Några ljusglimtar i mediahavet

soluppgång

 

I SvD har KVAs Energiutskott skrivit en replik till Grön Ungdoms Lorentz Tovatt. Artikeln har rubriken ”Tyskland investerar stort i gas och kol”. De berättar på ett tydligt sätt att baskraft måste ersättas med baskraft och det är precis vad Tyskland gör. I Tovatts debattartikel tycks han helt blunda för att Tyskland bygger ut kol- och gaskraft.

Miljöaktuellt rapporterar om att opinionsundersökningar visar ett kraftigt vikande stöd för utbyggnad av vindkraft. Stödet har minskat mest där vindindustrins framfart är mest påtaglig, dvs på Gotland, i Norrland och i Småland.

Nu har även Bill Gates kommit till insikt om att de förnybara alternativ vi har att tillgå idag helt enkelt inte räcker till.

”In Bill Gates’ view, the answer is for governments to divert the massive sums of money which are currently funnelled to renewables owners to R&D instead. This would offer a chance of developing low-carbon technologies which actually can keep the lights on in the real world.”

Forskning och utveckling är det som kommer att hålla ljuset tänt i den verkliga världen menar Bill Gates. Jag kan bara hålla med och hoppas att även Miljöpartiet kan komma till någon slags insikt i den här frågan.

Uppdatering ca 16.45
Efter påpekande ser jag också att debatterna från SvD mellan KVAs Energiutskott och Grön Ungdom har ett par år på nacken. Så kan det gå när man följer länkar utan att kolla datum. Men jag låter det stå kvar då motståndet mot vindkraft har ökat markant men bryr sig Miljöpartiet om det?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. bom

    Förhoppningen om att mp skulle komma till någon som helst sans och vett faller nog på hälleberget. Tovatt är en dumstrut som kallat Peter Stilbs för foliehatt. Hys inga förhoppningar om Tovatt. Pubertal trofepolitik sa Patron Persson, men då åsyftade han ändå de ordinarie språkrören. MP måste bort ur regering och riksdag. De kommer aldrig att mogna. Se bara Gahrton eftersuparen! Ett hopplöst fall verkar det som.

  2. Peter Stilbs

    Men SvD-artikeln är från 2013?

  3. Håkan Bergman

    Jo jag tyckte också artikeln i Svenskan var lite ålderstigen. Men det skadar väl inte med en kontrollstation såhär två år efteråt, har Tovatt lärt sig nåt på dom här två åren? F.ö. börjar jag ana roten till allt elände:
    http://www.marketwatch.com/story/88-of-spreadsheets-have-errors-2013-04-17

  4. Ingemar Nordin

    Peter S #2,

    Jo, men det skadar inte att upprepa KVAs varningar. Och vi här på KU har ju fört fram varningar från alla håll om de gröna energigalenskaperna under många år. Men än så länge klingar dessa varningar ganska ohörda.

    Tyskland, som är ett rikt land, har slängt ut bortåt 1000 miljarder kronor på sin Energiewende, med fördubblade energipriser och ett succesivt utflyttande av industrin som följd.

    http://www.the-american-interest.com/2015/06/30/germanys-energiewende-finds-the-sour-spot/

    De svenska socialdemokraterna säljer ut sin väljarbas bland industriarbetarna genom att gå i MPs ledband.

    På energiområdet finns uppenbart en ”politisk lucka” som står oexploaterad. Blir det SD som nischar in sig på detta också? Eller blir Folkpartiet det ”nya arbetarpartiet” som slår vakt om svensk energiproduktion till rimliga priser?

  5. Ingemar Nordin

    PS #4,

    Fram t.o.m. 2013 så ökade koldioxidutsläppen i Tyskland. Under 2014 lyckades man minska dessa med hjälp av export/import från utlandet. Man BETALADE exempelvis för att få exportera sin överproduktion från sol- och vindkraft 64 dagar under året. Vidare så IMPORTERAR man el från andra länder exempelvis från Sverige som har gott om baskraft från sina vatten- och kärnkraftverk när solen inte skiner och då vinden inte blåser.

    Tysklands beroende av sin nära omvärld för att få eldistributionen att fungera är stor – och väderberoende. Det kostar en hel del för de tyska skattebetalarna. Frågan är om de kommer att ha råd med detta framöver:

    http://www.thegwpf.com/is-germanys-green-energy-transition-running-out-of-money/

    Grekland (liksom Sverige) tillhör de länder som satsat stort på s.k. förnyelsebar energi i hopp om att kunna exportera dyrt till Tyskland. Men eftersom denna satsning sker via staten så kostar även detta medborgarna i respektive land.

  6. Peter
    Sorry, så kan det bli när man följer länkar i sociala media men (för en gångs skull) missar att kolla datum. Men jag låter den stå kvar som en påminnelse då den passar fint tillsammans med de andra.
    Tack för påpekandet!

  7. Ingemar Nordin

    #5,

    glömde en intressant länk om Tysklands koldioxidutsläpp

    http://www.triplepundit.com/2015/01/germanys-carbon-emissions-fall-renewable-energy-takes-lead/

  8. tty

    OT. Det är intressant att notera att klimatforskningens metoder nu börjar sprida sig inom andra politiserade sektorer. Det visar sig att den mycket omtalade rapporten från ”tankesmedjan” Arena om hur lönande invandringen är bygger på en DATORMODELL i stället för på riktiga ekonomiska data:

    http://www.tino.us/2015/07/arenarapporten-varfor-anvanda-riktig-statistik-pa-skatteintakter-nar-vi-kan-anta-fram-vinst/

  9. Brandingenjör

    Jag inte emot vindkraft men jag tycker utbyggnaden går aldeles för fort. Jag är inte ensam om att vara för vindkraft och tycka att utrbyggnaden går för fort. Jag är inte emot kärnkraft heller och jag tycker det blir fel när subventioner förnyelsebar elproduktion gör att kärnkraftsreaktorer läggs ner i förtid. Fortsätter utbyggnaden av vindkraft i samma takt som den gjort de senaste åren så kommer en 60-70 TWh vindkrafts-el att produceras om 20 år i Sverige. Blåsiga sommardagar kommer det nog att vara ett visst överskott på el.

  10. Michael E

    #9Brandingenjör
    Eftersom vind och sol är intermittent så måste fortfarande baselen produceras i samma utsträckning som tidigare. Dessutom medför detta väsentliga fördyrningar i elnätkostander. De dagar som då vind och sol lyckas producera el så kan denna möjligen exporteras eller så minskar man ned produktionen av andra betydligt billigare produktionskällor såsom vatten och kärnkraft. Det är en fullkomligt vettvillig strategi och ett stort slöseri med statens resurser, att ersätta billig baskraft med dyr sol och vindkraft. Jag är emot resursslöseri och därför är jag också emot detta politiska jippo som vind och solkraft är.

  11. Eftersom jag dels är miljövän och dels anser att resurser ska användas så effektivt som möjligt, är jag naturligtvis emot vindkraft. Varför någon som inte hoppas på att tjäna pengar på subventionerna ska vara för vindkraft, begriper jag inte.

  12. pekke

    En riktig ” ljusglimt ” inför klimatmötet i Paris har kommit från Kina.

    ” Enligt löftet ska Kinas utsläpp av koldioxid nå ett tak inom 15 år, eller senast 2030.

    Beskedet från världens största koldioxidproducent är efterlängtat och hoppas bidra till att fler länder konkretiserar sina utsläppsminskningar. ”

    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3918349.ece

    Undrar om den som la ut nyheten på NyT verkligen begriper vad som står där ?

  13. Håkan Bergman

    Kanske inte direkt ett ljus i mediamörkret.
    http://www.dn.se/nyheter/politik/miljopartiet-byter-kurs-ser-ljust-pa-framtiden/
    Fridolin:
    ”– Ja, det har varit mycket av larmrapporter. Och de stämmer ju, jag tror att varenda småbarnsförälder i Sverige går och lägger sig med inte så lite oro över larmrapporterna om klimatet. Nu har vi oron, vi behöver inte larma mer. Det som krävs nu är att visa vad som faktiskt kan göras, säger han.”
    Som Arne Anka skulle säga ”Att tänka innan man talar är som att…”, ja ni vet.

  14. Håkan Bergman

    Undrar om Tovatt läser den här:
    http://www.dn.se/ekonomi/tvarvandning-om-klimatavgift-i-tyska-regeringen/

  15. Håkan Bergman

    Forts. #14
    Med gröna solglasögon så kan man se allt som en seger för den gröna ideologin, det är väl viktigt i år kan jag tänka. Svenskan har en helt annan vinkling, baserat på en artikel i The Guardian, men inte ens Romson eller Fridolin vågar kommentera. Här har vi artiklarna:
    http://www.theguardian.com/environment/2015/jul/02/germany-to-mothball-largest-coal-power-plants-to-meet-climate-targets
    http://www.svd.se/tyskland-vill-stanga-vattenfalls-kolkraft/om/hallbar-energi

    Skulle i.o.f.s. vara intressant att se Gabriels uttalande på tyska, men 2,7 GW kan inte vara 5 kraftverk, snarare 5 block, vilket är nåt helt annat, ett sånt här kraftverk består normalt av 4-6 block, så det bidde en tummetott igen.

  16. Håkan Bergman

    Forts.
    Det står samma i Faz, men 2,7 GW kan omöjligt vara 5 verk, Gabriel är en listig en.
    http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiepolitik/klimaschutz-koalition-beschliesst-abschaltung-von-kohlekraftwerken-13680442.html