Avliva dina myter om USA

USA är landet många älskar att hata. Och vi har en mängd fördomar om det stora landet på andra sidan världshavet. DÅ kan det vara uppfriskande att läsa en artikel av UCLA-professorn Peter Baldwin, som snabbt och skoningslöst tar död på de flesta USA-myter.
/citat ut artikeln/
The “wide Atlantic” thesis claims that there are fundamental differences between Europe and America. These are the contrasts: America believes in the untrammelled market, Europe accepts capitalism but curbs its excesses. Social policies either do not exist in America or are more miserly than in Europe. America’s lack of universal health insurance means that many people die young and live miserably. Because the market dominates, America’s environment is less cared for. Since social contrasts are greater in America, crime is much more of a problem than in Europe. Meanwhile Europeans are secular; Americans are much more likely to believe in God and accept a role for religion in public life. The two societies are thus divided along several faultlines: competition vs co-operation, individualism vs solidarity, autonomy vs cohesion.
This is all familiar. But is it true?
/slut på citat/
Jag rekommenderar er att läsa hela artikeln. Kanhända får ni reda på något ni inte visste.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Tege Tornvall

    Vår uppfattning om USA styrs i mycket av media med egen agenda av förutfattade meningar, bristande kunskaper och sällan uttalade politiska drivkrafter. En förklaring kan vara våra morgontidningars kopplingar till politiska partier genom ägande resp. presstöd. Därtill finns alltid behovet av någon att demonisera och skylla på så man slipper ansvara för egna brister och misstag. Inom psykologin kallas det projicering och präglar många mänskliga relationer.
    Tege

  2. Christopher E

    En riktigt bra artikel. En del var nytt, annat visste jag.
    Jag har gjort flera långresor genom skilda delar av USA, och även om det inte är vetenskaplig statistik, så kan bara observationer få en att misstänka några saker som bekräftas här.
    Naturvård i USA är en av de saker som imponerat på stort på mig till exempel. Jag har haft säsongskort på amerikanska nationalparker, men man får inte glömma de stora mängderna skyddad natur som ligger under andra departement, och även på stats- och countynivå.
    Att brottsligheten är låg utanför problemområdena, till och med mycket låg i småstäderna där jag trivs, är lätt att se.
    En annan sak är fördomen att alla amerikaner är stora och feta. Om igen, detta är huvudsakligen kopplat till samma grupper som dyker upp i övrig negativ statistik. Svenska reportrar älskar dock att filma feta bakar i USA i typisk ”cherry-picking”. Jag lovar att jag lätt skulle kunna skildra min egen stad på samma vis om jag ville ”bevisa” något.
    Fetma nämndes inte artikeln. Men visst är det talande att sjukdomar mest kopplade till övervikt (diabetes, hjärt/kärl) liggunder det eupeiskagenomsnittet.

  3. Fredrik P

    Blir att läsa lite senare när jag får tid, hittade för övrigt ganska kul läsning på http://encyclopediadramatica.com/Global_Warming .
    encyclopedia dramatica är menat att vara ironi snarare än fakta men verkar som de har fått ganska mycket rätt ändå. Som t.ex. listan på varför Global Warming är bullshit #6 : Al Gore will eat your children regardless.

  4. Mattias

    Intressant är att Sverige så ofta nämns som motpol i USA. I artikeln påtalas att Sverige inte  är som övriga Europa. Frågan är väl om ens Sverige är som Sverige längre. Det har hänt mycket i det här landet senaste årtioendena och mycket av det typiskt svenska är inte längre lika typiskt eller svenskt. Som t.ex.
    Sverige är inte längre ”världens samvete”
    Sverige har PPM och friskolor
    Den svenska synden – vart tog den vägen?
    Bergman har inte fått någon efterföljare
    Den tysta svensken har följts av en kaxigare generation
    Vi  är sekularisade men frikyrkorna frodas i smyg
    S har gett upp socialiseringsidéerna
    etc  etc

  5. Urban Persson

    Artikeln påstår att en procent i toppen i USA och Sverige har 14 respektive 6 procent av lönerna och att gruppen i båda länderna har 21 procent av ägandet. Ägandet är till och med mer koncentrerat i Sverige genom mer oredovisade tillgångar och detta dubblar siffran, påstås det. Man kan då undra hur det kommer sig att den aktuella gruppen kan kopplas till en cirka 3-5 gånger större koncentration inom ägande än inom inkomst. Den främsta förklaringen är nog att svensson i sann marxistisk anda har tagit materialismen på allvar och att höga skatter gör allt dyrt. Det finns helt enkelt inget kvar att lägga på hög. Bara ett fåtal smarta har konton utomlands och lyckas greja det. Klasskampsretoriken gör således de fattiga fler, vilket förstärker klasskampsretoriken. Positiva återkopplingar är vanliga i människans värld. Som tur är mindre förekommande i naturen. På senare år har även moderaterna tagit klasskampsretorik och avundsjuka på allvar.
     
    Att Sverige nämns beror på ett ”egalitärt rykte”. Förmodligen kommer det egalitära från många hundra år av krig. Det är helt enkelt en svensk tradition av att manipulera och att bli manipulerad. Manipuleringens positiva återkoppling bromsas bara av det sunda förnuftet, vilket verkar gälla även i klimatfrågan. Astrid Lindgren fångade det bra med kometen på den stressade marknadsdagen i Vimmerby i Emil i Lönneberga.

  6. Urban,gå in på http://www.kallestrokirk.se och klicka på ”Den stora kometen”

  7. Christopher E

    Kalle Strokirk:
    😀
    Hoppas på de sista två rutorna även i en känd snarlik hysteri…