Klotets årskrönika – klimatet först som sist

M-L Kristola

 

Marie-Louise Kristola var programledare för Klotets årskrönika och inledde med en slags summering av olika väderhändelser som hon naturligtvis kopplade till klimatet

– Rekordvarma temperaturer fick Arktis permafrost att tina snabbare än nånsin, skogsbränder att härja och orkanerna dra in som ett pärlband i Mexikanska golfen

Efter att ha försökt några gånger har jag förstått att det inte är något idé att anmäla något till Granskningsnämnden men ovanstående självklara koppling har inte direkt fullt vetenskapligt stöd.  Läs gärna vad Lennart Bengtsson skriver om saken i Det Goda Samhället.

Sedan handlade större delen av programmet om andra miljöfrågor men ett av de sista inslagen handlade också om klimatet och på så vis kunde säcken knytas ihop.

– Och till sist har vi förstås fått många frågor om vad som håller på att hända med vårt klimat som Erik Kjellström, klimatforskare vid SMHI, har svarat på, sa Marie-Louise Vi får sedan höra elever från en gymnasieskola ställa frågor och Erik svarade.

– Vilket är det största klimathotet just nu för Sverige, frågade Emilia?

– Jag skulle vilja säja att det är den pågående långsiktiga globala uppvärmningen. För den här globala uppvärmningen har, både lokala effekter för Sveriges del men också en massa globala effekter som indirekt kan påverka Sverige också. Och om man också tittar då på bara Sverige i de här klimathoten och det som händer så ser vi väldigt stora ändringar i vårt temperaturklimat det håller på att bli väldigt mycket varmare och det är särskilt under vintrarna som vi ser det här. Och sen ser vi också tendenser då till att det kan bli mer nederbörd och mer intensiva regn till exempel, svarade Erik.

– Hur kommer vädret att vara om 100 år, frågade Albin?

– Ja alltså vädret, det här dag till dag vädret och variationerna det kommer nog att se ut ungefär som det gör idag kan man säga för Sveriges del, vi kommer fortsatt att ha lågtryck, omväxlande med högtrycksbetonade dagar så i stort kommer det fortsätta se ut som idag. Däremot kommer ju då liksom det bli ett allmänt varmare klimat. Vi kommer att ha högre temperaturer, vi kommer att ha kanske mer nederbörd på årsbasis och saker som kommer att ändra sig. Sen kommer säsongerna att ändra sig lite grand också så, och kanske inte bara lite utan mycket också så att vintrarna kommer att blir kortare medans sommarsäsongen och den varma perioden blir allt längre då. Så att det såna där saker som vi ser framför oss. Sen hur mycket det här kommer att ändra sig det beror då helt och hållet på vad som kommer att hända med framtida utsläpp av koldioxid och liksom hur pass, vilket framtidsscenario vi ser framför oss s a s, menade Erik.

Jag vet ju inte hur andra lyssnare reagerade men Eriks svar lät ju inte särskilt alarmerande i mina öron, snarare tvärtom. En längre sommarsäsong och kortare vintersäsong. Ja just nu efter gårdagens snöstorm känns det ju mer som något bra än något dåligt. I alla fall för Sveriges del.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ivar Andersson

    ”En längre sommarsäsong och kortare vintersäsong. ” Det är så det ser ut på norra halvklotet när man flyttar söderut. Beror det på klimatförändringar? 🙂

  2. Ann lh

    Tack Lena! Det vore intressant att höra hur nyhetsdomarna i SVTs ledning skulle döma om de tvingades jämföra innehållet i Lennart Bengtssons artikel med den bild och de ordval Kristola ständigt levererar i sammanhanget. Vem av dem skulle dömas för att sprida Fake News?

  3. Mattias

    Reagerade också på klotets överdrifter om alla typer av extrema väderhändelser som skulle ha drabbat oss förra året. Just nu i samband med väderprognos i SVT fick en meteorolog lägga ut texten lite grand om vintern hittills med temperatur och nederbördskartor. Han gjorde åtminstone en mycket bra sak: Han förklarade ganska ordentligt att temperaturkartan med röda fält som innebär varmare än normalt samtidigt måste relateras till referensperioden 1961-1990 som var en ovanligt kall period. Detta betyder att varmare än normalt är något skenbar eftersom den jämförs med en ovanligt kall period.

  4. Lasse

    Tack Lena.
    Klotet är intressant att lyssna till-men oftast väldigt vinklat.
    just nu är det partiledardebatt. Hörde nyss MP som först målade en dyster bild av klimatet, sen berömde sig om en politik för miljön i framkant, därefter ogillade den oro som finns i samhället inför framtiden.
    Så agerar ett parti som fått fram ett budskap och fått gehör för sin fråga.
    För att inte tal om otryggheten som stängda gränser skapar(MP)

  5. Guy

    # 3

    Synnerligen positivt om en meteorolog ger ordentlig grund. Det ger åtminstone lyssnarna en någorlunda rättvisande bild. Tummen upp för den.

  6. Ann LH
    Ja det där med Fake news är oerhört intressant, vem ska bestämma vad som är det när media själva levererar felaktiga eller extremvinklade nyheter varje dag?

  7. Peter F

    Fake news är verkligen inget nytt fenomen.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Fejknyheter

    Men i media målas det upp som något nytt och hemskt.

  8. pekke

    Som lite motvikt till höga temperaturer hos klotet, lite bilder från en av de kallaste samhällena i världen med temperaturer ner till -67 C i år.
    http://siberiantimes.com/other/others/news/as-temperatures-sink-to-60c-in-yakutia-heroic-chinese-tourists-take-a-swim/

    Än en gång så drabbas sydöstra USA av kraftig kyla ända ner till Florida.
    https://www.weather.gov/

    https://www.theweathernetwork.com/us/news/articles/deep-south-florida-panhandle-alabama-georgia-mississippi-south-carolina-louisiana-texas-snow-advisory-warning-watch-winter-storm-sleet-freezing-rain-cold/93782/

  9. Lasse

    #8
    Fake news eller selektiv redovisning -vi matas med nyheter som kopplas till väder men kallas klimat om det är varmt!
    Isabella Lövin hävdade med bestämdhet (partiledardebatten) att klimatfrågan är avgörande och vi ser hur klimatet förändrats som bevis tog hon orkaner och skogsbränder såsom om dessa kan kopplas till ett förändrat klimat.
    Politiker gör så när de är populister och må vara förlåtna om de lyssnar på experterna ibland!
    Det är värre när vi serveras selektiva nyheter från media via experter som har tagit ställning.

  10. Peter F

    Jag blir rädd när jag läser och hör att fake news ska bekämpas. Inte för att jag gillar fake news. Jag blir rädd när jag inser att någon/några ska utses att avgöra vad som är fake news. Alltså ska någon (UN, EU, Sveriges riksdag ?) bestämma att ett antal utvalda personer ska bestämma vad som är fake news. Urvalet är mao politiskt. Om man är historielös är det kanske OK, men om man tänker Stalin och Hitler så inser man att här håller man på att inrätta sanningsministerier. Följdfrågan är bara vilka maktmedel ministeriet får och här blir jag verkligen rädd. Vart är vi på väg ? Fake news är väl en bagatell jämfört med konsekvenserna av sanningsministerier.

  11. Slabadang

    Klotet en av de främsta kandidaterna till decenniets främst källa av fake news?

  12. Håkan Bergman

    Slabadang #11
    Du menar väl milleniets!

  13. Fredde

    Det har varit mycket alarmande om Florida. Men, verkligheten är den att det har alltid förekommit snö då och då i Florida.
    Det finns till och med dokumenterat ändå från 1765 till nu!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Snow_in_Florida

    Alltså inget som har med ”klimatförändringarna” att göra.

    Men, skräck och alarm säljer ju som bekant bäst, varför hålla sig till sanningen..?

  14. Lasse

    Klotet idag om stadsodlingar.
    Hippt och aktuellt-men knappast lönsamt med dagens priser.
    En odling intill ett systembolag där fler kunder gav bättre tillväxt-tack vare livets gas CO2!
    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1009003?programid=3345

    Helt ekonomiskt ohållbart om det inte är rökbara produkter som säljs på plattan.
    Vi får nog svälta ut en större del av befolkningen innan vi kan bli självförsörjande.

  15. Göran Fredriksson

    ”det kan bli mer nederbörd och mer intensiva regn till exempel, svarade Erik.”

    År 2016 gnälldes det över att det varit för lite regn, grundvattennivån hade inte varit lägre… vilket skylldes på klimatförändringar.

  16. Lasse

    #14 forts
    I dagens Klotet:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=6864123
    Erik Kjellström (SMHIs expert) fick frågan om var man kunde se höjning av vattenståndet längs vår kust.
    Han drog till med Bråviken-Bohuslän som noll-linje.
    Allt söder därom har havsnivåhöjning större än landhöjning.
    SMHI har uppgifter som stämmer bättre med verkligheten!
    Linjen tycks gå mellan Blekinge och norra Skåne.
    http://www.smhi.se/hfa_coord/BOOS/dbkust/mwreg.pdf
    Sen är han otydlig med vad IPCC säger om framtiden. Judith Curry har en bra sammanställning:
    https://judithcurry.com/2018/01/16/sea-level-rise-acceleration-or-not-part-i-introduction/#comment-864616

    Kalla det inte fake news utan SMHI/SR propaganda!

  17. Robert N.

    Ett av världens största vulkanutbrott – och vi höll på att missa det.

    https://www.nyteknik.se/teknikrevyn/ett-av-varldens-storsta-vulkanutbrott-och-vi-holl-pa-att-missa-det-6893738

    Någon som vet hur stora undervattensvulkaner kan påverka temperaturer i havet och därmed jordens temp.
    När det sker under havsytan blir det ju inget sot i atmosfären och därmed ingen temperatursänkning av klimatet,

  18. Thorsten Bergqvist

    Skickade två frågor till Klotet. Nedan har ni konversationen (i omvänd ordning):
    Från: Thorsten Bergqvist 17 januari 2018 16:16:06
    Ärende: Re: SV: SV: Lyssnarfråga från Klotet
    Till: Susanna Baltscheffsky

    Susanna Baltscheffsky skrev 17 januari 2018 klockan 16:12 +0100:
    Jag förstår att du undrar. Idag hann vi bara med en av de frågor som Erik Kjellström har svarat på. Dina frågor med svar är inspelade, men kommer att sändas vid senare tillfälle.
    Så synd!
    Svaren är ju väldigt viktiga då konsekvenserna är oerhörda!

    Från: Susanna Baltscheffsky 17 januari 2018 16:12:34
    Ärende: SV: SV: Lyssnarfråga från Klotet
    Till: Thorsten Bergqvist

    Hej Thorsten,
    Jag förstår att du undrar. Idag hann vi bara med en av de frågor som Erik Kjellström har svarat på. Dina frågor med svar är inspelade, men kommer att sändas vid senare tillfälle.
    Med vänliga hälsningar,
    Susanna
    Från: Thorsten Bergqvist [mailto:thorsten.bergqvist@agora.se]
    Skickat: den 17 januari 2018 16:10
    Till: Susanna Baltscheffsky
    Ämne: Re: SV: Lyssnarfråga från Klotet
    ? Vart tog mina frågor vägen!?
    Försvann de på vägen eller kunde han inte svara?
    Vad jag förstår är de nyckelfrågor i relation till vilka åtgärder som behöver vidtagas och vad de får kosta.
    På vilken nivå CO2 kan man estimera en vändning?
    Är den möjlig att nå och vad händer om man underskrider den?

    Thorsten Bergqvist skriver:
    Susanna Baltscheffsky skrev 16 januari 2018 klockan 10:40 +0100:
    Det är ok, någon annan läser upp. Planen är att du kan höra svaret i morgondagens program.
    Tack för svaret på förhand.

    Från: Thorsten Bergqvist 17 januari 2018 16:09:43
    Ärende: Re(2): SV: Lyssnarfråga från Klotet
    Till: Susanna Baltscheffsky

    ? Vart tog mina frågor vägen!?
    Försvann de på vägen eller kunde han inte svara?
    Vad jag förstår är de nyckelfrågor i relation till vilka åtgärder som behöver vidtagas och vad de får kosta.

    På vilken nivå CO2 kan man estimera en vändning?
    Är den möjlig att nå och vad händer om man underskrider den?

    Susanna Baltscheffsky skrev 16 januari 2018 klockan 10:40 +0100:
    Det är ok, någon annan läser upp. Planen är att du kan höra svaret i morgondagens program.
    Tack för svaret på förhand.

    Från: Thorsten Bergqvist 16 januari 2018 10:43:01
    Ärende: Re: SV: Lyssnarfråga från Klotet
    Till: Susanna Baltscheffsky

    Susanna Baltscheffsky skrev 16 januari 2018 klockan 10:40 +0100:
    Det är ok, någon annan läser upp. Planen är att du kan höra svaret i morgondagens program.
    Tack för svaret på förhand.

    Från: Susanna Baltscheffsky 16 januari 2018 10:40:09
    Ärende: SV: Lyssnarfråga från Klotet
    Till: Thorsten Bergqvist

    Hej igen, Thorsten,
    Det är ok, någon annan läser upp. Planen är att du kan höra svaret i morgondagens program.
    Mvh,
    Susanna
    Från: Thorsten Bergqvist [mailto:thorsten.bergqvist@agora.se]
    Skickat: den 16 januari 2018 10:39
    Till: Susanna Baltscheffsky
    Ämne: Re: Lyssnarfråga från Klotet
    Tack för att Du hör av Dig!
    Vore intressant att få höra svar på de två frågorna.
    Däremot så vill jag inte personligen ställa frågorna inspelat.
    Räcker att någon annan läser upp dem.
     
    Susanna Baltscheffsky skrev 16 januari 2018 klockan 10:26 +0100:
    Hej Torsten,
    Tack för dina frågor till Klotet, om CO2-halten och klimatet!
    Vi tänkte be Erik Källström på SMHI att svara på dem i morgon, och jag undrar om jag kan ringa dig för att spela in din fråga?
     
    Så här skrev du frågorna i ditt mejl:
     
    När man nu sänker CO2-halten, när kommer man till en så låg nivå att vi får en ny istid?
     
    Vid vilken nivå på CO2-halten stabiliseras klimatet globalt så att vi slipper kraftigt regn resp. blåst och för stark värme/kyla?
     
    Med vänliga hälsningar,
     
    Susanna Baltscheffsky
     
    Producent, reporter
    Vetenskapsradion Klotet
    Sveriges Radio
    105 10 Stockholm
     
    018-174091
    073-773 5242

  19. Lars Cornell

    WEF skall samlas i Davos och Erika Bjerström går upp i varv.
    ”Världens finanselit har drabbats av miljöångest, Erika Bjerström, utrikeskommentator”
    ”Det är en djupt pessimistisk analys av tillståndet i världen som World Economic Forum presenterar”
    ”För första gången handlar tre av de fem största riskfaktorerna om klimatkrisen. 59 procent ser en ökad risk 2018 för klimatrelaterade kostnader,”
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/varldens-finanselit-har-drabbats-av-miljoangest

    Men hur ser frågorna som ställdes egentligen ut? Är det någon som vet? Som man frågar får man svar och vi är ju mycket vana vid att frågor vinklas. Att orkaner förorsakar mer skador kan ju bero på att det byggs mer och dyrare, inte nödvändigtvis på att orkanerna blir värre.

  20. Ingemar Nordin

    Lasse #14,

    Vi skall nog inte underskatta ”stadsodlingar”. Jag minns en debatt från 80-talet när man inte ville att staden Lund skulle expandera ut på ”den goda skånska myllan”. Men några forskare hade räknat på det där och jämfört villaträdgårdar med åkermark och kom fram till att om man räknar ALLT som producerades i en vanlig villaträdgård (frukt, bär, grönsaker) så var faktiskt produktionen i villaområdena något högre per m2 än på åkrarna utanför stadsgränsen. Nu är ju inte villaträdgårdar kommersiella så kostnadsmässigt är de förmodligen dyrare än åkerbruket om man skulle räkna in villaägarens arbete i ekvationen. 🙂

  21. tty

    #17

    Havets värmekapacitet är så enorm att även stora vulkanutbrott är försumbara. Däremot kan kanske den geotermiska värmen i någon mån påverka den termohalina cirkulationen eftersom djupvattnet har en omsättningstid av ca 1000 år och på den tiden kan den geotermiska värmen kanske ge någon tiondels grads uppvärmning av bottenvattet.

    När det gäller extremt stora vulkanprovinser (Large Igneous Provinces) då det rör sig om miljontals kubikkilometer lava som kommer ut på havsbottnen under geologiskt korta intervall och bildar stora djuphavsplatåer finns det däremot en del som tyder på att de har signifikant påverkan på havet. Såkallade OAE (Ocean Anoxic Events) när djuphavet stagnerar och blir syrefritt under en period verkar att ofta sammanfalla med att en LIP uppstår. Det har dock inte hänt sedan krittiden (på land har två LIP dock uppstått senare. Det etiopiska höglandet och Snake River-platån i USA och en tredje LIP är fortfarande i viss mån aktiv, nämligen Island)

  22. Strumpan

    #17, 21

    Man får heller inte glömma att även om det skulle ha en viss påverkan så är det ändå något som alltid förekommer och på så sätt redan är ”inräknat” i vårt klimat. Sen kan ju givetvis exeptionella händelser få en för en tid märkbar påverkan av klimatet. Men då tror jag vi snarare pratar utbrott som är unik i 10000-års perspektiv än tio- eller hundraårshändelser.

  23. Ann LH #6
    >Ja det där med Fake news är oerhört intressant, vem ska bestämma vad som är det när media själva >levererar felaktiga eller extremvinklade nyheter varje dag?

    Där finns det redan oroande saker. MSM styrs ju redan av maktsfären. Maktsfärens problem är internet. Man har till viss del lyckats där också med s.k. ”sanningsfilter” som Google håller på med.
    Jag lade upp nåt här för en tid sedan som var ett konkret exempel på Googles påverkan.
    Vem skall bestämma? De finns ju redan, i alla fall inom klimatområdet. Än så länge har de inte grepp om hela den vetenskapliga sfären. Notrickszone har publicerat listor över vetenskapliga studier som motsäger klimatalarmismen. Däremot har de ett gott grepp om MSM ochde har börjat ge sig på internet.

  24. Lars Cornell

    Thoralf Alfsson tar upp ämnet i sin blogg.
    Det som pågår är mycket skrämmande !
    http://thoralf.bloggplatsen.se/2018/01/18/11508792-vinnova-sekretessbelagger-ansokningar-morkar-att-sodertorns-hogskola-ingar/
    http://www.thoralf.se

  25. Lars Cornell

    Jag har just lyssnat på riksdagsdebatten 16 januari 2018
    Interpellation 2017/18:218 Statliga institutioner och fake news
    http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/statliga-institutioner-och-fake-news_H510218

    Citat Fransson (SD) ”Det är som att sätta räven att vakta hönsgården”.
    Han påpekar att det främst är de faktoidspridande organen exempel SVT, SvD, DN, Aftonbladet med sina agendadrivande journalister som är problemet.

    Det är intressant hur Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ofta använder ordet ”demokrati” och ”slå vakt om demokratin” samtidigt som Mp är det parti som mest av alla arbetar för att ersätta det demokratiska styrelseskicket. Mp arbetar hårt för att införa Global Governance som är planekonomi i någon form av världskommunism. Regeringens rådgivare och Mps idol Rockström är ju en av de som varit mest tydlig med att demokratin måste överges.

  26. Ingvar i Las Palmas

    Lars Cornell #25
    Rätt!
    >Mp arbetar hårt för att införa Global Governance som är planekonomi i någon form av världskommunism.
    I kommunistens ögon är kommunism en riktig demokrati.
    Makt, makt och återigen makt. En kommunistisk världsregering är socialisters och kommunisters våta dröm.

  27. Lasse

    Dagens nyhet:
    Återvinningsindustrin utreder återvinningen och underkänner sig själv!
    40 miljarder förfars genom att materialet degraderas och fulla värdet inte utnyttjas.
    Vem har kollen på återvinningen?
    Vem gör sorteringsjobbet gratis?
    Plast som förbränns har i alla fall använts en gång mer än om oljan utnyttjats direkt!

  28. Sören G

    OT
    Ett nytt lagförslag vill förbjuda nyinstallation av vedspisar. I påstods att 1000 personer dör varje år till följd av eldning i vedspisar. Gäller detta Sverige? Röken från vespisen går upp genom skorstenen och inte ut i rummet där man vistas. Det senare är nog vanligt i utvecklingsländer, och där dör tydligen många av rök från vedeldning.

  29. femman

    Re # 28

    Om det bara gällde gamla vedspisar lite tråkigt. Problemet är att det är större än så. För klimatets skull kan man göra allt. Sista steget är väl att man slutar andas fast då dör man. Fast det får man kanske inte heller om det ökar CO2.

    http://cornucopia.cornubot.se/2018/01/kaminer-vedpannor-och-vedspisar.html

  30. Ann lh

    # 28 Sören G, vet Du vad dessa beräkningar grundas på? För mej låter det som om epidemiologin är i farten igen och dessutom räknar med det enorma ”hotet” från de där små, små partiklarna som kallas P-M – 2,5, det hot som Steve Milloy skriver om i Scare Pollution. Det hot som ännu inte låtit sig bevisas trots stora ansträngningar.
    Vi öser i varje fall på med vedeldning i både köksspis och braskamin utan att skämmas ett dugg nu under den ruggiga tiden. Grannarna lever på samma sätt och vi mår förträffligt trots att vi alla i ”byn” lagt ett imponerande antal decennier bakom oss.

  31. Torbjörn

    #28 Sören G

    Det dör väl betydligt fler av rökning, men inget förbud mot cigaretter.
    Sila mygg och svälja kameler?

  32. Robert N.

    Kan man inte lagstifta bort ålderdom också.
    Det dör sååå många äldre, så om man förbjöd åldrande så skulle dödstalen minska högst betydligt.

  33. Robert N.

    Vi eldar också på i kamin hemma, så mycket vi hinner.
    Känns bra att slippa betala energiskatt, överföringsavgifter, elcertifikat och moms kallare dagar.

  34. Strumpan

    Vedspisförbudet rimmar även illa med tanke på att vi medborgare förväntas öka vår krisberedskap…

  35. Håkan Bergman

    Strumpan #34
    Vi får be till högre makter att krisen håller sig borta från oss.
    https://www.dn.se/nyheter/sverige/krisberedskapsmyndigheten-drabbad-av-stromavbrott/

  36. Torbjörn

    Hoppsan, en artikel som undgått cencuren

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ngwB6x/gruvarbetarna-overger-demokraterna-trump-raddade-vara-jobb

    Gruvarbetarna talar klarspråk

  37. Ulf

    Expressen har verkligen fått upp ångan idag med en ledare om flyget som tydligen är det som är oerhört populärt att jaga och moralisera över just nu. Man bagatelliserar flygskatten och pratar bara om senaste höjningen. Själv sitter jag här med en flygbiljett där 70 procent av kostnaden är skatt förklara den?
    Nej ska man beskatta något så mångdubbla hundskatten så får vi verkligen ner koldioxidutsläppen. Ja om man nu är intresserad av det. Klimatfanatikerna vill helst inte höra något om detta eftersom de alla har hund och naturligtvis inte vill betala för sin egen klimatpåverkan, dvs Al Gore fenomenet.

  38. Ann lh

    Torbjörn # 36, vilken artikel! Man tror inte det är sant att den finns i en svensk tidning. Vad har hänt?

  39. Sören G

    I Rapport sa man att av 18 senaste åren var 17 de varmaste någonstin, vilket skulle vara ett bevis för koldioxidens växthuseffekt. 2015 o 2016 var det en kraftig El Nino och temperaturen är på väg ner nu. 1998 var det också en kraft och satelitmätningarna visar att temperaturen inte har ökat från 1997 tills den senaste El ninon. Något bevis för koldioxidens växthuseffekt är det inte eftersom koldioxidhalten har stigit hela tiden men inte temperaturen. Så egentligen är koldioxidhypotesen falsifierad.

  40. karlp

    Ulf
    Var tvungen att googla på husdjurs klimatpåverkan .Den verkar ju vara enorm om man tror på CO2s stora påverkan.Tror att det kan vara nyckeln till att få fler att vilja lyssna på andra argument än klimathotarnas.Lägga fram förslag om förbud mot husdjur eller en hög skatt.Tror inte att många i verkligheten ens bland de värsta klimathotarna tror på deras egna scenarior.Då skulle de inte låta så nöjda när det är ett rekordvarmt år utan skulle vara rädda att detas scenarior är på väg att hända.Nej fram med lite förslag som slår mot deras små älsklingar och lite jämförelse mellan människans och husdjurens köttätande så kommer säkert många att ta lite lättare på klimathotet

  41. Torbjörn

    #38 Ann lh

    Speciellt förvånad blev jag att detta fick vara med

    ”Först pratade de om ozonhålet som skulle döda oss alla. Sedan var de regnskogarna som var problemet. Sen blev det global uppvärmning och klimatförändringar. Det är bullshit. Titta några hundra år tillbaka i tiden så ser du att det alltid funnit varmare och kallare perioder.
    Ryans blick blir svartare än kol.
    – Klimathotet är en fars som Al Gore hittade på. Jag skulle vilja köra över honom med bilen och sedan backa över honom en gång till. Så mycket han ställt till med för kolindustrin”

  42. Ingvar i Las Palmas

    #41 Torbjörn
    Al Gore är bara en springpojke åt maktsfären som eftersträvar ”Global Governance”

  43. Guy

    Sören G # 39

    I Finska nyheterna sade man att 2017 var det varmaste sedan mätningaran började i USA 1850. Infon var från NASA.
    Har dom hunnit ”korrigera” 1930-talet så bra?

  44. Ulf

    Svar KarlP

    Ja jag tror detta är en mycket framkomlig väg dock oerhört svår. Jag har skrivit till flera av dessa klimathotande journalister men endast en har svarat. Han jämförde då med barn och rätten till liv etc. jag svarade att givetvis handlar det bara om att sluta skaffa nya husdjur inte avliva gamla. Dessutom blir det samma effekt om vi slutar äta kött då dör ju kor grisar etc ut. Hundar framavlade för människans höga nöje är ju inte annorlunda än köttdjur och de lever på människans villkor. Något svar på detta fick jag inte.
    Jag kan redan nu säga att denna tå är mycket öm. Redan har jag fått tyst på klimatgnälliga personer med husdjur i min närhet. De som tidigare klagade på mitt flygande säger inte flaska längre. Planerar lite insändare i lokaltidningen till våren om de nu tas in förstås, tveksamt. Många som är klimatrealister är förstås rädda att de och deras husdjur ska också hamna i skottlinjen men jag kan säga att den risken är noll. Hela den här debatten handlar egentligen om psykologiska behov att kontrollera sina medmänniskor och inte rädsla för klimatet. Man ska alltid slå dör det för mest ont.

  45. Roland

    #43
    Jag såg det också de här med NASA, har dom ”korrigera” 1930-talet så bra?
    Kanske någon expert på bloggen kan uttala sig om!?

    https://www.nasa.gov/press-release/long-term-warming-trend-continued-in-2017-nasa-noaa

  46. Torbjörn

    #45 Roland
    Väntar med spänning på hur NASA/NOAA ska redovisa temperaturen i USA denna månad.

    Man brukar väl räkna bort stationer som avviker för mycket, kanske inte blir så många stationer kvar då =)

  47. ThomasJ

    Apropos ’rekordvarmt’ har den gode Tony Heller, som vanligt, örnkoll på läget och i synnerhet på alla fake news som NASA etCons sprutar ut;

    https://realclimatescience.com/2018/01/2017-fakest-year-on-record-at-nasa-and-noaa/

    Mvh/TJ

  48. karlp

    Ulf
    Ulf. Kul att höra att du har försökt 🙂
    Skulle tänka mig en artikel någotting så här som insändarartikel
    ”Nu tar vi nästa steget i klimatomställningen”
    bla,bla,bla lite info om carnivoriska husdjurs miljöpåverkan..
    Därför vill vi förbjuda inköp av nya katter och hundar. Dom som finns kan under en övergångsperiod få finnas kvar men ska avvecklas senast år 2025. Ledarhundar får finnas kvar tills de kan ersättas .Robothundar ser vi som ett lovande alternativ. Utveckling pågår på Södertörns högskola.
    Skatt på carnivoriska husdjur införs direkt med en årlig automatisk logaritmisk ökning.
    underskrivet av unga kvinnliga rasifiererade miljömedvetna i Järva för att maxa chansen att artikeln skulle antas av någon tidning.

  49. Guy

    ThomasJ # 47

    En av kartorna visar att södra Finland har ahft 4 – 5 grader varmaare än jämförelseperioden 1981 – 2010.

    Man behöver inte ens en termometer för att konstatera att det är BS. (Varit borta från södra Finland 3 dagar år 2017) Havsvattnet i vår grunda vik aldrig över 19 grader. Normalt är temperaturen 23 – 25 grader som bäst.

  50. Jörgen E

    Var i Miami i torsdags. Onsdag kväll var varm och skön (för mig som Svensk i alla fall) sedan passerade en kallfront under natten. Termometern på 6 grader under morgontimmarna och nyhetskanalerna tävlade i att förfasa sig över ”rekordkylan”. Torsdag em var det dock 20+ igen, så så hemskt var det inte.