Ingen klimatmärkning

Efter två års utredningar kring en eventuell klimatmärkning av livsmedel har KRAV nu bestämt sig. Det blir inget separat klimatmärke. En varas klimatvänlighet bakas i stället in i den befintliga KRAV-märkningen. Klokt, tycker jag. Det sista vi behöver är ännu ett märke på maten.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Patrik

    Ja, annars riskerar man ju (bl.a.) att hamna i samma situation som med nyckelhålsmärkningen, som man nu tvingas revidera eftersom vetenskapen kring födoämnens nyttighet inte var riktigt så enkel som man trodde på 70-talet. 😉

  2. Iven

    Kravmärkningen kan ibland också vara en sorts ”Scam”.
    Av tillförlitlig källa fick jag höra följande intressant händelse.
    I ett skogsområde med riklig förekomst av blåbär önskade ägaren en kravmärkning av skörden. I ett litet tillhörande område mätte man då förekomsten av eventuella miljögifter. Efter en tid mätte man åter och fann då att i just det här lilla området fanns inga miljögifter. Därför kunde blåbärsskörden i hela det stora skogsområdet erhålla kravmärkning och därmed åsättas det högre priset, som kravmärkta bär tillåter. 🙂 

  3. Iven
    En annan liknande scam är ’rättvisemärkning’.
    Dessa produkter är markerat dyrare (inte sällan 20%) men bara en ytterst liten bråkdel av detta merpriset går till dem som producerar detta.
    Organisationen Rättvisemärkt (samägt av LO och Sv Kyrkan) lägger rabarber på hela avgiften och behåller den själv. Säljer bara rätten att sätta ut stämpeln.

  4. Iven

    Sensmoral: Rättvisebegreppet är en tolkningsfråga. 🙂

  5. Patrik

    Hela rättvisebegreppet är 100% subjektivt.
    Precis som begrepp som ”frihet” m fl.
    Det är nog ett styvt arbete att empiriskt bevisa vad som är rättvist och inte. 🙂
    (Nu kommer någon att kalla mig cyniker förutspår jag.)

  6. Ingemar

    Det verkar som miljö- och etikmärkning är en stor industri idag.  Massor med människor har sin utkomst i olika NGO-er.  Hur gör man för att undvika märkta varor?

  7. Torsten Wedin

    Jag nästan spyr när jag hör dessa uttryck: Klimatmärkning, miljömärkning, nyckelhålsmärkning etc. Jag tvivlar på att sådan märkt mat är nyttigare än annan mat. Och den maten påverkar definitivt inte klimatet. Det är jag säker på. Det är solen som påverkar klimatet. Solen i sin tur påverkas,via Newtons lagar, av planeternas lägen.
    Det tar 179.6 år för planeterna, att från dagens innebördes lägen, återkomma till dessa inbördes lägen.
    Det är därför som kallperioder återkommer med ca 180 års mellanrum.
    Om vi lägger 180 år till ”Lilla Istidens” början får vi 1830. Då blandade bonden Paavo bark i brödet.
    Lägger vi till ytterligare 180 år får vi 2010, dvs nästa år. Köp varma kläder.

  8. Christopher E

    Ingemar:
    ”Hur gör man för att undvika märkta varor?”

    Tja, jag låter helt enkelt bli att köpa dem. KRAV-märket är en varningsflagga för mig, som skvallrar om produkter som inte är bättre på något vis, ofta sämre, men kostar betydligt mer. En bluff i jätteformat.
    Tyvärr drar väl det höga priset på dessa produkter upp även de vanliga varorna något… och miljöfascisterna vill säkert förbjuda omärkt mat i längden.
    Apropå märkning så minns jag med skadeglädje när miljömärkning var ny och tvättmedel skulle testas… de miljömärkta utgick ur testen därför att tvätten inte blev renare och de produkterna därmed inte kunde klassificeras som tvättmedel. Idag finns det väl dock märkta tvättmedel som fungerar, det ska erkännas.  Men det går att hitta billiga  importerade produkter med mer krut i i s.k. ”invandrarbutiker”.

  9. Chrille

    Nackdelen är att man inte kan köpa KRAV-märkt och undvika KLIMAT-hysteri-märkningen eftersom det inte blir någon. Blir till att undvika KRAV-märkt aktivt i fortsättningen istället.

  10. Red Hansen

    Håll ett extra öga på diverse ekologiska produkter som musli o liknande, det är inte helt ovanligt med extra proteinberikning från invånare…  Ett ökande problem enligt anticimexkillen på affären