Det har varit en ovanligt kall, men inte extremt kall vår. Nedan har jag plottat årets temperatur, jämfört med medelvärdet för alla år tillgängliga, för några stationer längs Sveriges långa land. Temperaturdatat är hämtat från SMHI förutom för Uppsala. Vi börjar från norr och går söderut och sista dagen som är med är måndagen den 15:e maj:
Som synes har det varit en kall vår framförallt i norr. Men en kall vår är en del av den naturliga variationen, vilket även ovanligt varma vårar är. Även nödåret 1867 som var extremt kall ingår i den naturliga variationen:
Någon vår måste ju vara kallast någonsin, eller iallafall så långt som datat sträcker sig. Och just nu verkar det vara 1867 som är ”extremast”. Men väntar vi tillräckligt länge kommer även detta rekord att slås.
Jag är en elektroingenjör som jobbar till största delen med mjukvaruutveckling. Men jag har alltid intresserat mig för klimatfrågan och alla dess motsägelsefulla påståenden. Sedan 2013 har jag skrivit på denna blogg och jag har även hunnit med att publicera en vetenskaplig artikel i en ansedd tidskrift.
Ett snötäcke idag i trollhättan kl 07.46 på morgonen – 17/5.
Det är nästan extremt i a f.
Tack Magnus,
Vad har du använt får att bilda medelvärdena? Hela temperaturserierna? isf, lika långa för samtliga? eller någon definierad period?
Jag frågar för att Svts meteorologer presenterade en liknande jämförelse för första halvan av maj i gårdagskvällens Aktuellt. De menade att våren var normal, jämfört med jämförelseperioden (’91 – ’20) – för att direkt byta jämförelsetid till ’61-90, och då framstod temperaturkartan över maj 2023 som riktigt varm, vilket får anses vara det budskap som skulle förmedlas till tittarna.
Tack för denna rapport över vårt varierande väderläge Magnus. SMHI-länken var ny för mig. Letade rätt på januari 1999 då jag fick uppdraget att hämta upp en liten grupp spanjorer på Kallax flygplats i Luleå. De var stålkunder och ville se masugnar och stålverk vid SSAB. Minns jag rätt visade masugn 2:s digitala display -42 grader. Det blev ett minne för livet för besökarna. Datum var enligt din länk troligen 28 eller 29 januari då medeltemp. enl. SMHI var -38,3 grader. Temperaturen steg sedan snabbt till -0,2 grader den 31 januari. Tänk vad vädret svänger:)
Tack Magnus
Dina grafer är illustrativa.
Liknar fö dessa:
https://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php
dvs grafen över temperaturen i Arktis 80 grader norr.
De har kallt väder där uppe.
EON ger mig dagliga värden på T samt månadsvärden vilket kan nyttjas för att koppla el användning till utetemp, även jämföra olika år.
Såhär ser det ut 2023 med 2022 inom parentes .
Jan +1(0), Feb 0(+1), Mar +1(+4), Apr +6 (+5)
Dvs något kallare i år!
Gissar att EON har min adress i norrort som referens i någon väderapp.
#2 foliehatt:
Jag har använt all tillgänglig data för att beräkna medelvärdet. Så perioden för att beräkna det normala är olika för olika platser. Men sen skulle jag väl vilja påpeka att det inte finns någon normal period.
Vädret varierar som det alltid har gjort. Men försök att övertyga en klimathotstroende om att de naturliga klimatvariationerna dominerar.
Med tanke på var Uppsalas mätstation är placerad så följer temperaturkurvan ganska väl befolkningskurvan för staden.😜
https://www.google.se/maps/@59.8468071,17.6326309,3a,47.5y,314.59h,90.76t/data=!3m6!1e1!3m4!1s433llS0OVb6j8IkZCqH3ng!2e0!7i16384!8i8192?hl=sv
http://ortshistoria.se/stad/uppsala/befolkning#3
Ivar Andersson #6
Vi hör ständigt i medierna att ”klimatkrisen” är redan här. D.v.s. varje väderhändelse betraktas som klimatkris. Deras tro är att de blivit värre.
Normalkurvan är ju utjämnad, men hur skulle en utjämnad kurva för 2023 se ut?
1 Magnus blomgren
Tom SR P4 Väst i Uddevalla erkände att det snöade utanför fönstret 07:05 ca Jag kollade på SMHI:s väderradarkartor 04:30-07:30 var det en hyfsad anhopning av regnskurar/snöbyar med kraftig intensitet ofta…runt södra Vänerkusterna…
Magnus,
länk till Aktuelltinslaget. Om du är intresserad.
https://www.svtplay.se/video/KVAMbGN/aktuellt/igar-21-00?position=2119&id=KVAMbGN
På tal om manipulation av data och avslöjande media.
Tony Heller klär av en Mann!
https://realclimatescience.com/2023/05/the-worlds-smartest-person-2/
#7 Robert Norling:
I min Uppsala-serie har jag inte använt den mätstationen alls. Istället kommer datat från Uppsala flygfält från 1950-talet och framåt.
#11 foliehatt:
Jag har slutat bry mig om vad de säger på SVT.
Nr 10 Staffan Lindström.
Jo – svt:s morgonstudio höll sig mer till berättelsen om hotet – genom att inte nämna snöfallet utan ist påtala vilket fint väder det blivit för uteserveringarna.
Annars kan man fundera över hur korrekt smhi korrigerar för värmeöarna, i städer och längs vägar.
Smhi skriver ju att från norra dalarna till södra lappland så har medeltemperaturen i maj sjunkit med upp till 1 grad under perioden 1991-2020 jämfört 1961-1990.
Ganska överraskande då vi här i norr sägs ha den största uppvärmningen.
Kanske handlar det om mindre påverkan där än från värmeöarna i sydsverige – där tempen stigit 1 grad under samma tid – teoretisk värmekorrektion kan vara svår.
Jag som lallar runt i skogarna och vattnen en bit utanför betongen och asfalten i trollhättan ser en stor avvikelse i både högsta dagstemperatur, medeltemperatur och framförallt natttemperatur och dygnslägsta – jämfört med stan…
Infrastrukturtillväxten dom senaste 30 åren är mycket omfattande i södra sverige.
Som alltid – det gäller att veta Vad man mäter ist för att bara stapla värden på hög och sedan dra en massa slutsatser om….ja, vad då…eeh, verkligheten?
Vi får allt fler rapporter om klimathändelser från TT.
Ibland som idag en uppgift om 1,5 gradersmålet som kan komma att slås framöver ibland om torka i Spanien.
Alltid alarmistiska nyheter från TT.
Var finns den objektivitet som TT borde stå för?
Får nöja mig med ett bloggbesök på Oden
https://www.polar.se/nyheter/2023/maandag-15-maj-kl-1620/
Sommarläger i Arktis 😉
De rör sig som en drucken sjökapten i isen-är de på väg?
https://sbd.arcticmarinesolutions.se/#token=8f4cf833adbeb96cde5a8eae84138c3a154522eb&imei=300434066003000&start=2023-05-07
Bloggbesök på OdeBn
”Islärlingen Ida, som rätt snabbt avancerat till ordinarie isobservatör, skulle säga att vi just nu rör oss över 130 centimeter tjock First Year Ice täckt av ett kompakt snötäcke på 15 centimeter (raderade just ordet ”cirka”, för med en självsäker inställning får observationen genast högre trovärdighet). Två timmar senare är isen knappt 70 centimeter tjock. Variationen är stor.”
En bild av verkligheten som uppvisar hur snabbt istjockleken varierar när man flyttar sig. Verkligheten är inte lätt att modellera trots superdatorer.
Ivar Andersson #16
Om modellerna har upplösning på 1 grad vid ekvatorn har de rutor med 38 km bredd och 111 km höjd vid breddgrad 70 grader.
Med bättre upplösning än 1 grad blir det många rutor att beräkna om man vill modellera hela hela globen.
När det nu sägs att vattentemperaturen i västra Stilla Havet har betydelse för istäcket runt Nordpolen och modellerna inte kan beskriva tjockleken på isen inom en ruta faller vetenskapen och ger utrymme för tro och inbillning.
Är det uppgiften för resan?
Trist att behöva vara med och betala i så fall.
#9 Björn:
Normalkurvan är bara medelvärdet av alla tillgängliga dagar. Det går inte att göra på samma sätt med bara ett år. Det går att göra ett löpande medelvärde men jag tror inte det säger så mycket.
OT Nu är verkligen klimataktivisterna aktiva överallt. På text-tv nu ”Klimatförändring bakom asienvärme”. Det är forskare i en ny sk attributionsstudie från nätverket World Weather Attributen som larmar. Såg just på kunskapskanalen ”om förhistoriens bestar”. Man har hittat fossil av en jätteval i Egypten. Den dog ut för 34 miljoner år sen. Klimatet blev kallare och vattnet frös till is. En klimatförändring som ledde till kallare väder gjorde att den förhistoriska besten försvann. Klimatförändringar är naturligtvis ingenting nytt. Evolutionen pågår fortfarande.
Och de globala eller regionala klimatrörelserna ger inte några större hopp om ett varmare klimat på längre sikt hos Copernicus/ERA5 justerade data heller, så här långt. Matz Hedman tillhandahåller tacknämligt med nödvändig datainfo för detta där april nu är ”komplett”:
https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-35
En lite reflexion. Sant eller riktigt?
Allt handlar om skatter/ekonomier
Politiker på olika nivåer inom FN, EU, USA har hittat ett fiffigt sätt att införa mera skatter genom att kunna mäta koldioxid. CO2 kan mäta i det mesta – allt från fordon, industrier, landbruk, osv. Med andra ord all mänsklig aktivitet kan mätas.
Man vill ju även säkert beskatta metan. Jamen, hur mycket en ko ”pruttar” per dag ska ju och betalas till staten…
Funderar hur är det med CO2 skatt i Kina/Indien/Asien?
Tänker på Indien – Hur många heliga kor går om kring och ”pruttar metan gas hela dagarna”
Fråga – Varför mäter man inte och beskattar fukt i atmosfären?
Tänk framtiden att varje människa har en viss mängd CO2 att håll sig till och överskrider man det klimatavtrycket som man fick när man föddes så blir man på lagda straffavgifter osv. I värsta fall blir fängelse eller kanske till och med dödstraff om man glider omkring i en gammal jänkare med en mördar fossil motor typ V8…
För FN är det ju att driva in kosing till s.k.. fattiga länder. Kanske tanken är god. Men med tanke på korruption, varför ta från fattiga i rika länder och ge till rika i fattiga länder. Jag har svårt att acceptera den tanken.
På regional nivå som liksom allt mera självgoda Sverige ” som fått för sig att vara det bästa landet i hela världen” att ta på sig ledartröjan och för politiker i Sv. är ju rädda om sina välbetalda jobb. Ja, lite krystat men ni hänger med. – Bush, var det någon som nämnde…
Man håller igång denna klimathysteri via den globala massmedia så länge man kan driva in dessa skatter och samtidigt kämpar för att försvara det som är riktigt, enligt fanatikerna. Tänk om bluffen blir avslöjad, får vi tillbaka på skatten då, retroaktivt ?
Tänk på att politiker är ju också bara vanliga knegare som är rädda om sina inkomstmöjligheter…Ingen nämnd och ingen glömd!
#21 TBL
Lysande och tänkvärd klarsyn!
Vi har en försiktig global uppvärmning på 0,14 grC/decennium, men ingen kris. Lätt hanterbart och för de flesta välkommen. Global temperaturpaus 8 år (UAH m. fl.) och 17 år för landtemperaturen i USA (NOAA). Eftersom atmosfärshalten hela tiden ökar kontinuerligt visar det på liten klimatpåverkan av fossil CO2. Här på KU har bl.a. Gabriel O. i flera inlägg visat på att andra faktorer har större påverkan. Och historiskt finns många bevis på liknade värmningar utan möjlig påverkan av fossil CO2.
Allt handlar som sagt om pengar. Ofattbara belopp. I summeringen från COP27 angav IPCC själva under ”Finances” att den globala kostnaden för den gröna omställningen är av storleksordningen 100.000 miljarder kr/år.
https://www.cfact.org/2022/11/22/cop27-un-calls-for-transformation-of-the-global-financial-system/
Och de som är tvångsanslutna som troende i Klimatkyrkan är ca en åttondel av jordens befolkning. Sju åttondelar antingen bryr sig inte eller ger läpparnas bekännelse och sätter mål om Net Zero tillräckligt långt borta så att ingen ska komma ihåg eller försöka kontrollera. Arma västvärld som med foten på gaspedalen är på vägen till det det gröna helvetet kantat av skyddstullar på 30-50% som garanterat kommer att ge en bestående hög inflation i berörda länder innaför murarna.
OT
Polarportal är uppe igen med isutbredningen i Arktis. Ser bra ut, läget 17/5 är nära median för 1981-2010.
http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/SICE_curve_extent_LA_DK_20230516.png
#21 TBL
I ett nötskal, som man säger. Kompakt. Exakt.
”För FN är det ju att driva in kosing till s.k.. fattiga länder. Kanske tanken är god. Men med tanke på korruption, varför ta från fattiga i rika länder och ge till rika i fattiga länder. Jag har svårt att acceptera den tanken.”
Av194 undertecknande länder i Paris är säkert minst 2/3 mest intresserade av hur mycket de kan mjölka ur klimatfonderna. Green Climate Fund med huvudkontor i Sydkorea, som Ban Ki Moon fixade, fördelar det som blir kvar när organisationens välavlönade personal, omkostnader samt resor till och från huvudkontoret betalats. Och koldioxidkompensation för flygresorna höll jag på att glömma.
När det gäller den allmänna klimathysterin kan man ibland känna sig maktlös framförallt när man ser på SVT lyssnar på SR, men det finns överallt även i andra kanaler. Då brukar jag tänka tanken; ”det finns i alla fall ett parti i Sverige som inte tror på klimatkrisen”, och då känner jag lite hopp igen! Jag skulle tro att misstron mot klimatkrisen är ganska utbredd hos svenska folket, men det är ju ingen någon vågar säga, då man direkt straffas som klimatförnekare.
# 22 Mats K.
Avslutningen på Din kommentar, ”… arma västvärld som med foten på gaspedalen är på väg till det gröna helvetet …” för tankarna tillbaka till USA och den så kallade ”Russian Gate”, valnatten när det visade sig att H. Clinton förlorat, Trumps kamp mot Obamas ”Change” även kallat det gröna helvetet, valet och allt därefter när Trump förlorat och nu det för hela klimatfrågan obehagliga avslöjandet att Clinton(s) – Obama – Biden – FBI m.fl. med alla medel sökt underminera Trump, den ende av betydelse i väst som vågat stå upp mot klimatbedrägeriet. Nu står de med rumpan bar och media tiger. När ska den arma västvärlden med sin så kallat fria media våga vakna?
Vi är grundlurade! FN/Rockefeller/Obama … och vår fria media leder oss med fast hand gemensamt till ”det gröna helvetet” och nästan alla i väst trallar med tillsammans med 7/8 av världen i övrigt.
Våra diskussioner är nog mest som rop i öknen, men hur ska vi nå dem som är totalt tondöva när det gäller den verkliga klimathotsfrågan, frågan om vart Obamas Change leder, vart vi är på väg på riktigt?
Frågan gäller egentligen hur On eller Off Topic debatten kring klimatfrågans hela livscykel är. Utan Mr Trump och Durhams rapport haltar den betydligt i min värld.
Lite vårstatistik från verkligheten. Öppnade dörren mot norr nyss. En isande kall nordanvind mötte mig. Det är 5 plusgrader i Luleå men känns som minusgrader. Blir täckbyxor och dunjacka på cykelturen idag.
Nr25
Jo, tyvärr talar SVT och SR om för storstadsborna vilket väder dom har – vi andra lever med det verkliga vädret..som talar om när potatisen kan sättas och när abborren leker.
Rubriken ”Ny skrämmande FN-rapport om klimatet” har valsat runt i medierna de senaste dagarna. ”Vi missar 1,5 graders-målet.”
#19 Daniel
Jag blir alltid misstänksam mot dessa massutskick från liknande studier. Det är en attributionsstudie från nätverket World Weather Attribution. Någon kanske kan förklara för mig vad en Attributionsstudie är för något och hur tillförlitliga de är. I alla fall har nätverket nu publicerat sin rapport: https://spiral.imperial.ac.uk/bitstream/10044/1/104092/6/Scientific%20Report%20South%20Asia%20Heatwave.pdf
Den verkar ännu inte vara peer-view granskad. Om man börjar med att titta på författarna så kommer några från School of Media, Creative Arts and Social Inquiry. Den professor som släpptes fram att kommentera artikeln Dr. Chaya Vaddhanaphuti, Department of Geography, Faculty of Social
Sciences verkar ha ett ganska tunt CV minst sagt: https://soc.cmu.ac.th/professor_eng_new/CHAYA_VADDHANAPHUTI/full_cv
I introduktionen görs ett 10-tal referenser till alarmistiska nyhetsmedier som the Guardian. Det känns inte seriöst.
Jag har inte satt mig in i artikeln i detalj, men man kan börja med att titta till exempel på fig 2 (som också kan jämföras med fig S1. Att redovisa dödsfall som påstås orsakade av värme i absoluta tal känns inte förtroendeingivande.
Angående # 26 och # 27 se dagens inlägg av Lena. Fritt fram för debatt!
Ross McKitrick har visat att metoder som används av World Weather Attribution inte kan användas på de sätt som görs. Och därmed inte alls kan bevisa att något fall av extremväder är orsakat av klimatförändringar.
Och många påståenden från den organisationen är rent vettlösa. Som att någon typ av extremväder skulle ha blivit 100 gånger sannolikare på grund av klimatförändringar. Då borde den typen rimligen förekomma 100 gånger oftare, men så är absolut inte fallet.
mattias #31
Tack för att du orkar titta igenom och kommentera vad som står bakom rubriken.
Att det finns ett nätverk för World Weather Attribution tror jag har att göra med klimatkonventionens regler om att de rika länderna i Appendix 1 ska ersätta övriga länder för skador som kan härledas till utsläpp av växthusgaser.
De har mycket att vinna på göra kopplingen.
Däremot är det svårare att förstå varför man gillar att göra kopplingen för väder i Tyskland och Spanien när båda länderna står på listan i Appendix 1.
För det är väl inte en strid om pengarna i klimatfonden vi börjar se?
Vårstatistik var rubriken, då kan jag klämma in att idag har våra sommargäster tornseglarna anlänt till Södertörn, flyguppvisningen har börjat.
Nr35 Håkan B
Tornseglaren sägs ha tidigarelagt sin ankomst med 3 dagar sedan 1980-talet..och brukar anlända till stockholm runt den 6:e maj – enl SLU.
Tornseglaren är en av alla de arter som minskar och ser man människans stora påverkan på insektssamhällena och vindkraft och korttidsreglering av älvarna pga haltande frekvens i ledningarna – så är nog detta en av arterna vi får skynda oss att njuta av – när nu dom gröna och röda förklarat fullskaligt krig mot naturen.
För den som vill leka med siffror:
35 sidor med islossningsstatistik:
https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.28756!/Statistik_isl%C3%A4ggning_och_islossning_2013.pdf
Verkar vara så att isen släppte tidigare förr.
Ex:
1000 TORNEÄLVEN VID HAPARANDA 539 732948 188049 1700 2009 172 18 / 11 14 / 5 1973-10-19 2006-01-19 1937-04-26 1867-06-09
Tidigast 1937 senast 1867(Året utan sommar)
#Magnus blomgren 36#
Våren är cirka 14 dagar försenad i Normandie. Det har inte varit riktigt kallt i april och maj, däremot kyligt med få sköna vårdagar. De senaste 4 morgnarna var det frost på biltaket.
Ladusvalor syntes till i början av maj, men drog sen söderut igen, men nu verkar de stanna här. Tornseglare såg jag också i början av maj, men nu är de försvunna. De har för vana att följa lämpliga vindar och temperaturer. Ofta flyger de söderut igen om det blir kallt. Tornseglare har minskat här också. Troligen på grund av att äldre höga enkupiga takpannor byts ut mot modernare platta sådana, så att lämpliga boplatser försvinner.
Tornugglorna på min gård lade ägg i slutet av april och det är ovanligt tidigt. Vanligtvis börjar de värpa i slutet av juni eller ändå senare. Det beror mer på smågnagertillgången än på vädret. Jag har haft svårt att freda mig för möss och råttor hela vintern. Råttor skjuter jag fortfarande nästan varje kväll. För första gången här visat sig svartråttor. De är mindre än de vanliga bruna släktingarna. När ljuset är svagt är det svårt att skilja dem från stora möss.
Vädret utanför mitt vardagsrumfönster den 1 maj 2022:
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/384819/3910082.htm
Tornuggleunge: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/384819/3908527.htm
Nr38 Lars M.
Fascinerande med tornugglor – och vilka härliga sommarkvällar när ugglorna svänger ut över markerna!
Här i västergötland har vi tyvärr sett många fina ugglelokaler i jordbrukslandskapet försvinna, i takt med monokulturen och där granplanteringarna trängt undan fina boträd i ädellövskogarna.
Kattugglorna klarar sig hyfsat men hornugglorna och jordugglorna är påväg att försvinna från mina hemtrakter och det är sorgligt att så sällan få se dessa grandiosa siluetter över ängarna.
Otroligt nog har ist lappugglorna etablerat sig i naturreservaten mellan göteborg och trollhättan – och dom tycks gilla våra sönderblåsta granskogar.
I min andra hemmaskog i värmland har holkuppsättningen för slagugglorna varit en rejäl succe och förhoppningsvis sprider dom sig ner över dalsland.
Sommarkvällar och vinternätter utan ugglor känns sorgligt ödsliga och fattiga – så man får hoppas att holkar och nya reservat kan ge ett lyft!
De första tornseglarna siktade jag igår den 20/5 . Men det är ovanligt lite flygande insekter i luften.
Hoppas värmen håller i sig några dagar till så blir det nog bra, trots den sena våren.
Micke i Umeå.
Micke #40,
Min fru sade detsamma när vi gjorde en tur söderut i Skåne. ”Har det inte varit väldigt lite insekter i år?” Strax därpå så började insekterna smattra in i framrutan precis som vanligt vid denna tid på året. 🙂
Här i Skogås har tornseglarna sina bon under våra tak, vi bor tillsammans på en torr bergknalle med lite insekter så här års, men dom har två skapligt stora sjöar en resp. en och en halv km bort, så där har dom väl sitt egentliga skafferi antar jag.