Medan TV och radio dagligen rapporterar om hur den globala uppvärmningen nu sätter sina spår i den svenska sommaren med värme och rekordtorka så har Grönland knappt någon sommar alls. I en artikel från Scientific American så skriver man att snön alltjämt ligger kvar längs Grönlands östkust.
Detta skapar stora problem för bl.a. en arktisk strandpipare som brukar häcka där. Snön ligger djup och det är svårt för fåglarna att hitta mat och att bygga bo. Troligen så kommer flera fågelarter i de trakterna att helt missa häckningstiden på grund av den efterhängsna vintern. Situationen är likartad i det arktiska Nordamerika.
Några citat från artikeln: Jeroen Reneerkens, an avian ecologist at the University of Groningen who has studied these birds since 2003… “The tundra was 100 percent covered in snow, and it was a very deep layer,” he says, estimating an average depth of about one meter. “It was a big shock to see the place like that,” he adds… this year the tundra was “truly silent,” Reneerkens says. “That was very unusual.” The few shorebirds he did encounter, including sanderlings, ruddy turnstones and red knots, wandered the snow-free patches outside the station’s buildings in search of food. “They were just starving,” he says. “I realized these birds were not getting ready to breed at all. They’re just in survival mode.”
Men Scientific American är sig lik och tvekar inte att tillskriva året utan sommar på Grönland den Globala Uppvärmningen. Tänk vad denna koldioxid ställer till det! Både varma och kalla somrar beror på densamma.
Förklaringen som de anger är att nederbörden vintertid på Grönland varit ovanligt stor på grund av en högre vattenhalt i atmosfären (vilket tydligen inte vi har) och att sommarvärmen inte varit tillräcklig för att smälta bort den. Det ligger en del i detta för ser man på Grönlands ackumulerade ismängd så är den större än på många år. Och samtidigt så har temperaturerna legat lågt så att snön inte smält undan som den brukar:
Källa: http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/ : Øverst: Det totale daglige bidrag til overflademassebalancen fra hele Grønland (blå linje, Gt/dag). Nederst: Den akkumulerede overflademassebalance fra 1. september til nu (blå linje, Gt) og sæsonen 2011-12 (rød), som havde særlig stor smeltning på Grønland. Til sammenligning vises middelkurven (mørkegrå) fra perioden 1981-2010. Den samme kalenderdag i hvert af de 30 år (i perioden 1981-2010) vil have hver sin værdi. Disse forskelle fra år til år illustreres med det lysegrå bånd. Her har man dog hver kalenderdag udeladt den laveste og højeste værdi blandt de 30 år.
Så vad skall man dra för slutsatser av detta? Ja, en uppenbar slutsats är väl att våra stormedia har dålig koll på det globala läget när de betraktar värmen i just vårt lilla land som en allmän global trend mot varmare somrar. Om jag inte minns fel så var förra sommaren inte någon höjdare precis. Och vem vet hur den kommer att bli nästa år?
Våra politiker och media har helt fel när de påstår att Arktis smälter och att Grönlandsisen snart kommer att höja havsnivån med flera meter. Jämför åren 2011-12 med årets i nedre diagrammet ovan. Det finns ingen ”Global trend för värmeböljor” som Aftonbladet och meteorologen Pär Holmgren säger. Det handlar om naturliga variationer år från år. Väder helt enkelt.
Man kan väl bara önska att media och Pär Holmgren inte blandar ihop lokalt väder med globalt klimat nästa gång de uttalar sig. 🙂
Ingemar
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
”Man kan väl bara önska att media och Pär Holmgren inte blandar ihop lokalt väder med globalt klimat nästa gång de uttalar sig”
Tyvärr uttalar sig Holmgren, Wijkman och Rockström på Twitter
Jag önskar att fler från Klimatupplysningen går in och kommenterar deras inlägg så vi kan sprida fakta istället för deras fantasier
Havsnivåerna höjs tydligen inte så mycket heller
https://www.nature.com/articles/s41598-018-24630-6
Vädret är fascinerande:http://notrickszone.com/2018/07/15/global-sea-sea-surface-temperatures-have-seen-pretty-dramatic-turnaround-says-40-year-meteorologist/
Är det kallare så heter det väder är det varmare så kallar vi det klimat!
Visst är det något skumt när viktiga frågor som t ex vårt klimat inte tål att diskuteras öppet i tidningar, TV och radio. Bara personer som som uttalar sig i enlighet med det som våra svenska media har bestämt är politiskt korrekt släpps in.
Lövin et consortes borde studera alternativa trender för att vidga sina vyer.
Vilka trender är mest trovärdiga?
Satellit och andra observerade, eller UHI och manipulerade.
SST enl.tidigare länk
https://wattsupwiththat.com/2018/07/06/june-solar-update/
https://principia-scientific.org/finally-proof-that-global-warming-is-man-made/
http://klimatsans.com/2018/07/14/fake-news-om-klimatet/
För journalister och andra som vill sprida lögnen om ett snart isfritt Grönland spelar det ingen roll att det är så kallt att våren där helt uteblir. Videoklippen dessa knäppskallar visar är is från inlandsglaciären där som går ut i havet och slutligen KALVAR. Detta helt naturliga fenomen sprider de som ”beviset” på den snabba avsmältningen där. I själva verket har detta pågått åtminstone de senaste 12000 åren, d v s sedan istidens slut. Grönlands inland är fyllt av ett flera kilometer tjockt istäcke. Genomsnittstemperaturen på toppen av denna isen är runt -10 grader i juli och -50 i januari.
SVT har tydligen gjort det till en stor nyhet att folk har suttit utomhus i kortärmat på Svalbard. Vilket bland annat kommenterats på Aftonbladets ledarsida. När jag kollade vädret de senaste veckorna på Svalbard, fann jag att det som varmast har varit cirka 13 C. Förmodligen varmt nog att sitta i kortärmat i solsken, men inte direkt rekordvarmt. Det har varit cirka 15 C där vid något tillfälle tidigare.
I Motherwell strax utanför Glasgow visade en termometer vid en väderstation på en rekordtemperatur. Snart visade det sig att en glassbil hade stått nära termometern med kylanläggningen igång, så mätningen fick avfärdas som rekord. Vilket bland annat WattsUpWithThat har skrivit om. Svenska medier har tydligen helt missat att rekordet är avfört från listan. De hävdar till och med att rekordet slog i själva Glasgow.
#7 Lars
Det är kallare än normalt i Australien, men det skrivs det inget om
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5954943/Cold-snap-sends-temperatures-plummeting-Australias-east-coast-not-yet.html
Inte om Grönland, men inom bloggens område.
Lennart Bengtssons kommentar 29 under Sten Kaijsers senaste är en höjdare.
Tack till Ingvar i Las Palmas som nyligen hade en kommentar som ledde mig till:
https://www.afdb.org/en/news-and-events/african-development-bank-energy-forum-makes-recommendations-and-suggests-strategies-for-accelerating-electrification-18314/
Kanske är det något viktigt på gång?
http://tt.omni.se/70d9146ab22783e98a802520dd69c56766dd24d9
SVT – nyheter, morgonstudion och Skåne är tipsade.
”I Malmö rispas dimman av färjornas sirener, på andra sidan sundet där börjar världen”
/Ted Ström, Vintersaga 1984
Numera har vi bron, och är det något som stör tystnaden, så är det ljud från automatvapen.
Den här länken skickade Lasse i diskussionen om Svalbard https://archive.org/details/glaciervariation00ahlm
Intressant. Man kan öppna den PDF t ex. Forskning och uppföljning från 30 talet var det väl. Allt har förekommit tidigare. Man kan undra om dagens polarforskare har läst på? Tror inte det….
Kallt vid båda polerna
https://principia-scientific.org/death-of-the-polar-melting-scam-continues/
Jaha vad bra då. Om koldioxiden orsakar för mycket is så kan man slippa höra att avsmältningen på Grönland ska orsaka översvämning i världen. Fast det kanske bara var just detta år det blev så? Tycker att bortförklaringarna blir allt sämre faktiskt. Ja jisses.
Man undrar om Lööf dragit tillbaks sina uttalanden om att Grönlands is kommer att smälta, havet höjes och Grönland översvämmas.?
Kanske har hon gjort det ? Har någon hört ?
https://www.aktuellhallbarhet.se/annie-loofs-markliga-uttalande-om-gronland/
1. Torbjörn , ja Twitter är en arena där klimathotstroende försöker skrämmas med Arktis ,isbjörnar, havsnivå, orkaner, torkor mm mm
Ni som är kunniga här på K.U skulle kunna gå in och visa var skåpet egentligen står
#11 Sören G
Det är korrekt att havsisen vid Arktis och även Grönlandsisen har smält lite långsammare i år än de senaste åren. För att se utvecklingen av havsisen i juni sedan mätningarna började 1979 till juni i år kan man titta på ett diagram från NSiDC här:
https://nsidc.org/arcticseaicenews/ (Den femte bilden/diagrammet)
Utbredningen i juni i år ligger på trendlinjen, som visar en minskning av juniutbredningen av havsisen av 4,1 % per dekad. Detta innebär en minskning från 12,6 Mkm2 år 1979 till 10,7 Mkm2 i år (15 %).
I en artikel som finns hos WUWT https://wattsupwiththat.com/2018/07/15/important-new-study-from-awi-cooling-discovered-in-antarctica-enabled-by-carbon-dioxide/ beskrivs att koldioxid faktiskt har en nettokylande effekt över Antarktis. Onekligen intressant!
Varför kan Lööf och Lövin inte inkludera abrupt Global Cooling likaväl som abrupt Global Warming i sina förutsägelser.
http://notrickszone.com/2018/07/16/global-temps-plunged-1-2c-within-decades-8-2-k-and-4-2-k-years-ago-and-it-could-happen-again/
https://www.brainyquote.com/quotes/albert_einstein_133223
#16 Lars-Erik Bjerke
Vi tar det en gång till
1979-09-15 var utbredningen 7,007 Miljoner km2
2017-09-15 var utbredningen 4,686 Miljoner km2
Vilket ger en trend
4,686-7,007 = -2,314 Miljoner Km2 på 38 år ger ca -61000 km2/år (inte -93 000)
Den femåriga trenden visar en ökad utbredning med ca 260000km2/år 2012-2017
Man kan leka med siffror på olika sätt beroende på vad man vill visa 🙂
ftp://sidads.colorado.edu/DATASETS/NOAA/G02135/north/daily/data/N_seaice_extent_daily_v3.0.csv
Lögnen om klimatet är en av hörnstenarna som globalisterna använder för att skrämma oss i syfte att nå världsherrevälde.
Följ med på Sweb-TV om DET STORE BEDRÄGERIET.
Gårdagen (15.7) var faktiskt den första dagen med normal avsmältning på Grönland:
https://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/b/m/s/d/e/accumulatedsmb.png
Och temperaturen norr om 80:e breddgraden är den lägsta på 8 år:
http://ocean.dmi.dk/arctic/plots/meanTarchive/meanT_2018.png
#7
Jag har själv suttit i skjortärmarna på Svalbard, t o m på nordkusten, strax söder om 80:e breddgraden. Det går alldeles utmärkt om det är vindstilla eller lä. Solen värmer skönt i den klara luften.
Men man gör det inte om det blåser eller är mulet, det lovar jag.
# 19 Torbjörn,
Mina siffror kommer från NSIDC och handlar som angivet om utbredningen i juni från 1979 till 2018. Denna minskning av utbredningen vid junimånader ger en minskande trend av 1,9 Mkm2 på 39 år d.v.s något mindre än din siffra som jag gissar är från september. Det jag ville visa var framför allt att årets siffra följer trenden.
En fråga bara: den senaste av mina kommentarer togs bort. Kan det ha berott på att jag slarvigt råkade klicka för min sons mailadress? Samtidigt vill jag få beklaga misstaget.
Och att fåglarna missar en häckningssäsong på Östgrönland är inte underligt. Det har överhuvud taget inte varit någon nettosmältning någonstans på inlandsisen längs östkusten:
https://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/p/a/m/d/e/accumulatedmap.png
Missade häckningar är dock inte alltför ovanligt för arktiska fåglar. I synnerhet för gäss där ungarna följer föräldrarna till övervintringsområdena första vintern kan man vissa år konstatera att det praktiskt taget inte finns några ungar alls.
Skrämselmakarna får lagga på ett extra kol inför valet:
”Från att ha varit en av de viktigaste frågorna för 50 procent av väljarna sommaren 2014 är den nu en av de viktigaste för endast 27 procent.”
Jag antar att det är därför som varmisterna i media måste ta till vara på varenda liten värmebölja, även på perifera platser som i Sverige. Som tty påpekar #21 så är det ovanligt kyligt för årstiden i Arktis.
Var är orkanerna? De brukar vara ett pålitligt dragplåster för SAKEN.
Jag saknar Slabadang och hans friska vinklingar om sakernas tillstånd. Även Tomas behövs i debatten. Var är ni?
#23 Lars-Erik
Hur ser femårstrenden ut enligt NSIDC?
Donald Trump är tveklöst en av den moderna historiens bästa politiker tillsammans med Tjeckiens Vaclav Klaus . Vart står Vladimir Putin i Klimatfrågan??
#27
Saknar också Slabadang. Men vi har ju ”tty” vem det nu är. Han törs nog inte komma ut ur garderoben. Då förlorar han nog sina uppdrag, vilka det nu är. Kunnig är han i alla fall.
#28 Torbjörn,
”Hur ser femårstrenden (av havsisutbredningen i arktis) ut enligt NSIDC?”
Isutbredningen varierar stort år från år precis som vädret. Om man beräknar femårstrenden för juni kan man få nästan vilket värde man vill beroende på startår. Enligt NSIDC´s diagram (https://nsidc.org/arcticseaicenews/ ) ger en linjär regression mellan åren 2012 till 2017 en svagt ökande isutbredning och mellan åren 2013 och 2018 en mycket starkt minskande isutbredning. Som så ofta påpekas i denna blogg avspeglar 5-årstrender vädret och 39-årstrender en förändring i klimatet under denna period.
Återigen stort tack för alla kunniga belästa som via denna hemsida delger information och länkar som krossar ( politiserad pseudo science ej folkvald globalist kartell FN agenda 21-2030,
världsregering klimathotare fake news .)
🙂
Trots värme och en rejäl värmebölja över i stort sätt hela Sverige med mycket torrt väder som följd så verkar utstrålningen från jorden fungera.
Runt 30 grader på dagarna men sedan faller temperaturen.
Nattminimum är på många platser nere på ensiffriga tal.
MÄTSTATION TEMPERATUR
Storlien-Storvallen 7,1 °C
Dravagen 7,4 °C
Börtnan 7,6 °C
Älvsbyn 7,8 °C
Naimakka 8,0 °C
Horn (Götaland) 8,7 °C
Gielas 8,8 °C
Hemavan Flygplats 9,2 °C
Åmot 9,2 °C
Pajala 9,2 °C
”Var är orkanerna? De brukar vara ett pålitligt dragplåster för SAKEN.”
Vattentemperaturerna i Atlanten är låga och vindskjuvningsförhållandena ogynnsamma vilket pekar på en ”dålig” orkansäsong.
Dock har Joe Bastardi pekat på möjligheten av orkaner som uppstår snabbt och oväntat över Golfströmmen mycket nära den amerikanska ostkusten, vilket har hänt förr vid liknande temperaturförhållanden, t ex på 1960-talet.
Den kraftiga avkylningen av Nordatlanten det senaste året kan förresten vara en bidragande orsak till torkan.
#33
Luften är klar och torr vilket innebär kraftig utstrålning. Med ett stationärt högtryck över Sverige kommer vindarna från öst/nordöst och det är alltså uppvärmd och urtorkad ishavsluft.
Det är när vi får in fuktig varm luft från sydväst eller (i synnerhet) sydost som det blir ”tropiska nätter”.
En sak värd att notera: förhållanden är ovanligt gynnsamma för uppkomst av nattlysande moln, alltså tunna moln av iskristaller i stratosfären på 80 km höjd som fortfarande belyses av solen långt efter att solen gått ned sett från marken. I förrgår kväll var det de finaste nattlysande moln jag någonsin sett här i Östergötland.
[…] Effekten av ett varmare klimat är nämligen att luftfuktigheten ökar. Med mer luftfuktighet följer i allmänhet mer moln. Och med mer moln följer mestadels mer regn. Årets torra sommar är ganska unik för Sverige. Vi vet också att värmen är ett lokalt fenomen. […]