I dagens Aftonbladet skriver Pär Holmgren att det kanske är lika bra att vi vänjer oss vid snökaos i november. Trots mildare vintrar kan nämligen”snökanon-fenomenet” slå allt hårdare mot Sverige framöver. Pär Holmgren vidhåller dock att den globala uppvärmningen kommer hos oss i Sverige att leda till mildare vintrar med mera regn. På sikt alltså. Så vi kan lika gärna njuta av snön innan den försvinner för gott.
”Någon gång, troligen i en ganska nära framtid, lär det vara sista gången södra Sverige drabbas av snökaos redan i november. Vem vet, kanske det är redan i år?”, spekulerar Pär Holmgren.
Hur förklarar han då den gångna vinterns bistra temperaturer? Lugn, Pär har svar på allt.
”Ja, det var visserligen kallt här i norra Europa, men tittar man på hela norra halvklotet var det ännu en i raden av milda vintrar som vi haft – nästan utan undantag – de senaste dryga 20 åren”, skriver han.
Jag har dock en aning svårt att greppa hur Pär i en och samma artikel kan säga följande:
A: Snökaoset kommer att bli vardag i Sverige. Trots att klimatförändringarna ger oss sämre vintrar, kan kanske vissa platser ändå komma att drabbas av snökaos lite oftare än under 1900-talet.
B: I en ganska nära framtid kommer södra Sverige inte längre att drabbas av snökaos redan i november.
Med andra ord, vad som än händer så är det en konsekvens av den globala uppvärmningen.
Halvvarmt= Halvkallt
1/2 V = 1/2 K
förkorta och varmt = kallt
Pär är inte den som blir svarslös, minsann. Men jag måste erkänna att jag blev lite lätt illamående av denna artikel. 🙁
Pär spår och Gud rår..Nu ska jag ut och leta efter bilen under snön…
Men Pär………
Var var den milda vintern på norra halvklotet förra året?
Inte i Europa. Inte i Nordamerika. Inte i Asien. I de obebodda delarna av norra Kanada och vid Nordpolen kanske?
Pär säger:
Holmgren vidhåller dock att den globala uppvärmningen kommer hos oss i Sverige att leda till mildare vintrar med mera regn. På sikt alltså. Så vi kan lika gärna njuta av snön innan den försvinner för gott.
Jag gissar att sannolikheten för detta är ungefär lika stor som att Pär klipper håret och skaffar ett riktigt jobb. Utanför klimathotsbranchen.
Ungefär noll alltså.
Hur var det nu med Wasaloppet då ? Det skulle ju inte kunna köras i framtiden. Kanske flytta det till södra Sverige ?
Så mycket bullshit i en och samma artikel! Pär Holmgrens jobb verkar ta slut.
Det gäller att klamra sig kvar i det längsta. Har han tur kan han ljuga på till pension och därefter njuta densamma i vårt varma klimat.
Peter S: Det får väl schemaläggas till en helgen då det råkar vara snökaos, dock inte nödvändigtvis i Sverige.
Ett av Per Holmgrens första argument för att engagera sej i klimatfrågan var att hans barn pga klimatförändringarna inte skulle få åka skidor i framtiden .. In i vallaboden utan att passera GÅ …
Jag ser för övrigt att det inte går att kommentera artikeln i Aftonbladet.
Undrar vad det kan komma sig? 😉
Forts mitt # 9
Men det gör inte så mycket. Folk har börjat kommentera Pärs drapa i den här artikeln istället! 😀
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8165208.ab
Äsch grabben såg bottnen i kassakistan och behövde lite arvode. Gamla pålitliga AB ställde upp naturligtvis. Fast nog saknar jag dom här norrbottniska spåpersonerna som hade rimliga frisyrer och förlitade sig på abborrmagar och liknande sund vetenskap.
Det är lätt att prata om väder. Det är troligen det vanligaste samtalsämnet för oss som bor i länder ( Sverige t ex) som har fyra årstider och mycket omväxlande väder.
Men att förstå väder är inte lika lätt.
Oavsett vad man tycker om Pär Holmgrens sätt att uttala sig om framtidens klimat, så är han riktigt kunnig när det gäller att förklara hur väder uppstår.
Jag läste artikeln och hittade inget förvirrande.
Däremot kan vädret rent allmänt upplevas förvirrande…
Förra vintern hade vi ovanligt lite snö här i Idre.
Om vi går ett eller två år tillbaka så hade vi mest snö i hela landet samtidigt som det var snöfritt och milt i södra Sverige och i Stockholm. Idre hade uppemot två meter snö, men i Åre var det bara noll komma tre meter snö vid jultid…
bom
Som den här killen som hade minst en räv (eller kanske en abbborre) bakom örat?
Historien om när han lovade att krypa på knä ända från Nikkaloukta till Kiruna om inte Hovets förstfödde blev en prins är rätt kul…..
http://sv.wikipedia.org/wiki/Enok_Sarri
Snöväder på senhösten är inget ovanligt. I mitten av nov 1995 fick södra Sverige massor av snö, Ramsjöholm i Småland 75 cm. I början av dec 1998 fick Gävle en och enhalv meter. Fler ecxempel finns. Rimligtvis borde vi redan vant oss.
Vintern 2009-2010 var varm sett över hela globen , men stora delar av Europa, Asien och Nordamerika hade mycket kallt. Inte ens Pärs faktoider styrker hans tes.
Det kallas för hagelbössemetoden – alltid träffar han nåt…
Jag har just skickat följande mejl till Pär:
Bäste Pär,
Jag har med intresse läst din artikel som larmar om vad som komma skall. Dock får vissa formuleringar mig att undra.
T.ex. ”klimatförändringarna ger oss sämre vintrar”. Sämre i vilket avseende? Varmare eller kallare, mer eller mindre snö. ”Sämre” är ett värdeord som man av fölarlig anledning inte nyttjar i vetenskap[liga sammanhang, då ordet kan tolkas synnerligen fritt. Var och en stär fri att tolka vad som menas med sämre och blir benägen att hålla med författaren (även om man tycker att varmere vintrar är bättre än kalla).
Ett andra exempel är ”kanske vissa platser ändå komma att drabbas av snökaos lite oftare än under 1900-talet”. Igen värdeord och vaga formuleringar.
Vad menas med ”kanske”, ”vissa platser” och ”lite oftare” ? 50% chans att 1 av 50 svenska städer drabbas av tungt snödfall 10% oftere ä tidigare?
Jag antar att du har vetenskapliga belägg och observationer av snömängder, frekvenser etc. som understödjer det du påstår. Det vore bra om du redovisade dessa fakta, för annars gör du dig måltavla för kritik (motiverat) och kan tolkas som en propagandist.
mvh
Om man bara skaffar sig lite kunskaper i meteorologi samt faktiskt läser vad som står i artikeln så är punkt A och B helt logiska.
A: Fenomenet snökanon kommer troligtvis att bli vanligare (obs notera att han inte nämner nåt om att det ska ske i november) Läs gärna SMHI:s sida om fenomenet http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/snokanon-fran-havet-1.13740
B: Ganska snart kommer det troligen att vara sista gången vi upplever snökaos i november i södra Sverige.
A+B: P.g.a. ökande temperaturer kommer november vara mildare och snökaos kommer inte uppstå då. P.g.a. mildare vintrar kommer det finnas bättre förutsättningar för fenomenet snökanon, men den kommer troligtvis att komma senare under vintern.
Man kan inte hålla på o tjöta om varma vintrar när de i verkligheten är kalla hur länge som helst..
Låt han yra på bara, Kung Bore kommer att tysta alla dem som påstår att det är varmt när det är kallt som fan.
🙂
Det har sagts förut men tål att upprepas: Väder är det som dödar, klimat anpassar man sig till.
I dagens tidning sägs att vi får hård vinter nu på Gotland och det en månad tidigt!
Pär har blandat bort korten, för honom är det pengar som gäller precis som alla andra i klimathotsbranchen.
Lena,
Så länge det är svinkallt i Arktis under vintrarna finns alltid risken att kalluft därifrån drar ner över oss och stannar kvar en längre tid, beroende på vindar och högtryck som blir stationära. Att vintrarna generellt blir mildare motsägs inte av ett par kalla vintrar. Lokalt vädret påverkas av så många olika faktorer.
Gunbo #22
Och naturligtvis gäller även motsatsen, dvs att vintrarna är helt normala motsägs inte av att ett par varmare vintrar eller hur ?
Lennart Paulson,
Ja, självklart! Vädret varierar från år till år. Klimatet är summan av vädret under minst 30 år.
Det är bara bra att Pär och andra går ut och larmar. Folk i allmänhet har slutat lyssna. Jag tror att han, liksom många av de mest hängivna, är blinda för uttröttningsmekanismerna här. De fortsätter att mala på med alltmer absurda överdrifter att allt beror på koldioxiden, och tror att det fortfarande går att skrämmas och begär att folk skall lita på deras auktoritet i evighet.
Gunbo, vad argumenterar du för här idag?
Tror du tex att det blivit varnare på norra halvklotet sedan 60 talet?
Och om ja, tror du att det blivit varmare här sedan 40 talet också?
Gunbo #24
Så då är vi överens om att väder Pär:s ständiga utspel än hit än dit i takt med vädrets växlingar är rena parodin.
Tillägg Gunbo.
Har klimatet vi känner till idag (dvs de senaste 30 åren) varit annorlunda än klimatet under den föregående mätperioden (dvs mellan 1950-1980)? Och skiljer sig dessa från klimatet uppmätt dessförinnan (dvs mellan 1920-1950?)
Hur mycket, och åt vilket håll då?
För du känner väl till att där finns dom som gapar högt och ihärdigt om klimatförändringarna (men tycks mena temperaturen under några enstaka varma år)
För mej är milt väder när det är runt 10 grader plus och solen skiner. 4-5 grader med regn och blytunga moln är inte milt!!!!
Gunbo #22
Man måste ju ta hänsyn till många faktorer i bedömningen vilket alltså Väder-Per inte gör. Bl a har ju AMO vänt nu (som du kanske vet) vilket gör att vi kan vara inne i en period av kyligare klimat. Att bara hänvisa till föregående 30-års period blir i det här sammanhanget förmodligen helt fel. Det man skall titta på i så fall är ju föregående period som är som just nu, dvs när AMO just hade vänt.
Jag vet inte om du förstår mitt lite snabba inpass men om man har ett naturfenomen vars effekt blir lite som en pendelrörelse mellan varmt och kallt så kan man ju inte hänvisa till ”varmt” när vi nu är inne i pendelrörelsen ”kallt”.
Jonas #28
Det är bar att läsa innantill, Norra hemisfären:
http://www.cru.uea.ac.uk/cru/data/temperature/crutem3nh.txt
Sverige medeltemp för vintersäsongen:
http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.9825!temp_vin.xls
Gunbo, om det bara är att läsa innanatill kan du väl svara på frågorna istället. Jag frågade alltså om klimatet, inte temperaturdata (och min poäng var jsut att många inte tycks kunna hålla isär dessa, trots att de ofta vill göra just den poängen)
Lena,
Ja, jag förstår ditt inpass! Självklart påverkas klimatet hos oss av AMO. Förmodligen blir det något kallare ett tag framöver. Det har det ju blivit under tidigare negativa faser också. Det får framtiden utvisa.
Pär växer varje dag i sin roll som allmän pajas och driftkuku.
Jonas #32,
”Har klimatet vi känner till idag (dvs de senaste 30 åren) varit annorlunda än klimatet under den föregående mätperioden (dvs mellan 1950-1980)? Och skiljer sig dessa från klimatet uppmätt dessförinnan (dvs mellan 1920-1950?)
Hur mäter man klimatet? Om vi skippar temperaturdata har vi glaciärsmältning/tillväxt, längre/kortare vegetationsperiod (tidigare/senare vårar resp. höstar), förskjutning norrut/söderut av växters och djurs habitat, tidpunkt för ankomst av flyttfåglar m m. Använder vi de här parametrarna har klimatet definitivt blivit varmare på norra halvklotet – inklusive Sverige.
Kristoffer: Tack för din förklaring. Den behövdes. 🙂 Det blir alltså fler snöstormar, men mer kortvariga och senare in på vintersäsongen? Om man får tro modellerna.
Gunbo, skulle du kunna svara på frågan istället för att mumla i skägget. Jag undrade om vad du tror om klimatets ändring under tre mätperioder (30-årsperioder) och hur mycket och åt vilket håll de skiljer sig åt. Och jag undrade specifikt jämfört med tiden innan och runt WW II.
Och innan dessa undrar jag också om du tror att det verkligen var kallare också på 40 talet (några vintra
Kristoffer #18:
Kommer vintern att komma senare och vara lika kall/kallare eller börjar den tidigare men blir mildare?
Maggie #36
Det var så lite. Dock handlar det endast om just fenomenet snökanon som ju är ett ganska ovanligt fenomen, dock ett av mina favoriter 🙂 Det oväder som vi har nu är snarare något som kan liknas vid ett 5b-lågtryck (trots att det inte är sommar) Se länk http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/lagtryck-pa-speciell-bana-fran-soder-1.4004
Toprunner #38
Vinter är ett begrepp som bygger på temperatur. Se länk http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/arstider-1.1082
Alltså, med mildare väder= senare vinter, exakt det vi ser ske nu. Minns extremt milda november förra året, även om man lätt glömmer bort det pga av den snöiga och kalla början av detta året.
Att syssla med klimat är en lönsam affär. Pär tar 30000 kr för en och en halv timmas föreläsning. Då är det bra att emellanåt syans i massmedia så man får fler tillfällen till föreläsningar.
Jonas,
Mumla i skägget?
” Och jag undrade specifikt jämfört med tiden innan och runt WW II.”
Temperaturmässigt hade vi i Norden några år med höga temperaturer under främst 30-talet. Jag har svårt att kalla en så kort period för klimatförändring. Enligt mina föräldrar var somrarna ovanligt varma medan vintrarna var normalkalla. Några större förändringar i naturen märktes, vad jag vet, inte. Största delen av 40, 50 och 60-talen var svalare med kalla och snörika vintrar. 1973 minns jag att det blev vår redan i februari men resten av årtiondet var normalt (jämfört med de tre tidigare decennierna). 1980-talet blev något varmare utom några vintrar då temperaturen nådde -30 under någon vecka. Under 1990-talet hade vi några varma somrar och milda vintrar men också någon rätt kall och lång vinter. Sedan 2000 har jag noterat temperaturer och snömängd och det har stadigt blivit varmare och mindre snö utom i vintras.
Men du har kanske andra erfarenheter?
Kristoffer #39:
Å andra sidan var det extremt kallt i december förra året.
Det är ju inte bara norra halvklotet som har haft extra kalla vintrar, det gäller även södra halvklotet så det verkar vara en generell trend eller varför inte en ”negativ tipping point.”
Kristoffer #39
Och vart var det extremt varmt förra November ? I hela världen eller precis där du befann dig ?
Toprunner #41
Nja det stämmer inte riktigt. Möjligtvis andra halvan var kallare, men sammantaget skulle jag inte vilja använda ordet extremt. Se länk:
http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur
Välj 2009 och kolla in december i de två kolumnerna.
Lennart #43
Eftersom vi i den här tråden diskuterar svenska vintrar så är det också Sverige jag menar. Se samma länk som ovan, men välj november istället.
Kristoffer #44:
Jag går efter hur mycket energi mitt hus förbrukat eftersom det är bästa mätverktyget över hur sträng vintern vart.
December 2009 var inte att leka med och toppas enbart av Januari 2010 senaste 5-års perioden. Jag håller dock med om att november 2009 gjorde att vintern såg skön och lovande ut.. Undrar mest varför du använde den som exempel på framtida vintrar… men har du förläst dig hos SMHI så förstår jag.
Pär Holmgren kommer mjölka klimatkon tills att juvret skrumpnar i händerna på honom och en söt, stickande lukt börjar sprida sig i rummet; inte förrän då kommer han att sakta smyga ut bakvägen, slickandes sin mjölkvita överläpp.
Meteorolog är ju inte det sexigaste av yrken så att Pär nu tar chansen är ju rätt förståeligt. Lika lite som en brandman enbart vill rycka ut på torrkokningar under en hel karriär så vill väl allas våran Pär beskriva våra svenska årstider år ut och år in – LIIITE kaos och elände kan man väl få unna sig?
Pär kommer sitta där i sin gungstol om 30 år och invänta den tropiska vintern, allt medan skottningen uteblir och karln blir allt mer insnöad.
Killen ser något lönnfet ut. För många WWF- och SNF-luncher kanske?
Strictly N och bom: Såja, jag vill inte att ni förolämpar Pär. Han är meteorolog och det råkar vara inne i dagens klimatdrabbade samhälle. Det är inte så konstigt att han utnyttjar situationen.
Främst ser han lite deprimerad ut. Han har nog kommit till insikt att han av framtiden kommer räknas till de främsta av de stollarna som gick koldioxidblåsningen.
maggie #49
Väder har alltid varit ett intressant samtalsämne i Sverige.
Det har i alla tider varit stora löpsedlar och braskande rubriker när vädret drabbat oss med regn, snö, storm, torka, värmeböljor eller ishavskyla.
Det var få somförr upprördes över olika lånngtidsprognoser baserade på gamla gubbars studier av fiskfjäll eller prognoser från Tyskland (minns inte vad dom hette).
Bli inte så irriterad över att det fortfarande förekommer…. 😉
.. tillägg:
Men det kanske är jobbigt när det kommer uttalanden från en utbildad meteorolog?
Pär, som i egenskap av fear mongerer livnär sig på att resa land och rike runt som pesten numer, kan gott utstå lite blåsväder från bloggosfären.
Kristoffer #45
Du minns alltså den något varmare November i fjol men glömer den kallare oktober. Inget har ju förståss någon praktisk betydelse för hur man tolkar klimatet eftersom det handlar om väder i båda fallen. Men det gäller alltså att plocka körsbär när man vill bevisa AGW.
1971 -.4 -1.1 -1.8 3.5 11.7 14.8 17.6 16.4 11.0 7.7 1.3 1.7 6.9
1972 -3.0 -.2 1.1 3.9 10.0 16.6 20.1 16.2 11.3 7.4 3.8 4.0 7.6
1973 1.5 .2 3.8 3.8 10.9 17.5 20.1 16.7 10.4 5.2 -.2 -1.8 7.3
1974 1.0 1.4 1.6 6.2 9.4 15.1 15.5 16.4 13.2 6.1 3.8 1.8 7.6
1975 1.9 -.4 1.8 4.7 11.6 15.1 19.3 19.5 14.2 7.8 3.9 1.3 8.4
1976 -4.3 -1.2 -2.0 4.2 10.9 14.8 17.4 17.3 10.4 6.1 2.9 -2.0 6.2
1977 -1.4 -4.1 1.2 3.2 10.1 15.1 14.4 15.2 10.2 8.3 3.8 -999.9 -999.9
1978 -.8 -5.4 -.7 3.4 10.2 15.6 15.7 15.6 10.0 7.1 5.3 -5.3 5.9
1979 -6.3 -5.4 -.3 3.6 11.0 17.4 14.9 16.2 11.8 5.8 3.3 -999.9 -999.9
1980 -3.9 -5.4 -2.2 5.6 8.9 16.7 17.7 15.2 13.1 5.9 .4 -.2 6.0
1981 -3.2 -1.9 -1.3 4.6 12.0 13.6 17.2 15.3 12.0 6.8 1.5 -5.1 6.0
1982 -6.5 -3.1 2.0 4.8 10.5 13.4 18.3 17.7 12.6 7.8 5.0 .9 7.0
1983 1.4 -3.0 .8 4.8 11.4 15.0 18.9 18.5 12.7 7.8 1.6 -.5 7.5
1984-999.9 -999.9 -999.9 -999.9 -999.9 -999.9 -999.9 -999.9 -999.9 -999.9 -999.9 -999.9 -999.9
1985 -8.1 -10.8 -.7 2.1 10.1 14.5 16.6 16.2 10.1 7.6 .4 -5.0 4.4
1986 -4.8 -7.6 .7 2.7 12.3 16.2 17.3 13.9 8.5 7.2 5.3 -.9 5.9
1987 -12.6 -3.7 -4.0 5.0 8.7 12.4 16.2 13.3 10.9 8.5 2.9 -1.5 4.7
1988 .6 -.2 -1.7…………..
Gunbo…någon vecka minus 30…på 80-talet…Via Wetterzentrale…torde vara Bromma fast de anger Stockholm Observatoriet…
Du missade Feb 1985 och Jan 1987…?? Och som du ser kom våren redan i januari 1973, men det är ju inte tillåtet..NB Dec 1972 +4.0C…
Maggie…angående ”my ass”…Använde dessa två ord [”GW, my ass”] på ett möte på ett hotell på Slöjdgatan i september 2006,
närvarande G Persson och S Bergström och en viss M Hedberg…Förtjusningen var total…{Fred Goldberg var där också…} Förhoppningsvis mer om
detta i januari!! [av ngn anledning var Charlotte Permell t.ex. där oxo!]
Det var kalla vintrar bådee i norr och syd men runt ekvatorn som har den största ytan rådde El Ninjo som pumpade ut vattenånga i atmosfären och gav högre temperatur där. Men nu är den över och temperaturen rasar neråt och det ska bli intressant att följa trenden. Inför Cop 15 blev det ju vinter och de mänskliga isbjörnarna som demonstrerade utanför fick frysa. Inför Cancun i Mexiko kanske vi kan vänta liknande kallväder fast inte där kanske. De får väl lära sig att lägga konferenserna på varma breddgrader så demonstranterna slipper frysa så. 🙂
Uttrycket ”snökanon” är rätt intressant i sammanhanget…..
Det är inget jag minns mig hört längre bakåt i tiden….
Betyder det att vädertypen är helt ny? Det har jag väldigt svårt att tänka mig.
Eller betyder det helt enkelt att meteorologerna ”höjt skrämselfaktorn” i språket?
Labbibia, vädertypen är gammal, men uttrycket dök visst upp 2007…
Labbibia #56
Bli inte så förskräckt för att man hittar nya ord för att beskriva välkända väderföreteelser som tidigare varit svåra att beskriva.
Vad vill du kalla ett stråk av snöbyar som är ovanligt kraftiga och med hård vind från lämpligt väderstreck och rätt förhållande mellan temperatur på vattnet i Östersjön och temperaturen i atmosfären med en kallfront som trycker på från norr?
För en meteorolog är liknelsen med en snökanon väldigt träffande tycker jag. Men det kräver ju i och för sig lite kunskaper om hur väder fungerar för att fatta liknelsen.
SMHI tror nog att alla har sett och förstått hur en snökanon fungerar. Eller snarare hur det fungerar i luften när mängder av fuktig luft möter kall luft med fart… 😉
Uffeb # 58
Det gamla hederliga”Snöstorm” duger fint för mig………Hård vind samtidigt som det snöar rejält.
Väderstrecken är rätt ointressanta i sammanhanget.
Men för SMHI är ju ”snökanon” ett bra ord…..Då hamnar de ju på förstasidan i tidningarna……..
Snökanon kallas även sjöeffekt, när iskall luft blåser över öppet varmare vatten suger den åt sig fukt/vattenånga som den sedan dumpar över land som regn eller snö.
Hände ju i Gävle för ett antal år sedan när det blåste från nordöst över fortfarande öppet vatten i Gävlebukten, hela stan blev insnöad och all tåg- och fordonstrafik förbi eller till stan lamslogs i flera dygn.
Lennart Paulsson #54,
”Men det gäller alltså att plocka körsbär när man vill bevisa AGW.”
Eller motbevisa AGW för den delen.
Gunbo # 61
Men det är AGW-anhängarna som har bevisbördan. Det är ju de som påstår något………som en viss psykolog här på TCS skrev nyss. 🙂
Labbibia #59
Det handlar lite om utbildning. Och det är väl inte fel om SMHI och media bidrar till lite utbildning om väder, nu när det är så ifrågasatt av alla möjliga sorters politikerhatande experter.
pekke #60 bidrog också med lite mer kunskap för de som inte kan skilja ett snöväder från ett annat…
Uffeb # 63
Jag delar inte din uppfattning. Eller menar du att SMHI inte hade en aning om hur dessa snöstormar uppkom för 10 år sedan? Samma väderfenomen har i alla tider tidigare kallats ”snöstorm”. Det är en exakt och träffande bild av vad det handlar om. Många i det här landet har aldrig sett en snökanon i arbete……Men jag tror nog de flesta, även i Skåne, drabbats av snöstormar……och vet vad en sådan innebär.
… förtydligande av #63
Svårt med betoning i skriven text…
”Det handlar lite om utbildning. Och det är väl inte fel om SMHI och media bidrar till lite utbildning om väder, nu när det är så ifrågasatt av alla möjliga sorters politikerhatande experter.
pekke #60 bidrog också med lite mer kunskap för de som inte kan skilja ett snöväder från ett annat…
Labbibia #64
Snöstormar har alltid förekommit. Helt rätt. Även om många som tycker att det är snöstorm när det snöar och blåser aldrig upplevt en snöstorm.
Det vi talar om är det som SMHI kallar ”snökanon” på ett mycket träffande sätt.
Jag orkar inte ägna tid åt att förklara det ingående, men det handlar om mycket lokalt och envist snöfall över ett begränsat område i Östersjöns kustland.
Vill du veta mer kan du läsa pekkes inlägg #60, eller läsa vidare på SMHI´s web…
Over and out…
Uffeb, ”over and out”, är det ett löfte..?
L#67
… uffeb svarar inte på anrop för närvarande…
Om Per sätter sig i ett plan och åker till Cancun kommer nog han uppfatta November som varmare än normalt.
Uffeb, ge fan och lägg ner denna blogg…
Förut kunde man vinna kunskap av killar som tty… numer vinner jag mest bara insikt från pojkar som Ingemar och Peter Stilbs, det ökar inte på minsta vis min livskvalitet, ökar det din?
Jag blir bra missmodig av att läsa The Climate Scam… funderar på att ge fan i Januarimötet…. (blir däremot du Thomas Palm min bordsgäst, ja då kommer jag)
Kom TTPP, eller så ger jag fan och finner några andra grupper med motsatta åsikter… Jag hatar egocentriska grupper, kanske för att jag tillhör en sådan grupp med en medlem…
Bara lägg ner Uffeb… det här är navelskåderi i kvadrat, eller hur maggie?
Pär Holmgren var en mycket trevlig person,jag har har pratat personligen
med honom,har var humoristisk,det var på 90-talet, när han bodde i Uppsala.
Han hade väder humor program förr i tiden.
Han går i Bolins fotspår,som han såg upp till.
Det som jag tycker är riktigt löjligt när han blandar in ’DA WINCI KODEN’
i klimatfrågan i sin bok.
Annars så följer han trenden i samhället när det gäller det mesta.
Han är uppriktigt orolig för fossila utsläpp som han uttrycker det.
Han tillhör ju Bolins skola ändå.,han mår gott av mainstreaming i
media,han mår bra av det.
ALI.K.
Det vi har, som ser ut att vara inte bara en, utan kanske fler vargavintrar, pga att nya arktiska oscillation-läget håller i sig – eller? – efter ett varmt decennium, är löjligt likt 30-40-talet. Det kunde Pär ha skrivit också, förutom detta att han tror det till skillnad från den gången ska bli ännu varmare decenniet efter.
Festligt, jag tror det finns tre slags bud nu på den kommande vintern. SMHI och Sydsvenskan går ut med vargavinter baserat på NAO.: http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1307818/Ny-iskyla-hotar-i-vinter.html
DMI med ECMWF går ut med mild vinter baserat på vanliga modellkörningar: http://www.dmi.dk/dmi/akt_saesonprognose
Vidare har det talats om att i samband med La Nina brukar vi få mild vinter.
”En av de tydligaste följderna av att klimatet blir varmare är nämligen att isen inte lägger sig på Östersjön och Bottenhavet. Det gör att risken ökar för att kraftiga snöbyar kan bildas ute till havs och sedan driva in med nord eller nordostliga vindar.”
Holmgren i AB – 23 november
”Östersjöns skärgårdar börjar vanligen lägga sig i november allra längst i norr, runt Luleå. Isläggningen sprider sig sedan söderut där den lägger sig i Stockholms och Östergötlands skärgårdar i etapper från januari fram till mars.”
Långfärdsskridskoåkning – Wikipekdia
Så att det inte är allmän isläggning på Östersjön och Bottenhavet i november torde inte vara speciellt onormalt. Att förklara snöandet med att det inte ligger is i November är väl iofs rätt men att denna uteblivna isläggning i november beror på global uppvärmning verkar lite långsökt om det inte brukar ligga is i november.