Till försvar för kol, olja och gas

Alex Epstein

Recension av Alex Epsteins The Moral Case for Fossil Fuels från 2014. Än mer aktuell i dag.

Naturvetenskaplig och datakunnig filosof med examen från toppuniversitetet Duke. Det är 38-årige amerikanen Alex Epstein. Han har också varit redaktör för universitetets tidning och driver sedan 2011 ett eget centrum för industriell utveckling.

Studier och erfarenheter har gjort honom till utvecklingsoptimist. Som sådan gav han 2014 ut sin bok ”The Moral Case for Fossil Fuels”. Den är ett engagerat försvar för kol, olja och gas som energikälla för större delen av världens nu 8,2 miljarder invånare.

Boken går systematiskt igenom både USA:s och världens energiförsörjning med hänsyn till källor, kostnader och nytta.

Epstein beklagar att så få i rådande miljö- och klimatdebatt beaktar och värderar nyttan av olika energislag. Han betonar att 85 procent av världens samlade energitillförsel kommer från kol, olja och gas – med ökning främst för gas.

Han hävdar att det bara är tack vare kol, olja och gas som större delen av mänskligheten på bara några generationer år kunnat ta sig från fattigdom, nöd och korta liv till bättre villkor med skolor, sjukvård, bostäder, försörjning, industri och transporter.

Epstein bestrider inte att brytning och utvinning av kol, olja och gas skadar naturen men menar att nyttan vida överstiger skadorna. Fattiga invånare i 1800-talets London bekymrade sig mindre för sot i luften än för hårt slit, sjukdomar, brist på mat och vatten och all hästgödsel på gatorna.

Elektricitet och ånga

Tack vare kol fick de elektricitet samt ångdrivna maskiner som började ersätta tunga och farliga arbeten. Med maskiner kunde industrier börja tillverka varor som tidigare varit för dyra för gemene man.

Detta ökade samhällets resurser för sjukvård och utbildning. Barn gick i skolan och lärde sig saker. Sjuka kunde tas om hand och behandlas bättre. Både medellängd och medelålder ökade.

Epstein påpekar att detsamma händer i alla länder som får säker tillförsel av effektiv energi. Frånsett ett fåtal länder med vattenkraft och/eller kärnkraft, är kolbaserad energi vad de flesta länder har tillgång till för säker energitillförsel dygnet runt utan avbrott.

Just avbrott är huvudproblemet för många länder. Då stannar tåg och maskiner, ljuset slocknar, operationer måste avbrytas, och hela samhällslivet hämmas. Det är fortfarande vardag för uppåt två miljarder människor. Någon miljard saknar helt elektricitet.

För dem är vind-, sol- eller biokraft ingen lösning. Det blåser bara ibland och är solsken bara ibland, och biobränslen konkurrerar med mat och räcker inte för alla behov.

Epstein påpekar att ursprungligt kol finns i mängder i jordskorpan och den underliggande manteln och att olja och gas fortlöpande bildas under hög värme och högt tryck på större djup än där olja och gas utvinns från sediment efter döda växter och djur.

Rikligt, enkelt och billigt

Han framhåller att kol, olja och gas finns rikligt och enkelt och billigt kan omvandlas till energi för mänsklighetens många behov. Han menar också att ett kraftverk med effektiv rening ger mångfalt mindre skadliga utsläpp än om tusentals hushåll vart för sig bränner grenar, kvistar, rötter och kodynga.

Sot från sådan förbränning i Indien, Pakistan och Bangladesh får Himalayas glaciärer att värmas av Solen. Epstein hävdar kraftfullt att elektricitet från kol, olja och gas gör världen renare med utvecklade länders allt renare miljö som exempel.

Han bestrider att koldioxid från kolhaltig förbränning skulle nämnvärt värma atmosfären och betonar också att koldioxid är växtlighetens livsnödvändiga näring och att mer koldioxid stimulerar mer växtlighet och större skördar.

Epstein visar i flera diagram hur ökad CO2-halt i atmosfären samvarierar med bättre skördar, minskad dödlighet och färre och lindrigare stormar. Han visar på att mer värme minskar de temperaturskillnader som vållar stormar.

Han avslutar sin bok med att mana världens kol-, olje-, gas- och bilföretag att sluta be om ursäkt och i stället föra fram hur nyttiga deras produkter är för världens utveckling och välstånd.

Han uppmanar oss alla att hylla dessa företag för den frihet och det välstånd de ger en fortsatt ökande andel av världens befolkning. Han varnar för hur begränsningar av möjligheterna att fritt utnyttja kol, olja och gas främst kommer att hämma fattiga länders fortsatta utveckling mot frihet och välstånd.

Redan har han i USA fått flera olje- och bilföretag att resa sig och inte bara protestera mot orättvisa och överdrivna anklagelser utan även positivt hävda nyttan av sin verksamhet för främst energiförsörjning och transporter.

Alex Epstein  ställer den centrala frågan: vad har vi annars?

Detsamma gäller även i Europa med Tyskland och Sverige i första led. Även här borde olje- och fordonsföretag protestera och betona sin nyttiga verksamhet!

Tege Tornvall

Här är Alex Epsteins hemsida: https://energytalkingpoints.com/

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann lh

    Tege, nyttan och moralen med att utnyttja de fossila bränslenas energiinnehåll – och frigöra bunden CO2 – har varit uppe här på KU gång efter annan.
    Varför inte nämna Patrick Moore, som nu i minst ett decennium hävdat ”Återvinn – CO2, rädda biosfären” och liknande, Goklanys stora arbete, som visar hur just denna återvinning fått Jorden att grönska och serverat basföda åt Jordens ökande befolkning och på så sätt minskat svälten m.fl.
    Epsteins senaste bok (2022) heter ”Fossil Future – Why Global Human Flourishing Requires More Oil, Coal, and Natural Gas – Not Less”.
    Ja, vad har de fossila bränslena inte gjort för oss (Matt Ridley, GWPF).

  2. Det som skaver mest i min energivärld är den enorma miljöförstöring som sker i den gröna omställningens namn.

    Senast denna veckan läser vi om nya ”natura 2000” för dom nya jätteindustrierna med vindkraft till havs.

    Idag finns ingen forskningskonsensus om hur dessa industrier och deras ljud och vibrationer påverkar havsmiljön, fiskar, fåglar, däggdjur och hela ekosystemet för den delen.

    Vi har redan dom flesta landbaserade vindindustierna i närheten av naturreservat eller extra känsliga miljöer – eftersom statsborna och politikerna inte vill ha dom i närheten av städerna – eftersom dom upplevs som störande – så låt djuren och landsortsborna betala Det priset.

    Storsatsningen på havsvindkraft innebär att havsytvattnet kommer att bli varmare upp till 30 km från vindparken – enligt SMHI.

    Kostnaderna för havsvindkraften är gigantiska per producerad kilowatt och industrierna har kort liv och extra höga kostnader för service och underhåll.

    Jag upplevde försurningen av sjöar och skog på 80 – talet och såg insatserna som ledde till mindre försurning och bättre miljö – på den tiden jobbade samhället tillsammans för att lösa teknikproblemen och miljöproblemmen och ekonomiska realiteter var det som gällde.

    Nu skall vi ännu en gång förstöra naturen och våra miljöer med storskaliga industriprojekt i våra sista vildmarker – och ingen kritisk granskning tillåts och samhällets skattebetalare skall betala – utan att få ha ngt inflytande.

    I både Sverige och Norge röstade befolkningen på dom partier som sa sig vara kritiska och skeptiska till storskalig vindkraft och som propagerade för stabil baskraft.
    Efter valet vände dom kappan efter den gröna vindens odemokratiska stormbyar.

    Mycket svagt av politikerna och förvisso odemokratiskt – på tvärs mot allt väst säger sig stå för och i rak konfrontation mot våran natur och våran biologiska mångfald.

  3. Ivar Andersson

    Hans Rosling hade också en positiv syn på världens utveckling. Miljöproblem kan och ska åtgärdas. T.ex. rening av avgaser vid förbränning i kolkraftverk och motorer.

  4. Tege Tornvall

    Epstein är född 1980 och fyller alltså 44 i år. Min recension är från mars 2019. Visst har vi på KU ofta behandlat nyttan med kol och kolhaltiga bränslen, men den kan inte nog upprepas.

    CO2-larmen är helt bakvända och bygger på en felaktig tro att mer koldioxid kan farligt värma atmosfären.. Kall luft uppe i atmosfären kan inte värma varm luft längre ned – även om den skulle värmas något av utgående, långvågig strålning.

    Mänskligheten och allt Jordens liv behöver mer koldioxid i atmosfären, inte mindre. När politiker, media och beslutsfattare inser och medger det kan vi lägga CO2-larmen ät sidan och ägna oss åt verkligheten: mänsklighetens försörjning.

  5. Lasse

    Fossila energikällor är en förutsättning för en hög befolkningstillväxt.
    Det kan vara ett problem speciellt om vi överger dessa källor mitt i en utveckling där fler vill ha mer.
    Speciellt när orsaken till denna snabba avveckling sker på falska premisser.
    Fattigare och farligare värld blir följden.

  6. Claes-Erik Simonsbacka

    The Offshore Wind Energy Scandal Is Even Worse Than You Think
    15 JULI 2024

    Dessa 11 diagram visar hur USA:s största icke-statliga organisationer samarbetar med utländska företag som vill industrialisera våra hav med tusentals turbiner som kommer att skada valar och skattebetalare

    https://robertbryce.substack.com/p/offshore-wind-scandal-is-worse-than-you-think

    Mvh,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *