ABC

Det ser mörkt ut för Köpenhamnsmötet. Allt färre tror att tvåveckors sammankomsten i den danska huvudstaden kommer att mynna ut i något konkret. Det enda positiva är väl att Danmark får publicitet och att Köpenhamn sätts på världskartan.
Plan B är just nu att använda mötestiden till att komma överens om de politiska riktlinjerna för ett kommande klimatavtal och indikera på vilket sätt de rika länderna kan finansiera utvecklingsländernas insatser för att minska sitt ”klimatavtryck”.
Det finns visst också en Plan C, som innebär att USA:s senat röstar ner klimatförslaget. Det skulle troligen sätta definitivt stopp för en ny klimatöverenskommelse.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars C

  Det blir nog plan B. Kanske B+ Dvs uppföljning 2011. Det behövs mer tid för att låsa sig. Däremot så kanske man kan komma fram till någon form av avsiktsförklaring som man kan arbeta efter under tiden. Att Carlgren har synpunkter på vad Kina ska ha med i sina femårsplaner kanske driver på 🙂
   
   
  http://svt.se/2.22620/1.1732719/eu_skarper_tonen_i_klimatfragan

 2. Lars G

  Läste i Intl Herald Trib. att Kina och Indien avstår för kravet på fri ”teknologiöverföring”. Det blir ett bakslag för Dr. Pachauris TERI.
  Ett sätt  att påskynda  en förhandling vore en variant på ”levande ljusaktioner” och sätta hela gänget på ett Arktiskt isflak med södergående ström och vind. Global Warming ”hands on”.
   

 3. Tege Tornvall

  De kan ju tassa runt den heta gröten (faktiska utgifter och åtgärder) länge med diverse processuella och formella frågor som terapi.

 4. L

  Med tanke på hur många förberedande möten man redan haft, kan det bara bli ett jättefiasko. Och skulle man trots allt och trots att det saknas kunskap om koldioxidens klimatpåverkan, genomföra ett bindande avtal, blir det världshistoriens största politiska fiasko.
   
  Jag förstår inte hur politiker tänker när man vill driva igenom beslut utan att själv vara säker på varken bakgrunden eller utfallet?
   
  Möjligen kan man förklara det med en masspsykos, men det är ingen ursäkt. Jag skulle skjuta fram mötet på obestämd tid, men politikerna har väl redan målat in sig i ett hörn genom alla hot och löften till utvecklingsländerna som nu kräver ”kompensation”…

 5. pekke

  En ny intressant post hos WUWT:
  http://wattsupwiththat.com/2009/10/16/searching-the-paleoclimate-record-for-estimated-correlations-temperature-co2-and-sea-level/
   
  Är väl nåt för våra politiker att fundera över och sedan kan de lära sig att vi faktiskt lever i en istid och att den värme vi har nu skall vi vara glada för.

 6. Steve

  I fredags e.m. släpptes ’nyheten’ att USA:s federala underskott budgetåret 2008/09 (slutar sista september) var ”$1.4 trillion” (1,4 biljoner dollar, som vi uttrycker det)  —  10 % av BNP, största underskottet i relation till ekonomins storlek sedan 1945.  Föregående budgetår blev underskottet ”$459 billion”, 3,2% av BNP.
  .    Kina och andra investerare, som hittills stått för pengarna, ”väntar ivrigt på tecken att regeringen omsider ska återfå kontrollen över budgeten.  Och amerikanerna blir alltmer oroliga, även de.”  Konstaterar NY Times med en suck.  
  http://www.nytimes.com/2009/10/17/us/17deficit.html?_r=1&hp

 7. Björn

  Plan C vore det bästa för världen. Rådrum är det som behövs för vi vet att förhastade slutsatser och åtgärder alltid leder till oönskade resultat och som i sin tur också medför brända resurser.

 8. Lena Krantz

  Pekke
  AGW-anhängarna vill ju aldrig läsa något som inte är publicerat i någon ansedd tidning eller hur det nu är men hur är det med Bill Illis text i det fallet?

 9. TomatPalmen

  I Köpenhamn får vi en mätning av hur viktig världens ledare tycker klimatfrågan är. Gissningen idag är att det inte är så farligt och ö.k. blir därefter. Alarmismen kanske dämpas något då.

 10. pekke

  Lena Krantz
  Har ingen aning vem Bill Illis är.
  Har sökt lite på honom, men bara fått upp div. klimatdiskussioner med honom.
  Så han kan ju va en glad amatör eller ha nån annan anknytning till saken, verkar som han är bra på beräkningar och statistik.
  Så om han inte har nån forskarbakgrund blir det ju svårt att visa fram hans papper.

 11. pekke

  En bildsida med diagram som Bill Illis tydligen har:
  http://s463.photobucket.com/albums/qq360/Bill-illis/?start=0
  Men ingen antydan om vem han är.

 12. Patrik

  Mja, det där var nog den intressantaste artikeln på WUWT på länge… Måste läsas några ggr. 🙂

 13. Det är ju tragiskt att mänsklighetens bästa hopp för att undvika obotliga skador på världsekonomin på grund av ett påhittat klimathot är att ett mastodontmöte i Köpenhamn slutar i ett ”fiasko”. ”Fiasko” inom citattecken eftersom det egentligen rör sig om en stor framgång, med de vanliga mått som numer aldrig används på klimatfrågor. Var försvann vetenskapen från klimatfrågan? Var det redan när IPCC grundades 1988?

 14. tty

  Pekke
  Alla de data Bill Illis sammanställt har källhänvisningar och är vederbörligen peereviewade och kan alltså utan besudling beröras även av AGW-anhängare.

 15. tty #14,  pekke #1o…
  Oroväckande att se hur många på den här bloggen som slutat tänka själva.
  Även om ämnet är svårt och rackarns populärt så kan man väl hålla sig till ett nyfiket amatörforskande…

 16. pekke

  tty
  Fint, då går de data han plockat i hop inte att bortförklara hur som helst.
  Han verkar vara kunnig på det han pratar/redovisar om, men jag har ingen susning om vem han är eller vad han har för bakgrund vilket jag inte bryr mig om så länge som det verkar vettigt men vi vet ju att en del gillar att tracka ner på folk som inte har rätt bakgrund.
   

 17. AOH

  http://anarkisterna.com/cop15/
  ”COP15 ska innebära slutet för kapitalismen och ett samhälle byggt på domination, inte för livet på jorden! Vi ses i Köpenhamn!
  Varken plan A – B eller C passar ANARKISTERNA
  Anders E och fler — finns ni med där i leden?

 18. AOH

  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.261093/din-guide-till-cop-15
  En kort sammanfattning om bakgrund och målsättningen med
  COP 15 .  Här finns t.o.m plan A-B-C-D-E-och F.

 19. pekke

  AOH
  Anarkisternas begäran om ett styrt samhälle efter deras regler är ju en paradox när det gäller anarki !
  Anarki = inga regler ! Så att begära regler är det mest korkade jag nånsin hört från sådana personer !

 20. Jan

  Fiasko eller inte. För Sveriges del är det av underordnad betydelse. Blir det ingen överenskommelse i Köpenhamn kommer våra politiker att ålägga svenska folket kraftiga åtstramningar i alla fall, för att demonstrera moral.
   
  Sedan kommer Carlgren, Reinfeldt m.fl. att jetseta jorden runt och övertyga all världens ledare att följa Sveriges högtstående moraliska förebild. Och självklart kommer alla länder som lydigt, lydiga underlydande följa vad Carlgren och Reinfeldt beordrar.

 21. AOH

  http://sydsvenskan.se/danmark/article558029/15-fragor-infor-klimatkonferensen.html
  Vad händer mer?
  12. En konsultfirma ska mäta exakt hur mycket koldioxid som själva konferensen ger i från sig. Hur stora är utsläppen från alla taxibilar som kör fram och tillbaka

till konferenscentret, hur mycket släpper Air Force One (om president Obama kommer) ifrån sig?
  Håll med om att COP 15 är avgörande för planetens framtid