Anastrofer

Så har FN beslutat om nya mål för världen under de kommande 15 åren. Nyckelordet tycks vara ”sustainable” och vi som har något sinne för proportioner anar att det som kallas sustainable brukar vara både miljö- och människofientligt kan bara utandas en djup suck. Annars händer det inte mycket som direkt påkallar någon uppmärksamhet, och eftersom läsare kommer och går så kanske det finns nytillkomna läsare som aldrig läste ett inlägg som jag publicerade i januari för ett par år sedan.

Repris från januari 2013:

Sedan mitten av december har jag i stort sett sluppit allt vad nyheter heter och det har varit en vila för själen. Inga larmrapporter om smältande isar eller om värmeböljor på oväntade ställen. Jag har med nöd och näppe kunnat följa TCS, dock utan att i någon större utsträckning kunna ta del av kommentarerna. En och annan tidning har jag ögnat igenom och igår fick jag tillfälle att läsa några sidor av Forskning och Framsteg. En artikel där handlade om det trevliga begreppet anastrofer, tänkt att vara motsatsen till katastrofer. Förebilden är begrepp som anabola (uppbyggande) och katabola (nedbrytande) biokemiska processer, så att medan katastrofer är plötsliga negativa händelser så är anastrofer plötsliga positiva händelser.

Jag fick dock ett intryck av att de händelser som beskrevs som anastrofer egentligen var katastrofer, för de allra flesta, men för dem som drabbades mindre hårt visade det sig i efterhand att det gav nya möjligheter. Ett exempel som nämndes var utdöendet av dinosaurierna som gav däggdjuren en chans. Ur dinosauriernas synvinkel var det naturligtvis en katastrof, medan det för däggdjuren naturligtvis var gynnsamt och därmed an anastrof.

Detta påminner om grekerna som tyckte att vi färdades baklänges mot framtiden. Vi kände ju till det förflutna, medan vi inget visste om framtiden, så att vi färdas mot katastrofer men det enda vi egentligen känner till är de anastrofer som bidragit till att dagens människor i nästan alla avseenden har en bättre tillvaro än alla tidigare generationer.

Tänk om vi skulle ta och använda det trevliga begreppet anastrof även när vi talar eller skriver om klimatfrågan. Jag skulle då vilja tala om en eventuell uppvärmning som anastrofal global uppvärmning (AGU, ellerpå engelska Anastrophic Global Warming AGW), medan det som hotar oss är katastrofal global avkylning (KGN, på engelska Catastrophic Global Cooling CGC). Ett annat hot är KKP (katastrofal klimatpolitik, på engelska catastrophic climate policy CCP).

Och det enda jag just nu önskar mig är en anastrofisk vändning av klimatdebatten, där vi som tror på en bättre framtid för mänskligheten ges en chans att bli hörda.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bengt Abelsson

  Sett i ett lite längre perspektiv måste upptäckt och nyttjande av fossila bränslen vara en av de största anastroferna någonsin.

  Betänk livet i Sverige innan traktor, lastbil, grävmaskin och skördetröska fanns – ett ryggbrytande slit för 90% av befolkningen med kvällar och nätter i kompakt mörker.

 2. ces

  Under tiden arbetar våra klimatkändisar för att stoppa all utveckling:
  Climate Risk and the Financial Sector
  On September 26, 08.30 AM, NYC September 26, 8.30 AM, at New York Climate Week, the Earth League, in collaboration with the Swedish Minister for Climate and Environment, Åsa Romson, will be hosting a high-level roundtable on Climate Risk & the Financial Sector in partnership with UNEP FI, WRI, and the Global Challenges Foundation.
  Speakers include:
  • Mats Andersson, CEO AP4
  • Professor Peter Schlosser, the Earth Institute at Columbia University
  • Mark Burrows, Managing Director and Deputy Chairman of Credit Suisse Global Investment Bank, Special Advisor to UNEP Finance Initiative
  • Åsa Romson, Swedish Minister for Climate and Environment

  Earth League is a voluntary international alliance of 17 scientists from world‐class research institutions

  Chair: Johan Rockström, Stockholm Resilience Center, Sweden

  Guy P. Brasseur, Max Planck Institute for Meteorology, Germany
  Ottmar Edenhofer, Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change, Germany
  Sir Brian Hoskins, Grantham Institute – Climate Change and the Environment at Imperial College London,
  Pavel Kabat, International Institute for Applied Systems Analysis, Austria
  Pamela Matson, School of Earth Science, Stanford University, USA
  Mario J. Molina, Centro Mario Molina, Mexico
  Jennifer Morgan, World Resources Institute, USA
  Nebojsa Nakicenovic, International Institute for Applied Systems Analysis and Vienna University of Technology, Austria
  Carlos Nobre, National Institute for Space Research (INPE), Brazil
  Veerabhadran Ramanathan, Scripps Institution of Oceanography, San Diego (UC), USA
  Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam Institute for Climate Impact Research, Germany
  Peter Schlosser, Earth Institute, Columbia University, USA
  Youba Sokona, The South Center, Switzerland
  Leena Srivastava, TERI University, India
  Lord Nicholas Stern, Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment, London School of Economics and Political Science, UK
  Guanhua Xu, Chinese Academy of Sciences, China

  Executive Director: María Máñez Costa, Climate Service Center Germany

 3. GoranA

  Kan Johan Rockström bedriva forskning i världsklass. Har han gjort något som kan säga sig vara unikt och framstående.
  När han uttalar sig i media glider han på sanningen rejält, t ex om orsaken varför Västantarktis smälter. En forskare måste hålla en hög profil när det gäller hur man väljer sina ord. Johan Rockström är ingen jag skulle köpa en bil av.

 4. L

  Bara det faktum att vi har en klimatminister är häpnadsväckande. Har Sverige problem med klimatet och vad tror regeringen att dom kan göra åt det i så fall? Ingen kommer att tro vad som står i framtidens historieböcker…

 5. John Silver

  #4
  I framtiden kommer det inte att finnas historieböcker.

 6. L

  #5, nej vi får antagligen all kunskap inladdad redan på BB…

 7. Sören G

  Obama är totalt desperat inför Parismötet. Påstår att klimatförändringarna kommer att skapa mångdubbelt fler flyktingar.

 8. Kenneth Mikaelsson

  SörenG

  Jovisst Obama står ju för en regim som gör allt för att få folk att fly med sin ”demokratiserings” kampanj
  Sen att de understödjer Daesh denna israeliska skapelse gör ju inte saken bättre.. Så nu vet vi ju varsnagerst Klimatförändringarna i norra Afrika och arabvärlden kommer ifrån..
  Tur att Putin gått på Daesh jakt… nån här i världen som har då lite vett kvar..