Elling på Kärnkraft 2009

Elling delar idag med sig av sin rapport från seminariet Kärnkraft 2009.
Kärnkraft 2009

Kärnkraft 2009 : Inte värt pengarna

Jag gjorde en förfrågan til STF:s ingenjörsutbildning att presentera thorium, saltsmältreaktorn och det gynnsamma politiska läget i Norge inför Stortingsvalet i september på Kärnkraft 2009. Denna inbjudan blev inte ens besvarad, men jag stövlade in på seminariet ändå.
Det blev en besvikelse. Det enda behållningen av seansen var underhållningsvärdet som statsvetaren Tommy Möller stod för. Han beskrev hur kärnkraftsfrågan i princip styrde hela den politiska dynamiken från Palme till Karlsson. Centerns motstånd började då Fälldin talade med Hannes Alfvén, som råkade förespråka fusion istället för fission. Möller beskrev hur Fälldins ”oomkullrunkliga religiositet” tog mycket energi från allt annat och till slut blev hans fall. Analogin med Brundtlandkommissionen 1988 som ett beställningsvärk från tenniskompisarna Palme och Bolin ligger mycket nära.
Peter Tuominen från Fortum visade på skillnader i svensk och finsk kärnkraft. Han sade att det inte går att räkna megaWatt, kostnader och tider exakt. Beslut om ny kapacitet följs över blockgränserna i Finland. Enligt honom är vindkraft dubbelt så dyrt som kärnkraft. Diverse talare fällde en del giftigheter om Olkilouto3 men Tuominen fick tyst i salen när han jamförde det problematiska Lovisa1 med Lovisa2 som gick som på räls. Moderator Pernilla Ström tyckte det var kul med ”muntra tillrop” från vårt östra grannland.
Två talade helt utan förberedelse. På ett profesionellt seminarium unviker man annars sådant. Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen presterade att säga att kärnkraften inte har nån framtid. Han fick en mängd relevanta frågor, men slapp undan med jättelika yxskaft. Moderatorn gjorde inget. Högmod står för fall; som redan skett med miljörörelserna i Norge.
Folk från Vattenfall inleder ofta med att berätta om sina barn och sedan glömmer man ofta resten. Eloge dock till PO Wässmann, Chief Nuclear Officer, som lade fram säkerhetsrevisionen med integritet efter den allvarliga Forsmarksincidenten 2006.
Utbildningsgeneral Jan Blomgren vid Sveriges Kärntekniska Center var glad för att tjejer tycker om ämnet och att Strålskyddsmyndigheten vill utbilda sig. Janne Wallenius vid KTH pratade om transmutationsteknik och acceleratorer; något som aldrig i världshistorien kommer att bli annat än rent akademiska övningar. Wallenius insåg dock uranbristen och påpekade att civil kärnkraft och vapen aldrig har ertappats i samma säng.
Det utlösande skälet till kravet om ”pengarna tillbaka” är Saida Laarouchi Engström från SKB. Hon undervärderade grovt publiken – för tredje året i rad. Arrangör Klaes-Göran Sundvall från STF välkomnade nämligen med att slutförvarsfrågan var mycket aktuell och att det inte går som planerat (med val av plats av SKB annonserad till – midtsommarafton). Detta var den enda intressanta uppgiften på hela dagen. Saida verkade dock skakad av det faktum att Obama inte har satt av en enda näve dollar för US Nuclear Regulatory Commission. Hon hoppades dock på ”det sunda svenska förnuftet” – något som vi andra från ”tillropsländerna” är allvarligt rädda har gått av modet. En obehaglig känsla smög sig på: Håller Reinfeldt på med samma rävspel i kärnkraftsfrågan som i klimatfrågan ?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  När Palme spelade tennis med Bolin lär han ha fått växthuseffekten sig serverad som ett sätt att avleda oron för mer kärnkraft, som han då ville genomdriva. Den passade också som skäl att utan protester ta ut mer skatt.
  Tege

 2. Tege, det stämmer perfekt.
  Det norska bidraget til såpan bestod i att Gro HB sannolikt inte visste va hon gorde  – annat enn att vara Palmes polare. Norge var ju ett oljaland redan 88 och borde inte ha intresset av att CO2storyn hamnade i FN. En sorts harakiri malgre moi

 3. DN skriver att nu Östhammar är vald. Detta besked kom som blixt från klar himmel. Urpsrungligen skulle detta annonceras på midtsommarafton.  Det verkar vara high noon nu med konferens och storpolitik.

 4. L

  Elling, jag hörde just någon från Östhammar kalla det en ”vitamin-injektion”. Men han kanske tänkte på att dom får 1,5 miljarder att satsa på infrastruktur….

 5. Klart det är fina jobb. Omtrent som att vara övervakare i Jack Daniels lagret. ”Nobody around here hurries much”
  – Jag tror dock de inte borde skåla i skumpa för mycket. Det kan komma bakläxa innan 2014.  Evt efter 2014 kommer det att grävas upp. 

 6. L #4
  Jag kanske fattade fel, men tyckte mig höra att den kommun som INTE fick slutförvaret skulle kompenseras med 1,5 miljarder… d v s Oskarshamn.
  Men Östhammar får ju naturligtvis mer på grund av många års lokal högkonjunktur…
  Men det som förvånar mig mest är att pratet om att använda utbränt kärnbränsle i ofarliga, billiga och småskaliga TMS-reaktorer aldrig får gehör i någon form.
  Varken dementier eller hurrarop i media. Är den tekniken bara fantasier? Jag som tyckte att det lät så bra när Elling och Gunnar L började pusha för den Thorium och förnyad användning av gammalt bränsle med färre problem med slutförvar.
  Men dom kanske inte vet vad dom pratar om? Eller lyckas inte nå fram… och jag själv blir mer och mer skeptisk till deras idéer. Tyvärr!

 7. Uffeb,
  du måste ha missat våra framgångar i Norge. Sverige tar vi via en kniptångsmanöver. Kan du begära mer för en utebliven renbuffet ? 

 8. Elling #7
  Kul att du känner det som en framgång i Norge. Men så här lät ett citat som jag hittade: 
  ”- Når det gjelder kjernekraft ønsker vi mer kunnskap. Det kan vise seg at thorium fungerer, eller det kan vise seg at det ikke gjør det, men det vet vi ikke noe om nå.”
  Ungefär som jag känner det med min begränsade kunskap. Men det känns värt att satsa några miljarder på att ta reda på om det kan fungera innan man gräver ner bränsle och subventionerar den kommun som inte får jobba med att gräva ner bränsle.
  När det gäller utebliven renbuffet på Njalla så kan jag leva med det, men inte hur länge som helst… 😉 

 9. Det är svårt och tar tid att bearbeta en publik. Det er dessutan ordagrannt min formulering. Tyder på innflytelse eller hur ? 
  Inte ens ragnarök kommer att få SKB att ändra seg. Du kunne kan hända få de lokala partikamraterna i Idre att akseptera en thoriumreaktor i hål 14 istället för att ruga i Teeoffen ?  

 10. Labbibia

  Elling
  Hur långt fram är forskningen på Thoriumreaktorer idag?
  När kan det bli aktuellt med storskaliga tester?
  Om jag inte minns fel så är Indien redan igång med testreaktorer av Thoriumtyp?

 11. Natrix

  I Danmark diskuteras var det första atomkraftverket skall ligga: http://ing.dk/artikel/99119-atomkraftvaerker-og-lokalplaner I Barsebäck tycker jag.

 12. Kärnkraftsforskningen är generelt i limbo. Obama har skrudd av ljuset helt. 
  Alt är bara politik. Storskaliga testar (100-300MWe) kan dras i gång när som helst. Underlaget för detta är komplett. Det som kvarstår, är komplett kemisk materialflöde och långstidsegenskaper mhp korrosion. Detta är svårt att skalera upp från dokumentation.  Derav min formulering som Uffeb citerade. Alt talar för att elektrokemin kan justeras med tillsatser som i 5årstestet men man måste veta mot va.  
  Om Indien: De har kört med stavar i sina speciella vattenreaktorer. Detta är nå tonat ned eler lagt på is då de vill ha västlig uranteknologi. Indierna har aldri tittat på saltsmältreaktorn.  

 13. Labbibia

  Elling
  Men hur är det med privata aktörer? Typ ABB? Eller får de inte tillstånd att starta dylika testreaktorer? Eller saknas privata aktörer när det gäller Thorium i väst?  

 14. Hönan och ägget !
  Politik först- pengar sedan . Kärnkraft är extremt politikkänsligt. Ingen sätter miljarder utan att ha solid backing från en regering. 

 15. Elling #19
  Jodu, här uppe får vi inte röra en pinne i skogen utom på golfbanan. Men bara om bollen inte rör sig. Då blir det plikt. Samtidigt kalhuggs vägen mellan Särna och Idre där alla turister passerar för att uppleva orörd natur.
  Och Systembolaget som tidigare levererade från butiken i Älvdalen till Konsum i Idre på ett dygn utökade servicen i julas genom att leverera ur hela sortimentet från Sundsvall på två dygn.
  Nu ska leveranserna förbättras ytterligare genom att det sker från närliggande depåer med begränsat sortiment och inga leveranser på onsdagar. Beställ på fredag eftermiddag för leverans på torsdag i nästa vecka…
  Men vi har ju Trängslet. Där finns det energi för resten av landet.
  Och ett glas vin eller två är väl inte så viktigt för en naturälskande turist med banan, äpple, ostfralla och varm choklad i en thermos.
  Om inte kommunledningen kan ryta i när det gäller så viktiga trivialiteter som normal service till de turister vi lever av, och den energiproduktion vi bidrar med genom Trängsletregleringen… ja då är det nog inte här man ska hitta framstegen. 
  Och definitivt inte på hål 14.
  Möjligen under Tee på hål 1, men där ska det byggas ett miljöanpassat Hotell och Spa med start till hösten…

 16. Etter inslaget på Aktuelt kl 21 så står det klart att SKBs framskjutna kuppforsök i Forsmark var att slänga den sista mynten i viktskålen för att trumfa genom. Det har sannolikt redan genomskådats och misslyckats. Ägentligen ofattbart att SKB inte tagit inntryck av att makten numera ligger i  Kärnavfallsrådet och bare spelat med totalt öppna kort. Frågan är givetvis större än personer och prestige tilsammans. 
   I inslaget var Carlgren kryptisk som vanligt men Bolund från MP och Swahn var beundransvärd lugna och logiska.  

 17. Presentationer fra Kärnkraft 2009 finns här.

 18. Gunnar Littmarck

  Ingen kan lära sig något om kärnkraft 2009 av Janne Wallenius, eller, vad tror du Elling?
  Det handlar troligen om nuvarande gen3(+) från Candu och Frankrike.
  En aning fast breeder kanske…. lite accelerator driven transmutation, noll och nix av den i särklass bästa fissionstekniken med smältsaltreaktorer.
  Var det inte sprickor i grafiten som påstods av Chu vara det olösliga problemet med TMSR?
  Det är kanske inte bara klimatdebatten som censureras?