Det bästa vore väl att skrota julen?

Det svenska julfirandet kan knappast vara bra för klimatet (om man är anhängare av AGW). Det börjar redan första advent, när flera miljoner adventsljusstakar och julstjärnor tänds i våra fönster för att mota bort mörkret. Enligt Sveriges Radio och EON gör svensken av med drygt 70 GWh på ljusstakarna i år. Omräknat i koldioxid innebär det att 4.000 bilar kör i en lång karavan mellan Malmö och Luleå tio gånger.
Vilket för oss till nästa punkt – resandet. Hur mycket reses det inte i jultider? Själv var jag först en vända i Jönköping, hos min mor, ca 50 mil t-o-r. Sen åkte vi till Gotland, vilket adderar ytterligare 80 bilmil till mitt hushålls koldioxidavtryck. För att inte tala om båtresan.
Lägg därtill alla stearinljus, den kraftigt ökade energianvändningen vid tillagning av skinka, brunkål, prinskorv och Jansson m.fl., eldning i öppna spisar och kakelugnar, alla extra mil som körts i jakt på den perfekta julklappen. Nej, julens koldioxidavtryck måste vara gigantiskt. Bäst vore väl att avskaffa den helt och hållet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Jodå.
  Det var nån som (minsann)  hade räknat på hur mycket mer el vi gör av med, just på grund av julfirandet. Elektriska ljusstakar, julgransljus osv. Fanns ett inslag i text-TV om det igår. Om jag minns rätt så ”bränner” vi extra mycket el motsvarande ca 5000 normavillors elförbrukning under julen. Ajabaja, svenska folket! Inte bra. Nej, på med säck och aska igen och skäms!

 2. Jonas B

  Ingen fara gott folk. Köp en personlig utsläppsrätt av mig. Alltså: För varje inrikes resa du gör betalar du mig en hundring, så avstår jag från att göra samma resa. För en resa till Thailand tar jag en tusenlapp. Fint va?
  (Idén stulen av en kompis, förre förrädaren H Petterzohn i Grönköping).

 3. Gunnar Littmarck

  Utsläppsrätter borde gå åt som smör i solsken, nu med all kokt kol och allmänt frosseri.
  Dessutom lär de göra kroppen av med fria radikaler, eller var det antioxidanter…?

 4. Håkan

  Fria radikaler ger jag inte mycket för. Klimax, AFA – ruggiga typer…

 5. tty

  För att inte tala om metanutsläppen orsakade av ökat intag av rödkål, bruna bönor etc.