(Vind)dumhetens pris – en norgehistoria

Norska fjäll

Den 25 juli skrev Lars Monsen ett inlägg på sin Facebooksida där han i starka ordalag fördömer ett förslag till fortsatt utbyggnad av vindkraft i Norge.

Han skriver bland annat att vindkraft är som en våldtäkt på naturen och det kan jag hålla med om. Det är precis som att vissa vägrar att se maskinerna som just det de är utan ser dem som lojt snurrande vita planeträddare istället för, som jag ser dem, som  stålmonster som dödar fåglar och förstör naturen. Jag förstår inte hur de tänker och skulle så gärna vilja få bort skygglapparna eller om de kanske har stoppat hela huvudet i sanden, jag vet inte. Kanske kan det hjälpa någon vindkraftsivrare att få en lite annan syn genom att lyfta fram en av de värsta historierna och då en från Norge den här gången.

Norge har ju väldigt vacker natur med sina fjäll och fjordar. Tänk er ovanstående vackra vy översållad med minst 75 vindkraftverk. Ja det är precis vad som ska ske på Øyfjellet enligt NRK. Det blivande kraftverksområdet ligger i vägen för förflyttningen mellan sommar och vinterbete  för renarna i trakten som istället kommer att få flyttas med båt och lastbil. Dessutom är området en populär turistattraktion med en nyligen färdigbyggd sherpastrappa upp till fjället.

Men det värsta tycker jag är de stora irreversibla skador en sådan här industrianläggning gör på själva berget. De måste spränga bort mängder med sten för att kunna bygga fundamenten samt vägarna till verken. Skadorna på berget går inte att återställa och det är därför man kan jämställa förödelsen med en våldtäkt.

Lars Monsens avslutar sitt inlägg med orden:

”Ærlig talt — nok er nok — ta i bruk en svært god fjellvettregel: det er ingen skam å snu. SI NEI TIL DETTE SVINERIET SOM VINDMØLLENE VIL VÆRE!”

Hans inlägg har i skrivandets stund 23 000 visningar, 2500 kommentarer och 6700 delningar. Det saknas alltså inte engagemang mot vindkraftsvansinnet och för några dagar sedan samlades människor framför Stortinget för att protestera under parollen just ”nok er nok”. Kampen mot vindvansinnet gäller flera platser i Norge som Finnskogen i Elverum, på Frøya och Sørmarkfjellet i Trøndelag, på Haramsøya i Møre och Romsdal, Bremanger i Sogn och Fjordane och många andra ställen i landet. Människor värnar om sitt lokala naturområde.

Förmodligen är det inte tillräckligt många som engagerar sig i kampen mot vindkraftsindustrin för att norska regeringen ska välja att avstå från vidare förstörelse av naturen. Eller så hjälper det inte ens om en miljon norrmän skulle demonstrera på Karl Johan, har de styrande bestämt sig så har de. Precis som i Sverige rullar ångvälten vindkraft över allt motstånd.

Till våra beslutsfattare vill jag säga – Kom inte och säg att ni var naiva när ni inser att såren i bergen inte går att läka och de döda fåglarna inte går att återuppväcka. Ni agerar inte naivt, ni agerar dumt och kortsiktigt.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Egon

  Öland är ju känt för sina väderkvarnar.
  Där blåser det.
  Öland borde bli en gigantisk vindkraftsanläggning.
  Kan tänka att ölänningarna inte blir så glada….
  De vill nog hellre ha Oskarshamnsverken kvar.

 2. Rolf Mellberg

  Lite OT

  Av norra Europas länder är vi säkert det mest kärnkraftsfientliga.
  Norge har en mycket skicklig presentatör av en helt ny typ av kärnkraft, se här:
  https://youtu.be/u7H5ToqUmfk
  Det skadar inte med goda fysikkunskaper om man vill lära sig mer om thorium och ”Molten Salt Reactors”

 3. Molten Salt Reactor

  Lite mera info här:
  https://klimatsans.com/2018/05/26/saker-karnkraft-med-molten-salt-reactor/

  Tekniken utvecklas nu på flera håll i världen ex.vis i Danmark, Kanada och Indien.

 4. Lasse

  Tack Lena
  Vindkraftverk är väl synliga och väcker olika känslor. Jag tillhör dem som tycker de är stiliga på avstånd.
  När det blåser så ger deras rörelse en känsla av naturkraft som tas tillvara.
  Tyvärr är det på gång en överetablering av vindkraft vilket påverkar priset på el när det blåser.
  Att Norge och Sverige med sina vindkraftverk fyller på med ström när det blåser ger då stor export av el.
  Tyskland förbereder sig för att släcka ner?
  ”After the installation of thousands of megawatts of German wind power capacity led to instability in the power grid, exploding electricity prices and the destruction of natural landscapes and biotopes,”
  https://notrickszone.com/2019/09/11/german-wind-industry-in-a-coma-tenders-for-wind-energy-projects-have-fallen-to-new-all-time-low/

 5. Egon

  Vem är det som vill att Europa skall
  tillbaks till medeltiden?
  Varför skall vi gå i spetsen för en politik
  som bara förvärrar vår situation?
  Flygskam,Greta och Rockström…….
  Hallå!
  De är bara agitatörer för att låsa in oss
  i ett kommunistiskt FN lett planekonomistiskt
  praktfiasko!
  Hur många miljarder gav vi till Robert Mugawe?
  Han var säkert nöjd.
  Kan ens en promille gått till Zimbawes folk?
  Vakna!
  Jodens atmosfär består av 26% syre.
  CO2. 0,04%
  Ungefär som miljöpartiet i riksdagen…….
  Man kan ju hoppas att Sveriges utrikespolitik
  förändras med Ann Linde.
  Fan trot…..
  Det blir nog bara mer av samma usla sort.

 6. L

  ”Klimatkris” är en psykisk diagnos och har inget med väder att göra…

 7. Dagen etter demonstrasjonen i Oslo, var det komunal & fylkesvalg i Norge, å resultatene taler for seg.
  De styrende partier har lidd store tap, som følge av deres ”svikefulle” politikk.
  Vi har fremdeles langt igjen å gå, men vi går sammen med broderfolket, mot vindkraft & pengemakten!

 8. Ingemar Nordin

  Mycket talar väl för att om det blåser i Norge så blåser det också i Sverige och Danmark. Kanske även i Tyskland. Så vart skall vi skicka iväg överskottselen de dagarna?

 9. https://no.wikipedia.org/wiki/%C3%98yfjellet
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Tjernobyl
  https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5sar_och_trutar
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Tankfartyg#Milj%C3%B6p%C3%A5verkan

  Moderator: Martin, Om du vill ha sagt något så säg det. Lista inte bara en massa länkar som ingen läser

 10. eon

  #8 – om man bara kunde driva vindsnurror på klimathotarnas munväder. Greta skulle kunna försörja ett helt land med energi.

 11. Björn

  Vindkraftverk är i all sin form obehövligt, miljöförstörande, miljöförfulande och både ljud- och ljusstörande.

 12. Österbottning

  In bankruptcy, the German manufacturer of wind turbines Senvion will be sold in the cut
  https://www.limnews.com/business/2019-09-06–in-bankruptcy–the-german-manufacturer-of-wind-turbines-senvion-will-be-sold-in-the-cut.Bkf3O518H.html

  Crisis summit at the Minister of Economic Affairs: wind power lobby wants to weaken species protection
  https://www.limnews.com/business/2019-09-04–crisis-summit-at-the-minister-of-economic-affairs–wind-power-lobby-wants-to-weaken-species-protection-.HktVlH6BH.html

  Moderator: Du måste ha en fungerande mailadress för att kommentera på Klimatupplysningen. Jag släpper igenom denna men vill du skriva mer måste du ange din mailadress.

 13. Håkan Bergman

  Ingemar N. #8
  Alldeles säkert kommer den tyska offshorevinden i Nordsjön och Södra Östersjön att ofta toppa samtidigt som delar av svensk och norsk vindkraft. Intressant också att se vilka kostnader man är beredda till för att få igenom prestigeprojekt som Kriegers park i södra Östersjön.
  https://ing.dk/artikel/sjaelland-faar-ny-millliard-dyr-elforbindelse-til-tyskland-173089
  Kontinentens växelströmsnät är inte synkroniserat med det nordiska nätet, alltså tvingas man bygga två omformarstationer intill varandra, förmodligen i samma byggnad. för att ansluta till det Tyska nätet.
  Undra när det kommer krav från Bryssel att vi ska synka med kontinenten, snacka om domedagen.

 14. Salasso

  Tack Lena K för ett mycket bra inlägg, hoppas att det sprids land och rike runt!

  Hemmablinda svenskar förfasar sig över att Amazonas skövlas men märker inte att skyddsvärd urskog och fjällnära skogar brutalt skövlas för att bla. ge plats för meningslös, natur- och miljöförstörande vindkraft. Att bevara gammelskogen är ju mycker viktigt för den biologiska mångfalden!

 15. Mattias G

  #13 och #14 Jag tyckte det här var ett tråkigt inlägg, vindkraft är ju ganska okontroversiellt även om det inte är den enda lösningen på världens energiförsörjning. Det är mycket roligare när ni presenterar mer eller mindre corny teorier för varandra! Är det ingen som har nåt att säga om https://globalwarmingsolved.com/ som jag personligen (och Lord Monckton) tycker … borde få nåt slags pris.

 16. Ingemar Nordin

  Mattias G #15,

  OK, här har du ett riktigt knäppt dokument
  http://www.climatechange2013.org/images/report/WG1AR5_SPM_FINAL.pdf

  För att inte tala om den här corny teorin. Man viker sig av skratt, jag lovar:
  https://www.ipcc.ch/sr15/

 17. Fredrik S

  ”Never be bored, and you will never be boring.”

  Eleanor Roosevelt

 18. foliehat

  @ Mattias G, #15,
  att vindkraft skulle vara okontroversiellt är ditt eget hittepå. Faktum i saken är att motståndet, bland annat i form av överklaganden av planerade vindparker och enskilda snurror, är såpass besvärande för vindkraftsindustrin att man lobbar hårt för att lagstiftningen skall ändra lagstiftningen så att rätten att besvära sig mot byggnation av möllor ska minskas, helst till noll och ingenting. Men endast just för vindkraft.

  Dessutom så introducerar intermittent kraft, såsom vind, större krav på elnätets överföringskapacitet i fler riktningar än det välfungerande vatten/kärnkrafts-systemet som har tjänat oss väl i många decennier. Sådant fördyrar såklart. Och det blir kunderna som får betala.

  Slutligen. Nätverk baserade på intermittenta kraftkällor utan svängmassa – såsom vind – ökar kravet på svängmassa i andra delar av nätet, alternativt, om detta inte kan skapas så ger en ökande andel intermittent kraft i systemen en högre risk för nätkollaps även vid relativt sett mindre nätstörningar. Och då har vi inte ens diskuterat problematiken vid vindstilla väderlägen.

  Vindkraft, okontroversiell. Jo hej du! Pyttsan!

 19. foliehat

  @ #15, Mattias G.
  P.S. jag rekommenderar dig att följa debatten om vindraftens problem i t.ex. NyTeknik. Så kan du bilda dig en egen bild av hur okontroversiell vindkraften är.

 20. Daniel

  # Mattias G. Kan väl inte påstå att jag skrattar ihjäl mig när jag läser dina kommentarer. Din kommentar är nog en projektion.

 21. OT, men intressant. Om glödlampor.
  https://antigreen.blogspot.com/

 22. Lasse

  Per Holmgren (Mp) och känd från vädret i SVT blir inblandad i EUs klimatpolitik.
  Mannen som inte vill ha demokrati blir ansvarig i en process som skall tvinga EU bli mer klimatvänligt.
  Införa medelhavstemperatur i fler länder?
  Eller också så fortsätter han föra den politik som Peter Eriksson(Mp) vill se-sammankoppling av EUs olika nät. Vilket kan ge oss Tyska elpriser framöver!

 23. Ivar Andersson

  #20 Lasse
  Tyskt elpris se https://klimatsans.com/2019/09/03/tysk-el-augusti-2019/.
  Priset i augusti varierade från 6 kr/kWh till -5 kr/kWh. Typiskt 3 kr/kWh. Vid överproduktion får tyskarna betala för att bli av med sitt elöverskott.

 24. Ulf

  Svar 15

  Ha då lite medlidande med oss som är så pass intelligenta att vi kan se rakt genom meningslösheter. Oavsett om man nu är klimatreligiös eller inte borde folk rimligen inse att de meningslösheter som genomlids varje dag i tidningarna om att inte flyga, kannibalism, nedlagda arbetstillfälle pga klimathysteri etc etc är just meningslösheter.
  Världen kommer de närmaste åren vräka ut koldioxid eftersom Kina,Indien m fl inte har några begränsningar. Samtidigt slår några västländer knut på sig själva för att dra ner sina utsläpp några procent.
  Det finns inget värre än när politiker ägnar sig åt meningslösa besvärjelser som kostar oss ordentligt sänkt levnadsstandard. Men så är jag inte mycket för varken meningslös religion eller idiotiska ideologier.
  Var och en kan ju tro på vad den vill men den som tror att vår klimatpolitik påverkar koldioxidutsläppen nämnvärt är ju bara korkad.

 25. Ulf

  Själva essens i 22 är att vi kan dividera hur mycket somhelst om faran med koldioxid.

  Vad vi inte kan dividera om är det faktum att utsläppen inom de närmaste 10 åren kommer att öka kraftigt. Vi kommer således veta om 10 år hur farligt detta är.
  Vad får man för svar ifrån klimathysteriker när man tar upp detta faktum? Förnekelse och faktaresistens. De flesta hysteriker tror att Kina bidrar till sänkta utsläpp så korkade är folk. De klimathetsare som känner till problemen försöker helt enkelt låtsas som de inte finns.
  Här kan vi verkligen prata om förnekelse.

 26. mattias

  Man behöver inte åka till Norge för att hitta liknande historier. Här ett exempel från Gotland: https://www.nyteknik.se/premium/sa-kan-elbilar-mojliggora-mer-vindkraft-pa-gotland-6970393

  Att Gotland som är en ö är extra känsligt för variationer i elproduktion via en kabel från fastlandet är ju inte konstigt. Lösningen i detta förslag är ännu mer vindkraft och elbilar som ska stå för energilagringen. Synd på en vacker turistö med unika naturvärden när de vackra vidderna kommer att störas av vindkraftparker. Vad säger ni? Hur ska man lösa Gotlands problem med varierande elproduktion?

 27. Lasse

  #21
  Växelström 😉

 28. Evert Andersson

  #24 Mattias. Med batterilagring! Det är så tokigt att måsarna flyger på rygg över den vackra ön.

 29. Per Björkengren

  #21 Ivar
  Jag tror det blev fel på en faktor 10.
  60 euro/MWh => 600 kr/MWh => 0,6 kr/kWh => 60 öre/kWh.
  Dvs. elpriset varierar men mellan + 60 öre/kWh och – 50 öre/kWh.

 30. Håkan Bergman

  mattias #26
  Och vem betalar för den minskade livslängden på batteriet? Kommer nog en liten box som ser till att strömmen bara kan gå i en riktning i laddkabeln, vem vill frivilligt ta den kostnad det innebär med ofrivilliga laddcykler?

 31. SatSapiente

  #26, 30
  Ett mycket förenklat överslag över Gotlands elförbrukning visar hur snurrigt förslaget är.
  2017 förbrukade Gotland 1023 GWh. Om man fördelar det jämnt över året, vilket ger för lite på vintern och för mycket på sommaren, blir det 117 MW per timme. Som ska tas ur uppkopplade elbilars batterier?
  Gotland hade vid årsskiftet 2018/19 c:a 36000 personbilar. Om ALLA dessa vore elbilar (Gud förbjude) och uppkopplade, krävdes det ett uttag av drygt 3 kW per timme per bil från dessa för att förse Gotland med all elström nattetid och vindstilla. Inga omvandlingsförluster inräknade. Gotland hade vid årskiftet 2018/19 115 elbilar registrerade.
  Dumt är bara förnamnet, jag tror klockorna stannar!

 32. Daniel Wiklund

  OT. Greta-hysterin fortsätter i USA. Hon ska strejka nästa fredag, och elever i New York får delta om föräldrarna går med på det. Greta-ledigt heter det på Text-tv. Dumheten har inga gränser. Klimatkrisen drabbar verkligen Greta hårt.

 33. Henric Franzén

  Forbes refererar en rapport från McKinsey som handlar om Tysklands vindkraftvansinne. https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/09/05/renewables-threaten-german-economy-energy-supply-mckinsey-warns-in-new-report/#7fde6f68e482

 34. Ivar Andersson

  #29 Per Björkengren
  Enligt min referens har du rätt men elpriset i Tyskland brukar anges till 3 kr/kWh. Ska gräva lite mer.

 35. Ann lh

  # 32 Forts. OT. Daniel W. Den allvetande Greta förkunnar enligt svensk tv, jag tror kulturnyheterna i ettan, att i USA kan man vara för eller emot i klimatfrågan, medan man i hennes hemland håller sig till fakta. Underförstått alla och hennes fakta förståss. För man tala så illa om sitt land?

 36. Fredrik S

  Daniel W, Ann lh #32,35

  Trots alla svindlande miljarder till FN och forskning verkar hon vara deras starkaste kort med inlärda floskler, nonsens och AFA T-shirt.

  Måste vara rätt deprimerande att vara seriös klimatforskare åt FN på kommande möte.

 37. Sören G

  OT
  Såg i ett FB-inlägg en bild från en gymnasieskola där man gjort em muralmålning som täcker en hel vägg föreställande Greta.

 38. Fredrik S

  Det är tydligen dessutom kaotiskt vid Vita Huset med över hundra personer och Greta. Hennes tal bestod tydligen av två meningar.

  Det tycker jag är fantastiskt bra rapportering.

 39. #9 @ Moderator
  Poängen är att ta in länkarna, andas djupt och meditera på vad som är minst dåligt, för inget parti i världen, utom möjligen ett, talar om nedväxt till balans med naturen.

 40. Salasso

  Vindkraft- ett blindspår!

  Nu är det så här , att vindkraft är en dålig energikälla eftersom den till sin karaktär är intermittent. Vindkraften kräver dessutom omfattande investeringar ikraftnätet. Vindkraften ökar behovet av reglerkraft (när det inte blåser).Om kärnkraft avvecklas ökar behovet av reglerkraft. Det som står tillbùds är då gas och/eller kolkraft. Skenande elpriser, skenande nätavgifter och förstörd natur och miljö på köpet., ett barn förstår att vindkraften är ett blindspår!

 41. PK

  #34 Ivar, Per Björkengrens siffror stämmer. 60 till minus 30 öre/kWh skall det vara. Tysk elmarknad mer beroende av industrins behov, bränslepriser (kol) och pris på utsläppsrätter. Något högre priser än på nordiska elmarknaden, men inget dramatiskt. Kan även vara lägre priser än i Norden som under torrperioder som förra sommaren.

 42. Ulf

  Svar 39

  Nedväxt till balans med naturen, mein lieber gott.
  Klimat skall inte vara politik utan vetenskap. Vilka politiker som är för eller emot är betydelselöst.
  Vad som betyder något är att klimathysterin existerar blott inom väldigt små områden. Vi kommer därför att se enorma utsläpp de närmaste åren.

 43. Ulf

  Svar 32

  Det där med Greta kan vi nog plocka bort ifrån dagordningen här på sidorna. Det är bara stort i Sverige. Nu träffade hon ”hundratals demonstranter” utanför vita huset. Med tanke på svensk medias överdrifter tidigare så pratar vi antagligen under hundra. Vidden av hur litet Greta fenomenet är i USA går inte att överdriva. Extremt litet. Så litet att den demokratiske kandidat som tänker driva klimatet som en stor fråga liks bra kan slänga in handduken. I övrigt upprepar jag mitt mantra, åk till Kina och Indien och övertala dem om man nu är klimathysteriker.

 44. Neoliberal Agenda

  Tycker det är helt okej att bygga vindkraftsparker, givet att man har markägarens tillstånd. Däremot blåser ju inte vinden dygnet runt. Kärnkraft verkar var en bättre lösning.

 45. SatSapiente

  Japan har ett 50 Hz-nät och ett 60 Hz-nät med ytterst liten kapacitet att föra energi mellan näten. Varför man har denna struktur är för mig obekant, kanske någon kvarleva från hjälp från USA efter 2:a världskriget?
  Skulle man inte på samma sätt i Sverige kunna införa ett extra stamnät för enbart sk. förnybara el-energikällor?
  Om man byggde ett nytt nät (60 Hz ?) för sol- och vind-el, skulle entusiaster som enbart vill ha förnybar el kunna ansluta sig enbart till detta nät. Då vore man garanterad att inte en endaste elektron kom från olje-, gas-, kol- eller kärnkraftverk.
  Givetvis skulle kostnaden för eventuell backup-kraft (överföring av vattenkraft-el från det andra nätet?) när det är mörkt och/eller vindstilla bara belasta detta nya nät.
  Hur många hushåll skulle då välja el från ”enbart förnybara energikällor”? Vilka industrier/företag?