"Allt kött är hö"

Lord Nicholas Stern menar att vi, dvs. hela jordens befolkning, måste gå över till vegetarisk diet om vi vill rädda klimatet. I en intervju med Times säger Stern: ”Meat is a wasteful use of water and creates a lot of greenhouse gases. It puts enormous pressure on the world’s resources. A vegetarian diet is better.”
Han spår även att våra attityder sakta kommer att förändras tills köttätande inte längre är acceptabelt. Själv är han dock ingen ”strikt vegetarian”, enligt egen utsago.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars C

    Detta är inte så dramatiskt som somliga tror. Jag har själv gradvis glidit över till en nästan köttfri kost på vegetarisk  bas, med inslag av fisk och kyckling. Jag äter inte kött mer än kanske någon gång per månad. Det är min hustru som gradvis tiltat kosthållningen. Den mat vi äter är mycket god och jag saknar inget. Vegetarisk mat måste inte vara tråkig. Jag rekommenderar alla som tror det att besöka en riktig vegetarisk restaurang. Vi har inga som helst moraliska eller ideologiska skäl till vår kosthållning. Vi är allätare som äter sånt vi tycker om och i det valet så har köttet fått maka på sig. Det har blivit en vana. Jag skulle inte gråta om allt kött och fågel försvann i morgon. Fisken är däremot svårare att ersätta rent näringsmässigt. Vissa hävdar att det går. Det är väl inte helt klart hur allt ligger till. De senaste 20 åren så har diabetes ökat kraftigt och antalet hjärtinfarkter  ungefär halverats. Detta är något att tänka på om man äter mycket fett. Allt är inte lika bra som fettdoktorn påstår.
    Jag känner en som fick hjärtinfarkt 6 månader efter att hon börjat med fettmetoden. Läkarna sa att det är vansinne att hålla på med det.
    Visst, man mår bättre, åldersdiabetes går tillbaka men kärlväggarna blir en tidsinställd bomb. Kvinnan i fråga ska in på ballongsprängning snart. Systemet är igengeggat.
     
    Sambanden är inte klarlagda, sannolikt så finns det okända faktorer, kanske ärftliga, som styr kroppens fetthantering.

  2. Det är ju som vanligt, inte så enkelt.
    De som producerar kött har funnit att det är en optimal produktion. Kött är omvandling av gräs, ofta på marker där det inte går att producera något annat. Kunde de producera något annat ätligt för oss människor, till bättre betalning hade de gjort det. Då borde väl kött vara OK?
    Produktion av grönt för människor sker inte utan ”klimatpåverkan”.
    Är det kossornas rapande och fisande man är ute efter så är det skit samma vilken mage det gröna går igenom. Minskar vi köttätandet till förmån för vegetariskt minskar förvisso gasavgången från korna (eftersom dom då inte finns mer) men det ökar från oss.
    Som vanligt handlar det här bara om att ta till ”klimathotet” som ett argument för sin egen sak.

  3. Håkan S

    En intressant aspekt på detta är hur många missionerande vegetarianer som är aktiva och ledande inom klimatrörelsen. Till den politiska och ekonomiska makten måste man också räkna kraften ambitionen att sprida sin egen övertygelse till andra. En kost utan animaliskt protein är ett effektivt hjälpmedel vid hjärntvätt (använt av bl a religiösa sekter och Nordkorea på amerikanska krigsfångar).

  4. Tege Tornvall

    Även oss förutan äter alla rovdjur kött, i konsekvensens namn  med samma påstått skadliga effekt på klimatet. Om övriga rovdjur skulle bli fler utan oss är ovisst men troligt. En sann klimatalarmist måste rimligen kräva att även rovdjuren slutar äta kött. Eller?
    Hela klimatalarmismen håller på att få löjeväckande men också oroande och allt mer totalitära drag.

  5. Personligen skulle jag verkligen sakna kött. Inte så att jag äter det varje dag, långt ifrån, men en saftig biff kan verkligen saliggöra mig ibland. 🙂

  6. För att inte nämna alla djur i haven som lever på att äta andra djur …
    (Återigen ett exempel på att en person som för länge sedan har tappat kontakten med verkligheten, verkligen inte är i kontakt med den)

  7. Lejeune

    Klimatizterna har en i sanning mycket udda verklighetsuppfattning.
    Dom har inga som helst problem med att propagera för att vi måste förändra oss och ”ta tagelskjortan på”, själva fortsätter dom med precis samma livsstil, fortsätter med att mumsa kött, flyga på semester till exotiska resmål etc.
    Det gäller tydligen alltid någon annan?

  8. Alla vilda idisslare släpper också ut metan – men det räknar man inte med – det är inte antropogent.
    Det mest antropogena metanutsläpp som finns – våra egna fisar – räknar man inte heller med.
    Klimatalarmismen är konstig.

  9. Risto Kastarinen

    Jag måste säga att bara ett halvår sedan trodde jag inte att det var möjligt att man skulle höra den här typen av propaganda. Dock börjar ja känna igen det mer och mer tyvärr. Även om klimatfrågan inte borde ha att göra med ens politiska åskådning så är det ganska klart var de mest alarmistiska fraktionerna, som denna, hör hemma. Det är nog  klimatrörelsen den gamla 68 vänstern och dess barn har tagit som sin nya hemvist och tillsammans med alla andra obskyra ”Vägra äta kött” etc.. organisationer håller på att ta över, ser det ut som. Nåja alla vettiga människor kommer nog märka detta ganska snart och om inte annat så kommer dessa tokerier att vederlägga deras förtroende till klimatrörelsen ganska snart !

  10. Lars C

    Wolter
    ”Kunde de producera något annat ätligt för oss människor, till bättre betalning hade de gjort det.”
     
    Just det, man gör det som är lönsamt. Om vi antar att djuren betade på mark som kunde användas tex till soya odling så är verkningsgraden att gå via kött runt 10% mot det vegetariska alternativet för samma nytta. Att djuren betar gräs där man inte kan odla annat är rent nys i de flesta fall. En stor del av all slaktboskap står inne och käkar fiskmjöl. När det gäller utedjur så använder man bra jordar som ger bra gräs. Man både sår och göder gräset. Där kunde lika gärna växa vete.  Allt det här kommer att reglera sig själv. När spannmålspriset stiger så stiger köttpriset. Lönsamheten styr.
    När köttet når smärtgränsen sjunker efterfrågan och mer mark frigörs till annan odling. En intressant länk nedan som handlar om foder och näring.
    http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=3211

  11. Det är klart att efterfrågan styr och då kan man inte tvinga folk att bli vegeterianer med tveksamma klimatargument, såsom att en idisslare skulle kunna nrttotillföra växthusgaser.

  12. Stig S

    Om man gillar vegetarisk mat kan man äta det och föredrar man kött eller, vanligast, en blandkost, så äter man det. Jag bryr mig inte i vad andra äter och inte en jäkel skall heller bry sig i vad jag äter.
    Jag äter älgkött minst två gånger i veckan, nötkött äter jag ytterst sällan (endast om älgköttet börjar ta slut) Älg, ren och viltkött i övrigt är i särklass det bästa, enligt mig (ur kulinarisk synpunkt). Jag äter inte vegetariska rätter där man försöker efterlikna köttprodukter med nån slags processad soja för att efterlikna kött. Äckligt värre än vad man kan stå ut med. För övrigt är kor och andra uppfödda köttdjur utmärkta processorer som omvandlar värdelös växtmaterial till högvärdiga näringsämnen. Därigenom blir också gräs och andra säsongsväxter använd som föda med en fördröjning och utjämning av biprodukter som CO2 och CH4. Det är bättre än att växtmassan skall vissna ner och komposteras med massor av gasavgivning. Det behövs iofs även det, jorden behöver ju näring. Och det påverkar knappast klimatet någotdera.

  13. Stig S

    Lars C: Varför skall man äta vete i stället för kött? Vete är ett uruselt livsmedel för människor.

  14. Jag äter också mycket viltkött och har dessutom överskott av det här på gården. Det vi säljer går till stora delar för avsalu i Norge och Danmark. Märkligt.
    Något av det dummaste jag vet är ”vegetariska köttbullar”. Hitt på något eget i stället för att efterlikna.

  15. Christopher E

    Låt marknadsekonomi avgöra brukar vara ett gott råd. Är vegetariskt godare, billigare och nyttigare så borde det väl sälja sig själv utan ideologiska propagandakampanjer av människor som vill tvinga sin livsstil på andra.

  16. Lars C

    Stig S.
    Vete var bara ett exempel, det är det vanligaste spannmålet hos oss. Själv äter jag bara fullkornsråg och havre.
    Wolter.
    Håller med dig, samma sak gäller biffar och allt annat köttrelaterat.
    Corn är rätt kryddat gott i sig och behöver inte efterapa annat.

  17. Claudius

    Jag såg nånstans tidigare att Lord Stern skulle vara den som lanserade hockeyklubban, eller kanske i samarbete med andra. Nån som vet om detta är korrekt?

  18. LarsC,
    Då verkar det som om vi är ganska överens då. Var och en gör som den vill efter sina förutsättningar. Trivs du med din välkryddade Corn så har jag inget problem med det.
    Vem vet, jag kanske måste övergå till bark – men det tar vi då.

  19. karlsson

    Ännu en naturlig del av naturen som klimatalarmisterna vill styra över.  ( om man nu anser att vi människor är en del av naturen)
    Först klimatet och nu kosten.
    Vi människor har utvecklats under flera miljoner år, vi har har utvecklades med att leva på fet och proteinrik mat dvs kött, fisk, fågel och på höstarna frukt och bär samt nötter. 
    Så levde alla människor fram till för ca 10000 år sedan då människan blev jordbrukare. Man överlevde inte som vegitarian därför att kroppen inte är anpassad till att smälta gräs och andra vegitabilier – det kan kor och andra djur göra bättre i vårt ställe och om vi äter den naturliga kosten mår vi bäst.
    Stenålderskost eller LCHF kan alla prova på och känna uppleva de hälsovinster det innebär.
    Det är frivilligt att vara vegitarian och jag hoppas att det fortsätter på så sätt – men man vet aldrig med den allvetande miljörörelsen…

  20. Urban

    Lars C, det verkar inte vara så klart med vad du säger eller skriver, för det måste väl ses som positivt för en diabetiker att sänka sina värden och till och med bli symtomfri av LCHF-kost. Liknelsen att äta kolhydrater som finns i kostråden från många dibetikerdietister, är som att ordinera brännvin till alkolister . Så kasta inte sten för du kan snart få den tillbaka!

  21. Lars C

    Urban
    Jag kastar inte sten. Jag skriver att vissa saker är bra, andra kanske dåliga. Hjärtinfarkerna har gått ner sen lightprodukterna kom. Kanske en tillfällighet?
    Jag blev rekommenderad LCHF kost av en god vän, en vecka senare så fick vår andras bekant hjärtinfarkt och hennes läkare sågade kosten rakt av som livsfarlig. Jag berättade det för min vän som frågade sin läkare som hade liknande uppfattning. Han tyckte att man kanske kunde använda den en kort tid för att gå ner i vikt men att det var långsiktigt tvivelaktigt. Klart är  att det även på detta område krävs mer forskning. Framför allt på diabetesens uppkomst.
    Kolhydrater ja. Snabba sådana är farliga, långsamma som finns i fullkornsbröd bör vi nog ha. Hittade en rätt så gammal länk.
    http://www.folkhalsoguiden.se/upload/Mat/Fett%20och%20h%C3%A4lsa%20-%20Ulf%20Ris%C3%A9rus.pdf
    En annan artikel
    http://mnc.nu/pages/KostradForDiabetikerOchOrsakenTillHjartkarlsjukdom
    Utdrag:”Nu är det dock så att det inte finns ett entydigt samband mellan mättat fett och hjärtkärlsjukdom. Det är betydligt mer komplicerat. Hjärtkärlsjukdom beror på att kärlväggarna inflammeras, och vid läkningen av dessa inflammationer byggs det upp plack i kärlväggen som kan täppa till kärlet, eller försvaga det, om processen fortgår under en längre tid – många år. Det hela kan förvärras av för högt intag av mättat fett, vilket ofta leder till högt kolesterol, men grunden är själva inflammationen”
    Många bud.
    Jag tror inte att man kan generallisera. Många mår bra av LCHF kost även beträffande hjärta och blodkärl. Jag tror att det finns andra faktorer som också påverkar.  Var och en blir salig på sin tro men det skadar inte att få kollat upp kroppens fetthantering om man medvetet äter mycket fett. Man får lyssna på kroppen, jag mår bra av en rejäl bit varmrökt lax, potatis, romsås, med ett gott vitt vin till. Jag har höjt fettintaget på morgonen, har märkt att jag då står mig bättre fram till lunch.
    Jag vet inte om jag äter rätt. Vem vet det? Det finns inget konsensus att bekvämt luta sig mot.
    Jag skulle vilja påstå att det här området är väl så svårt som klimatet.

  22. Lars C, jag skulle tro att din bekant som fick en hjärtinfarkt inte fick den pga LCHF-kosten utan pga övergången till den. Kroppen var inte beredd på en så fullständig helomvändning och gavs inte tid att rensa ut ordentligt.

  23. Lars C

    Carl#22
    Det är mycket möjligt att det var så. Kanske ska man skifta gradvis.

  24. Mattias

    Jag tror ett problem är att vi har en idealiserad bild av hur lantbruket fungerar. Vi ser fortfarande framför oss hur kossorna går där och betar och har det bra. I själva verket matas kossorna i stora delar av världen med majs för att växa fortare och antibiotika eftersom de inte tål majsdieten. Lägg till sen stora mängder konstgödsel och konstbevattning så ligger du närmare sanningen.
    Om maten höll högre kvalitet skulle den vara dyrare och den eventuella påverkan på klimatet skulle också bli mindre.

  25. Peter Stilbs

    Och vad vet Stern om detta ? Han är ekonom.
    Och skrev sin rapport om ”kostnader för klimatåtgärder” på beställning av Blair-regeringen, och med önskade slutsatser.
    Han saknar all trovärdighet i något som helst avseende. 

  26. Mattias,
    Det är främst mjölkkor som får majs. Flertalet köttdjur går faktiskt ute på bete. Det är ingen som har råd att proppa i dom dyrt, högvärdigt foder för att bara producera kött. det är därför man har sk. ranchdrift på Revingehed bl.a
    Principen här är som överallt annars. Man får det man betalar för. Ingen bonde lägger in mer för tillväxten/produktionen än att det lönar sig.
    Majs, för mjölkkorna, bete, för köttdjuren och konstgödsling för spannmålen. Fläsk betraktas i dessa sammanhang som en förädling av spannmålsproduktionen – foderomvandling till fläsk.
    Har du tänkt på att man inte kan få fram ekologisk spannmål utan djur – det ska nämligen gödslas med koskit.

  27. TomatPalmen

    Nu jublar UI–  Stern själv säger att man inte får äta kött. Men ingår vi inte i ett kretslopp? Allt kött är mycket riktigt hö.

  28. Vi är väl kol och gräs allesammans och det är klart att vi ingår i kretsloppet. Det är bara all skit, plaster, kemikalier, mediciner och andra konstgjorda ämnen, vi tillför som inte är bra. Det vi tar från lager, t.ex olja och biobränslen må vara tveksamt men även det ingår i kretsloppet över tid.
    Vi skall alla återbördas och det är när all vår energi är utsläck som man kan göra en balansberäkning.
    Med tveksamma avgränsningar i tid och omfång kan man leda allt i bevis, som att t.ex en idisslare kan nettobidra med växthusgaser. (Tjatar jag? – kanske, men jag tycker att det är så dumt. IPCC anser att idisslare bidrar med ca. 8% av våra antropogena utsläpp av växthusgaser vilket är en fullständigt absurd tanke och en fysikalisk omöjlighet)

  29. Lars G

    Vi får nöja oss med grodlår. Grodorna är ju dessutom insektsätare.De flesta kommer numera från Indonesien. Djurvännerna ogillar dessa eftersom bara 20% är ätbart mot 50% av en kossa. Indien har ju 350 miljoner av de sistnämnda utan att de äts upp. Vad anser Stern och Pachauri om detta? Vi kanske skall starta en ny blogg à la DeSmogBlog med AGW-arnas matvanor som ”avslöjande” innehåll.

  30. Hahn

    Lars C, du varvar sakfel med lite förvirrade oklara tankar. Hjärtinfarkter, lika lite som fetma har gått ner efter att lightprodukter tillkommit. Det är precis tvärtom.
    Nyare studier visar entydigt att ett lägre kolhydratintag till förmån för proteiner och fett förbättrar blodvärden, blodsockerhalter (insulin) och stabiliserar vikten. Det finns inga nyare studier som påvisar något annat. Gamla rekommendationer om att skära ner på fett, 6-8 skivor bröd om dagen, lightprodukter och liknande har kommit helt på skam.
    Alla gamla antaganden om kopplingen mellan hjärt och kärlsjukdomar och intag av fett var just antaganden och har aldrig styrkts i korrekt utförda studier.
    En annan viktig slutsats i ljuset av dagens kunskap är att det är onaturligt för människor att äta vegetarisk kost. Att vara vegetarian är mycket svårare och måste bli en livsstil grundad i ett djupt intresse. Att försöka styra över 99% av befolkningen som inte har det intresset till en inkomplett kost är ju inget annat än et dåligt filmmanus. Vi vet precis vad de flesta djur är bäst anpassade till att äta. Kunskapen om vad människan bör äta är lika känd. Det är inte vegetarisk kost. Så är det bara.
    Alla spannmål innehåller egentligen bara kolhydrater. Dessa blir till glukos (socker) och om dom inte förbrukas omedelbart så blir dom till bukfett. Man kan med hjälp av GI värdena försöka att jämna ut blodsockerhalten men det är bara halva segern vunnen. Proteiner däremot vilket till allra största delen kommer från djurriket är alla cellers byggstenar och blir även till energi. Visst kan man hjälpligt försöka kompensera proteinintaget med soya och en del andra vegetariska produkter. Men det är inte särskilt enkelt.
    Egentligen så ser beräkningen spannmål kontra animalisk föda man läser helt fel ut. Vi måste i så fall göra en jämförelse per gram protein framställt. Jag tror inte djurhållning är särskilt ineffektivt jämfört med markodling när det gäller att framställa 1 gram protein. Jag har aldrig sett några siffror men väntar med spänning.
    Att det går åt mycket vatten mm. är knappast något problem globalt. Halva jordklotet har väl lika mycket regn som vi har. Vatten bara dräller det av. Man kan väl koncentrera djurhållning till områden där det inte råder torka.

  31. Jonas B

    Vet inte om jag törs komma in med min radikala diet i den här debatten, men faktum är att jag äter MAT. Lite av varje, lagom mängder. Dricker vatten i veckorna och vin när det passar. Så nu är det sagt – när klimatet kapsejsar är det mitt fel.

  32. Urban

    Hahn och Lars C, jag är en person vars hela kolestreolvärden vänts på huvudet uppochned.
    Förr hade jag höga kolestreolvärden och åt därför Statinmedicin, sedan jag gick över till LCHF har alla mina kolestreolvärden gått ner till under gränsvärden och det är för min del  ett jättekliv och mina läkare trodde inte på proverna så jag har fått gå var 3:dje månad och ta alla upptänkliga prover. Nu har alla mediciner fått sparken ur min vardag!!
    Allt har förbättrats till från att varit höga på mycket gått ner och helt normaliseras efter LCHF-dieten.
    LCHF är ingen viktnedgångskur, för jag har knappast gått ner något men min hälsa har radikalt förbättrats och jag har hållit på mer än ett år nu!! Så att någon halkat dit på en hjärtinfarkt eller liknande har absolut inget med kosten LCHF att gör snarare tvärtom, hade de börjat tidigare och hållit sig till den sänker man risken att få hjärtinfarkt.
    Fett och igenslaggade ådror har inget gemensamt!!

  33. AOH

    Helt aktuell medicinsk inlaga om kött och hö
    http://www.dagensmedicin.se//nyheter/2009/10/27/fett-och-frukt-tycktes-sky/index.xml
    ”Fett och frukt kopplas till hjärtskydd i ny studie”

  34. Lars C

    Hahn#30
    ”Lars C, du varvar sakfel med lite förvirrade oklara tankar. Hjärtinfarkter, lika lite som fetma har gått ner efter att lightprodukter tillkommit. Det är precis tvärtom.”
    Jag har inte skrivit att fetman gått ner. Bara hjärtinfarkter med dödlig utgång (glömde skriva dödlig utgång innan) som mer än halverats på 20 år enligt en studie från Sahlgrenska akademin.
    Att det sen sammanfaller tidsmässigt med ökad användning av lightprodukter kan vara en tillfällighet. Jag vet inte.
    Enligt professor Annika Rosengren så är sambandet klart, lägre kolesterol  pga lägre intag av mättat fett.
    Länk till svtplay intervju, obs fungerar ej i min Firefox fick köra den i Explorer.
    http://playrapport.se/#/video/1481579
    Den tar bara ett par minuter, ge dig den tiden.
     
    En annan professor skriver något helt annat.
    http://www.kostdoktorn.se/professor-frostegard-sagar-kostraden-i-ny-bok.
     
    Hur kan man få fram med helt olika saker av  enkel statistik.
     
    Hjärt-lung fonden skriver så här:
    http://www.hjart-lungfonden.se/sv/System/Fraga-professorn/Utvecklingen-av-stroke-och-hjartinfarkt/
     
    För övrigt så tycker jag att det blivit lite AGW religion över LCHF metoden. Liksom divergensen i påståendena. Svammel över hela linjen, ingen tycks veta säkert. Lättkontrollerade data ignoreras, ve den som rubbar någons tro.
    LCHF är relativt nytt, om några år vet vi om det är bra eller dåligt ur infarktsynpunkt. Vi vet idag inget om de långsiktiga konsekvenserna.
    LC diet användes dock för diabetiker före insulinet.
    Det vi vet är att snabba kolhydrater är döden i grytan.
    Jag har inget emot kött, någon gång i månaden slinker det ner något gott i den vägen. Lax någon gång i veckan, annan fisk lika så.
    Till sist, en något hövligare ton i inledningen vore inte fel..
    Jag bara förmedlar vad andra skrivit och sagt precis som alla andra gör här.
     
    Mvh
     

  35. Hahn

    Urban, precis så är det!
    Däremot så måste man öka andelen kolhydrat i kosten om man idrottar. Själv tränar jag rätt hårt och regelbundet och jag har märkt att en LCHF kost försämrar träningsresultaten.
    För en vanlig normalt levande människa så ska kosten ligga betydligt närmare LCHF. Ren LCHF kost är dock bara för viktminsking eller behandling mot diabetes. Det är alltså inget normaltillstånd.
    För er som undrar, LCHF betyder Low Carb High Fat (lite kolhydrat, mycket fett).

  36. Urban

    Hahn;
    titta på Colting, trhialtonkungen som bygger mycket av sin träningskost på LCHF liknande kost, under bloggen kostdoktorn.se så kanske du får nya vyer angående din träning.
    Angående LCHF är det mer en livsstil än en kost, man tar bort så mycket kolhydrater man kan ur vardagen och blir sötsaksbefriad. Sötsuget försvinner oftast på dag 3.
    Jag kan påstå att som tidigare sötsaksberoende med 4-5 sockerbitar i kaffet så har jag befriat mig från sockret till 90%.
    Att slippa potatis, ris, pasta och bröd är så lätt så lätt:
    Byt ut alla margariner och lättprodukter mot smör, fetgrädde och fet yoghurt och fläsk med stekt ägg eller andra feta saker gör en till fullständig människa!!
    Och ta bort växellådsoljan Becel ur matdiskarna!!

  37. Hahn

    Lars C, ursäkta det oavsiktigt hårda tonfallet.
    Jag reagerade på att blogginlägget förespråkar vegetarisk kost, därefter kom din kommentar som i sin sammanfattning gärna såg att kött försvann ur kosten mm.
    Jag litar inte riktigt på vegetarianer i klimat och kostfrågan. Annars är dom säkert tillräknerliga men dom har allför ofta det här draget att alla ska tycka (och äta) som dom. I kostfrågan, som jag ser det mot bättre och aktuellt vetande.
    Däremot så har jag större respekt för de som väljer att vara vegetarianer av etiska skäl. Dom för ju åtminstone inte fram felaktigheter. Bara sin övertygelse vilken är lika sann som någonting annat.
     
    Annika Rosengren i intervjun är inget direkt stoff. Du kan hitta hundratusentals intervjuer, både live och i skrift som säger ungefär samma sak. Det där har ju varit medicinens och samhällets officiella hållning i 30 år.
    Din andra länk till kostdoktorn sätter däremot ett bättre perspektiv på det hon säger.
    Jag ser inte alls någon religionsbildning runt LCHF. Vem som helst som tillämpar den kosten kan ju på mycket kort tid själv konstatera att det fungerar. Alla människor och tidningarna är proppfulla av olika dieter som till största delen inte fungerar. Varför tror du det blir sådant väsen om just denna, den 500’e i ordningen. Jo, den fungerar och bygger på logik.
    Tyvärr strider den mot allmänrådande hälsouppfattningar såsom vegetarianism eller hela livsstilen bakom lightprodukter och en pastasallad.

  38. olaus petri

    Som du skriver Lars C, användes LC för att försöka hålla liv i diabetespatienter (de vi idag kallar typ II) innan insulinet. Det som kanske förvånar är att läkarna gärna fortsatte med LC även efter det att insulinet blivit upptäckt. Det tog med andra ord en helt del tid innan läkarna övergav de gamla metoderna trots att de  teoretisk sett blivit mycket tveksamma (i och med insulinet).
    Annars håller jag med dig om att LCHF har tendenser att bli lite religion bland vissa utövare. Frågan är om inte det gäller alla nya dieterkurer som lanseras?

  39. Lars C

    Hahn!
    Allt lugnt, jag gillar inte heller fanatism. Förr eller senare kommer väl herrar och fruar professorer att uppnå nirvana. Dvs Konsensus 🙂

  40. Urban #36 och Hahn #35 och fler…
    Jag är böjd att hålla med Jonas B #31
    Om man trivs och har kul så lever man nog längre än om man oroar sig.
    Och med tanke på hur jordens befolkning ökar så är det kanske bra med olika sorters mat.
    Uppriktigt sagt så fattar jag inte hur ni kan engagera er så mycket i ert eget matintag. Det finns väl fler intressanta företeelser i världen att intressera sig för?
    Vi ska ju alla dö, eller hur? Om det händer genom en olycka, ålder, matintag eller sjukdom, så kan vi ju knappast ägna vårt liv för att påverka det skeendet? 
    Eller är det vår uppgift?
    Det känns ganska egoistiskt – och naivt.
    Ska jag vara riktigt ärlig så tror jag att vi borde hålla käften och låta våra barn och barnbarn bestämma.
    Men problemet är att dom inte är där än. Det är ju vår generation som sätter Agendan för våra barn och barnbarn.

  41. Hahn

    Jamen Uffeb. Tänk på all fetma och den ohälsa. Alla tecken tyder på att barn och ungdomar blir fetare och fetare. Felaktig kost är väl ändå det absolut största hälsoproblemet i världen.
    Exakt så här skriver du ”Uppriktigt sagt så fattar jag inte hur ni kan engagera er så mycket i ert eget matintag. Det finns väl fler intressanta företeelser i världen att intressera sig för?”
    Att människor inte engagerar sig i sitt matintag och att medelvikten i västvärlden ökar är väl en sak. Det blev bara så chockerande att höra någon ifrågasätta hur man kan engagera sig i vad man äter. Dessutom med undertonen att det skulle vara rätt oviktigt. wow, den var ny 🙂
    I övrigt så håller jag också med Jonas B. En varierad allsidig kost är aldrig fel.

  42. Ingemar

    Alla dessa stollar! Jag förstår inte varför vi överhuvudtaget skall intressera oss för vad än den ena, än den andra AGW-stollen som gör uttalanden i gammelmedia. Det finns ju internet. Och spännande frågor om den RIKTIGA klimatforskningen att diskutera.

  43. Hahn#41
     
    Just precis,
     
    Att ha en positiv inställning till god mat och för all del dryck innebär ett livsbejakande i positiv mening, menar jag. 
     
    En av dom stora glädjeämnena i livet är väl att få inta så goda och delikata måltider som möjligt.
     
    Pillande med diverse vegetariska sörjor tycks mig gå hand i hand med livsförnekelse och annan  misantropi såsom klimatgalenskap, självspäkning och navelskåderi mm.
     
    Gärna kaninfoder åt vänstern men låt oss gormander, gourmeter och sybatiter vara ifred.
     
    En kanna yoghurt och en knippa vass, nej tack! 😉

  44. Mats Frick

    Kossor på grönbete är näppeligen ett problem. Det är den industriella skalan på köttproduktion som är boven i dramat (de små prickarna är kossor…).

  45. Mats Frick

    …detta kan dcok hanteras med lite kreativitet (sök uppe i hörnet på ’pig city’).

  46. Gunbo

    Hahn #30,
    ”Kunskapen om vad människan bör äta är lika känd. Det är inte vegetarisk kost. Så är det bara.”
    Människan är allätare precis som svin eller schimpanser t ex. Det ser vi på både tänderna och tarmens längd. Så rena köttätare har vi aldrig varit. Våra närmaste släktingar schimpanserna lever mest på  frukt och grönt men kan också äta kött då och då. På stenåldern var vi jägare och samlare.
    De folk som inte har tillgång till vegetabilier, som eskimåerna, klarar den animaliska dieten genom att deras tarmsystem är betydligt kortare än vårt. En evolutionär anpassning m a o.
    Majoriteten av Indiens befolkning (hinduerna) är av religiösa skäl vegetarianer och har varit så i några tusen år. Vad jag förstår mår de inte illa av det. De använder mycket legymer (baljväxter) i sin kost och får därifrån det protein de behöver. 
    Hjärtinfarkt förekommer mest hos över- och medelklassen som ofta äter för mycket söt och fet mat och dessutom rör sig för lite.
    Så visst kan man leva gott som vegetarian. Själv är jag långt ifrån vegetarian och har inte övervägt att bli det heller.

  47. Gunbo#46
     
    Ang.  att eskimåernas tarmsystem är betydligt kortare än vårt; hur mycket kortare och metabolisk signifikans?
    Källhänvisnig vore tacknämlig.

  48. Mats Frick
    Är du enig med mig att dels ska gymnasiematematik och fysik, krävas av SU´s geologistudenter, dels ska bara de som finner grava fel i lärobok och tentamina få högsta betyg?
    (hur många har du funnit?)
    Ar det inte så på flumskolan  din?
    Du vet att de bästa brukar cykla mellan skolorna och lägga 5% på din skola och 75% på KTH Tekn.Fys. (20% på livets flum).
     
    Felet som fick mig att total ge upp Tekniskfysik, var att vare sig mentorer eller teknologer fattade det…
    Jag har mött de som gått ut Teknisk fysik, med bästa betyg och fattar noll och nix…
    Så skulle det inte vart om metoden Göran Manneberg har, genomsyrat hela utbildningen..
    Jag anser att duggningar och för tester av gamla tentor föder dagens odugliga ledare…
     
    Tänk själv, lär och kan.
     
    Ska man utbilda sig till den svåraste ingenjörsutbildningen ska man kunna konstruera lösningar, oförberedd på godtyckliga problem.
     
    Eller hur?
     

  49. Hahn

    Gunbo #46, javisst mycket frukt och grönt, kombinerat med kött av olika slag. Däremot inte mycket spannmål.
    ”Hjärtinfarkt förekommer mest hos över- och medelklassen som ofta äter för mycket söt och fet mat och dessutom rör sig för lite.”
    Det är då enligt nyare rön en himmelsvid skillnad mellan söt och fet mat. Dessutom tror jag att stress, låg social status, oregebundna arbetstider eller arbetslöshet i kombination med allför mycket sötsaker och lite motion är utlösande faktorer. Hög och mellanklass är nog snarare en motverkande faktor.

  50. Red Hansen

    Folk fungerar olika och viad som  är hälsomat är individuellt. (Bara att jämföra med hur odräglig olika personer blir efter vilken mängd öl och hur dom mår dan efter, varierande… 🙂 ) Det finns en trend som är lika fanatisk som klimatizmen vad gäller vad vi äter. Tom youghurt blir fiberberikad och en vanlig vit fralla existerar inte i åtskilliga affärers bröddiskar. Resultatet är en seriös ökning av diffusa magåkommor när folk trycker i sig ännu mer och grövre skrädmjölsprodukter som inte ens trälar skulle accepterat annat än vid nödår.  Som uttalad dietskeptiker rekomenderar jag folk att fundera själva på hur dom mår av vad

  51. Red Hansen
    Jag mår bra av livet och motstånd, det senare är allt svårare att finna.
    😉
     
     

  52. Labbibia

    Men hörrni……..räcker det inte med alla jäkla matlagningsprogram i TV? 😉
    Men ok då. En sak som jag har funderat lite på, är varför barn är så begivna på sötsaker och ”onyttiga” maträtter? Säg den förälder som inte upplevt detta? Fisk, nej, Pannkakor med massor av söt sylt och grädde, yes! Någonting i vår arvsmassa som gör att vi är sådana som barn? Eller är jag ute och cyklar nu igen? 🙂 

  53. Hahn #41
    Så här skrev du bland annat:
    Felaktig kost är väl ändå det absolut största hälsoproblemet i världen.”
    Grattis. Hoppas du får bli frisk och leva länge.

  54. Gunbo

    Rosenhane #47,
    Jag hinner inte leta referenser på nätet nu men jag läste om eskimåerna när jag studerade anatomi för många år sedan.
    Rena köttätare har kortare tarm eftersom risken för förruttnelse och uppkomsten av skadliga bakterier ökar ju längre tid det tar för köttet att passera genom tarmen. Så var förklaringen i boken jag läste.

  55. Stig S

    Livet har väl fler parametrar än god hälsa. Det skall vara trevligt att leva. Livskvalitet, där god hälsa iofs är en viktig komponent, innehåller också njutningar. Maten är där en viktig del. Om jag lever några år kortare tid än den som späkt sig med sojabiffar, vitamintabletter, aloeveranektar och annan oätlig sörja så tror jag ändå att mitt liv gett mig högre kvalitet än självplågarens.
    Livet handlar inte om att den som lever längst är också den som har vunnit.
    Jag har inget intresse av att ha vårdhemmets fräckaste rollator med den längsta körsträckan.

  56. Torsten Wedin

    Livet blir inte längre för att man avstår från njutningar. Det bara känns så 😉

  57. Lars C

    Nyhet fråm svt text.

    114 SVT Text Onsdag 28 okt 2009
    INRIKES Publicerad 27 oktober
    Fet mat kan göra nytta
    Fet mat i kombination med frukt och
    grönt kan minska risken för hjärt-
    infarkt, enligt ny forskning. Läkaren
    Sara Holmberg i Kronoberg har under
    tolv år studerat över 1.700 män.
    De som åt frukt och grönt dagligen i
    kombination med feta mejeriprodukter
    hade en lägre risk för hjärtkärl-
    sjukdomar än de som åt lite fett,
    rapporterar TV 4 Nyheterna Växjö.
    Hypotesen är att fettlösliga
    vitaminer i grönsaker och frukt
    lättare tas upp av kroppen om man
    äter fett. För dem som inte åt
    nyttigt saknade fettintaget effekt.

  58. Inge

    En hushållslärare jag pratat med sade att vi har aldrig haft så välutrustade kök som nu. Det har heller aldrig sålts så många kokböcker som nu. Det har heller aldrig funnits så många matlagningsrogram på TV som nu.
    Men det har heller alderig sålts så mycket färdigrätter som nu!