Några kommentarer till problemet med ”Bajsvatten”.
Bakgrund
Ett citat ur Tidskriften VATTEN 2024:
”För några år sedan var rösterna höga om det danska bajsvattnet. Cirkulation (29 maj 2020) redde den gången förtjänstfullt ut begreppen och konstaterade att det danska avloppet i Öresund inte var någon bajsflod och att det som i pressen beskrivits som bajsvatten var delvis renat avloppsvatten, vilket för övrigt inte är samma sak som bräddat avloppsvatten.”
Låt oss fortsätta med forntiden:
Vår Herre föredrog Torrdass! Läs 5:e Mosebok, kapitel 23, vers 12:
”Du skall ha ett visst ställe att gå till utanför lägret. Du skall ha enen grävpinne i bältet, och när du behöver sätta dig där ute skall du gräva en grop md den och efteråt täcka över din träck.”
Så låt oss dra vidare i det klassiska medelhavsområdet och börja i gamla Grekland: Aten lär tidigt ha samlat avloppsvatten som sedan användes för irrigation. Denna modell användes långt senare, modellen sägs ha övevägts ungefär 100 år sedan för Stockholm. Dock hela Bromma-landet hade behövts!
Den grekiska kulturen blev tidigt känd för filosofer med vattenperspektiv. Ett tidigt citat är följande:
”Man kan inte två gånger kliva ner i samma flod”
Herakleitos, 500-talet före Kristus
Nå låt oss bege oss till det Romerska imperiet.
Åtskilliga imponerande vattenkonstruktioner återfinns fortfararande att se, exempelvis Cloaca Maxima, sannolikt byggd ca 500 år före Kristus. Nå, ett mer intressant perspektiv med ”bajsinnehåll” är att kring år 70 e. Kristus införde Kejsarn Vespasianus avgiftsbelagda toaletter i Rom: ”Pengar luktar inte!” – kanske en av världens första avloppstaxa – såldes, bajset fick ett pris!
Nu är bajset en del i vårt naturliga avfall, men ändå sett med stor avsmak tillsammans med många andra avfallskomponenter! Denna avsmak får återspeglingar i såväl kultur, religioner, och inte minst i språkuttryck. Till och med är vår vänstra hand står ibland för förorening – ja även för ondska. (sinistra). Som vänsterhänt fick jag lära mig av goda muslimer i Tunisien att inte bruka vänsterhanden vid matbordet, när jag greppade ett gott bröd!
Nåväl, även vår svenska kultur har lärt oss att ”bajs” inte är ett lämpligt ord vid matbordet. En historia från USA må förtydliga:
Två av våra främsta professorer inom ”Sanitary Engineering ” delar en god lunch med sina kära hustrur. De diskuterar sitt favoritämne, bland annat (shit treatment tehnology): En upprörd dam vid ett grannbord påtalar samtalets olämplighet. En av professorerna svarar vänligt:” My dear lady, excuse us, but remember your shit is our bread and butter!”
Så låt oss återgå till ursprunget till dessa rader: Utsläpp av ”bajsvatten” från Köpenhamn i Öresund.
Låt oss med glädje minnas ”Lille Knut, som skrattar ut bara när han säger Kiss och Bajs!”
Salve
Stig Morling
Stig M.
Ett närande perspektiv inför det nya årets nödvändiga debatt kring huruvida de ökande utsläppen av den ”antropogena” koldioxiden bör betraktas som onda eller goda. Tack!
Lars Magnus Ericsson gjorde just det, använde stockholmarnas avföring som gödningsmedel på sina gårdar i Alby, söder om Stockholm för drygt 100 år sedan:
”På båt, eller mera exakt pråmar, fraktades också stockholmarnas latrin till Alby. Alltså den vara som, beroende på sammanhanget, också kallas exkrementer, avföring, bajs eller rentav skit. Pråmarna lossades vid den hamn han låtit anlägga och förädlades till gödsel i en magnifik cistern i betong. Den fick namnet Alby stadion, på grund av likheten med Stockholms stadion som byggts strax dessförinnan för olympiaden 1912. Till stadions krön ledde en viadukt, lik de romerska akvedukterna.”
http://www.rodstenen.se/Tidsperspektiv_pa_Botkyrka.pdf
Resterna av Alby stadion stod kvar åtminstone in på 60-talet när vi buspojkar gick uppför den långa höga rampen. Spännande. Nu är där villaområde.
Tack Stig.
Ett levebröd som är nödvändigt.
Numera badas det längs kajer där det i vår ungdom flöt bevis på mänskligt avlopp.
Kanske är utvecklingen inte så negativ.
Fö noteras att CO2 gödning gör globen grönare och att vi kan få mer gröda på mindre areal.
På min FB dyker det upp ett inlägg: ’Att ställa staten inför rätta för brutna lagar och klimatlöften är både jobbigt och dyrt. Tur nog för er gör vi alla jobbiga delar, som att skicka brev till staten, skriva stämningsansökan och sen också driva processen i domstol. Det enda ni behöver bidra med är lite pengar så att vi har råd. Alla bidrag räknas. Crowdfundern hittar ni även i vår bio eller på auroramalet.se under rubriken ”Stöd oss”.’
Ska domstolar döma i naturvetenskapliga frågor?
Och politiker stifta lagar inom vetenskapen.
Sören G, i en normal värld utan korruption och pengahunger så skulle givetvis verkligheten vara domstolen och de fysikaliska lagarna studeras från en rent vetenskaplig grund? Men som vanligt blir allt skit, bokstavligt talat, när inkompetenta politiker låter sig luras av ”gröna” kapitalister och ”forskare” som har klimatalarmism som födkrok!
Sören G. #4
Jag läser från din länk:
”Vi menar att staten, med stöd i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, måste göra sin rättvisa andel av det globala arbetet för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C jämfört med förindustriella nivåer.”
Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna handlar nu alltså om ”den globala temperaturen”.
Senast någon i Europa gjorde likartade anspråk på att kontrollera hela världen gick det åt skogen …
Apropå när det luktar skit påminner det mig om när en berömd biolog (Loren Eiseley tror jag) blev tillfrågad varför han var så förtjust i sumpmarker som alltid brukar lukta illa.
Han svarade ”where there is a lot of life, there is a lot of death”.