Journalistisk diskrepans?

I Vasabladet kan man idag läsa att klimatet i Finland förändras sannolikt snabbare än det globala klimatet i snitt. Vintrarna blir regnigare, medan somrarna blir torrare och soligare än tidigare. Varför klimatförändringen i Finland skulle gå snabbare än annorstädes berättas inte.
Jag vill dock minnas att jag på flera ställen läst att den pågående klimatförändringen överlag kommer att leda till blötare somrar. Så hur är det egentligen? Blir det mera regn? Mindre regn? Jag blir snurrig. Kan någon reda ut eländet, tack? 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Mats Frick

    Som jag har förstått det Maggie är det just oförutsägbarheten som är den stora faran med de förändringar vi ser. Holländarna kunde bygga sina dammar på grund av havets förutsägbarhet, men vad ska samhället göra när vi inte längre kan planera inför framtiden. Detta är relevant även för tråden du startade om hur vi ska hjälpa U-länderna inför klimatförändringarna.

  2. Mats Frick: Om man dessutom ser till larmen om att vi närmar oss en kall fas så håller jag med om att man blir helt förvirrad.

  3. Gunnar Littmarck

    Kanske dax att ni tar mina tankar på en global klimat och bevattningscentral på alvar?
    Ni kommer i vart fall att slippa oförutsägbarheten samt fundera på något som männskligheten (om vi inte går under) kommer att skapa, för eller senare.
    Det kanske vore ett sett att få skattebetalda forskare att slippa förlora ansiktet och jobbet?
    De kan fortsätta som förut, med det tilläget att vi ska styra och reglera globalt, såsom vissa länder länge gjort nationellt.
    Förlorare blir de som satsat stort i vind, etanol o.dyl.
    En norsk kapitalist talade sig varm för våra farliga klimatförändringar och det fina med Brasiliansk etanol, han hade just dammat in 500M Nkr i sockerörsodling med etiska motiv…. jo tack.

  4. Hans Ekblom

    Artikleln i Vasabladet bygger på en sammanfattning gjord av FNB (finska notisbyrån) av en av statsrådet beställd klimatrapport som kan läsas här: http://www.vnk.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/sv.jsp?oid=236393 . Klicka på sv så får man den på svenska.
    Håller för övrigt med dig om att koldioxidens inverkan på jordens klimat r betydlgt överdriven.
    Hasse

  5. Christopher E

    Är det inte ett retoriskt problem när förändringar både åt ena och andra hållet tillskrivs AGW…
    Hur ska en sådan teori falsifieras? Att klimat alltid förändras naturligt vet vi alla, det står aldrig still. Nu blir varje förändring med nödvändighet ett argument för AGW.

  6. Sixten

    Om vi en sommar får ovanligt regnigt i Sverige kommer genast alarmisterna och påstår att det kommer att bli så allt mer. Om vi å andra sidan får en het supervarm sommar påstår man att detta kommer vi att få se i framtiden. Förra vintern var regning och rekordvarm, gissa vad man tror om framtiden då. Om en orkan slår till i USA kommer detta att bli mönstret i all framtid. Om kommande vinter blir ovanligt kall så kommer även detta att beskrivas som en trend som beror på den globala uppvärmningen. Kort sagt-väderminnet är kort och förståsigpåarna utgår alltid från vad de sett de senaste månaderna och verkar tro att de funnit en ny trend.

  7. Sixten: Ja, en del av problemet med klimatalarmismen är att i stort sett allting kan sägas ske pga klimatförändring. Du kanske har sett den långa listan? Om inte finns det säkert någon läsare som har länken dit. Jag kommer just nu inte ihåg den.

  8. Matti Virtanen

    Hej Maggie. Visste Du inte, att klimatförändringen drabbar alla länder värre än den globala medeltalen, om man frågar dom själv? Samma fenomenet bemöter vi i militär-strategiska sammanhang. Jag har aldrig hört om ett land som inte skulle vara av ytterst stor strategisk betydelse.
    Påståendet om att Finland drabbas mer än andra är baserad bara på det faktum, att Finland är nordligare än de flesta andra länderna som bryr sig om uppvärmningen. Ju nordligare, desto varmare det skall bli.
    Tillsvidare har vi upplevt några varma vintrar här i södra Finland, men tempereaturstigningen i hela landet har knappast varit statistiskt signifikant.

  9. Somrarna kommer bli extremt torra och extremt regniga samtidigt. Så, nu har vi rett ut det 🙂

  10. Gunnar Littmarck

    Matti Virtanen
    Det du så observant konstaterar gäller i stor grad ekonomi…
    Om du slår samman världens länders redovisade handelsbalans, blir den som regel starkt negativ..
    Troligen köper många av oss från Robert Lind.
    Han har flyttat, till Pluto….