marknära atmosfärens temperatur (där vi lever) beror främst på hur mycket kortvågig solvärme som når jordytans land och framför allt vatten – med moln och stoft i atmosfären, mörka dygns- och årstider samt minskande solvinkel mot polerna som begränsande faktorer.

  Den påverkas också av hur Jordens gravitation komprimerar atmosfären med värmande effekt nedåt. Generellt stiger varm luft och släpper in kallare luft från sidorna. Detta skapar vindar, som fortlöpande rör om i atmosfären på sätt som inte kan modelleras över längre sikt.

  Jag försöker förgäves få in detta i Dalarnas Tidningar, som hänvisar till IPCC som enda fakta- och sanningskälla.