Bakslag för klimatpolitiken i England

klimatpolitik England

De engelska valresultaten i de nyligen genomförda mellanvalen har äntligen fått den gröna politiska eliten att tänka om. Politiker är ett trögtänkt släkte och under flera år så har den rödgröna överklassen i Europa envist hållit fast vid och radikaliserat sin gröna politik. I England så verkar deras informationskällor mestadels bestå av BBC och The Guardian. Politikerna verkar inte ha insett vilket utbrett motstånd det finns mot alla nya pålagor, skatter, förbud och målsättningar.

Men när rösterna för den extrema klimatpolitiken viker så vaknar åtminstone många inom den styrande eliten upp. Labour klarade sina traditionella fästen med ett nödrop. I konservativa kretsar så stannade folk hemma. Detta eftersom båda partierna har kört samma energipolitik. Folk inser att jobb kommer att försvinna. De får inte lova att köra sina barn till olika ställen utan tvingas ta kollektiva transportmedel överallt. De kommer att belastas med enorma bostadskostnader när staten beordrar dem att isolera sina hem och byta ut värmesystem från gas till jordvärme. Osv.

Här är några reaktioner från engelska tidningar:

I en förort i London, Uxbridge, så klarade sig de konservativa genom att starkt opponera sig mot borgmästarens, Sadiq Khans. Anti-utsläpps politik. Stadens borgmästare, Sadiq Khan, har varit fast besluten att tvinga igenom en plan för att utöka Ulez till yttre London trots de kostnader som det kommer att medföra för många människor. Ulez står för ”Ultra low emission zone”.

https://www.telegraph.co.uk/opinion/2023/07/21/the-anti-green-revolt-is-the-tories-big-chance/

I en intervju med The Telegraph citerade Leveling Up and Housing Secretary Gove nederländska protester över utsläppsbestämmelser och sa att den ”oflexibla” tillämpningen av regler som är utformade för att minska föroreningarna ”leder till en motreaktion”.

Inom sin egen avdelning medger Gove att regeringen ”begär för mycket för snabbt” av hyresvärdar. De kommer för närvarande att förbjudas att hyra ut sina bostäder om de inte betalar för gröna åtgärder, som isolering och värmepumpar, för att nå en ny lägsta energieffektivitetströskel till 2028.

https://www.telegraph.co.uk/politics/2023/07/22/michael-gove-warns-against-net-zero-religious-crusade/

Medan Labour överväger vilken inverkan Ulez kan ha vid nästa val, har Tory-parlamentsledamöter pekat på den oväntade extravinsten som ett bevis på att Rishi Sunak borde dra ner på regeringens nettonollplaner.

https://www.gbnews.com/politics/ulez-latest-keir-starmer-sadiq-kahn-byelection-loss-green-agenda

Londons borgmästare, Sadiq Khan, har sagt att han nu befinner sig i ett ”konstruktivt lyssningsläge” för att mildra sin ståndpunkt om politiken som avsevärt skulle öka antalet förare som fångas av en skatt mot föroreningar.

https://www.thetimes.co.uk/article/sadiq-khan-now-listening-on-ulez-after-keir-starmer-piles-on-pressure-drt7cqpbv

Sunak (premiärministern) uppmanas redan av partiets och några av hans egna i kabinettet att ompröva sitt engagemang för grön politik i ljuset av Uxbridge-resultatet.

https://www.theguardian.com/environment/2023/jul/22/green-pledges-sunak-starmer-byelections

Revolten mot ekoextremism har redan börjat. I Nederländerna och Tyskland innebär ilskan mot irrationella och auktoritära gröna planer till stora förändringar i den nationella politiken.

https://www.telegraph.co.uk/opinion/2023/07/22/britain-needs-a-referendum-on-net-zero/

I Nederländerna, Tyskland, Frankrike, och nu senast i England, och tidigare i våras när Nya Zeelands premiärminister (Jacinda Ardern) fick avgå efter sin radikala corona- och klimatpolitik, så ser inte den politiska klassens klimatpolitik ut vara så populär bland väljarna längre. Och i Spanien går visst inte vänsterns klimatpolitik så särskilt bra heller även om slutresultatet av valet är osäkert i skrivande stund. Att satsa på en radikal klimat- och energipolitik i de grönas tecken drar inte direkt några nya röster.

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lennart Bengtsson

    I England finns BBC och Guardian. I Sverige finns det inga avvikande röster alls from officiella media och dessa är lika samstämmiga som den medeltida teokratin. De har till och med flagellanterna på sin sida.
    Det enda vi har i Sverige är Samizdat med sina källartryckerier precis som i det gamla kommunistblocket

  2. Jan

    Vi såg det inte komma alternativt vi har varit naiva får väl politikerna skylla på då befolkningen blir uppstudsig mot överheten då effekten av den radikala klimatpolitiken drabbar befolkningen hårt.

  3. Magma

    Ja, vad har vi i Sverige?
    Vi har alternativmedia på nätet, vilket är bra, men i dagsläget inte tillräckligt bra …
    Vi har några få politiker, som Ubbhultaren, Elsa o Stegrud – antagligen finns det även en osynlig tystad grupp politiker som inte vågar visa sin ståndpunkt öppet förrän de känner att det finns ett bredare stöd för den verkliga vetenskapen …
    Därutöver tror jag mig veta att vi har en stor mängd självständigt tänkande ungdomar, men som ännu inte når ut.
    Hur ser det då ut bland de politiska partierna, de som möjligen kan ha kraft att bryta upp narrativet?
    Tyvärr är det inte någon partiledare som riktigt vågar sticka ut, även om Åkesson verkar vara den som är minst indoktrinerad? Må nästa val ge ett valresultat där klimatmupparna och deras medlöpare har så lite inflytande som möjligt.
    Nästa tillfälle där vi har möjlighet att göra skillnad är den 9’e juni 2024 då valet till EU-parlamentet sker i Sverige … Tyvärr verkar de som hamnar i Bryssel alltför ofta smittas av den maktpandemi som hela kommissionen verkar vara drabbad av, varför det är av yttersta vikt att parlamentet kan vara en motvikt … men till det krävs val av personer med ryggrad.
    I EU verkar emellertid våra svenska partier i grupperingar tillsammans med andra länders partier – någonting som gör det svårt att veta vad som får genomslag i vilken grupp.
    Jag är själv novis när det kommer till valet till EU – är det någon här som är så pass insatt och kapabel att informera om var de olika grupperingarna står i klimatfrågan, så att vi inte kastar bort våra röster den 9’e juni??

  4. iah

    du har missförstått situationen. EU-politiker blir man bara för den oerhörda mängden perngar man får- ingen vill göra något som riskerar den sitsen därför protesterar man bara lamt.

    allt beror pa att politiker nu omfattas av den omoral som sprider sig mer och mer i samhället där lögner och korruption blir några av verktygen. vi har gått från 40 och 50 talets moral till 2000 talets omoral – att vara ärlig och ha sanningen som värdegrund gäller inte längre och har inget värde.

  5. pekke

    Det blir allt tydligare på Facebook när det blandas in ” klimat ” i det mesta, läser man kommentarerna så är det allt fler som tröttnat på märkliga kopplingar till ” klimatet ”.

    Ett exempel från SVT Norrbotten:
    https://www.facebook.com/svtnyheternorrbotten/posts/812292080343913?ref=embed_post

    Har ni Facebook, slå alltid på ” alla kommentarer ” !

  6. Matsa

    På tal om Facebook (Meta) ser jag att på Twitter (X) sorterar man numera in Greta under ”Underhållning och humor”.

  7. Lennart Svanberg

    Jag tycker SwebbTV’s intervju med en Socialdemokratisk valarbetare år 2018 fortfarande är den mest geniala. Intervjuaren säger: ’ Ja, vi lägger ungefär 100 miljarder kronor om året på att minska CO2 utsläppen så hur mycket kallare har det nu blivit i Sverige?’

    Självklart står Sossen där som ett fån och vet absolut inte hur han ska svara. Det är hög tid att ställa frågan till makthavarna:’ Vad har alla era skatter, förbud och projekt lett till? Har det blivit kallare? ’

  8. UffeH

    Greta nu en dömd förbrytare, till och med en återfallsförbrytare då hon direkt efter domen fallit återgick till sitt brottsliga värv. men stoppar det ”gröna” journalister från att hylla henne?
    Vilken annan dömd förbrytare har hyllats på samma sätt och givits mediautrymme utan något som helst ifrågasättande. Borde man inte som domstol döma till rehabilitering på anstalt som för andra brottslingar, för att de ska kunna fungera i samhället och inte återfalla i brott.
    För Greta verkar det vara bråttom med rehabilitering då hon verkar ha svårt att leva och fungera i samhället utan att dagligen begå nya brott mot samhället.

  9. Berra

    OT: Hur ska de ha det?
    En grek säger att de är vana vid värmeböljor men samtidigt säger forskare att de i princip inte funnits innan klimatförändringarna.

    Så det fanns inte några värmeböljor förr?

    https://sverigesradio.se/artikel/forskare-grekiska-brander-kopplas-till-klimatforandringar

    https://sverigesradio.se/artikel/forskare-varmeboljorna-omojliga-utan-klimatforandringarna

  10. mattias

    #9
    De sk forskarna kommer från organisationen World Weather Attribution vars syfte är att leta efter extremväderhändelser och publicera snabbt i anslutning till att händelsen ägt rum: https://www.worldweatherattribution.org/. En del av dessa studier publiceras senare som peer-reviewed research (om de blir accepterade). Fiffigt. Om det skulle vara så att forskningen inte håller måttet så har journalisterna vid det laget hunnit glömma bort den ursprungliga ”forskningen” – och knappast kommer med någon rättelse.

  11. Matsa

    Opinionen i England lär väl inte bli ”grönare” nu när det har blivit uppenbart att vindkraft är olönsamt, som t.ex Vattenfall har konstaterat:

    https://wattsupwiththat.com/2023/07/21/big-blow-to-uks-green-dreams-as-costs-skyrocket/

  12. Lasse

    #10
    Wikipedia har listat extrema temperaturer i Grekland.
    Nog inträffade de förr.

  13. John

    #10 Det har dom löst genom att ge ut ”Reporting guide for journalists”.

    En 18 sidig guide så att inte journalisterna behöver tänka själv 🙂

    https://www.worldweatherattribution.org/reporting-extreme-weather-and-climate-change-a-guide-for-journalists/

  14. Sören G

    Rubrik i Aftonbladet: ”Värmeböljor ’praktiskt taget omöjliga’ utan människans utsläpp”.

    Värmeböljor beror väl på högtrycksbetonat väder och svaga vindar. På vad sätt påverkar koldioxid högtryck?
    Och i klimathotsalarmisters föreställningsvärd är det enbart halten koldioxid i atmosfären som avgör vad det ska bli för väder.
    Solen och havsstömmar finns tydligen inte i deras föreställningsvärd. Eller UHI.

  15. mattias

    #12
    Det börjar också nästan bli en tävling att hitta på nya rekord som ”bevis”. Mätt per dag, per timme, per land, längden på värmeböljan, marktemperatur, yttemperatur i havet etc. De flesta av dessa mätningar är ju starkt korrelerade så det är inte så överraskande att man hittar nya rekord.

  16. Lars Cornell

    #15 Mattias
    Om jorden blir varmare, och det blir den det är de flesta överens om. Då borde varje dag och varje månad och varje år vara varmare än alla föregående. Varför är det inte så?

  17. Bra Ingemar, detta är viktigt och påverkar samhällsbygget, välfärden och tryggheten – både i nutid och i framtid!

    England är ett kalasexempel på vad som händer när europas politik och ledare slutar att lyssna på vetenskapen och t o m förvanskar den.

    Energiproduktion, överföringssystem och lagring för att tillgodose energikonsumtionen är ganska enkla och grundläggande parametrar som är svåra att Förneka – men detta har nu blivit kutym, inte bara i England.

    Såå, visst lever vi, helt uppenbart, i en tid av Förnekelse, nämligen strukturell energiförnekelse.

    Förnybar energiproduktion är jättebra – om man vet vad det innebär och hur det påverkar samhället, miljön och klimatet.

    Ännu så länge finns det starka, vetenskapliga, bevis för att politiken och dess svans av koncensusforskare och instutioner – vägrar att lyssna på vetenskapen om energiproduktion.

    Som klimatupplysningens Håkan Bergman så fyndigt, smart och viktigt utryckte det, är vi – fit for 50Hz?

    Idag syns få tecken på förståelse eller respekt för energins betydelse för samhällets trygghet – vi har på kort tid byggt ut oplanerbar energiproduktion och slaktat den planerbara produktionen men har inte tänkt på lagring och överföring.
    Detta alltså i fullt dagsljus och helt medvetet, helt otroligt.
    England kan sägas ha varit först ut i energimisären – och särskilt dess konsekvenser.
    Vi i sverige och övriga europa har hållits starkt ovetande om energikaoset och kostnaderna för detta – staten kör kontgjord andning och mun mot mun metoden för att hålla liv i energisystemet – men till oerhörda kostnader för vanligt folk och deras trygghet och för företagen – ville man vara vetenskaplig och ha tid över…så skulle man finna att långt fler engelsmän dött i energirelaterade konsekvenser än klimat dito.

    När systemet i England brakade ihop hösten 2021 så blev det inte bara masskonkurser bland energibolagen – utan regeringen fick rycka in med 1000- tals miljarder och fortsätter så att göra.

    När 1000 – tals miljarder försvinner havererar sociala skyddsnät, vård, omsorg -och räntor och inflation, drar iväg och ungefär allt som berör ett samhälles välmående åker på en stenhård, rak, höger.

    Idag betalar engelska staten energibolagen när det blåser för lite och för mycket och subventionerna flödar även framgent – gränsen för ett någorlunda välmående samhälle passerades hösten 2021 i England och även i övriga europa började inflationen då att ta fart.

    Tänk att ett vindsvagt 2021 kunde sänka både England och europas ekonomi med sådan kraft – på så kort tid!
    Putin däremot frodades i dom eskalerande energipriserna – och fick storhetsvansinne!

    Ja, effekterna av vetenskapsförnekelse och maktbegär ( och svaga vindar!) får vi nu leva vidare med i både England och resten av Europa.

    Senast idag fortsätter Dagens Industri att leverera artiklar om det nu snabbt havererande Tyskland – även där energibrist, för både folk och företag.
    Vi var nog många här som häpnade när tyskarna lade ner sina sista kärnkraftverk – inte ens när handen hudfläktes på spisplattan förmådde tyskarna att lyssna på signalerna.

    Att vi inte längre lyssnar på grundläggande energivetenskap eller att vi raderar klimathistorien förvånar Inte – detta är människan psykologiska förbannelse, brist på empati, respekt parat med maktbegär leder oss alltid längs samma stig.

    Det är bara att titta på bibeln, dom 10 budorden – redan för 2000 år sedan visste vi om alla dessa faror som lurar i våran psykologi..nu ser vi återigen detta mänskliga förfall flyta upp till ytan och in i maktens korridorer och rum.

    Det är så himla intressant och oroväckande att vi återigen måste debattera om tro och förnekelse och att vetenskapen återigen måste kväsas och passas in i agendor och åsikter – hur krånglar sig ett samhälle bort från denna retorik och samhällsanda?

    Jag som gillar att tjuvkika i det historiska facit om samhälle och klimat ser mest krig och misär som tidigare lösningar…låt oss hoppas att mänskligheten lärt något av historien – ingenting tyder på det.. men man kan alltid hoppas.

  18. Nr 16 Lars C.
    Det där är en ständig känsla man bär på – variationen är rätt stor.

    OCH – fortfarande är det hopplöst att få varmt, gott semesterväder i Juli, i sverige.

    Om förra årets juli skrev Smhi – ” varma och svala perioder tog ut varandra.
    För landet som helhet hamnade juli temperaturen ganska nära ett långtidsmedelvärde för perioden 1860 – 1900.”

    Juli 2021 var överlag lite varmare än senaste normalperioden.

    Juli 2020 var åt det kalla hållet – jämfört långtidsmedelvärdet 1860 – 1900!

    Om 2021 som helhet skrev vårt östra broderland – året var 0,1 grader kallare än långtidsmedelvärdet 1991 – 2020.

    Såå, det där vi alla skall frukta – är rätt diffust, trots att vi i norden värmts dubbelt så fort som globen.

    Vintern 2022/2023 gav trollhättan snöoväder från november till april – faktum var att träden hängde fulla med blötsnö den 17: e maj hos oss, några lövträd knäcktes av tyngden…tror det var det senaste snöovädret jag upplevt på 50 år i trollhättan.

    Frågan är om den senaste värmeperioden ligger inom normalvariationen eller inte – efter nedgången 1961 – 1990 kändes det naturligt med en uppgång.

    Generellt hade nog en fortsatt nedgång blivit svårare för samhället än uppgången vi sett…men kanske hade det begränsat befolkningsexplotionen.

  19. Thorleif

    The Guardian och BBC har i flera frågor som rör en totalitär utveckling alltmer stått på regeringens sida än bedrivit god objektiv journalistik. BBC dessutom i ett dunkelt samarbete med amerikanska CIA (inte bara traditionella terroristfrågor) samt initiativtagare till cancel-kulturens flaggskepp TNI.

    The Telegraph däremot en bättre källa till god opinionsbildning. Kanske kan vi ändå hoppas att Guardian och BBC återgår till sitt ursprungliga uppdrag med bättre balans?

  20. Håkan Bergman

    Magnus b #18
    Det är som det brukar vara, kaos. Man kan inte ens lita på fruntimren, fruntimmersveckan hann knappt sluta så kom det en regnskvätt och nu vid lunchtid kom en skaplig skur och just nu kommer det lte till. Vart är vi på väg. om vi nu är på väg? Nu tar det i igen och meteorologerna på yr.no och SMHI säger fortfarande uppehåll hela dan.

  21. TorbjörnR

    18 Magnus Blomgren

    Är det inte så att den kända 60-65 års cykeln ger dig till känna och att vi nu snart är på dess negativa sida framöver?
    Se tex AMO

  22. Håkan Bergman

    Och tänk vad regnet ställer till det för den moderna människan, var ut en sväng på balkongen för att njuta av regnet och fick en snilleblixt som jag villigt delar med mig av. Vad mänskligheten behöver är en mobilhållare som går att fästa i paraplyet.

  23. Staffan Lindström

    19 Thorleif

    ”Guardian. ..BBC…bättre balans…” När JRM , Jacob Rees-Mogg
    t.v. ovan blir protestant… dvs troligen aldrig…

  24. Håkan Bergman

    Test

  25. Nr 22 Håkan B
    Där har du verkligen en snilleblixt – särskilt i England!👍

  26. Nr21 TorbjörnR.
    Absolut kan det vara så – dessutom är väl det enda säkerställda inom klimatvetenskapen – att klimatet varierar.

    Cyklisiteten är dessutom väldokumenterad – men idag är det ett skällsord.

    Jag tänker bara på en sådan enkel sak som nu i somras när det kom ett snabbt temperaturskifte i havet utanför Falkenberg – inom 24 timmar sjönk temperaturen med 6 grader.
    Det heter något fint på fackspråk, som jag glömt, uppvällning fast finare.ngt med språng….men sker något sådant i stor skala på rätt/fel plats så kan det bli en enorm inverkan på klimatet.

    Jag är mer skraj för den enorma volymen, kallt, djupvatten än vad vädret visar för temperatur i havets yta!

    En av dom fysiskt närvarande demonerna i vårat klimatsystem är onekligen djuphavet och dess rörelser – man pratar idag om yttemp – men jösses vilket kylskåp gud har placerat i våran lustgård…

  27. Evert Andersson

    Tack! Två dagar med värdefulla inlägg med tunga fakta från omvärlden. Vill man tänka positivt så tycks ett genombrott för motståndet vara inom räckhåll.

  28. Nr 26 mig själv. Obs OT.
    sjösprång var väder och havsfenomenet jag for efter.
    Det handlar om kallfront, hastighet våglängd och djup – leder till resonans och kraftiga meteorologiskt framkallade tsunamis i havet.
    Vi har detta lite då och då även längs svenska kuster.
    Ex v på Öland 1956, en värnpliktig sögs ut i havet och omkom – över 1m sjösprång.
    Ystad 1959 på kort tid, 10 min, blev skillnaden mellan högt och lågt vatten 132cm.
    Smhi har en finfin formel för att beräkna detta – för er mattegenier..

    Oavsett är havets rörelser och temperaturskikt oerhört intressanta, för klimatet.

  29. Ulf

    Skamligt att människor är så ogudaktiga att de inte vill offra sin välfärd på klimataltaret. Tänk på de troende som inte mår bra när deras omgivning hädar å det grövsta.

  30. Håkan Bergman

    Magnus b #28
    Bra timing på det begreppet, det kan t.o.m. plocka kepsen av Viktor, tyvärr fick vi inte se hur han ser ut utan,
    https://www.gocomics.com/andycapp/2023/07/24

  31. Anders

    #1 LB. OT: Man kanske ändå inte bör höja Samizdat till de fullständigt fria skyarna? Svenska Wikipedia låter nämligen ”trotskt allt” följande text stå oemotsagd i dessa globalistiska tidevarv: ”Inte alla samizdat-publikationer i Sovjetunionen var antikommunistiska. Den så kallad trotskistiska litteraturen var också olaglig och spreds som samizdat.”

  32. Thorleif

    ”….Nya Zeelands premiärminister (Jacinda Ardern) fick avgå efter sin radikala corona- och klimatpolitik,…”

    Att Ardern avgick visar tydligt WEF’s avsikter (opopulär) då hon är en av de viktigaste personer som enligt Schwab penetrerat de västliga kabinetten för hans stolta räkning. Kan det bli mer fascistiskt…..jodå!

    I Australien infördes t.o.m koncentrationsläger för befolkningen under C-19. Hur ovaxxade behandlades borde skadeståndsprövas.

    Skriv under: ExitWHO

    https://newsvoice.se/2023/07/trust-freedom-who/

  33. Thorleif

    ”…But their hands are tied by the fact that so many environmental targets are now written into legislation. ”

    Mmmm, dags att vakna nu? Börja med att bekämpa maktöverföringen till WHO som blir centralaktör i klimatfrågorna. Nästa sommar kan det vara för sent.

  34. Joachim

    Ska bli oerhört spännande att se vilken vågskål som väger tyngst framöver. Den katastrofala ekonomiska utvecklingen eller dom katastrofala prognoserna om armageddon.
    Idag på Rapport konstaterades att utan människans användning av fossila bränslen hade juni-julis värmeböljor i USA, Sydeuropa och Kina sannolikt inte kunnat hända.
    Jag ögnade igenom den rapport som låg till grund för utsagan.
    https://mcusercontent.com/854a9a3e09405d4ab19a4a9d5/files/95512c98-67bc-9849-c006-5fe389b776ed/WWA_scientific_report_Northern_Hemisphere_heat.pdf
    Med mitt begränsade kunnande tyckte jag mig identifiera en hel del egenhändiga definitioner, brasklappar om begränsade dataset och preliminära reanalyser, även rena prognoser och dessutom att dom använder SSP5-8.5 scenariot för data efter 2015.
    Jag hoppas någon med kunskap kan kommentera rapporten i ett inlägg här på KU. Kommer den att sågas vid peer review? Är den redan sågad av realistiska forskare?

  35. Rossmore

    #34

    Anar att svaret på din fråga finns i #10 ovan.

    Omfattande och koordinerade lögner om klimatet i MSM globalt just nu.

  36. Joachim

    #35
    Stämmer.
    Vore dock intressant med genomgång av deras vanligaste metoder. Så man snabbt kan förklara i grova drag för klimatnervösa.

  37. Markus

    Åtgärder husets klimatskal, värmepump – hur bra kan det bli?
    Troligen bra o lönsam investering att se om sitt hus i England o täta för att undvika ofrivilligt luftväxling/drag o byta ut gasbrännaren mot modern värmepump – finns typlösning i ett typhus för England – troligen inte vilket fördröjer & och innebär dyra driftskostnader som är påfrestande – medvetenhet och samverkan i kombination med kunskap kapar kostnader för familjer med sänkta kostnader med investering i åtgärder – ev med lättnader i skatt för de som gör åtgärder?, med ett energibehov för uppvärmning på 65 kWh/m2 efter tätning o ev isolerskiva på viss yta och värmepump bör en familj få en rimlig kostnad. Bygg åtgärder o värmepump l/l kostar 100`.

  38. Staffan Lindström

    34 Joachim

    Lustigt att de här skojarna valde 16 juli, den dagen det var MARKFROST 935 möh i NV Spanien i Zamoraprovinsen +1,0 C…..Det borde väl all människoutsläppt CO2 ha förhindrat….???

  39. #Markus 37#

    Helt så enkelt är det inte att tilläggsisolera ett gammalt stenhus. Risken för mögel, både i rummen och i isoleringen, är stor om man går felaktigt tillväga.

    Här i Frankrike är den vanligaste metoden att isolera stenhus att fästa en metallstruktur på insidan av väggen och fylla i med isolering, oftast glasull och sedan täcka med 13 mm gipsskivor. I de fall väggen består av murad natursten växer det nästan alltid mögel i isoleringen efter en viss tid. Mögellukten känns tydligt. Sådana hus finns det miljontals av.

  40. Håkan Bergman

    Vindkraften har äntligen hittat hem.
    https://www.buttericks.se/vindkraftverk-mini

  41. Lars Kamel

    I senaste valet, hade MP sannolikt åkt ur Riksdagen om det inte hade varit för den enorma propaganda som medierna, i vanlig ordning, startade i god tid före valet. Med budskap som exempelvis gick ut på att världen kommer att brinna upp om MP inte får vara kvar i Riksdagen.
    I och för sig kan stödröster från S och V också ha bidragit till att rädda MP kvar. Jag kan dock inte förstå hur någon som anser S vara bästa parti kan rösta på MP, som står för helt andra värderingar än vad S traditionellt har gjort.

  42. Lars Kamel

    Har World Weather Attribution någonsin fått något publicerat som en förhandsgranskad studie i en vetenskaplig tidskrift? Det verkar ju inte alls handla om vetenskap.
    Dessutom har Ross McKitrick visat att metoder som används i sådana studier inte kan användas på de sätt som görs.

  43. SatSapiente

    Ännu ett exempel på hur lite journalister kan eller vill förstå om verkligheten och hur liten teknikkunskap de har:
    https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/har-elallergiker-ockuperat-forsvarets-hogkvarter-/

    Visst, Holland får 15% av sin el från solpaneler – dagtid när det inte är molnigt, men övrig tid då?
    ”I Sverige kom i fjol 1 procent av elen från sol och 19 från vindkraft. I Tyskland var andelarna 11 respektive 26 procent.” Var kommer den ifrån nattetid och när det inte blåser?
    Det verkar också vara svårt för M Siwe att skilja på energi och effekt. Och att ha Tysklands Energiewende som förebild verkar groteskt.
    Och att sedan helt bortse från den massaker på fåglar som kommer att ske om de 2 stora havsvindsindustiområdena mellan Öland och Gotland skulle komma att byggas verkar minst sagt enögt (blint?).

    Att det ska var så svårt att ta till sig att både vindkraft och solcellspaneler inte är lösningen, de är problemet. Ju fler vindkraftsanläggningar, desto större prisvariation och förlorad lönsamhet för baskraftsproducenter, vilka på sikt då kommer att läggas ned. Dessutom verkar investeringsviljan gå mot noll när lönsamheten nu kraftigt minskar.
    Ju fler solcellspaneler, desto lägre pris (ofta minus) på ev såld el när solen skiner och spruckna investeringskalkyler (som bygger på att man ska sälja el när solen skiner och köpa från ”någon annan” när solen inte skiner).

  44. Gunnar Strandell

    Thorleif #32 och #33
    Även om det är vid sidan av ämnet anser jag att du har rätt.

    Jag hade ett privat samtal om narkolepsi och vaccinering mot svininflensa med Johan Carlsson då han var GD för smittskyddsinstitutet. Då sa han att fakta inte gav stöd för något samband.

    Människor över hela klotet blev vaccinerade, men det var bara i Sverige och i Finland det ansågs öka fallen av narkolepsi.

    När jag frågade varför han inte gick ut med det sa han att det är meningslöst när massmedia och politiker har tagit ställning.

  45. Gunnar Strandell

    Håkan Bergman #40
    Tack för den länken!

    Jag beställde genast, betalade med Swish, såg att pengarna blev dragna från bankkontot, trots att Klarna sa att något gått fel och skickade mig tillbaka till betalningssidan. Där hoppade jag av det kretsloppet.

    Produkten är ju genialisk.
    När solen skiner och det är varmt inne får jag en svalkande fläkt från solljuset.
    När det är kallt och blåsigt ställer jag ut den och återför energi till solen.

    Hur påverkas verkningsgraden av koldioxidhalten?
    Ska jag prata med den, som man gör med blommor?

  46. Karl Eider

    Intressant information om de stora problem som vindkraftsindustrin brottas med gällande blixtnedslag. En video från ”insidan”.

    https://youtu.be/KA_03WUiFf4

    Den naiva hanteringen initialt. De ökande problemen vid installationer av större och större vindkraftverk.