Det var ett tag sen vi hörde något riktigt skrämmande om klimatförändring. Nu är dock Susanna Baltscheffsky tillbaka i gammal god stil och varnar för att klimatförändringarna (OBS formen) är det här århundradets största hot mot världshälsan. Susanna B refererar till brittiska Lancet, som anser läget vara så allvarligt att tidningen bildar en speciell kommission för en storsatsning på klimat-hälsa under flera år (läs: även Lancet vill tjäna pengar på klimathotet).
Lancets chefredaktör, Richard Horton, uppmanar världens medicinska experter och universitet att engagera sig och hoppas på en ny världsomspännande hälsorörelse som kan driva klimatfrågan under lång tid. Innebär detta att vi snart får se klimatannonsering från såväl ViktVäktarna och Svenska Homeopaters Riksförbund?
Rapporten som Susanna B berättar om är ett samarbete med The Lancet och University College London (UCL), institutet för global hälsa, som under ett år har gjort en omfattande sammanställning av forskningsläget på området. ”Ungefär på samma sätt som FN:s klimatpanel IPCC sammanfattar befintlig naturvetenskap om klimatförändringar med jämna mellanrum”, skriver Susanna B.
Huvudförfattaren till rapporten, professor Anthony Costello vid UCL, konstaterar att: ”Klimatförändringarna kommer att ha störst påverkan på dem som har minst tillgång till världens resurser och som bidragit minst till koldioxidutsläppen. Det är en gigantisk orättvisa – som kommer att skapa en historisk skam för hela vår generation om vi inte gör något.” [mina fetningar]
Flera forskare har dock en avvikande syn på klimat vs. hälsa och anser att ett varmare klimat på intet sätt hotar vårt hälsotillstånd, snarare tvärtom, då människor generellt sett är mer känsliga för kyla än värme. Även om kraftiga värmeböljor skördar en del dödsoffer är tuffa vintrar en avsevärt större fara för framför allt äldre människor. Det berättas dock sällan hur många som omkommer just på grund av bister kyla.
Malarian då? Ja, glöm inte bort att malaria även funnits i Sverige. Sjukdomen försvann kring 1930-talet, bl.a. beroende på utdikning av våtmarker, torrläggning av myrar, förbättrad djurhållning och bättre bostadskvalitet. Därtill kom en bättre tillgänglighet till läkemedel, vilket minskade antalet smittbärare och därigenom också riskerna för smittspridning. Förekomsten av malaria kan alltså lätt minskas genom dels bättre tillgång till läkemedel och dels ökat ekonomiskt välstånd i landet. I stället för gå en lång omväg via klimatpolitiska åtgärder är det mycket effektivare och billigare att förse familjer i smittdrabbade områden i t.ex. Afrika med impregnerade myggnät.
I artikeln i SvD citeras även Hans Rosling, expert på internationell hälsa vid Karolinska Institutet i Solna, och han är delvis tveksam till kommissionen.
”Alla de hälsoproblem som påverkas av klimatförändringarna existerar redan främst i den så kallade fattiga världen. Det är bara att sätta igång och lösa dem. En sådan här satsning risker att skjuta alla insatser på framtiden”, säger han.
Jag kan bara instämma. Ta tag i hälsoproblemen direkt, utan att gå via ännu en politicerad kommission.
Medicinarna vill ha sin del av klimatkosingen. Det kan nog bli givande med tanke på att forskningsfusk är ett mycket större problem inom medicinsk forskning än andra discipliner.
Men att det var klimatseminarium i Riksdagen och debatt i Aktuellt igår, det var inget Blaffan tyckte att SVD:s läsare borde/ behöver känna till.
Jag har iallafall inte lyckats hitta en enda rad om det i nätupplagan, varken i SVD, DN, Expressen eller Aftonbladet.
Beklämmande kanske är ett passande ord?
På tal om miljörörelsens engagemang för att minska malarian. Hur mycket sanning ligger det i att miljoner afrikaner offrats på miljörörelsens altare med förbudet av DDT? Oavsett hur många som dött i onödan tycker jag det klingar falskt när miljörörelsen vurmar för malariaoffren.
Ni har väl noterat Expressens reservationslösa uppslutning kring AGW på ledarsidan. De sväljer IPCC-teserna med lina, sänke och allt. Vad gäller SvD kom väl Lancet-artikeln som en skänk från ovan, eftersom de annars börjat få svårt att fullt ut hävda AGW-tesen. Jag sände i höstas bl. a. Expressen och AB klargörande artiklar utan att de ens haft hyfs nog att svara en yrkeskollega.
Tege
DN kör också på i gammal god alarmiststil med en helsida om detta med Anna Bratt som undertecknad. För övrigt tyckte jag mig se Baltsheffsky i Riksdagen på klimatseminariet med Spencer i går. Men 100% säker är jag inte.
Jag ser att bloggen The Glimate Scam finns inte bland länkarna
på SVD. Det skulle vara alldeles för farligt tycker dom förmodligen. 😉
tty #1# det är sant, tyvärr, värre än med klimatforskning,
tycker jag. Vi bombarderas ständigt med alarmistiska
påhitt typ – ät inte fett, livsfarligt, långsammakolhydrater är best. Ät inte kolhydrater, bara proteiner och FETT.
Jogga mycket, det är perfect för hälsan. Inte jogga, promenera
tre gånger i veckan. Gravida kvinnor får inte tänka på
alkohol. Ja, nu är det tillrådligt att gravida dricker ett par, tre glas vin i veckan.!!! osv osv
Människor har blivit fullständigt förvirrade, inte konstigt att
så många i västvärlden lider av ångest.
Precis som Svante A i gårdagens Aktuellt.
Det har varit väldigt mycket klimat prat i media senaste dagarna, Lans i P1 untervjuvade Reinfelt häromdagen och han nämde ordet klimat och klimathot säkert 20ggr på fem min, och ett radio program tog upp en del av skeptiker sidans frågeställningar och sände delar av ett klimat seminarium arrangerat av Erland Källén som även den pågick i riksdagen igår,(det verkar pågått två klimat seminarium nästan samtidigt) där var det endast en dansk agw-skeptisk klimatforskare mot sex stycken IPCC kramare och det lät på inslaget som om ifågasättande av AGWhypotesen berodde på fel i huvudet på frågaren.
Vad dansken uttalade sig om var inte lätt att förstå, engelsa med dansk brytning kan vara svårtolkat vilket kanske var tanken med inbjudan.
Läge att åter påminna om Brignell’s lista:
http://www.numberwatch.co.uk/warmlist.htm
Undrar om Lancet-editorn (och SB) läst den ?
Jo nog var det en bedrövlig artikel. Men vad som förvånade mej var att Inger Atterstam (förstanamnet i artikeln) skrev så. Hon hade 2 artiklar, extremt bra, om oron kring svininfluensan i SvD för 2 veckor sedan och hur oron exploateras, inte minst av media. Hon blev intervjuad i TV o radio efter detta och gav även SvD en känga. Och så gör hon ett så flagrant brott mot vad hon själv skrivit. Hon har tydligen fått mycket stryk för sitt tidigare tilltag inom SvD. Jag trodde att det var en viss nivå på taket inom SvD efter hennes artiklar för 2 veckor sedan, men det har tydligen fallit platt ner. Usch.
Robert: Å andra sidan var det inte vilken dansk forskare som helst, utan Henrik ”kosmisk strålning” Svensmark. 🙂
Det är ju bara ”konsekvensforskning” som inte betyder något om det inte blir så varmt till att börja med. Det handlar bara om nya vägar att få forskningspengar.
Men naturligtvis kommer författarna att räknas in i ”den stora konsensusen” som VET att klimathotet är en realitet.
We estimate the effect of extreme weather on life expectancy in the US. Using high
frequency mortality data, we find that both extreme heat and extreme cold result in immediate
increases in mortality. However, the increase in mortality following extreme heat appears entirely
driven by near-term displacement, while the increase in mortality following extreme cold is long
lasting. The aggregate effect of cold on mortality is quantitatively large. We estimate that the
number of annual deaths attributable to cold temperature is 14,380 or 0.8% of average annual
deaths in the US during our sample period. Females account for two thirds of this excess
mortality. We also find that males living in low-income areas have very high cold-mortality risks….
Olivier Deschenes & Enrico Moretti, Review of Economics and Statistics, forthcoming [Paper]
Man kan i alla fall trösta sig med att Baltscheffsky inte själv skrev ett enda ord om koldioxid eller antropogen påverkan, hon skrev bara om ”klimatförändringarna” och dom pågår ju ständigt, så i sak har hon inte fel…
Lite varmare somrar i vår del av världen skulle vi väl inte klaga så mycket över. Men söderöver vore det kanske värre. Finns det någon rättänkande kommentator här som kan berätta för oss hur värmerekorden slås och de fattiga kollapsar av hettan — om de inte redan dött av törst när vattnet gått upp i rök — nedåt Indien eller så?
Finns det några siffror på att hettan blivit värre nedåt tropikerna? Eller är det, som så ofta annars, bara prat?
Per #5: Är du 90% säker då? 🙂
Steve:
Värmerekord per kontinent:
Europa: 50 grader, Sevilla Spanien 4.8.1881
Afrika: 58 grader, El Azizia, Libyen 13.9.1922
Asien: 54 grader, Tirat Tsvi, Israel 22.6.1942
Australien: 51 grader, Oodnadatta, Sydaustralien 2.1.1960
Nordamerika: 56 grader, Death Valley, USA 10.6.1913
Sydamerika: 49 grader Rivadavia, Argentina 11.12.1905
Antarktis: 15 grader Vanda Station, Victoria land 5.1.1974
Eller med andra ord, det har varit glest med rekord de senaste årtiondena.
Är det inte dags att alla ”experter” slutar att blanda ihop miljöförstöring och klimatvariationer?
Jag håller med Hans Rosling. Hälsoproblem på grund av torka, extrem hetta, vattenbrist, översvämningar och extrem kyla drabbar redan i dag stora delar av världens befolkning.
Det är ju bara att sätta igång…
Men den där Håkan Billig på forskningsrådet vill inte att vi ska bry oss.
Det drabbar ju inte oss.
Börjar inte klimatdebatten som AGW förespråkarna talar om likna budskapet ” det blir bättre ovandär” om vi tar tagelskjortan på nu.
Att vi kan redan idag kan avhjälpa sjukdomar, dåligt vatten mm i de fattiga delarna av världen är en icke fråga då den inte ger politikerna några verktyg till att vi skatter och regler detaljstyra våra liv.
Karlsson #19
Klimathotet är en ”icke fråga”.
Att en stor del av jordens befolkning lever i misär är en realitet. Men det är inte populärt att prata om den realiteten. Den kan ju ge många av oss dåligt samvete…
Men att köpa en subventionerad miljöbil och äta klimatsmart mat gör att vi känner oss som räddare av våra barn och barnbarns framtid i vacker natur…
Det blir roligare då liksom.
karlsson, får vi höra ett konkret förslag på hur du tänkte avhjälpa dåligt vatten mm i länder som Sudan eller Zimbabwe? Korruption, inre strider mm gör att det inte bara är att skicka ned en sedelbunt och tro att allt blir bra. Hur tänkte du förresten finansiera den hjälp du vill skicka? Vad sägs om att du gör det med en koldioxidskatt?
Thomas #21
Har du några egna idéer, eller föredrar du att blunda?
Att förenkla problemet till att handla om rent vatten är ju lite simpelt.
Och vilka är det som bidrar till att det är intressant med korruption i väldigt fattiga länder?
Jag kan redan nu svara på en eventuell motfråga från dig.
Jag har ingen lösning.
Men jag tycker att media borde ägna mer spaltutrymme åt vad som kan vara orsak och verkan. Och vilka konsekvenserna kan bli om man inte hittar lösningar…
Lösningen är enkel (fast kanske inte helt bekymmersfri att genomföra):
Demokrati och industri åt alla! 🙂
Resten löser sig självt. 🙂
Uffeb # 22
Apropå vatten, ja.
Läste i går på text-tv att ytterligare en konflikt är under uppsegling i Mellanöstern. Den här gången handlar det om vatten. Irak anser att Turkiet och Syrien(?) dämmer upp floderna Eufrat och Tigris för mycket. Det blir helt enkelt för lite vatten kvar i floderna när de når Irak. Enligt Irakierna alltså. Konflikter om rent vatten är nog tyvärr något som kommer att bli betydligt vanligare i framtiden.
Helt rätt, Labbibia!
Ju mer jordens befolkning ökar desto fler blir konflikterna kring vatten, odlingsbar mark och andra naturresurser. Att, som många skeptiker gör, blint tro att tekniken löser allt är optimism på gränsen till naivitet. Är dessutom AGW-teorin sann blir det många gånger värre.
Gunbo #25:
”Ju mer jordens befolkning ökar desto fler blir konflikterna kring vatten, odlingsbar mark och andra naturresurser.”
Och ju mer jordens befolkning ökar, ju mer märks denna lag:
”Summan av intelligensen på jorden är konstant – folkmängden ökar” 😉
Labbibia, Irak har helt rätt. Turkiet passade på medan Saddam var under internationell bojkott och inte hade möjlighet att protestera.
Uffeb, vår möjlighet till u-hjälp är begränsad. Man kan inte putta in hur mycket pengar som helst i en ekonomi utan att den blir helt skev. Ta bort olika handelshinder riktade mot u-länder, sluta rovfisket utanför Afrika, hjälpa till med banker för mikrokrediter är några åtgärder som kan hjälpa. Att sluta köpa upp all kvalificarad personal som går ur deras fåtaliga skolor kan också vara en bra idé. Somliga afrikanska länder kan lika gärna ge upp att utbilda läkare, de flyttar i alla fall till EU som sjuksköterskor eller motsvarande jobb när de är färdiga och får mycket högre lön.
Vad vi kan göra är också att minska våra koldioxidutsläpp på hemmaplan så att vi i alla fall inte sabbar för dem klimatmässigt framöver.
Och hur går det i framtiden om de inte har demokrati och en egen, sund industri med allt vad det medför?
Problemen kommer bara att fortsätta.
Nej, demokrati och modern teknik åt alla. Det är det enda som kan lösa saker på sikt, annars får man fortsätta att sätta plåster på såren efterhand som de uppstår…
Thomas, du säger att vi sabbar klimatet för andra? Glöm då inte att först ska du bevisa att koldioxid orsakar mätbara klimatförändringar. Sen ska du bevisa vad minskade utsläpp här kan göra för klimatet i utvecklingsländerna. Innan dess är det bara ett tomt mantra.
Gunbo # 25
Det som har löst problemen förr är ju just teknisk utveckling. Bättre jordbruksredskap, konstbevattning, motorisering, , osv osv.
Att tro att tekniken kan lösa våra problem är väl knappast naivt, snarare är det baserat på erfarenhet från det förgågna.
Thomas # 27
Här är vi överens om mycket av det du föreslår.
Lustigt bara att du på fullt allvar (för du skojar ju knappast?) menar att vi i Sverige riskerar att sabba klimatet för de som bor i den fattiga delen av världen.
För till skillnad mot Co2-utsläppsreducering, så kan ju faktiskt många av dina föreslagna åtgärder göra en verklig skillnad.
#27. skuggpriset på kol är ca 70öre enligt IPCC . Sverige bör alltså sänka koldioxidskatten (nuvarande drygt 1 kr) och därmed kanske öka utsläppen. Den som tror på IPCC bör sålunda driva tesen att koldioxidpriset är för högt i Sverige. Jag har dock inte sett att du argumenterat för att bensinskatten bör sänkas i Sverige med hänvisning till IPCCs rapport. Frågan kring IPCCs skuggpris har f.ö. lyfts av Ulf Perbo på BilSweden.
#10
Ojdå! det var inte meningen att referera Henrik som”dansken”, har googlat, wik:at och förkovrat mig så nu vet jag lite bättre 🙂
Trodde inte Källen skulle bjuda in någon av hans kaliber.
Att prestera hjälp i hälsovården i avlägsna byar, begränsa och utplåna vissa epidemier som t.ex. polio, skaffa myggnät mot malaria och borra brunnar i afrikanska byar, där det saknas färskt vatten, det är verkliga åtgärder i nutid, som praktiseras bl.a. av Läkare utan gränser, Rotarys läkarbank, St. Erikshjälpen och flera andra ideella organisationer. Ändå skulle det behövas mycket mer av sådana insatser.
Problemet i flera afrikanska stater är dels krigiska klaner och despotiska regimer, dels en bristfällig infrastruktur och okontrollerbar korruption i förvaltningen. Flertalet afrikanska stater är rika på naturtillgångar, som dock inte befolkningen får del av. Pengarna försvinnar till utländska investeringar och bankkonton i s.k. skatteparadis.
Allt detta har inte det minsta med AGW-spekulationer att göra, hur gärna än en del klimatsmarta kretsar vill koppla allt elände i världen till ”mänskligt framkallade klimatförändringar”.
Använd resurserna (som nu slösas bort på klimat-datamodellering och allehanda klimatspekulanter) på de verkliga akuta problemen och sluta lyssna på domedagsprofeterna och deras obotliga handgångna besserwissertyper.
Labbibia,
Och hur många av dessa tekniska problemlösningar har inte lett till än värre problem? Konstbevattning som tömt hela sjöar, jordbruksmetoder som lett till förödande erosion, spridning av farliga bekämpningsmedel m.m.
Helt rätt Gunbo,
det är för lätt att bara tänka gadgets.
Thomas #27 och Iven #34
En bra sammanfattning över hur vi skulle kunna hjälpa länder med problem.
Men på hemmaplan tror jag att vi bäst gör nytta genom att hjälpa invandrare till ett bra liv. Att minska våra utsläpp av CO2 gör ingen som helst nytta. Det är bara en röstfiskande symbolhandling.
Jag kan för övrigt rekommendera alla att se programmet om Hans Rosling på SVT Play…
Gunbo: När det gäller en del korkade bevattningsåtgärder så tror jag att de berörda länderna lärt sig mycket av sina misstag.
Och när det gäller en del pågående och gigantiska vattenkraftsatsningar så är det ofta med hjälp av utländska företag som tjänar stora på projekten.
Uffeb, många länder runt om i världen driver fortfarande sitt jordbruk genom att pumpa upp grundvatten mycket snabbare än det fylls på. Kina, Indien, USA m fl kommer alla få problem om de inte lär sig hushålla med vattnet. Jag har sett siffror om att 200,000 personer om året dör av bekämpningsmedel så de är inte heller ett försumbart problem.
Thomas #38
Ja Thomas, det finns mycket att åtgärda som inte har med CO2 att göra. Men det kommer just nu i skymundan bakom handel med utsläppsrätter och skrämsel med utrotningshotade isbjörnar och havererande isflak i Antarktis. För att inte tala om hur viktigt det är att låta ”den västliga Taigan” växa och multna i fred.
Thomas:
”Jag har sett siffror om att 200,000 personer om året dör av bekämpningsmedel så de är inte heller ett försumbart problem.”
De som årligen dör enbart i malaria, pga att vi INTE får använda vissa bekämpningmedel (diklor-difenyl-trikloretan), kan nog räknas i miljoner. Men jag har inga siffror, men du kan säkert hitta dem på Wikipedia.
Patrik #28,
Indien har länge haft både demokrati och modern teknik men är fortfarande ett u-land om man räknar antal fattiga och svältande. Problemet där är brister i fördelningspolitiken.
Torsten, varför läser du inte själv:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ddt#DDT_use_against_malaria
DDT används fortfarande för malariabekämpning även om det inte fungerar lika bra idag pga resistens.
Uffeb #39,
Bara för att det skrivs i tidningarna om klimatförändringar och CO2 betyder inte att inte åtgärder för att förbättra situationen i tredje världen pågår som tidigare. De är bara inte lika sensationella att skriva om.
Gunbo>> Det är skillnad på demokrati och demokrati. Mitt förslag är alltså inte att sprida den ”demokrati” som finns i Indien, utan snarare den vi har i stora delar av Europa.
Om vi inte har bra fördelning av resurser (genom sund demokrati) i hela världen så spelar det ingen roll vilka åtgärder vi vidtar för övrigt, dessa åtgärder kommer ändå bara vara ”brandsläckning”.
Alla de människor som idag lever i misär och förtryck kommer att göra det oavsett temperatur i framtiden – om vi inte sprider sund demokrati till dem.
Och hur går det i framtiden om de inte har demokrati och en egen, sund industri med allt vad det medför?
Problemen kommer bara att fortsätta.
Nej, demokrati och modern teknik åt alla. Det är det enda som kan lösa saker på sikt, annars får man fortsätta att sätta plåster på såren efterhand som de uppstår…