Vindkraften går med kraftiga förluster

Christian Sandström sågar vindkraften ur ekonomisk synvinkel. Vindkraften har gått med brakförlust under de senaste åren i Sverige. Ändå fortsätter subventionerna och upplåtelserna till det så kallade ”gröna” energislaget oavbrutet. Riks har pratat med forskaren Christian Sandström, som inte är nådig mot den så kallade förnybara tekniken: Vindkraften är objektivt en förlustaffär.

Det är en pedagogisk och lättförståelig intervju som är väl värd att lyssna på. Sveriges och Vattenfalls satsning på denna förlustaffär är obegriplig – om nu politikerna hade orkat sätta sig in i frågan. Men som alltid så finns det några enstaka individer och bolag som lyckas lugga oss skatte- och energikonsumenter på stålarna. Utan kompetenta granskare så har denna skumraskbransch kunnat fortsätta i många år. Vilken politiker vågar sätta ned foten?

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann lh

  Tack!
  Nu kommer allt ”på en och samma gång”
  Totalkrasch för ”den stora omställningen”, Net Zero m.m.

 2. Här kommer en oansenlig men viktig nyhet för er som inte vill ha vindkraft i våra vildmarker.
  Orkiden Knärot har nu av Mark och Miljööverdomstolen uppgraderats till praxis för att stoppa skogsavverkning.

  Denna orkidé finns på många platser från Värmland och norröver där det Har byggts eller Vill byggas vindkraft – det är därför viktigt att arten nu uppgraderats i sin betydelse i praxis.

  Vill ni hitta möjligheter att stoppa dessa vindindustrier så titta i miljökonsekvensbeskrivningen eller I skogen – hänvisa till denna nya praxis gentemot Länsstyrelserna och Naturvårdsverket.

 3. Lennart Bengtsson

  Enligt vad jag kan utläsa från Naturvårdsverkets och Energimyndighetens statistik så torde Sverige redan vara utsläppsneutralt då utsläppen av CO2eq (som också inkorporerar övriga antropogena växthusgaser) uppgick till 45 Mton för 2022. Årsmedelvärdet för nettoackumulation i skog och mark för perioden1990-2022 uppgick till drygt 50 Mton CO2eq. Under 2022 var den dock endast 41 Mton sannolikt till följd av väderförhållandena.
  Jag är förvånad över att detta aldrig framförs

  Därtill är Sverige handikappat genom att referensåret för procentuella utsläppsreduktioner använder basåret 1990 och Sverige gjorde signifikanta reduktioner redan tidigare med en minskning mellan 1975 och 1990 från 81 till 57 Mton CO2. Tyskland däremot har enbart fördelar genom DDR upphörde under 1990.

  Detta har med stor sannolikhet svenska delegater i EU inte använt till sitt lands fördel utan har säkert i stället som alltid velat gå före och göra allt för att komma först till nollpunkten utan att de kanske ens vet att de redan är där. Och detta tack vare att Sverige sedan länge har en förnuftig skogspolitik. Tyvärr är denna skogspolitik ifrågasatt av EU.

  Som sagt för Sveriges del råder det inte någon panik utan i stället borde man skynda långsamt om man nu verkligen vill ha ett ”hållbart” energisystem.

 4. Lasse

  #3 Lennart B
  När det gäller utsläpp är det viktigt att vi gör vad vi skall inom landets gränser men när det gäller upptag måste vi se till den globala situationen. Så resonerar de säkert.
  Att vindkraften är en förlustaffär kunde man se när Tysk och Dansk elkostnad presenterades. Stor andel vind gav höga konsumentpriser, nu är vi också där.

  Faran med att larma om klimatet visar sig nu mer och mer.
  Teslas fabrik gör elbilar men har ingen eltillförsel på grund av eller Tack vare sabotagegrupp.
  https://notrickszone.com/2024/03/05/extremist-leftwing-group-sabotages-power-grid-paralyzing-berlin-tesla-plant/

  Att Scania inte levererar elbilar behöver vi ingen sabotagegrupp för att få till, Northvolt klarar detta själv.

 5. Och det blir bara värre och värre.
  https://www.svd.se/a/2BLb24/repono-satsar-pa-energilager-for-330-miljarder-kronor
  Bakom betalvägg men redan rubriken säger allt, nån idiot vill ha mina pengar för ett nytt idiotprojekt. Det tråkiga är att dom lär lyckas sno åt sig en del av dom där 330 miljarderna med hjälp av idioterna i Bryssel.

 6. stig morling

  Tre ”ledfyrar” synes idag styra vår överhet:
  1. Det är alltid lätt att vara generös med andras pengar.
  2. ”Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt” Efter Ulf Peder Olrog (1950-tal, ursprung Dorothy Sayers, ””Murder must Advertise”
  3. Hur man sopar egna problem under andras mattor! Generalklausul inom grenen ”Att skylla ifrån sig”
  PAX ET BONUM
  Stig m

 7. TorbjörnR

  OT

  Men detta är fantastiska nyheter!

  https://klimatsans.com/2024/03/06/wyoming-haver-klimatlag/

 8. Robert Norling

  Förutom mycket stora ekonomiska förluster där även våra pensionsfonder har fingrarna i syltburken och dras med ner i träsket så är det naturen som drabbas av gigantiska förluster.

 9. Sven Abrahamsson

  #7

  OT

  Fler fantastiska nyheter.

  https://www.youtube.com/watch?v=lIxqIOWGPlM

  Det fantastiska finns vid 4:42

 10. Jan

  Vi har gått från att duktiga ingenjörer har ett avgörande inflytande över utformningen av vårt energisystem till att överlåta det till politiker som är tekniskt och naturvetenskapligt genuint obildade.

  Det är knappast ett framgångsrecept.

 11. #7,9
  Tack för dessa upplysningar. Först händer ingenting….
  Tar väl upp halva Rapport och Aktuellt ikväll? 🙂

 12. TorbjörnR

  OT

  Ett någorlunda uppvaknande och kritik mot regeringen map energi och klimat.

  Sen är ju Antwerpendeklarationen socialism och 5-årsplaner med subventioner…

  Men på rätt väg att protesterna kommer från industrin

  https://www.gp.se/ledare/varfor-ger-regeringen-sd-overtaget.7b3f8eb5-a889-4064-84f8-c438d0b9ddcb

 13. Lasse

  #12
  TorbjörnR
  ”Det här hade kunnat undvikas enbart genom att läsa europeiska tidningar.” Skriver en av Sveriges ledande tidningar
  Kallas inte detta för självmål 😉
  Media i Sverige är inte speciellt intresserade av klimatdebatt.

  https://antwerp-declaration.eu/

 14. Torbjörn #12,

  GPs ledarskribent Per-Ola Olsson har helt rätt. Även industriföreträdare på kontinenten är emot EUs Fit for 55. Bönderna gör uppror. Men endast SD har fattat vad det handlar om och protesterar. Regeringen klamrar sig fast vid det ohållbara klimatpaketet som skulle överlåta först 30%, sedan 50% och slutligen 90% av Sveriges skogsareal till centralstyret i Bryssel.

  Varför är regeringen så oerhört trögfattad och ger ännu en valfråga till SD (den förra var ju invandringspolitiken)?

 15. TorbjörnR

  #14 Ingemar Nordin

  Han har helt rätt. Regeringen vågar inte ännu men en liten spark i ändan blir det.

  Kanske Ubbhultaren får lite mer möjlighet snart som en ”försöksballong”?

  Nu ska jag på Slumpkraftsmöte”😊

  Däremot var ju Antwerpengrejen också rätt försiktig tyvärr…

  Nu ska jag på ”slumpkraftsmöte”

 16. Men när ska bilindustrin vakna och inse att man håller på att begå självmord? Blåser det lite på andrahandsmarknaden är det storm på tredjehandsmarknaden och orkan på fjärdehandsmarknaden. Och bilindustrin överlever inte utan dom marknaderna.

 17. Karl Erik R

  #16 Håkan

  Bilindustrin verkar tro att när det inte längre går att köpa en gammal bensinbil för 10 000 kr, då går man till bilhandlaren och beställer en ny el-bil för 600 000 kr. De som har den ekonomiska förmågan, de har nog redan köpt sin el-bil.

 18. Stefan Eriksson

  # 14 Ingmar Nordin.
  ”EU-parlamentet” har röstat för den här reduktionen av mark och vatten med målet att kunna regera över 90% av arealen.
  Klassisk sovjetisk politik.
  Men, som jag förstått bannbullan handlar det icke enbart om skogsarealer, utan all mark och vatten som då skall ”återställas” till något som inte ännu är bekant bland beslutsfattare.
  Fältet fritt för allehanda korrupta hantlangare alltså.

 19. leg

  Nu ska Golfströmmen stanna av. Nu har haven febern enligt expert i Rapport och Erika Bj. I år kommer orkanerna att öka, värmeböljor plåga Västeuropa, räkorna flyr norrut mm.
  Det gäller att elda på hysterin.

 20. L

  Det man kunde läsa i DI igår så hade dom artiklar om att så som jag förstod det så var elbilen iskall i USA. Utan det som gällde så var det förbränningsmotorn som gällde. Dom drog ner produktionen. Dom artiklar som man kunnat läsa tidigare så känns det lika dant i Europa. Spännande blir det att följa.

 21. Fredrik S

  leg #19

  Något som redan inträffat är att kråkorna flyger upp och ner över Gärdet.

 22. leg

  21#
  Kra, kra, kra!

 23. Rossmore

  #14 Ingemar

  Är det inte så att alla riksdagspartier förutom SD fortfarande har en beröringsskräck när det gäller SD? De har liksom inte förstått att SD idag nog närmast kan liknas vid en växande folkrörelse. Det är SD som ligger i framkant när det gäller att fånga upp frågor som berör majoriteten. Det är de som är fem år (minst) före alla andra partier i att identifiera samhällsfrågor som majoriteten anser centrala. Det är de som visar på en väg framåt och som försöker komma till rätta med kritiska problem. Övriga partier verkar mest vara upptagna med att beundra sig själva för att de är så politiskt korrekta och minsann står för ”allas lika värde” och annat Woke-trams.

  Jag kommer inte förvånas det minsta om SDs valsiffror 2026 närmar sig eller t.o.m. överstiger 30 procent.

 24. Mats O

  #14Nordin
  Borde inte klimatupplysningen ställa frågor till politikerna inför EU-valet. Jag förstår att SD måste kompromissa med Tidöpartierna i Sverige men i Bryssel kan man vara mycket radikalare. Charlie Weimers kunde t.ex. säga att hela klimatfrågan är en ”hoax”. Roger Revell försökte ju stoppa tillbaka anden i flaskan redan 1991 https://ossfoundation.org/wp-content/uploads/2023/01/Cosmos_article.pdf

  Genom en lista på frågor kan man komma underfund med hur mycket dom vet respektive begriper.

  Ett magnifikt sätt att få grytan att koka är att föreslå SD att sätta dit Lennart Bengtsson som första namn med flera. Dom kan ju hoppa av om dom blir valda.

 25. Rossmore ”23,

  Bland förra årets valfrågor så låg nog M ett steg före SD när det gällde polis och rättsväsende. Men jag håller med om att SD varit skickliga på att fånga upp frågor som är viktiga för folk. Om jag förstår valutfallet rätt så har M tappat i storstäderna medan SD vunnit bland sossar och lantbruksfolk. Å andra sidan så har SD tappat röster bland kvinnor. Till stor glädje för de flesta så har MP tappat en stor mängd röster. 🙂

  Det skall bli intressant att se hur EU-valet utfaller bland de svenska partierna. Förra gången så gjorde MP stora framsteg. Det som talar för det blå blocket och mot miljöpartister i det kommande valet i EU-parlamentet är att många inte gillar EUs gröna politik. Det är kanske därför som vi sällan hör om protesterna i SVT. Svenskarna får inte höra talas om EUs vanvettiga förslag.

 26. Jan

  Det enda vi kan vara helt säkra på är att inget kommer att ändras med klimatpolitiken innan den havererar så fullständigt att inte ens en gång SVT/SR kan förneka haveriet. Då kan våra politiker enkelt bortförklara haveriet med att vi såg det inte komma eller vi har varit naiva för att sedan opåverkat kunna fortsätta med sina karriärer som om inget har hänt.

 27. Benny

  Har en gammal kompis som är delägare i ett företag som köpte en lättare begagnad Tesla för dyra pengar men det vill sig inte bättre än att Tesla sänkte priserna på nya bilar så att de blev billigare än det han gett för sin begagnade Tesla bara månader efter vad han trodde var ett fynd? Nu lider han personligen ingen skada då företaget står för fiolerna men man ska ha klart för sig att detta rör sig om bilar som kostar närmare en miljon. Frågan är ju hur privatpersoner ska våga hålla på med den här typen av ”affärer” som kan ruinera hushållsekonomin? Det är föga förvånande att privatmarknaden för batteribilar är stendöd och att även företag börjar hålla igen på elbilsvanvettet.

 28. Ja, vi som bor söder om Vänern undrar över vad som motiverar vindkraftens tillstånd att skövla våra sista vildmarker.

  Temperaturutvecklingen för dom senaste 100 åren är enligt smhi:
  0,3 grader varmare 1991 – 2020 jämfört perioden 1931 – 1960.

  Räknar man bort mänsklig infrastruktur och landskapsomvandling och metanutsläpp och all annan mänsklig aktivitet – så tror jag att påverkan från Co2 på temperaturen söder om Vänern GETT, I RUNDA SLÄNGAR 0 GRADERS TEMPERATURHÖJNING PÅ 100 ÅR.

  Dessutom är det ju ganska ironiskt att Tyskland och omgivande länder är dom som haft den största temperaturökningen dom senaste 10 åren – efter att dom lade ner kärnkraften och byggde enorma mängder vindkraft istället – jag måste bara få säga…Tyskland…ha, ha ha – sicken korkad energipolitik.

 29. Och, tittar man på dagens vindproduktion ligger den just nu på 2227MW av – 16 000 MW istallerad…och vi exporterar samtidigt ungefär 2200 MW.

  Dessa svackor i produktion vill tyskarna balansera med gas och brunkol…

 30. Benny #27
  Hellden har lösningen i dagens DN, trumvirvel – elbilsbonus för låginkomsttagare!

 31. BG

  Och i Tyskland och annorstädes: Vindkraft för alla.

  https://www.myskywind.com/?msclkid=909a6bd190d412540ad70e38e3a4aa54

 32. jax

  #30 Håkan Bergman

  Och genast får vi en ny inkomstkälla för bilmålvakter!