Gemene mans funderingar

”Dags nyktra till – festen är över”. Det är rubriken på en insändare i Blekinge Läns Tidning. Skribenten menar att fossilpartyt nu är till ända.
”Just nu försöker vi bota baksmällan genom att supa mera. Ingen bra metod, som de flesta förstår. Utan det är bättre att svälja den beska medicinen. Ju förr dess bättre. Men för att bota ett missbruk, måste man först förstå att det är ett missbruk, och att erkänna det inför sig själv.”
Det är inte uppvärmningen hittills som är det stora problemet, skriver Carl-Olof Persson från Kastanjelund.
”Problemet är bara att temperaturhöjningen inte kommer att stanna på dagens nivå, utan kommer att accelerera in i framtiden. Den mängd koldioxid vi redan har släppt ut, gör att en ytterligare höjning på cirka en grad C är intecknad. Detta även om vi människor på jorden i dag inte skulle släppa ut en enda koldioxidmolekyl till i framtiden. ”
”Vi står bokstavligt talat i dag vid stupet. Den globala temperaturhöjningen får inte överskrida två grader C. Överskrider vi dessa gränsvärden sätter vi igång positiva återkopplingsprocesser som är okontrollerbara.
Klimatet i framtiden kommer då att löpa amok med vår planet. Globala stegringar på både fem och sex grader eller mer, kommer då att vara möjliga.”
”Vi har fem år på oss att vända utvecklingen. Sedan är loppet kört, som det heter.”
”Växthuseffekten förorsakas av vårt sätt att leva, framför allt vi i den rika delen av världen. Om detta är 97 procent av alla världens klimatforskare i dag överens.”
Carl-Olof Persson har uppenbarligen fäst sig vid samma undersökning som Veckans Affärers Pontus Schultz. Ni minns kanske, den där med 70 procents bortfall.
”Det lömska med koldioxid är att gasen varken syns eller luktar”, fortsätter Carl-Olof Persson. ”Dess effekter kommer inte som en blixt från klar himmel, utan smyger på oss långsamt och nästan omärkbart.”
Lösningen då?
”Varje gång du tänder en lampa, startar en bil, köper en pryl, sätter dig i ett flygplan, äter en köttbit etcetera skall du fråga dig, om detta verkligen är nödvändigt. (…) Vi kan inte bara sitta och vänta tills New York står under vatten, halva Australien brunnit upp och resten står under vatten. Då är det redan för sent.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars C

    Hemskt!!!

  2. Valinsky

    Alla vet väl att ALLT som står i tidningar är sant!? =:-o
    Det är en salig tur att Blekinge ligger där det ligger och att man inte har några ärenden dit – kritiska fritänkare verkar inte bosätta sig där iaf. Otäckt!!

  3. Tege Tornvall

    Ack ja. Somliga har ett terapeutiskt behov av att oroa sig. De riktigt njuter av det. Utan något att oroa sig för tycks deras liv utan mening.
    Tege

  4. L

    Snart kan vi likna klimathotet vid en vandringssägen. 

  5. Labbibia

    Herr C-O Persson tycks vara en flitig läsare av våra vanligaste dagstidningar.
    Man kan undra om han hört talas om internet?

  6. pekke

    Ja han verkar duktig på att plocka ut godisbitarna från diverse artiklar om klimathotet.
    Och så en annan nyhet om Sekab:
    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/bioenergi/article521034.ece
    Så snart finns det bara en anledning till att köpa E85-bilar !
    Skatterabatten !

  7. Lars C

    Norrmannen har fått en klimatavdelning på yr.no
    http://www.yr.no/klima/
    Står bla om issmältning och Svensmark.

  8. Steve

    Inlägget från Rödeby har tidningen tagit in under ”Debatt”, inte insändare.  Och ”gemene man”?  Jag tillåter mig tycka att författaren är betydligt mer påläst än t.ex. tänkarna på kultursidorna brukar vara.  Men liksom dem har han bara läst den ena sidans information.  
    Klimatdebattörer borde kanske ange sin ålder.  Författaren här har en del år på nacken — talar om I-länder och U-länder t.ex.  Men just därför tycker man att han borde inse att klimatet inte är direkt annorlunda nu än i hans yngre år.  Här i Kolmården-trakten har temperaturen varit under noll hela februari, t.ex.  (Expressen hade ”Rekordkyla” på löpsedeln i förrgår, fast det var förstås inte precis här.)  Och det där om att havsnivån stiger — är det verkligen helt omöjligt för de förskrämda att se att det gör den inte alls…?  Inte här, inte kring New York, inte i Bangladesh, inte på Maldiverna… bara i dessa upphettade hjärnor…

  9. Magnus A

    Det sämsta med undersökningen som Schultz och troligen insändaren hänvisar till var nog att frågan löd: ”Do you think human activity is a significant contributing factor in changing mean global temperatures?”
    Detta hade förmodligen de flesta av de ”skeptiker” jag listat svarat ja på. (Själv tror jag nog att vi människor kan ha ändrat jordens temperatur med en tiodels grad och har förmåga att ändra den med ytterligare en eller annan tiondels grad.)
    Den andra frågan i samma undersökning  var om man alls trodde att det blivit varmare sedan 1800-talet, och på den svarade bara 96 %  att de trodde det. 😉 Även där blir jag alltså en AGW:are! 

    ”Positiva återkopplingar” (förstärkare) har livit ett buzzword i dagens klimatdebatt och alarmism och refererar till IPCC:s felaktiga — jag skulle med tanke på hur likartat komplexa system fungerar, nämligen med dominerande negativ återkoppling, vilja säga barocka — idé att jordens temperatur domineras av kraftig positiv återkoppling. (Spencer, Schwartz, Idso, Miskolczi, Chylek och andra atmosfärs- och klimatforskare som gjort omfattande forskning med peer reviewed papers, ofta ifrågasättande IPCC, håller inte med om kraftig positiv återkoppling (förstärkning) eller sådan överhuvudtaget överhuvudtaget.)

  10. Magnus A

    (Lite offtopic…)
    pekke. Intressant Ny Teknik-länk. Hoppas bara de tre norrlandskommunerna nu tar sitt förnuft tillfånga och nobbar djupt skuldbetyngda Sekabs önskan om ytterligare bortåt en kvarts miljard att kasta i sjön. (Med tanke på gamla lån är Sekab en gökunge för kommunerna, där om de inte beviljar nya lån kan resonera att de förlorar de som redan getts.)
    I artikeln: ”Gröna Bilister tar emot beskedet med sorg”. I SVT:s Dokument Utifrån-reportage om biobränslen härom veckan framgick att Gröna bilister är rätt ensamma om att förorda etanol den grupp organisationer de tillhör. Mattias Goldmann lär vara gammal vän till Sekabs VD Per Carstedt.

  11. Steve

    Tack för länken till yr:  http://www.yr.no/klima/
    Nye klimasider  —  yr.no-redaktøren håper å løfte klimadebatten i Norge.
    .    Meteorologisk institutt og NRK står bak yr.no, som er den største vêrtenesta i Noreg.   [Og den enesta pa nynorsk.]
    .   Kva er yr?  Den meteorlogiske definisjonen:  Yr er ei jamn og lett form for nedbør. Dropestorleiken til yrdropar er mindre enn regndropar, vanlegvis rundt 0,5 mm i diameter eller mindre.
    —  Den som vill skrämma upp sig på engelska kan se på accuweather.com och deras blogg.   
    http://global-warming.accuweather.com/
    .   Det syns på klimatkartan att hotet har sitt centrum över norra Sibirien!  (GISS jämför med åren 1951 – 1980.)   Anthony Watts har ju skrivit en del om detta — hur mätställen har lagts ner, och hur andra nu finns intill fjärrvärme-rören (som går ovan jord). 

  12. Björn

    Blekinge Läns Tidning struntar fullständigt i fakta innan de publicerar sådan propaganda som framförs av Carl-Olof Persson från Kastanjelund. Det finns inte en sentens av sanning i artikeln. Det är inte att undra på att klimatdebatten fullständigt har kantrat när sådan ohämmad spekulativ smörja skrivs och publiceras föt allmänheten. Skärpning redaktören på BLT.

  13. Bra att media tillåter många att uttrycka sin åsikt. Oavsett hur mycket dom fattat.
    Det vore hemskt om vi fick en censurerad press.
    Det är däremot lite knepigt att de anställda journalisterna inte är mer nyfikna och granskande när det gäller klimatet och teorin om AGW.

  14. HPX

    Är det meningen att vi ska springa omkring som yra höns och skrika ”domedagen är nära! repent!!” nu eller något? Annars undrar jag stilla vilka data som artikeln är baserad på, och varför vi skall låta bli att häckla författaren för att han inte vet det själv?

  15. … förtydligar mitt inlägg #13 så här:
    Insändare i småtidningar som lyfts upp till debattinlägg är OK.
    Men att rikspressen har anställda journalister med uppgift att bevaka och granska vetenskapens olika forskningsprojekt och prioriteringar, och spårar ur,  så är det illa.
    Spårar ur var fel uttryckt. Fastnar i samma populära huvudspår menade jag.
    Riktigt illa är det..

  16. Labbibia

    Suck……. 🙁
    ”“Varje gång du tänder en lampa, startar en bil, köper en pryl, sätter dig i ett flygplan, äter en köttbit etcetera skall du fråga dig, om detta verkligen är nödvändigt. ”
    Han verkar ha glömt att andas ut? Är det verkligen nödvändigt?
    Jag blir så trött. Det är väl ingen som har tvingat Herr C-O Persson att göra dessa saker?
    Han slipper!
    Ta cykeln, Persson, tänd dina stearinljus (nej visst, det går ju inte, avger Co2) sätt dig i mörkret hemma, och ät lite kravodlade grönsaker. Ha ett bra liv, Persson!

  17. Men ”att” skulle väl ha skrivits ”när”… 🙂
    Men ni fattar nog hur man kan snubbla både i formuleringar och tangenter…

  18. Labbibia

    Uffeb:
    Usch ja, det är svårt att formulera sig i skrift.
    Det ska inte kunna misstolkas, satsbyggnad ska  vara korrekt, kommatering ska vara korrekt likaså, inga upprepningar, inga stavfel, inte för långa meningar. Puh……..
    Det ska faan vara författare! 😉

  19. Iven

    Men Labbibia, du har nog missuppfattat Carl-Olof!?
    Det är inte han, utan alla vi andra som ska sitta i mörkret, cykla till jobbet och för allt i världen inte flyga någonstans. 🙂
    Du kommer väl ihåg vår gemensamme ”vän” Al Gore, som har så många fina råd att ge, men inte följer dem själv. Tvärtom!
    Kommer ihåg en Kaplan i Schweiz, som hade många goda råd att ge, hur man skulle leva sitt liv. Tillfrågat om han själv levde sitt liv på det viset, svarade han: ”Ser du vägvisaren vid vägskälet? Inte följer den väl dig på vägen den visar? Så är det nog med många kloka rådgivare  även när det gäller klimatet.

  20. Labbibia

    Iven:
    Hehehe…… 🙂
    Jaha! Tänkte väl det. 😉

  21. Labbibia

    Iven:
    Ja, precis. Det var ju därför jag skrev som jag gjorde. Alltid en massa besserwissrar som ska tala om för oss hur vi ska leva, men lever de som de lär? Yadayadayada…….Nej, knappast.
    Al Gore, som du nämner, är väl ett praktexempel om något. Lite lustigt egentligen, hur de ”rättrogna” tror att de ska kunna få oss vanliga dödliga att ändra livsstil, när de beter sig som de gör själva.

  22. Labbibia

    Iven:
    Jäklar, där råkade jag visst bränna energi motsvarande 40m (eller var det 0,4m?) bilkörning. Nåja jag frågar Joakim Kerpner i Aftonbladet, han har koll på det där…….tror jag? 😉

  23. Iven

    Labbibia
    🙂

  24. Labbibia #18
    Visst skulle man vilja skriva en bok om klimathysterin. Men hysterin byter ju sakta skepnad, så det blir svårt att skriva en bok som är aktuell när den väl går i tryck.
    Tipset från ?? om den här länken var befriande. Känns skönt att bo nära gränsen till Norge.
    Och norrmännens balanserade syn på klimathotet beror nog inte bara på att dom har olja. Dom har ju glaciärer också…
    Men att skriva en aktuell och säljbar bok i ämnet skulle nog kräva en enorm marknadsföring. Andreas Carlgren, Charlott Kalla, eller Anja Pärson som medförfattare skulle kanske underlätta… men det  skulle krävas en video också för att sälja boken.
    (OBS, tro inte att jag menar något illa om Kalla och Pärson genom att nämna deras namn här..)  😉

  25. Jonas B

    Rödeby? Har dom inte andra problem där än hot som bara existerar i tveksamma datamodeller?

  26. Jonas B

    Ytterligare en undran: Andreas Carlgren och andra politiker är i färd med att totalförbjuda kvicksilver. Troligen förnuftigt med tanke på dess giftighet, antar jag.
    MEN, samtidigt ska alla glödlampor förbjudas och ersättas med lågenergilampor som innehåller samma giftiga ämne (kolla kemikalieinspektionens hemsida).
    Någon som kan förklara hur politiker tänker… om de nu tänker alls?

  27. Jonas B,
    politiker tänker dygnet runt. För att kunna behålla väljare.
    Politiker som lyckas fixa sin karriär och ekonomi är duktiga på att avläsa oppinionen. Och det ägnar dom mycket av sin tid till.
    När det gäller lampor så har ”klimatvården” ett försprång. ”Miljövården”  har tappat mark.
    Men det har du tydligen inte upptäckt.

  28. DJ

    Jonas B,
    Angående lågenergilamporna. Det är som du säger knepigt att lågenergilampor innehåller kvicksilver. Det gör det viktigt att lamporna går i retur när de är uttjänta. Vad du inte räknar in i kalkylen är att förbränning av fossila bränslen släpper ut kvicksilver. Runt 4 ton kvicksilver regnar ner över Sverige årligen från koleldning om jag minns rätt. Om Europa går över till lågenergilampor istället för glödlampor så kommer minskningen i energiförbrukningen att leda till att kvicksilverutsläppen minskar totalt sett, trots att lågenergilamporna innehåller kvicksilver. Förh0ppningsvis kommer vi även få se en snabb utveckling av diodlampor och kan då snart även skippa lågenergilamporna.

  29. Torsten Wedin

    Uffeb #27:
    ”När det gäller lampor så har “klimatvården” ett försprång. “Miljövården” har tappat mark. ”
    Vadå, klimatvården? Vi påverkar väl inte klimatet genom att byta lampor. Möjligen miljön och energiåtgången. Tänk att alla ska blanda ihop begreppen hela tiden.

  30. Torsten Wedin

    Jag formulerade mig fel i förra kommentaren #29.
    Jag skulle ha skrivit: -”Varför ska somliga blanda ihop begreppen hela tiden”?
    Nu kommer väl någon att säga att det är självklart att det påverkar klimatet. Då säger jag: ”Ta fram ett enda bevis för det”.
    Ett bevis räcker.

  31. Torsten Wedin

    Tillägg:
    Och då menar jag bevis för att vi har påverkat klimatet mer än marginellt. Det är den stora, och i mitt tycke önskade, globala uppvärmningen som jag vill ha bevis för att det är vi som har orsakat. Inte den lilla och och redan mättade påverkan som CO2 har.
    Ni som inte håller med om utrycket ”önskade” kan ju vänta i 10-20 år och sedan tala om vad ni föredrar. Men jag tror att ni då fått annat att tänka på. Usch vad kallt det kommer att bli.

  32. pekke

    ” Stoppa den svenska miljöextremismen ”
    Intressant artikel i DN Opinion om ofta onödiga och dyra miljöåtgärder som inte har nån större effekt i verkliga livet.

  33. pekke: Vi skrev visst simultant! 🙂

  34. pekke

    Jo det får va snabba ryck här om man ska va först !

  35. Jonas B

    Uffeb: Jo, att ”klimatvården” numera går före miljövården var just vad  jag märkt. Frågan på slutet var alltså en retorisk dito… ett försök till ironi.
    Det här är vad kemikalieinspektionen rekommenderar om en lågenergilampa går sönder:
    Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i  glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.
    DJ: Jo, kruxet är väl just att övergången till lågenergilampor kräver en fungerande återvinning. Även i de allra fattigaste länderna där människor kan tvingas leva av vad de kan hitta på soptippar. Tillåt mig betvivla en fungerande återvinning där i brådrasket.
    Nä, håller nog med Uffeb: visst tänker politiker, men aldrig längre än till nästa val.

  36. Magnus B

    Torsten Wedin: Hurvida det har någon signifikant betydelse för klimatet om vi byter till lågenergilampor låter jag vara osagt. Däremot ligger ett stort värde i att kunna minska vår energikonsumtion eftersom vi faktiskt hänger på marginalen när det gäller energiförsörjning.
    Sedan är det väl en tolkningsfråga om man blandar ihop begreppen. CO2 är ett kvitto på att kemiskt bunden energi omsatts till någon annan form , ofta till nytta för oss. Därmed är energikonsumtion som är beroende av förbränning av biomassa (färsk såväl som fossil) också en (eventuellt onödig) källa till CO2 utsläpp till atmosfären.

  37. Jonas B,
    Jag uppfattade ironin i ditt inlägg, och du uppfattade ironin i min sista mening i inlägg #27. Trots att jag missade att avsluta med den lilla gubben 😉
    Eftersom politiker numera kan göra internationell karriär och tjäna pengar som vilken koncernchef i näringslivet som helst, så är det få politiker som vill uttala skeptiska uppfattningar.
    Och då menar jag alla sorters ifrågasättanden som inte stämmer med partiets uppfattning. 
    Partiets förmåga att behålla makten går långt före sunt förnuft och alla vetenskapliga rön.

  38. Magnus A

    Apropå undersökningen med 70 bortfall är 30 procent svarsfrekvens inte så dåligt om urval i övrigt är okej, så det är ett argument man kan skippa. Se gärna min förra kommentar.

  39. Magnus A

    DJ: ”Vad du inte räknar in i kalkylen är att förbränning av fossila bränslen släpper ut kvicksilver. Runt 4 ton kvicksilver regnar ner över Sverige årligen från koleldning om jag minns rätt.”
    Än sen. Det finns mer än ett fel i ditt resonemang. Först: Människor och djur som förgiftas av kvicksilver gör detta p g a koncentrerade utsläpp från prylar som innehåller giftet. USA sålde 2007 300 miljoner lågenergilampor (**), och givet att försäljningen ökas 10 gånger och varje lampa innehåller 5 milligram innebär det att det till deras mer ofarliga utsläpp från kol på 48 ton kvicksilver spritt över all mark kommer att adderas 15 ton kvicksilver koncentrerat till miljöer i vilka människor vistas.
    (De som mest bidrar och ökat kolanvändandet är f ö  vindkraftländer som MP ser som föredömen.)
    DJ: ”Om Europa går över till lågenergilampor istället för glödlampor så kommer minskningen i energiförbrukningen att leda till att kvicksilverutsläppen minskar totalt sett, trots att lågenergilamporna innehåller kvicksilver.”
    Ditt andra fel, som är ett direkt otvetydigt fel. Eftersom vi i exemplet USA ovan ser att kvicksilverinnehåll i lampor är cirka 1/3 av utsläppen från kolkraft och denna kolkraft står för hälften av USA:s elenergi (***) behöver lågenergilampan minska energiförbrukningen i USA med 1/6 för att s a s kompensera kolets kvicksilverutsläpp. Så är naturligtvis inte fallet! Denna kalkyl tog inte heller hänsyn till att kvicksilver i lamporna är dödligt medan den från kolkraft sprids så den inte är dödlig.
    Soparbetare har genom att lågenergilampor slängs klagat och fått med sig hälsoexperter (enligt denna artikel (****) en ”professor of environmental health sciences at Johns Hopkins University”).
    Vore intressant att se en jämförelse mellan kvicksilver i avfallet från termometrar på 60- och 70-talet och det som kan komma från lågenergilampor nu. Jag är inte så säker på att vi kommer att ser mindre kvicksilver i sopor nu än vad vi då hade.
    Läs t ex denna beskrivning av ett barn som dog av kvicksilverförgiftning:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3575038
    ”Medical attention was sought for a 23-month-old toddler because of anorexia, weight loss, irritability, profuse sweating, peeling and redness of his fingers and toes, and a miliarial rash. The diagnosis was mercury poisoning, and an investigation of his environment disclosed that he had been exposed to mercury from broken fluorescent light bulbs.”
    DJ: ”Förh0ppningsvis kommer vi även få se en snabb utveckling av diodlampor och kan då snart även skippa lågenergilamporna.”
    Förhoppningsvis? Förbjuda något utan bra miljöargument men trams om förhoppningar om annat? Så typiskt. De i branschen som jag hört uttala sig tror nästan alla att det kommer att ta tid. De lamporna är idag s a s oändligt mycket dyrare.
    ————————–
    (**) http://www.nytimes.com/2008/02/17/opinion/17sun3.html
    (***) Sida 8:
    http://www.iea.org/textbase/papers/2008/En_Efficiency_Indicators.pdf
    (****) http://www.msnbc.msn.com/id/23694819/