Sverige, tillsammans med många andra länder inom EU, går mot en industriell och ekonomisk tragedi. Vi har här i flera år påpekat och kritiserat den gröna energipolitik som tyvärr även den nuvarande regeringen till stora delar följer. Många lögner om s.k. ”förnyelsebar” energi och ”gröna” industrisatsningar serveras dagligen av politiker och media.Vi har blivit itutade att det behövs mer subventioner, att svenskar måste köra fler elbilar, att uppfostras att acceptera vindkraft och solkraft överallt, att gladeligen få allt högre skatter och elräkningar och att omfamna de gröna industrierna i Norrland. För klimatets skull.
Även Henrik Jönsson har i flera inslag kritiserat både klimat- och energipolitik på ett slagkraftigt och pedagogiskt sätt. Här är hans senaste bidrag. Denna gång är udden riktad mot public service som i praktiken fungerar som ett propagandainstitut för dessa gröna fantasier. Lyssna och njut. Så här skriver Henrik:
”Den gröna bubblan är på väg att spricka – och miljardsubventionerade satsningar på allt från batterier till vindkraftsprojekt faller nu som dyrbara dominobrickor. Samtidigt opinionsbildar både staten och public service stenhårt för lojalitet med klimatmålen – utan att någon ifrågasätter deras genomförbarhet. Vem bär ansvaret för de havererande gröna satsningarna? Hur ser medierapporteringen om omställningsmålen egentligen ut? Och vad händer med ett samhälle där både stat och media opinionsbildar för lojalitet med omöjliga politiska ideal? Dessa frågor tar jag upp i veckans video “DEN GRÖNA BUBBLAN”. KORRIGERING: I avsnittet där vindkraft diskuteras säger jag MWh, det ska vara MW.”
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Är det här en ” Tipping point ” för den ” Gröna omställningen ” där skattebetalarna/gräsrötterna inser att det är deras plånbok som töms för nåt som inte gör nån större skillnad i den vida världen ?!
Henrik är som vanligt en suverän i att få till en tydlig argumentation och på frågan vem eller vilka som bör stå med ”Svarte Petter” borde det inte vara svårt att konstatera att det är Stefan Löfven o Magda Andersson som lät S agera stödparti till MP …
Och allt bygger på tankeföroreningen att livets gas, CO2, är en pollution en förorening.
”Tack” för denna tankepollution till
miljörörelsen med sina experter och aktivister som ursprungligen sådde tankefröet,
FN med klimatkonventionen som effektivt spred tanken och på så sätt förorenade politiker och politiken över hela jorden,
president Obama med USAs natur- och miljövårdsverk EPA som fastställde denna tankeförorening i lag
och
sist men inte minst ”tack” till norska nobelpriskommittén som 2009 utsåg president Obama till årets mottagare av fredspriset.
Dags att rena luften från denna förorening och åter låta solen styra klimatet.
Idag diskuteras det i DI om staten bör ge bidrag till viktiga innovationsföretag.
Men de av er som är ingenjörer eller har bakgrund inom innovationer, är verkligen Northvolt ett innovationsföretag? Är inte detta ett rätt simpelt tillverkande bolag? Vad är så unikt med deras batterier?
För övrigt öppnar MP för att förstatliga Northvolt, surprise.
Här på KU kämpar vi sedan länge med Bubblan. Bristen på perspektiv, proportioner och konsekvensanalys har funnits hela tiden. Det är underbart att personer som Henrik Jönsson, Christian Sandström, Magnus Henrekson, Jan Blomgren, m fl. fått sånt genomslag, att inte ens SVT kan hålla dem utanför det godkända rampljuset.
Henrik Jönsson är fenomenal i att gräva fram fakta, som är väsentliga för helhetsbilden, och sätta i historiskt, kulturellt och framför allt politiskt sammanhang och presentera pedagogiskt.
Missar aldrig lördag morgon 08.00
Det är inne att byta namn nu. Hybrit byter till Hybris. Undrar vad Northvolt ska byta till. Kanske motpolen till Stegra.
Nr 4 Ulf
Svt och andra medier hade spaltkilometer om northvolts uppstart, se bl a reportage från 2018.
Där framgår att dom inte hade expertisen, men avsåg att knyta dessa till sig.
2018 avverkades 40 000 träd för fabriken och 1 miljon kubikmeter schaktades bort av marken.
Fabriken inledde sålunda sin bana med en logistikchef ( Peter C ) från tesla- och obefintlig expertis.
CO2 utsläppen och markförstöringen var omfattande.
På frågan varifrån deras batterimetaller skulle komma svarade dom att – det vill vi inte avslöja men många batteritillverkare skriver långa avtal med producenter av metaller men vi plockar från lite olika håll…
DÄR, liksom på andra gröna projekt borde varningsklockorna ha ringt.
– ingen egen teknik.
– ingen plan för råvaror
– lånade pengar
Fullständig avsaknad av information från vart den ” gröna elen skulle komma”….Det löser vi bara vi får pengar att köra igång, hette det…och heter fortfarande.
H2GS kör samma taktik avseende råvaror och teknik och ” grön el ”.
– Dom panikbytte namn förra veckan..
Ni minns väl vart H2GS skulle få sin malm ifrån…herregud, vilka tokerier!
På varje fråga från investerare kommer samma flumsvar..vi ordnar det, inga problem…alla är med på det gröna tåget – vi lovar att detta blir succé!
Dom med industriell bakgrund häpnar – skall ni verkligen uppfinna allt längs vägen, teknik, råvaror och arbetskraft och installera grön el?
Det skulle ju byggas 5000 vindsnurror till järnsvampprojekten och alla dessa gröna projekt – har ni sett projektplaneringen för dessa Gigantiska Vindindustrier i malmfälten och omgivande fjäll och skogar???
Nej, då är ni i gott sällskap – för ingen annan har heller sett dessa projektplaner för monsterstora vindparker i dessa områden.
Tänk er markbyggden 45 000 hektar misär – sedan tar ni det gånger 5.
45 000 × 5….vart då.. av vem…hur fort..???
Just det – dom vindkraftparkerna skall ha lagring också…ahh, nu börjar vi snacka…wow, vilka fina projekt!
Folk tycker att kärnkraft tar för lång tid att bygga!
Ha,ha,ha,ha – hur lång tid tar det att bygga och lagra och ansluta denna gigantiska vindindustri?
Gröna drömmar:
Utan råvaror
Utan grön el
Utan teknik
Det måste gå…Det måste gå.
Se där, de gröna aktivisterna vill genast använda ”other peoples money” och ta över gröna projekt som inte kapitalismen och bidragsprojekten klarar av. Som om NV skulle vara statens ansvar 🙁
https://www.di.se/nyheter/mp-oppnar-for-statligt-agande-i-northvolt/
Förra veckans snackis var M Draghi’s rapport om Europas svaga ekonomiska position visavi övriga världen och då särskilt USA. Man glömmer att vi blivit USAs geopolitiska vasall i deras ambition att till varje pris bevara sin hegemoni. Något som riskerar vår egen självständighet i vår handel med omvärlden. Se bara hur Tyskland bringades ner på knä när deras Rysslands-samarbete stoppades.
När Draghi konstaterar att EU måste satsa biljoner kommande decennium för att öka konkurrenskraften vill ingen reflektera hur det är tänkt att finansieras. Draghi är globalisternas kandidat och då vet få hur långt planerna på federalisering av EU nått. Skuldsättningen inom delar av EU är mycket hög liksom riskerna inom flera storbanker. ECB kan inte likt FED R använda sedelpressen. För det måste man i princip skapa ett Europas Förenta Stater. När den ”stora krisen” är här kommer ”våra ledare” sannolikt att reformera valutasystemet, införa en digital Euro och dollar (och en helt ny ”västvaluta”). Vad Draghi gör är att förbereda oss inför att göra det folk egentligen inte vill men som ledare passar på att göra i samband med kriser. Att utnyttja dem!
Ju mer man ökar EUs skuldsättning desto lättare kommer man att skapa förutsättningar för en federalisering.
Inte minst i klimatets namn.
Kina bakom Northvolts haveri:
https://cornucopia.se/2024/09/borsveckan-inleds-blandat-i-asien-northvolt-blast-av-kinesisk-storleverantor-rakna-med-att-kina-koper-konkursboet/
Illavarslande!
Höga elpriser idag pga Finsk eltörst!
500 EUR/MWh
trots att historien är full av värmeprioder med lågt co2 så verkar det inte fastna hos folk. dom senaste var ju som alla här känner till holocen (9-5000 ) och medeltida värmeperioden (850-1300) och det enda som hänt är att vi nu återställt temperaturen efter lilla istiden till den som var före.
Tysklands utbyggnad av kapaciteten för produktion av el
Totala märkeffekten för kraftproduktion uppgår till c:a 245 GW, vilket är 3½ ggr det maximala behovet en vinterdag, 70 GW. Ändå har tyskarna problem med lyset ibland. .
https://klimatsans.com/
Ett bra exempel på att sol och vind behöver backup, från kol och gas i Tyskland och vatten- och kärnkraft i Sverige, åtminstone på vintern men troligvis även vår och höst.
Ja, det gröna stålet är nästa stora bubbla. Betydligt större än Northvolt. Järn- och stålpriset har fallit kraftigt samtidigt som det visar sig att det inte går att lagra vätgas i stora bergrum. Tanken var att man skulle tillverka vätgas från billig vindel och sedan lagra den i berg. Nu måste produktionen av vätgasen istället ske i anslutning till den gröna ståltillverkningen och man måste använda el från vatten- och kärnkraft, som kostar mer. Då blir stålet så dyrt att tillverka att det blir osäljbart.
Hade Northvolt kinesiska leverantörer av utrustningen som nu blåst N. på dokumentation om utrustningen ?
https://cornucopia.se/2024/09/borsveckan-inleds-blandat-i-asien-northvolt-blast-av-kinesisk-storleverantor-rakna-med-att-kina-koper-konkursboet/
Som driftoperatör vet jag att det är extremt viktigt med full teknisk dokumentation på utrustningen för att både operatörer och underhållspersonal skall begripa hur det fungerar !
Varför folkomröstar vi inte om klimatpolitiken och FIT for 55? EUs kreditgarantibeslut med mera slår ju direkt på oss skattebetalare i Sverige när haverierna blir ett faktum!
En föregående debatt till en folkomröstning kommer att klargöra mycket som inte framförs av MSM.
Jaa folk måste vara otroligt dumma…. man vill minska utsläppen av koldioxid…. för alla som kan läsa detta. LC släpper vindkraften ut 4ggr mer koldioxid och med ökande netto från vindkraften well…. att bortse från detta lilla faktum säger ju att det inte är någon fara med koldioxid, inte ens i huvudet på de mest miljömedvetna. Sedan kräver vindkraften 1000ggr+ mer yta jmf med kärnkraft och någonstans mellan dessa 2 siffror för alla andra saker som krävs för att producera el i generatorer….. MEN säger folk kärnkraften dödar… i Harrisburg dog ingen, i Tjernobyl dog det folk MEN förvånanvärts få i en dåligt skött, och dåligt konstruerad, militär anläggning där man med avsikt gick långt förbi alla regler för drift…. DOCK färre än vänta dör och det gör mycket fortare än väntat att göra området normalt igen….. Jag undrar hur mycket kemikalier, DU osv som spridits över Ukraina sedan SMO´n startades? OKK Fukushima? Någon enstaka dog av strålning medan en hord drunknade… det var en gigantisk naturkatastrof… MEN en, igen, ”fel” konstruerad anläggning och inte säkrad eller korrekt skött. Jag ställer ofta frågan: ”Säg 5 saker som talar för vindkraft före kärnkraft” MEN svaren blir krystade…. då det begav sig byggdes en reaktor på 5 år….. Den jättedyra massivt försenade reaktorn OK3 (ingen säger att den var först i learning curve) … därav kommer denna reaktor att ha betalat sig någonsin, eller iaf inte förrän om 10år…. hur länge har världerns varit i drift? Några år max eller??? TÄNK gott folk och Do the math.
Ang NV och kinesisk maskinleverantör.
Kan man som Cornu indikerar tro att ett seriöst företag betalar (eller t.om beställer fler än en testmaskin) om man inte har tillgång till drift-underhållsdokumentation? Svaret är väl NEJ! Vem betalar ”in full” innan man är i fungerande drift? Förhandlingspositionen bestäms förstås av antalet möjliga leverantörer.
Ivar A. #11
Så det är inte en tillfällighet att Tyskland fortfarande har 72 GW fossil elproduktion installerat. Måste kosta multum att ha dom i beredskap. Energiewende skulle kosta dom tyska hushållen ett par glasstrutar i månaden, nån här som vet vad glassen kostar i Tyskland?
#8
Northvolt har redan namnet ”No-volt”.
Gällande Stegra är bytet av namn oförståerligt, stegra vaddå – koldioxidutsläppen (genom att börja bygga något som kanske aldrig blir färdigställt). Något för Jan Jörnmark i framtiden att göra ett bildkollage om.
pekke #13
Sen innehåller sån här utrustning idag massor med mjukvara, hur är det med källkoden där, får man tillgång till sånt när man köper utrustningen?
I DI finns en debattartikel av Björn Rosengren, gammal ABB-Vd. I grunden är det samma punkter som har tagits upp tidigare, Sverige ska visa vägen i den gröna omställningen.
Grundfrågan är om det är bäst att vara den som leder omställningen eller om det är bättre att studera vad som händer i omvärlden och lära sig och baserat på det ta rätt beslut då. Även om man inte är först kan man då bli bättre och billigare än konkurrenterna då mindre resurser förslösas.
Se till exempel på Liquid Wind – Flagship One i Örnsköldsvik, där skulle Sverige ligga i framkant och vara först i världen med storskalig produktion av e-metanol. Den blev för dyr – såg man elinput och metanol-output var det inte svårt att förstå, speciellt som fabriken behövde tillgång till kontinuerlig el och inte bara överskottsel. Örsted meddelade lakoniskt att ingen var beredd att betala för den och därmed var det projektets saga all. Säg mig, på vilket sätt har detta varit bra för Sverige och finns det exempel på länder som ligger i startgroparna att göra något motsvarande.
Sverige är inte som andra länder, vi har inte enorma budgetunderskott som USA , vi har inte ett styre som kan bestämma att saker ska genomföras till enorma initiala förluster (Kina), vi har inte en stor mängd människor med god utbildning som bara väntar på att bli anställda för nya, gröna projekt, snarare tvärtom har vi kunskapsbrist.
https://www.di.se/debatt/sverige-behover-visa-mod-i-den-grona-omstallningen/
Slutpoängen är en känga till detta forum – helst ska inte initiativen ifrågasättas, om de får fortgå utan insyn och med lämpliga tillskott från Stat så blir det här nog bra och Sverige får pluspoäng…
”Till opinionsbildare och media: Våga ta ansvar för en konstruktiv debatt. I en tid av polarisering och desinformation måste vi skapa en dialog som fokuserar på lösningar och långsiktiga visioner. Det är lätt att kritisera och peka på problem, men vi behöver modiga röster som främjar ett klimat där idéer kan växa och utvecklas.”
UWb #20
Mod och dumhet kan ibland vara synonymer.
Dags att först nu torgföra behovet av en ”konstruktiv debatt”, och ”skapa en dialog som fokuserar på lösningar och långsiktiga visioner”.
Detta forum inte minst liksom flera kompetenta ”klimatforskare” var från början utestängda från att delta i det som herr Rosengren i denna sena timme nu anfordrar av alla inkl media.
Hade t.ex miljöpartiet och SAP tänkt lite långsiktigt hade förstås kärnkraftsfrågan placerats längre bort på den den politiska agendan, dvs inte blivit den hemsko för svensk industri och energi-suveränitet som t.ex nedläggningen nu orsakade i SE4.
Grupptänkandet utestängde förutsättningen för fritt tänkande som är grundbulten inom t.ex vetenskapen. Politiker men främst media och opinionsbildare bär största ansvaret. Media utgör nämligen den 3e statsmakten.
Börja med att sluta censurera och ”förbjud” begreppet ”desinformation”. Först då kan vi börja dialogen! Heureka!
Thorleif #16
Du skriver: Skulle ett seriöst företag betala (eller t.om beställa fler än en testmaskin) om man inte har tillgång till drift-underhållsdokumentation? Anser du alltså att Northvolt är ett seriöst bolag? Det har väl historiken hittills visat att de inte är det.
Att köpa de absolut viktigaste maskinerna av ett kinesiskt bolag utan att se till att de fungerar i Sverige är oseriöst.
#19 Håkan Bergman
Källkoden är inte sällan exklusiv och hemlig. Däremot kan känslig info bevaras genom att man styr vad som får kommuniceras ut på det offentliga nätet. Datakontroll! Det bör i särskilda fall kunna hanteras på företagsnivå med hjälp av säkerhetsexperter till skillnad från individ-nivå (massmarknaden med ex Huawei).
#22 Arne Nilsson
Vi vet ännu för lite i frågan betr dessa maskininköp. Men jag ställde en fråga i hopp om att någon med bättre insyn kan svara. Huruvida jag tycker NV är seriöst eller ej kan man förstås ifrågasätta men vi vet att politiker har stort ansvar och därför vill oseriösa politiker nu rädda sitt anseende genom förslag på förstatligande.
Känns som att Northvolt inte haft kunniga projektledare, UH-personal och operatörer som arbetat med den typen av process som behövs för batteritillverkningen och har de även ” skumma ” leverantörer av utrustningen så blev det nog som det blev.
Nya maskiner eller processer kan ta flera år att trimma in så det fungerar ordentligt även om alla inblandade har många års erfarenhet från liknande tillverkning.
Northvolts utveckling verkar ha följt samma mönster som Dotcom-kraschen eller fastighets-kraschen tidigare år, supersnabb expansion och sedan rakt in i kaklet !
Nytt grönt miljardprojekt planeras i Skellefteå
I skuggan av krisen för Northvolt och dess batterifabrik i Skellefteå, finns planer på en annan storsatsning i miljardklassen inom grön energi i kommunen. Det handlar om en ny stor fabrik för tillverkning av förnybart flygbränsle, uppger energibolaget Skellefteå Kraft. Dagens Industri
Skellefteå siktar mot nya djärva orealistiska mål.
Thorleif #23
Läge för Musken att ta över liket då, gissar att Tesla har tillgång till originalkoden.
Ivar A. #26
Undrar vad Skellefteå kommun har för ordspråk ?
” Vi kör ända in i kaklet ! ”
Northvolt följer precis projektplanen och dess sju fasor. Just nu är man inne i fasa nummer tre:
1. Entusiasm
2. Tillnyktring
3. Panik
4. Uppsökande av de skyldiga
5. Bestraffande av de oskyldiga
6. Belönande av de som inte var med
7. Förstörande av ännu befintliga dokument
H2GS och Hybrit följer efter enligt samma plan.
Naturligtvis mindre dåligt än det mesta andra som produceras av slutledningar i klimatfrågan. Men fortsatt bygger tänket på felaktig grund. Det vi ser är inte fossila bränslens fel utan naturliga klimatvariationer, och det kommer att bli uppenbart i senaste laget. Det kommer inte bara att ruinera staten, det kommer att sätta MÅNGA människoliv och hela regioner i livsfara. Kanske hela länder och stora delar av världsdelar. Det är inte bara omställningen som måste granskas utan grunderna för att påstå det ovetenskapliga och redan bevisade haveriet i det som för tillfället kallas för vetenskap.
Men en bra början är det kanske.
Att dessa idiotprojekt kan låtas få se dagens ljus med grov inkompetens och en pajas som endast är ’in it to skin it’
Mix(vargas) kommer inte att investera en krona i detta sjunkande skepp.
Nästa scam är H2GS(Stegra) som är uppbyggt på samma sätt.
Det ligger några år efter, man har inte börjat äta på bidragskapitalet ännu på samma sätt. Stegra kommer att sakta sjunka som Titanic.
Återstår Hybrit som backas totalt av skattemedel, här kommer det att göra ordentligt ont eftersom man kommer att in i det längsta att kasta bra pengar på dåliga.
Angående vem som slösar bort pengar på dåliga afffärer så finns det en stark korrelation mellan hur lätt du får tag i pengar och hur korkat man använder dem. Om staten och institutioner häller pengar över dig så är du betydligt mer benägen att blåsa dem på skit, än om du får slita och jobba för dem eller låna av krävande och jobbiga banker som dessutom vill att du ska pantsätta ditt hus för att få lånet.
#6 Daniel
Varför inte Katod? Det betyder ned på grekiska och samtidigt negativt dvs minus.
Skellefteå kommuns nya valspråk borde vara ”Full fart mot stupet”? Nu är det nog inte långt borta att Peter Carlsson tar sina 200 miljoner och lämnar över till skattebetalarna att röja upp i röran? Eller som en ekonomisk ”expert” uttryckte det ”låt NV gå i konkurs så försvinner skulderna” och bolaget kan starta om! Ja, sådant lättsinne är vanlig i dagens Sverige…
Geologic Hydrogen – the Next Gold Rush?
Around 96% of hydrogen is produced from fossil fuels, with around 1% derived from renewable sources. Global demand for hydrogen is on the rise and will increase to 95 million tonnes by 2022. As over 150+ nations have committed to reducing green policies, hydrogen production has been met with challenges and uncertainty, which is why left-wing billionaires are betting big on searching for buried hydrogen.
Bill Gates and Jeff Bezos are among the founders behind a new startup called Koloma, a geologic hydrogen company that “leverages its technology, proprietary data, and human capital advantages to identify and commercialize these resources on a global scale.” The Denver-based company has already raised over $305 million and believes that it can alter the way the world uses hydrogen.
“Geologic hydrogen should have a very low carbon impact, but also a tiny land footprint and very low water impact,” Koloma CEO Pete Johnson said. Johnson mentioned how Russia and Ukraine were large exporters of hydrogen-derived ammonia, which is needed for most fertilizer products. “Geologic hydrogen resources in the U.S. will allow us to scale up our domestic ammonia production and become a net exporter, even as we dramatically drop the carbon footprint of the products,” he added.
As noted on the company’s website:
“Our production methods source hydrogen in a clean, continuous, and cost-effective manner, eliminating the barriers that have historically hindered widespread adoption. We are actively engaged in exploration and are appraising assets that will play a significant role in US decarbonization efforts. As the rapidly emerging geologic hydrogen industry takes shape, Koloma’s data-driven approach will power the discovery of geologic hydrogen resources around the world.”
Geologic hydrogen is being touted as “gold hydrogen” or “white hydrogen” as its natural origins make it acceptable to green policies. Other startups are popping up such as Breakthrough Energy that is backed by Alibaba’s Jack Ma and Virgin’s Richard Branson. Various companies are now digging for hydrogen in U.S., Canada, Australia, France, Spain, Colombia, and South Korea.
Experts cannot agree on whether there will be enough geologic hydrogen to make a notable difference in the world’s energy use. The Hydrogen Science Coalition, for one, believes that discoveries will produce less energy than a single wind turbine. That’s not stopping big money from backing projects to seek out buried hydrogen in what may become the next gold rush.
There is no plan in place to meet Agenda 2030 or the goal to move toward climate neutrality by 2050. Will this be the next gold rush? It depends on the results of the discoveries and how difficult it becomes for companies to access hydrogen, but this will be nowhere near reminiscent of the actual gold rush, where the average man could make a fortune. We will not see mass migration to areas filled with potential geological hydrogen, unlike the gold rush, where people from throughout the world relocated to the western United States. This will be an industry for the billionaire elite, as will all climate change measures that have no benefits for the average man.
Categories:
Climatehttps://www.armstrongeconomics.com/world-news/climate/geologic-hydrogen-the-next-gold-rush/
#35,
Som vanligt är de de som sålde/säljer/kommer att sälja spadarna som kommer att bli rika, jmf Klondyke…
Oljejätten BP meddelar idag att dom avser att sälja sin vindkraftdivision – ” vi tror att den passar någon annan bättre”…..
BP vill satsa mer på sin koldioxidsnåla olje & gasutvinning.
Hade vi sett den stora potentialen i snålare motorer, mindre fordon och miljö/klimatvänligare oljeutvinning och användning – så hade vi kunnat ha ställt om det för många år sedan.
Alarmismen lade dock krokben för hela samhällsutvecklingen, för våra ekonomiska system och för naturen och för hållbara system.
Tänk bara den otroligt farliga vägen via storskalig havsvindkraft på dom livsviktiga havsgrunden och som i södra Östersjön – vid smala strömsatta havsområden där just strömmarna är helt avgörande för cirkulationen och som lek och vandringsområden för en massa arter.
Tanklösheten för den gröna omställningen är så omfattande på alla tänkbara områden att man häpnar, ekonomi, samhälle, natur – överallt spricker dess förhoppningskalkyler, kvar blir raserade miljöer och samhällen.
Ställ gärna om – men utifrån genomtänkta och hållbara kalkyler.
Låt inte fysikens eller naturens lagar bli en oväsentlighet – som samhälle och art kan vi bättre..än detta som alarmismen dragit in oss i.
I videon visar Henrik Jönsson ett av de mest talande exemplen på kunskapsförakt hos en politiker, vilket är när partiledare Demirok inte tycker att vi ska ”trassla in oss i fysikens lagar” (13:49). M.a.o. så vägrar Demirok alltså att förstå fakta.
Den globala miljö- och energiomställningen
Miljöomställning refererar till de förändringar i ekonomiska, sociala och teknologiska system som syftar till att minska negativa miljöpåverkan och främja hållbar utveckling. En bubbla å sin sida är en situation där värdet av en tillgång eller ett koncept överstiger dess verkliga värde, ofta på grund av spekulation. Dessutom finns dock risker kopplade till omställningen som t.ex. beroendet av subventioner; om dessa dras tillbaka kan marknader kollapsa.
Miljöomställningen syftar också till att förbättra livskvaliteten genom renare luft, bättre hälsa och minskade kostnader för energiförbrukning. Flera studier visar att samhällen som investerar i hållbara lösningar upplever förbättrad social sammanhållning och livskvalitet. Hållbarhet handlar om att möta nuvarande behov utan att äventyra framtida generationers möjligheter.
Mycket pekar på att miljö- och energiomställningen inte är en global bubbla utan snarare en nödvändighet med relevanta långsiktigt hållbara element som gynnar både mänskligheten och planeten. Teknologiska framsteg, ekonomiska investeringar, sociala förbättringar, resursanvändningen samt positiva hälsoeffekter stödjer detta argument.
Enligt International Renewable Energy Agenc (IRENA) kan över 24 miljoner jobb skapas globalt inom den gröna energisektorn fram till år 2030. Detta tyder på att omställningen inte bara handlar om teknik utan också om sociala förbättringar och ekonomisk stabilitet.
Den globala marknaden för förnybar energi växer snabbt. Enligt Bloomberg New Energy Finance (BNEF) investerades över 500 miljarder USD i förnybar energi världen över under år 2020. Detta visar på ett starkt intresse från både offentliga och privata sektorer att investera i hållbara lösningar.
Enligt min uppfattning kan man sammanfattande säga att medan det finns tecken på spekulation inom vissa segment av den s.k. gröna ekonomin, så pekar den övergripande trenden mot en verklig och nödvändig global omställning mot mer hållbara metoder. Därför kan man inte entydigt klassificera miljö- och energiomställningen som en “global bubbla” utan långsiktigt hållbara element; snarare verkar den vara en respons på akuta globala utmaningar med potentialen för långsiktig hållbarhet.
Mvh,
Paul Håkansson #35
Stillwater Critical Minerals Collaborates with Lawrence Berkeley National Laboratory with Funding from the US Department of Energy for Geologic Hydrogen Production at Stillwater West
Utdrag översatt till svenska.
Vancouver, BC, Stillwater Critical Minerals Corp. (TSX.V: PGE | OTCQB: PGEZF | FSE: J0G) (”Företaget” eller ”Stillwater”) samarbetar med Lawrence Berkeley National Laboratory (”Berkeley Lab”), med finansiering från US Department of Energy (“DOE”) via Advanced Research Projects Agency-programmet (“ARPA-E”), för att studera potentialen för geologisk väteproduktion vid dess flaggskepp Stillwater West Ni-PGE-Cu-Co + Au-projekt i Montana.
Dr. Mengsu Hu, ledande utredare i Berkeley Lab, sa ”Det är en spännande möjlighet att studera geologiskt väte som finansieras av den amerikanska regeringen för första gången. Vår teknologi har potential för ett brett utbud av geologiska miljöer där det kan vara möjligt att producera geologiskt väte i stor skala.”
Dr. Carl Steefel, chefsutredare vid Berkeley Lab, sa ”De skiktade ultramafiska bergarterna i Stillwater Complex kan vara idealiska för generering av geologiskt väte genom stimulering. Om tester i kärnskala med stimulering ger gynnsamma resultat, är vi optimistiska om att gå vidare till större pilottester i Stillwater-komplexet där hela utbudet av vår teknologi kan användas. Vi är också intresserade av att se om naturligt förekommande väte kan upptäckas i Stillwater Complex.”
https://criticalminerals.com/news/2024/stillwater-critical-minerals-collaborates-with-lawrence-berkeley-national-laboratory-with-funding-from-the-us-department-of/
Mvh,
# 39 Claes-Erik S Du använder ordet hållbart väldigt ofta. Anser du att Northvolt också kännetecknas av hållbarhet. Din kommentar är full av floskler. Det om nåt är ohållbart.
CES # 40
Globex Announces Promising Hydrogen Initiative at Guigues Silica Project
https://www.globexmining.com/staging/admin/news_pdfs/2024_09_11_Globex_Announces_Promising_Hydrogen_Initiative_at_Guigues_Silica_Project.pdf
Mvh,
Det finns nog knappast någon ”grön omställning” som är bra för miljön och att återberätta sagor som publiceras av ”klimatkapitalisterna” som tjänar enorma pengar på klimatskojet är nog inget att ta fasta på. Angående Northvolt så kanske det är ännu värre än som avslöjats hittills med lättsinnet, slösandet med bidragspengar och att föra investerare bakom ljuset? Detta kan bli en episk härva…
#14 Staffan Wohrne:
Problemet är att i en sådan folkomröstning skulle alldeles för många inte tänka utan rösta på en obefogad ”känsla”.
Bara se på senaste eu-valet och hur många som röstade på mp—
#15 Björn ST Wiklund:
Det många glömmer angående den finska reaktorn är att den inte kostade finnarna mer utan bolaget som byggde den fick pröjsa hela fördyrningen (vet inte om de även fick betala ersättning för förseningen).
Finnarna skrev ett kontrakt med fast summa istället för som Sverige gör och kör på löpande räkning såsom Hallandsåsen, förbifart Stockholm, krondiket västlänken (som har slut på pengar och inte kommit halvvägs), mfl listan blir lång.
Daniel Wiklund #41
Miljö- och energiomställningen gynnar mest den utsatta befolkningen i Afrika genom ekonomiska möjligheter, förbättrad livskvalitet, sociala förändringar samt skydd av miljön. Dessa faktorer samverkar för att skapa en mer hållbar framtid där även de mest sårbara grupperna får del av framstegen.
De senaste uppgifterna visar att cirka 746 miljoner människor globalt inte har tillgång till elektricitet.
Mvh,
Hej CES,
det är roligt att du skriver här, vi får ta del av information som de flesta av oss aldrig skulle söka på nätet. Men, jag tror att du är alldeles ”för godtrogen” när det gäller vad olika stora kapitalister och företag utlovar.
Det som verkligen skulle gynna människorna i Afrika vore om de fick del av fossil-ekonomin. I städerna har de flesta tillgång till gas. De köper en behållare och sedan går de till marknaden och byter när gasen tar slut. Därmed har de både spis för matlagning, kylskåp och ljus på kvällen. Det vore enkelt, och kanske förekommer i stor utsträckning, med lastbilar som kör runt på landsbygden med gastuber. Då slipper kvinnorna gå runt för att leta ved och därmed kan det växa upp riktig skog.
Jag tror inte ett dugg på att det är den rika världen som kommer att höja levnads-standarden i den fattiga världen. Det kommer de att klara själva mycket bättre!
CES #39
Nu börjar vi ha mycket installerad förnybar el i vårt närområde, siffrorna är lite oklara men i området som visas i grrafen nedan har man minst 126 GW vindkraft installerat. Ser det bra ut? Var det värt det, varför har man elkris hela vägen ner från SE3. Och vad skulle bli bättre i SE4 om vi också byggde ut havsbaserad vindkraft där? Data är från https://transparency.entsoe.eu/dashboard/show
https://fiatlux.se/vindruntSE4.png
Sten #47,
Ja hittills så har den s.k. gröna omställningen vaerit till nackdel för utvecklingsländerna. De har mer eller mindre tvingats på dyra, svårskötta och ineffektiva energisystem som förstört jordbruksareal och skogar. De förlorar minst lika mycket som vi gör i Väst. Pengarna som de får från FNs gröna fonder verkar mest gå till de politiska ledarna som skor sig på denna ”hjälp”.
Sten Kaijser, ja det är ju bevisat att energifattiga samhällen också är fattiga samhällen och visst skulle mycket skog kunna räddas om folken i Afrika fick tillgång till elektricitet! Den bästa lösningen i längden är givetvis kärnkraft men av rädsla för kärnvapenspridning har det varit sparsamt med sådan projekt i Afrika! Nya typer av reaktorer där restprodukter inte kan användas till kärnvapen utvecklas i flera länder men med tanke på de krig och oroligheter som är legio i Afrika är nog kolkraft och annan fossil energi att föredra till en början.
#2,38
Hej
Jag brukar också följa Henrik
Jönssons lördags-inlägg med stort nöje.
Han gör väldigt intressanta ”gräv” och tillbakablickar.
Jag tycker dock att han inte tittar på ”roten till det onda”, dvs att granska mantrat att ”Det är människans utsläpp av koldioxid som styr klimatet.”
Han har i tidigare granskningar av
diverse skrämmande effekter av
klimatpolitiken sagt sig inte ha några invändningar mot ”klimatpolitiken”.
I den senaste videon från 14/9 säger han sig i slutet av videon företräda
”en hållbar och sansad omställning”.
Det är helt förståligt att klimatvetenskapen inte är hans fokus eller forté men lite mer av granskning av
osäkerheten som klimathotet vilar på vore ändå önskvärt.
Med vänlig hälsning, Mats
#51
När jag tänker efter vill jag minnas att Henrik Jönsson i en tidigare lördagsvädret förtjänstfullt pekat på den diskrepans som råder mellan hur dramatiskt klimathoten och effekterna målas upp i media jämfört med vad IPCC faktiskt skriver i sina Assessment Reports.
#51, 52 Mats Växjö
Jag tror att Henrik mycket väl inser det falska i narrativet om CO2:s klimatpåverkan, men han är paniskt rädd för att få en stämpel som ”klimatförnekare”. Det skulle stämpla ut honom i hela svenska MSM-världen. Nu pekar han bara på det idiotiska med den gröna omställningen och litar på att hans följare är kapabla att dra egna slutsater.
Han delar ett liknande upplägg med Björn Lomborg
Sten Kaijser #47
Många afrikanska länder är beroende av importerad fossil gas och saknar dessutom nödvändig infrastruktur, vilket bl.a. kan leda till ekonomisk osäkerhet och sårbarhet mot globala prissvängningar. Men visst kan fossil gas kan ha en betydelse under en övergångsperiod, men erbjuder inte långsiktigt sett samma nivå av hållbarhet eller säkerhet som investeringar i förnybar energi gör.
Genom att implementera lokala lösningar som solpaneler kan samhällen få tillgång till elenergi. Dessutom kan decentraliserad/lokal energiproduktion stärka lokalsamhällen genom att ge dem större kontroll över sina resurser där även de mest sårbara grupperna får del av framstegen. Detta kan leda till ökad samhällsengagemang och självständighet. Men Internationella samarbeten och stöd från utvecklade länder är nog avgörande för omställningen, där:
– United Nations Development Programme (UNDP) arbetar med frågor kring hållbar utveckling globalt med fokus på fattigdomsbekämpning, jämställdhet samt klimatåtgärder som direkt påverkar utsatta befolkningar.
– Världsbanken erbjuder finansiellt stöd samt expertis inom områden relaterade till utvecklingseffekter av klimatförändringar samt investeringar i grön teknologi specifikt riktat mot afrikanska nationer.
Mvh,
Hej Claes-Erik,
ju mer Världsbanken försökt styra i utvecklingsländer, ju sämre har utvecklingen varit. Den rika världen har mest ställt till med elände.
Det är dessutom (nästan) alltid den rika världen som beskriver effekten av de egna insatserna.
CES #54
”men erbjuder inte långsiktigt sett samma nivå av hållbarhet eller säkerhet som investeringar i förnybar energi gör.”
Lite dålig tajming på den frasen. Den stämmer väl om man blundar för att Världsbanken inte erbjuder finansiering för icke ”hållbara” energislag. Bara kineserna erbjuder sån finansiering.
Att de norrländska jätteprojekten varit dömda från början har varit uppenbart för de som försökt sätta sig in i situationen. Att producera avancerade batterier i ett land som har begränsad erfarenhet i frågan och därtill sätta upp en jättefabrik i övre Norrland är mer än tillräcklig för att konkludera en kollaps.
Därtill har det svenska utbildningssystemet under snart två generationer inriktat sig att ta bort allt i utbildningen som är intellektuellt krävande därför att det går på tvärs mot jämlikhetsdogmen. Gymnasieutbildningen i till exempel i fysik är numera närmast ett skämt jämfört med ett land som dagens Kina.
I dagens situation borde man satsa resurser på turism och naturparker i stället. Det kan ju också vara fördelar med ett land som har områden som inte år högindustrialiserade och tättbefolkade. Man kan också tänka sig att folk kan bo i dessa områden och delvis arbeta hemifrån.
#46, 54 Claes-Erik
Du är helt fel ute, Enligt Our World in Data var 2023 världens totala, primära enegikonsumtion 164385 TWh.
https://ourworldindata.org/grapher/global-primary-energy
Därav kol-olja-gas 140231 TWh eller 85,3%
Sol var 1 %, vind 1,4%, summa 2,4%. Den totala konsumtionen har hela tiden ökat i snabb takt men i varje fall sedan år 2000 ligger andelen fossilt ganska konstant runt 85%.
Inget annan energförsörjning än en med bas i fossil energi kan ge den ”hållbarhet och säkerhet” som du förespråkar. Fakta talar sitt ovedersägliga språk. Grön energibas är bara naiva önskedrömmar, Det finns inget exempel från verkligheten där en sådan grön omställning har varit lyckad eller lett till blomstrande välstånd hos någon nation.
Jag läste ett intressant inlägg i klimatvett.fi
https://www.klimatvett.fi/post/ny-studie-visar-att-100-av-den-globala-uppv%C3%A4rmningstrenden-under-2000-talet-inte-berodde-p%C3%A5-v%C3%A4xthus
där forskarna Karl F. Zeller och Ned Nikolov kommit fram till att uppvärmningstrenden inte beror på växthuseffekten utan på minskning av planetarisk albedo tillsammans med variationer av den totala solinstrålningen. Om denna forskarrapport passerat peer-review vet jag inte. Men om andra forskarlag kommer fram till samma slutsats och OM de har rätt, så är ju hela
den ”gröna omställningen” fullständigt meningslöst.
Nu när verkligheten visar sitt onda ansikte (för bl a Northvolt) så visar MSM ett närmast brinnande intresse för rapportering av Northvolt. T o m Christian Sandström, Magnus Henrekson, Jan Blomgren m fl får nu plats i PK-media (framförallt i TV 4).
Så det kan bli. Sic transit gloria mundi!
Förr producerades den mesta elen i de Norrländska älvarna. Industrikunnandet fanns i den södra delen. Alltså byggde man stamnäten så att man kunde få ned elen till industrin. Det var en rimlig politik och rätt tänkt.
Men helt tomt på industri var det förstås inte i norr; skog, sågverk, gruvor osv. Då satsade man på att öka utbildningen på 70-talet med ett universitet i Umeå och en teknisk högskola i Luleå. Och det var väl inte helt fel heller, annars så skulle det nog vara rätt tomt på folk i Norrland nu.
Problemet nu är snarast att vi saknar kompetent folk för batterier och fossilfritt stål över huvud taget. + en flera sol-och-vårare i skojarbranschen som VD:ar. Jag tror heller inte att det skulle hjälpa med en mer kompetent arbetskraft och lokalpolitiker som inte vågar kritisera politiska gulleprojekt.
#58 Mats
Det finns en vilja hos FN och andra att skylla brister i utvecklingen på klimatpåverkan.
Här är ett bemötande av ett sådant angrepp:
https://wattsupwiththat.com/2024/09/16/stick-to-the-weather-world-meteorological-organization-africas-gdp-is-not-declining/
I dagens SVD så har Victor Galaz från Stockholm Resilience Center förklarat migrationen till USA baserat på klimatpåverkan.
Rörelsen verkar ha en global dimension.
Mats Kälvemark #58
Mina inlägg #48 och #54 avser endast att miljö- och energiomställningen mest gynnar den utsatta befolkningen i Afrika inkl. de cirka 746 miljoner människor globalt som inte har tillgång till elektricitet.
Mvh,
just nu leds den gröna omställningen i huvudsak av lånade pengar och någon gång skall dessa pengar betalas. antingen av skatter eller aktieägare som hoppas på vinst men som i dagsläget ser ut att få betala.
Rykande färskt från Riksrevisionen, har inte hunnit läsa den själv.
RRV om industriklivet
Varför västerländska SMR:er tar längre tid än väntat att leverera?
Även om det finns en stor optimism kring införandet av SMR-teknik, har många av de företag som utvecklar utrustningen ställts inför en uppsjö av utmaningar, vilket har lett till förseningar och enorma ekonomiska bördor. För närvarande är endast tre SMR-reaktorer i drift i världen, i Kina och Ryssland, samt en testreaktor i Japan. De flesta kärnkraftsexperter tror att SMR:er inte kommer att nå den kommersiella scenen i USA förrän på 2030-talet.
En av anledningar till fördröjningen är tillgången på uran, då Ryssland för närvarande är den enda kommersiella källan till låganrikat uran (HALEU), som företag behöver för att driva sina reaktorer. I slutet av år 2022 meddelade Terrapower att de skulle skjuta upp lanseringen av sin första SMR-anläggning i Wyoming på grund av bristande bränsletillgänglighet.
Terrapower meddelade i somras att man äntligen påbörjar byggandet på sin SMR-anläggning i Wyoming och att man arbetar med andra företag för att utveckla alternativa leveranser av HALEU.
Mvh,
Hå hå ja ja, om någon saknat Erika Bjerström har hon nu en kolumn i DI – lämpligt nog bakom betalvägg. Inget vettigt sägs där, hennes tes är att om politiker pratar om klimatet förlorar de röster och exemplifierar med Keir Starmer (även om hon, i sin inkompetens döpt honom till Keith) – vi som följer vad som händer på de brittiska öarna vet att de slagit stort på trumman för Net Zero, så jag vet inte vad hon ägnar dagarna åt.
https://www.di.se/nyheter/darfor-tiger-kamala-harris-om-klimatet/
Har ni tid, lyssna gärna på de regelbundna publiceringar som David Starkey som är starkt kritiskt till vad som sker där.
https://www.youtube.com/@davidstarkeytalks
Nr 59 Peter Rosen
Onekligen intressant inlägg om Albedo!
Ser man dessutom till Sveriges uppmätta ökning av solinstrålning dom senaste 40 åren, från dryga 800 till dagens ca 1000 – så passar det perfekt.
Skulle det vara ett globalt fenomen så förklara det uppvärmningen ganska precist.
Celebriteter som Lennart Bengtsson brukar nog ( om jag minns rätt ) dock inte se denna ökning I solinstrålning som global – men kanske saknas det
Bra mätvärden globalt..?
Artikelns uppgifter är ju dock verkligen intressanta.
För mig har det alltid varit obegripligt varför det är knäpptyst om den svenska solinstrålningsökningen och dess korrelation med våran temperaturhöjning.
Smhi menar att solinstrålning kan förklara våran temperturuppgång under första halvan av 1900 – talet.
Instrålningsmaximum brukar anges till ca 1950.
Ökningen från 1980 – 2020 är i min värld en av våra intressantaste klimatparametrar, inte minst sett till UHI i städerna.
Att mäta ett objekt som ” klimatförändring” är oavsett inte möjlig genom att blint stirra på Co2.
Normalt brukar den hittills studerade temperaturuppgången även återfinnas inom den naturliga variationen – tycker jag mig se om man studerar diverse arbeten från både Smhi och andra.
CO2 och dess beräknade påverkan på temperaturen är dock kittlande nära den uppmätta temperaturhöjningen – varför jag förstår alarmisternas begeistring i CO2 hypotesen.
Men – att tro att endast CO2 parametern har ändrats I klimatsystemet dessa senaste 150 år….känns naivt.
# 51 Mats i Växjö 07:09, 2024-09-17
Det är verkligen inte ofta som ”roten till den onda utveckling”, som vi ser i hela västvärlden, tas upp till debatt i media eller politiken och det var oerhört uppmuntrande att Du tog upp att Henrik Jönsson inte vidrört mantrat om CO2 som syndabock. Han om någon skulle kunna röra om i grytan.
Tack!
/ Ann Löfving-Henriksson
CES # 65 – Förtydligande rubrik:
Varför västerländska SMR:er, som använder HALEU bränsle, tar längre tid än väntat att leverera?
Mvh,
#67 Magnus
Gabriel Oxenstierna har skrivit flera intressanta inlägg om albedo.
Bl.a. :
https://klimatupplysningen.se/andrat-albedo-varmer-jorden-dubbelt-sa-mycket-som-co2/
https://klimatupplysningen.se/arktisk-forstarkning-3-albedoeffekten/
#37 Magnus Blomgren #38 Fredrik J
Apropå att sätta ut vindkraftverk i smala sund och Centerpartiet så kommer jag att tänka på partiledaren i Centern Olof Johansson som avgick när beslutet om Öresundsbron togs. Han trodde att genomströmningen i Öresund skulle minska beroende på bropelarna. Nuvarande Centerledare anser att vi inte ska trassla in oss i fysikens lagar. Nej det är jobbigt för dagens Centerpartiledare. Kanske skulle han prata med Olof J.
Big Tech’s Real Data Centre Emissions 660% Higher – The Guardian
September 16, 2024
”Researchers claim Google, Microsoft, Meta and Apple’s own data centres were responsible for more than seven times the emissions they admitted to”
Utdrag översatt till svenska:
Enligt den brittiska nyhetssajtens analys, från 2020 till 2022 var de verkliga utsläppen från Googles, Microsofts, Metas och Apples ”interna” datacenter sannolikt cirka 7,62 gånger högre än vad som officiellt rapporterades, fortsatte rapporten.
International Energy Agency säger att datacenter stod för 1 % till 1,5 % av den globala elförbrukningen år 2022 – och det var innan AI-boomen började med ChatGPTs lansering i slutet av det året.
AI är mycket mer energikrävande på datacenter än vanliga molnbaserade applikationer. Enligt Goldman Sachs behöver en ChatGPT-förfrågan nästan 10 gånger så mycket elektricitet att bearbeta som en Google-sökning och de förutspår att datacenters elförbrukning kommer att öka med 160 % till år 2030.
https://www.theguardian.com/technology/2024/sep/15/data-center-gas-emissions-tech
Mvh,
Nr 69 Mats K
Ja – verkligt fina artiklar av Gabriel – och diskussionen kring naturlig ” planetarisk” Albedo och molnbildning förtjänar att lyftas.
Hur var det med inverkan från SO2 från antropogen förbränning på molnbildningen hos oss på 1960 – 1980…och den därpå renade ( 90 % ) atmosfären.
Förklarar vi det med naturlig planetarisk påverkan, så kanske CO2, återstrålning och uppvärmning ses i nytt sken.
Kortvågig instrålning är onekligen en kraftfull parameter.
Även diskussionen om en eventuell framtida minskning blir ju då intressant – hur fort reagerar vårat klimatsystem…sannolikt fort?!
Nr 71 Arne N
Visst är dom ” grönas ” argument och ovilja att undersöka eller inte – effekterna från bl a vindkraft till havs.
Jag häpnade vid helgens fisketur efter Karp.
Det blåste en svag nordanbris som fick vattnet att krusas – MEN plötsligt drev 3 fjädrar från några kanadagäss förbi.. döm om min förvåning över fysikens lagar – dessa 10cm långa och kröka fjädrar gav, var och en, en blank fläck på nära 1m i vindriktningen – där alltså vågkruset helt dog ut.
Jag pekade på fjädrarna och dess effekt på ytvattnet och frågade min geologkompis och tillika matematiker – han blev lika förvånad över den kraftiga påverkan på fysiken som jag!
Att se effekten från en gåsfjäder och att då sätta in det i parallell till en 250 meter hög vindpark – fick tanken att flyga – vilken enorm påverkan!
En påverkan på havsytan, på havsströmmarna och bottenvattnet och dessutom på lufthavet ovanför vindparken när rotationen slungar upp luften flera 100 meter.
Tyskland och Danmark osv har redan byggt massor av stora havsvindparker just där som utbytet mellan öst och västhavet sker – jättekänsligt område!
Kriegers i samma område blev pau
sat, tack och lov.
Men ingen tvekan råder – om att den gröna omställningen är Farligt Ogenomtänkt!
OT Läser på text-tv att Jessika Roswall i den nya EU-kommissionen ska få ansvar för ”miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi”. Då passar det att ta sig an Northvolts ekonomi. Den är mycket snurrig just nu.
Magnus B #74,
”SMHIs oceanografiska forskare: ”Vindkraftsparker till havs har en storskalig påverkan på havet””
Läs mer här: https://klimatupplysningen.se/havsbaserad-vindkraft-kan-fa-allvarliga-foljder/
Nr 76 Ingemar N
Tack!
Jag tror smhis rapport blev färdig härom veckan.
Tack också för ditt övriga arbete med denna blogg.
Sällsynt viktig blogg för belysning av samtidens viktigaste problem och möjlighet Klimat och energi – samhällets framtida hälsa.
Vad vore klimathotet och den gröna omställningen – utan en granskning?
Magnus b #77,
Tack själv för dina intressanta naturupplevelser.
#71 Arne Nilsson
Ja, det har jag tänkt på flera gånger.
När bron skulle byggas var det stora diskussioner om hur dess fundament skulle påverka vattengenomströmningen. Det gjordes beräkningar och utredningar om just detta under lång tid, innan bygget kunde startas. (När bron sedan stod klar konstaterades att dess påverkan var minimal.)
Men när hundratals vindkraftverk ska sättas upp nära kusten, då nämns knappt dess enorma miljöpåverkan (i alla fall inte öppet). Istället ska det motstånd som finns antingen mörkläggas eller förlöjligas.
#79 Fredrik J
SMHI gjorde stort nummer av att Klagshamns vattenståndspegel visade på acceleration efter år 2000, de glömde då helt bort både bron och vindkraftverken 😉
Klagshamn ligger ca 1 km söder om bron i ett Öresund som har stora flöden.
OT Det är inte bara gröna bubblan som riskerar sprängas, Personsökare är också riskabla.
Ta inte emot godis från vem som helst, ett gammalt ordspråk.
Henrik Jönsson har fått publicera en debattartikel om de gröna fantasiprojekten i dagens Expressen. I morse hade den framträdande plats i nättidningen, nu på kvällen får man söka efter den.
https://www.expressen.se/debatt/alla-drogs-med-i-fantasin–om-det-grona-norrland/
#81
Mycket bra av Henrik Jönsson! Jag vill uppmana alla att klicka på länken (gärna från både mobilen och datorn) och dela länken till så många som möjligt, så kanske artikeln får högre ranking och lyfts fram på förstasidan igen.
#79. Björn Gillberg gjorde just en beställd undersökning av brons möjliga effekter på fisk-. djur-och biologiskt liv i Öresund och kom fram till att det var marginellt – eller rentav positivt. Det visade sig också stämma, och Olof Johanssons politiska karriär var lyckligtvis över. Man kan inte vara emot allt. Skapade han någonsin något av värde?
Tege, Olof Johanssons förhindrande av Öresundsbron efter att bygget redan startat kostade enligt uppgift ca 300 miljoner kr det året bygget stod stilla? Han var heller inte speciellt ångerfull för sitt tilltag utan sa lakoniskt ”demokrati måste få kosta” när han frågades ut om sitt tilltag. Så nej, Olof Johansson skapade inget av värde bara kostade pengar men är med dagens mått en småhandlare i idiotiska tilltag jämfört med Maud Olofsson, miljöpartiet, Sven-Erik Bucht, politikerna i Skellefteå m m
SvD idag artikel om VW, bakom betalvägg men finns redan i bibliotekets pressreaderversion. Eftersom det inte är ledarmaterial så lägger jag inte ut en kopia. Men ett litet citat kan man alltid lägga in.
”För IG Metall är krisen framför allt en ledningskris. Företagsledningen har enligt klubbordföranden Daniela Cavallo försummat investeringar i framtidsteknologier som mjukvara och batterisystem och skapat ett byråkratiskt, stelbent och långsamt beslutssystem – ett ”regleringsvansinne”.
Håller nog inte med där, krisen är mycket djupare än så, man har missat Marknaden.
Till och med MSM börjar granska den ”gröna” varbölden som drabbat framförallt Norrland och som skapa en osund bidragsekonomi? Kanske vi ser dagen skymta då MSM-media på allvar börjar granska klimatalarmisterna, deras lögner och överdrifter också? Finns en sedelärande historia från gamla Sovjet i slutet av 1980-talet där redaktionen på Pravda märkte att nästan ingen köpte eller läste blaskan längre! Deras lösning var att börja skriva mer sanningsenligt och skippa propagandan vilket nog skulle vara ett recept för dagens media i Sverige som har allt färre läsare och måste få presstöd för att överleva och kunna fortsätta sprida sin agenda-journalistik?
#86 Benny
Det sägs att det tar lång tid att bygga upp ett förtroende men ett ögonblick att rasera det.
Såvida inte det omvända gäller för MSM så lär de nog få jobba hårt. Bara beteckningen ”MSM” har ju i sig blivit synonymt med opålitlighet.
Åsså var det den där f*rbannade verkligheten nu igen.
https://www.dn.se/ekonomi/tvarnit-for-suget-efter-elbilar-i-europa/
Låst artikel men går än så länge att läsa i inkognitoläge.
”Batteridrivna elbilar tar mest stryk, med en kollaps på minus 43,9 procent till sammanlagt 92 627 bilar. Det kan jämföras med 165 204 batteridrivna elbilar bland de nyregistrerade bilarna i augusti för ett år sedan.”
#88
och samtidigt menar biltillverkarna att man inte kommer leva upp till de nya utsläppsreglerna nästa år:
https://www.di.se/live/europeiska-biltillverkare-riskerar-miljarder-euro-i-boter-om-inte-eu-agerar/
Det är ju en helt orimlig jämförelse att jämföra batteribilar som saknar avgasrör med bilar som råkar ha avgasröret med sig. Så länge man inte mäter elbilsutsläppen där elen produceras så tror jag vi kommer få stå ut med såna här galenskaper.
Simon #89
Det är dom där f*rbannade kundernas fel som köper fel bilar. EU måste nog tillsätta en verklighetskommisionär så att vi kan få nån ordning på det här.
Efter nyhetshypen om batteribilar och dess förträfflighet har nu tillräckligt många insett deras begränsning, att vara en superdyr shoppingvagn, och även om du leasar så har den kostnaden ökat nästan exponentiellt då restvärdet på batteribilarna har sjunkit under 50% av inköpspriset, och leasingföretaget vill ju inte gå back.
Det är väl hybrider som är inne nu, förstår egentligen inte idén att åka runt med en konstant last på ett antal kilo för att få ett 10 tal kilometer på el, och spara någon liter bensin/diesel, kan aldrig motivera det högre priset.
#83 Tege (#71,79)
Ang bron och konsekvenserna
Låter bra men hur är det med bropelarnas effekt på införseln av friskt saltvatten vid stormtillfällen?
Stormar och dyl händelser bidrar till att öka syre- och näringstillförseln till det ”fattiga” östersjö-vattnen.
Bropelarna skapar turbulens och en uppbromsande effekt bakom bron.
Eller är effekten bara marginell?
Jag tänker mao inte på det normala vattenflödet utan just ifråga om de kraftiga väst och sydväst-stormarnas effekter
#92 Thorleif
Självklart att bron påverkar vattengenomströmning och turbulens. Det anlades dessutom en konstgjord Ö (Pepparholmen) i anslutningen till bron, vars form skapar en rejäl störning.
När det gäller Öresundsbron, finns det inga studier som visar att lax, strömming och andra fiskarter undviker att simma in i Östersjön på grund av ljud- och vibrations-störningar från bron.
De studier och miljöprövningar som genomfördes är av samma klass som nu när hundratals vindkraftverk ska sättas upp nära kusten, dvs. att negativ påverkan får ge vika för den önskade funktionen som politiken vill genomföra.
Mot den bakgrunden, att politiken och EU håller på att köra hela Östersund och Bottenhavet i botten, så ter sig de studierna som följdriktigt ”hållbara”.
Adepten
Ungefär mina tankar kring faran med centralisering och politiska mål som saknar folklig (egentlig) tolerans (om folket förstod verkligheten och politikens risker för dem själva och deras lokala miljö).
Mark&Miljödomstolen är precis som vår konstitutionsdomstol vanliga tingsrätter där rättens ledamöter inte heller avviker. De beslutar efter hörande av parterna, dvs vad experter och deras köpta utredningsresultat kan visa!! Man måste alltid fråga sig vems intressen som målet reprenterar. Och därmed resurser av vilka de till inte oväsentlig del hör till regeringssidan osv.
Adepten #93
”den önskade funktionen som politiken vill genomföra.”
Om det vore en faktisk funktion, men i fallet vindkraft handlar det om en inbillad funktion. Bron har så vitt jag vet fungerat alldeles utmärkt som bro och den har t.o.m. betalat sig då får man ta vissa nackdelar.
#95 Thorleif
Vi har inga oberoende forskningsinstitut längre. Alla är kopplade till specifika intressen eller finansiärer, vilket medför att de inte kan genomföra forskning utan att vara partiska eller påverkade av externa intressen som kommersiella företag eller statliga aktörer
#13
”Som driftoperatör vet jag att det är extremt viktigt med full teknisk dokumentation på utrustningen för att både operatörer och underhållspersonal skall begripa hur det fungerar !”
Jag har varit med om upphandling av ett antal stora och komplexa system och vet hur mycket krut man lägger på teknisk dokumentation/ILS. Inget seriöst företag skulle handla så lättvindigt som Northvolt påstås ha gjort. Det är antingen svepskäl eller också en rent sagolik inkompetens.
#97 Adepten
Särskilt sedan den ”oberoende” forskningen blev kommersialiserad (på gott o ont). Och då tänker jag på grundforskning i första hand. Staten ska ju främst representera allmänintresset. Inte särintresset. Med det tilltagande egenintresset (finansialiseringen från 80-talet) har även våra folkvalda börjat tillvarata särintressen i allt högre grad. Inte minst har de själva börjar ingå i besluts-ekvationerna.
#92. Om bropelarna eventuellt bromsar strömmen, fortsätter ju vattnet ändå och syresätter bevisligen Östersjön emellanåt. Man kan jämföra med selen efter en fors. Efter selen fortsätter strömmen (vatten, inte el).
#100 Tege
En fors t.ex har en naturlig riktning pga att källan ligger ovanför avrinningen.
#100-101
Flödet är beroende av skillnader i lufttryck över Östersjön och Västerhavet. Är lufttrycket högre över Östersjön trycks salt- och syre-fattigt vatten ut via ytströmmarna i Öresund och Bälten. I det motsatta fallet trycks kallare , saltare och syrerikare vatten i huvudsak in via bottenströmmen i Öresund. Nu muddrade man Flintrännan där den bottenströmmen går i samband med brobygget. Det kan ju vara enormt stora variationer i dom här förhållandena från ett år till ett annat, men det borde vara möjligt att utifrån data om vattenstånden göra en kalkyl på om utbytet har förändrats sen bron kom till, det börjar ju bli en hyfsat lång mätperiod.
#102 Håkan Bergman
Nu lägger vi till normala ström- vattenstånds-förändringar som även beror på vädret, dvs tryckförändringar i luften (som påverkar främst ytvatten direkt av vinden).
De stora stormarna från ”väst” ger väsentliga vattentillskott till vårt innanhav jmf med de mer dagliga rörelserna och brobygget stoppar bevisligen upp införselvolymer kortsiktigt pga turbulens (hastigheten). Lägg en kratta på en stilla och tillräckligt grund vattenyta och öka flödet så ser man effekten direkt (syns bättre vid infärgning av nytt vatten vid experimenten som gjordes). Men hur mycket det påverkar vattenståndet hela vägen upp genom Östersjön är frågan? Stormens och lufttrycksförändringens varaktighet spelar förstås roll och man tycker vi borde ha data från före resp efter bron? Både som du säger om vattenstånd men också om t.ex syre.