Temperaturhysterin bland Europas vädertjänster

Under sommaren har vi överösts av alarmistiska rapporter om hur dödliga värmeböljor sätter nya värmerekord. Först här i Norden, sedan i södra Europa. Men när man kollar upp dessa rekordprognoser dagen efter, vilket jag har gjort flera gånger, så visar det sig att det ingalunda blev något rekord. Visst har det varit varmt här och där, särskilt inne i storstäder, men så särskilt exceptionellt eller onormalt har det inte varit. Inte heller skogsbränderna ökat från det normala. Och inte blir det bättre av att studioreportrar spär på hysterin med egna kommentarer om att extremvärmen (som man regelmässigt kallar det) beror på den globala uppvärmningen och människans utsläpp av koldioxid. Och då undrar man ju hur det egentligen står till med våra väderinstitut, och varifrån de har fått sina data? En som undersökt saken lite närmare är David Whitehouse på NetZero Watch https://www.netzerowatch.com/heatwave-hysteria/ 

Ingemar Nordin

varmebolja

Klimatförändringsextremism och tendensen att larma först och analysera senare förstör en tydlig och genomtänkt väder- och miljörapportering.

Ett bra exempel på detta är den europeiska värmeböljehysterin som startade av journalister som blandade ihop mark- och lufttemperatur. Det började med en rapport från European Space Agency som hänvisade till uppmätta lufttemperaturer över Europa. Poängen med pressmeddelandet var att det var väldigt varmt. Det stod, ”…och det har bara börjat…med lufttemperaturer som förväntas stiga till 48°C på öarna Sicilien och Sardinien – potentiellt de hetaste temperaturerna som någonsin registrerats i Europa.” Du kommer att notera orden ”förväntat” och ”potentiellt”. För att vara rättvis hänvisade rapporten till yttemperaturen senare, men vi vet alla att journalister sällan läser längre än till första stycket i ett pressmeddelande.

Det är stor skillnad mellan temperaturer som registreras vid ytan och temperaturer för luften på en standardhöjd på 1,2 – 1,5 m som mäts i skärmade väderskåp och används i dagliga väderrapporter. Yttemperaturen är mycket varmare. Vid ett skede rapporterade BBC 45°C i Rom när den maximala registrerade lufttemperaturen var 40°C. Lufttemperaturen på Sicilien var 32°C långt från den förutspådda yttemperaturen på 48°C. Vilken skillnad 2 m gör!

vaderprognoser

Alla vet att motorhuven på deras bil kan bli för varm att röra vid, eller att en sandstrand kan vara för varm att gå på även om man kan känna sig varm men inte överhettad. Det är luften på 2 m vi upplever. Luften värms upp endast mycket lite av solljus. Strålarna passerar för det mesta rakt igenom. En person kommer att känna sig varmare i solen än i skuggan, men det beror inte på att luften är varmare, det beror på att personen värms upp av solen, precis som marken.

Även om den registreras av satelliter, är den lokala yttemperaturen utmanande att extrahera från vetenskapliga data. Yttemperaturerna är mycket mer extrema än lufttemperaturerna. De flesta globala analyser av temperatur erhålls från väderstationer.

Med tanke på det skulle det fortfarande preliminärt kunna bli den varmaste veckan globalt i instrumentmätning. Många förutspådde att flera rekord senare skulle falla men det gjorde de inte. Death Valley, möjligen den hetaste platsen på jorden, kom nära men slog inte sitt rekord från 1913. För övrigt är det rekordet misstänkt eftersom ingen av de närliggande väderstationerna registrerade extraordinärt varmt väder för den dagen. De flesta amerikanska delstater satte sina individuella värmerekord för nästan ett sekel sedan.

Hittills ser El Nino 2023 ut som 2016. Enligt Dr Melissa Lazenby vid University of Sussex påverkas den nuvarande europeiska värmeböljan inte av den spirande El Nino utan är ett resultat av stabila atmosfäriska förhållanden från ett stationärt atmosfäriskt tillstånd mot bakgrund av globala förhöjda temperaturer. Det är också varmt globalt på grund av den marina värmeböljan i Nordatlanten som så vitt vi vet är en naturlig händelse som enligt IPCC inte bär något avtryck av global uppvärmning. Detta betyder att El Nino med stor sannolikhet kommer att höja jordens globala årliga temperatur till rekordnivåer för i år och möjligen nästa.

Och sedan sjunker den globala temperaturen igen.

Friday 21st July 2023 |

Dr David Whitehouse, Science Editor

Tidigare inlägg i samma ämne av Whitehouse  https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2023/07/22/record-breaking-heatwave-in-europe/

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ulf

    Som det inte var nog kommer nu en riktig pajasrapport. Golfströmmen har ökat de senaste pren men nu ska den stänga igen. Oklart när och varför men Aftonbladet drar till med 2025.
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kELgPv/forskarlarmet-golfstrommen-kan-stanna-redan-2025

  2. Katarina

    Epoch Times har en intressant ledare med frågan vilket som var först hönan eller ägget. De resonerar om hur opinionen, politiska beslut och medierapportering hänger samman.
    En slutsats om man lätt kan dra utan några vetenskapliga studier är väl att journalisterna med säkerhet försöker påverka opinion och politiska beslut med sin klimatrapportering. Frågan är bara om de tar i så mycket att de skrämmer bort fler än dom lockar till sig…

  3. iah

    som säkert alla har märkt så är det bara ”överjorden” som beskrivs. ”underjorden” med sina köldrekord nämns nu mera aldrig eller kylan i antarktis eller mängden snö och is på platån,

  4. Jan Hagberg

    ”48 grader – då försvann el och vatten. Svenska Isabella på Sicilien: ”Undviker att gå ut.”” Detta skrev Svenska Dagbladet igår (25/7) och artikeln ligger kvar i nätupplagan idag.
    De senaste tio dagarna har jag skrivit fyra gånger till SvD och påpekat felaktigheterna i deras väderrapportering; de tackar för återkopplingen men svarar inte på kritiken.
    Under huvudrubriken ”Klimathotet” publiceras artiklar om påhittade och kommande värmerelaterade katastrofer.
    Den journalistiska nivån är usel.

  5. Staffan Lindström

    Från The Guardian
    ”Temperatures in Palermo soared on Monday, breaking the previous record for the city of 44.8C set in 1999. The National Institute for Astrophysics said 47C was recorded at its digital weather station at the top of the medieval Palazzo dei Normanni at 3.42pm.”

    Fullt godtagbar termometerplacering enligt Nationella Institutet för Stjärnfysik” Maria Augutis i SVT:s Morgonstudio tycker också att det är OK…Men Maria, jag tror du blandar ihop Palermorekord med Siciliendito… who cares, WE STARTED THE FIRE … Thanks Billy Joel…

  6. mattias

    I början av sommaren varnades en sommar liknande 2018 i Sverige och att förstärkningen beror på El Nino. Jag roade mig med att kolla upp varifrån den uppgiften kom ifrån. Framförallt verkar det vara TV4 meteorologen Madeleine Westin som salufört den spådomen utifrån långtidsprognoser från europeiska vädertjänsten ECMWF: https://www.gp.se/nyheter/sverige/l%C3%A5ngtidsprognosen-s%C3%A5-blir-v%C3%A4dret-i-sommar-1.97642119. Även en meteorolog från danska DMI kom med liknande förutsägelser: https://www.expressen.se/nyheter/sa-blir-sommarvadret-2023/
    Dessa förutsägelser har nu kraftigt kommit på skam.

    Trovärdigheten hos journalister och även meteorologer har nog fått sig en törn och nu tvingas akademiker och meteorologer gå i försvar och förklara sig: https://www.svd.se/a/wApQQ1/experten-darfor-ar-det-inte-varmt-som-2018-i-sverige
    En meteorolog från SMHI var till och med tvungen att tydligt ta avstånd och säga att SMHI aldrig går ut med långtidsprognoser: https://sverigesradio.se/artikel/blandat-semestervader-i-sverige

    I fortsättningen borde de tydligare gå ut innan och spela ner långtidsprognoser som har lågt prediktivt värde.

    Det är också märkligt att El Nino fått ett så stort förklaringsvärde för sommarväder i Europa – den har ju knappt börjat och har historiskt haft låg påverkan på sommartemperaturer i Europa. Sagobrättaren Rockström yrar om en super El Nino som vi ännu inte vet någonting om.

    Något som pratas mycket mindre om som ligger betydligt närmare till hands är förändrade jetströmmar (vars orsak är komplex). Förra året drabbades västra Europa, Portugal, Storbritannien och Skandinavien av höga temperaturer. I år tar jetströmmarna en annan bana som påverkat vädersituationen ganska tydligt både i juni och juli för både Norra och Södra Europa.

  7. jax

    Som jag sagt tidigare så var jag i Grekland, även Aten, den vecka i juli 1977 när värmerekordet på 48 grader sattes. Var dock inte i Aten just den dagen utan det var ”bara” 44 grader när vi var där. Nu försöker man misstänkliggöra denna mätning med att det var skogsbränder som bidrog till värmen, men vad vi såg och upplevde under den vecka vi var där och reste runt var där inga bränder eller någon rök, utan det var bara varmt. Därför vill man helst ha rekordet struket.
    Faktum är också att rekordet nåddes under den tid som är alla alarmisters favoritperiod då det var under tiden från sjuttiotalets mitt då det var en kall period. Därför har man nu svårt att erkänna att det kunde bli så varmt redan då eftersom det kullkastar deras teori om att utan klimatförändringarna är det inte möjligt att det blir så varmt.

  8. Staffan Lindström

    6 jax

    Jag kom till Aten i juli 1980, talades om 45 C officiellt var det kanske 40 C kanske… Inget minne av några bränder … For till Kreta ganska snabbt, katterna i Pireus magra och sedan 35-40 C på Kreta och inga bränder…

  9. Berra

    OT: Here we go again…

    Brand ombord på biltransportfartyg med 3000 bilar ombord, besättningsmän fick hoppa från båten och tyvärr minst en omkommen.

    Elbil misstänks vara orsaken.

    https://sverigesradio.se/artikel/lastfartyg-med-3-000-bilar-i-brand-utanfor-nederlandernas-kust

  10. Sören G

    Regeringar i flera länder beskylls för att ha orsakat extremvädren (både höga temperaturer, skogsbränder och hagelstormar och skyfall) för att inte ha gjort tillräckligt för att minska utsläppen från fossila bränslen.
    Genom att inte förstöra energisystemet genom omställningen till s.k. grön energi har man i stället bättre ekonomi för att skydda sig emot väderhändelser som händer och alltid har hänt historiskt.

  11. Lasse

    #4
    Isabella upplevde värmen på 900 m över havet, max 35 grader.(SvD)
    Vår sommartemperatur är knappt hälften och bastubad rekommenderas innan bad i havet, det som lovade vara rekordfart.
    Stabila vädersystem ger värmen och ständiga lågtryck kylan.
    Solen och torkan ger brandrisk.
    Palermorekordet förklaras i Wuwt, fön och Uhi.

  12. Det pågår en mycket kraftig historieomvandling av tidigare värmerekord Och värmeböljor – det har pågått i flera år.
    Exempelvis ströks ju spaniens gamla rekord med två tillfällen med temperaturer över 50 grader – en av motiveringarna var ” att det inte kan bli så varmt” – tillhörande nedskriven dokumentation om dessa tillfällen talade dock om att fåglar och kreatur dog av den våldsamma värmen.

    Detta var 1800 – tal och idag finns en utbredd tvivel på människans tidigare kunskap och vetenskap nu gäller bara dagens egna, märkliga, vetenskap inom meteorologi och klimat – där temperaturer i huvudsak mäts i städer, på flygplatser och längs vägar.

    Ett inslag på Svt i sommar hade en reporter på plats i death wally och allt handlade om att det var rekordvärme – men temperaturen var 53,7 grader…ganska långt från något rekord – men efterhand som reportaget fortsatte framgick att man omdefinierat ordet varmt som lika med rekordvarmt – Och detta ser vi nu nästan varje dag både i svt och från allehanda professorer.

    Senast imorse stod morgonstudions meteorolog och talade om att senaste tidens julitemperatur var nästan normal – lite senare ändrade hon definitionen till nästan normal, något under….ja, det är inte lätt vare sig för reportrar eller tv-metorologer – MEN vetenskapligt är rätt definition viktigt och avgörande!

    Svt, media och deras hopplösa metorologer – och deras förvanskande är farligt och upprörande för folket, politiken och demokratin.

    Jag är faktiskt också lite konfunderad över SMHI:s beskrivning och sammanfattning av senaste juni – dom börjar bra, beskriver den inledande kylan, där flera 30 – 60 år gamla köldrekord fick stryka på foten ( i trollhättan hade vi mängder av nätter som var 5 – 10 grader lägre än normalt..). Det var soligt och hyfsat varmt på dagarna men månadsrekordet stannade på blygsamma 31,1 för hela landet.

    SMHI visar att i mina trakter i västergötland blev Juni totalt 2,5 grader över genomsnittet för juni – 17 grader…MEN, det skulle innebära att vi normalt har 14,5 grader för Juni – vilket ju INTE stämmer, vi har normalt 16 grader – alltså bara 1 grad över genomsnittet.
    Kartorna, temperaturerna och beräkningarna lirar sålunda inte med beskrivningen – Något har blivit fel för Juni…men vad?

    Eftersom jag själv följer mitt lokala och regionala väder, både dagligen och historiskt, så ser jag att förmedlad temperatur och klimat inte stämmer med bilden hos media – inte ens i närheten.

    Precis som Ingemar blev jag också nyfiken på dom reela temperaturerna i årets värmebölja vid medelhavet – och där framkom något märkligt snabbt – temperaturen på ex v Sardinien kunde på samma minut variera 10 grader på bara några kilometer i samma område – det man då som vetenskapligt intresserad undrar över – har stationsnätet och temperaturmätningarna förändrats dom senaste klimatperioderna, mäter man verkligen samma temperaturer nu som då??

    När jag som barn började åka till Grekland på 1970- talet så pratades det allmänt om att – till grekland åker man på försommaren och sensommaren, för på sommaren är det outhärdligt varmt!

    Att det pågår en temperaturförvanskning och en politiskt styrd klimatagenda är ställt utom allt rimligt tvivel – det får enorma konsekvenser och har redan ställt västeuropa på randen till en katastrof för ekonomi och energi och därmed för folket….vem orkestrerar?

  13. TorbjörnR

    NOAA har listat värmerekorden från USA.

    50 av 52 st är från 1800 och 1900-talen.
    Bara 6 st satta efter 1985.

    Vad drar vi för ”vetenskapliga” slutsatser av detta?

    Observera troligen låg UHI på 1800-1950

    https://www.ncei.noaa.gov/access/monitoring/scec/records/all/tmax

  14. Ulf

    Svar 12 Magnus,

    Det behövs inte längre någon som orkestrar. Frågan har kommit i självsvängning. Tipping point har sedan länge passerats.
    Idag är det så många individer, företag, organisationer, politiker som är helt beroende av att sagan är sann.
    Du kan bara tänka dig en trovärdig rapport som säger att klimatförändringarna är lätta att hantera. Antalet personer som skulle bli arbetslösa och antalet personer som helt skulle tappa all trovärdighet.

    Vad gjorde man när IPCC 6 kom fram till att eventuellt extremväder visade väldigt modesta förändringar? Jo man drog på så det stod härliga till i de politiska sammanfattningarna.
    Alltså man har nått den kritiska massan som har enormt mycket att förlora på att sagan inte är sann. Det här skiljer sig inte ett dugg ifrån andra ideologier, Nationalsocialism, fascism, kommunism. Betänk hur mycket som skulle till för att stjälpa dessa så uppenbart huvudlösa ideologier så inser man vad det är för monster som skapats.
    Ja man kan argumentera att yttrandefrihet fortfarande existerar, men vi vet alla att den starkt begränsats med cancelkulturen.

  15. Matz Hedman

    ERA var sena med att publicera griddata för Juni.
    Nu har jag kollat timdata och Juni 2023 var för medelhavsområdet svalare än 2022 både gällande dygnsmedel- och dygnsmaxtemperatur. Stämmer illa med vad tidningarna rapporterade.

    Varmaste dagen var den 23e Juni med maxtemperatur 29.1C som medlevärde för hela landområdet.

  16. Ivar Andersson

    De dagliga värmerekorden är en följd av att de klimatnödlägesreligiösa journalister är stressade. Fler och fler människor inser att det inte råder klimatnödläge även om det är varmt kanske hett. Varmt och hett har det varit tidigare så vädret är helt normalt trots alla larm. Hur ofta kan man larma innan folk slår dövörat till?

  17. Fredrik J

    #4 Jan Hagberg

    Därtill har några av deras ”journalister” inte dragit sig för att använda ordet ”klimatförnekare” — både i skrift och i TV — för att beskriva skeptiker. Den som uttrycker sig så avslöjar omedelbart både sin brist på hållbara argument och sin okunskap om (eller förakt för) hur vetenskap fungerar, och vederbörandes trovärdighet raseras därmed fullständigt.

  18. Berra

    Komplettering till mig själv i #9:

    TT lyckas visst ”glömma” skriva att en elbil misstänks ligga bakom…

    https://www.expressen.se/nyheter/fartyg-med-3000-bilar-brinner/

  19. Nr 14 Ulf.
    Så sant – själsvängning, brukar dock till slut få objektet att förstöra sig själv – låt oss hoppas.
    Och just det där ordet/tillståndet cancelkultur är ju verkligen läskigt…när något ofriskt blir kultur…så kan hela samhällen haverera…
    Diskussionerna på redaktionerna i sverige och världen över vore intressanta att överhöra – funderar dom ngt på överexponering kring klimatfrågan?

  20. Ulf

    Svar 19 Magnus,

    Ja tyvärr självsvänger det länge och mycket och hinner förstöra mycket. Jag menar att det inte bara handlar om ekonomi och tillväxt. Helt säker på att Ukraina kriget aldrig inträffat utan klimathotet.
    Jag förstår redaktioner som driver frågan ur politisk synvinkel, Guardian, Aftonbladet, DN m fl.
    Lite svårare att förstå Expressen och Svd. Vad är deras förklaring till tramset?

  21. johannes

    #18
    Hur släcker man ett fartyg med flera tusen elbilar??
    Vatten på litium?

  22. Argus

    Fartygsbranden

    Är alla bilarna batteribilar?
    Jag har ej någon bra webförbindelse. Kan Marine Traffic ge något?

    Ger en sådan här händelse nya perspektiv på garaget i Katarinaberget?

  23. ces

    #18 I utländska media säger man att man bekämpar elden från andra båtar och att ingen ur räddningspersonalen har gått ombord på det brinnande fartyget = typisk elbilsbrand.

  24. Berra

    #21 Johannes: Förra året gick det inte att släcka utan båten sjönk med 4000 bilar ombord.

  25. Berra

    #22 Argus: Oklart om hur många men det räcker tyvärr nog med en…

    https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:419081/zoom:13

  26. mattias

    Inferno, eldkaos….
    Och så denna faktaruta utan känslomässiga överdrifter – temperaturen får kämpa för att komma över 40-strecket. Ganska normal medelhavsvärme med andra ord.

    TEMPERATURER PÅ TURISTORTERNA DÄR DET BRINNER ELLER ÄR EXTREM RISK*
    ➤ ONSDAG

    • Rhodos: högst 41C, lägst 25C

    • Korfu: högst 35C, lägst 24C

    • Palermo, Sicilien: högst 30C, lägst 24C

    • Antalya, Turkiet: högst 44C, lägst 23C

    • Dubrovnik, Kroatien: högst 29C, lägst 20C

    • Tabarka, Tunisien: högst 29C, lägst 24C

    • *Kreta: högst 37C, lägst 29C

    ➤ TORSDAG

    • Rhodos: högst 37C, lägst 24C

    • Korfu: högst 31C, lägst 21C

    • Palermo, Sicilien: högst 29C, lägst 21C

    • Antalya, Turkiet: högst 36C, lägst 23C

    • Dubrovnik, Kroatien: högst 29C, lägst 19C

    • Tabarka, Tunisien: högst 30C, lägst 25C

    • *Kreta: högst 33C, lägst 23C

    ➤ FREDAG

    • Rhodos: högst 33C, lägst 23C

    • Korfu: högst 33C, lägst 20C

    • Palermo, Sicilien: högst 30C, lägst 24C

    • Antalya, Turkiet: högst 39C, lägst 22C

    • Dubrovnik, Kroatien: högst 28C, lägst 21C

    • Tabarka, Tunisien: högst 35C, lägst 26C

    • *Kreta: högst 29C, lägst 24C

    Källa: UK Met Office

  27. Ann Löfving-Henriksson

    OT Jag har vistas på Orust till och från i hela mitt liv, numer bofast. För inte så länge sedan tog vi rejäla omvägar för att få se de fåtal tranor som häckade på ön. Förra året och innevarande dräller det med tranor överallt, numera även i ganska stora flockar höst och vår.
    Är det så i hela landet?
    Är det på väg att bli en tranplåga på samma sätt som vi upplevt med gäss under de senaste decennierna?

  28. Nr 27 Ann.
    Jajamän – tranorna har exploderat i antal – nu börjar det bli bostadabrist här i söder.
    Numera syns tranor alldelles in på knutarna här i trollhättan.
    Märklig utvecklng med tanke på klimatet – dom gillar ju våtmarker….men dom har ju torkat ut och förstörts, enl eu å alla andra….

    Uppenbarligen älskar tranorna klimatutvecklingen – men det blir inga nyheter om det, trots tranans höga status.

    Vid mitt andra hem i nordvärmland har närmare 10 000 hektar myrar och förfjällskogar skyddats i reservat på senare år – vi kan ju hoppas att det hjälper stammen ytterligare – tranan är en rovgirig men imponerande varelse i vår natur.

    Vi klimatintresserade kunde kanske göra den till symbol för en lysande framtid!

  29. På KU talar vi alla om manipulerade temperaturmätningar och agendadriven väderrapportering. Vi har fått detta om bakfoten, t.o.m om fel bakfot. Sandrine Rousseau, parlamentsledamot för EELV, det största franska gröna partiet sitter inne med sanningen och förklarar orsaken till eländet i en tweet.

    ”Köttkonsumtion är en av orsakerna till vad som händer i Algeriet, Spanien, Grekland, Kina, Arizona och överallt.
    Att ta en bild på sig själv, alla leenden, med en köttbit, är idag att spotta i ansiktet på dem som flyr, brinner, dör av värme.”

    https://www.valeursactuelles.com/societe/pour-sandrine-rousseau-les-consommateurs-de-viande-sont-responsables-des-incendies-qui-sevissent-en-europe

  30. Ann Löfving-Henriksson

    # 28 Magnus, tack. Ja, det är tyst om denna massutbredning, kanske mest för att den hör hemma i kalla nord enligt traditionen.

  31. LasseS

    När det gäller alla ”klimatreportrar”, självsäkra journalister och meteorologer i tidningar, TV och radio som okritiskt basunerar ut nya värmerekord, får det mig att tänka på Pär Holmgren. Han som anser att för meteorologerna är det viktigare att föra ut sitt budskap än att vara korrekt vetenskaplig och att själv bestämma agendan och att inte svara på besvärliga frågar. Istället hoppar man till exempel av en debatt om motståndaren verkar påläst, se KU 2019-07-16. Och därigenom kan man få ett välbetalt arbete som MP-ledamot i Bryssel. Är det detta som lockar dessa mediamänniskor?

  32. Daniel Wiklund

    I dagens kurir en artikel om ” Medelhavet särskilt utsatt för klimatförändringarna”. Det är Anna Grönberg/TT som skriver. Hon eldar på ordentligt. Extremt, extremt och extremt. I Luleå idag har vi extrema 20 grader och halvklart. Jag föredrar det jämfört med extrem kyla. Minns några dagar vintern 1999 när det var drygt 40 minus grader. Det höll oss i sitt grepp. Dom dagarna gick jag till jobbet med cykeln. Hade bara 1 km till jobbet. Man får som vanligt anpassa dig, det är vi människor normalt sett bra på.

  33. Som Ingemar och Matz Hedman påpekar ovan är det bara den vanliga propagandan som pågår och intensifieras. Inte ens Copernicus justerade data ändrar på något denna månad (juni) och vi ser ut att närma oss ett avgörande, även enligt ERA5, precis som i UAH.
    Senaste månadskapitlet är således uppdaterat.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-37

  34. Ulf

    Jag ser också mycket tranor i stockholm skärgård. Inte så nervös för tranan men skarven brukar trivas i övergivna tranbon och den vill man inte ha i närheten eller ens alls.

  35. iah

    alla verkar behöva kylas av så här är mitt bidrag. februarilovet 1967 tillbringade jag i Dorotea. hela veckan -43 till -45 . nästan omöjligt att andas ute. kunde bara göra korta utflykter. fick elda under bilen för att få den att starta när jag skulle tillbaka.

  36. Staffan Lindström

    Michael Mann verkar ha bytt utseende i Aftonbladet… Jeppson om GOLFSTRÖMMENS KOLLAPS… Ja , vad kan inte klimatapokalypsen förorsaka…

  37. Staffan Lindström

    Rallyordlek från tröstkusten: ”En tom trana är bättre än full kaja…”

  38. Staffan Lindström

    I SVT Nyheter Stockholm…nyss… Lastbilar fattade eld…”eller av självantändning…” El-lastbilar??

  39. Åke Nordberg

    1966 var jag student på Folkskoleseminariet i Umeå. I hundra dagar i sträck var det aldrig varmare än minus 20 grader. Tack vare en luftkyld gammal Folkvagnsbubbla kunde jag varje dag ändå få igång den, till skillnad från de som hadeandra bilmärken. Vägen 7 mil över Kvarken till Finland var plogad så vi åkte över och dansade i Vasa. Tyvärr gick det inte att åka samma väg tillbaka nästa morgon pga av oväder, så det blev en nätt tur runt Haparanda i stället på 120 mil…

  40. Rapport kl 1800 – nytt europeiskt värmerekord 48,2.

    Förra veckan sa dom att rekordet var för två år sedan 48,8.

    Och ibland gäller det gamla från 1977.

    Själv sprang jag just en runda i regnet, söder om trollhättan – 14 grader…höstens första löptur i mössa…kanske ett rekord det oxå..

  41. pa

    Det finns ett gäng s.k. forskare som gör vad som helst för att hålla liv i lögnen att det är människan och CO2 som ligger bakom klimatförändringar fast bevisen av motsatsen är hur tydliga som helst i bl.a senaste pausen + år av meningslösa datormodellkörningar.

    Några som borde föras upp på offentliga varningslistor för bedrägeri är:

    Andrew Dessler
    https://www.climatedepot.com/2022/06/27/we-have-to-get-rid-of-the-1930s-epa-heatwave-records-warmist-prof-andrew-dessler-tries-to-erase-1930s-heatwaves/

    Tom Wigley
    Phil Jones
    Michael Mann
    https://realclimatescience.com/climate-scientists-rewriting-the-past/

    Dessa är inga riktiga forskare, utan skickliga bedragare som arbetar i nätverk där de lyckas med maffiametoder och utpressning hålla sig kvar i ett transferiat som rider på den s.k. gröna omställningen.

    De vågar aldrig diskutera vetenskapen eftersom de saknar vetenskaplig kompetens att mötas och söka sanningen. Att sådana individer får fortsätta vara respekterade i vetenskapliga sammanhang visar att en titel eller ställning inte nödvändigtvis betyder att individerna brinner för vetenskapen. Och att samhällets vetenskapliga institutioner har blivit fullständigt tandlösa.

    Alla loggade rådata skall ligga orörda, alltid. Om någon vill leka med hypoteser baserat på rådata är det ok, men att ändra rådata i efterhand för att passa ett narrativ är bedrägeri.

  42. Staffan Lindström

    40 Magnus Blomgren

    Meteorologen Emma sa faktiskt att det var JULIREKORD Siracusa 2021 48,8 C var i augusti…

    Just nu Tigran Feiler om att 12 % av argentinarna är vegetarianer . minsann … Verkar bekant sommarutfyllnad måste se hur de var klädda sändningen som alltid i datorn…

  43. Nr 42 Staffan L.
    Bra! Jag lyssnade inte med båda öronen!👍

  44. Gunnar Strandell

    iah #35
    Apropå kalla bilar såg jag en förra veckan med reg. nr. KYL040K 😀

    Ledsen för att hamna utanför ämnet, men jag kunde inte låta bli.

  45. tty

    #34

    ”men skarven brukar trivas i övergivna tranbon”

    Tranor bygger ju bobalar i våtmarker vilket ju inte direkt stämmer med skarvens boplatsvanor. Har du något konkret exempel där skarvar tagit över ett tranbo?

  46. tty

    Apropå tranornas ökning så är det en utveckling som pågått i flera årtionden, och beror nog mest på att jakten i övervintringsområdena i sydeuropa minskat.

    Dessutom har tranorna blivit mindre skygga och häckar numera även i våtmarker i öppna och tättbebyggda trakter som t ex Tåkern, vilket de aldrig gjorde förr. Därmed har de också blivit mycket mer synliga.

    De tranflockar man ser sommartid är mest unga, ännu inte könsmogna tranor. Vår- och höstflockarna är däremot mest flyttande tranor från nordligare trakter. Kollar man höstflockarna närmare ser man att de till stor del består av familjer, två vuxna tranor och 1-2 årsungar, ungarna följer föräldrarna hela första vintern.

    Tranor häckade en gång i våtmarker i hela Europa men utrotades på de flesta håll för flera hundra år sedan, så det finns egentligen gott om expansionsutrymme.

  47. tty

    #42

    Den där siffran 12% kommer från ”Union Vegana Argentina” och bör nog tas med flera nypor salt. Jag har varit en del i Argentina och en mindre vegansk matkultur är nog svår att hitta.

  48. Berra

    Komplettering till mig själv i #18:

    ”Det brinner bara en 10-del så många elbilar som i konventionella fordon”

    ”Men detta kommer att öka eftersom elbilsflottan ökar”

    https://sverigesradio.se/artikel/elbil-tros-ha-startat-fartygsbrand-trots-mindre-brandrisk

    Avd: Äpplen och päron

  49. BG

    # 41

    Här är en debatt på Soho Forum mellan Dessler och Koonin. Koonins avslutning går inte av för hackor.

    https://youtu.be/4gICW2VL434

  50. Karl Erik R

    Tranor inventerar man årligen i de fyra mest populära rastplatserna, Hornborgasjön, Tåkern, Kvismaren och Hjälstaviken. Början på 70-talet bara fåtal, år 1990 – 3650 och år 2020 – ca 40 000. Remarkabel ökning! OBS att detta är under den dag när man observerar flest, inte ackumulerat över observationstiden. Rekordet i Hornborgasjön var ca 30 000 under en och samma aprildag 2019.

  51. Fredrik S

    Karl Erik R #50

    Litet kuriosa angående tranor och Hornborgarsjön så var det skåningen Paul Jönssson’s brännvinsplaner på godset Stora Bjurum som lockade dit tranorna på 1800-talet.

    Trots att han förstörde stora delar av sjön genom sänkningar av denna för mer mark till potatisodling och brännvinstillverkning så var det överbliven potatis på åkrarna som lockade till sig tranor.

    Kanske kan vi dra slutsatsen att brännvin påverkar mer än klimatet?

  52. tty

    #50

    Anledningen till att tranorna samlas just till dessa fågelsjöar för att rasta vår och höst är att de kan stå ute i det grunda vattnet på nätterna, skyddade för predatorer och flyga ut och söka föda på fälten omkring sjöarna på dagen. Tranor äter mycket gärna både spillsäd och spillpotatis.

    Detta beteende gör att man också tillförlitligt kan räkna dem under utfloget.

  53. tty

    De där siffrorna om hur sällan elbilar brinner, och hur säkra de är, är tveksamma av flera skäl.

    1. De flesta bilbränder är anlagda – och det dräller inte av elbilar i ”orten”.

    2. Elbilarna är i snitt mycket yngre än bensinbilarna och bör enbart därför brinna mycket mera sällan.

    3. Bränder i elbilar är i praktiken osläckbara och genererar starkt giftig rök.

  54. Ulf

    Svar 45 tty

    Nej nu gjorde jag ett misstag jag ofta gör. Namn Förväxlar tranor med häger. Har man en gång börjat så är det uppenbarligen svårt att sluta.

  55. Håkan Bergman

    Fredrik S #51
    Jag tror att man kan säga att det råder konsensus om det där sista.

  56. BG #49,

    Tack för tipset. Koonin brukar vinna debatter med alarmistiska klimatforskare. Han är otroligt påläst och kan IPCC-rapporterna utan och innan. På punkt efter punkt visar han hur forskningsresultaten överdrivits, förvridits och ofta helt enkelt hittats på i pressreleaser och i media. Det är samma sak med temperaturpåståenden i media – de stämmer helt enkelt inte. Och journalister är för lata för att ens kolla upp det.

  57. foliehatt

    OT – men ändå inte.
    Fredrik Charpentier Ljungqvist har en mycket välskriven artikel i SvD idag. Den är MYCKET kritiskt till IPCCs modeller och deras oförmåga att korrekt efterkonstruera klimat som bevisligen har existerat under Holocen. Utifrån detta sågas modellernas förmåga att förutsäga framtida väder med någon användbar precision. Indirekt får även alla medlallare en släng av sleven, också.

    Läsning rekommenderas.

    https://www.svd.se/a/bgwgr3/stor-osakerhet-om-hur-klimatet-varit-forr

  58. foliehatt #57,

    Tyvärr befinner sig SVDs artiklar för det mesta bakom en betalvägg. Men den här kritiska artikeln om den ”gröna” stålsatsningen i norr är åtkomlig, Av Magnus Henrekson och Christian Sandström

    ”Att Harald Mix givits möjlighet att öka sitt anseende genom att public service låter honom sommarprata i stället för att kritiskt granska hans verksamhet är ett redaktionellt och journalistiskt lågvattenmärke. ”

    https://www.svd.se/a/AP918q/harald-mix-slipper-alla-kritiska-fragor-skriver-henrekson-och-sandstrom

  59. foliehatt

    Ingemar, #58,
    jag använder den inte själv – men jag har förstått att man kan läsa även låst material genom bibliotekens tjänst ”pressreader”. Man måste ha ett lånekort för detta, dock.

    Harald Mix sorteras in i en inte alltför smickrande kategori affärsmän – så kallade ”bidragskapitalister”. De gör endast större affärer om det allmänna står bakom. De är oftast inte speciellt rädda om andras pengar.

  60. Ulf

    Kanske finns möjlighet att få tillgång till Charpentiers tankar till denna problematik på annat sätt? Att han skriver något på egen hand. Det här är ett allmänintresse om något. Kan den publiceras här eller någonstans som den går att komma åt?

  61. Sören G

    I dag på radion om Grönland. Vårens ankomst har blivit mer oberäknelig. ibland är den tidig och ibland är den sen.
    Det beror på klimatförändringarna sas det. Det är möjligt att vi nu är i en period med mer oberäkneligt väder. Vädersystemet är och har alltid varit kaotiskt. Om det är en övergång till ett annat klimat varmare eller kallare, fuktigare eller torrare eller mer stormigt kan man inte veta förrän man kan se tillbaka på en tillräckligt lång period.

    Allmänhet och politiker tolkar att det är utsläppen från fossila bränslen som är orsaken och kräver snabb omställning till grön energi i tron att det skulle förhindra extrema väderhändelser. Det är dock att komma ur askan och i elden då man därmed försämrar sin ekonomi för att kunna vidta åtgärder för att skydda sig mot extrema väderhändelser.

  62. Lennart Svanberg

    En relativt balanserad artikel idag:
    ’Stor osäkerhet om hur klimatet varit förr’

    https://www.svd.se/a/bgwgr3/stor-osakerhet-om-hur-klimatet-varit-forr

    I artikeln kritiseras IPCC’s historiska analyser om temperatur. Självklart ifrågasätts inte CO2-paradigmet men ändå – lite ’syre’ kunde man ändå få när man läser artikeln.

  63. Ann Löfving-Henriksson

    # 57 foliehatt, det verkar inte som att Prof. Ljungqvist bryr sig om den minskande effekt en allt ökande CO2 mättnad effekt ger. Över 200 PPM anses co2 i stort sett verkningslös för temperaturen enligt Happer, Lindzen m.fl.
    Artikelns slutkläm visar inte att han resonerar kring detta fenomen.

  64. Håkan Bergman

    Fredrik S #51
    Jag erinrar mig den här lustigheten från förra sommaren.
    https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/spritbrist-hotar-i-midsommar
    ”Just nu jobbar vi för högtryck tillsammans med leverantörerna och deras distributörer för att våra kunder ska påverkas så lite som möjligt”, skriver Systembolagets Sara Norell Murberger i ett mejl till TT.
    Jag som trodde att dom alltid jobbade med det syftet.

  65. Tege Tornvall

    #57. Men hans artikel presenteras missvisande i puff på förstasidan. Han håller sig till saken och balanserar på en knivsegg för att inte riskera position och jobb.

  66. Joachim

    BG #49
    Kul! Jag trodde inte det hölls debatter om klimat, eftersom debatt kräver deltagare med motsatt eller avvikande syn i frågan. Stor eloge att man bjöd in någon som inte är konsensusstyrd!
    Mycket intressant redan att observera inledningsanförandena.
    Professor Dressler strösslar snabbt och frikostigt med konsensusutsagor och mer eller mindre egenhändiga diagram, utan att gå in i detalj, för det kan publiken fråga honom om ifall det skulle behövas. En fråga senare från publiken klargör att Dresslers diagram och synsätt innebär att 398% tillväxt till 2100 är något ont, medan 400% är något gott.
    Professor Koonin redogör metodiskt för sin ståndpunkt och tar data från IPCC och andra officiella källor. Och kul avslutning, som tidigare nämnts.

  67. Berra

    Var det inte idag värmen skulle kulminera i södra Europa? Kollar man på Ventusky så ser det enligt min mening ganska normalt ut men nu är ju inte jag någon meteorolog eller prognosmakare.

    https://www.ventusky.com/?p=42.3;19.7;5&l=temperature-anomaly-2m

  68. Lasse

    Ser att SvD har fått uppmärksamhet här ovan.
    Osäkerheten i passerat klimat och i stålsatsningar ventileras på ett välkommet sätt.
    Skeptiker får stöd.

  69. Robert Norling

    Ingen semestervärme (nattens temperaturer i södra delen av landet)
    Malung 4,7 °C
    Eskilstuna 4,9 °C
    Gustavsfors 4,9 °C
    Åmot 5,4 °C
    Målilla5,9 °C

  70. tty

    #61

    ”I dag på radion om Grönland. Vårens ankomst har blivit mer oberäknelig. ibland är den tidig och ibland är den sen.”

    Det var ju onekligen ett kreativt sätt att beskriva att smältsäsongen de senaste åren börjat först vid midsommar.

  71. Benny

    Håkan Bergman, eller som turistbyrån i Kiruna som rekommenderar att man ska vara lätt packad när man vandrar i fjällen? (Hur den norrländska definitionen på lätt packad ser ut vet jag inte men den är nog avsevärt högre än i övriga Sverige?) Och jag som trodde det var kyligt på nätterna här i Växjö när vi bara hade ca 9-10 grader? Men jämfört med längre norrut är det ju rena värmeböljan…

  72. Staffan Lindström

    69 Robert Norling

    Liksom Groucho Marx har jag andra…:

    Kopparberg 3,0 C
    Limskogen 3,9 C
    Ulriksberg 4,2 C
    Mårtanberg 4,2 C
    Älgberget 4,7 C

    Är väl trafikverkare i Bergslagen/Dalarna….

  73. Gunnar Juliusson

    #61, 70, Vårens ankomst Grönland.
    Man refererar på radion att Våren var särskilt sen 2018, utan att reportern reflekterar över att det var just den sommaren som var extremt varm i Europa. Denna hetta berodde ju på ett ovanligt stationärt högtryck i nordosteuropa som släppte fram afrikanska luftmassor. Gränsen för högtrycket gick i Nordatlanten och såväl Island som Grönland hade det då ovanligt kallt.
    2012 däremot var ovanligt varm på Grönland pga ihållande vindar som styrde upp varmare vatten, medan försommaren 2023 åter varit ovanligt kall.

    Selektiv rapportering är essentiell i Public Service för att hålla narrativet levande.

  74. Göran J

    Här finns mera fakta från vetenskapen om fusket med temperaturredovisningar i bl.a. Europa och Antarktis.

    https://jennifermarohasy.com/2023/07/hot-as-ice-in-the-antarctic-global-mperatures-this-june/rr

    Jennifer Marohasy är känd bl.a. för att avslöjat hur Australiensiska motsvarande vårt Svenska SMHI fuskat med temperaturer i sin redovisning.

  75. Robert Norling

    Värmebölja på Antarktisk senaste dygnet.

    Concordia (Antarktis) -73,8°C

    För ett par dygn sedan var det -84C…

  76. Robert Norling

    72# Staffan L.

    Märkte det då jag befinner mig i Kopparberg för tillfället…

  77. Bernt O

    På tal om nätverk – skurkar brukar ju ha sådana – ett internationellt forskarnätverk som kallar sig World Weather Attribution (WWA) har räknat ut att människan gjorde den aktuella värmeböljan i Europa 2,5 grader varmare!

    https://svenska.yle.fi/a/7-10038607

  78. Staffan Lindström

    76 Robert Norling

    Avd. sammanträffanden
    Snudd på markfrost några minuter kanske… Att kyla en päroncider som slagit i England till skillnad från Claes Ohlson som stängt alla sina butiker, 2 typ i London, var inne i en i västra London…Begränsat sortiment i jämförelse med Sve/FIN… hård
    konkurrens från Argos, ASDA …

    BREAKING NEWS!! SVT KalkonTV SVTNyheter om T Billström men blev en förmedlare av ”flugan på väggen-känslan” Värre än Aktuellts premiärsändning 1956… Ladda ner och njut av ofrivillig komik (WinX Youtube Downloader)

  79. Lars Kamel

    Den globala uppvärmningen har varit ungefär 1 grad. Då är det rimligt att förvänta sig att värmeböljor har blivit ungefär 1 grad varmare. Men WWA hävdar alltså den globala uppvärmningen har gjort värmeböljor 2,5 grader varmare?
    Bara totalt okunniga människor kan ju tro på dessa pseudoforskare!

  80. Sören G

    OT
    ”Brännande av tryckta skrifter som en politisk manifestation måste ses som ett angrepp på yttrandefriheten och därmed som ett angrepp på demokratin. Vi har ju också historiskt, väldigt dåliga erfarenheter av vad den här typen av bokbål kan leda till. ”
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/statsvetaren-om-bokbrannarforslag-det-har-kan-losa-krisen

    Klimathotsskeptiska skrifter skulle ju också kunna bli föremål för bokbål. Alla våldshandlingar för att påtvinga andra sin uppfattning bör också ses som kriminella handlingar. T.ex. att sätta sig mitt i på vägen och hindra treafiken

  81. UWb

    Lite OT, men Vattenfall har fått nej till Stora Middlergrundet, vindkraftspark.

    https://www.dn.se/sverige/regeringen-sager-nej-till-vindkraftspark/

  82. Grönland å vårens ankomst är intressant i försöken att lägga klimatpusslet – särskilt för oss i norden..
    Havsisen däruppe har uppvisat ett nytt mönster på senare år, den växer söderut mot island – extremt mycket i år – och fortsätter detta kan vi ha en ny trend.

    2021 sa några oceanografer på island att havets uppvärmningskurva upphört sedan några år – och det kan rimma bra med isens dragning söderut.

    Det ” kroniska ” isländska lågtrycksområdet sägs ju påverkas av temperaturskillnaden mellan hav och land däruppe och just nu är sommarutbredningen fortsatt som perioden 1981 – 2010, i söder.

    Skulle denna sydliga utbredning bestå över sommarsäsongen kan det byggas vidare i vinter och en ny lågtrycksmiljö skapas.

    Som det lite intressanta julivädret på senare år – juli 2020, svealand hade sin kallaste juli sedan mätningarna startade, enl Smhi – om man räknar in höjdstationerna, dalarna hade ett julimedel på 8,6 grader på höjd.

    Förra årets juli var ju enl smhi, ungefär som långtidsvärdet 1860 – 1900.

    Årets juli ser riktigt kall ut för oss i västsverige – och påminner återigen om 1860 – 1900, om inget dramatiskt inträffar dom sista dagarna..16 – 18 grader på dagen, 12 – 15 vid regn, å kyliga nätter, väldigt likt en normal septembermånad.

    Turligt nog var juni fint, kanon för fågelungar- och bl a våra västsvenska lappugglor lyckades med åtminnstone en kull.

    Blir spännande att se om årets tjädrar och orrar lyckades ta vara på finvädret i juni – 2018 var ett exremt bra skogshönsår.

    All sol i juni gav trollhättan ett av dom bättre hallonåren på decennier.

    Dom flesta har skördat andra omgången hö – och det ser lovande ut för 3:e omgången.

    Kort sagt ett bra år för naturen hos oss, trots klimatkris.. synd bara för dom stackars semesterfirarna, det är surt förvärvade veckor.

  83. Håkan Bergman

    BG #49
    Dessler är förnybartkolportörerna i ett nötskal. Att börja en argumentering med ”remember solar and wind are the cheepest energyforms” är bara bedrövligt. Visst dom har ingen bränslekostnad, sol och vind är faktiskt gratis, men det innebär inte att omvandlingen till för oss användbar energi är gratis eller ens billig. Är det för mycket begärt att dom ska göra en djupare analys än så? Ställer vi samma krav på förnybart som vi med rätta ställer på andra energislag så blir förnybart dyrt.
    ”Att ersätta kärnkraft med vindkraft är en barnlek”, så sa Tovatt när det begav sig, nu har barnet lekt färdigt och sprungit och gömt sig.

  84. mattias

    #79
    Antag att ”den globala uppvärmningen” på en grad gör att nätterna blir en grad varmare. Möjligen skulle det göra att värmen inte hinner svalna av så att värme ackumuleras till nästkommande dag. Detta skulle kunna göra värmeböljorna 2.5 grader varmare. Det skulle faktiskt vara intressant att veta hur det egentligen ligger till. Kan denna typ av indirekta effekter göra värmeböljor varmare?

  85. Fredrik S

    För de som orkar bry sig (och blir förvånade) så går vi med extrem sannolikhet mot den varmaste juli som någonsin uppmätts, enligt Copernicus och WMO, som räknar på hundradelarna. Allt enligt TT.

    Tusendelar då?

    Någon som vet hur de mäter och hur de korrigerar från tidigare år? Är det proxydata och modeller?

  86. Fredrik S

    #85

    Tillägg: Räkna med att media kommer rapportera någonsin uppmätts som högsta temperaturen någonsin.

    Ingenstans skriver de om hur man mäter.

    Dock kan man hitta om man letar på Copernicus (vilket msm slutat göra) följande om när man startar mätningarna:

    ”The answer to this is more complex than it might seem. Records of temperature measurements are only available up to a certain point in time and become sparser the further back in time you go. Out of those datasets that provide a global estimate for surface air temperature, some include records collected at a very early stage, such as Berkeley Earth and HadCRUT4 from the Met Office Hadley Centre, which take data into consideration as far back as 1850. The datasets GISTEMPv4, from NASA, and NOAAGlobalTempv5 include records that date back to 1880. Reanalysis datasets such as ERA5 and JRA-55 cover a shorter period of time, as they rely not only on surface measurements, but also on the wealth of observations from balloons, aircraft and satellites to provide the final surface air temperature estimate.

    ”The Copernicus Climate Change Service (C3S) uses its ERA5 reanalysis dataset, which dates back to 1950, and goes up to present time.”

    ”The Copernicus Climate Change Service (C3S) uses its ERA5 reanalysis dataset, which currently goes back as far as 1950. For the majority of monitoring products, so far only the period 1979 onwards is considered, as the quality of the dataset is well-analysed for that time period.

    ERA5 is the latest climate reanalysis produced by ECMWF, providing hourly data on many atmospheric, land-surface and sea-state parameters, together with uncertainty estimates.”

    https://climate.copernicus.eu/temperature-qas?utm_source=press&utm_medium=referral&utm_campaign=CBjune23

  87. Hans H

    #79 Lars Kamel

    ”Den globala uppvärmningen har givit att jorden i medeltal blivit en grad varmare.”

    Men denna uppvärmning har slagit olika med nära noll mellan 30N och 30S. Och utanför detta område har särskilt norra halvklotet värmts upp.

    Så för det område som intresserar oss är det väl möjligt att värmeböljorna blivit 2-2,5 grader varmare.

  88. mattias

    #86
    Lämpligt nog saknas globala data från det varma 1930-talet: https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/copernicus-och-wmo-juli-2023-kommer-att-bli-den-varmaste-manaden-som-uppmatts-1.198251

  89. Fredrik S

    mattias #88

    Precis.

    Så länge våra statliga och mellanstatliga väderorganisationer inte vill tydliggöra när, vad och hur etc de mätt när de går ut publikt kan vi kanske med rätta kalla dem för ”used car salesmen from Las Vegas”?

  90. leg

    Klimathysterin vet inga gränser och är i paritet med historielösheten.
    Begreppet klimatforskare har mist sitt värde och lånar sig till missinformation till allmänheten. Det som utspelar sig nu i media är generande för tilltro till vetenskapen.

  91. 85, 86 Fredrik S
    Jo, vi får höra mycket från Copernicus climate change service, Eu finansierade.

    Hade inte Co2 hotet/ alarmismen diskuterats så hade dom inte ens funnits…opartiska värden och dito vetenskapsdiskussioner finns inte längre tillgängligt inom klimatvetenskapen…man lär sig mer genom att titta ut genom fönstret och att ta en promenad i skogen – med öppna ögon och öron.

  92. Staffan Lindström

    78 SL…

    SVT BIZARR-TV fortsätter…. ”Presskon” med justitieminister Gunnar Strömmer och Charlotte von Essen Säpochef. Nu ”pressträf”
    G Strömmer säger några inledande ord, ganska exakt 20 sekunder, vartefter dessa ord spelas upp igen i kulisserna…NU rättstavad ”Pressträff” GS: ”Repetition…är kunskapens moder” Sedan en kvarts stumfilm….2 min mono hårdkomprimerat ljud, innan normalt stereoljud Studioreportern: ”Vi beklagar att det var lite problem med ljudöverföringen…. OM det här var lite… Expect the worst…

  93. Kanske har jag missat det, men jag ser inte att bytet av analoga termometrar till digitala sådana nämnts här. De analoga termometrarna avlästes ett fåtal gånger per dag och med trögheten att reagera på snabba kort temperaturförändringar fick man ett högsta och lägsta medelvärde över en viss tid. Dagens digitala termometrar reagerar snabbt och avläsningen sker automatiskt så ofta man önskar. Det har betydelse speciellt för värmetoppar. Man kan tänka sig att en kort vindpust från en het yta ger en topp som tidigare inte skulle ha märkts.

    Med dessa förändrade förutsättningar är det inte så konstigt med nya värmerekord, eller har jag missat något?

  94. Håkan Bergman

    BG #49
    Nu har jag sett hela och Koonins avslutning är magnifik.
    Har sammanställt den totala vindkraftsproduktionen första halvåret 2023 för åtta västeuropeiska länder, inklusive Nordsjön, Södra Östersjön och Engelska Kanalen, alltså just det vindbälte där S,C,Mp och V vill vara med och bidra till kaoset. Det ser minst sagt inget vidare ur. Lite svårt att få fram data för hur mycket som är installerat, men det handlar om minst 170 GW sannolikt närmare 175 GW, för 170 GW blir det en kapacitetsfaktor på 23%.
    https://drive.google.com/file/d/1UBbeLIp5naMmxzovOBVlujrZxRXZO3Kk/view?usp=drive_link

  95. Mario

    85 Fredrik S
    Blir spännande att se vad UHA kommer att ge för juli.

  96. Jag har nu läst Fredrik Charpientiers artikel i SvD (tillsänt till mig av en vänlig kommentator).

    Syftet med artikeln är att argumentera för att vi kraftigt kan ha underskattat framtida globala temperaturhöjningar. Samma tes, men på andra grunder drivs av ”klimatexperterna” Rockström och Greta 🙂

    Fredrik gör ett grundläggande tankefel. Han tar den etablerade koldioxidhypotesen för given; koldioxiden driver klimatet till 100, eller nästan 100%, enligt IPCC. OK. Men i så fall så måste detta också ha drivit klimatförändringarna i historisk tid, allt enligt klimatmodellerna. Men som F påpekar så stämmer inte modellerna för historisk tid.

    Den logiska slutsatsen av detta är då att modellerna heller inte är att lita på för framtida prognoser.

    Men nej, F. accepterar inte den slutsatsen. Istället så tror han mer på koldioxidhypotesen för modern tid och framtiden. Men då faller ju hans resonemang om att CO2 är styrande. För om så vore fallet så borde bristen på CO2 drivit ned temperaturerna under historisk tid. Eller menar han att Co2 var verkningslöst fram till att halten översteg 280 ppm? Varför då i så fall? Finns det några som helst vetenskapliga bevis för denna hans tes? Tvärt om finns det vetenskapliga bevis för att CO2 bidragit men att den får mindre och mindre betydelse ju högre halten blir.

    Nej, om CO2 är drivande, såsom Fredrik tycks acceptera, så är den det oavsett om det är låga PPM-tal eller höga. Och ja, även oavsett jordklotets lutningar.

    Hittills så klarar inte lutningen av jordaxeln av att helt förklara istidernas kommande och försvinnande. Detta är fortfarande ett klimatologiskt mysterium enligt R. Lindzen. Koldioxidhalten (som ibland varit mångfalt högre än idag) verkar inte kunna påverka istidscyklerna alls.

    Fredrik får bakläxa på denna artikel.

  97. Roland

    OT
    Regeringen Kristersson och Vattenfalls högsta ledning.  Mycket intressant och läsvärt om det blir Kärnkraft eller inte
    I SvD

    https://www.svd.se/a/bg6qle/spricka-mellan-regeringen-och-vattenfall-om-karnkraften?utm_source=ab-box&utm_medium=iframe&utm_campaign=2023-07-27

  98. Roland #97,

    Varför inte delge oss några citat eller slutsatser istället för att hänvisa till blaskor som låser sina artiklar? Eller tvinga oss att läsa igenom allt? Om det är intressant kan du väl berätta?

  99. Håkan Bergman

    #94
    Jag ber om ursäkt, det hade ’smygit’ sig in ett skrivfel i bilden jag länkade till i #94, bilden ligg nu här.
    https://drive.google.com/file/d/1q9XqXkU_SD9ElhUTcES8Tbb7UGjRDkcY/view?usp=sharing

  100. JonasW

    #Lars K

    Min bild är att man inte vet hur mycket jordens temperatur ökat/minskat sen ”förindustriell tid”. Mätdata är för få och osäkra för att man ska kunna fastställa temperaturändringar.
    Finns en kanonbra australisk doktorsavhandling som mycket sakligt som visar att alla påståenden om global temperatur före 1950 är mycket osäkra.

    Siffran 1 C kommer från beräkning baserat på koldioxidhalten. Man tar helt enkelt och stoppar in 280 respektive 400 PPM i den logaritmiska formeln. Jag tycker det är så nära cirkelbevis som man kan komma.

  101. Berra

    Nu har visst WMO gett sig ut och spått att denna månaden ska bli varmast någonsin.
    Guterres säger att vi gått från global uppvärmning till ”en era av global kokning”.
    Bidén säger att den främsta orsaken till väderrelaterade dödsfall är värme.

    https://www.expressen.se/nyheter/juli-varmast-nagonsin-era-av-global-kokning/

    De kör på allt de kan nu

  102. Roland

    #98
    Konstigt, för mig är det inte låst. Kan skriva ner lite här:

    Statsminister Ulf Kristersson svarade SvD så här i april, på frågan vem som ska betala för investeringen i ny kärnkraft:

    – Energislagen ska stå på egna ben, men det kommer att kräva tydligt politiskt stöd, sa han.

    Stöd, i form av pengar?

    – Politisk uppbackning.

    Ett av Vattenfalls orosmoln gäller, enligt SvD:s källor, om det i framtiden blir billigare att lagra sol- och vindkraft än att driva kärnkraft – som kräver bränsle, säker lagring av uttjänt bränsle och betydligt mer personal. Då riskerar Vattenfall att sitta med Svartepetter: Ett nytt Nuon.

    Vattenfall vill, enligt SvD:s källor, inte stå för hela risken utan vill ha med sig någon extern investerare, till exempel en pensionsfond eller basindustrin, om bolaget bygger ny kärnkraft.

    Eller ha någon form av statligt stöd.

    Ingemar det är del av läsningen med mycket mer om i SvD. Men en konflikt ser det ut att vara mellan regeringen och Vattenfall.

    Kommentaren modererad

  103. Roland # 102,

    Du kopierar in hela artikeln ser jag. Vad är kontentan av artikeln?

  104. Roland

    # Ingemar jag kopiera lite rakt av en del som stod där, det fanns mera. Men helt klart en konflikt mellan regeringen och Vattenfall.

  105. tty

    #102

    Det där inlägget bör tas bort. Det är helt klart copyrightintrång, inte ett ”citat”.

  106. Ann Löfving-Henriksson

    # 96 Ingemar, tack för Dina synpunkter på Fredrik Ch. Ljungströms artikel i svenskan. Det kändes skönt att få reda i tankarna. När jag läste hans inlägg i svenskan (e-pren.) i går kväll gick det runt i huvudet, det hängde som Du skrev inte ihop, precis som i hans ”Klimatet och människan under 12000 år”.
    Han tycks inte ha hängt med i Happers&Wijngaarden svängar. Och! Jag gissar att CO2coalition har kollat in John Clausers tankar på hur växthusgas-molnen, de vita, påverkar temperaturförändringarna innan han fick plats i styrelsen.

  107. Munin

    FN och Copernicus Climate Change Service och WMO påstår att de kan mäta jordens medeltemperatur med en noggrannhet på hundradels grad. De säger att de kan jämföra dagsvärden på 0,01 grad när. Verkar vara helt otroligt med tanke på att det finns så många väderstationer, som inte uppfyller de grundläggande kraven på fri placering från påverkan av omgivning, värmeöeffekter i städer m.m.

    Om de nu påstår att de kan mäta med sådan noggrannhet finns det någon granskning gjord av deras beräkningsmetod, geografisk placering av mätstationerna, stabilitet över tid i använda temperaturuppgifter osv.

    Hur ser deras uppgifter ut om de bryts ner på samma geografiska sätt som UAH satellitmätningarna dvs. GLOBE, NHEM, SHEM, TROPIC, USA48, ARCTIC, AUST.

  108. Håkan Bergman

    Ingemar N. #103
    Artikeln är en månad gammal och en riktig tegelsten. Finns i papperstidningen=pressreaderversionen den 1/7, ett bibliotekskort gör inte ont,skaffa ett sånt utöver SvD får man runt 7000 tidskrifter. Det verkar vara ok att kopiera material från t.ex. ledarsidan och publicera det, med en diskret vattenstämpel, men redaktionellt material som den här går bara att kopiera delvis, helt okey som jag ser det, copyright är copyright.

  109. Håkan Bergman

    Exempel, den här är en ledare från SvD, dom har säkert inget emot att fler läser den.
    https://drive.google.com/file/d/1hQQvCEw2NB3K-ndzj-GwDF7SKYVT7ngI/view?usp=sharing

  110. Anders

    #49 BG. Även jag måste ställa mig i hyllningskören av Dr. Koonin i denna unikt seriösa debatt! I det kyliga mesiga konsensuslandet Sverige kan vi bara drömma om att i statsmedia eller på något universitet få uppleva motsvarande kamp, då t ex mellan Lennart Bengtsson och Johan Rockström…

    För Er som inte har tid att lyssna av 1,5 timmes muntligt livedebatt, kan jag tipsa om att scrolla fram till tidpunkten 1:19:27 då summeringen börjar. Koonin vann ytterst välförtjänt publikens gunst – och en (symbolisk?) kola!

    Kopierar in länken: https://youtu.be/4gICW2VL434

  111. Det har varit mycket prat i media om ” superöverhetta” i nordatlanten i år – men i våran del av atlanten, längs västkusten, är det fortsatt mycket kallt för årstiden – inte tiondelar eller hundradelar, utan i hela grader.

    Förra året i juli var det också kallt i havet – med många perioder av uppvällning och där syns ett annat mönster än i media.
    Det blev 2022 t o m ett nytt köldrekord i havet, utanför forsmark – 8,0 grader, det tidigare låg på 8,1 och var från 2010, enl Smhi.

    2020 sjönk julitemperaturen i våran, på västkusten, kommunala simskolesjö till 14 grader och lektionerna fick avbrytas tidigare – det var direkt farligt.

    Juli tycks gå åt det kallare hållet på senare år – vi får se om det blir en trend – nackdelen med det…är att guterres, biden och eu-politikerna skriker högre och att media och svt glömmer bort att berätta hur kriget i Ukraina utvecklas.

    Nåväl – om vi alla har putin på garageuppfarten om något år så spelar väl kylslagna semestrar och kalla hav mindre roll.
    Men det är inte särskilt kul med klimattroll och mediahaveri år 2023 heller, det raserar också samhällen och folkhälsan.

  112. Magma

    #96 Ingemar
    Du har helt rätt i din kommentar avseende Fredrik Charpientiers artikel i SvD.
    Däremot så fick jag en gnagande tanke när jag läste artikeln om att det ändå kunde vara ett sätt att ifrågasätta(?) utan att bli cancelerad … att skjuta in sig på en av IPCC’s grundläggande teser.
    Micromala naturliga svängningar av klimatet är en förutsättning för att CO2 skall kunna ges stor inverkan på klimatet i ett industrihistoriskt perspektiv och med Manns hockeyklubba som bas.
    Om nu klimatet kan ändra sig mycket på naturlig väg så faller tesen att ”science is settled” … och vad återstår då av IPCC’s självsäkra uttalanden?
    Jag har naturligtvis inte en aning om vad Fredrik har för syfte med sin artikel … men han säger trots allt att IPCC nog har fel …

  113. Jan Ågersten

    Hej

    Kaskaden av larmrapporter om planetens överhettning som presenteras i media är oroväckande då det visar sig gång efter gång att mätdata som ligger till grund för rapporterna är felaktig.
    Marktemperatur redovisas i stället för lufttemperatur. Vattentemperatur i grunda vikar och floddelta redovisas i stället för som brukligt havstemperatur. Jag undrar ibland vad det är för något som dessa journalister röker och inte minst när de skall nyktra till.
    Man talar om fossilt bränsle och att CO2 är skulden till klimatförändringarna samtidigt som det finns att läsa i FN:s klimatpanel ar. 1 där CO2 saknar korrelation till klimatförändringarna.
    Min brutala slutsats är att det bara är idioter om tror att klimatet kan gasas o bromsas med ett ämne som det bara finns 0,042% av i atmosfären.

  114. Benny

    Jan Ågersten, hur ska i vetenskap närmast obildade journalister kunna nyktra till? Dessutom skulle de säga sanningen så är det välbetalda låtsasjobbet ett minne blott så det är osannolikt.

  115. foliehatt

    Magma, #112,
    jag hade precis samma tolkning som du när jag läste FCLs artikel. För att inte omedelbart avfärdas som klimatskeptiker, så måste man sjunga i samma tonart som kören gör. Det riktigt intelligenta här, som jag ser det, är hans varningar om att IPCC och andra kan underskatta faran på grund av amplituden i de klimatförändringar som bevisligen har hänt. Precis som du skriver – om alarmisterna släpper den idén, genom sitt Science is settled – försvar, så rasar det argumentet – och det blir möjligt att seriöst diskutera olika klimatförändrande parametrar och deras relativa bidrag.

    Det handlar, som alla försäljare är väl medvetna om, att få in en fot i dörren, och sedan arbeta sig vidare därifrån

  116. Sören G

    Hörde Lotten Collin i ett inslag mästra de som kritiserat journalisternas rapportering av rekordvärmen i Sydeuropa. ”hur känner sig de som blivit av med allt genom bränderna” var hennes kommentar till de som twittrat om journalisterna sätt att rapportera.
    Hon tror tydligen att bränderna uppstår för att det är varmt och inte att för att någon tänt på.

  117. P-A Johnsson

    Lotten Collin nämnde också att asfalten blev så varm att kablar under den förstördes. (Första gången sa hon att de smälte.) Har aldrig hört talas om att man förlägger kablar direkt under asfalt. (Möjligen värmekablar men det är väl inte aktuellt runt Medelhavet.)

  118. Daniel Wiklund

    Undrar hur många personer runtom i världen som håller på med att mäta alla möjliga och omöjliga temperaturer. Och alla parametrar som eventuellt orsakar den sk klimatkrisen. Och 99,9 procent ska skrämma oss. Kan dom inte åtminstone nån gång komma med positiva rapporter. Vore det inte bättre om dom sysslade med nåt meningsfullt istället. Just nu I Luleå kan jag komma med en positiv väderleksrapport. Vi har sol och 23 grader och svaga vindar. Men det finns säkert dom som ser det som nåt som förebådar jordens undergång. Undrar vilja demoner som dom jagar. Nu ut på en cykeltur. Vill ta vara på den livgivande solen.

  119. leg

    Uppfinningsrikedomen inom klimatfrågan tycks obegränsad.
    När man inte kan anföra varmaste året övergår man till varmaste månaden och om det inte går hävdar man varmaste dagen.
    Hur man nu kan mäta detta när stora delar av jordytan saknar mätstationer.
    Nästa borde vara varmaste timme eller varför inte varmaste minuten.

  120. #96 Ingemar Nordin

    Jag delar inte din uppfattning om Fredrik Charpientiers artikel i SvD.

    Som jag ser det är syftet med artikeln att påvisa att vi inte har någon aning om vad framtida globala medeltemperaturer kommer att bli.

    Argumentet är ”En modellsimulering, som anpassat vegetationen till hur den såg ut för 6000 år sedan när bland annat Sahara var savann och jordens nuvarande jordbruksområden till stor del ännu var skogsklädda” kan fås att reproducera vad vi vet om det postglaciala klimatoptimumet, speciellt på nordliga breddgrader.

    Det handlar om kraftigt reducerade troposfäriska aerosoler (ökenstoft) och sänkt albedo på grund av skogar. Om effekten på temperaturen av koldioxid vore stor nog kanske Sahara skulle övergå i Savann. Jag har sett sådana hypoteser (men vet inte om dom är rimliga). Då skulle aerosoleffekten komma in som en återkoppling men inte återbeskogning.

    I motsats till IPCC tror nog de flesta skeptiker att klimatet varierat rätt kraftigt tidigare under holocen. Det vill inte alarmisterna tro alls därför att det motsäger att jorden skulle gå mot en katastrof om temperaturen skulle stiga över 1,5 (eller 2,0) grader. Mänskligheten gick inte alls under för 6000 år sedan…

    Slutsatsen ”ifall klimatet förr varit känsligt för små förändringar i energibalansen /…/ så lär det också rimligen reagera kraftigt på dagens stora förändringar” tror jag inte på. Var förändringen pga Milankovichcyklerna som ändrade instrålningen över Sahara med cirka 25W/m2 sommartid verkligen liten när man räknar ut ett globalt årsmedelvärde? Skall jämföras med växthusgasforcing ”allt annat oförändrat”. (Omöjlig beräkning, vad skall man ansätta för albedo? Molnighet för 6000 år sedan?)

    Rimlig slutsats: FCL påpekar att vi inte vet så mycket, men det fina med hans artikel är att den säger att 1,5 grader innebär inte jordens undergång. Långt därifrån.